DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 septembrie 2016

In data de 13 septembrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 708/2016 - M. Of. 708/2016 [M. Of. 708 / 13 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 709/2016 - M. Of. 709/2016 [M. Of. 709 / 13 septembrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-12 :: Titlu: Magistratii Judecatoriei Piatra Neamt au intrat in greva de avertisment; celelalte instante sunt in greva japoneza

  Magistratii Judecatoriei Piatra Neamt au intrat, incepand de luni, in greva de avertisment, si vor judeca doar cauzele cu minori si cu arestati preventiv.

  Carmen Ivasca, grefierul sef al Tribunalului Neamt, a declarat, pentru AGERPRES, ca Judecatoria Piatra Neamt este singura instanta din judet care recurge la aceasta forma de protest.

  'Judecatorii Tribunalului Neamt au decis, in unanimitate, adoptarea Memorandumului privind justitia, recomandat de asociatiile profesionale, si solicita demisia ministrului Justitiei. Judecatorii vor protesta prin purtarea de banderole la robe, incepand cu data de 13 septembrie 2016 si pana la data de 16 septembrie 2016, inclusiv, urmand ca in situatia nerezolvarii solicitarilor Adunarii generale a judecatorilor sa fie declansat un protest din 19 septembrie 2016, cand vor fi solutionate doar cauzele cu caracter urgent', se arata in comunicatul emis de Tribunalul Neamt.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-12 :: Titlu: Protest la Tribunalul Dolj; magistratii judeca doar cazurile urgente in materie penala si foarte urgente in materie civila

  Magistratii Tribunalului Dolj judeca, incepand de luni, doar cazurile urgente in materie penala si foarte urgente in materie civila. Magistratii solicita Guvernului sa puna in executare hotararile judecatoresti si cer demisia ministrului Justitiei.

  Magistratii doljeni sustin ca de multa vreme ordonatorii principali de credite aplica prevederile legale in mod diferentiat si discriminatoriu, nu se pun in executare hotarari judecatoresti cu caracter executoriu si se emit ordonante de urgenta de catre Executiv cu incalcarea competentei de legiferare a acestuia.

  Judecatorii Tribunalului Dolj mai solicita sesizarea Avocatului Poporului pentru a initia controlul de constitutionalitate a OUG 43/2016 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, ca presedintele CSM sa ceara CCR sa constate existenta unui conflict intre puterile statului, adoptarea Memorandumului trimis de ANR si UNJR, precum si demisia ministrului Justitiei.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-12 :: Titlu: CSALB a modificat procedurile de solutionare a litigiilor dintre clienti si banci

  Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) a adus o serie de modificari procedurilor de solutionare a litigiilor dintre clienti si banci, printre care si cea care presupune ca si litigiile ce implica sume mai mici de 1.000 de lei sa poata fi solutionate prin acest mecanism. În urma analizei dosarelor primite de Centrul SAL, a cerintelor consumatorilor, a cauzelor care constituie motivul declansarii litigiilor, Colegiul de Coordonare al CSALB a decis imbunatatirea procedurilor SAL, astfel incat acestea sa fie cat mai usor de inteles si de indeplinit de catre consumatori, comercianti si conciliatori. În acelasi timp, s-a urmarit si adaptarea procedurilor la tipologia litigiilor existente', se arata intr-un comunicat al CSALB transmis, luni, AGERPRES. Astfel, a fost eliminat plafonul de 1.000 de lei, adica limita sub care nu se demarau pana acum procedurile de solutionare alternativa la CSALB. Acum, indiferent cat este prejudiciul reclamat de consumator, oricine are dreptul la rezolvarea amiabila a litigiului, se mentioneaza in comunicat. Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-10 :: Titlu: Raluca Pruna: Cateva mii de detinuti ar putea fi eliberati mai repede

  Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, propune simplificarea modului in care sunt eliberati conditionat detinutii din penitenciare, sustinand ca de aceasta procedura ar putea beneficia cateva mii de persoane.

  Anuntul a fost facut intr-un interviu ce va fi difuzat duminica de postul de televiziune Digi 24.

  "Vorbim de cateva mii bune de persoane. Da, o sa iasa mai multi oameni, dar nu in orice conditii. Ca sa poti fi eliberat conditionat trebuie sa executi o fractie din pedeapsa — asa se numeste — si sa fi avut un comportament care sa arate ca te-ai indreptat. (...) Umblam la eliberarea conditionata nu in sensul de a modifica fractia sau filosofia Codului penal, ci in sensul de a vedea ce anume, care e blocajul la nivelul instantelor care amana aceste persoane in mod repetat, de cateva ori, astfel incat institutia eliberarii devine neinteresanta", a spus Raluca Pruna, potrivit site-ului Digi 24.ro.

  Declaratia ministrului Justitiei vine pe fondul proceselor pierdute de Romania la CEDO, din cauza supraaglomerarii din penitenciare.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-10 :: Titlu: Ministerul Agriculturii: Graul romanesc respecta toate conditiile de calitate

  Graul romanesc respecta toate conditiile de calitate, in contextul in care importatorii din Egipt au refuzat achizitionarea a 63.000 de tone de grau contractate de la un trader din Romania, precizeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) intr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.

  "MADR a luat la cunostinta problemele pe care un operator roman de pe piata graului le intampina in relatia comerciala directa cu importatorii din Egipt care au refuzat achizitionarea a 63.000 de tone de grau deja contractate. Precizam ca, din punct de vedere calitativ, graul romanesc respecta toate conditiile de calitate, nivelul de infestare cu ciuperca fitoparazita 'cornul secarei' fiind sub 0,05%. In situatia particulara a operatorului roman, procentul de infestare cu ciuperca in cauza a fost de 0,0001%, deci de o mie de ori mai mic decat limita maxima admisa, care este de 0,1%", potrivit comunicatului MADR.

  Reprezentantii ministerului considera ca practicile importatorului egiptean nu au in vedere calitatea graului, ci intentia de a mari presiunea asupra pretului marfii deja contractate, graul romanesc indeplinind conditiile de calitate solicitate pe piata cerealelor.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-10 :: Titlu: Directorul CNADNR: Circulatia pe lotul 3 al autostrazii Orastie-Sibiu se va redeschide la sfarsitul lunii septembrie

  Circulatia pe lotul 3 al autostrazii Orastie-Sibiu se va redeschide la sfarsitul lunii septembrie, lucrarile fiind in graficul stabilit, a declarat vineri, directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Catalin Homor, dupa ce a evaluat cu specialistii companiei, la fata locului, stadiul operatiunilor.

  Acesta a vizitat santierul din zona celor 200 de metri de autostrada unde s-a decis refacerea lucrarii si a dat asigurari ca acestea se vor incheia la termenul anuntat.

  'Ne-am angajat ca la sfarsitul lunii septembrie vom redeschide acest tronson de autostrada. In momentul de fata (...) este o activitate destul de buna si ne vom respecta termenul inaintat. Lucrarile sunt in grafic. In momentul de fata s-au finalizat toate cele sase transee drenante, avem o saltea de piatra de 1,5 metri care s-a finalizat si in spate se executa lucrari de umplutura din balast. Ritmul este bun, in plan avem un strat de 50 de centimetri pe zi, care inseamna 24 de ore de munca', a spus Homor.

  Directorul CNADNR a mentionat ca pe lotul 3, in lungime de 22 de kilometri, se va face o expertiza a tuturor lucrarilor pentru a se confirma calitatea acestora, el amintind, in acest context, ca impreuna cu proiectantul au fost identificate trei zone cu probleme minore, care vor fi remediate, in paralel, pentru ca tronsonul sa fie redat circulatiei la termenul stabilit.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-10 :: Titlu: Cursul valutar din 9 septembrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 9 septembrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4518 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.95 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0014 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2519 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0218 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0587 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0182 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1992 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-10 :: Titlu: Monitorul Oficial din 9 septembrie 2016

  In data de 9 septembrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 702/2016 - M. Of. 702/2016 [M. Of. 702 / 9 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 703/2016 - M. Of. 703/2016 [M. Of. 703 / 9 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 704/2016 - M. Of. 704/2016 [M. Of. 704 / 9 septembrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 septembrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 septembrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4526 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0011 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9486 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0115 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2737 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0194 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0769 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0093 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2001 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0015 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-07 :: Titlu: Statul a incasat in august peste 5,2 milioane de euro din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera

  Statul a incasat in august peste 5,2 milioane de euro in urma comercializarii pe platforma de licitatie comuna a Uniunii Europene (UE) a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera aferente instalatiilor stationare, se arata intr-un document publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

  Potrivit sursei citate, au fost comercializate peste 1,24 milioane de certificate aferente instalatiilor stationare, in valoare de circa 5,2 milioane de euro. In ceea ce priveste certificatele aferente sectorului aviatie, nu s-a comercializat nimic.

  In luna ianuarie, Finantele au incasat peste 16,5 milioane euro din asemenea certificate, in februarie circa 18,7 milioane de euro, in martie suma de 17,9 milioane de euro, in aprilie — 18,8 milioane de euro, in mai — 14,9 milioane de euro, in iunie — 20,4 milioane de euro, iar in iulie — 15,8 milioane euro.

  Potrivit datelor MFP, schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera in cadrul Uniunii Europene (EU Emission Trading Scheme — EU ETS) s-a aplicat in prima faza pentru perioada 1 ianuarie 2005 — 31 decembrie 2007, iar a doua faza a schemei se desfasoara in perioada 2008 — 2012, corespunzand primei perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-07 :: Titlu: Ministerul Finantelor: Nu se au in vedere majorari de taxe si impozite in acest an; singurele masuri vizeaza simplificarea fiscalitatii

  Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu are in vedere majorari de taxe si impozite in acest an, iar singurele masuri care au fost si sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale si in favoarea activitatii economice, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei remis, miercuri, AGERPRES.

  "Am cerut expertilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiza interna care sa cuprinda mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea si crearea unor conditii mai bune pentru mediul de afaceri. In acest context, cresterea taxelor nu a fost luata in considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de masuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem masuri care sa creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activitati independente', a declarat Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice.

  Potrivit comunicatului, Ministerul Finantelor Publice nu are in vedere o crestere a contributiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activitati independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo masura de crestere a taxarii.

  "In egala masura, Ministerul Finantelor Publice nu a avut niciodata in vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile si nici a salariilor nete. De asemenea, nu este vizata acordarea vreunei amnistii fiscale. Informatiile aparute in presa, potrivit carora averile nejustificate de pana la un milion de euro primesc o perioada de gratie, respectiv pana pe 31 martie 2017, nu reflecta o decizie a Ministerului Finantelor Publice. Subliniem faptul ca nu exista un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finantelor Publice care sa includa majorari de taxe si de impozite sau de contributii sociale obligatorii', mentioneaza sursa citata.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-07 :: Titlu: Ministerul Agriculturii: Reziduurile de pesticide din legumele si fructele romanesti nu prezinta niciun risc pentru consumatori

  Legumele si fructele produse in Romania sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide, in concordanta cu prevederile europene, si nu reprezinta niciun risc pentru consumatori, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), intr-un comunicat remis marti AGERPRES

  'Legumele si fructele produse in Romania sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide in concordanta cu prevederile europene. Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare preleveaza probe conform calendarului de prelevare si le transmit laboratoarelor pentru a fi analizate. La prelevarea probelor se respecta cu strictete prevederile Ordinului MADR nr. 1256/2005 pentru aprobarea metodelor de prelevare a probelor de plante si produse vegetale, in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea oficiala a nivelului de reziduuri de pesticide', noteaza sursa citata.

  Potrivit MADR, analizele chimice sunt realizate in concordanta cu sistemul de asigurare al calitatii ISO 17025/2005 si metodele de analiza sunt validate, iar pentru asigurarea calitatii analizelor, laboratoarele acreditate RENAR participa anual la teste de competente europene organizate de laboratoarele europene de referinta in domeniu.

  Ministerul de resort mentioneaza faptul ca Romania, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, dispune de laboratoare dotate cu echipamente performante care pot determina reziduuri de pesticide la nivel de 'urme de pesticide', iar rezultatele acestor controale sunt in parametrii ceruti de legislatia in vigoare. Continutul de reziduuri de pesticide, in limitele prevazute de legislatia europeana, nu trebuie sa afecteze comercializarea produselor romanesti.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-07 :: Titlu: BNR: Bancile au inasprit semnificativ standardele de creditare ipotecara pentru populatie in T2 2016; tendinta continua si in T3

  Bancile au inasprit semnificativ standardele de creditare pentru populatie in trimestrul doi al acestui an pentru imprumuturile ipotecare, din cauza Legii privind darea in plata, iar pentru urmatoarele trei luni estimeaza o continuare a acestei tendinte, dar la intensitate mai redusa, reiese din Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si populatiei realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

  'Standardele de creditare pentru imprumuturile ipotecare au continuat sa se inaspreasca semnificativ in T2/2016 ca urmare adoptarii Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.(...) Pentru urmatoarele trei luni, institutiile de credit preconizeaza o continuare a tendintei de inasprire a standardelor aferente imprumuturilor pentru achizitia de locuinte si terenuri, insa cu o intensitate mai redusa', reiese din sondajul citat.

  In acelasi timp, cererea de credite ipotecare s-a diminuat in trimestrul doi al acestui an, iar pentru urmatoarele trei luni institutiile de credit estimeaza in continuare o diminuare a cererii pe acest segment.

  Referitor la termenii creditarii, din sondaj reiese ca bancile au inasprit, in perioada analizata, conditiile referitoare la avansul solicitat clientilor, in sensul majorarii acestuia, si au diminuat perioada maxima de creditare.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-07 :: Titlu: Cursul valutar din 6 septembrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 6 septembrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4514 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0045 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9869 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0047 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.317 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0085 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0708 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0012 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2015 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-07 :: Titlu: Monitorul Oficial din 6 septembrie 2016

  In data de 6 septembrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 689/2016 - M. Of. 689/2016 [M. Of. 689 / 6 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 690/2016 - M. Of. 690/2016 [M. Of. 690 / 6 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 691/2016 - M. Of. 691/2016 [M. Of. 691 / 6 septembrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-06 :: Titlu: ANAT: Numarul turistilor de pe litoralul romanesc, in crestere cu 12%, in sezonul estival 2016

  Litoralul a atras in sezonul 2016 cu pana la 12% mai multi turisti, pe de o parte datorita investitiilor realizate in ultimii ani de hotelieri, care au dus la cresterea calitatii serviciilor turistice, maririi plajelor, iar pe de alta parte in urma conjuncturii internationale, care a determinat un numar mai mare de romani sa isi petreaca vacantele in destinatii interne.

  Iulie si august au fost cele mai solicitate luni pe litoralul romanesc, cererea vizand atat sejururile, in medie, de patru zile, cat si weekend-urile, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, remis luni AGERPRES.

  In sezonul 2016, se constata o crestere a ofertei pentru vacante all inclusive, disponibile in cazul a 23 de hoteluri din 300 preferate pe litoral, dar si a cererii din partea turistilor pentru acest tip de servicii. Statiunile din sudul litoralului, care si-au imbunatatit oferta hoteliera cu unitati de patru stele, au fost preferatele turistilor si in acest sezon.

  Per ansamblu, cresterea valorica estimata pentru intreg sezonul, in comparatie cu vara trecuta, e de aproximativ 18%.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-06 :: Titlu: Cretu: Aproape jumatate din proiectele majore de infrastructura din 2007-2013 nu vor fi terminate la timp; au fost esalonate

  Aproape jumatate din cele peste 30 de proiecte majore de infrastructura adoptate in perioada 2007 - 2013 nu vor fi terminate la timp, insa s-a reusit esalonarea lor astfel incat fonduri europene de 1,9 miliarde de euro din perioada 2014 - 2020 sa acopere cofinantarea proiectelor fazate, a afirmat comisarul European pentru Politica Regionala, Corina Cretu, in cadrul unei intalniri avute luni, la Bruxelles, cu ministrul roman al Transporturilor, Petru Sorin Buse.

  "Din pacate, in pofida acestor progrese, aproape jumatate din cele peste 30 de proiecte majore de infrastructura adoptate in perioada 2007 — 2013 nu vor fi terminate la timp. Cu sprijinul expertilor din cadrul Grupului de lucru pentru o mai buna implementare, pe care l-am initiat la inceputul mandatului meu, s-a reusit esalonarea acestor proiecte. Astfel, fonduri europene de 1,9 miliarde de euro din perioada 2014 — 2020 vor acoperi cofinantarea proiectelor fazate. In plus, am aprobat proiecte retrospective pentru a creste absorbtia fondurilor europene in Romania. Astfel, Comisia Europeana a preluat plata creditelor pe care Romania le avea de platit catre Banca Europeana de Investitii, degrevand bugetul national de o suma de peste 1 miliard de euro", a declarat Corina Cretu.

  Comisarul European pentru Politica Regionala Corina Cretu l-a primit luni, la Bruxelles, pe ministrul Transporturilor din Romania, Petru Sorin Buse. Cei doi au discutat cu prioritate despre stadiul absorbtiei fondurilor UE in sectorul transporturilor din Romania.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-06 :: Titlu: Monitorul Oficial din 5 septembrie 2016

  In data de 5 septembrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 685/2016 - M. Of. 685/2016 [M. Of. 685 / 5 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 686/2016 - M. Of. 686/2016 [M. Of. 686 / 5 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 687/2016 - M. Of. 687/2016 [M. Of. 687 / 5 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 688/2016 - M. Of. 688/2016 [M. Of. 688 / 5 septembrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-06 :: Titlu: Cursul valutar din 5 septembrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 5 septembrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4469 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.009 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9822 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0048 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3085 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0205 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0696 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0042 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2012 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-03 :: Titlu: Cluj: O asociatie pentru deficienti de auz lucreaza la un propunere legislativa care prevede unificarea limbajului mimico-gestual

  Reprezentantii asociatiei ANIALMG din Cluj-Napoca fac demersuri pentru a stabili un limbaj al semnelor care sa fie unitar la nivelul tarii si sa contribuie, astfel, la eliminarea acelor elemente care pot 'bruia' comunicarea cu persoanele care au deficiente de auz.

  Acestia au explicat ca se inregistreaza multe cazuri in care persoanele surde ajung sa aiba diferite probleme, inclusiv juridice din cauza unei comunicari deficitare.

  Ideile si solutiile pe care reprezentantii asociatiei clujene le vor formula ar urma sa fie incluse intr-un proiect de lege care va fi inaintat Parlamentului.

  Gelu Bogdan, presedintele Asociatiei Nationale a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG), este surd din nastere dar a avut norocul sa se nasca intr-o familie educata, care l-a ajutat sa depaseasca barierele impuse de deficienta sa si sa acumuleze cunostintele necesare.

  El a explicat ca majoritatea copiilor surzi vin la scoala, in clasa I, cu un bagaj de cunostinte care poate fi inegal, precum si cu un limbaj al semnelor care poate sa difere, in functie de ce a a invatat fiecare acasa, cu parintii. La fel, fiecare scoala are stilul ei propriu in care invata limbajul semnelor. 'Limbajele sunt diferite, sunt ca dialectele', glumeste Gelu Bogdan.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 septembrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 septembrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4559 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.987 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0118 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.288 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0073 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0654 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0052 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.202 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0025 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-03 :: Titlu: FMI: Resursele de control irosite de ANAF pe inspectii neproductive sunt enorme

  Directia Mari Contribuabili din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nu reuseste sa isi atinga scopul, acela de a reduce decalajul dintre taxele datorate si cele incasate, din cauza faptului ca risipeste resurse pe activitati care aduc putini bani la buget, sau pe controale solicitate de alte institutii, inclusiv Curtea de Conturi, reiese din "Raportul de asistenta tehnica privind Imbunatatirea Administrarii Riscului de Conformare pe care il prezinta Marii Contribuabili", intocmit de Fondul Monetar International.

  "Este foarte probabil ca eforturile ce se fac (in cadrul DMC-n.r.) sa nu aiba un impact prea mare asupra gap-ului fiscal, daca acest impact exista. (...) Resursele de control irosite pe inspectii neproductive sunt enorme", se mentioneaza in raportul citat.

  Printre cauzele care genereaza aceasta situatie se numara faptul ca aproximativ 46% din resursele anuale de control ale DMC sunt utilizate pentru rambursari de TVA, rezultate semnificative obtinandu-se in doar 10% din inspectiile efectuate.

  "In administratiile fiscale avansate, controlul rambursarilor de TVA ocupa un procent foarte mic din resursele DMC (sub 5%). Analiza de risc si ierarhizarea dupa prioritati ar trebui sa directioneze activitatile de control catre acele deconturi de TVA cu optiune de rambursare ce prezinta riscuri majore. Resursele economisite ar trebui sa fie utilizate pentru controlul unor aspecte ce prezinta o mai mare semnificatie din punct de vedere al asigurarii unor fluxuri de venituri majore", se subliniaza in raportul FMI.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-03 :: Titlu: Monitorul Oficial din 2 septembrie 2016

  In data de 2 septembrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 680/2016 - M. Of. 680/2016 [M. Of. 680 / 2 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 681/2016 - M. Of. 681/2016 [M. Of. 681 / 2 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 682/2016 - M. Of. 682/2016 [M. Of. 682 / 2 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 683/2016 - M. Of. 683/2016 [M. Of. 683 / 2 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 684/2016 - M. Of. 684/2016 [M. Of. 684 / 2 septembrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-02 :: Titlu: Magistratii Curtilor de Apel, nemultumiti de intentia Guvernului de a modifica ordonanta privind salarizarea bugetarilor

  Magistratii Curtii de Apel Bucuresti, dar si cei de la curtile de apel din tara isi exprima dezacordul fata de intentia Guvernului de a modifica Ordonanta de Urgenta 20/ 2016 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016.

  Judecatorii atrag atentia ca "prefigurata modificare a OUG 20/2016 in sensul aflat azi in dezbatere reprezinta un potential risc de adancire a inechitatilor, explicit recunoscute prin prevederile acestui act normativ".

  "Avand in vedere ca raspunsul Executivului la solicitarea ordonatorilor secundari de credite din instantele judecatoresti de a se proceda la aplicarea corecta a OUG 20/2016 consta in modificarea precipitata a prevederilor acestui act normativ, in sensul excluderii din domeniul ordonantei a drepturilor salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive, consideram necesar a atrage atentia asupra consecintelor unui atare demers", se arata intr-un comunicat transmis AGERPRES de Curtea de Apel Bucuresti, semnat si de presedintii tuturor curtilor de apel din tara.

  Magistratii sustin, de asemenea, ca "referirea la excluderea unor drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti definitive, care in fapt au procedat la aplicarea de acte normative din domeniul salarizarii personalului platit din fondurile publice, constituie o incalcare a efectului obligatoriu si a prezumtiei absolute de adevar de care aceste hotarari se bucura".

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-02 :: Titlu: Uniunea Notarilor mentine propunerea de reducere cu 50% a onorariului pentru autentificarea actelor de dare in plata

  Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNP) si-a mentinut propunerea, in cadrul unei dezbateri publice organizate miercuri de Ministerul Justitiei, privind reducerea cu 50% a onorariului pentru autentificarea actelor de dare in plata.

  Potrivit unui comunicat al UNNP, dezbaterea a avut ca tema proiectul de ordin al ministrului Justitiei pentru completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, in sensul reducerii cu 50% a onorariului notarial pentru autentificarea actelor de dare in plata, in conditiile Legii 77/2016.

  Cu ocazia dezbaterilor, s-a sustinut de catre unii participanti ca, pana la aceasta data, au fost incheiate peste 1.000 de acte de dare in plata.

  Uniunea Nationala a Notarilor Publici a infiintat in baza legii Registrul National de Evidenta a Actelor de Dare in Plata. Din datele inregistrate pana in prezent in acest Registru, numarul de acte de dare in plata finalizate este de 193.

  La aceasta dezbatere, Uniunea si-a mentinut propunerea de reducere a onorariului pentru aceasta categorie de acte cu 50%.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-02 :: Titlu: CSM sustine ca va actiona pentru identificarea cailor legale de inlaturare a discrepantelor salariale din justitie

  Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sustine in continuare ca este necesara eliminarea discrepantelor salariale din cadrul sistemului judiciar si ca va actiona pentru identificarea unor cai legale de inlaturare a acestora.

  Intr-un comunicat remis joi AGERPRES, CSM anunta ca isi mentine pozitia adoptata, in sedinta din 23 august, in legatura cu aplicarea unitara a dispozitiilor OUG 20/2016 pentru modificarea si completarea OUG 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, in scopul eliminarii inechitatilor salariale existente in sistemul judiciar.

  In acea sedinta, Plenul CSM a hotarat ca dispozitiile OUG 20/2016 sunt aplicabile si familiei ocupationale "Justitie".

  Prin urmare, Plenul a recomandat ordonatorilor de credite ca, in interpretarea acestor dispozitii legale, sa aiba in vedere principiul de drept mentionat in expunerea de motive a OUG 20/2016 si in cuprinsul art.31 din OUG 57/2015, in sensul eliminarii discrepantelor salariale existente in sistemul judiciar, astfel incat personalul care beneficiaza de aceleasi conditii sa fie salarizat la nivelul maxim al salariului de baza/indemnizatiei de incadrare din cadrul institutiei sau autoritatii in care isi desfasoara activitatea.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-02 :: Titlu: IJ: Abordarea Executivului este de natura sa creeze un sentiment de insecuritate in randul titularilor drepturilor recunoscute de instante

  Inspectia Judiciara (IJ) considera ca abordarea Executivului cu privire la modificarea OUG 20/2016 este de natura 'sa creeze un sentiment de insecuritate' in randul titularilor drepturilor recunoscute de instantele de judecata.

  "Judecatorii si procurorii inspectori din cadrul Inspectiei Judiciare isi manifesta dezacordul fata de modalitatea in care Executivul, procedand la emiterea OUG 43/2016, a inteles sa modifice OUG 20/2016, in sensul limitarii domeniului de aplicabilitate, prin excluderea drepturilor salariale recunoscute, in aplicarea legii, prin hotarari judecatoresti definitive/ irevocabile si executorii. O astfel de abordare este de natura sa creeze un sentiment de insecuritate in randul titularilor drepturilor recunoscute de instantele de judecata, fiind pusa sub semnul intrebarii insasi prezumtia irefragabila de adevar a hotararilor judecatoresti", se arata intr-un comunicat al IJ transmis, joi, AGERPRES.

  Sursa citata precizeaza ca problematica generata de emiterea actului normativ este de interes major pentru toti judecatorii si procurorii sistemului judiciar, indiferent de palierele pe care acestia isi desfasoara activitatea.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-02 :: Titlu: Cursul valutar din 1 septembrie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 1 septembrie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4555 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.002 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9988 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0043 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2953 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0494 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0602 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1995 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-02 :: Titlu: Ryan Air va deschide in octombrie o baza la Bucuresti si estimeaza ca va transporta circa doua milioane de pasageri in 2017

  Ryan Air va deschide in octombrie o baza la Bucuresti si estimeaza ca va transporta anul viitor mai mult de 1,9 milioane de pasageri in Romania, in crestere cu peste 30% raportat la 2016, a declarat, joi, Denis Barabas, directorul de Marketing si Vanzari pe Romania si CEE al companiei, intr-o conferinta de presa.

  Noua baza a companiei se deschide in 30 octombrie, avand trei aeronave alocate, ceea ce reprezinta o investitie de 300 milioane de dolari. De asemenea, Ryanair a deschis joi o noua baza in Timisoara, unde va aduce o aeronava, iar investitia s-a ridicat la 100 de milioane de dolari.

  Denis Barabas a anuntat si orarul de vara pentru Bucuresti, cand se vor opera 13 rute, cu peste 100 de zboruri saptamanale. Orarul de vara 2017 Bucuresti include o noua ruta catre Palermo, trei noi destinatii de vara — Berlin, Bristol si Timisoara, si mai multe zboruri catre Bruxelles, Dublin si Milano, care vor aduce 1,9 milioane de clienti anual si vor sustine 1.400 de locuri de munca pentru Aeroportul Bucuresti.

  "Vom opera un total de 13 rute dintre care patru rute sunt noi de vara. O ruta noua este Palermo, care va fi operata din martie 2017, respectiv continuarea operatiunilor din aceasta iarna catre Timisoara, Berlin si Bristol. În total, vom avea peste 100 de zboruri saptamanale. Estimam un trafic de circa 2 milioane de pasageri. Este o crestere foarte importanta in Romania, o crestere sanatoasa de peste 30% de la an la an. Acest trafic va contribui cu peste 1.000 de locuri de munca sustinute la Bucuresti si in tara, iar clientii nostri vor avea economii de peste 200 de milioane de euro. Am sarbatorit de curand un milion de pasageri in Bucuresti, in luna aprilie. De atunci am crescut foarte mult si in curand vom ajunge la 1,5 milioane de pasageri transportati si credem ca romanii au inceput sa fie familiari cu Ryan Air", a spus Barabas.

  Pentru a sarbatori lansarea orarului de vara 2017 Bucuresti, dar si deschiderea noii baze, Ryan Air pune la vanzare 100.000 de locuri din intreaga sa retea de rute europene, la tarife promotionale incepand de la doar 7,99 euro, care sunt disponibile pentru rezervari pana luni, 5 septembrie.

  Ryan Air opereaza 21 de rute de pe aeroporturile din Romania, respectiv Timisoara, Bucuresti si Craiova.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-09-02 :: Titlu: Ghinea (MFE): Noile drumuri care vor fi construite in Romania vor avea piste pentru biciclete

  Noile drumuri care vor fi construite in Romania vor avea piste pentru biciclete, iar pe cele actuale se vor construi, a anuntat, joi, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, in cadrul evenimentului organizat la Reprezentanta Comisiei Europene (CE) cu ocazia vizitei vicepresedintelui CE in Romania, Jyrki Katainen.

  "În ceea ce priveste traseele EuroVelo este o chestiune pe care am gasit-o blocata in Guvern de 12 ani. Exista o Hotarare de Guvern. Problema este urmatoarea. În hartile nemtesti privitoare la aceste trasee europene Romania apare. Noi avem pe harta aceste trasee, nu si in practica. Vin nemtii, intra in Romania si ei cred ca merg pe traseele europene de biciclete, dar de fapt nu merg. Nu glumesc. A fost o chestiune care a durat 12 ani intre doua ministere. Unii spun sa faca traseele de biciclete, iar altii sa le dea bani pentru infrastructura de langa drum. Am tot negociat. Sper ca am gasit o solutie sa deblocam aceasta chestiune care are doua aspecte. Pe deoparte sa se faca traseele pe ceea ce avem deja ca drumuri nationale si pe de alta parte, de acum inainte cand se vor construi noi drumuri sa aiba si spatii de biciclete adiacente, adica sa investim bani europeni pentru aceste spatii adiacente", a precizat Ghinea.

  Pe de alta parte, in ceea ce priveste garantia pentru tineri, Ghinea a precizat ca pe 14 septembrie intra la Guvern o schimbare legislativa referitoare la o schema simplificata de subventie pentru angajarea tinerilor.

  "Vom trimite Comisiei Europene pachetul de schimbare a Programului Operational Capital Uman. Deci pe 14 septembrie vom avea vesti foarte bune privind aceasta schema", a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-02 :: Titlu: Monitorul Oficial din 1 septembrie 2016

  In data de 1 septembrie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 674/2016 - M. Of. 674/2016 [M. Of. 674 / 1 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 675/2016 - M. Of. 675/2016 [M. Of. 675 / 1 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 676/2016 - M. Of. 676/2016 [M. Of. 676 / 1 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 677/2016 - M. Of. 677/2016 [M. Of. 677 / 1 septembrie 2016]
 • Monitorul Oficial 678/2016 - M. Of. 678/2016 [M. Of. 678 / 1 septembrie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-09-01 :: Titlu: Cursul valutar din 31 august 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 31 august 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4535 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0047 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9945 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.011 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2459 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0356 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0614 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0035 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1995 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-31 :: Titlu: Monitorul Oficial din 30 august 2016

  In data de 30 august 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 663/2016 - M. Of. 663/2016 [M. Of. 663 / 30 august 2016]
 • Monitorul Oficial 664/2016 - M. Of. 664/2016 [M. Of. 664 / 30 august 2016]
 • Monitorul Oficial 665/2016 - M. Of. 665/2016 [M. Of. 665 / 30 august 2016]
 • Monitorul Oficial 666/2016 - M. Of. 666/2016 [M. Of. 666 / 30 august 2016]
 • Monitorul Oficial 667/2016 - M. Of. 667/2016 [M. Of. 667 / 30 august 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-31 :: Titlu: Dragu: Vom prelungi facilitatile fiscale pentru profitul reinvestit, care expira la finalul acestui an

  Ministerul Finantelor Publice va prelungi perioada de acordare a scutirii de impozit pe profitul reinvestit, facilitate care expira la sfarsitul acestui an, a anuntat marti seara, la Realitatea TV, ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

  "Vom prelungi facilitatile fiscale pentru profitul reinvestit. Aceasta facilitate expira la finalul acestui an si o vom prelungi pentru cei care reinvestesc profitul", a precizat Dragu.

  Scutirea de impozit pe profitul reinvestit a intrat in vigoare la data de 1 iulie 2014 si era prevazuta pentru un an si jumatate. În aceasta perioada, agentii economici sunt scutiti integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit in echipamente tehnologice, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru.

  Ministrul Finantelor a precizat, de asemenea, ca se pregatesc "simplificari pentru mediul de afaceri", in privinta fiscalitatii, dar si un pachet de reducere a evaziunii fiscale.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-31 :: Titlu: Cursul valutar din 30 august 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 august 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4488 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0133 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9835 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0059 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2103 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0183 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0649 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0159 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1993 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-30 :: Titlu: Tranzactii de aproape 130 de milioane lei saptamana aceasta la BVB

  Valoarea totala a tranzactiilor derulate saptamana aceasta la Bursa de Valori Bucuresti a fost de 129,81 milioane lei, din care 123,88 milioane lei tranzactii cu actiuni, in crestere cu 20,7% fata de saptamana trecuta, conform unei analize Intercapital Invest.

  Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile SIF Banat-Crisana, in valoare de 57,08 milioane lei, Banca Transilvania — 18,14 milioane lei si BRD — Groupe Societe Generale — 13,54 milioane lei.

  Tranzactiile cu produse structurate au cumulat 5,26 milioane lei , cele cu obligatiuni ,47 milioane lei si cele cu unitati de fond 190.000 lei. În piata deal s-au realizat schimburi in valoare de 9,97 milioane lei.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-30 :: Titlu: MFP: Persoanele fizice din Bucuresti si din Ilfov pot plati taxele si impozitele cu cardul la ghiseu, de luni

  Contribuabili, persoane fizice, din Bucuresti si judetul Ilfov pot plati taxele si impozitele fiscale si nefiscale cu cardul bancar la ghiseele din sediile administratiilor, incepand de luni, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice transmis, luni, AGERPRES.

  "Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala vin in sprijinul contribuabililor si continua procesul de modernizare si de simplificare a platii taxelor si impozitelor fiscale si nefiscale. Persoanele fizice din municipiul Bucuresti si din judetul Ilfov vor putea plati cu ajutorul cardului bancar la ghiseu, incepand de astazi, 29.08.2016', se mentioneaza in comunicat.

  Potrivit comunicatului, in acest scop, au fost instalate 37 de POS-uri, in 21 de sedii care apartin Administratiilor Sectoarelor 1-6 ale Finantelor Publice, Activitatii de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti si unitatilor de trezorerie suboordonate (Trezoreriile Statului — Sectoarele 1-6 si Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Judetului Ilfov).

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 august 2016

  In data de 29 august 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 658/2016 - M. Of. 658/2016 [M. Of. 658 / 29 august 2016]
 • Monitorul Oficial 659/2016 - M. Of. 659/2016 [M. Of. 659 / 29 august 2016]
 • Monitorul Oficial 660/2026 - M. Of. 660/2026 [M. Of. 660 / 29 august 2016]
 • Monitorul Oficial 661/2016 - M. Of. 661/2016 [M. Of. 661 / 29 august 2016]
 • Monitorul Oficial 662/2016 - M. Of. 662/2016 [M. Of. 662 / 29 august 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 august 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 august 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4621 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0053 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9894 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0436 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2286 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0193 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0808 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0041 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1999 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-27 :: Titlu: Precizari MENCS: Cursurile noului an scolar incep pe 12 septembrie cu festivitatea de deschidere

  Anul scolar 2016 - 2017 incepe pe 12 septembrie, cu festivitatea de deschidere, iar programul ''Scoala altfel'' se intinde pe durata a 5 zile lucratoare, in perioada cursurilor, a precizat miercuri purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Mirabela Amarandei.

  "Am constatat ca, in ultima vreme, circula in online diverse forme de structura a anului scolar 2016 — 2017. Cele mai multe preiau forma initiala a structurii propuse in dezbatere, anuntand-o ca decisa prin ordin de ministru. Ceea ce este neadevarat. Asa incat precizez: cursurile incep pe 12 septembrie, cu festivitatea de deschidere a anului scolar, iar programul 'Scoala altfel' se intinde pe durata a 5 zile lucratoare, in perioada cursurilor", a spus Amarandei.

  Potrivit ordinului de ministru, anul scolar 2016 — 2017 are 35 de saptamani de cursuri, insumand 169 de zile lucratoare, si se structureaza in doua semestre: semestrul I (12 septembrie 2016 — 3 februarie 2017) si semestrul al II-lea (13 februarie 2017 — 16 iunie 2017).

  Vacantele elevilor sunt programate astfel: vacanta de iarna (24 decembrie 2016 — 8 ianuarie 2017), vacanta intersemestriala (4 — 12 februarie 2017), vacanta de primavara (19 — 30 aprilie 2017) si vacanta de vara (17 iunie — 10 septembrie 2017).

  De asemenea, in saptamana 29 octombrie — 6 noiembrie 2016, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta. Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar se incheie in data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a — pe 9 iunie 2017.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-26 :: Titlu: UE vrea ca motoarele de cautare sa plateasca pentru a utiliza stiri online

  Comisia Europeana lucreaza la o reforma a drepturilor de proprietate intelectuala, care ar da organizatiilor media dreptul de a taxa platformele de Internet de genul Bing sau Google daca motoarele de cautare publica extrase din articolele lor, informeaza Financial Times.

  Potrivit Financial Times, propunerile Executivului comunitar, care ar urma sa fie date publicitatii luna viitoare, sunt destinate sa reduca puterea marilor companii din sectorul online in negocierile dintre motoarele de cautare si creatorii de continut. Insa noua taxa ar pune si mai multe presiuni asupra relatiilor, si asa tensionate, intre Silicon Valley si Bruxelles pe teme precum taxele si concurenta.

  Miercuri, Departamentul american al Trezoreriei a criticat Comisia Europeana pentru intentia sa de a amenda grupul informatic american Apple cu mai multe miliarde de euro din cauza neplatii taxelor in Europa.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-27 :: Titlu: Ford va fabrica un nou model de autovehicule la Craiova

  Producatorul american de autovehicule Ford si-a asumat investitii suplimentare de 130 de milioane de euro la fabrica de la Craiova, unde ar urma sa produca un nou model de autovehicul, iar Ministerul Finantelor Publice (MFP) va prelungi pana in 2025 perioada de realizare a productiei asumate, potrivit unui comunicat al ministerului, remis, vineri, AGERPRES.

  "Ministerul Finantelor Publice propune o noua modificare a OUG nr. 109/2008, cadrul legal prin care s-a acordat un ajutor de stat de 75 de milioane de euro companiei Ford Romania SA pentru implementarea si finalizarea proiectelor de investitii in fabrica de automobile si fabrica de motoare de la Craiova in valoare totala de 869 milioane de euro. Aceasta consta in prelungirea pana la data de 31.12.2025 a perioadei de realizare a productiei asumate de automobile, respectiv de motoare", se arata in comunicat.

  Conditia este ca, pana la finalul lui 2019, Ford sa realizeze la Craiova, exclusiv din surse proprii si fara implicarea altor elemente de natura ajutorului de stat, o investitie suplimentara de minimum 130 de milioane de euro. Din aceasta suma, 100 de milioane de euro vor fi folositi pentru introducerea in fabricatie a unui nou model de autovehicul la Craiova si 30 de milioane euro pentru productia de motoare.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 august 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 august 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4568 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0038 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9458 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0083 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2093 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0185 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0849 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0181 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1996 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 august 2016

  In data de 26 august 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 655/2016 - M. Of. 655/2016 [M. Of. 655 / 26 august 2016]
 • Monitorul Oficial 656/2016 - M. Of. 656/2016 [M. Of. 656 / 26 august 2016]
 • Monitorul Oficial 657/2016 - M. Of. 657/2016 [M. Of. 657 / 26 august 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-24 :: Titlu: Bloomberg: Turismul romanesc vrea sa puna un accent mai mare pe Dunare si mai putin pe Dracula

  Antreprenorii romani vor sa-si promoveze tara, cea de-a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, drept un loc pentru investitii si vizite, transmite Bloomberg.

  In conditiile în care economistii prognozeaza ca îngrijorarile legate de Brexit si de Orientul Mijlociu vor duce la reorientarea atentiei investitorilor spre fostele tari comuniste, romanii încearca sa schimbe imaginea unei tari sarace, cunoscuta cel mai bine pentru Dracula, într-o destinatie cu plaje neatinse, culturi de vita de vie, spa-uri si statiuni montane.

  Un exemplu în acest sens este Ivan Patzaichin, de patru ori medaliat olimpic, si partenerul sau Teodor Floru, al caror proiect de eco-turism din Delta Dunarii angajeaza pescarii din localitatile izolate pentru a le arata turistilor modurile traditionale de pescuit si gatit. Patzaichin vrea sa utilizeze fonduri structurale pentru a pune la punct si a finanta o retea care pana acum numara aproximativ 120 de oameni. In acest fel, Patzaichin spera ca va aduce fonduri în una din cele mai sarace regiuni ale Romaniei si le va arata localnicilor din Delta cum sa supravietuiasca într-o lume moderna prin care calatoresc turisti bogati.

  "Vrem sa le aratam locuitorilor ca exista si alte modalitati prin care poti sa îti asiguri traiul. Vrem sa se uneasca si sa puna la punct mici comunitati care sa lucreze împreuna, sa înfiinteze pensiuni si sa le arate oaspetilor modul traditional de viata", a spus Ivan Patzaichin.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-24 :: Titlu: Nicolae Horumba (APIA): Noi spunem ca probabil 99% dintre fermieri vor fi platiti (nr subventiile ce trebuiau platite in 2015) pana la 15 octombrie 2016

  Pana la termenul limita de 15 octombrie vom plati 99% dintre fermieri, pentru ca dincolo de acest termen nu mai pot fi efectuate plati din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), a declarat, luni, directorul general al APIA, Nicolae Horumba, într-o conferinta de presa.

  "Noi spunem ca probabil 99% sau chiar 99,9% dintre fermieri vor fi platiti pana la 15 octombrie. Este si obligatia statului membru, pentru ca dincolo de data respectiva nu mai poti face plati din FEGA. A spune ca platesti suta la suta toate sumele este utopic, deoarece printre fermierii care au depus cereri la APIA în 2015 sunt si unii anchetati de organele de ancheta ale statului roman. Pana nu stii ce se întampla în acea ancheta, daca e trimis sau nu în judecata, nu poti lua o decizie", a explicat Horumba.

  Acesta a precizat ca mai sunt si cazuri în care unii fermieri vin cu hotarari judecatoresti sau în care aplicatia poate da rateuri, ceea ce poate prelungi termenul de plata. "Pe de alta parte sunt fermieri care pot veni în decursul acestei perioade cu hotarari judecatoresti, pentru ca au avut un litigiu între ei pe o suprafata de teren. Mai sunt si cazuri de fermieri la care aplicatia mai da uneori rateuri si pe care îi trimitem la centrul suport al dezvoltatorului. Ei verifica problema si corecteaza eroarea. Pentru unele erori termenul este foarte scurt, dar pentru altele, termenul este mai lung si poate necesita verificari suplimentare", a mai spus directorul general al APIA.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  Acesti domni de la APIA anunta in continuu procente mari de plati pe care le fac ei pana la diverse termene din 2016, ce se apropie tot mai mult de sfarsitul anului.... Uita insa sa mentioneze ca aceste sume trebuiau platite integral, nu 99.9%, in anul 2015, in toamna. Acum ar fi trebui sa se achite deja subventiile pe 2016, reprezentand deja ajutorul pe care UE deja l/a transmis catre Statul roman pentru cheltuielile fermierilor, efectuate cu prilejul campaniei agricole din 2016, adica cheltuieli deja facute....

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 august 2016

  In data de 23 august 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 644/2016 - M. Of. 644/2016 [M. Of. 644 / 23 august 2016]
 • Monitorul Oficial 645/2016 - M. Of. 645/2016 [M. Of. 645 / 23 august 2016]
 • Monitorul Oficial 646/2016 - M. Of. 646/2016 [M. Of. 646 / 23 august 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-24 :: Titlu: Sumele refuzate de banci la plata au crescut în iulie fata de iunie, la 276,7 milioane de lei

  Platile cu instrumente de debit refuzate de banci au crescut cu 18% în iulie fata de iunie 2016, la 276,67 milioane de lei, de la 234,3 milioane de lei, reiese din datele colectate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei.

  Comparativ cu anul trecut, platile cu instrumente de debit refuzate de banci sunt, însa, la jumatate, avand în vedere ca, în august 2015, acestea însumau 554 de milioane de lei.

  În schimb, numarul de operatiuni respinse de banci a scazut în a saptea luna a anului fata de luna precedenta la 5.588, de la 6.125, si s-a plasat si sub nivelul consemnat în urma cu un an, cand au fost înregistrate 6.781 incidente de plata.

  Cea mai mare parte a tranzactiilor refuzate de banci, atat ca valoare, cat si ca numar de incidente, provine din platile cu bilete la ordin. În iulie 2016, valoarea sumelor refuzate provenite din plati cu aceste instrumente a fost de 268,76 milioane de lei, în urcare de la 225,36 milioane de lei în luna anterioara. În schimb, ca numar, platile cu bilete la ordin respinse de banci au scazut de la 5.830, în iunie 2016, la 5.288, o luna mai tarziu.

  La platile cu cecuri, sumele refuzate la plata au scazut, în iulie fata de iunie, de la 8,88 milioane de lei la 7,88 milioane de lei.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 august 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 august 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4585 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9351 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0141 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 4.4585 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.7167 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0917 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0098 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1997 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-22 :: Titlu: Deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare s-a apropiat de 600 de milioane de euro, la 5 luni

  Deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare s-a adancit la 569,6 milioane de euro in primele cinci luni din 2016, pe fondul reducerii exporturilor cu 6,6% si al majorarii importurilor cu 13%, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) la solicitarea AGERPRES.

  "In primele cinci luni din 2016, deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare s-a adancit la 569,6 milioane de euro, cu 421,5 milioane de euro mai mare fata de soldul negativ consemnat in acelasi interval din 2015. Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 1.913,7 milioane de euro, in scadere cu 6,6% fata de perioada corespunzatoare din 2015, in timp ce importurile au urcat pana la 2.483,3 milioane de euro, reprezentand un salt de 13%, determinat exclusiv de sporirea achizitiilor de produse agroalimentare din zona intracomunitara", arata datele MADR.

  In primele 5 luni din 2015, Romania inregistra un deficit pe balanta balanta comerciala cu produse agroalimentare de 148,1 milioane de euro.

  Potrivit statisticii MADR, tigarile, graul si porumbul sunt produsele care au adus cele mai mari incasari din exporturi in primele 5 luni din acest an, respectiv 969,6 milioane de euro. Astfel, in perioada mentionata au fost exportate in spatiul intra si extracomunitar 24.900 tone de tigari, in valoare 354 de milioane de euro, doua milioane de tone de grau (345,3 milioane de euro) si 1,063 milioane de tone de porumb (270,3 milioane de euro).

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-22 :: Titlu: O premiera pentru Romania: peste 4 tone de grau la hectar in 2016; productia totala a sarit de 8,4 milioane de tone

  Productia de grau a Romaniei a crescut in acest an cu 7% fata de 2015, pana la 8,413 milioane de tone, inregistrand o medie de peste 4 tone la hectar, in timp ce la rapita s-a obtinut o cantitate de 1,266 milioane de tone, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.

  "Culturile recoltate pana in prezent nu au fost afectate de seceta si daca ne luam dupa ce spun producatorii, sudul tarii a avut in primavara chiar un aport prea mare de ploi. Anul acesta s-au cultivat 2,075 milioane hectare cu grau si secara si s-a obtinut o productie medie de 4,054 kilograme la hectar, deci un total de 8,41 milioane de tone de grau, fata de 7,85 milioane de tone in 2015", a precizat Achim Irimescu.

  Depasirea pragului de patru tone de grau la hectar este o premiera pentru Romania ultimilor 10 ani, in conditiile in care cele mai mari productii medii au fost obtinute anul trecut, respectiv 3,84 tone la hectar, in 2011 — 3,68 tone la hectar, in 2014 — 3,58 tone la hectar si in 2008 — 3,40 tone la hectar, conform datelor publicate pe site-ul MADR.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-20 :: Titlu: CNAB: Masuri operative pentru fluidizarea fluxurilor de pasageri la punctele de control al frontierei pe Otopeni

  Doua noi posturi pentru controlul trecerii frontierei au devenit operationale vineri pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, iar in cursul lunii august vor mai fi create alte patru posturi noi de control, pentru a sprijini activitatea Politiei de Frontiera, a anuntat, vineri, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB).

  "Avand in vedere numarul mare de pasageri care tranziteaza Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (AIHCB) in aceasta perioada, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB) a luat in cursul zilei de vineri, 19 august, o serie de masuri operative pentru a sprijini activitatea Politiei de Frontiera AIHCB, care se confrunta cu o aglomerare a punctului de trecere a frontierei pe fluxul de iesire din Romania, in orele de varf ale traficului aerian", se arata intr-un comunicat al CNAB transmis AGERPRES.

  Astfel, in colaborare cu institutiile abilitate, conducerea CNAB a dispus reorganizarea si repozitionarea unor ghisee pentru controlul trecerii frontierei de stat, ceea ce a generat optimizarea nivelului de control pentru posturile actuale ale Politiei de Frontiera.

  Totodata, pentru a sprijini activitatea Politiei de Frontiera, echipele CNAB au montat un ghiseu suplimentar pentru controlul frontierei de stat, creandu-se doua noi posturi pentru controlul trecerii frontierei, care au devenit deja operationale in cursul zilei de vineri. De asemenea, CNAB va monta, in cursul lunii august, alte doua ghisee, care vor genera patru posturi noi de control.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-20 :: Titlu: Romania si Bulgaria, fruntase in UE la riscul de saracie si excluziune sociala

  Romania si Bulgaria se afla la egalitate pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste riscul de saracie si excluziune sociala, cu un procent de 40% din totalul populatiei in aceasta situatie, in 2014, reiese din datele Eurostat.

  "24,1% din totalul populatiei Uniunii Europene se afla in risc de saracie si excluziune sociala in 2014. În Romania si Bulgaria in jur de 40% din populatie se afla in aceasta situatie in 2014. În Cehia (14,8%), in Olanda (16,5%) si Suedia (16,9%) se afla la mai putin de jumatate fata de cele doua tari", se arata in document.

  Potrivit acestuia, se observa diferente in 2014 fata de 2008 intre statele membre.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 august 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 august 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4679 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0078 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9483 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0076 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1829 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0235 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1245 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0013 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1997 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 august 2016

  In data de 19 august 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 637/2016 - M. Of. 637/2016 [M. Of. 637 / 19 august 2016]
 • Monitorul Oficial 638/2016 - M. Of. 638/2016 [M. Of. 638 / 19 august 2016]
 • Monitorul Oficial 639/2016 - M. Of. 639/2016 [M. Of. 639 / 19 august 2016]
 • Monitorul Oficial 640/2016 - M. Of. 640/2016 [M. Of. 640 / 19 august 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-19 :: Titlu: FACIAS a actionat in instanta statul roman pentru nerecuperarea Tezaurului

  FACIAS a depus, la Sectia contencios administrativ a Tribunalului Bucuresti, o actiune impotriva statului roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, si a solicitat obligarea acestuia la recuperarea integrala a Tezaurului Romaniei, cu stabilirea unui termen rezonabil.

  Actiunea a fost depusa, simbolic, la 100 de ani de la instrainarea Tezaurului Romaniei.

  "Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului continua actiunile impotriva Statului Roman pentru recuperarea Tezaurului Romaniei transferat in Rusia, in anul 1916. De parca ar fi vorba de interesul vreunui privat si nu de interesul national, de Patrimoniul Cultural, de dreptatea istorica, institutiile statului isi paseaza responsabilitatea, neasumandu-si reprezentarea in fata instantei si, implicit, datoria de onoare care ne-ar reda Tezaurul inapoi", informeaza un comunicat al FACIAS remis joi AGERPRES.

  Conform informatiilor aparute in presa, la nivel guvernamental s-a constituit Comisia mixta Romano-Rusa, dar aceasta nu are nicio atributie decizionala, fiind formata din istorici, profesori, care au un rol de negociere, si nu unul decizional. Potrivit sursei citate, aceasta comisie s-a intrunit in 2016, dupa o pauza de 10 ani.

  "Apreciem ca, prin lipsa oricaror demersuri sau initiative de recuperare a valorilor instrainate, statul roman ii prejudiciaza pe toti cetatenii romani", se arata in comunicat.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-19 :: Titlu: MAI: Peste 3 milioane de pasapoarte, carti de identitate, permise si certificate de inmatriculare, eliberate in primele 7 luni

  Peste 3 milioane de pasapoarte, carti de identitate, carti de identitate provizorii, permise de conducere, certificate de inmatriculare si autorizatii provizorii au fost eliberate in primele 7 luni ale acestui an, se arata intr-un comunicat remis AGERPRES de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

  Conform sursei citate, in cadrul evaluarii de etapa care a fost realizata miercuri la nivelul MAI s-a analizat modul de implementare a prevederilor OUG 41/2016, context in care s-a evidentiat ca in primele 7 luni ale acestui an numarul documentelor eliberate de serviciile publice comunitare de pasapoarte, permise de conducere si inmatriculari vehicule si evidenta persoanelor a crescut constant de la luna la luna.

  Astfel, in primele 12 zile ale lunii august au fost eliberate 7.988 de pasapoarte, reprezentand o crestere de 103% fata de intreaga luna aprilie, cand au fost eliberate 3.940 astfel de documente.

  In total, in primele 7 luni ale anului 2016 au fost eliberate 671.039 pasapoarte, cu 43% mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2014 si cu 19% mai mult fata de primele 7 luni ale anului 2015, precizeaza MAI.

  De asemenea, in aceeasi perioada au fost eliberate peste 1,1 milioane de permise de conducere, certificate de inmatriculare si autorizatii provizorii, insemnand cu 17% mai mult fata de primele 7 luni ale anului trecut, se arata in comunicat.

  Totodata, anul acesta au fost eliberate 1.298.229 carti de identitate si carti de identitate provizorii.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 august 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 august 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4757 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0025 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9559 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0132 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2064 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0309 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1258 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0021 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2011 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 august 2016

  In data de 18 august 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 633/2016 - M. Of. 633/2016 [M. Of. 633 / 18 august 2016]
 • Monitorul Oficial 634/2016 - M. Of. 634/2016 [M. Of. 634 / 18 august 2016]
 • Monitorul Oficial 635/2016 - M. Of. 635/2016 [M. Of. 635 / 18 august 2016]
 • Monitorul Oficial 636/2016 - M. Of. 636/2016 [M. Of. 636 / 18 august 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-18 :: Titlu: ASF: Consumatorii pot solicita online denumirea fondului de pensii privat la care sunt alocati

  Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a lansat miercuri o aplicatie prin intermediul careia participantii in cadrul fondurilor de pensii administrate privat Pilonul II pot afla, in termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocati, potrivit unui comunicat al institutiei.

  Potrivit ASF, aplicatia poate fi accesata, in conditii de deplina siguranta, atat de pe dispozitive desktop, cat si de pe dispozitive mobile.

  Aplicatia, realizata in parteneriat cu administratorii fondurilor de pensii private, are ca principale functii: colectarea online a datelor de identificare ale petentului; identificarea automata a participantilor in Registrul participantilor la fondurile de pensii administrate privat; transmiterea de notificari catre administratorii fondurilor sau catre Autoritate dupa depunerea unei cereri, in functie de rezultatul obtinut dupa interogarea bazei de date; instiintarea ASF asupra preluarii sesizarii de catre administratorul fondului de pensii; gestionarea stadiului petitiilor; supravegherea de catre ASF a evolutiei tuturor sesizarilor primite, astfel incat termenele de solutionare sa fie respectate.

  Proiectul, implementat de catre specialistii ASF, vine in intampinarea participantilor la Pilonul II, ale caror solicitari privind aflarea apartenentei la un fond de pensii administrat privat reprezentau peste 90% din obiectul petitiilor referitoare la sectorul pensiilor private primite de catre ASF.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-18 :: Titlu: Piata auto a crescut cu 14,8% in primele 7 luni; vanzarile de autoturisme hibride sau electrice au urcat cu 63%

  Piata auto a crescut cu 14,8%, in primele 7 luni din acest an comparativ cu perioada similara a anului precedent, la 75.869 unitati, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA) remis, miercuri, AGERPRES.

  'Cu un volum al vanzarilor important realizat in luna iulie 2016 (14.718 unitati) primele sapte luni din 2016 inregistreaza o crestere consistenta comparativ cu anul 2015, respectiv, +14,8%. La aceasta crestere autoturismele contribuie cu un + 12,9%. Trebuie insa mentionat un fapt evident: vanzarile consistente inregistrate in ultimele 2 luni in raport cu primele 5 luni din 2016 se datoreaza, in mare parte, unei acumulari a cererii, pe fondul asteptarii generate in piata de demararea tarzie a Programului 'Rabla' (efectiv din 14 iunie). ?i pe plan european remarcam in primele 7 luni din 2016 o crestere generala consistenta a vanzarilor de autoturisme, cele mai mari piete (care impreuna acopera circa 3/4 din totalul SM UE), inregistrand cresteri relativ importante: Franta +6,1%, Germania +5,4%, Italia +17,1%, Spania +11% si UK +2,8%', se arata in document.

  In ceea ce priveste raportul persoana fizica/persoana juridica, in iulie 2016, este prima luna din ultimii 4 ani si jumatate, in care vanzarile de autoturisme catre persoane fizice au fost superioare ca si numar celor realizate catre persoane juridice (55%/45%).

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 august 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 august 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4732 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0152 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9691 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0147 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1755 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0378 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1237 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0155 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2007 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 august 2016

  In data de 17 august 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 629/2016 - M. Of. 629/2016 [M. Of. 629 / 17 august 2016]
 • Monitorul Oficial 630/2016 - M. Of. 630/2016 [M. Of. 630 / 17 august 2016]
 • Monitorul Oficial 631/2016 - M. Of. 631/2016 [M. Of. 631 / 17 august 2016]
 • Monitorul Oficial 632/2016 - M. Of. 632/2016 [M. Of. 632 / 17 august 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-17 :: Titlu: Romanii din Timoc: Va rog, luati-i acasa pe diplomatii romani! Au facut mult rau noua si Romaniei

  Reprezentantii romanilor din Valea Timocului, Serbia, au criticat luni seara, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, faptul ca statul roman nu sprijina aceasta comunitate, care nu are scoli, biserici sau mass media in limba romana, si au sustinut ca diplomatii romani din Serbia creeaza doar probleme celor pe care ar trebui sa-i sprijine.

  Vicepresedintele Asociatiei pentru Cultura Romanilor/Vlahilor din Serbia-Ariadne Filum, Predrag Balasevici, a vorbit despre faptul ca romanii din din Valea Timocului (Serbia) nu au scoli, biserici sau mass media in limba romana, nefiind 'niciodata' sustinuti de statul roman, iar diplomatii romani din Serbia le fac 'mari probleme'.

  'Eu de doi ani de zile atrag atentia asupra acestor diplomati, care ne-au facut mari probleme si am incercat prin vocea noastra de acolo si prin apelul nostru sa-i luati acasa. Va rog, luati-i acasa din Serbia, pentru ca acesti oameni ne-au facut mult rau noua si au facut mult rau si Romaniei pentru ca vin si vorbesc impotriva Bisericii Ortodoxe Romane, impotriva parintelui Boian Alexandrovici, care a facut mari sacrificii ca sa se tina slujba in romana in Timoc (...) Acesti oameni nu mai trebuie sa fie la posturile la care sunt acolo', a afirmat Pedrag Balasevici.

  Acesta a spus ca s-a ajuns la situatia in care romanii din Valea Timocului si-au pierdut speranta ca situatia lor se poate imbunatati, intrucat toti oficialii romani care i-au vizitat, 'presedinti, premieri si ministri, au venit cu mari promisiuni, dar nu s-a facut nimic'.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 0000-00-00 :: Titlu: Raluca Pruna despre proiectul de lege privind confiscarea extinsa: Este transpunerea unei directive europene

  Proiectul de lege privind confiscarea extinsa, aflat in dezbatere publica, reprezinta transpunerea unei directive europene in legislatia romaneasca, a afirmat luni ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

  "Proiectul pe care l-am pus in consultare publica la sfarsitul saptamanii trecute este in fapt transpunerea unei directive europene. (...) As dori sa invit pe toata lumea sa citeasca acest proiect si sa contribuie la dezbaterea publica", a declarat Raluca Pruna la Radio Romania Actualitati.

  Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica un proiect de lege pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala, precum si pentru completarea art. 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, prin care se realizeaza transpunerea unor prevederi ale Directivei 2014/42/UE privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana.

  Potrivit proiectului, vor fi supuse confiscarii extinse si alte bunuri decat cele deja prevazute de lege "in cazul in care persoana este condamnata pentru comiterea unei infractiuni, daca fapta este susceptibila sa ii procure un folos material si maximul pedepsei prevazute de lege pentru aceasta este 4 ani sau mai mare".

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-17 :: Titlu: Alin Burcea (ANAT): Este o exagerare ca ANPC sa aplice amenzi procentuale din cifra de afaceri

  Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) avertizeaza ca modificarea regimului de contraventii in cazul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, de la modelul actual, cu limita valorica, la un model cu procentaj din cifra de afaceri, este o masura distructiva pentru dezvoltarea economiei nationale.

  "Este greu de inteles cum parlamentarii liberali pot propune asemenea texte de lege, care ii descalifica. Statul actual, ca si statul comunist, nu previne, nu sustine, dar inaspreste regimul contraventiilor. Cat mai multe amenzi si cat mai mari, ca sa distrugem orice initiativa privata, pe care, oricum, statul nu o sustine cu facilitati pentru investitii, dezvoltare sau controale preventive. Este o exagerare ca ANPC sa aplice amenzi procentuale din cifra de afaceri, este o eroare preluarea modului de sanctionare aplicat de Consiliul Concurentei", declara Alin Burcea, presedintele ANAT.

  Conform unui comunicat publicat marti pe site-ul asociatiei, ANAT solicita Senatului Romaniei, in atentia caruia se afla proiectul de lege pentru dezbateri si vot final, sa analizeze cu maxima atentie impactul acestei prevederi asupra mediului de afaceri.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-17 :: Titlu: Cursul valutar din 16 august 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 16 august 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.458 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9544 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0456 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1377 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0417 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1082 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0091 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2019 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-17 :: Titlu: Monitorul Oficial din 16 august 2016

  In data de 16 august 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 625/2016 - M. Of. 625/2016 [M. Of. 625 / 16 august 2016]
 • Monitorul Oficial 626/2016 - M. Of. 626/2016 [M. Of. 626 / 16 august 2016]
 • Monitorul Oficial 627/2016 - M. Of. 627/2016 [M. Of. 627 / 16 august 2016]
 • Monitorul Oficial 628/2016 - M. Of. 628/2016 [M. Of. 628 / 16 august 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-15 :: Titlu: Agrostar: Cercetarea agricola din Romania este in faliment; fermierii sunt dependenti de multinationale, care au acaparat piata de seminte

  Cercetarea agricola din Romania este in faliment, la ora actuala, iar fermierii sunt practic dependenti de multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, atrag atentia reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe - Agrostar, iar in acest context organizatia solicita Guvernului reorganizarea statiunilor si institutelor de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol.

  "În prezent, cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar fermierii sunt practic dependenti de multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, genetica si chiar creditarea fermierilor cu seminte si alte inputuri. Practic, multinationala il finanteaza pe producatorul agricol (ii da inputurile necesare) si il obliga sa vanda productia la un pret impus. Astfel, multinationalele sunt beneficiare indirecte ale subventiilor acordate, teoretic, fermierilor. Daca este sa analizam documentele in baza caror fermierii isi primesc subventia pe suprafata vom observa ca acestia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala ca au insamantat cu seminte certificate, achizitionate de unde? De la multinationale furnizori de seminte, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri', sustine secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu, intr-un comunicat de presa al organizatiei, transmis, miercuri, AGERPRES.

  În acest context, Federatia Agrostar este ingrijorata de situatia lucratorilor din cadrul statiunilor de cercetare — dezvoltare, multi dintre acestia realizand un venit net lunar de maxim 800 lei. ?i cercetatorii din cadrul institutelor si statiunilor la randul lor realizeaza venituri nete sub nivelul performantelor realizate, al pregatirii profesionale, venituri care cu greu ajung la 2.000 lei net.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-15 :: Titlu: Investitiile straine directe au crescut cu 22,7%, la 2 miliarde euro, in primul semestru

  Investitiile straine directe insumau peste 2 miliarde de euro in primul semestru din acest an, in crestere cu 22,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, se arata intr-un comunicat de presa al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) remis, vineri, AGERPRES.

  "Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 2.036 milioane euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 1.561 milioane euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta de 475 milioane euro", se arata in document.

  Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), numarul societatilor cu capital strain nou infiintate in primele sase luni din 2016 a scazut cu 12%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, la 2.687 societati.

  Valoarea totala a capitalului social al celor 2.687 de noi societati este de 19,72 milioane de dolari. Cele mai multe firme au fost infiintate in luna martie, respectiv 509, cu 17,7% mai putine decat in aceeasi luna din 2015.

  La finalul lunii iunie, numarul societatilor cu participare straina la capital din Romania era de 207.153, valoarea totala a capitalului social fiind de peste 43,4 miliarde euro.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-12 :: Titlu: Deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare a crescut la 426 milioane de euro, la patru luni

  Deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare s-a adancit la 426,3 milioane de euro, de 3,8 ori mai mare fata de soldul negativ inregistrat in acelasi interval din 2015, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) la solicitarea AGERPRES.

  In perioada mentionata, Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 1,557 miliarde de euro, in scadere cu 7,3% fata de perioada corespunzatoare din 2015, in timp ce importurile au urcat pana la 1,983 miliarde de euro, reprezentand o majorare cu 10,6%.

  "Comparativ cu primele patru luni din 2015, au crescut incasarile la exportul de grau (+60,3 milioane de euro), tigarete (+21,5 milioane de euro), seminte de floarea-soarelui (+16,2 milioane de euro), preparate alimentare (+10,5 milioane de euro), produse de brutarie, patiserie, biscuiti (+6,5 milioane de euro), ciocolata (+3,9 milioane de euro) si carne de porc (+2,4 milioane euro). Exportul de animale vii s-a majorat cu 5,1 milioane de euro la specia ovine/caprine si cu 3,2 milioane euro la bovine", se arata in datele MADR.

  Cu toate acestea, scaderea exporturilor la o serie de produse precum porumb (-176,4 milioane de euro), orz (-27,4 milioane euro), ulei de floarea-soarelui (-24,7 milioane de euro), sroturi de soia (-18,4 milioane euro), boabe de soia (-4,6 milioane euro) si carne de pasare (-4,1 milioane euro) a determinat reculul pe ansamblu al exportului de produse agroalimentare.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-12 :: Titlu: Ministrul Justitiei prezinta noua Strategie Nationala Anticoruptie 2016-2020, adoptata de Guvern

  Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, va sustine vineri, de la ora 10,30, la Guvern, o conferinta de presa, in contextul adoptarii de catre Executiv a noii Strategii Nationale Anticoruptie 2016 - 2020.

  Ministerul Justitiei a informat joi, printr-un comunicat de presa, ca zeci de propuneri si observatii formulate in procesul de consultare publica au fost incluse in forma finala a Strategiei. MJ a precizat ca aproximativ 90 de institutii publice, organizatii non-guvernamentale, asociatii ale oamenilor de afaceri, societati cu capital de stat sau privat au fost consultate sau au participat la dezbaterile publice si reuniunile tehnice organizate in perioada februarie — iulie 2016.

  Printre initiatorii propunerilor transmise in timpul consultarii publice din perioada 17 iunie — 29 iulie se numara Consiliul Superior al Magistraturii, Cancelaria prim-ministrului, Institutul de Politici Publice, Directia Generala Anticoruptie, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics, Expert Forum, FunkyCitizens, Centrul pentru Inovare Publica, Transparency International Romania, AmCham Romania, mai multe ministere, dar si personalitati publice, functionari sau simpli cetateni.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-12 :: Titlu: Cursul valutar din 11 august 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 11 august 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4605 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0029 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0013 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0135 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1881 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0185 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1026 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.02 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2021 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-12 :: Titlu: Monitorul Oficial din 11 august 2016

  In data de 11 august 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 615/2016 - M. Of. 615/2016 [M. Of. 615 / 11 august 2016]
 • Monitorul Oficial 616/2016 - M. Of. 616/2016 [M. Of. 616 / 11 august 2016]
 • Monitorul Oficial 617/2016 - M. Of. 617/2016 [M. Of. 617 / 11 august 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-11 :: Titlu: Pislaru: Am avut o prima discutie pe Legea salarizarii unitare pentru a clarifica mandatul si principiile

  Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a declarat, miercuri, ca a avut o prima discutie cu premierul pe Legea salarizarii unitare pentru a clarifica mandatul si principiile, urmand ca subiectul sa fie deschis la sfarsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie.

  "Va confirm ca ieri (marti n.r. ), la ora 13,30, am avut o prima reuniune la nivel de prim-ministru pe Legea salarizarii unitare pentru a clarifica mandatul si principiile. Ati auzit deja din iesirile mele anterioare ca lucram in Ministerul Muncii la principii. Am avut aceasta prima discutie de mandat, urmeaza, asa cum am spus, la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie sa deschidem subiectul dupa inca o runda de discutii la nivelul Guvernului si cu partea sindicala. Deci, Legea salarizarii unitare se lucreaza la ea si evident va viza toate categoriile care nu au fost atinse prin ordonanta 20, inclusiv cea a personalului administrativ in aceasta situatie", a spus Dragos Pislaru.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-11 :: Titlu: Cursul valutar din 10 august 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 10 august 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4576 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9878 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0328 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2066 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0136 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0826 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0066 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2032 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-11 :: Titlu: Monitorul Oficial din 10 august 2016

  In data de 10 august 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 609/2016 - M. Of. 609/2016 [M. Of. 609 / 10 august 2016]
 • Monitorul Oficial 610/2016 - M. Of. 610/2016 [M. Of. 610 / 10 august 2016]
 • Monitorul Oficial 611/2016 - M. Of. 611/2016 [M. Of. 611 / 10 august 2016]
 • Monitorul Oficial 612/2016 - M. Of. 612/2016 [M. Of. 612 / 10 august 2016]
 • Monitorul Oficial 613/2016 - M. Of. 613/2016 [M. Of. 613 / 10 august 2016]
 • Monitorul Oficial 614/2016 - M. Of. 614/2016 [M. Of. 614 / 10 august 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-09 :: Titlu: Rata absorbtiei curente a fondurilor europene a ramas la 76,69%, in iulie; absorbtia efectiva a crescut la 71,76%

  Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ramas, in iulie, la acelasi nivel ca in luna precedenta, respectiv la 76,69% pe cadrul financiar 2007-2013, potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

  Astfel, valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana (CE) era de peste 14,6 miliarde de euro, in 31 iulie. In ceea ce priveste rata absorbtiei efective, respectiv rambursarile de la CE, aceasta a crescut cu 3,29 puncte procentuale, la 71,76% (13,6 miliarde euro).

  Pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice rata de absorbtie curenta era de 90,02%, pe Programul Operational Asistenta Tehnica — 97,71%, pe Programul Operational Sectorial Mediu a crescut la 77,45%, pe Programul Operational Regional — 83,91%, pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 65,14%, pe Programul Operational Sectorial Transport — 68,8%, iar pe Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative — 98,66%.

  Vineri, 5 august, a fost termenul limita de transmitere a ultimei aplicatii de plata intermediara pentru pentru Programul Operational Regional, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice si Programul Operational Operational Asistenta Tehnica.

  Pentru Programul Operational Sectorial Transport si Programul Operational Sectorial Mediu data limita este 5 septembrie.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-09 :: Titlu: Isarescu: Avem un total al notificarilor de dare in plata de 3.907 la 20 iulie 2016

  Debitorii au depus la banci, pana in data de 20 iulie 2016, 3.907 notificari de dare in plata, in suma totala de aproape 1,13 miliarde de lei, din care 2.634 (67,4%) au fost contestate de banci, a anuntat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

  "Va prezentam cateva date statistice privind procesul de notificare la Lega privind darea in plata. Va facem de la inceput precizarea ca legea nu ne-a dat posibilitatea si nici nu ne-a obligat sa culegem date statistice. Informatiile se bazeaza numai pe raportari ale bancilor transmise la solicitarea Bancii Nationale a Romaniei in vederea monitorizarii pozitiei prudentiale a institutiilor de credit si a evaluarii stabilitatii sistemului bancar. (...) La capitolul notificari de dare in plata, avem total notificari la 20 iulie, 3.907 notificari, din care contestate de catre banci 2.634, adica 67,4%", a explicat Isarescu.

  In plus, potrivit acestuia, 404 debitori au notificat mai mult de doua credite, de aceea numarul total de debitori este mai mic decat totalul notificarilor, respectiv 3.398 de debitori, dar majoritatea au depus notificare pentru un singur credit.

  Guvernatorul BNR a mai precizat ca suma totala a creditelor notificate, respectiv 1,13 miliarde de lei, reprezinta 1% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice si 2% din creditele ipotecare.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 august 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 august 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4572 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0066 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0184 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0139 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2391 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0289 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0946 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0174 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2022 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-09 :: Titlu: Monitorul Oficial din 8 august 2016

  In data de 8 august 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 600/2016 - M. Of. 600/2016 [M. Of. 600 / 8 august 2016]
 • Monitorul Oficial 601/2016 - M. Of. 601/2016 [M. Of. 601 / 8 august 2016]
 • Monitorul Oficial 602/2016 - M. Of. 602/2016 [M. Of. 602 / 8 august 2016]
 • Monitorul Oficial 603/2016 - M. Of. 603/2016 [M. Of. 603 / 8 august 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-06 :: Titlu: Emisiunea de titluri de stat pentru populatie a fost suprasubscrisa de peste sapte ori; 20.185 de investitori au cumparat titluri

  Emisiunea de titluri de stat pentru populatie a fost suprasubscrisa de peste sapte ori, Ministerul Finantelor Publice reusind sa atraga mai mult de 735 de milioane de lei, in conditiile in care valoarea initiala a emisiunii a fost de 100 de milioane de lei, a anuntat vineri ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

  În ceea ce priveste numarul de investitori, acesta a fost de 20.185, de 16 ori mai multi fata de anul trecut.

  "Din totalul subscrierilor, 141 au fost de un titlu, iar 3.098 au cumparat numarul maxim admis de 1.000 de titluri", a explicat ministrul Finantelor.

  Profilul investitorului, realizat pe baza subscrierilor prin cele patru banci intermediare, arata ca 62,5% dintre investitori au varste cuprinse intre 50 si 70 de ani si tot aproximativ 60% au subscris intre 100 si 1.000 de titluri.

  Potrivit ministrului Finantelor, numarul tinerilor intre 18 si 30 de ani care au investit in titluri a fost de 557, insa si 23 de persoane de peste 90 de ani au cumparat astfel de instrumente.

  Dupa ocupatie, Anca Dragu a remarcat faptul ca printre investitori se afla 165 de elevi si studenti, 13.794 de persoane active si 8.328 de pensionari.

  Majoritatea investitorilor provine din mediul urban, aproape 20.000 de subscrieri, insa si ponderea celor din mediul rural creste, potrivit ministrului Finantelor, ponderea acestora in emisiunea din acest an fiind de 13%.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-06 :: Titlu: Comisia Europeana: Romania a absorbit 57 milioane de euro din fondurile pentru perioada de programare 2014-2020

  Romania a absorbit 57 milioane de euro din fondurile pentru perioada de programare 2014-2020, acesti bani fiind atrasi prin Programul de Dezvoltare Rurala, conform datelor furnizate la solicitarea AGERPRES de reprezentanti ai Comisiei Europene de la Bruxelles.

  'Suma este de 57 milioane de euro, dar numai pentru Programul de Dezvoltare Rurala. Deci, nu este politica de coeziune, este un alt fond, este un fond specific pentru care procesul de desemnare (acreditare n.r.) nu a trebuit sa fie facut pentru ca se folosesc aceleasi agentii ca in perioada precedenta. (...) Pe partea de politica de coeziune si asa mai departe, momentan nu sunt acreditate autoritatile de management si de aceea nu are cum sa existe absorbtie. Oricum, Romania nu este singura tara care se afla in aceasta situatie', au precizat reprezentantii CE.

  Potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene, pentru cadrul financiar 2014 — 2020, Romania are alocare de aproximativ 33 miliarde euro, detaliata pe Programe Operationale astfel: Fondul european de dezvoltare regionala ( FEDR) — 11,2 miliarde euro, Fondul de coeziune (FC) — 8,1 miliarde euro, Fondul Social European (FSE) — 4,7 miliarde euro, Politica Agricola Comuna (PAC)—8,127 miliarde euro — pilonul II, la care se adauga 12,529 miliarde euro aferente pilonului I (plati directe), Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime — ,17 miliarde euro, Fondul European pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate — ,41 miliarde euro.

  Pe fosta programare financiara 2007-2013, la finalul lunii iunie rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a fost de 76,69%.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-06 :: Titlu: Cursul valutar din 5 august 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 5 august 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4638 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0074 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0045 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.268 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0543 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.112 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.003 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2028 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0018 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-06 :: Titlu: Monitorul Oficial din 5 august 2016

  In data de 5 august 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 596/2016 - M. Of. 596/2016 [M. Of. 596 / 5 august 2016]
 • Monitorul Oficial 597/2016 - M. Of. 597/2016 [M. Of. 597 / 5 august 2016]
 • Monitorul Oficial 598/2016 - M. Of. 598/2016 [M. Of. 598 / 5 august 2016]
 • Monitorul Oficial 599/2016 - M. Of. 599/2016 [M. Of. 599 / 5 august 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-04 :: Titlu: Seful Cancelariei premierului: Simplificarea in administratie continua cu interactiunea dintre ANAF si cetateni

  Al doilea pachet de simplificare din administratie este programat pentru luna septembrie si se va concentra mai mult pe modul in care Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) interactioneaza cu contribuabilii, a declarat, joi, Dragos Tudorache, seful Cancelariei premierului, care este si ministrul interimar al Comunicatiilor.

  "Acum o luna am venit cu un prim pachet de simplificare in Guvern, care se adresa mai mult relatiei dintre stat si cetatean. Stim ca suntem datori si cu un al doilea episod al incercarii noastre de simplificare, si anume unul care sa raspunda asteptarilor mediului de afaceri. Si aceasta a doua faza de simplificare, pe care noi o programam pentru luna septembrie, o prevedem pentru luna septembrie, cred eu se va concentra (...) mai mult pe zona de ANAF si pe modul in care ANAF interactioneaza cu contribuabilii", a explicat Dragos Tudorache, raspunzand unei intrebari la lansarea programului GovITHub referitoare la schimbarea frecventa de catre ANAF a Declaratiei 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-08-04 :: Titlu: BNR a decis joi mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an

  Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, joi, mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

  De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

  Dobanda de politica monetara este nemodificata din luna mai a anului trecut.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-04 :: Titlu: Monitorul Oficial din 3 august 2016

  In data de 3 august 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 589/2016 - M. Of. 589/2016 [M. Of. 589 / 3 august 2016]
 • Monitorul Oficial 590/2016 - M. Of. 590/2016 [M. Of. 590 / 3 august 2016]
 • Monitorul Oficial 591/2016 - M. Of. 591/2016 [M. Of. 591 / 3 august 2016]
 • Monitorul Oficial 592/2016 - M. Of. 592/2016 [M. Of. 592 / 3 august 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-04 :: Titlu: Cursul valutar din 3 august 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 3 august 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4524 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0022 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9771 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3077 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0428 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1068 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0108 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.201 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-08-02 :: Titlu: Cursul valutar din 1 august 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 1 august 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4555 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0099 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9879 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0324 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2591 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0376 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1196 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0012 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2027 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-07-31 :: Titlu: INS: Somajul a inregistrat o scadere de 0,2% in Romania, in iunie; numarul somerilor a ajuns la 568.000 de persoane

  Rata somajului a inregistrat o scadere de 0,2% in luna iunie, numarul persoanelor cu varste intre 15 si 74 de ani, fara loc de munca, fiind estimat la 568.000 de persoane, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri.

  Potrivit statisticii, rata somajului in cazul barbatilor a depasit-o cu 2% pe cea a femeilor, valorile respective fiind de 7,3% in cazul persoanelor de sex masculin si de 5,3%, in cazul celor de sex feminin.

  Numarul somerilor cu varste intre 15 si 74 de ani, estimat pentru luna iunie din anul curent, este de 568.000 persoane, in scadere fata de luna precedenta, cand s-au inregistrat 581.000 de persoane fara un loc de munca, dar si comparativ cu iunie 2015, cand erau consemnati 617.000 de someri.

  De asemenea, pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 5,4% pentru luna iunie 2016, dintre care 6,2% in cazul barbatilor si 4,2% in cel al femeilor.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-07-31 :: Titlu: Prima rectificare bugetara din acest an; cei mai multi bani merg la Munca, Interne, Educatie si Sanatate

  Prima rectificare din acest an a bugetelor de stat si asigurarilor sociale propusa de Ministerul Finantelor Publice (MFP) prevede majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 2,92 miliarde de lei si a cheltuielilor bugetului general consolidate tot cu aceeasi suma, domeniile care beneficiaza de cei mai multi bani fiind Munca, Finantele, Internele, Educatia si Sanatatea.

  'Proiectul postat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice vizeaza mentinerea deficitului bugetar pe anul 2016 la nivelul de 2,8% din PIB, in termeni cash, si de 2,95% din PIB, potrivit metodologiei ESA. Documentul asigura fondurile suplimentare pentru domeniile sanatatii si invatamantului, sumele necesare pentru aplicarea masurilor legislative adoptate in cursul anului curent si fondurile pentru continuarea proiectelor de investitii fezabile, fiind asigurate sume la nivelul necesarului de lucrari ce se pot efectua pana la finele anului', se mentioneaza intr-un comunicat al MFP, transmis, vineri, AGERPRES.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-07-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 iulie 2016

  In data de 27 iulie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 567/2016 - M. Of. 567/2016 [M. Of. 567 / 27 iulie 2016]
 • Monitorul Oficial 568/2016 - M. Of. 568/2016 [M. Of. 568 / 27 iulie 2016]
 • Monitorul Oficial 569/2016 - M. Of. 569/2016 [M. Of. 569 / 27 iulie 2016]
 • Monitorul Oficial 570/2016 - M. Of. 570/2016 [M. Of. 570 / 27 iulie 2016]
 • Monitorul Oficial 571/2016 - M. Of. 571/2016 [M. Of. 571 / 27 iulie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-07-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 iulie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 iulie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4687 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0054 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0634 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0117 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3215 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0065 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.089 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0263 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.205 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-07-26 :: Titlu: Valoarea titlurilor de stat cumparate de populatie a depasit 520 de milioane de lei; numarul cumparatorilor a ajuns la 14.000

  Valoarea titlurilor de stat cumparate de populatie a depasit 520 de milioane de lei, volumul total de subscriere fiind de cinci ori mai mare decat valoarea anuntata, in timp ce numarul cumparatorilor a ajuns la 14.000, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP) remis, marti, AGERPRES.

  Potrivit MFP, emisiunea de titluri de stat adresata persoanelor fizice, editia "Centenar" a ajuns la un volum total de subscriere de cinci ori mai mare decat valoarea anuntata, respectiv de peste 520 de milioane de lei. Aceasta cerere a venit din partea unui numar foarte mare de cetateni, reusind sa atraga mai bine de 14.000 de cumparatori, de 11 ori mai multi fata de emisiunea similara de anul trecut.

  "Succesul emisiunii arata increderea pe care cetatenii o au in statul roman. Aceasta va fi rasplatita! Ministerul Finantelor Publice va accepta toate subscrierile titlurilor de stat in cadrul emisiunii 'Centenar', astfel incat intreaga cerere manifestata de persoanele fizice pe durata perioadei de subscriptie sa fie satisfacuta", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

  Persoanele fizice interesate de cumpararea titlurilor de stat ale editiei "Centenar" vor putea subscrie pana in data de 29 iulie 2016, cu respectarea plafonului maxim de 100.000 de lei pentru un singur investitor, avand certitudinea alocarii totale a sumei subscrise.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2016-07-26 :: Titlu: Bugetul general consolidat a incheiat primul semestru din acest an cu un deficit de 3,85 miliarde de lei, respectiv 0,5% din PIB

  Bugetul general consolidat a incheiat primul semestru din acest an cu un deficit de 3,85 miliarde de lei, respectiv 0,5% din PIB, fata de deficitul programat pentru semestrul I de 1,9% din PIB, potrivit datelor transmise luni de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

  Executia bugetara s-a incheiat dupa primele cinci luni ale acestui an cu un deficit de 780 de milioane de lei, respectiv ,1% din PIB, fata de un excedent de 130 milioane de lei, respectiv ,02% din PIB, dupa patru luni din 2016.

  Potrivit datelor MFP, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 108,4 miliarde de lei, reprezinta 14,3% din PIB. S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: impozitul pe profit (+12,5%), accize (+7,7%), contributii de asigurari sociale (+6,3%), impozitul pe salarii si venit (+2,3%), precum si din taxa pe utilizarea bunurilor (+15,5%).

  In ceea ce priveste incasarile din TVA, acestea au inregistrat o scadere fata de aceeasi perioada a anului 2015 de 9,5% in conditiile in care au fost afectate atat de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016, care s-a reflectat in incasarile din februarie, cat si de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicata de la 1 iunie 2015. Insa, fata de programul stabilit pentru primul semestru, incasarile din TVA au fost cu 1,6% mai mari.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-07-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 iulie 2016

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 iulie 2016 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4444 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0168 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0459 RON, la nivelul cotatiei anterioare,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3194 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0059 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1045 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2035 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2016-07-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 iulie 2016

  In data de 25 iulie 2016 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 558/2016 - M. Of. 558/2016 [M. Of. 558 / 25 iulie 2016]
 • Monitorul Oficial 559/2016 - M. Of. 559/2016 [M. Of. 559 / 25 iulie 2016]
 • Monitorul Oficial 560/2016 - M. Of. 560/2016 [M. Of. 560 / 25 iulie 2016]
 • Monitorul Oficial 561/2016 - M. Of. 561/2016 [M. Of. 561 / 25 iulie 2016]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2016-07-24 :: Titlu: Legea 151/2016 privind ordinul european de protectie

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 545/2016 a fost publicata Legea 151/2016 privind ordinul european de protectie, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

  Un ordin european de protectie poate fi emis sau, dupa caz, recunoscut si pus in executare in situatia in care persoana protejata si-a stabilit domiciliul sau resedinta ori locuieste pentru o perioada de timp sau urmeaza sa isi stabileasca domiciliul, resedinta ori sa locuiasca pentru o perioada de timp pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene decat cel in care a fost dispusa masura de protectie.

  Autoritatea competenta pentru emiterea ordinului european de protectie, in cazul in care Romania este stat emitent, este organul judiciar pe rolul caruia se afla cauza in care s-a dispus masura de protectie pe baza careia se solicita emiterea ordinului european de protectie.
  In cazul in care Romania este stat de executare, autoritatea competenta pentru recunoasterea ordinului european de protectie, dispunerea masurilor pentru executarea acestuia si dispunerea inlocuirii ori incetarii acestor masuri este tribunalul in a carui circumscriptie locuieste sau va locui ori si-a stabilit sau urmeaza sa isi stabileasca domiciliul ori resedinta persoana protejata.
  Daca in cauza in care s-a dispus masura de protectie pe baza careia se solicita emiterea ordinului european de protectie s-a pronuntat o hotarare definitiva de condamnare, competenta privind emiterea ordinului european de protectie apartine judecatorului delegat cu executarea, conform art. 554 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Daca in cauza in care s-a dispus masura de protectie pe baza careia se solicita emiterea ordinului european de protectie s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei, competenta apartine instantei care a pronuntat in prima instanta amanarea aplicarii pedepsei.

  Ordinul european de protectie poate fi emis la solicitarea persoanei protejate, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
  a) persoana protejata locuieste sau va locui ori si-a stabilit sau urmeaza sa isi stabileasca domiciliul ori resedinta intr-un alt stat membru din Uniunea Europeana, caruia i se solicita recunoasterea si executarea ordinului european de protectie;
  b) persoana protejata are calitatea de persoana vatamata in cadrul unui proces penal aflat in curs de desfasurare sau in care s-a pronuntat o hotarare definitiva de condamnare ori de amanare a aplicarii pedepsei sau este un membru de familie al persoanei vatamate, beneficiar al uneia dintre masurile prevazute la lit. c);
  c) persoana care reprezinta un pericol are calitatea de inculpat, condamnat sau persoana fata de care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei in cadrul procesului penal prevazut la lit. b), iar impotriva sa a fost dispusa cel putin una dintre urmatoarele masuri:
  i) una dintre obligatiile prevazute la art. 215 alin. (2) lit. b) sau d) din Legea nr. 135/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, impuse odata cu luarea masurii controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune;
  ii) obligatia prevazuta la art. 221 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 135/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, impusa pe durata arestului la domiciliu;
  iii) una dintre obligatiile prevazute la art. 85 alin. (2) lit. e) sau f) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, impusa inculpatului cu ocazia pronuntarii amanarii aplicarii pedepsei;
  iv) una dintre obligatiile prevazute la art. 101 alin. (2) lit. d) sau e) din Legea nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, impusa persoanei condamnate cu ocazia dispunerii liberarii conditionate;
  v) una dintre obligatiile prevazute la art. 121 alin. (1) lit. c) sau d) din Legea nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, impusa inculpatului cu ocazia aplicarii unei masuri educative neprivative de libertate;
  vi) interzicerea unuia dintre drepturile prevazute la art. 66 alin. (1) lit. l) - o) din Legea nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, stabilita de instanta odata cu aplicarea pedepsei accesorii sau a pedepsei complementare a interzicerii exercitarii unor drepturi;
  d) emiterea ordinului european de protectie este necesara pentru inlaturarea unui pericol la care este sau va fi expusa persoana protejata.

  Textul integral al Legii: Legea 151/2016 privind ordinul european de protectie
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  39 useri online

  Useri autentificati: