DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |

Sursa: Euro Best Team :: Data: 2015-05-28 :: Titlu: FA PRIMUL PAS SPRE CARIERA DE MAGISTRAT!

S-A LANSAT NOUA SESIUNE DE CURS INTENSIV DE PREGATIRE PENTRU ADMITEREA IN MAGISTRATURA SI INM!

26 iunie – 9 august 2014, Bucuresti

EURO BEST TEAM, companie de training cu o vasta experienta in pregatirea candidatilor pentru magistratura si INM, a lansat noua sesiune a celui mai complet si complex curs de legislatie pentru Admiterea in Magistratura si INM, ce are ca obiectiv principal cresterea punctajului la concursul de admitere.

Cursul intensiv de pregatire pentru Admiterea in Magistratura si INM va fi organizat in perioada 26 iunie – 9 august 2015, la sediul Euro Best Team din Bucuresti. Cursul are o durata de 98 de ore si se desfasoara pe parcursul a 7 saptamani in zilele de Vineri, Sambata si Duminica.

Pretul cursului: 3900 Lei pana la data de 15 iunie 2015! Dupa aceasta data pretul cursului este 4500 de lei. Locurile sunt limitate!

Cursul acopera toate probele de concurs: Drept Civil, Drept Procesual Civil, Drept Penal, Drept Procesual Penal, Interviu si Rationament Logic. Cursurile pentru Interviu si Rationament Logic sunt oferite GRATUIT. Cele doua cursuri, interviu si rationament, pot fi achizitionate si individual.

Sunt invitate sa participe la curs atat persoanele care doresc sa sustina examenul de admitere in magistratura, cat si absolventii de drept care vor sa-si actualizeze cunostintele in domeniul juridic.

Sesiunea 26 iunie - 9 august 2015 se adreseaza candidatilor care doresc o recapitulare finala, completa, la toate probele, inaintea sustinerii concursului INM.

Pentru monitorizarea progresului personal si pentru elaborarea unui plan obiectiv de pregatire, care sa raspunda nevoilor reale ale fiecarui cursant in parte, lectorii asigura doua sesiuni de evaluare, initiala si finala. Astfel, dupa evaluarea finala in care fiecare participant va primi feedback individual de la lectori, cursantii vor cunoaste care este nivelul real de pregatire si ce efort trebuie sa depuna pentru atingerea punctajului optim.

Echipa de lectori este formata din practicieni ai dreptului si ai psihologiei avansate, magistrati de cariera cu o bogata experienta in practica judiciara, fosti lectori ai Institutului National al Magistraturii, cadre universitare cu indelungata activitate de pregatire a juristilor.

Pentru informatii complete si actualizate despre curs accesati: www.eurobestteam.ro/admitere-magistratura
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-05-28 :: Titlu: Legea 119/2015 pentru modificarea Legii administratiei publice locale

In Monitorul Oficial Partea I nr. 361/2015 a fost publicata Legea 119/2015 pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001.

Primarii comunelor pot infiinta, in limita numarului maxim de posturi aprobate, un post de consilier al primarului. Primarii oraselor, municipiilor si ai municipiilor resedinta de judet pot infiinta, in limita numarului maxim de posturi aprobate, cabinetul primarului, compartiment distinct format din:
a) maximum 2 posturi, la orase si municipii;
b) maximum 4 posturi, la municipii resedinta de judet.

Personalul incadrat pe posturile prevazute la alin. (1) este numit si eliberat din functie de catre primar.

Textul integral al Legii: Legea 119/2015 pentru modificarea Legii administratiei publice locale/a>
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-28 :: Titlu: AOAR: Absorbtia fondurilor UE pe exercitiul financiar 2014-2020 va fi mai buna, dar depinde de schimbarile din sistem

Absorbtia fondurilor europene pe exercitiul financiar 2014 - 2020 va fi mai buna decat cea din exercitiul anterior, insa depinde de cat de repede vor fi implementate schimbarile de sistem anuntate, respectiv alegerea unui operator bancar care sa intermedieze absorbtia, noua Lege a achizitiilor publice, dar si de cat de repede vor fi lansate programele operationale, sustin reprezentantii mediului de afaceri si ai sistemului bancar.

"Exercitiul va fi mai bun (decat precedentul — n.r), dar va depinde fundamental de schimbarile anuntate, de alegerea unui operator bancar, care sa intre in flux. Este important ca acest sistem sa se concretizeze, sa stie toata lumea regulile si sa ii dam drumul odata. Suntem la jumatatea anului doi din exercitiul doi si inca ne organizam", a declarat miercuri secretarul general a Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, in cardul unei conferinte dedicata absorbtiei fondurilor europene.

In opinia sa, administratiile locale sunt "extraordinar de slab pregatite" in absorbtia fondurilor europene. Mai mult, Parvan sustine ca "atunci cand vom trage linie pe 2007 — 2013 vom vedea ca avem o problema de administrare centrala pe care nu o poate suplini nici mediul de afaceri, nici sistemul bancar".

Si reprezentantii sistemului bancar sunt de parere ca noul exercitiu financiar va fi mai bun decat precedentul, ca beneficiarii sunt mai familiarizati cu procedurile de absorbtie, insa tot de autoritati depinde cel putin startul noilor programe.

"Doar cateva apeluri au fost lansate pana la aceasta data. Termenele nu au fost bine corelate. Autoritatile au devenit mai flexibile, au mai invatat cate ceva, insa asteptam cu interes si noua Lege a achizitiilor publice", a spus Loredana Rautu, sef departament EU Office, in cadrul Bancii Comerciale Romane.

Ea a precizat ca bancile au acordat credite de cofinantare a proiectelor cu fonduri europene de 5 — 6 miliarde de euro pana in prezent, astfel ca sunt pregatite pentru noul cadru financiar.

De relatia cu autoritatile s-a plans si Leonard Cornoiu, director Directia de Programe Europene, Banca Transilvania. "Ne confruntam cu lipsa de informatii de la autoritati. O agentie de Dezvoltare Regionala ne-a rugat foarte frumos sa nu ii mai sunam pentru ca nu pot sa ne mai furnizeze niciun fel de informatie", a subliniat reprezentantul bancii.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-28 :: Titlu: FIC: Pedepsele pentru evaziune fiscala ar trebui marite; autoritatile sa publice o lista a contribuabililor cu datorii la buget

Pedepsele pentru evaziune fiscala ar trebui marite in Romania, iar autoritatile trebuie sa faca publica o lista a contribuabililor care au datorii la buget, recomanda Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in cea de-a zecea editie a Cartii Albe intitulata 'Reconstruirea increderii'.

Potrivit reprezentantilor investitorilor straini, eforturile concentrate pe sectoarele de activitate cu risc crescut din economie si pe contribuabilii care prezinta risc sunt o modalitate mult mai eficienta de majorare a veniturilor bugetului de stat decat concentrarea agresiva pe contribuabilii de buna credinta.

'Evaziunea fiscala creeaza competitie neloiala, plasandu-i in dezavantaj pe contribuabilii care se conformeaza. FIC saluta si sustine eforturile continue ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si MFP (Ministerul Finantelor Publice — n.r.) pentru a combate frauda si evaziunea fiscala. Cu toate acestea, inspectiile fiscale nu sunt intotdeauna concentrate in directia corecta astfel incat sa imbunatateasca gradul de colectare a impozitelor la bugetul statului, iar evaziunea fiscala care afecteaza atat impozitele directe, cat si pe cele indirecte, continua sa reprezinte o problema', precizeaza sursa citata.

In context, documentul atrage atentia asupra faptului ca exista un risc major ca imaginea si perceptia despre Romania la nivel international in mass-media si in cercurile diplomatice sa se deterioreze semnificativ, in conditiile in care actiunile autoritatilor fiscale se concentreaza intr-un mod agresiv asupra societatilor care isi respecta obligatiile fiscale si care de obicei sunt incadrate in categoria contribuabililor mari la bugetul de stat.

'Consecintele imediate vor fi reducerea ISD in Romania, cu riscul ca pana si investitorii deja existenti pe piata autohtona sa isi reduca investitiile sau chiar sa paraseasca Romania', precizeaza sursa citata.

Pe de alta parte, FIC apreciaza drept un pas inainte reforma ANAF care ar trebui sa elimine deficientele in cadrul institutiei si arata ca aceasta ar trebui, totodata, sa creeze un sistem IT public integrat care sa conecteze diferite autoritati (precum cele din domeniul fiscal, sanatate, administratie locala, cadastru sau instantele de judecata).
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 mai 2015

In data de 27 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 365/2015 - M. Of. 365/2015 [M. Of. 365 / 27 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 366/2015 - M. Of. 366/2015 [M. Of. 366 / 27 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 367/2015 - M. Of. 367/2015 [M. Of. 367 / 27 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 368/2015 - M. Of. 368/2015 [M. Of. 368 / 27 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 369/2015 - M. Of. 369/2015 [M. Of. 369 / 27 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 370/2015 - M. Of. 370/2015 [M. Of. 370 / 27 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-27 :: Titlu: CSCI: 93% dintre romani au auzit de controalele de la ANAF din ultima perioada;73% dintre ei au o parere buna

  Majoritatea romanilor (93%) a auzit de controalele de la ANAF din ultima perioada, iar 73% au declarat ca au o parere buna despre acestea, 21% una proasta si 6% ca nu au o parere, arata un studiu realizat de CSCI la finalul lunii aprilie, studiul InfoPolitic.

  "Cei care au o parere proasta nu au un profil diferit fata de cei care au o parere buna. Suportul pentru combaterea evaziunii fiscale este unul puternic, justificat in termeni morali, corect fata de cei care platesc datoriile, dar si pragmatici — cresterea incasarilor la bugetul de stat, iar dorinta ca actiunile ANAF sa se extinda e larg raspandita (toate peste 85%). Formulat in termeni juridici, toti sunt de acord ca indiferent de marimea firmei, toti ar trebui sa respecte legea", potrivit studiului.

  Datele studiului mai arata ca o parere mai rezervata o au muncitorii, ardelenii, intelectualii, dar si cei care nu voteaza de obicei (si care nu au in general incredere in institutii).

  "Pe esantionul total, tinerii erau mai pro-ANAF decat ceilalti, insa conteaza mult si opinia politica. De exemplu, votantii de stanga sunt in general pro-ANAF, dar cei sub 45 de ani sunt mai putin pro (37% fata de 48%). Votantii de dreapta sunt majoritatea ambivalenti, ei iau in considerare si efectele asupra micilor intreprinzatori. Printre votantii de dreapta, efectul varstei este inversat: tinerii de dreapta puternic pro-ANAF (42% pro si doar 14% anti) in timp ce cei trecuti de 45 de ani sunt mai mult anti-ANAF", mai arata arata studiul realizat de CSCI.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-26 :: Titlu: Iohannis: Codul Fiscal trebuie analizat cu atentie, pentru a nu pune in pericol stabilitatea macroeconomica

  Codul Fiscal aflat in dezbatere parlamentara trebuie analizat cu atentie si responsabilitate, pentru a nu pune in pericol stabilitatea macroeconomica si beneficiile acesteia, a afirmat marti presedintele Klaus Iohannis.

  "Trebuie sa analizam Codul Fiscal cu atentie si responsabilitate, tocmai pentru a nu pune in pericol stabilitatea macroeconomica si beneficiile acesteia", a declarat Iohannis, la evenimentul organizat de Consiliul Investitorilor Straini privind lansarea "Cartii Albe 2015: Reconstruirea increderii". Seful statului considera ca, in ceea ce priveste Codul Fiscal, preocuparea nu trebuie sa vizeze doar scaderea taxelor, ci si maniera si sustenabilitatea prin care se face relaxarea fiscala de care economia are nevoie.

  El a calificat drept paguboasa abordarea conform careia orice contribuabil trebuie tratat ca potential evazionist.

  "Eu sustin pe deplin combaterea evaziunii fiscale, insa masurile luate in acest sens trebuie cat mai bine adaptate realitatii economice si cadrului in care se desfasoara. Mai mult decat atat, sa nu uitam ca evaziunea fiscala nu este doar problema firmelor ci, intr-o anumita masura, aceasta reflecta si problemele administrative si structurale ale statului", a adaugat presedintele.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-27 :: Titlu: Biris: In prima faza, reducerea TVA nu se va vedea integral la raft; am incredere ca economia de piata va ajusta lucrurile

  Viitorul TVA suna bine, nu numai din punct de vedere al diminuarii evaziunii fiscale, ci si din punct de vedere al cotei standard care va fi redusa la 20%, a afirmat marti consultantul fiscal Gabriel Biris, in cadrul unei conferinte de specialitate.

  "Evaziunea nu afecteaza numai bugetul, ci si concurenta intre companii. Nu putem concura cu cei care fura TVA si platesc oamenii la negru. Chiar daca, intr-o prima faza, reducerea semnificativa a TVA nu se va vedea integral la raft, eu am incredere ca economia de piata va ajusta, incet, incet, lucrurile. Trebuie sa stim ca atunci cand TVA a crescut de la 19% la 24%, cresterea nu s-a vazut integral la raft, unde o parte a fost preluata de comercianti. Cresterea s-a vazut insa integral la factura de utilitati. E de asteptat ca in prima faza de scaderea TVA la 9% sa beneficieze producatorii, in special cei din industria carnii unde evaziunea a fost si este, in continuare, mare', a explicat avocatul Gabriel Biris care a participat la conferinta "Fiscalitate pentru o Romanie Durabila' organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

  Pe de alta parte, consultantul fiscal a mentionat ca in Codul Fiscal sunt destul de multe lucruri bune insa lucruri 'foarte rele' sunt in Codul de procedura fiscala, unde dezechilibrul de forta intre ANAF si contribuabili este din ce in ce mai mare. 'Drepturile noastre vor continua sa scada in conditiile in care vedem un apetit mare pentru abuz atat din partea inspectorilor fiscali, cat si a nou infiintatei Directii Antifrauda', a mai spus Biris.

  In ceea ce priveste nivelul de frauda la TVA, Gabriel Biris spune ca in Europa "lipsesc la socoteala cam 200 de miliarde de euro, iar in Romania, circa 10 miliarde euro, mai mult decat media europeana'. Conform sursei citate, in Europa randamentul colectarii TVA este de 80%, iar in Romania, de 50%-55%.

  La randul sau, Elder Andras-Gyorgy, membru in consiliul de conducere al CCIR, a aratat ca, potrivit unui studiu privind perceptia mediului de afaceri din Romania realizat de CCIR, 40% dintre antreprenori considera nivelul ridicat de fiscalitate drept cea mai importanta problema cu care se confrunta, iar 80% cred ca reglementarile fiscale sunt impovaratoare.

  ' Este cert ca avem nevoie de o noua legislatie fiscala, aflata in dezbatere in acest moment. Aceasta legislatie fiscala va trebui sa asigure, pe de o parte, un nivel rezonabil de impozitare care sa permita companiilor sa isi desfasoare activitatea, sa isi dezvolte afacerile. Pe de alta parte, este nevoie sa se asigure fondurile necesare pentru functionarea in parametri optimi ai statului roman', a precizat Elder Andras-Gyorgy.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.463 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0134 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0924 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0377 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.3001 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.022 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.319 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0209 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2239 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0045 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 mai 2015

  In data de 26 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 360/2015 - M. Of. 360/2015 [M. Of. 360 / 26 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 361/2015 - M. Of. 361/2015 [M. Of. 361 / 26 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 362/2015 - M. Of. 362/2015 [M. Of. 362 / 26 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 363/2015 - M. Of. 363/2015 [M. Of. 363 / 26 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 364/2015 - M. Of. 364/2015 [M. Of. 364 / 26 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-25 :: Titlu: Manolescu (MFP): Noul sistem de redevente va combina taxa pe resurse cu un impozit pe profit si deduceri petru investitii

  Noul sistem de redevente, care trebuie sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, va fi construit pe un mecanism format din taxa pe resursele naturale, un impozit pe profit generat de cresterea preturilor pe piata si o serie de deduceri pentru investitiile realizate in domeniu, a declarat luni secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Dan Manolescu, in cadrul unei conferinte de profil.

  "Romania trebuie sa creeze un sistem care sa ii permita sa obtina din aceasta zona o cota a taxelor similara cu cea din statele cu resurse asemanatoare. Piata asteapta un sistem care sa ofere predictibilitate pe un termen mai lung si sa asigure colectarea unor sume comparabile cu ceea ce se obtine in alte state. Suntem in proces de a stabili acest mecanism care sa combine avantajele sistemului de redevente care asigura stabilitatea colectarii unui flux constant de sume la buget cu flexibilitatea pe care un mecanism de impozitare a profitului o confera pentru a capta acele cresteri de pret care, in aceasta zona a resurselor naturale, in ultimii ani sunt destul de frecvente si in amplitudini mari si, in acelasi timp, sa permita si o flexibilitate a investitiilor de care operatorii economici au nevoie", a explicat Dan Manolescu.

  El a precizat ca, prin noul sistem, statul vrea sa incaseze cel putin la fel de mult la buget ca si in actualul sistem.

  In plus, reprezentantul Finantelor a explicat ca taxarea redeventelor va fi aplicata doar pentru partea de exploatare (upstream).

  La randul sau, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Dutu, a declarat ca taxele vor fi diferentiate in functie de gradul de dificultate al exploatarii.

  "La exploatarile offshore au acces doar cei cu tehnologii avansate si cu putere financiara, pentru foraje care ajung la peste 3.000 de metri, care presupun costuri foarte mari pentru seismica. Vom introduce in proiectul de act normativ si mecanismele care sa faca diferentiere intre zonele clasice si cele grele din punct de vedere al adancimi, fie ca sunt onshore sau offshore. Speram sa fie un mecanism mai bun decat cel actual si sa genereze venituri suplimentare la stat, dar sa raspunda si unui criteriu de atractivitate", a explicat Dutu.

  In opinia sa, actualul sistem de redevente se situeaza la nivelul pietei europene cu mici abateri, dar trebuie sa tinem cont ca resursele noastre sunt spre epuizare, suntem pe scadere de productie, iar exploatarea zacamintelor in continuare necesita investitii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-25 :: Titlu: Romania a obtinut de la Comisia Europeana posibilitatea de a transfera un procentaj mai mare de 3% intre axele PNDR

  Romania a obtinut de la Comisia Europene posibilitatea de a transfera mai mult de 3% intre axele de finantare ale Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013, astfel incat rata de absorbtie a fondurilor europene ar putea depasi 95%, a anuntat luni secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

  "Comisia Europeana a acceptat o alocare mai mare de 3% decat ne permitea regulamentul, intre axe. Avem un raspuns pozitiv pentru o realocare mai mare, de pana in 5%, astfel incat sa absorbim toate fondurile pe care le avem. Sper sa depasim 95%, sa tindem spre 100%", a mentionat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii.

  Acesta a precizat ca a mai fost obtinuta o facilitate de la Comisia Europeana respectiv aceea ca proiectele contractate acum pe alocarea din 2007-2013 pot fi continuate daca nu se finalizeaza proiectul din fondurile programului viitor, 2014-2020.

  'Asteptam sa incheiem contractarea aceasta pentru a deschide sesiunile pe noul program', a mai spus secretarul de stat in Ministerul Agriculturii.

  Potrivit datelor Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), platile totale efectuate pana in prezent din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 — 2013 au depasit 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de investitii si pentru decontarea platilor directe catre fermieri, iar Romania a ajuns la un gradul de absorbtie al fondurilor europene acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala de peste 84%.

  Valoarea totala a PNDR 2007 — 2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocati proiectelor de investitii prin 12 masuri si trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plati directe prin patru masuri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4496 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0013 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0547 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0782 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2781 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0519 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2981 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.025 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2194 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0038 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 mai 2015

  In data de 25 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 356/2015 - M. Of. 356/2015 [M. Of. 356 / 25 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 357/2015 - M. Of. 357/2015 [M. Of. 357 / 25 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 358/2015 - M. Of. 358/2015 [M. Of. 358 / 25 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 359/2015 - M. Of. 359/2015 [M. Of. 359 / 25 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-05-25 :: Titlu: Legea 114/2015 aduce modificari la Legea partidelor politice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 349/2015 a fost publicata Legea 114/2015 privind modificarea si completarea Legii partidelor politice nr. 14/2003.

  Partidele politice se pot organiza si functiona la nivel national, la nivel local sau atat la nivel national, cat si local, conform statutului propriu.

  Partidele politice isi pot organiza structuri interne potrivit statutului propriu. Structurile interne pot reprezenta partidul politic fata de terti la nivelul corespunzator, pot deschide conturi la banca si raspund de gestionarea acestora.

  Partidele politice pot avea ca subdiviziuni organizatii teritoriale, care au numarul minim de membri prevazut de statut.

  Adunarea generala a membrilor si organul executiv, indiferent de denumirea pe care o au in statutul fiecarui partid, sunt foruri obligatorii de conducere ale partidului politic si ale eventualelor organizatii teritoriale ale sale. Conducerile organizatiilor teritoriale se aleg pentru o perioada determinata, prevazuta de statut.

  Textul integral: Legea 114/2015 aduce modificari la Legea partidelor politice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-25 :: Titlu: DRPCIV: Inmatricularile de autoturisme rulate au crescut, in primele patru luni, cu aproape 15%

  Inmatricularile de autoturisme rulate au crescut in Romania, in primele patru luni, cu 14,84%, pana la 73.824 unitati, comparativ cu aceeasi perioada din 2014, cand numarul acestora era de 64.286 unitati, reiese din statistica Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/, consultata de AGERPRES.

  Pe de alta parte, conform sursei citate, la nivelul lunii aprilie 2015, au fost inmatriculate 19.232 de autoturisme second hand, in crestere cu 10,40% fata de aprilie anul trecut, cand s-au consemnat 17.420 de unitati.

  Marca auto second hand preferata a romanilor este Volkswagen, cu 21.182 unitati inmatriculate din ianuarie pana in aprilie 2015 (+77,38% fata de aceeasi perioada din 2014).

  Topul preferintelor continua cu Opel (12.599 unitati, +10,29%), Ford (8.547 unitati, +12,79%), BMW (5.071 unitati, +25,21%) si Audi (4.958 unitati, +13,95%).

  Dacia se situeaza in jumatatea a doua a ierarhiei, cu 480 de exemplare second-hand inmatriculate in intervalul ianuarie — aprilie din acest an (+100,84%), comparativ cu perioada similara din 2014), dintre care 123 inregistrate doar la nivelul lunii aprilie, in crestere cu 86,36% fata de aceeasi luna din anul precedent.

  Datele oficiale ale DRPCIV releva faptul ca, la sfarsitul anului 2014, parcul auto national din Romania ajunsese la 6.270.615 unitati, in crestere cu 4,77% fata de aceeasi perioada din 2013, cand numarul acestora era de 5,98 milioane de exemplare.

  Din numarul total de vehicule care circulau pe drumurile nationale la finele anului trecut, 4.905.630 de unitati erau autoturisme, iar peste 2,92 milioane dintre acestea aveau o vechime mai mare de 12 ani. De asemenea, 3.159.717 de autoturisme aveau motoare pe benzina, in timp ce 1.741.099 de unitati erau pe motorina.

  Conform sursei citate, circa 1,97 milioane de vehicule din parcul auto national prezentau o vechime cuprinsa intre 6 si 10 ani, iar 1,53 milioane de unitati aveau un grad de uzura cuprins intre 11 si 15 ani.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-25 :: Titlu: Declaratiile pentru veniturile extrasalariale obtinute in 2014 se depun pana luni

  Contribuabilii care au obtinut, in 2014, venituri de alta natura decat cele salariale trebuie sa depuna, pana pe 25 mai 2015, o declaratie la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

  'Data de 25 mai 2015 reprezinta termenul limita pentru depunerea declaratiilor 200 'Declaratie privind veniturile realizate din Romania', 201 'Declaratie privind veniturile realizate din strainatate', 221 'Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit', precum si a formularului 230 'Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor', se arata intr-un comunicat al ANAF, remis recent AGERPRES.

  Formularul 200 se depune de catre persoanele fizice care au realizat in anul 2014, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, provenind din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care venitul net se stabileste in sistem real, transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

  'Contribuabilii care au efectuat in cursul anului fiscal de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private, conform legii, si solicita restituirea acestora si/sau care opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual/castigul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit, completeaza sectiunea corespunzatoare din formular. Contribuabilii care isi exprima aceasta optiune pot solicita directionarea acestei sume catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult', se precizeaza in comunicatul ANAF.

  Formularul 201 — "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" se completeaza si se depune de catre persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, si persoanele fizice care indeplinesc, pentru anul 2014, conditia de rezidenta prevazuta in Codul fiscal, care au realizat in anul 2014 venituri din strainatate, impozabile in Romania, ca urmare a desfasurarii unor activitati in strainatate.

  Formularul 221 —"Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit" se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in anul 2015, in mod individual, venituri impozabile din Romania, din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, provenind din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea, cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

  Formularul 230 — 'Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor' se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in urmatoarele situatii: au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform Legii nr.376/2004 privind bursele private, cu modificarile si completarile ulterioare si solicita restituirea acestora, sau opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult.

  Declaratiile se completeaza in doua exemplare, originalul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, iar copia se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul/curatorul acestuia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-05-25 :: Titlu: Legea 117/2015 aduce modificari in domeniul combaterii concurentei neloiale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 355/2015 a fost publicata Legea 117/2015 privind aprobarea OG 12/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale si a altor acte in domeniul protectiei concurentei.

  Inspectorii de concurenta pot solicita intreprinderilor, autoritatilor si institutiilor publice, precum si persoanelor fizice definite la art. 1^1 lit. i) informatiile si documentele care le sunt necesare pentru solutionarea sesizarilor privind practicile de concurenta neloiala, indicand temeiul legal, scopul, termenele, precum si sanctiunile prevazute de lege.

  Orice persoana care are un interes legitim se poate adresa direct instantelor de judecata competente pentru incetarea si interzicerea practicilor de concurenta neloiala, pentru acoperirea prejudiciilor patrimoniale si morale suferite ca urmare a unei practici de concurenta neloiala, fara a fi necesara parcurgerea vreunei formalitati in fata Consiliului Concurentei.
  Actiunile izvorand dintr-o practica de concurenta neloiala sunt de competenta tribunalului locului savarsirii faptei sau in a carui raza teritoriala se gaseste sediul paratului; in lipsa unui sediu este competent tribunalul domiciliului paratului.
  In vederea prevenirii unei pagube iminente, instantele judecatoresti competente pot dispune, in procedura de urgenta, in cazul in care constata, la o prima evaluare, existenta unor practici comerciale neloiale, incetarea, respectiv interzicerea acestora pana la solutionarea cauzei.
  In cazul in care instanta a dispus incetarea, respectiv interzicerea practicilor de concurenta neloiala, iar hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus masura a ramas definitiva, autoritatea nationala de concurenta va asigura, la cererea persoanei care a formulat cererea de chemare in judecata, publicarea pe pagina de internet proprie a unui comunicat, care trebuie sa cuprinda sediul si celelalte date de identificare ale intreprinderii, practica de concurenta neloiala savarsita, precum si masurile dispuse de instanta.
  Pe cheltuiala persoanei vinovate, instanta poate dispune publicarea hotararii judecatoresti, total sau partial, intr-un ziar de larga circulatie.

  Textul integral: Legea 117/2015 aduce modificari in domeniul combaterii concurentei neloiale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2015-05-25 :: Titlu: Concursul National de procese simulate "Francisc Deak", editia a VI-a - Cum a fost

  In perioada 9-10 mai, a avut loc a sasea editie a Concursului National de Procese Simulate de Drept Civil "Francisc Deak, eveniment realizat cu sprijinul caselor de avocatura Popovici Nitu & Asociatii, Stoica & Asociatii, Razvan Dinca & Asociatii, SCP POPESCU ROMEO SI ASOCIATII si Doru Traila, Silviu Stratulat, Adriana Almasan, Andrei Albulescu – Attorneys at Law.

  Sambata, 9 mai 2015, la Tribunalul Bucuresti a avut loc faza orala a concursului la care 16 studenti din sase facultati de Drept din tara: Cluj, Iasi, Sibiu, Timisoara, Bucuresti si Nicolae Titulescu din Bucuresti, si-au demonstrat cunostintele in materia dreptului civil-contracte.

  Castigatorii Concursului sunt Alin-Ionut Grapa si Radu Petroi, studenti ai Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti, care au fost rasplatiti cu un premiu in bani si stagii de practica oferite de firma de avocatura Stoica & Asociatii. Acestia s-au intalnit in finala cu o echipa a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi formata din Ana Alexa si Corina Ezaru, aceasta din urma fiind remarcata de casa de avocatura Maravela si Asociatii, care i-a oferit un stagiu de practica si o bursa de 1000 de euro.

  Premiu pentru cel mai bun orator a fost castigat de Cristian Tanasa, student al Facultatii de Drept din Bucuresti, in timp ce Locul III a fost acordat echipei formate din Coras Alexandru si Druta Vlad, studenti ai Facultatii de Drept Babes Bolayi din Cluj-Napoca.

  Participantii au fost selectati prin intermediul a 2 faze de selectie: prin participarea la un concurs de procese simulate organizat la nivel local de un alt Grup Local ELSA Romania, castigatorii calificandu-se la faza nationala, precum si prin intermediul unei faze de selectie scrisa.

  Spetele dezbatute de participanti in cadrul Concursului au fost elaborate cu sprijinul Popovici Nitu & Asociatii, precum si al domnului avocat Vladimir Diaconita (Razvan Dinca & Asociatii). In componenta juriului au fost dl. Conf. Univ. Dr. Radu-Romeo Popescu, dl. av.Vladimir Diaconita (Razvan Dinca & Asociatii), dra. av. Alina Dascalescu (Popovici Nitu & Asociatii), dl. av. Ioan Roman (Maravela & Asociatii) si initiatorul proiectului, dl. av. Vicu Buzac (RTPR Allen & Overy).

  Radu Petroi, castigator al concursului, afirma ca:
  "A fost o experienta intru-totul educativa. Am avut sansa sa traiesc o experienta cat mai aproape de realitatea practica. Acest lucru mi-a oferit o noua bucurie pentru drept, mai multa dorinta de a invata si nerabdare de a-mi incepe viata de jurist. Organizarea a fost foarte buna, locatia nemaipomenita, iar prezenta juriului o onoare. Ca o concluzie, un sfat pentru altii: la tot mai multe procese simulate!"

  ELSA (The European Law Students` Association) este o asociatie internationala, independenta, apolitica, condusa de si pentru studenti. ELSA Romania este singura asociatie a studentilor la drept care activeaza la nivel National. Parte a ELSA Romania, grupul local ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are ca scop principal evolu?ia tinerilor in sistemul juridic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-25 :: Titlu: Alba Iulia, evaluata in vederea organizarii editiei din 2016 a Congresului Avocatilor Europeni

  O delegatie formata din presedintele Uniunii Avocatilor Europeni (UAE), Carlos Bothelo Moniz, si presedintele de onoare al UAE, Bruno Telchini, a vizitat, in aceasta saptamana, judetul Alba, in vederea discutarii detaliilor privind organizarea celei de-a 30-a editii a Congresului Avocatilor Europeni.

  Scopul vizitei a fost de a analiza si de a face o informare Comitetului Executiv al UAE cu privire la conditiile pe care le indeplineste Alba Iulia, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, avocatul Mihai Baco, membru in CE al UAE.

  Presedintele UAE, Carlos Bothelo Moniz, s-a aratat foarte recunoscator pentru modul in care a fost organizata vizita.

  "Am avut oportunitatea sa contactam autoritatile locale, am fost la Curtea de Apel si am avut o intalnire interesanta cu judecatorii. Am fost incantati sa vedem entuziasmul care exista pentru crearea tuturor conditiilor pentru a organiza congresul la Alba Iulia. Am fost, de asemenea, la Universitatea '1 Decembrie 1918', unde ne-am intalnit cu decanul Facultatii de Drept si cu prorectorul, si am vazut conditiile extraordinare de care universitatea dispune pentru a gazdui un eveniment de aceasta amploare. In concluzie, suntem foarte incantati de ideea de a organiza la Alba Iulia viitorul nostru congres", a declarat Carlos Bothelo Moniz.

  El a mentionat ca uniunea a fost creata in 1986, asa ca, in 2016, se vor aniversa 30 de ani de la infiintare.

  "Vrem sa avem un un congres cu teme interesante, dar si sa publicam o carte dupa aceasta intalnire, care ar putea avea loc la Alba Iulia", a adaugat presedintele UAE.

  Carlos Bothelo Moniz a mai spus ca, in concluzie, delegatia a gasit la Alba Iulia conditii foarte bune pentru a organiza congresul.

  "Decizia finala va fi luata, bineinteles, de Comitetul Executiv. Noi vom prezenta un raport despre evaluarea facuta la Alba Iulia si speram ca o decizie sa fie luata rapid", a conchis Moniz
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-25 :: Titlu: Ministrul Mediului: Ar trebui initiat un proiect de lege pentru elaborarea unei strategii de securitate a mediului

  Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, pledeaza pentru o strategie de securitate a mediului in conditiile in care apa si padurile au un rol vital pentru sanatatea oamenilor si reprezinta, astfel, un element de securitate nationala.

  'Eu consider ca apele si padurile au un rol vital nu numai pentru protectia mediului ci in primul rand pentru sanatatea mea si a fiecarui cetatean si reprezinta un element de securitate nationala. De cand am intrat la minister si le-am prezentat si colegilor in comisiile reunite ale Parlamentului ideea ca ar trebui initiat un proiect de lege pentru elaborarea unei strategii de securitate a mediului care sa inglobeze absolut tot, inclusiv padurile', a explicat ministrul Mediului duminica la Pro TV.

  Pe de alta parte, ministrul de resort considera ca in Romania este nevoie de un program multianual de impadurire care sa fie realizat in baza unui studiu ferm, studiu ce ar putea fi finalizat chiar in acest an.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: www.luju.ro :: Data: 2015-05-24 :: Titlu: Surse luju.ro: Ion Dragne este noul Decan al Baroului Bucuresti

  Peste 3.000 de avocati din Baroul Bucuresti s-au strans in hala de marfuri de la Romexpo (nn: Pavilionul C3), duminica 24 mai 2014, intr-o noua incercare de a-si alege decanul si consilierii. Asta dupa ce, weekend-ul trecut, la Sala Palatului, alegerile au fost amanate pe motiv ca nu a fost atins cvorumul de 50 plus 1.

  Desi de aceasta data a fost nevoie de prezenta a numai o treime dintre avocatii cu drept de vot pentru ca scrutinul sa se poata desfasura, organizatorii au avut din nou emotii, cvorumul fiind cu greu atins.

  Surse au declarat pentru Lumeajustitiei.ro ca noul decan al Baroului Bucuresti este avocatul Ion Dragne.

  Conform acelorasi surse, pe locul al II-lea ar fi actualul decan, Ilie Iordachescu.

  Reconvocati de Consiliu pentru a se prezenta la Adunarea Generala de Alegere a Organelor de Conducere, la Romexpo, incepand cu ora 9.00, avocatii bucuresteni aproape ca au repetat episodul de la prima Adunare, si cu greu au reusit sa ajunga la vot. Cei mai multi dintre ei s-au prezentat la ora anuntata, dar chiar si asa, dupa primele doua ore de la inceperea programului - termenul prevazut de Regulament pentru verificarea indeplinirii conditiilor de cvorum in raport de numarul avocatilor prezenti - efectivul de electori ajunsi la Adunare nu depasea 2.800. Asta in conditiile in care, pentru a putea fi desfasurate alegerile, era nevoie de prezenta a 3.260 de avocati #8211 o treime din numarul total al avocatilor activi, respectiv 9.778.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-05-24 :: Titlu: Legea 115/2015 reglementeaza alegerea autoritatilor administratiei publice locale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 349/2015 a fost publicata Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

  Legea reglementeaza regimul alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale ? consilii locale, consilii judetene, primari si presedinti ai consiliilor judetene.
  Consiliile locale, consiliile judetene si primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.
  Consiliile locale si consiliile judetene se aleg pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale.

  Primarii comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti si primarul general al municipiului Bucuresti se aleg pe circumscriptii electorale, prin scrutin uninominal.
  Presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, precum si viceprimarii se aleg prin vot indirect, de catre consiliile judetene, respectiv consiliile locale.
  Prevederile prezentei legi privitoare la consiliile locale si la primari, precum si cele privitoare la circumscriptiile electorale comunale, orasenesti, municipale si de sector al municipiului Bucuresti se aplica in mod corespunzator si Consiliului General al Municipiului Bucuresti si primarului general al municipiului Bucuresti, precum si circumscriptiei electorale a municipiului Bucuresti, daca nu se dispune altfel.

  Cetatenii romani exercita, in mod egal, drepturile electorale, fara privilegii si fara discriminari.
  Dreptul de vot se exercita numai pe baza actului de identitate prevazut la art. 127.

  Au dreptul de a alege cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani, inclusiv cei care implinesc aceasta varsta in ziua alegerilor.
  Pentru alegerea consiliului local, a consiliului judetean, precum si a primarului, fiecare alegator are dreptul la cate un singur vot.
  Dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul sau resedinta, dupa caz.

  Textul integral al Legii: Legea 115/2015 reglementeaza alegerea autoritatilor administratiei publice locale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-23 :: Titlu: Raport Curtea de Conturi: Datoria publica a Romaniei a ajuns la 44,1% din PIB, la 31 decembrie 2014

  Datoria publica a Romaniei a ajuns la 44,1% din Produsul Intern Brut /PIB/, pana la valoarea de 65,94 miliarde de euro, la 31 decembrie 2014, fata de nivelul de 54,38 miliarde de euro, inregistrat la finele lui 2012, reiese din Raportul Curtii de Conturi referitor la evaluarea managementului datoriei publice in perioada 2012-2014 la Ministerul Finantelor Publice /MFP/, publicat vineri.

  'Datoria publica a Romaniei, in perioada analizata, a manifestat o tendinta de crestere continua, la 31.12.2014 ajungand la o valoare de 295.578,7 milioane lei (65.946,5 milioane euro), fata de nivelul inregistrat la 31.12.2012, respectiv de 240.842,5 milioane lei (54.382,2 milioane euro)', se noteaza in document.

  Conform sursei citate, in perioada auditata, datoria publica in euro pe cap de locuitor a inregistrat o crestere semnificativa, de 608,3 euro/locuitor, astfel incat, la finele anului trecut, aceasta era de 3.313,9 euro/locuitor, comparativ cu 2.705,6 euro/locuitor la data similara din 2012.

  'Avand in vedere raportul dintre datoria publica si PIB, s-a observat majorarea volumului datoriei publice, de la o marime relativa de 40,4% din PIB, in anul 2012, la 41,9% in anul 2013, pentru ca in anul 2014 sa ajunga la 44,1%, cu o deteriorare de 3,7 puncte procentuale. In aceeasi perioada, cresterea datoriei publice a depasit nevoia de finantare a deficitului. Cu toate ca raportul dintre datoria publica guvernamentala si produsul intern brut se situeaza cu mult sub pragul de alerta de 60% (prevazut in tratatul de la Maastricht—Tratatul Uniunii Europene publicat in Jurnalul Oficial C191 din 29 iulie 1992), apreciem ca, in conditiile mentinerii unui ritm de crestere al datoriei publice guvernamentale care devanseaza ritmul de crestere al economiei, riscul de solvabilitate va creste', atentioneaza Curtea de Conturi.

  In perioada 2012-2014, datoria publica guvernamentala interna a fost detinuta integral de sectorul bancar privat, iar realizatorii raportului considera ca se creeaza, astfel, 'un cerc vicios intre datoria publica si consolidarea bancara'.

  'Apreciem ca, in calitatea lor de depozitari ai resurselor financiare ale populatiei si ale societatilor comerciale, bancile detin o pozitie privilegiata pe piata. Intrucat acestea trebuie sa-si valorifice resursele, prin plasarea lor in titluri de stat, MFP a asigurat sectorului bancar privat un venit sigur si plasamente in active fara risc. Pentru perioada 2012-2014 se observa faptul ca in totalul datoriei publice guvernamentale interne, datoria publica guvernamentala interna contractata prin imprumuturi din contul general al trezoreriei statului a crescut de la 13,1%, in anul 2012, la 16,9% in anul 2014', se precizeaza in Raport.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-23 :: Titlu: Carta Internationala a Energiei a fost semnata la Haga de peste 60 de tari, printre care si Romania

  Delegatii din peste 60 de tari, inclusiv oficiali ai Uniunii Europene, au participat in perioada 20-21 mai 2015, la Haga, Olanda, la Conferinta Ministeriala in domeniul Energiei, prilej cu care a fost semnata Carta Internationala a Energiei.

  Conform unui comunicat al Ministerului Energiei, remis vineri AGERPRES, Romania a fost reprezentata la acest eveniment de ministrul de resort, Andrei Gerea.

  Adoptarea si semnarea Cartei Internationale a Energiei reprezinta, conform celor stipulate in preambulul documentului, 'o declaratie de intentie politica in scopul intaririi cooperarii din domeniul energiei intre semnatari', fara a avea insa implicatii juridice.

  In discursul rostit in cadrul conferintei, ministrul roman al Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a salutat initiativa semnarii documentului, apreciind ca 'evolutia dinamica produsa in sectorul energiei in ultimii 20 de ani este mai bine reflectata in acest act care se refera la diferitele perspective de producere a energiei, la consum si tari de tranzit, la preocuparea pentru decarbonizare si protectia mediului.'

  De asemenea, oficialul roman a subliniat ca 'negocierea cu succes a Cartei Internationale a Energiei poate crea un precedent si poate incuraja cooperarea in sensul dezvoltarii acelor instrumente care sa faciliteze accesul la energie, circuitul transfrontalier al energiei in conditii de siguranta, dezvoltarea unor piete de energie eficiente, eliminarea discriminarii si promovarea unui climat favorabil investitiilor.'

  Carta Europeana a Energiei din 1991 si Carta Internationala a Energiei vor continua sa coexiste. Pentru aderarea la Tratatul Cartei Energiei (TCE) va fi necesara in continuare semnarea Cartei Energiei din 1991, deoarece prevederile TCE se refera in mod expres la acest document.

  In cadrul Conferintei Ministeriale, Andrei Gerea a participat la intalniri bilaterale cu omologii din Serbia, Ucraina si Republica Moldova.

  Discutiile purtate de oficialul roman cu ministrul sarb al Minelor si Energiei, Aleksandar Antic, au fost circumscrise cooperarii dintre Romania si Serbia in domeniul energiei. De asemenea, au fost abordate subiecte legate de pregatirea Grupului de lucru Energie, ce urmeaza a se intruni la Belgrad in cea de-a doua decada a lunii iunie a.c.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-23 :: Titlu: UNTRR saluta decizia Comisiei Europene de a deschide procedura de infringement impotriva Germaniei

  Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) saluta decizia Comisiei Europene de a deschide procedura de infringement impotriva Germaniei in legatura cu punerea in aplicare a Legii salariului minim pe economie pentru sectorul transporturilor (MiLoG), se arata intr-un comunicat remis vineri AGERPRES de UNTRR.

  'Inca de la aparitia Legii MiLoG, UNTRR a atras imediat atentia, la nivel national si european, ca masurile din Germania afecteaza grav libertatea serviciilor pe piata europeana, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la directia catre care se indreapta Uniunea Europeana, cea a neoprotectionismului. Ne bucura faptul ca eforturile si actiunile UNTRR si ale membrilor sai, alaturi de cele ale asociatiilor din Est, s-au dovedit hotaratoare in decizia Comisiei Europene. Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont ca decizia de a initia procedura de infringement impotriva Germaniei este doar primul pas si ca munca UNTRR si a membrilor sai nu se va opri pana cand oficialii germani nu vor hotari ca legea salariului minim sa nu se mai aplice transportatorilor din alte tari', a declarat Radu Dinescu, secretar general al UNTRR.

  UNTRR a organizat doua actiuni de protest, pe data de 18 martie a.c. la ambasada Germaniei din Romania si pe 25 martie la Bruxelles, in fata Parlamentului European, pentru a-si manifesta nemultumirea fata de masurile adoptate de Germania.

  Cu ocazia protestului din 25 martie, secretarul general al UNTRR a trimis catre o scrisoare catre toti membrii Parlamentului European, in care era explicat faptul ca Legea MiLoG aduce atingere principiilor Uniunii Europene.

  Pe 19 mai a.c., Comisia Europeana a decis sa deschida o procedura de infringement impotriva Germaniei, in legatura cu punerea in aplicare a Legii salariului minim pe economie pentru sectorul transporturilor. In urma unui schimb de informatii cu autoritatile germane si o evaluare juridica detaliata a masurilor germane, Comisia a transmis Germaniei o Scrisoare de Notificare Oficiala, fiind primul pas in cadrul procedurii de infringement.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4483 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.002 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9765 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0107 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2262 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0208 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2731 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2232 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0032 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 mai 2015

  In data de 22 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 353/2015 - M. Of. 353/2015 [M. Of. 353 / 22 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 354/2015 - M. Of. 354/2015 [M. Of. 354 / 22 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 355/2015 - M. Of. 355/2015 [M. Of. 355 / 22 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-22 :: Titlu: Masinile parcate neregulamentar in sectorul 4 vor fi ridicate, de la 1 iulie, de Politia Locala

  Masinile parcate neregulamentar pe raza sectorului 4 vor fi ridicate, incepand cu 1 iulie, de catre Politia Locala, informeaza un comunicat de presa al Primariei de sector.

  "Asa este in toate tarile civilizate si ne-am dorit alinierea la reglementarile care impun respectul fata de cetatean, de drepturile acestuia si de normele de convietuire sociala ! Astfel, odata cu achizitionarea acestui prim utilaj, incepand cu 1 iulie a.c., prin Directia Politie Locala Sector 4, vom trece la ridicarea strict a masinilor care blocheaza intersectiile, intrarea in institutiile de interes public sau care ocupa locuri pentru care sunt platite taxe de ocupare a domeniului public pentru parcarile de resedinta", a declarat edilul Cristian Popescu-Piedone, citat in comunicat.

  Primarul a precizat ca utilajul care va face aceasta operatiune va stationa in curtea Primariei Sectorului 4 si va actiona in functie de ceea ce politistii locali constata pe teren, tinand cont, cu precadere, "de ceea ce semnaleaza cetatenii".

  "Vom interveni prompt, numai unde situatia o va impune. Nu lucratorii unor societati comerciale, ci doar politistii locali, garanti ai respectarii legii prin uniforma si atitudine, vor asigura desfasurarea in bune conditii a activitatii de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar", a spus Cristian Popescu-Piedone.

  Comunicatul de joi al Primariei sectorului 4 precizeaza ca acesta este "primul dintre sectoarele Capitalei si singura entitate administrativa din tara, pe raza careia, inca din luna ianuarie a acestui an, nu se mai ridica masini prin intermediul unor colaborari cu societati comerciale".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-22 :: Titlu: Guvernatorul BNR: Cresterea economica actuala a Romaniei este nu doar robusta, ci si sustenabila

  Cresterea economica din prezent a Romaniei este nu doar robusta, ci si sustenabila, si poate fi si de durata, daca nu vom face greseli, a afirmat, vineri, guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, intr-o conferinta dedicata sectorului bancar.

  "Acum, pentru ca lucrurile par sa fi fost depasite, le vedem roadele si ele sunt pozitive. Pierderile de productie din perioada crizei au fost in totalitate recuperate, cresterea economica din prezent este nu doar robusta, dar, judecand dupa standarde actuale la nivel cel putin european, si sustenabila. Daca nu vom gresi din nou, va fi o crestere de durata", a spus Isarescu.

  Potrivit guvernatorului BNR, deficitul de cont curent s-a corectat masiv, cu valori de la 14% la mai putin de 1% in prezent, inflatia a atins minime istorice, situandu-se sub 1% in termeni anuali.

  "Efortul sustinut de consolidare fiscala depinde de cum il masuram, dar este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. A condus nu doar la eliminarea deficitului excesiv, ci si la atingerea obiectivului pe termen mediu de deficit structural, de 1%, la sfasitul anului trecut. In acest context, daca la inceputul crizei Romania nu indeplinea nici unul dintre cele patru criterii de la Maastricht, in prezent acestea sunt integral atinse si am ajuns asa, mai in gluma mai in serios, pe locul fruntas intre cele cinci tari est-europene care nu sunt membre ale eurozonei", a explicat Mugur Isarescu.

  In acest context, Isarescu a atras atentia asupra faptului ca suntem fata in fata cu o mare provocare, respectiv ce facem de acum inainte pentru a asigura durabilitatea acestei performante.

  Specialisti din sectorul financiar-bancar, analisti, reprezentanti ai mediului economic si autoritati la nivel inalt s-au reunit, vineri, la evenimentul intitulat "Sa intelegem viitorul. Perspectivele sectorului bancar si ale economiei. Pot bancile schimba viitorul Romaniei in bine?", organizat de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-22 :: Titlu: ELSA Bucuresti a organizat un Concurs de procese simulate pe tema Arbitrajului International

  ELSA Bucuresti, prin intermediul departamentului Activitati Academice, a organizat un Concurs de Procese Simulate pe tema Arbitrajului International, care a numarat 12 participanti, studenti in anii III si IV de studiu la Facultatea de Drept, precum si masteranzi in cadrul programului de Arbitraj International, organizati in 6 echipe a cate doi membri. Acesta a reprezentat faza finala a proiectului Legal Explorations - Arbitraj International, constand in 6 workshopuri, desfasurate sub forma unor prelegeri interactive pe teme din sfera arbitrajului international sustinute de experti in domeniu, urmate de etapa procedurii arbitrale simulate.

  Juriul a fost format din domnii avocati Bogdan Marculet(Niculeasa Law Office), Marius Ezer(NNDKP) si Ioana Grigoras(Pelifilip).

  Evenimentul s-a bucurat de sprijinul sponsorilor: Societatea de Avocati Dragne si Asociatii, NNDKP, Niculeasa Law Office, Societatea Civila de Avocati Stoica si Asociatii, Tuca Zbarcea & Asociatii, precum si de sustinerea domnului profesor Claudiu-Paul Buglea, iar castigatorii au fost premiati cu bani si carti.

  Primul loc a fost castigat de echipa formata din Oana Todeila, de asemenea castigatoare a premiului "Cel mai bun orator", si Sabina Fugaru, in timp ce pe locul al II-lea s-au clasat Daiana Miu si Marinela Hapca. Premiul pentru cel mai bun memoriu a fost acordat echipei formate din Andreea Vezeteu si Monica Corchis. Premiantii au impartasit cu ELSA Bucuresti experienta participarii lor la eveniment:

 • "Am fost placut surprinsa de calitatea prezentarilor, in care speakerii nu s-au limitat doar la a ne prezenta punctele-cheie din materia arbitrajului international, ci au manifestat un real interes de a ne impartasi din experienta lor in domeniu. In plus, spetele din rundele procesului simulat au ridicat probleme de drept foarte interesante. M-am bucurat sa constat implicarea colegilor din anii III si IV, avand in vedere ca materia nu se studiaza in cadrul programului de licenta. Felicit organizatorii pentru alegerea temei frumoase a proiectului si sper sa devina o traditie organizarea acestuia."(Daiana Miu);
 • "Participarea la procesul simulat organizat de ELSA s-a dovedit o experienta benefica. Am fost incantata de oportunitatea de a pleda in fata unui tribunal arbitral si de a cunoaste direct procedura de desfasurare a unui arbitraj. Astfel de proiecte ne aduc mai aproape de practica, ne ajuta sa ne evaluam si sa ne dezvoltam calitatile de viitori juristi. Arbitrajul este un domeniu extrem de interesant, asa ca tin sa felicit ELSA pentru initiativa si sper ca proiectul "Legal Explorations: Arbitraj International" sa devina o traditie!"(Oana Todeila).

  ELSA (The European Law Students` Association) este o asociatie internationala, independenta, apolitica, condusa de si pentru studenti. ELSA Romania este singura asociatie a studentilor la drept care activeaza la nivel National. Parte a ELSA Romania, grupul local ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are ca scop principal evolutia tinerilor in sistemul juridic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-22 :: Titlu: Bulgaria si Romania, pe ultimele locuri in UE in ceea ce priveste PIB-ul per capita in 2013

  Regiunile cu cel mai scazut Produs Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS) din UE sunt situate, dupa Mayotte (Franta), in Bulgaria si Romania, potrivit datelor publicate joi de Oficiului European de Statistica (Eurostat).

  Mayotte este un teritoriu francez situat in Oceanul Indian.

  In 2013, PIB-ul regional pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS) s-a situat intre 27% din media UE in Mayotte (Franta) la 325% din media UE in Inner London (Marea Britanie).

  Regiunile cu cel mai ridicat PIB pe cap de locuitor dupa Inner London (Marea Britanie) au fost in 2013: Luxemburg (258%), Bruxelles (207%) in Belgia, Hamburg (195%) in Germania, Groningen (187%) in Olanda, Bratislava (184%) in Slovacia, Stockholm (179%) in Suedia, Ile de France (175%) in Franta si Praga (173%) in Cehia.

  Regiunile cu cel mai scazut PIB pe cap de locuitor dupa Mayotte (Franta) au fost in 2013: Severozapaden (30%), Severen tsentralen (31%) si Yuzhen Tsentralen (32%), toate din Bulgaria, si regiunea Nord-Est (34%) din Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-22 :: Titlu: Punerea in aplicare a legii insolventei persoanelor fizice va crea dificultati de ordin tehnic (CITR)

  Legea insolventei persoanelor fizice are o serie de lacune ce vor ingreuna aplicarea ei, iar una dintre ele este constituirea unor Comisii de insolventa, se arata intr-un comunicat al CITR, practician in insolventa, remis, joi, AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, Comisia de insolventa are o componenta complexa, dar fara niciun reprezentat al creditorilor, si este investita cu atributii decizionale, de control si de supraveghere a actelor persoanei in insolventa ori ale administratorului procedurii, ceea ce va putea naste adevarate dificultati in practica.

  'O alta problema pe care o ridica legea in forma sa actuala este incalcarea dreptului de liber acces la instanta. In unele cazuri, Comisia de insolventa actioneaza ca o instanta in sine, fara a da persoanei in insolventa posibilitatea de a contesta masura la judecatorie', se mai precizeaza in comunicat.

  Pe de alta parte, potrivit CITR, administratorul judiciar este desemnat aleatoriu de Comisia de insolventa, din randul practicienilor in insolventa, executorilor judecatoresti, avocatilor sau notarilor publici, inscrisi in Lista administratorilor procedurii si lichidatorilor pentru procedura insolventei persoanelor fizice. Inscrierea in lista se va face doar dupa promovarea unui examen organizat de fiecare corp profesional, insa sunt inclusi automat practicienii in insolventa si executorii judecatoresti cu o vechime de peste 5 ani, aspect care va crea un tratament discretionar intre avocatii si notarii care trebuie sa-si exprime disponibilitatea pentru a fi inclusi pe lista speciala a administratorilor judiciari, si practicienii in insolventa ori executorii judecatoresti cu vechime mai mare de 5 ani, care vor fi inclusi automat, arata comunicatul citat.

  'In ciuda deficientelor actuale, legea aduce si o serie de beneficii importante pentru persoanele fizice. Poate cel mai important este acela ca acorda o a doua sansa datornicilor de buna credinta, oferindu-le protectie in fata creditorilor. Executarile silite vor fi suspendate, iar penalitatile nu vor mai putea fi calculate, timp in care persoana in cauza poate propune esalonarea datoriilor pe baza unui plan de redresare si chiar un haircut al acestora, in anumite limite', a declarat Vasile Godinca-Herlea, asociat coordonator CITR.

  In plus, in cazul in care implementarea unui plan de redresare nu va fi posibila, lichidarea activelor persoanei in insolventa se poate face in anumite limite. Legea incearca astfel sa impiedice aruncarea in strada a rau-platnicilor de buna-credinta iar o masura in acest sens este instituirea unui drept de preferinta la incheierea unui contract de inchiriere a imobilului sau a unei parti din acesta, la un cuantum al chiriei stabilit in conditiile pietei.

  CITR precizeaza, insa, ca, desi indelung asteptata si discutata, insolventa persoanelor fizice nu are in spate un studiu de impact care sa poata estima numarul procedurilor ce vor fi deschise. In Franta, spre exemplu, de la introducerea legii insolventei persoanelor fizice au fost deschise 700.000 de dosare, iar in Statele Unite ale Americii 1,3 milioane.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-22 :: Titlu: Bogdan Chiritoiu: Vrem sa modificam Legea concurentei pentru a stimula firmele sa-si recunoasca abaterile in domeniu

  Intentionam sa modificam, in acest an, Legea principala a concurentei, nr. 21/1996, pentru a stimula firmele sa-si recunoasca abaterile in domeniu, astfel incat investigatiile demarate de autoritati sa fie scurtate si simplificate, a declarat joi Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, cu ocazia celei de-a II-a editii a Conferintei 'Mediul de afaceri, sub lupa Consiliului Concurentei'.

  'In acest an, trebuie sa modificam Legea principala a concurentei, nr. 21/1996. Din punctul meu de vedere, nu cred ca are nevoie de modificari fundamentale, deoarece este in pas cu ceea ce se intampla in restul lumii. Cred insa ca e necesara o modificare pe zona in care cei care au incalcat legea sa vina sa-si recunoasca faptele, pentru a scurta si simplifica astfel investigatiile demarate de autoritati. In acest moment, avem la dispozitie doua proceduri de actiune. In primul rand este vorba de instrumentul paneuropean numit clementa, prin care firmele care recunosc ca au gresit pot beneficia de amenda zero sau de reducerea substantiala a amenzii. Conditia este insa ca aceste firme sa vina cu dovezi prin care autoritatile vor fi ajutate sa sanctioneze alte societati. Al doilea instrument se refera la recunoasterea faptelor comise la sfarsitul investigatiei, prin care amenda este redusa cu 20-30%', a spus Bogdan Chiritoiu.

  Potrivit acestuia, in Romania denuntul in domeniul concurentei neloiale nu este atat de popular precum in statele din vestul Europei.

  'Instrumentul clementei nu e foarte popular in Romania si in tarile din estul Europei, spre deosebire de statele din vest, unde denuntul in domeniul concurentei neloiale este mai popular. Noi am dori sa existe o recunoastere timpurie a faptelor de concurenta neloiala, in acest mod evitand munca de ani de zile a organelor de ancheta. Trebuie sa vedem cum putem integra in sistemul nostru legal mecanismul recunoasterii timpurii a acestei categorii de fapte. Concret, este necesar sa gradam recompensele oferite firmelor, astfel incat clementa sa fie cea mai atragatoare pentru firme, urmata de recunoasterea timpurie si recunoasterea la finalul investigatiei', a mai spus presedintele Consiliului Concurentei.

  Acesta a precizat, totodata, ca ar dori ca incalcarile legii sa fie sesizate si de persoanele fizice, nu doar de firme.

  'In demersurile noastre am vrea sa folosim si informatiile de la persoanele fizice, nu doar de la firmele care au aflat de incalcari ale legii. In orice caz, clementa ramane principalul instrument de eradicare a cartelurilor in Europa de Vest', a subliniat Bogdan Chiritoiu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4463 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0021 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9872 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0141 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.247 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0359 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2739 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0077 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2264 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0023 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 mai 2015

  In data de 21 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 350/2015 - M. Of. 350/2015 [M. Of. 350 / 21 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 351/2015 - M. Of. 351/2015 [M. Of. 351 / 21 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 352/2015 - M. Of. 352/2015 [M. Of. 352 / 21 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-21 :: Titlu: Sondaj Inscop: O treime dintre romani considera ca Justitia e cea mai importanta institutie a democratiei

  O treime dintre romani considera Justitia drept cea mai importanta institutie a democratiei, releva Barometrul INSCOP-ADEVARUL despre Romania, realizat de Inscop Research la comanda cotidianului "Adevarul".

  Astfel, 30,1% dintre romani indica Justitia drept institutia publica cea mai importanta a democratiei, urmata de Presedintie (22,6%), Guvern (19,1%), Parlament (15,6%), potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.

  Dintre cei intervievati, ,8% au indicat alta institutie, in timp ce procentul non-raspunsurilor este de 11,8%.

  Potrivit Barometrului INSCOP, 71,3% dintre romani ar semna o petitie pentru sustinerea unei cauze de interes public, 22,5% dintre cei intervievati nu ar semna, iar 6,1% nu au raspuns la intrebare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-21 :: Titlu: Inspectorii Antifrauda au intocmit 283 de dosare penale pentru prejudicii de 1,53 miliarde de lei, in primele 4 luni

  Inspectorii Antifrauda au intocmit 283 de dosare penale pentru prejudicii de 1,53 miliarde de lei in perioada ianuarie - aprilie 2015, cand institutia a controlat 8.721 de agenti economici, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, remis joi AGERPRES.

  Un procent de 87% din numarul cazurilor instrumentate si finalizate cu sesizari penale vizeaza dosare de peste 1 milion de euro iar sesizarile su fost inaintate Parchetelor teritoriale (205 sesizari), DIICOT (62), DNA (11), Parchetul de pe langa curtea de apel — (4) si Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie — (1).

  Pe de alta parte, pentru neemiterea bonului fiscal, au fost suspendate 474 puncte de lucru, care reprezinta 5,43% din totalul actiunilor de verificare.

  'Subliniem faptul ca din 1,5 milioane contribuabili mici si mijlocii cele 474 de suspendari reprezinta ,031%, ceea ce nu poate reprezenta sub nicio forma un atac la buna functionare a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii si nici concentrarea eforturilor in zona micii evaziuni fiscale', se precizeaza in comunicatul citat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Tematic ContExpert :: Data: 2015-05-21 :: Titlu: (P)Tematic Contexpert ofera preturi reduse pentru infiintari de firme

  TEMATIC CONTEXPERT este o firma romaneasca ce activeaza in domeniul serviciilor financiar-contabile.

  Tematic Contexpert ofera consultanta, intocmire si redactare acte precum si asistenta si reprezentare, pentru :

 • infiintari societati comerciale - S.R.L, S.R.L. – D., S.A, S.N.C.;
 • infiintari persoane fizice autorizate - P.F.A.;
 • infiintari fundatii, asociatii, cluburi sportive Tematic Contexpert: contabilitate, infiintari firme
 • infiintari intreprinderi individuale
 • asistenta si consultanta in vederea infiintarii
 • intocmirea documentelor constitutive
 • intocmirea actelor aditionale modificatoare
 • cesiuni de parti sociale
 • majorari sau diminuari de capital social
 • declarare puncte de lucru
 • obtinere avize
 • radieri puncte de lucru
 • schimbari de sediu social
 • extinderea obiectului de activitate
 • suspendarea activitatii firmei
 • asistenta si reprezentare la ONRC pentru societati
 • asistenta si reprezentare la Judecatorii pentru ONG-uri

  Pentru mai multe informatii, consultati oferta detaliata pe: click
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2015-05-21 :: Titlu: Conferinta Nationala de Fiscalitate, ELSA Bucuresti

  In perioada 5-7 mai, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, s-a desfasurat cea de-a V-a editie a Conferintei Nationale de Fiscalitate.

  Anul acesta, conferinta a tratat aspecte nationale si internationale din legislatia fiscala, incluzand 2 zile de prelegeri, precum si o zi cu 3 workshop-uri, iar temele dezbatute au privit noile coduri, fiscal si de procedura fiscala, influentele aderarii la Uniunea Europeana asupra fiscalitatii in Romania, mijloace de reprimare a evaziunii fiscale - loteria bonului fiscal, despre fiscalitate si moralitate - impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, masurile OECD cu privire la erodarea bazei impozabile si transferul profiturilor, aspecte fiscale internationale – structurile de tip holding, introducerea in contenciosul fiscal si o analiza a securitatii sociale internationale.

  Prelegerile au fost sustinute de nume importante din domeniul fiscalitatii, juristi si economisti deopotriva, precum: dna Diana Magdalena Bulancea, judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti- sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal, detasata in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Serviciul contencios al Uniunii Europene, agentul guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, dl Bogdan Iacob, prep. univ. drd. la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, avocat in cadrul Cabinetului Individual de Avocatura Iacob M. Mihai-Bogdan, dl Mihai Ruiu, reprezentant al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, profesor universitar in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, dl Dan Schwartz, managing partner in cadrul companiei RSM Scot, din top 10 cele mai mari retele independente de audit, finante, taxe si consultanta din lume, dl Gabriel Biris, partener fondator in cadrul firmei de avocatura BirisGoran, unul din cei mai importanti experti fiscali din tara, cu peste 19 ani de experienta in domeniu , dl Dan Dascalu, expert in probleme de drept fiscal, drept administrative si dreptul muncii, partener D&B David si Baias, dl Gabriel Sincu, director executiv in cadrul departamentului de asistenta fiscala al companiei Ernst&Young, cu peste 16 ani de experienta in consultanta fiscala, contabilitate si externalizarea serviciilor de salarizare pentru numeroase companii de mari dimensiuni, membru al comisiei de consultare din cadrul Consiliului Investitorilor Straini, dl Edwin Warmerdam, tax partner in the Tax Advisory Services Department in cadrul Mazars Romania, expert in real estate, finante si energie, dl Andrei Iancu, senior asociat in cadrul Dragne&Asociatii si asistent univ. dr. la Facultatea de Drept si dl Claudiu Ionita, Senior Tax Consultant in cadrul Mazars Romania.

  Publicul tinta al conferintei s-a axat catre studenti ai facultatilor de drept din tara, dar si cu profil economic, precum si practicienilor in domeniul dreptului si al fiscalitatii in general. Pastrand traditia si abordand subiecte diverse, dar actuale, conferinta a fost un real succes, reunind un numar de aproximativ 132 de participanti, in cele 3 zile.

  In final, ELSA Bucuresti multumeste partenerilor evenimentului, BirisGoran, pentru ajutorul oferit in scopul organizarii acestei conferinte.

  ELSA (The European Law Students` Association) este o asociatie internationala, independenta, apolitica, condusa de si pentru studenti. ELSA Romania este singura asociatie a studentilor la drept care activeaza la nivel National. Parte a ELSA Romania, grupul local ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are ca scop principal evolutia tinerilor in sistemul juridic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-21 :: Titlu: Persoanele cu handicap grav sau accentuat, scutite de la plata unor impozite incepand cu data incadrarii in gradul de handicap

  Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat vor beneficia de scutirea de la plata impozitului datorat pentru veniturile din activitati independente, veniturile din salarii, veniturile din pensii precum si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura iar facilitatea se acorda pentru veniturile realizate incepand cu data incadrarii contribuabilului in gradul de handicap.

  Guvernul a aprobat miercuri, printr-o Hotarare, modificari si completari ale normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, necesare pentru a actualiza sau clarifica unele prevederi avand in vedere modificarile survenite asupra legislatiei fiscale.

  Potrivit actului normativ mentionat, scutirea de la plata impozitului pe venit se aplica conform documentelor justificative (certificat) pe care contribuabilii trebuie sa le depuna la Fisc si care atesta incadrarea in gradul de handicap grav sau accentuat.

  Documentele mentionate trebuie depuse si la angajator.

  'Aceste completari sunt necesare in conditiile in care prin OG nr.4/ 2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal a fost instituita scutirea de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile din activitati independente, veniturile din salarii, veniturile din pensii precum si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, realizate de persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat', se mentioneaza intr-un comunicat al Executivului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-21 :: Titlu: MFP va avea in subordine o noua institutie: Agentia Nationala pentru Achizitii Publice

  Coordonarea si implementarea masurilor Strategiei nationale in domeniul achizitiilor publice vor fi asigurate de Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP), institutie ce urmeaza sa fie creata in subordinea Ministerului Finantelor Publice, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta, publicat miercuri pe site-ul MFP.

  'In conformitate cu reforma functiilor agreata in cadrul Comitetului Inter-ministerial si in cadrul Grupului de lucru cu Comisia Europeana este necesara existenta unei singure structuri stabile si dedicate care sa asigure coordonarea si, ulterior, implementarea masurilor ce vor fi stabilite prin Strategia nationala in domeniul achizitiilor publice. Functionarea acestei structuri trebuie sa fie corelata cu promovarea politicilor guvernamentale pentru indeplinirea obiectivelor Europa 2020 si cu procesul de alocare si utilizare a fondurilor publice, avand in vedere faptul ca politica in domeniul achizitiilor publice trebuie sa fie pentru Romania un instrument pentru crestere economica, dezvoltare si asigurarea unor investitii eficiente si sustenabile', se arata in Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

  Astfel, in conformitate cu cele agreate cu Comisia Europeana, se propune infiintarea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP) ca institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Finantelor Publice, finantata integral de la bugetul de stat, prin preluarea atributiilor, activitatii si a personalului de la Agentia Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, de la Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice din cadrul Ministerului Finantelor Publice si de la compartimentele de verificare a achizitiilor publice din cadrul directiilor generale regionale ale finantelor publice.

  'Decizia de a infiinta Agentia Nationala pentru Achizitii Publice in subordinea Ministerului Finantelor Publice este solutia agreata cu Comisia Europeana, avand in vedere urmatoarele aspecte: politica in domeniul achizitiilor publice si in special controlul ex-ante in materie reprezinta o parte importanta a procesului de alocare si utilizare a fondurilor publice; dezvoltarea rolului Ministerului Finantelor Publice in prioritizarea investitiilor, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta nr. 88/2013, trebuie strans corelata cu dezvoltarea functiilor aferente sistemului de achizitii publice pentru a dezvolta un mecanism unitar care sa asigure eficienta utilizarii banului public; Ministerul Finantelor Publice dispune deja de structuri descentralizate a UCVAP, care asigura realizarea functiilor la nivel teritorial; avand in vedere atributiile Ministerului Finantelor Publice in avizarea celorlalte politici sectoriale, se va asigura corelarea politicii in domeniul achizitiilor publice cu obiectivele Europa 2020', se explica in Nota de fundamentare.

  Infiintarea ANAP in subordinea Ministerului Finantelor Publice reprezinta, de asemenea, solutia sustinuta de Comisia Europeana prin adresa Ares (2015)2034273 din 13 mai 2015, conform careia "avand in vedere contextul la nivel national, Ministerul Finantelor Publice este solutia cea mai potrivita, avand in vedere sinergia evidenta cu procesul de asigurare a utilizarii eficiente a fondurilor publice, existenta structurilor descentralizate ale UCVAP si responsabilitatea noii Directii pentru Prioritizarea si Evaluarea Investitiilor Publice in monitorizarea progresului fizic si financiar al proiectelor majore de investitii'.

  Agentia Nationala pentru Achizitii Publice va avea ca atributii: elaborarea si implementarea Strategiei nationale in domeniul achizitiilor publice, in conformitate cu obligatiile asumate de Guvernul Romaniei si de Uniunea Europeana; elaborarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice, in conformitate cu legislatia europeana si asigurarea interpretarilor unitare in domeniu, evitand problemele din trecut datorate supra-legiferarii si instabilitatii legislative; consilierea metodologica a acelor autoritati contractante cu capacitate administrativa scazuta si care necesita sprijin real in procesul de atribuire a contractelor de achizitie publica si de concesiune, controlul privind modul de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

  Alte atributii vor fi: monitorizarea si supervizarea functionarii sistemului de achizitii publice in Romania, astfel incat sa poata fi identificate problemele reale de sistem si sa se poata interveni punctual pentru solutionarea aspectelor divergente, initierea si sustinerea politicilor si actiunilor de instruire a personalului implicat in activitati specifice achizitiilor publice prin programe de formare specializate pe sectoare de achizitii (IT, infrastructura, servicii etc.) si reprezentarea Romaniei in cadrul comitetelor consultative, grupurilor de lucru si al retelelor de comunica...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-21 :: Titlu: CCR discuta in 23 iunie sesizarea Avocatului Poporului in cazul OUG privind taxarea bacsisului

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va discuta, in 23 iunie, sesizarea Avocatului Poporului in cazul OUG care prevede, intre altele, taxarea bacsisului si nereturnarea sumelor de bani constituite drept amenda, chiar si in cazul unei hotarari judecatoresti favorabile.

  In 15 mai, Avocatul Poporului a anuntat ca a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2015, care prevede, intre altele, taxarea bacsisului si nereturnarea sumelor de bani constituite drept amenda, chiar si in cazul unei hotarari judecatoresti favorabile.

  "In opinia Avocatului Poporului, actul normativ vizat este neconstitutional in ansamblul sau, intrucat afecteaza drepturi si libertati constitutionale, in speta accesul liber la justitie, dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica de a obtine repararea pagubei, conditiile restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati precum si libertatea economica ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate", se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului remis AGERPRES.

  Potrivit documentului citat, OUG 8/2015 incalca principiul separatiei si echilibrul puterilor in stat si independenta judecatorilor prin faptul ca hotararea judecatoreasca de anulare a procesului-verbal de constatare a contraventiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vatamata in patrimoniul sau, intrucat amenda si suma de bani achitata nu se restituie, asa cum reiese din textul legal criticat.

  In opinia Avocatului Poporului, masura reglementata prin prevederile legale criticate este de natura a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscand faptul ca solutia de anulare a procesului-verbal de contraventie pronuntata de instanta de judecata nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot incheia procese-verbale in afara conditiilor impuse de cadrul legal.

  "Prin actul normativ criticat mai sunt incalcate principiul proportionalitatii, libertatea economica si obligatia statului de a asigura crearea cadrului favorabil pentru valorificarea factorilor de productie. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2015 nu contine numai simple norme de procedura care sa vizeze competenta instantelor judecatoresti, ci si norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinte negative iremediabile pentru activitatea economica a persoanelor vizate de ipoteza normei legale", a mai sustinut Avocatul Poporului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4484 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.001 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0013 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0288 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2111 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.041 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2662 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2241 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0047 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 mai 2015

  In data de 20 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 345/2015 - M. Of. 345/2015 [M. Of. 345 / 20 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 346/2015 - M. Of. 346/2015 [M. Of. 346 / 20 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 347/2015 - M. Of. 347/2015 [M. Of. 347 / 20 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 348/2015 - M. Of. 348/2015 [M. Of. 348 / 20 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 349/2015 - M. Of. 349/2015 [M. Of. 349 / 20 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-05-20 :: Titlu: Vot surpriza in plenul Camerei Deputatilor: A fost aprobat amendamentul privind dublarea alocatiilor pentru copii

  Deputatii au aprobat in plen, marti, un amendament al liberalilor, adus Ordonantei de urgenta a Guvernului 65/2014, prin care se dubleaza alocatiile pentru copii de la 42 lei la 84 de lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: Acordul de investitii cu compania chineza pentru unitatile 3 si 4 de la Cernavoda ar putea fi finalizat in acest an

  Acordul de investitii cu compania chineza pentru Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda ar putea fi finalizat in pana la sfarsitul anului, a declarat marti Andrei Gerea, ministrul Energiei, in cadrul unei conferinte de specialitate.

  "Este un lucru cunoscut ca nu este usor sa negociezi cu companiile chineze. Anul acesta am reusit un lucru important. Am zis hai sa stergem tot ce am discutat pana acum pe memorandumul de intelegere si sa incercam oarecum sa o luam de la zero. Am reusit sa identificam clar si sa ne facem si noi intelesi fata de partea chineza cam ce se poate, ce nu se poate, sa incercam sa ii facem si pe ei sa spuna mai bine ce isi doresc, asa ca acum suntem in situatia de a finaliza memorandumul de intelegere si speram ca pana la sfarsitul anului sa avem si acordul de investitii finalizat, acesta insemnand ca aceasta investitie esentiala pentru noi va prinde contur", a declarat Andrei Gerea.

  Proiectul reactoarelor 3 si 4 era evaluat, in luna octombrie a anului trecut, la 6,45 de miliarde de euro, insa studiul de fezabilitate in urma caruia s-a stabilit acest necesar de investitii va fi revizuit.

  Investitorul selectat pentru dezvoltarea proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda este China General Nuclear Power Corporation.

  La randul sau, Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica a spus ca proiectul a fost relansat in 2014 si ca a iesit din calendarul anuntat initial, dar ca este preferabila o amanare cat timp se pot negocia termeni seriosi si robusti de dezvoltare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4474 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9725 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0711 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1701 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0536 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2671 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.027 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2194 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 mai 2015

  In data de 19 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 340/2015 - M. Of. 340/2015 [M. Of. 340 / 19 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 341/2015 - M. Of. 341/2015 [M. Of. 341 / 19 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 342/2015 - M. Of. 342/2015 [M. Of. 342 / 19 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 343/2015 - M. Of. 343/2015 [M. Of. 343 / 19 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 344/2015 - M. Of. 344/2015 [M. Of. 344 / 19 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Editura CH Beck :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: Ultimele 30 de locuri la Conferinta Dreptul Afacerilor 2015

  Editura C.H. Beck va anunta ca au mai ramas doar 3 zile pentru a va inscrie la Conferinta Dreptul Afacerilor 2015.

  Avantaje:

 • Pentru mai multi participanti din cadrul aceleiasi organizatii se acorda o reducere de 15 340 lei TVA)
 • Pentru participantii la Conferinta Dreptul Afacerilor din anii anteriori se acorda o reducere suplimentara de 5

  Numai astazi mai puteti beneficia de o reducere de 15 aplicata participantilor din cadrul aceleeasi organizatii.

  Detalii, program si inscriere: Dreptul Afacerilor 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: Daniel Botanoiu (MADR): O prima evaluare a productiei vegetale se va face in cel mult doua saptamani

  O prima evaluare a productiei vegetale din acest an se va face in cel mult doua saptamani, atat pentru culturile insamantate in toamna cat si pentru cele din primavara, insa in mod mod sigur nu vom fi in situatia de a avea productii care nu pot sa asigure necesarul de consum chiar daca in acest an au fost foarte multi factori care au influentat culturile agricole, a declarat, pentru AGERPRES, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

  "Nu putem spune ca stam rau, desi se putea si mai bine, insa in mod mod sigur nu o sa fim in situatia de a avea productii care nu pot sa ne asigure necesarul de consum. Toate fermele vegetale care au aplicat tehnologii nu vor avea probleme, insa pentru cei care nu au avut utilaje si dotari corespunzatoare productiile nu vor fi in acest an prea imbucuratoare. Sunt insa cateva culturi care arata foarte bine, iar unele care inca mai pot recupera. O evaluare a productiei vegetale se va face la sfarsitul lunii mai, in cel mult doua saptamani, atat pentru culturile insamantate in toamna cat si pentru cele din primavara", a precizat Daniel Botanoiu.

  Acesta a subliniat ca variatiile de temperatura zi/noapte din aceasta primavara vor avea influente mai mari asupra nivelului productiei decat inghetul din iarna care de regula afecteaza mai mult plantele.

  "Anul acesta nu au fost temperaturi scazute in iarna, insa a fost o variatie de temperatura zi/noapte in primavara care va influenta nivelul productiei, nu planta. Desi suntem sub media care se distrugea in iarna si care era de regula intre 100.000 — 150.000 de hectare, anul acesta nu au disparut din cauza inghetului ci din cauza variatiilor de temperatura. Au fost foarte multi factori care au influentat culturile. De exemplu, in iarna au fost precipitatii foarte multe pe zonele principale de cultura, iar in alte zone nu au cazut precipitatii. In Transilvania, poate au avut conditii mai bune, dar au avut inghet, in sud nu a fost inghet dar au fost inundatii. In Moldova nu au fost nici inundatii si nici inghet, dar a fost o lipsa de precipitatii. Este un mozaic cu ceea ce s-a intamplat cu fiecare cultura in parte", a adaugat Botanoiu.

  Acesta a explicat ca nivelul productiilor depinde si de ce se va intampla in perioada urmatoare, nu numai din punct de vedere al precipitatiilor ci si din cel al temperaturilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: ACEA: Vanzarile de autoturisme Dacia in UE au crescut cu 14,7%, in aprilie 2015

  Vanzarile de autoturisme Dacia au inregistrat, luna trecuta, o crestere solida in Europa (UE plus EFTA), iar cota de piata a constructorului autohton de automobile s-a majorat de la 3% la 3,2%, conform statisticilor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), publicate marti.

  Inmatricularile de autoturisme Dacia in Europa s-au cifrat, in aprilie, la 38.934 de unitati, in crestere cu 14,7% fata de perioada similara din 2014 (33.936 vehicule). Vanzarile grupului Renault au urcat cu 15,3% luna trecuta, la 126.454 unitati, cel mai semnificativ avans din Europa.

  Vanzarile grupurilor auto germane Volkswagen si Daimler au crescut cu 5,4% si, respectiv, 7,8%, livrarile Ford si Nissan au urcat cu 2,3% si, respectiv, 9,3%, in timp ce Toyota a raportat un declin al livrarilor de ,3%.

  Vanzarile de autoturisme Dacia au inregistrat, in perioada ianuarie-aprilie 2015, o crestere de 7,7% in Europa, in timp ce cota de piata s-a mentinut la 2,8%.

  Inmatricularile de autoturisme Dacia in Europa s-au cifrat, in primele patru luni ale anului, la 135.683 de unitati, in crestere fata de perioada ianuarie-aprilie 2014 (125.998 vehicule).

  Vanzarile grupurilor auto germane Volkswagen si Daimler au crescut cu 8,3% si, respectiv, 14,4%, livrarile grupurilor franceze Renault si PSA Peugeot Citroen cu 11,6% si, respectiv, 3,4%, iar ale Ford cu 6%.

  Statisticile vizeaza pietele auto din 29 de state europene, din care 26 provin din Uniunea Europeana, fara Malta, iar trei state sunt participante la Acordul European de Comert Liber (EFTA), respectiv Islanda, Norvegia si Elvetia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: Legea 103/2015 stabileste ziua de 10 Mai ca zi de sarbatoare nationala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 336/2015 a fost publicata Legea 103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sarbatoare nationala.

  Ziua de 10 Mai va fi sarbatorita in fiecare an ca sarbatoare nationala.

  Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul, celelalte autoritati publice centrale, precum si autoritatile administratiei publice locale organizeaza manifestari cultural-artistice prilejuite de sarbatorirea zilei de 10 Mai.
  Fondurile necesare pentru sarbatorirea diverselor evenimente prilejuite de Ziua de 10 Mai pot fi asigurate si din bugetele locale sau din bugetul autoritatilor si institutiilor publice, in limita alocatiilor bugetare aprobate.

  Textul integral: Legea 103/2015 stabileste ziua de 10 Mai ca zi de sarbatoare nationala
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: Legea 113/2015 aduce modificari privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 339/2015 a fost publicata Legea 113/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

  Legea 334/2006 reglementeaza finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, precum si controlul finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.
  Principiile finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale sunt urmatoarele:
  a) principiul legalitatii;
  b) principiul egalitatii de sanse;
  c) principiul transparentei veniturilor si cheltuielilor;
  d) principiul independentei partidelor politice si a candidatilor fata de finantatori;
  e) principiul integritatii competitiei politice si electorale.

  Sursele de finantare a activitatii unui partid politic sunt:
  a) cotizatii ale membrilor de partid;
  b) donatii, legate si alte liberalitati;
  c) venituri provenite din activitati proprii, conform art. 12;
  d) subventii de la bugetul de stat;
  e) imprumuturi in bani de la persoane fizice si juridice.
  Partidele politice pot contracta imprumuturi in bani numai prin acte autentice notariale, sub sanctiunea nulitatii absolute, insotite de documente de predare-primire, in contract prevazandu-se modul si termenul de restituire a acestora.
  Termenul de restituire prevazut la alin. (2) nu poate fi mai mare de 3 ani.
  Imprumuturile in bani si restituirea acestora se pot face numai prin virament bancar.
  Imprumuturile in bani care nu sunt restituite in termenul prevazut la alin. (3) se pot constitui in donatii numai cu acordul partilor si numai daca nu s-a atins in anul respectiv plafonul pentru donatii prevazut la art. 5 alin. (1), pana la concurenta acestui plafon.
  Imprumuturile care au o valoare mai mare de 100 de salarii de baza minime brute pe tara se supun conditiilor de publicitate prevazute la art. 9.
  Acordarea de imprumuturi de catre partide politice, aliante politice sau electorale si candidati independenti catre persoane fizice sau juridice este interzisa.
  Partidele politice si organizatiile teritoriale ale acestora, inclusiv cele constituite la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti, au obligatia de a-si organiza contabilitate proprie, conform reglementarilor contabile aplicabile.
  Operatiunile de incasari si plati ale partidelor politice si ale organizatiilor teritoriale ale acestora se efectueaza prin conturi bancare, in lei si in valuta, deschise la banci cu sediul in Romania si in numerar potrivit legii.
  Veniturile realizate din activitatile prevazute la alin. (1) lit. c) sunt scutite de impozite si taxe.

  Textul integral: Legea 113/2015 aduce modificari privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4455 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0046 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9014 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0072 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1165 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0365 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2401 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0204 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2202 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 mai 2015

  In data de 18 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 336/2015 - M. Of. 336/2015 [M. Of. 336 / 18 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 337/2015 - M. Of. 337/2015 [M. Of. 337 / 18 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 338/2015 - M. Of. 338/2015 [M. Of. 338 / 18 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 339/2015 - M. Of. 339/2015 [M. Of. 339 / 18 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-18 :: Titlu: Elevii de clasa a a II-a vor sustine luni evaluarea la limba romana - proba scrisa

  Evaluarea competentelor fundamentale la finalul clasei a II-a va incepe pe 18 mai cu proba scrisa la limba romana, care va fi urmata pe 19 mai de proba de citit la limba romana, potrivit unui ordin de ministru publicat pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

  Pe 20 mai va avea loc proba la matematica, iar elevii apartinand minoritatilor nationale vor putea sustine proba scrisa la limba materna pe 21 mai si cea la citit pe 22 mai.

  Evaluarea competentelor dobandite in ciclul primar la finalul clasei a IV-a va incepe pe data de 26 mai cu proba la limba romana. Ea va fi urmata pe 27 mai de proba la matematica, iar pe 28 mai de proba la limba materna pentru elevii apartinand minoritatilor nationale.

  Ultima evaluare a competentelor, cea la clasa a VI-a, va incepe in 2 iunie cu proba de limba si comunicare. Pe 3 iunie, va avea loc proba la matematica si stiinte ale naturii.

  Potrivit metodologiei aprobate prin ordin de ministru, testele trebuie sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele scolare in vigoare pentru fiecare disciplina de studiu, sa aiba un nivel mediu de dificultate. Testele au un format asemanator cu cel al evaluarilor internationale.

  Testele elaborate pentru clasa a II-a vizeaza evaluarea competentelor de producere a mesajelor scrise, evaluarea competentelor de receptare a mesajelor citite, evaluarea competentelor de matematica. Testele elaborate pentru clasa a IV-a vizeaza evaluarea competentelor de intelegere a textului scris in limba romana si evaluarea competentelor de matematica. Potrivit metodologiei, testele elaborate pentru clasa a VI-a vizeaza evaluarea unor competente din aria curriculara "Limba si comunicare" si din aria curriculara "Matematica si stiinte ale naturii".

  Durata alocata rezolvarii testelor de evaluare este de cate 30 de minute pentru fiecare test administrat la clasa a II-a, 60 de minute pentru fiecare test la clasa a IV-a si tot cate 60 de minute pentru fiecare test de la clasa a VI-a.

  Evaluarile se vor desfasura in timpul orelor de curs, in functie de programul fiecarei unitati de invatamant.

  Testele vor fi evaluate in scoala de cadrele didactice din respectiva unitate de invatamant. Fiecare test va fi evaluat de doua cadre didactice, dintre care unul este invatatorul/ institutorul/ profesorul pentru invatamantul primar de la clasa.

  Evaluarea testelor pentru fiecare din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a se finalizeaza in termen de cel mult 7 zile de la data sustinerii ultimului test de la clasa respectiva. Rezultatele individuale obtinute nu se afiseaza/nu se comunica public si nu se inregistreaza in catalogul clasei, precizeaza metodologia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-18 :: Titlu: Firmele care obtin in instanta anularea unor amenzi de la Fisc isi vor recupera banii, sustine Teodorovici

  Firmele amendate de agentii Fiscului, care obtin in instanta anularea amenzii, isi vor putea recupera banii in baza acestei decizii, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in replica la sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea Ordonantei nr. 8/2015, care prevede, printre altele, nereturnarea amenzilor catre comerciant chiar daca are o hotarare judecatoreasca favorabila.

  "Este o referire la acea prevedere (...) care nu dadea dreptul unui agent economic, in cazul in care obtine in instanta castig de cauza, sa-si recupereze banii. Ceea ce, intr-adevar nu se poate accepta. Este o chestiune care si fara actiunea Avocatului Poporului s-ar fi modificat saptamana viitoare in Parlament", a explicat ministrul Finantelor Publice.

  Potrivit acestuia, si cei care au deja decizii definitive in instanta de anulare a amenzilor isi vor primi banii inapoi.

  "Categoric, ce spune instanta este lege si aplicam. Si omul isi primeste inapoi sumele pe care instanta a decis ca le are de recuperat", a spus Teodorovici.

  Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2015, care prevede, intre altele, taxarea bacsisului si nereturnarea sumelor de bani constituite drept amenda, chiar si in cazul unei hotarari judecatoresti favorabile.

  "In opinia Avocatului Poporului, actul normativ vizat este neconstitutional in ansamblul sau, intrucat afecteaza drepturi si libertati constitutionale, in speta accesul liber la justitie, dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica de a obtine repararea pagubei, conditiile restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati precum si libertatea economica ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate", se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului remis, vineri, AGERPRES.

  Potrivit documentului citat, OUG nr. 8/2015 incalca principiul separatiei si echilibrul puterilor in stat si independenta judecatorilor prin faptul ca hotararea judecatoreasca de anulare a procesului-verbal de constatare a contraventiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vatamata in patrimoniul sau, intrucat amenda si suma de bani achitata nu se restituie, asa cum reiese din textul legal criticat.

  In opinia Avocatului Poporului, masura reglementata prin prevederile legale criticate este de natura a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscand faptul ca solutia de anulare a procesului-verbal de contraventie pronuntata de instanta de judecata nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot incheia procese-verbale in afara conditiilor impuse de cadrul legal.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-18 :: Titlu: ANAF: 1.187 de sesizari penale privind cazuri de evaziune, in 4 luni; prejudiciul depaseste 3,73 miliarde lei

  Inspectia Fiscala din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a inaintat, in primele patru luni ale anului in curs, institutiilor abilitate, un numar de 1.187 de sesizari penale privind cazuri de mare evaziune, valoarea aferenta prejudiciilor descoperite depasind 3,73 miliarde lei, in crestere cu 172% fata de ianuarie - aprilie 2014, informeaza, luni, institutia.

  Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul cazurilor de mare evaziune instrumentate de Inspectia Fiscala si finalizate cu inaintarea sesizarilor penale a crescut cu 37,23%, de la 865 la 1.187, vizand un numar de 1.177 operatori economici.

  Dintre cele 1.187 de sesizari penale, un numar de 313 vizeaza operatori economici de tip 'fantoma', care au adus prejudicii de circa 1,1 miliarde lei (1.091.530.508 lei), precizeaza ANAF.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-18 :: Titlu: Teodorovici, despre impozitarea bacsisului: Am decis sa renuntam definitiv la aceasta masura

  Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat luni, la "ora Guvernului" din Camera Deputatilor, ca masura impozitarii bacsisului a fost adoptata in contextul controalelor ANAF din acest an, dar s-a luat decizia renuntarii "definitive" la taxa dupa o noua consultare cu reprezentantii industriilor de profil.

  "Masura a fost adoptata de Ministerul de Finante Publice in acest an, in contextul binecunoscut al controalelor ANAF. Mai exact, atunci cand inspectorii fiscali gaseau in casele de marcat diferente de bani nefiscalizati. Intreaga piata era nemultumita de inchiderea firmelor, asa ca, la cerere, am optat pentru aceasta solutie. Foarte important este faptul ca nu a fost o masura luata pentru a mari incasarile la buget, ci pentru a rezolva o problema punctuala (...). Am organizat o noua consultare, la sfarsitul saptamanii trecute, si am incercat sa gasim impreuna solutii alternative care sa lucreze in beneficiul ambelor parti. Concluzia intalnirii a fost aceea de a renunta la taxa, am decis sa renuntam definitiv la aceasta masura", a precizat Teodorovici.

  In context, el a mentionat ca "nu exista taxe suplimentare", iar cele existente "nu au fost majorate".

  "Se tot induce in eroare opinia publica cu un astfel de mesaj. Daca vorbim de ipocrizie sau de aroganta, ar trebui sa ne gandim la perioada in care dumneavoastra ati taiat cu buna stiinta veniturile romanilor, ati crescut taxe si impozite. Inca o data, repet, este o masura pe care piata, impreuna cu noi, am discutat-o la introducerea acesteia si v-am explicat care au fost motivele pentru care acest lucru s-a intamplat in Ordonanta 8/2015. In discutia de saptamana trecuta, intr-un mod deschis si democratic, am discutat si am ajuns impreuna la aceeasi concluzie: de a elimina aceasta prevedere din textul ordonantei. Si rugamintea ar fi ca, pe viitor, sa-mi puteti transmite daca aveti cumva o propunere de imbunatatire a cadrului legislativ in ceea ce priveste piata din Romania", este replica ministrului Teodorovici la criticile aduse de deputatul liberal Andreea Paul.

  Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a fost invitat luni, la Parlament, pentru a raspunde unor intrebari referitoare la Ordonanta 8 privind impozitarea bacsisului.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-18 :: Titlu: Judecatorii solicita CSM sa apere independenta justitiei de posibila influenta a SRI

  Judecatorii solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa apere independenta justitiei de posibila influenta a Serviciului Roman de Informatii (SRI), potrivit unui comunicat al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR).

  "Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, alaturi de un grup de judecatori, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa apere independenta justitiei si a magistratilor fata de suspiciunea rezonabila a implicarii Serviciului Roman de Informatii in actul de justitie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetatenilor indoieli temeinice cu privire la impartialitatea si implicit corectitudinea actului de justitie", releva sursa citata.

  Potrivit acesteia, solicitarea judecatorilor vine in contextul in care seful Directiei juridice a SRI, Daniel Dumbrava, afirmat ca instantele de judecata sunt "camp tactic" pentru SRI.

  Potrivit UNJR, asemenea afirmatii sunt de o "gravitate fara precedent" si "aduc grava atingere atat aparentei de impartialitate a judecatorilor, cat si independentei ca atare a sistemului judiciar, starnind deja profunde ingrijorari in randul magistratilor", se arata in scrisoarea trimisa Plenului CSM.

  Legea spune ca CSM "are dreptul si obligatia de a se sesiza si din oficiu pentru a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea", iar situatia de fata o cere.

  UNJR a reamintit in scrisoare ca, intr-o situatie similara, ca principiu, de implicare a serviciilor secrete in campul de activitate al justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii italian a adoptat, pe 4 iulie 2007, cu unanimitate de voturi, o rezolutie in care a subliniat ca astfel de interferente au ca efect intimidarea si pierderea credibilitatii magistratilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-05-17 :: Titlu: Ordin 42/2015 aduce modificari privind decontarea cheltuielilor de transport in unele situatii in care cadrele militare, politistii si personalul civil se deplaseaza la si de la locul de munca

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 320/2015 a fost publicat Ordin 42/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor de transport in unele situatii in care cadrele militare, politistii si personalul civil se deplaseaza la si de la locul de munca.

  Decontarea cheltuielilor de transport pentru deplasarile la si de la locul de munca urmeaza regimul deplasarilor in interesul serviciului.
  Decontarea cheltuielilor se face lunar, in conditiile prezentului ordin, cu aprobarea conducatorului unitatii pe raportul scris al angajatului indreptatit, pe baza documentelor justificative, cum ar fi: bonul fiscal de carburant, abonamente, legitimatii, tichete sau bilete de calatorie, in original, precum si a documentelor de confirmare a solicitarii prezentei politistului la serviciu, dupa caz.
  Pentru deplasarile frecvente in interes de serviciu, in scopul realizarii operative a sarcinilor, conducatorii unitatilor pot aproba procurarea de abonamente pe calea ferata sau auto daca valoarea acestora este mai mica decat costul legitimatiilor/tichetelor/biletelor de calatorie ce s-ar folosi pentru toate deplasarile din cursul unei luni.
  In situatia in care nu exista mijloace de transport in comun, iar deplasarea nu se poate efectua cu un mijloc de transport detinut legal, cu orice titlu, se pot folosi si autovehicule din inzestrarea Ministerului Afacerilor Interne.
  Misiunile ordonate sunt activitatile profesionale desfasurate in scopul indeplinirii atributiilor si sarcinilor de serviciu stabilite potrivit legii, inclusiv interventiile la solicitari formulate prin Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta.

  Textul integral: Ordin 42/2015 aduce modificari privind decontarea cheltuielilor de transport in unele situatii in care cadrele militare, politistii si personalul civil se deplaseaza la si de la locul de munca
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Guvernul Ponta se razgandeste: Ministrul Teodorovici elimina taxarea bacsisului. Din 2016 ar putea reveni impozitul forfetar

  Patronatele din turism au solicitat ministerului Finantelor amanarea aplicarii Ordonantei privind taxarea bacsisului cel putin pana in 2016 si luarea in discutie a aplicarii unui impozit forfetar, a declarat pentru HotNews.ro Mohammad Murad. Metodologia de aplicare a acestei Ordonante este foarte neclara si e nevoie de timp, a mai spus Murad. Informatia a fost confirmata si de Nicolae Bucovala, care a precizat ca ministrul Teodorovici a aratat deschidere, spunand ca se va incerca blocarea Ordonantei pana la 1 ianuarie 2016 "dar ramane de vazut daca acest lucru se va intampla", a mai adaugat Bucovala.

  Ministrul Teodorovici a anuntat la ora 15 ca a decis eliminarea taxarii bacsisului dar si introducerea unui impozit forfetar de la 1 ianuarie 2016

  "Solicitarile au fost de amanare a taxarii bacsisului sau de anulare a lui. Am decis de comun acord eliminarea taxarii. Din pacate nu se poate reglementa in toate spetele sale. Vom introduce probabil de la 1 ianuarie anul viitor un impozit forfetar", a mai spus Teodorovici. Exista un proiect in Parlament care se afla la Camera Deputatilor in acest moment si vom incerca sa introducem in Codul Fiscal prevederile acestui impozit forfetar dupa ce Patronatele din turism se vor mai uita pe text inca o data", a mai spus ministrul Finantelor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Editura C.H.Beck :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Programul Conferintei Dreptul Afacerilor 2015

  Editura C.H. Beck in parteneriat cu SCA Piperea si Asociatii organizeaza cea de a XI-a editie a Conferintei Dreptului Afacerilor, eveniment a carui tema - Insolventa pe aripi de vant - este in consonanta cu schimbarile legislative consistente survenite in ultimul an, dar si cu cele preconizate a aparea anul acesta si, de asemenea, cu practica judiciara din ultimul timp, care a depasit de mult granitele insolventei, trecand in „zonele” concurentei, protectiei consumatorilor si chiar ale penalului.

  Cuvantul de deschidere al evenimentului va fi rostit de catre Conf. dr. Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti.

  Conferinta Dreptul Afacerilor se va desfasura pe parcursul a doua zile 22-23 mai, conform urmatorului program:


  Programul evenimentului:  Vineri, 22.05.2015

  09:00 Welcome coffee & networking

  09:30 Deschiderea oficiala a conferintei - Cuvantul de deschidere al Conf. dr. Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept


  PANEL I - Insolventa sau supraindatorarea consumatorilor. Confluenta dreptului concurentei cu insolventa

  10:00 Comisia Europeana vs. CEDO si ICSID sau Cum sa determini o insolventa majora din biroul tau de birocrat
  Prof. dr. Gheorghe Piperea, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept

  11:00 Protectia consumatorilor impotriva Legii privind insolventa persoanei fizice
  Prof. dr. Lucian Bercea, Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Drept

  12:00 Importanta calibrarii armei in aplicarea sanctiunilor de dreptul concurentei
  Conf. dr. Adriana Almasan, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept

  13:00 Preventia supraindatorarii prin mecanismele dreptului concurentei
  Drd. Alexandru Ratoi, avocat Piperea si Asociatii

  14:00 Pranz de afaceri


  PANEL II - Provocarile noului “Cod” al insolventei

  15:00 Efectuarea lichidarii in faliment
  Dr. Nicoleta Tandareanu, Judecator la Înalta Curte de Casatie si Justitie

  16:00 Interferente pe taramul atragerii raspunderii pentru intrarea in insolventa intre Legea nr. 85/2014 si Legea nr. 31/1990
  Conf. dr. Lucian Sauleanu, Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept si Stiinte Administrative

  17:00 Actiunea in anularea actelor frauduloase – aspecte inedite
  Drd. Alexandru Dimitriu, avocat partener SCPA Piperea si Asociatii


  Sambata, 23 mai 2015

  9:00 Welcome coffee & networking

  PANEL III - Provocarile noului “Cod” al insolventei

  9:30 Confiscarea extinsa
  Conf. dr. Lavinia Lefterache, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept

  10:30 Ofensiva impotriva evaziunii fiscale. Pozitia practicianului in insolventa
  Conf. dr. Radu Chirita, Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Drept

  11:30 Aspecte privind infractiunea de bancruta frauduloasa
  Prof. dr. Valerian Cioclei, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept

  12:30 Insolventa persoanei juridice urmarite penal
  Asist. dr. Andra Trandafir, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti

  13:30 Sesiune de concluzii si intrebari

  14:00 Pranz de afaceri

  14:30 Inchiderea conferintei


  Speakeri:
 • Prof. dr. Gheorghe Piperea, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, partener coordonator Piperea si Asociatii
 • Conf. dr. Lucian Bercea, decanul Facultatii de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara
 • Conf. dr. Adriana Almasan, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
 • Drd. Alexandru Ratoi, avocat Piperea si Asociatii
 • Dr. Nicoleta Tandareanu, judecator la Înalta Curte de Casatie si Justitie
 • Conf. dr. Lucian Sauleanu, Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Craiova
 • Drd. Alexandru Dimitriu, avocat partener Piperea si Asociatii
 • Conf. dr. Lavinia Lefterache, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
 • Conf. dr. Radu Chirita, Facultatea de Drept, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
 • Prof. dr. Valerian Cioclei, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
 • Asist. dr. Andra Trandafir, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti


  Teme:
 • Comisia Europeana vs. CEDO si ICSID sau Cum sa determini o insolventa majora din biroul tau de birocrat
 • Protectia consumatorilor impotriva Legii privind insolventa persoanei...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Legea 110/2015 aproba OUG 2/2015 pentru reglementarea unor masuri bugetare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 335/2015 a fost publicata Legea 110/2015 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 2/2015 pentru reglementarea unor masuri bugetare.

  Ministerul Finantelor Publice prezinta Guvernului rezultatele prioritizarii pana la data de 31 mai a fiecarui an, in vederea aprobarii prin memorandum a listei proiectelor prioritizate.
  Ordonatorii principali de credite transmit Ministerului Finantelor Publice lista proiectelor de investitii publice prioritizate pana cel tarziu la data de 15 aprilie a fiecarui an.

  Textul integral al Legii: Legea 110/2015 aproba OUG 2/2015 pentru reglementarea unor masuri bugetare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-16 :: Titlu: Cursul valutar din 15 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 15 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4409 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0179 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9086 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.153 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0162 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2605 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0264 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2193 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0055 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-16 :: Titlu: Monitorul Oficial din 15 mai 2015

  In data de 15 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 332/2015 - M. Of. 332/2015 [M. Of. 332 / 15 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 333/2015 - M. Of. 333/2015 [M. Of. 333 / 15 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 334/2015 - M. Of. 334/2015 [M. Of. 334 / 15 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 335/2015 - M. Of. 335/2015 [M. Of. 335 / 15 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Legea 99/2015 aduce modificari privind trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ-teritoriale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 317/2015 a fost publicata Legea 99/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ-teritoriale si in administrarea consiliilor locale ale acestora.

  Prin derogare de la dispozitiile art. 10 si art. 34 alin. (1) din Legea nr. 46/2008 ? Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare, se aproba trecerea, cu titlu gratuit, a unor drumuri forestiere, a lucrarilor de corectare a torentilor, precum si terenurile aferente acestora din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor ? Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ-teritoriale si in administrarea consiliilor locale ale acestora.

  Transmiterea drumurilor forestiere si a lucrarilor de corectare a torentilor, precum si terenurile aferente acestora din proprietatea publica a statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor ? Romsilva in proprietatea publica a unitatilor administrativ-teritoriale si administrarea consiliilor locale, se face pe baza de masuratori topografice de catre Regia Nationala a Padurilor ? Romsilva.

  Textul integral: Legea 99/2015 aduce modificari privind trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ-teritoriale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: AFM estimeaza, in 2015, incasari de 19 milioane lei din ecotaxa aplicata pungilor si sacoselor din plastic

  Administratia Fondului pentru Mediu /AFM/ estimeaza venituri de 19 milioane de lei in acest an, din ecotaxa de ,1 lei/bucata aplicata pungilor si sacoselor din plastic pentru cumparaturi, comercializate in magazinele din Romania, reiese din Bugetul de venituri si cheltuieli al institutiei aferent anului 2015, consultat de AGERPRES.

  Conform documentului, din totalul incasat, 18,050 de milioane sunt mentionate in bugetul de venituri si cheltuieli al Fondului pentru Mediu, iar restul de 950.000 de lei in cel al AFM, institutie care gestioneaza acest fond.

  Pe de alta parte, din bugetul total de venituri si cheltuieli al AFM reiese ca, in 2015, vor fi realizate venituri in cuantum de 1,071 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile se vor situa la acelasi nivel.

  De asemenea, veniturile Fondului pentru Mediu sunt estimate, in acest an, la 1,017 miliarde lei, iar cheltuielile prognozate sunt de aproximativ 1,022 miliarde lei.

  Datele AFM arata ca, in Romania, cantitatea de pungi de plastic comercializate in 2010 a fost dubla, comparativ cu anul 2009, si este in continua crestere, pe fondul dezvoltarii marilor retaileri.

  In plus, fiecare european foloseste, in medie, circa 500 de pungi de plastic anual, dintre care 92% sunt de unica folosinta. mai mult, dintre cele 100 de miliarde de pungi de plastic utilizate anual in Europa, doar 6,6% sunt reciclate.

  California, Franta, Italia, orase din Australia si Marea Britanie au interzis folosirea pungilor de plastic de unica folosinta care nu sunt biodegradabile si compostabile. Printre orasele din SUA care au interzis pungile de plastic de unica folosinta se afla: San Francisco (2007), Portland (2011), Seattle (2012), Austin (2013), Los Angeles (2014), Dallas (2015) si Chicago (2015).

  In noiembrie anul trecut, reprezentantii celor 28 de guverne din Uniunea Europeana /UE/ au parafat un acord pentru reducerea drastica a utilizarii pungilor din plastic, pana in anul 2025. Astfel, europenii vor trebui sa se multumeasca cu sacose din materiale textile sau din hartie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Balanta externa a avut un excedent de 406 milioane de euro, in primele trei luni din 2015

  Balanta de plati a Romaniei a avut un excedent de 406 milioane de euro, in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu un deficit de 268 de milioane de euro, in aceeasi perioada a anului 2014, potrivit datelor publicate, vineri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

  Aceasta evolutie a avut loc pe fondul majorarii excedentului inregistrat de balanta veniturilor secundare (cu 348 de milioane de euro), al reducerii deficitului inregistrat de balanta veniturilor primare (cu 347 milioane de euro) si al majorarii excedentului balantei serviciilor (cu 167 milioane de euro).

  In aceeasi perioada, datoria externa pe termen lung a insumat 73,71 miliarde de euro (79,3% din total datorie externa), in scadere cu 2,7% fata de 31 decembrie 2014.

  'Datoria externa pe termen scurt a inregistrat, la 31 martie 2015, nivelul de 19,197 miliarde de euro (20,7% din total datorie externa), in crestere cu 3,3% fata de 31 decembrie 2014', se precizeaza in comunicatul BNR.

  In perioada analizata, datoria externa totala a scazut cu 1,4 miliarde de euro.

  Potrivit sursei citate, rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 46,9%, in perioada ianuarie-martie 2015, comparativ cu 37,3% in anul 2014, iar gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii a fost 6,6 luni, la 31 martie 2015, comparativ cu 6,9 luni, la 31 decembrie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Avocatul Poporului ataca la CCR ordonanta care prevede taxarea bacsisului

  Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2015, care prevede, intre altele, taxarea bacsisului si nereturnarea sumelor de bani constituite drept amenda, chiar si in cazul unei hotarari judecatoresti favorabile.

  "In opinia Avocatului Poporului, actul normativ vizat este neconstitutional in ansamblul sau, intrucat afecteaza drepturi si libertati constitutionale, in speta accesul liber la justitie, dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica de a obtine repararea pagubei, conditiile restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati precum si libertatea economica ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate", se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului remis vineri AGERPRES.

  Potrivit documentului citat, OUG nr. 8/2015 incalca principiul separatiei si echilibrul puterilor in stat si independenta judecatorilor prin faptul ca hotararea judecatoreasca de anulare a procesului-verbal de constatare a contraventiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vatamata in patrimoniul sau, intrucat amenda si suma de bani achitata nu se restituie, asa cum reiese din textul legal criticat.

  In opinia Avocatului Poporului, masura reglementata prin prevederile legale criticate este de natura a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscand faptul ca solutia de anulare a procesului-verbal de contraventie pronuntata de instanta de judecata nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot incheia procese-verbale in afara conditiilor impuse de cadrul legal.

  "Prin actul normativ criticat mai sunt incalcate principiul proportionalitatii, libertatea economica si obligatia statului de a asigura crearea cadrului favorabil pentru valorificarea factorilor de productie. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2015 nu contine numai simple norme de procedura care sa vizeze competenta instantelor judecatoresti, ci si norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinte negative iremediabile pentru activitatea economica a persoanelor vizate de ipoteza normei legale", se mai arata in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Legea 104/2015 aproba OUG 3/2015 privind schemele de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 331/2015 a fost publicata Legea 104/2015 privind aprobarea OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura.

  Se aproba schemele de plati, ca mecanisme de sustinere si de garantare a producatorilor agricoli si a operatorilor economici, respectiv schemele de plati directe si ajutoarele nationale tranzitorii, care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020.

  Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane juridice care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 euro si care nu sunt inregistrati la Oficiul National al Registrului Comertului trebuie sa furnizeze actul de infiintare din care sa reiasa activitatea agricola. In cazul in care din actul de infiintare nu reiese activitatea agricola, trebuie sa furnizeze documente din care sa rezulte indeplinirea uneia dintre conditiile prevazute la alin. (5) lit. a) sau b).

  In cazul concesionarii/ inchirierii unei suprafete de pajisti de catre o asociatie de crescatori de animale, beneficiarii platilor pot fi:
  a) asociatia crescatorilor de animale, pe baza unui tabel centralizator care cuprinde acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii unice de plata de catre asociatie, datele de identificare, codul de identificare al exploatatiei zootehnice din Registrul National al Exploatatiilor, numarul de animale si suprafata care revine pe fiecare membru al asociatiei proportional cu numarul de animale detinute si hotararea adunarii generale a asociatilor privind utilizarea fondurilor;
  b) dupa un an de gratie, asociatiile prevazute la lit.a) constituite in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor transforma in grupuri de producatori sau cooperative agricole conform prevederilor legislatiei in vigoare.?

  Masurile pentru care se instituie mecanisme de garantare, sunt urmatoarele:
  a) schimburi comerciale de produse agricole cu tari care nu fac parte din Uniunea Europeana, denumite in continuare tari terte;
  b) promovarea produselor agricole pe piata interna si pe pietele tarilor terte;
  c) promovarea vinurilor, in cadrul Programului national de sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol;
  d) programul de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole;
  e) finantarea programelor operationale ale organizatiilor de producatori in sectorul fructe si legume;
  f) interventia publica reglementata prin Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizari comune a pie?elor produselor agricole si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 si (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului;
  g) depozitarea privata reglementata prin Regulamentul (CE) nr. 1308/2013;
  h) masurile Programului Operational pentru Pescuit si ale Autoritatii de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit.

  Textul integral: Legea 104/2015 aproba OUG 3/2015 privind schemele de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4588 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9083 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0479 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1692 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0369 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2869 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0059 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2248 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0011 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 mai 2015

  In data de 14 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 327/2015 - M. Of. 327/2015 [M. Of. 327 / 14 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 328/2015 - M. Of. 328/2015 [M. Of. 328 / 14 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 329/2015 - M. Of. 329/2015 [M. Of. 329 / 14 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 330/2015 - M. Of. 330/2015 [M. Of. 330 / 14 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 331/2015 - M. Of. 331/2015 [M. Of. 331 / 14 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-14 :: Titlu: Romania, printre tarile din UE cu cel mai lung program saptamanal de lucru (Euronews)

  Romania se numara printre statele Uniunii Europene cu cel mai mare numar de ore obligatorii de lucru saptamanale, 40, la cealalta extrema situandu-se Franta, unde saptamana de lucru este de numai 35,6 ore, relateaza joi postul Euronews in editia sa electronica.

  Franta este de altfel notorie pentru programul de munca redus si pentru legislatia muncii care ofera multe drepturi angajatilor.

  Alaturi de Romania, celelalte tari ale UE unde saptamana de lucru este tot de 40 de ore sunt Ungaria, Croatia, Grecia si Malta.

  In ceea ce priveste sarbatorile legale declarate zile nelucratoare, media anuala europeana este de 12,2 zile. Cel mai mare numar al acestora se inregistreaza in Cipru, 17 sarbatori pe an care sunt si zile nelucratoare, iar cel mai mic in Spania, numai 8.

  Totusi, numarul acestor zile libere variaza de la un an la altul, in functie de cate pica in zilele de weekend, dar pe ansamblu Euronews observa o tendinta a cresterii numarului zilelor de sarbatoare declarate nelucratoare pe masura ce ne indreptam catre estul continentului.

  Exista de asemenea variatii de la o tara la alta in ceea ce priveste plata zilelor lucrate in timpul sarbatorilor legale, mai mentioneaza Euronews. Cat despre concediul de odihna, acest post aminteste ca legislatia europeana prevede cel putin 20 de zile de concediu platit pe an.

  Pe de alta parte, un raport elaborat in anul 2012 de Centre for Economics and Business Research arata ca, in cazul Marii Britanii, de exemplu, fiecare sarbatoare declarata zi nelucratoare costa economia acestei tari circa 3,2 miliarde de euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-14 :: Titlu: Dumitrescu (DNA): Numarul dosarelor privind fraude cu fonduri europene a crescut cu 45% in 2014

  Claudiu Dumitrescu, procuror-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe celor de coruptie din cadrul DNA, a declarat miercuri ca numarul de cauze penale privind infractiuni impotriva intereselor financiare a crescut cu 45% in 2014 fata de anul 2013, iar DNA avea in lucru, la sfarsitul anului trecut, 1.495 de astfel de dosare.

  "DNA, in anul 2014, avea pe rol 1.495 de cauze penale privind infractiuni impotriva intereselor financiare, cu 45% mai mult decat in 2013. Deci, din punctul meu de vedere, sistemul de control in ceea ce priveste identificarea si constatarea neregulilor si a suspiciunilor de frauda functioneaza destul de bine. Tot din punct de vedere statistic, anul trecut DLAF ne-a trimis 87 de acte de control, iar celelalte organisme de gestiune ne-au trimis 150 de acte de control. Sunt si sesizarile din oficiu, 195 intr-un an, suficient de multe pentru DNA", a spus procurorul sef Claudiu Dumitrescu, la seminarul international 'Sisteme eficiente de control pentru prevenirea fraudei cu fonduri structurale si de investitii in noile state membre UE'.

  El a aratat ca in 2014 a crescut si numarul persoanelor trimise in judecata — 149 — si a crescut valoarea prejudiciilor din aceste dosare.

  "Nu inseamna ca, daca DNA are in lucru 1.400 si ceva de dosare cu fonduri europene, toate se confirma. Nu va ascund ca in ultima perioada primim foarte multe sesizari, mai ales in legatura cu APIA. De asemenea, autoritatile de gestiune trimit foarte multe acte de control, unde simt ca sunt probleme care pot intra in contact cu legislatia penala. Sunt 1.400 de dosare, in general un procent de 10 — 15% se confirma. Totul pleaca si de la potentialul de valorificare a sesizarilor pe care noi le primim", a precizat Claudiu Dumitrescu.

  El a adaugat ca a dezvaluit aceste cifre pentru a arata ce amploare au luat sesizarile de la an la an.

  "Va spun, numarul sesizarilor depaseste puterea noastra de investigare. Altceva este nou in toata treaba asta — preventia. Este foarte bine sa vii cu un sistem de prevenire inainte de represiune. Finalitatea functionala a sistemului de prevenire trebuie sa vizeze limitarea pe cat posibil a aparitiei fraudelor, adica sa identificam inainte ca ea sa se comita", a afirmat Dumitrescu.

  In opinia sa, ceea ce este important este ca si DNA, prin dreptul penal, are o functie de prevenire, prin pedepsele aplicate si prin legea penala, in 2014 fiind condamnate la nivel national 103 persoane pentru fraude europene, din care mai mult de jumatate in regim de detentie.

  La seminarul organizat miercuri si joi participa peste 150 de invitati romani si straini (decidenti si experti din administratia centrala si locala, reprezentanti ai Oficiului European Antifrauda (OLAF), ai Autoritatilor de verificare a fondurilor structurale din Bulgaria si Croatia, precum si consultanti independenti romani si lideri ai organizatiilor neguvernamentale.

  Acestia urmaresc sa identifice solutii de intarire a capacitatii locale in Romania, pentru prevenirea si identificarea timpurie a corectiilor financiare in fonduri nerambursabile, respectiv a cazurilor de frauda.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-14 :: Titlu: Dobrin (ANRMAP): Avem probleme in derularea contractelor din cauza contestatiilor depuse, uneori, de dragul contestarii

  Derularea contractelor intampina probleme din cauza contestatiilor, multe dintre ele depuse de dragul contestarii, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de specialitate, Bogdan Paul Dobrin, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice /ANRMAP/.

  'Avem probleme in derularea contractelor din cauza blocajelor aparute la atribuirea unui proiect. Multe contestatii sunt depuse de dragul contestatiei. Este o idee ca sa fie introdusa garantia de participare pentru atunci cand se depune contestatie la documentatie. Austria are taxa de contestatie de 10.000 de euro. Ai platit-o si nu ti-o mai iei inapoi. La noi exista garantia de buna conduita pe care o platesti si ti-o iei inapoi indiferent ca reusesti sa castigi sau nu contestatia. Avem contestatii si din cauza capacitatii slabe a autoritatii contractante, mai ales la nivel local', a explicat Dobrin.

  La randul sau, Bogdan Lehel Lorand, presedintele Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor /CNSC/ a precizat ca operatorul economic trebuie sa prezinte o justificare atunci cand depune o contestatie.

  'Daca operatorul economic solicita denuntarea unilaterala a contractului, trebuie sa aduca o justificare, gen ca nu mai dispune de fonduri bugetare, una dintre cele mai reale justificari. Pe de alta parte, nu poti lasa doar autoritatii contractante acest demers. Din moment ce operatorul isi programeaza in buget finantare pentru un anumit proiect, e putin posibil ca acel proiect sa nu mearga la departe. Bineinteles, pot exista si exceptii', a spus Lorand.

  Conform datelor oficiale, CNSC a anulat, in 2014, licitatii cu o valoare aproximativa de 846 milioane de euro, fiind inregistrate 3.753 de contestatii formulate de catre operatorii economici.

  Consiliul a admis, anul trecut, 35,95% din totalul contestatiilor, in timp ce pentru 66,76% a dispus respingerea. In acelasi timp, 1.294 de contestatii au vizat documentatia de atribuire, iar 2.495 rezultatul procedurii. De asemenea, din totalul contestatiilor, 1.581 au fost pentru proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica finantate din fonduri europene, in timp ce 2.172 pentru proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica finantate din fonduri publice interne.

  La nivelul anului trecut, 3.646 de decizii au ramas definitive, in contextul in care din cele 724 de hotarari atacate 65 au fost casate sau modificate in tot de instante, iar 47 au fost modificate in parte.

  CNSC a pronuntat, in 2014, decizii in cadrul unor proceduri de atribuire avand valoarea estimativa de peste 8,6 miliarde de euro, procentul total estimat al procedurilor de atribuire in care a pronuntat decizii de admitere fiind de 32,71%, iar cel in care a emis decizii de respingere de peste 67%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-14 :: Titlu: Consiliul ASF a aprobat norma privind vanzarea produselor de asigurare in mediul online

  Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat, in sedinta de joi, Norma privind comercializarea prin mijloace electronice a contractelor de asigurare, prin care se doreste o reglementare adecvata a vanzarii produselor de asigurare in mediul online, potrivit unui comunicat al ASF, remis AGERPRES.

  "A fost, de asemenea, prezentat si aprobat proiectul de Norma privind aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aplicabile brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare. A fost aprobat proiectul de Regulament privind procedura de solutionare, de catre entitatile reglementate si supravegheate de ASF in baza Legii nr.297/2004, a petitiilor referitoare la activitatea acestora pe piata de capital", informeaza ASF.

  Potrivit institutiei, a fost discutat si aprobat proiectul Normei de modificare si completare a Normei nr. 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private, cu modificarile si completarile ulterioare. Modificarile vizeaza actualizarea si flexibilizarea cadrului de reglementare secundara aplicabil investirii activelor fondurilor de pensii in vederea diversificarii portofoliilor acestora.

  Consiliul ASF a mai aprobat, potrivit comunicatului, proiectul Normei privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor facultative si proiectul Normei privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor facultative administrate privat.

  "Cele doua proiecte urmaresc imbunatatirea cadrului de raportare a fondurilor de pensii, in beneficiul consolidarii mecanismelor de supraveghere, dar si al furnizarii de informatii suficiente, adecvate si relevante participantilor in cadrul sistemului de pensii", arata documentul citat.

  Toate proiectele de acte normative mentionate vor fi supuse unui proces de consultare publica, urmand a fi afisate in acest scop pe site-ul institutiei.

  In cadrul sedintei a fost aprobat si 'Ghidul participantului la Sistemul de Pensii Administrate Privat Pilonul II' din seria publicatiilor destinate educatiei financiare. Ghidul prezinta functionarea concreta si beneficiile Pilonului II, etapele aderarii la un fond de pensii administrat privat si modalitatile de plata a pensiei, precum si masurile concrete de asistenta pe care ASF le pune la dispozitia participantilor. Acesta va fi publicat, in format electronic, pe site-ul ASF.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-05-14 :: Titlu: Consiliul fiscal avizeaza favorabil, dar cu rezerve, reducerea TVA la 9% la alimente si servicii de restaurant

  Consiliul fiscal avizeaza favorabil, dar cu rezerve proiectul de Ordonanta de Urgenta care prevede aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la alimente si servicii de restaurant. "In contextul in care plusul de venituri observat in urma executiei la 3 luni se dovedeste a nu se datora doar unor evolutii mai favorabile decat cele anticipate ale bazelor macroeconomice relevante sau unor factori conjuncturali, Consiliul fiscal apreciaza ca spatiul fiscal necesar ar putea fi identificat. Consiliul fiscal atrage insa atentia ca o acomodare a reducerii de TVA aflate in discutie in aceasta opinie printr-o noua reducere a investitiilor publice, in conditiile in care incepand cu anul 2012 acestea au intrat pe un pronuntat trend descendent (anul 2014 consemnand de altfel minimul ultimilor 9 ani ca procent din PIB dupa standarde ESA20104) ar putea avea consecinte majore pe termen mediu si lung asupra potentialului de crestere economica", se arata in concluziile documentului.

  Ce mai arata documentul Consiliului Fiscal:

 • Proiectul de ordonanta de urgenta a fost aprobat de Guvern in sedinta din 7.04.2015 si ulterior publicat in Monitorul Oficial din 14.04.2015, fara a avea avizul Consiliului fiscal, obligatoriu potrivit art. 13 al LRFB. Usurinta cu care regulile fiscale au fost eludate in mod repetat in trecut, precum si incalcarile prevederilor art. 13 al LRFB care stipuleaza obligativitatea avizului Consiliului fiscal in cazul propunerilor de acte normative care conduc la diminuarea veniturilor bugetare, in absenta unor masuri de majorare a altor categorii de venituri bugetare asa cum solicita LRFB, evidentiaza slabiciunea constrangerilor exercitate de prevederile LRFB.
 • In acest context, exista ingrijorari serioase asupra angajamentului fata de respectarea in viitor a regulilor fiscale europene instituite prin preluarea in legislatia nationala a prevederilor Tratatului privind Stabilitatea, Coordonarea si Guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare (Compactul fiscal).
 • Trebuie mentionat si faptul ca, in urma cu numai cateva saptamani, Guvernul a adoptat un proiect de lege ce contine modificari majore in ceea ce priveste cotele de impunere si bazele de impozitare aferente principalelor categorii de impozite si taxe, a caror aplicare este programata pentru perioada 2016-2019 si asupra caruia Consiliul fiscal a emis in data de 30.03.2015 un aviz negativ1. Propunerea de fata vine in completarea acestui pachet amplu de relaxare fiscala, extinzand sfera de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% si devansand termenul de implementare al acestor modificari de la 1 ianuarie 2016 la 1 iunie 2015.
 • Din perspectiva impactului bugetar de runda intai, nota de fundamentare asociata proiectului de ordonanta de urgenta estimeaza o pierdere de venituri bugetare de 2,44 mld. lei in 2015 (corespunzatoare unei perioade de 6 luni de executie in standarde cash), de 5,17 mld. lei in 2016, 5,51 mld. lei in 2017, 5,87 mld. de lei in 2018. Documentul prezinta ca surse de compensare a impactului reducerilor de taxe asupra veniturilor din TVA efectele de runda a doua (provenind din cresterea economica aditionala rezultata) si incasarile suplimentare preconizate ca urmare a implementarii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a masurilor structurale de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare si de crestere a gradului de conformare voluntara, atat la declarare cat si la plata. Efectele de runda a doua generate de aceasta masura (provenite din cresterea economica suplimentara) sunt evaluate de catre Guvern la circa 1 mld. lei in 2015 si circa 1,8 mld. lei in perioada 2016-2018.

  Documentul cuantifica de asemenea incasarile suplimentare de venituri din imbunatatirea activitatii ANAF la circa 5,5 mld. in 2015, 14 mld. lei in anul 2016 si, respectiv, la aproximativ 18 mld. lei anual in perioada 2017-2019.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-05-14 :: Titlu: Deputatii din Comisia de Buget discuta amendamentele propuse la Codul Fiscal. Vezi care e situatia amendamentelor admise si respinse pana joi la ora 11

  "Desi Victor Ponta recunoaste ca ANAF-ul a aplicat in mod gresit legea privind impozitarea persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente sau din alte surse, vrea sa-i amnistieze pe cei care nu au platit sumele datorate si ii sfideaza pe cei care si-au achitat in termene obligatiile fiscale, desi stiau ca au castig in instanta", a declarat joi fostul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, membru in Comisia de Buget a Camerei Deputatilor. Cu o zi inainte, deputatul Andreea Paul acuza Guvernul Ponta ca se incapataneaza sa mentina masuri fiscale aberante, prin respingerea eliminarii supra-accizei si a taxei pe stalp, masuri propuse chiar de Paul. Joi dimineata are loc o noua runda de discutii pe marginea amendamentelor propuse la Codul Fiscal, Finantele fiind reprezentate de o echipa coordonata de secretarul de stat Dan Manolescu. Vezi in atasament situatia amendamentelor propuse, aprobate sau respinse, pana joi,14 mai, ora 11.

  "Prin acest mod de a repara greselile ANAF-ului, Victor Ponta creeaza discriminari intre platitorii de impozite si taxe si ii descurajeaza pe viitor pentru a nu plati. In gandirea lui Victor Ponta contribuabilii de buna-credinta sunt fraieri, iar cei care se sustrag sunt prietenii lui Victor Ponta. Ar fi grav ca Victor Ponta sa-si fi anuntat prietenii sa nu-si plateasca obligatiile catre buget, promitandu-le ca va veni cu aceasta masura. Mai grav este faptul ca, desi recunoaste ca actualul cadru legal privind impozitarea persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente sau din alte surse este prost, Victor Ponta mentine prevederile legale care s-au demonstrat profund defectuoase. Probabil ca Victor Ponta isi pregateste din timp campania electorala si isi mai lasa o portita pentru o noua amnistie fiscala in 2016, inaintea alegerilor parlamentare. Il avertizam pe Victor Ponta ca acest mod de guvernare nu o sa-l ajute prea mult, pentru ca a mai apelat la acest tip de masuri si in anul 2014, iar rezultatele sale electorale au fost dezastruoase", mai spune Ialomitianu.

  "Din pacate, majoritatea controlata de PSD din Camera Deputatilor a refuzat adoptarea propunerilor clare ale PNL de eliminare a doua dintre cele mai aberante taxe impuse de Guvernul Ponta: supra-acciza la carburanti (Pl-x nr. 374/2014) si taxa pe cladirile speciale (taxa pe stalp) (Pl-x nr. 373/2014). Acestea sunt doar doua dintre cele 40 de taxe noi si impozite majorate pe care Guvernul Ponta le-a pus in aplicare in ultimii trei ani", explica Andreea Paul.

  O alta decizie a Guvernului PSD in dezavantajul contribuabilului tine de raportarea accizei la carburanti, nu la cursul Bancii Centrale Europene, ci la un curs mult mai mare, de 4,7 lei pe euro, ales abuziv de Victor Ponta. Impactul economic este devastator! Intr-o tara cu resurse bogate, romanii platesc azi benzina si motorina mai scump decat austriecii, polonezii, bulgarii sau ungurii, in tari fara resurse.

  "Consumul de carburanti in Romania a scazut pentru ca pretul este mult mai mare decat in alte state, ceea ce face ca transportatorii romani sa treaca granita pentru a alimenta. PSD a promis, in luna februarie a acestui an, ca va face ceea ce PNL a cerut inca de anul trecut si anume sa elimine aceasta supra-acciza aberanta. Surpriza insa: Premierul-bacsis s-a razgandit! Din nou deputatul Ponta a aratat ca gandeste si actioneaza altfel decat premierul Ponta! Eliminarea supra-accizarii carburantilor este o minciuna grava a PSD, la fel de grava ca si cei zero km de autostrada facuti de PSD din banii colectati din supra-acciza. Ar fi trebuit sa renuntam si la suprarealista taxa de stalp, care ii face pe investitorii straini sa plece din Romania, iar pe cei care aveau planuri de investitii in tara noastra sa renunte la ele. Eliminarea acestor doua taxe aberante ar fi un adevarat si imediat impuls, eficient, pentru cresterea puterii de cumparare, dezvoltarea economiei, a afacerilor intreprinzatorilor romani. Abia apoi vor creste locurile de munca, preturile vor scadea, iar nivelul de trai se va imbunatati. Nu populist, ci in mod real", a mai spus Andreea Paul.

  "Romania are nevoie de investitii masive pe infrastructura, iar aceasta taxa pe cladirile speciale este de fapt un impozit pe investitii. Dupa ce in 2014 circa 1,5 miliarde lei din investitiile private au fost blocate in bugetul de stat prin introducerea impozitului pe cladirile speciale, in acest an un alt milliard de lei urmeaza sa fie inghitit de bugetul public. Niciun alt stat in lume nu si-a nenorocit investitiile si echipamentele de productie cu o taxa atat de aberanta cum a facut Guvernul Ponta. Nimeni in lume nu aplica o taxa atat de mare pe cladirile speciale asa cum a facut PSD in Romania. Romania nu are nevoie de o reducere a taxei pe cladirile speciale, asa cum propune mai nou Guvernul Ponta, ci de una complet eliminata", crede deputatul liberal.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 mai 2015

  In data de 13 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 323/2015 - M. Of. 323/2015 [M. Of. 323 / 13 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 324/2015 - M. Of. 324/2015 [M. Of. 324 / 13 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 325/2015 - M. Of. 325/2015 [M. Of. 325 / 13 mai 2015]
 • Monitorul Oficial 326/2015 - M. Of. 326/2015 [M. Of. 326 / 13 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: ANAF ramburseaza in luna mai TVA in valoare de 1,1 miliarde de lei

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala ramburseaza, in luna mai, TVA in valoare de 1,1 miliarde de lei aferenta deconturilor de TVA cu optiune de rambursare pentru care exista decizie de rambursare aprobata, potrivit unui comunicat al institutiei, remis miercuri AGERPRES.

  'In selectia lunii mai au fost cuprinse, in ordinea vechimii, toate deconturile de TVA solutionate prin decizii de rambursare inregistrate in baza de date DNOR pana la data de 22.03.2015, exceptie facand deconturile de TVA aferente operatiunilor de import solutionate pana la 27.04.2015', se mentioneaza in comunicat.

  Deconturile de TVA au fost organizate astfel: deconturi cu compensare si restituire care totalizeaza 951,95 milioane de lei, din care se compenseaza suma de 61,8 milioane de lei si se restituie suma de 890,15 milioane de lei, deconturi cu compensare integrala in valoare de 109,63 milioane de lei, deconturi cu compensare partiala in valoare de 39,53 milioane de lei (iar suma de 895,98 milioane de lei se va restitui in perioada urmatoare).

  Potrivit ANAF, in cazul compensarilor totale sau partiale, se solutioneaza toate deconturile pentru care s-a emis decizia de rambursare, iar in cazul sumelor de restituit, care totalizeaza 890,15 milioane de lei, plata efectiva a fost programata dupa cum urmeaza: transa I (12 mai), respectiv 315,42 milioane de lei, si transa II (29 mai), de 574,73 milioane de lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: Romania a solicitat Comisiei Europene posibilitatea de a transfera un procentaj mai mare de 3% intre axele PNDR

  Romania a solicitat Comisiei Europene posibilitatea de a transfera mai mult de 3% intre axele de finantare ale Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013, precum si prelungirea cu sase luni a termenului de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii George Turtoi.

  "Am cerut Comisiei Europene posibilitatea de transfera mai mult de 3% din fondurile europene intre axele de finantare, iar, daca vom obtine acordul, impreuna cu prelungirea de sase luni, pana in iunie 2016, a termenului de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, inseamna ca vom putea face plati pe agromediu din banii actuali inca o jumatate de an. Cred ca este normal sa poti avea mobilitate, sa poti muta banii unde este nevoie si sa poti face absorbtie cat de mult poti. Deocamdata, doar Romania a cerut cresterea procentajului de transfer intre axele de finantare, insa cred ca si celelalte tari o vor face", a spus Turtoi.

  Acesta a precizat ca, deocamdata, solicitarile Romaniei sunt in discutie la Comisia Europeana pentru ca este nevoie de emiterea unui regulament.

  "Pentru prelungirea termenului de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 sunt de acord 17 din 27 de tari, dar trebuie sa fie un acord multifond din partea comisarilor care dispun de fonduri europene. Comisarul nostru (Phil Hogan — comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala — n. r.) este de acord, dar mai este nevoie de inca doi comisari", a explicat Turtoi.

  Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a fost notificat in data de 20 aprilie de catre ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, cu privire la interesul Romaniei ca termenul de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007 — 2013 sa fie prelungit cu sase luni, dupa data de 31 decembrie 2015.

  Posibilitatea de a prelungi acest termen cu sase luni ar permite Romaniei sa ajunga la un procentaj cat mai bun de absorbtie al fondurilor europene.

  Proiectele de investitii realizate prin intermediul fondurilor europene alocate agriculturii romanesti in exercitiul financiar 2007-2013 mai pot fi implementate pana la finele acestui an, dupa regula n+2.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: HotNews.ro :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: Proiect de lege privind amnistia fiscala: ANAF nu va reincadra o activitate dependenta si nu va emite decizii de impunere pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015

  Ministerul Finantelor a publicat pe site-ul sau proiectul de lege privind amnistia fiscala. Proiectul va fi discutat miercuri in prima lectura in sedinta de Guvern. Potrivit proiectului, sunt anulate diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reconsiderarii/reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iunie 2015.

  Organul fiscal nu reconsidera/reincadreaza o activitate ca activitate dependenta si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de reconsiderare/reincadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015, se mai arata in proiect.

  Proiectul mai prevede ca se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a recalificarii sumelor reprezentand indemnizatie primita pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care efectueaza transport international, precum si a celor platite de catre agentii de munca temporara, aferente perioadelor fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a legii.

  De asemenea, se anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

  In cazul in care contribuabilul si-a exercitat dreptul de deducere, potrivit legii, in primul decont de taxa pe valoarea adaugata depus dupa emiterea deciziei de impunere organul fiscal nu anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata. In acest caz, organul fiscal anuleaza doar obligatiile fiscale accesorii aferente diferentelor de taxa pe valoarea adaugata.

  Proiectul mai prevede ca se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014 si neachitata pana la data intrarii in vigoare a legii. In acest caz, organul fiscal nu va mai emite decizie de impunere pentru obligatiile fiscale pentru perioadele fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014. Aceste prevederi se aplica si persoanelor care nu realizeaza venituri si pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul de baza minim brut pe tara. Contribuabilii pentru care se aplica aceste prevederi isi vor pastra calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

  Procedura de aplicare legii se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala care se emite in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a acesteia.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: HotNews.ro :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: CSM a decis sesizarea CSAT pentru verificarea magistratilor daca sunt ofiteri sub acoperire

  Consiliul Superior al Magistraturii a decis miercuri sesizarea CSAT in vederea verificarii tuturor magistratilor pentru a depista daca sunt sau nu ofiteri sub acoperire ai vreunui serviciu de informatii, au comunicat pentru Agerpres reprezentantii CSM.

  Membrii Consiliului au convenit si trimiterea la CSAT a tuturor declaratiilor date in forma autentica de judecatori si procurori.

  Plenul CSM a luat in discutie in sedinta de miercuri solicitarea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania de a se face "demersurile necesare" in vederea verificarii si eliminarii eventualilor ofiteri acoperiti din magistratura si a se cere clarificari in acest sens de la Serviciul Roman de Informatii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: A avut loc a treia editie a Concursului de Procese Simulate de Drept Civil ELSA – PELI FILIP

  Concursul de Procese Simulate de Drept Civil ELSA – PELI FILIP a desemnat reprezentantii Universitatii din Bucuresti la Concursul National de Procese Simulate Francisc Deak, editia a VI-a

  ELSA Bucuresti impreuna cu societatea civila de avocati PeliFilip au organizat, in data de 25 aprilie 2015, faza finala a Concursului de Procese Simulate de Drept Civil.

  Competitia s-a adresat atat studentilor de anul II, cat si celor de anul III, care s-au putut inscrie in echipe de cate doi participanti. In faza de preselectie s-au inscris 144 de studenti, 32 dintre acestia calificandu-se in faza de proces pe baza unor memorii prin care au raspuns mai multor probleme de drept civil.

  Procesele simulate au inclus atat o etapa scrisa, cat si una de dezbateri orale, concepute astfel incat sa puna studentii in fata unor experiente cat mai apropiate de desfasurarea unui litigiu real, precum studierea inscrisurilor din dosar, intelegerea intereselor si respectarea instructiunilor clientului, stabilirea strategiei, redactarea documentelor procesuale si sustinerea concluziilor orale.

  In urma dezbaterilor finale, competitia pentru anul II a fost castigata de echipa formata din Iulia Piersinaru si Irina Suatean, fiind urmata de echipa de pe locul al II-lea formata din Ioana Marin si Luca Curea – Dejan. Cel mai bun orator a fost desemnat Octavian – Florentin David. Castigatorii anului III au fost: locul 2 – Tiberiu Obrocea si Cristian Tanasa, locul 1 – Carina Vermesan si Alexandru Stan, acesta din urma fiind desemnat cel mai bun orator din aceasta editie.

  Doua echipe din anul III, formate din Tiberiu Obrocea, Cristian Tanasa, Alin Grapa si Radu Petroi, vor reprezenta Universitatea din Bucuresti la Concursul National de Procese Simulate Francisc Deak, editia a VI-a.

  Sponsorizarea evenimentului si suportul academic au fost asigurate integral de societatea de avocati PeliFilip.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Tematic Contexpert :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: (P) TEMATIC CONTEXPERT ofera 2 luni gratuite de evidenta contabila pentru societatile nou infiintate

  TEMATIC CONTEXPERT este o firma romaneasca ce activeaza in domeniul serviciilor financiar-contabile. Serviciile TEMATIC CONTEXPERT includ:

 • contabilitate pentru toate tipurile de societati, PFA-uri, liber profesionisti, intreprinderi individuale;
 • resurse umane si salarizare; Tematic Contexpert: contabilitate, infiintari firme
 • expertize contabile;
 • consultanta financiar-contabila si fiscala;
 • consultanta juridica;
 • infiintare societati;
 • mediere;
 • distrugere securizata documente

  TEMATIC CONTEXPERT ofera 2 luni gratuite pentru societatile nou infiintate, si apoi tarifele pornesc de la 150 lei/luna in functie de criteriile mentionate in oferta.

  Pentru mai multe informatii, consultati oferta detaliata pe www.conta-conta.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: AEP: 18.260.276 de cetateni cu drept de vot erau inscrisi, pe 5 mai, in Registrul electoral

  Un numar de 18.260.276 de cetateni cu drept de vot erau inscrisi, pe 5 mai, in Registrul electoral, potrivit unui comunicat al Autoritatii Electorale Permanente (AEP), remis luni AGERPRES.

  Dintre acestia, 8.803.868 sunt barbati, iar 9.456.408 femei. In alta ordine de idei, din totalul celor cu drept de vot, 10.516.941 de cetateni sunt din mediul urban, iar 7.743.335 din cel rural.

  Fata de ultima informare publica realizata de AEP pe aceasta tema, numarul total de alegatori a scazut cu 5.285 de cetateni cu drept de vot. Astfel, pe 2 aprilie 2015, erau inregistrati 18.265.561 de cetateni cu drept de vot.

  Diferentele apar ca urmare a operatiunilor curente efectuate de primari in Registrul electoral aferent unitatilor administrativ-teritoriale conduse de acestia.

  Potrivit legislatiei in domeniu, inregistrarea si actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot inscrise in Registrul electoral se realizeaza permanent de catre persoane autorizate de primari, prin dispozitie, cu sprijinul filialelor si birourilor AEP.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: Cooperarea in domeniul Justitiei dintre Romania si Israel, discutata de Cazanciuc cu omologul sau

  Cooperarea bilaterala in domeniul Justitiei dintre Romania si Israel a fost discutata, marti, la Ierusalim de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, cu omologul sau israelian, Ayelet Shaked.

  Potrivit unui comunicat al MJ transmis marti AGERPRES, Robert Cazanciuc a avut marti la Ierusalim o intalnire de lucru cu ministrul desemnat al Justitiei din Israel, Ayelet Shaked.

  "Discutiile au avut in vedere cooperarea bilaterala in domeniul justitiei dintre cele doua tari si s-au concentrat pe solutii pentru dezvoltarea acesteia, in special prin intensificarea dialogului la nivel tehnic, in domeniul cooperarii judiciare internationale in materie civila si penala", precizeaza MJ.

  Sursa citata mentioneaza ca ministrul Justitiei participa, in perioada 12-14 mai, la cel de-al V-lea Forum Global pentru Combaterea Antisemitismului, conferinta organizata de Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul pentru Diaspora ale Statului Israel.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: Jianu: Amnistia fiscala se va aplica pentru toti contribuabilii care au de platit contributii de sanatate pentru venituri mici

  "Inteleg ca va fi o Ordonanta de Urgenta pentru amnistierea pe ce a fost (plati datorate pana la 1 iunie 2015). Va fi valabila pentru toti contribuabilii, cel putin asa a reiesit din discutii. Subiectul a fost discutat in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei. O sa fie pentru toata lumea, pentru ca nu ai cum altfel. O sa mearga toti ceilalti sa dea statul in judecata si va fi un cost suplimentar pentru toata lumea", a declarat marti Florin Jianu pentru AGERPRES.

  In privinta implementarii noului Cod Fiscal, Jianu sustine ca trebuie sa se faca etapizat. "Trebuie sa fim echilibrati. Acum s-a deschis o cutie a Pandorei in care fiecare minister, fiecare agentie vine cu cate o idee de cum ar putea sa dea o scutire, cum ar putea sa dea zero TVA la nu stiu ce...nu se poate, impactul este urias. Eu vad Codul Fiscal etapizat. Daca pentru anul viitor se scade cota standard de TVA la 20% si ramane neimpozitarea dividendelor, este de ajuns pentru mediul de afaceri", a mai spus Florin Jianu.

  In opina sa, neimpozitarea dividendelor este cea mai inteligenta masura din intregul Cod Fiscal pentru ca lasa banii antreprenorului. "Daca o coroboram cu neimpozitarea profitului reinvestit inseamna banii pe care ii iei din dividende si ii reinvestesti in propria companie. Restul, ca vrem sa scutim tot ce inseamna taxe in Romania... intrebarea mea retorica este de ce nu au facut-o toate statele din lume, cum functioneaza statul fara taxe?", a subliniat Florin Jianu.

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat, saptamana trecuta, ca a suspendat procesul de emitere si comunicare a deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2012 pana la clarificarea normelor legale aplicabile in cazul celor care, la finele anului trecut, nu aveau 18 ani impliniti si a celor pentru care baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 mai 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 mai 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4594 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0106 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9562 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0277 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2061 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0541 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2928 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0151 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2237 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0031 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-05-13 :: Titlu: Monitorul Oficial din 12 mai 2015

  In data de 12 mai 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 321/2015 - M. Of. 321/2015 [M. Of. 321 / 12 mai 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Ministrul Banicioiu: Proiectul legii vaccinarii, aproape finalizat. Va ramane in dezbatere cat va fi necesar

  Comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii este aproape de finalizarea proiectului legii vaccinarii, document care va ramane in dezbatere publica atat cat va fi necesar, dar pentru care va prima opinia specialistului, a declarat, marti, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, citat de Mediafax.

  "Comisia este aproape de draftul final, il vom pune in dezbatere publica imediat ce specialistii isi vor spune parerea. Este vorba de cateva saptamani, dar proiectul va ramane in dezbatere publica cat va fi necesar, astfel incat toata lumea sa-si exprime un punct de vedere. Subliniez insa ca primeaza opinia specialistului", a spus ministrul Nicolae Banicioiu, dupa conferinta privind a o suta operatie pe cord facuta la Spitalul de Copii "Marie Curie", printr-un program al Ministerului Sanatatii si Clinicii San Donato din Italia.

  Ministrul Sanatatii a adaugat ca a vazut multe pareri legate de aceasta lege, dar ca sunt "chestiuni care trebuie reglementate si in Romania".

  Intrebat daca Ministerul Sanatatii ar achizitiona vaccin de la Institutul Cantacuzino, in cazul in care acesta isi va relua productia, Banicioiu a spus ca acest lucru se va intampla numai daca produsul va fi conform.

  "Daca Institutul Cantacuzino reia productia, vom face comenzi numai daca vaccinul va fi conform. Nu este conform, nu il vom lua, pentru ca nu vom da populatiei un vaccin daca nu are toate avizele. Nu vrem sa punem viata niciunui om in pericol", a mai spus Nicolae Banicioiu.

  Ministrul Sanatatii declara, la jumatatea lunii aprilie, ca se lucreaza la o lege a vaccinarii avand ca model legislatia din mai multe tari europene, intrucat exista o campanie foarte agresiva impotriva imunizarii, crescand opozitia parintilor la vaccinare.

  "Am luat aceasta decizie intrucat exista o campanie foarte agresiva antivaccinare, a scazut mult numarul doritorilor si a crescut opozitia parintilor. In acest context, exista riscul reaparitiei unor boli foarte grave, mortale chiar, dupa cum a sesizat si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Sa nu uitam ca poliomielita, o boala eradicata prin vaccinare, reapare prin refuzul vaccinarii", spunea atunci Nicolae Banicioiu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: HotNews.ro :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Senatul a aprobat aplicarea cotei reduse de TVA la alimente/ Reducerea accizei la bauturile spirtoase intra in vigoare de la 1 octombrie 2015, nu din 2016

  Plenul Senatului a aprobat, marti, modificarea Codului Fiscal privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru alimente, inclusiv bauturi. In plus, Senatul a adoptat un amendament care prevede ca reducerea nivelului accizelor la bauturile spirtoase sa intre in vigoare din 1 octombrie 2015 si nu de la 1 ianuarie 2016, amendament ce fusese initial respins in Comisia pentru buget finante. Camera Deputatilor este camera decizionala.

  Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal prevede faptul ca "in domeniul TVA , incepand cu 1 iunie 2015, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru bunuri alimentare, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, precum si pentru serviciile de restaurant si de catering".

  Senatul a adoptat si un amendament al PNL, care prevede ca reducerea nivelului accizelor la bauturile spirtoase, inclusa si in proiectul noului Cod Fiscal, sa intre in vigoare de la data de 1 octombrie 2015 si nu de la 1 ianuarie 2016.

  Amendament a avut la baza solicitarea Asociatiei producatorilor si importatorilor de bauturi spirtoase din Romania, care a sustinut ca, din analiza pietei, trimestrul IV reprezinta pentru aceasta industrie circa 40% din totalul vanzarilor anuale.

  In plus, acestia mentioneaza ca, potrivit estimarilor proprii, reducerea accizei de la 1 ianuarie 2016 ar inseamna, pentru 2015, o scadere semnificativa a vanzarilor de bauturi spirtoase, iar din punctul de vedere al bugetului de stat, aceasta scadere de vanzari ar avea efect direct asupra incasarilor din accize si din TVA, noteaza Mediafax.

  Amendamentul suna astfel: "Anexa 1 la Titlul VII din Codul Fiscal se modifica la punctul 5 si va avea urmatorul cuprins:
  Nr. crt. 5 - Alcool etilic, din care: / U.M. hl de alcool / Acciza (lei/UM) 3,306/98

  5.1 Alcool etilic produs de micile distilerii / Acciza (lei/UM) 1.653,49"

  "Avand in vedere ca devansarea aplicarii noii valori a accizei pentru bauturile spirtoase nu se putea face prin proiectul de Cod Fiscal aflat in dezbaterea Parlamentului (care va intra in vigoare abia de la 1 ianuarie 2016), modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal se impune ca solutie legislativa pentru validarea propunerii de aplicare a accizei reduse de la 1 octombrie 2015", motiveaza PNL amendamentul.

  "Pe un anumit segment de produse faptul ca reducerea TVA-ului se produce la 1 ianuarie, iar statistic se constata ca peste 30% din productie si din vanzari se realizeaza intre 1 septembrie si 1 ianuarie, producatorii au solicitat ca aceasta reducere a accizei sa se faca cu 1 octombrie 2015. Au venit si cu un calcul care arata ca, daca nu se ia aceasta masura, pe aceste 3 luni de zile se vor pierde bani la buget, nu se vor incasa, pentru ca in aceste 3 luni ei care sunt comerciantii sunt interesati sa consume stocul de marfa cu acciza mult mai mare si sa se aprovizioneze imediat dupa data de 1 ianuarie cand scade valoarea acestei accize", a argumentat in plen senatorul PNL Dinca Marinica, potrivit Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Hotararea CSM 327/2015 aduce modificari privind concediile judecatorilor si procurorilor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 287/2015 a fost publicata Hotararea CSM 327/2015 pentru modificarea Regulamentului privind concediile judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 325/2005.

  Durata concediului de odihna prevazuta in prezentul regulament este corespunzatoare activitatii desfasurate timp de un an calendaristic. La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considerea perioade de activitate prestata.

  Daca judecatorul sau procurorul, din motive justificate, nu a putut efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, la cererea sa, concediul de odihna neefectuat va fi acordat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la acest concediu, pe baza programarii aprobate de presedintii instantelor judecatoresti sau, dupa caz, de conducatorii parchetelor. In acest caz, drepturile banesti se suporta din fondurile aferente anului in care se efectueaza concediul de odihna.

  Textul integral: Hotararea CSM 327/2015 aduce modificari privind concediile judecatorilor si procurorilor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Decizie CEDO cererea lui Valeriu Marius Ielcean impotriva Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 304/2015 a fost publicata Decizia cu privire la Cererea nr. 76.048/11 introdusa de Valeriu Marius Ielcean impotriva Romaniei.

  In data 23 noiembrie 2006, reclamantul a intentat o actiune civila in cadrul procedurii penale deschise impotriva unui tert, dupa un accident de masina in care a fost implicat. Acesta a cerut 856.897 RON (aproximativ 245.800 EUR) cu titlu de prejudiciu material si 340.000 RON (aproximativ 97.500 EUR) cu titlu de prejudiciu moral. El a mai solicitat ca aceste sume sa fie actualizate cu rata inflatiei.

  Prin Hotararea din 27 martie 2009, Judecatoria Cluj-Napoca l-a condamnat pe tert la o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare. Mai mult, luand in considerare prejudiciul material achitat deja de tert reclamantului, suferinta si incapacitatea reclamantului de a munci, l-a obligat pe tert la plata sumei de 851.897 RON (aproximativ 244.800 EUR) cu titlu de prejudiciu material si 100.000 RON (28.700 EUR) cu titlu de prejudiciu moral. In fine, a respins cererea reclamantului referitoare la actualizarea sumelor cu titlu de prejudiciu material si moral cu rata inflatiei, pe motiv ca nu a solicitat acest lucru in actiunea civila depusa pe rolul instantei. Reclamantul a formulat apel. El a sustinut ca instanta de fond a facut o eroare la calcularea sumei cu titlu de prejudiciu material. Mai mult, instanta i-a respins cererea de actualizare a sumelor, reprezentand prejudiciul material si moral, cu rata inflatiei, pe motiv ca nu a depus o astfel de cerere, desi, conform probelor depuse la dosar, a cerut in mod expres acest lucru.

  Prin Hotararea din 14 martie 2011, Tribunalul Cluj a respins apelul reclamantului. Instanta a retinut ca suma acordata reclamantului cu titlu de prejudiciu material a fost calculata in mod corect de instanta de fond. Tribunalul Cluj nu a examinat si al doilea motiv de apel invocat de reclamant. Acesta a formulat recurs impotriva hotararii si a reiterat aspectele invocate inaintea Tribunalului Cluj. In plus, el a sustinut ca Tribunalul Cluj nu a examinat al doilea motiv de apel pe care l-a invocat.

  Prin Hotararea definitiva din 7 iunie 2011, Curtea de Apel Cluj a respins recursul reclamantului. A retinut ca instantele de grad inferior au stabilit in mod corect cuantumul prejudiciului material si moral acordat reclamantului. In plus, acesta nu a solicitat ca respectivele sume sa fie actualizate cu rata inflatiei.

  In temeiul art. 6 § 1 din Conventie, reclamantul s-a plans ca nu a beneficiat de un proces echitabil la instantele nationale, intrucat i-a fost respinsa cererea de actualizare a cuantumului prejudiciului material si moral cu rata inflatiei, pe baza constatarii incorecte ca nu a depus o astfel de cerere la instanta. Mai mult, el s-a plans ca instantele nationale nu au evaluat corect cuantumul prejudiciului moral si material, care trebuia actualizat cu rata inflatiei, si ca procedurile din care a facut parte au fost extrem de lungi.

  Reclamantul s-a plans de faptul ca instantele nationale i-au respins cererea de actualizare a cuantumului prejudiciului moral si material cu rata inflatiei, bazandu-se pe constatarea gresita ca acesta nu a depus o astfel de cerere la dosar. Acesta a invocat art. 6 din Conventie, care, in sectiunea relevanta, prevede urmatoarele: "Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa."

  Textul integral: Decizie CEDO cererea lui Valeriu Marius Ielcean impotriva Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Stampila va disparea de la 1 iulie si in Romania, la trei luni de la adoptarea deciziei in Republica Moldova, sustin oamenii de afaceri

  Oamenii de afaceri solicita autoritatilor simplificari suplimentare in zona administrativa, dupa ce au obtinut promisiunea Ministerului Finantelor Publice de a se elimina stampila din data de 1 iulie a acestui an.

  "Odata cu acest nou Cod Fiscal, zona de fiscalitate e cumva acoperita. Cred ca pasul logic urmator ar fi cel al simplificarii administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de stampila? (...) Nu stiu daca ne putem imagina o Romanie fara stampila, dar e deja o realitate in Republica Moldova. Ne-a luat-o inainte, de trei luni au aceasta reglementare, au scos stampila. Cred ca mai sunt doua tari in Uniunea Europeana in acest caz: Romania si Bulgaria", a declarat marti Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri.

  La randul sau, omul de afaceri Dragos Anastasiu a mentionat ca eliminarea stampilei a fost promisa de Ministerul Finantelor Publice mediului de afaceri. "Va disparea, asa ne-a promis Ministerul de Finante, ca de la 1 iulie dispare", a precizat Anastasiu.

  Si omul de afaceri Marius Ghenea a precizat ca in multe tari ale Uniunii Europene "oamenii nu stiu ce e aia stampila".

  Pe de alta parte, Florin Jianu a mai spus ca sunt necesare reglementari noi si in privinta capitalului social minim al unei firme, care este prea mic in prezent, respectiv de 200 de lei. "Cred ca trebuie sa avem o economie moderna, in care sa intri in economie sa te coste un euro, dupa care, prin lege, sa se impuna obligativitatea ca nivelul capitalului social sa fie legat de cifra de afaceri. E foarte simplu de facut acest lucru. Nu mai vorbim de infiintare. Daca in Marea Britanie sau alte tari este posibila infiintarea unei firme in zece minute, cred ca in era digitala e posibila aceasta infiintare si la noi", a subliniat Jianu.

  Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca au avut deja intalniri cu ministrul Finantelor Publice in care au fost incurajati sa vina cu propuneri de simplificare a procedurilor. "Sunt multe exemple, pe fiecare domeniu in parte. Va dau un exemplu: conditionarea unei autorizatii de construire de acordul vecinului — e o nenorocire in Romania, pentru ca nimeni nu da acordul decat conditionat cu diverse facilitati", a explicat Dragos Anastasiu.

  In privinta controalelor ANAF, el a precizat ca acestea trebuie anuntate din timp si simplificate. "Daca te duci si controlezi o companie cu afaceri de 100 de milioane si stai si controlezi bonuri fiscale de 7 lei si stai la discutii pe bonuri fiscale de 7 lei, probabil acesta este motivul pentru care durata controalelor in Romania la contribuabilii mari este in medie de 272 de zile, pe cand in alte tari europene este la jumatate", a mai spus Anastasiu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Aderarea Romaniei la OCDE, obiectiv strategic al politicii externe romanesti (oficial Ministerul Economiei)

  Aderarea Romaniei la OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) reprezinta un obiectiv strategic al politicii externe romanesti, inclus in programul de guvernare 2013-2016, a afirmat Maricel Popa, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, la cea de-a 78-a sesiune a Comitetului Otelului al OCDE, care se desfasoara la Paris in perioada 11-12 mai 2015.

  Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, remis marti AGERPRES, aderarea la OCDE poate aduce Romaniei numeroase avantaje, intre care beneficiul apartenentei la clubul restrans al economiilor dezvoltate si recunoasterea implicita, la nivel global, a statutului sau de economie de piata functionala si democratie consolidata, cu impact asupra ratingului de tara si atragerii investitiilor straine.

  Totodata, ca urmare a aderarii la OCDE, Romania ar beneficia de accesul la informatiile necesare in domeniile prioritare pentru Romania (cadrul de guvernare, reforma legislativa, anti-coruptia, politica fiscala, infrastructura de transport, agricultura, educatia etc).

  De asemenea, demnitarul roman a mentionat ca, potrivit programului de guvernare, eforturile Romaniei de a adera la OCDE se concentreaza pe consolidarea participarii expertilor romani la structurile OCDE si intarirea relatiilor bilaterale cu statele membre ale organizatiei.

  Referindu-se la tematica reuniunii, industria siderurgica, Maricel Popa a subliniat ca in ultimii ani sectorul siderurgic din Romania a suferit mai multe transformari, atat in ceea ce priveste capacitatile de productie, cat si gama de produse si gradul de dezvoltare a pietei.

  In prezent, Romania participa la 32 de comitete sau alte instrumente ale OCDE in domenii variate (agricultura, IMM-uri, investitii straine, concurenta, justitie etc), in 18 dintre acestea fiind membru de drept sau observator.

  Infiintata in 1961 cu sediul la Paris, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica are ca misiune promovarea politicilor pentru cresterea bunastarii economice si sociale a populatiei din intreaga lume. In prezent, OCDE are 34 de membri la nivel global si un buget de 357 milioane de euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Consiliul Concurentei solicita opinia Comisiei Europene referitoare la limitarea achizitiei de masa lemnoasa

  Consiliul Concurentei a solicitat opinia Comisiei Europene referitoare la introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masa lemnoasa din fiecare specie ce poate fi achizitionat de o companie, in proiectul legii de modificare a Codului Silvic

  Potrivit unui comunicat al autoritatii de concurenta, remis marti AGERPRES, mentinerea unei limitari la achizitia de masa lemnoasa ar putea reprezenta o incalcare a Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor, ce poate avea ca posibila consecinta declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei.

  'Nu ne opunem acestei legi si nici masurilor de limitare a taierilor ilegale. Noi avem obiectii referitoare la unele masuri punctuale, care, desi introduse cu bune intentii, risca sa incalce legislatia europeana si pot atrage sanctiuni din partea Comisiei Europene', a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

  Chiritoiu a precizat, totodata, ca institutia pe care o reprezinta a transmis si sefului statului o informare prin care atrage atentia asupra unor prevederi ale proiectului de lege de modificare a Codului Silvic care pot incalca legislatia comunitara.

  'Avand in vedere ca a fost trimisa spre promulgare o forma a legii ce contine prevederi care pot incalca legislatia comunitara in domeniul concurentei, inclusiv al ajutorului de stat, conform atributiilor noastre, am transmis Presedintelui Romaniei o informare, atragand atentia asupra acestui aspect', a precizat Bogdan Chiritoiu.

  Potrivit comunicatului citat, Consiliul Concurentei si-a exprimat, inca din iunie 2014, punctul de vedere privind toate proiectele de modificare a Codului Silvic transmitand obiectiile sale atat Guvernului (Departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura), cat si Parlamentului (Comisiei parlamentare pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic, Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-05-12 :: Titlu: Romania a primit scrisoarea de conformitate din partea Comisiei Europene pentru PNDR 2014-2020

  Romania a primit din partea Comisiei Europene scrisoarea de conformitate pentru Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, a anuntat, luni, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-un comunicat remis AGERPRES.

  Aceasta comunicare reprezinta ultimul pas inaintea aprobarii finale a PNDR si atesta faptul ca la nivelul Comisiei Europene a fost incheiata etapa de consultare intre serviciile de specialitate, iar Programul poate fi aprobat prin Decizie a acestui for european.

  'Mai mult decat aceasta confirmare pe care o asteptam, Comisia ne transmite faptul ca putem demara implementarea globala a PNDR. Cu alte cuvinte, putem sa dam drumul la toate masurile de finantare, lucru pe care il vom face in cursul lunii iunie. Desi nu este aprobarea formala, conformitatea de Program pe care am primit-o este momentul cheie al demararii PNDR 2020 si arata faptul ca eforturile noastre si ale partenerilor nostri isi arata roadele. (...)", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  Primele doua masuri de finantare pe noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost deschise pe 25 martie 2015, respectiv masura destinata tinerilor fermieri si investitiilor in ferme, insa deocamdata beneficiarii 'nu s-au inghesuit' sa depuna proiecte.

  Romania are alocata prin PNDR 2014 — 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala. Noul program destinat dezvoltarii agriculturii cuprinde 15 masuri de finantare, iar cresterea productivitatii la nivel national si procesarea productiei nationale reprezinta cele doua obiective majore urmarite in noul PNDR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  132 useri online

  Useri autentificati: