DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |

Sursa: Agerpres :: Data: 2017-08-07 :: Titlu: CDR: Introducerea sistemului privind plata defalcata a TVA va genera dificultati de cash-flow majore pentru contribuabilii onesti

Propunerea legislativa de introducere a sistemului privind plata defalcata a TVA va genera dificultati de cash-flow majore pentru contribuabilii onesti si blocaje operationale semnificative pentru toate partile implicate, respectiv Trezorerie, institutii de credit si Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF), au atras atentia reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), in cadrul discutiilor purtate, saptamana trecuta, cu oficiali din Guvern.

Potrivit unui comunicat de presa al CDR, coordonatorii grupurilor de lucru ai organizatiei au prezentat prioritatile pe 13 domenii de activitate: Agricultura, Antreprenoriat, Educatie, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructura, IT&C, Mediu, Munca, Sanatate, Servicii Financiare si Turism. De asemenea, discutiile s-au concentrat in mod deosebit pe dezvoltarea infrastructurii, predictibilitatea fiscala si problematica deficitului de forta de munca.

'CDR a solicitat Guvernului explicatii tehnice despre cum va proceda cu transferul platii contributiilor sociale de la angajator la angajat si a reiterat ca sustine reducerea costului muncii cu 4,25 procente, asa cum este prevazut in programul de guvernare. CDR a mai sesizat Guvernului ca propunerea legislativa de introducere a sistemului privind plata defalcata a TVA va genera dificultati de cash-flow majore pentru contribuabilii onesti si blocaje operationale semnificative pentru toate partile implicate - trezorerie, institutii de credit si ANAF - si a solicitat consultarea prealabila a Comisiei Europene si efectuarea unui studiu de impact profund cu privire la costurile si beneficiile aferente tuturor partilor implicate. CDR sustine fara echivoc lupta impotriva evaziunii fiscale, dar in masura proportionala si fara a genera povara administrativa suplimentara', se arata in comunicatul citat.

Mai multe detalii pe Agerpres.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2017-08-07 :: Titlu: CSM: Oportunitatea sesizarii CCR cu privire la un conflict juridic intre Parchet si Parlament nu intruneste cerintele legale

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a precizat, luni, ca solicitarea Parchetului General privind oportunitatea sesizarii CCR cu o cerere de constatare a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Parlament "nu intruneste cerintele legale pentru a i se putea da curs".

"Valorificand jurisprudenta Curtii Constitutionale, Consiliul Superior al Magistraturii a considerat ca solicitarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referitoare la oportunitatea sesizarii Curtii Constitutionale cu o cerere de constatare a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parlamentul Romaniei, nu intruneste cerintele legale pentru a i se putea da curs, atata vreme cat nu s-au invocat incalcari ale unor competente de ordin constitutional, nu a fost reclamata neindeplinirea unor acte privind obligatii ce deriva din dispozitiile Constitutiei si nici nu s-a creat vreun blocaj institutional, activitatea parchetelor nefiind perturbata in niciun mod prin solicitarea adresata de comisia de ancheta constituita la nivelul Parlamentului Romaniei", se arata intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES.

Mai multe detalii pe Agerpres.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2017-07-25 :: Titlu: Firmele cu venituri sub jumatate milion euro vor avea un regim fiscal unitar, din august

Persoanele juridice care realizeaza venituri sub jumatate de milion de euro vor avea, din august, un regim fiscal unitar, prin aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor in scopul de aducere in acest sistem si a celor care se afla sub incidenta impozitului specific, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice (MFP) remis, luni, AGERPRES.

"Ministerul Finantelor Publice vine in sprijinul contribuabililor si a mediului de afaceri cu Legea 177/2017 care aduce modificari importante Codului fiscal. Legea publicata in Monitorul Oficial nr. 0584 din 21 iulie 2017, clarifica unele masuri, reformuleaza si reglementeaza mai exact conditiile de desfasurare a activitatilor economice", se arata in document.

MFP precizeaza ca printre aceste masuri se afla crearea unui regim fiscal unitar pentru persoanele juridice care realizeaza venituri sub 500.000 de euro prin aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, scopul fiind acela de aducere in acest sistem si a persoanelor juridice care desfasoara activitatile aflate sub incidenta impozitului specific. Masura se aplica incepand cu 1 august, fiind prevazute reguli tranzitorii.

De asemenea, se elimina din sfera contribuabililor platitori de impozit pe profit asociatiile de proprietari care efectueaza doar incasarea cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietar.

Mai multe detalii pe Agerpres.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2017-07-25 :: Titlu: Conducta BRUA nu va mai traversa teritoriul Ungariei; rute alternative ar putea fi Slovacia, Ucraina, Croatia sau Serbia

Conducta BRUA nu va mai traversa Ungaria, operatorul sistemului de gaze din aceasta tara, FGSZ, propunand ca volumul de gaze care ar proveni dinspre Romania sa fie distribuit din Ungaria inspre Slovacia, Ucraina, Croatia sau Serbia, informeaza reprezentantii Transgaz, precizand ca, pe teritoriul Romaniei, planurile privind acest proiect raman neafectate.

Transportatorul roman de gaze mentioneaza, printr-un comunicat remis luni Bursei de Valori Bucuresti, ca, in data de 18 iulie 2017, a primit o scrisoare din partea operatorului sistemului national de transport gaze naturale al Ungariei — compania FGSZ — referitoare la procesul de sezon deschis angajant planificat sa se desfasoare pentru alocarea capacitatilor aferente coridorului de transport gaze naturale Romania — Ungaria — Austria.

"Prin aceasta scrisoare am fost informati asupra faptului ca FGSZ nu poate derula procedura planificata din cauza lipsei aprobarii necesare din partea Consiliului de Supraveghere al companiei, motivata de probleme de eficienta economica. Partea ungara a propus, in schimb, derularea procesului de sezon deschis angajant doar pentru punctul de interconectare RO-HU, urmand ca volumul de gaze de 4,4 mld.mc/an, care ar proveni dinspre Romania sa fie distribuit din Ungaria inspre Slovacia, Ucraina, Croatia sau Serbia. Ξn paralel, FGSZ ar urma sa continue discutiile cu operatorul de transport gaze din Austria (Gas Connect) pentru a identifica in continuare posibilitati de transport fizic dinspre Ungaria inspre Austria", spun reprezentantii Transgaz.

Potrivit acestora, in contextul situatiei descrise si analizand aceasta propunere, Transgaz informeaza actionarii si potentialii investitori regionali ca, din perspectiva companiei, obiectivele si proiectele asumate privind dezvoltarea pe teritoriul Romaniei a infrastructurii BRUA raman neafectate.

Mai multe detalii pe Agerpres.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-07-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 iulie 2017

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 iulie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.5737 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9166 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0103 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1064 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0022 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1455 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0129 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2164 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0028 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-07-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 iulie 2017

In data de 19 iulie 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 575/2017 - M. Of. 575/2017 [M. Of. 575 / 19 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 576/2017 - M. Of. 576/2017 [M. Of. 576 / 19 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 577/2017 - M. Of. 577/2017 [M. Of. 577 / 19 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 578/2017 - M. Of. 578/2017 [M. Of. 578 / 19 iulie 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-07-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 iulie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 iulie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.568 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0085 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9617 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0141 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1595 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0136 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1544 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0201 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2178 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-07-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 iulie 2017

  In data de 18 iulie 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 569/2017 - M. Of. 569/2017 [M. Of. 569 / 18 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 570/2017 - M. Of. 570/2017 [M. Of. 570 / 18 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 571/2017 - M. Of. 571/2017 [M. Of. 571 / 18 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 572/2017 - M. Of. 572/2017 [M. Of. 572 / 18 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 573/2017 - M. Of. 573/2017 [M. Of. 573 / 18 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 574/2017 - M. Of. 574/2017 [M. Of. 574 / 18 iulie 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-07-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 iulie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 iulie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5595 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0024 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9476 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.034 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1459 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0591 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1343 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -41341.8657 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2194 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-07-17 :: Titlu: IGPR: Peste 1.000 de persoane, care faceau obiectul unor semnalari in SIS, depistate in ultimele 2 saptamani

  Politistii romani si partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen au depistat, in ultimele 2 saptamani, 1.257 de persoane, 173 de autovehicule, 63 de documente si 6 placute de inmatriculare, care faceau obiectul unor semnalari introduse in Sistemul Informatic Schengen.

  Potrivit unui comunicat al IGPR transmis AGERPRES, in urma schimbului suplimentar de informatii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala — Inspectoratul General al Politiei Romane, in perioada 30 iunie — 14 iulie, au fost localizate, pe teritoriul tarii noastre, 684 de persoane care fac obiectul unor semnalari in SIS (Sistemul Informatic Schengen).

  Politistii romani au pus in aplicare 45 de mandate europene de arestare, au depistat 237 de persoane care erau cautate in vederea participarii la o procedura judiciara si 25 care erau semnalate ca disparute de partenerii din statele Schengen, arata IGPR.

  Mai multe detalii pe Agerpres
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-07-17 :: Titlu: ANAF: 77.000 persoane fizice si 67.000 juridice, inscrise in Spatiul Privat Virtual

  Spatiul Privat Virtual al Fiscului are aproape 144.000 de utilizatori, dintre care 67.000 sunt persoane juridice, se arata intr-un comunicat de presa al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) remis, luni, AGERPRES.

  "In prezent, serviciul dispune de aproape 144.000 de utilizatori, dintre care 67.000 sunt persoane juridice, iar restul persoane fizice. Atragem atentia, pe aceasta cale, ca neinrolarea in Spatiul Privat Virtual poate antrena contribuabilii, atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, intr-o zona de risc", se arata in document.

  ANAF precizeaza ca, de la 1 iunie, serviciul Spatiul Privat Virtual este disponibil atat pentru persoanele fizice, direct sau prin imputernicit, cat si persoanelor juridice sau entitatilor fara personalitate juridica prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat sau prin imputernicit.

  Persoanele juridice sau alte entitati fara personalitate juridica se pot identifica in Spatiul Privat Virtual cu certificatul calificat al persoanei juridice sau al entitatii fara personalitate juridica, certificatul calificat detinut de persoana fizica reprezentant legal al persoanei juridice sau al entitatii fara personalitate juridica, cu certificatul calificat detinut de reprezentantul desemnat al persoanei juridice sau al entitatii fara personalitate juridica si cu certificatul calificat detinut de imputernicitul persoanei juridice sau al entitatii fara personalitate juridica.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-07-13 :: Titlu: Iasi: Mai multe mame, inselate pe retele de socializare cu oferte la scutece pentru copii

  Politistii ieseni au demarat o ancheta dupa ce mai multe mame s-au plans ca au fost inselate, dupa ce au fost ademenite pe retelele de socializare cu oferte la scutece pentru copii.

  Femeile au depus o plangere la politie, dupa ce si-au dat seama ca nu mai au cum sa isi recupereze banii investiti in scutece pentru copii, oferite la pret promotional pe un grup de socializare.

  "In cursul acestei zile (miercuri-n.r.), la sediul Inspectoratului de Politie Judetean s-au prezentat 14 persoane care au reclamat faptul ca sunt victime ale unei posibile infractiuni de inselaciune prin intermediul internetului. In urma primirii plangerilor, politistii efectueaza verificari pentru stabilirea intregii situatii de fapt si luarii masurilor legale care se impun", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Iasi, Anca Vajiac.

  Potrivit femeilor inselate, anunturile au fost publicate in grupuri dedicate persoanelor care au copii mici, preturile fiind si de trei ori mai mici decat in magazin.

  "Erau grupuri de genul vanzari din diverse localitati, chiar si din Iasi. Apareau tot felul de oferte super tentante. Initial nu am fost super incantata de ideea de a da banii in avans, pentru ca acesta era singurul dezavantaj, sa le dai banii in avans, sa le platesti ofertele. Aveau termen de livrare undeva 25 — 40 de zile lucratoare", a declarat Alina Andries, una dintre femeile care s-au prezentat, miercuri, la Politie pentru a depune plangere.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-07-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 iulie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 iulie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5718 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0038 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9925 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0168 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1351 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0393 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1436 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.005 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2211 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-07-13 :: Titlu: Monitorul Oficial din 12 iulie 2017

  In data de 12 iulie 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 548/2017 - M. Of. 548/2017 [M. Of. 548 / 12 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 549/2017 - M. Of. 549/2017 [M. Of. 549 / 12 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 550/2017 - M. Of. 550/2017 [M. Of. 550 / 12 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 551/2017 - M. Of. 551/2017 [M. Of. 551 / 12 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 552/2017 - M. Of. 552/2017 [M. Of. 552 / 12 iulie 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2017-07-12 :: Titlu: Ministrul Finantelor: Romania este pregatita sa participe activ la toate dezbaterile ECOFIN de la Bruxelles

  Romania este pregatita sa participe activ la toate dezbaterile Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare al Uniunii Europene de la Bruxelles, cu atat mai mult cu cat urmeaza sa preia presedintia Consiliului UE in primul semestru din 2019, a declarat ministrul Finantelor, Ionut Misa.

  "Romania este pregatita sa fie in continuare activa in toate dezbaterile din ECOFIN, in urmarirea ambitioaselor noastre obiective comune, acest angajament vizand si apropierea detinerii presedintiei Consiliului, in primul semestru din 2019, un moment care sper ca va reprezenta un succes pentru UE si pentru Romania', a afirmat Misa, cu ocazia primei sale participari la ECOFIN, conform unui comunicat remis AGERPRES.

  Ministrul Finantelor Publice a participat marti, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare al Uniunii Europene, iar in marja reuniunii a avut o intalnire cu Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-07-12 :: Titlu: CCR a admis sesizarea PNL privind modificarea legii de functionare a SRR si SRTv

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis sesizarea PNL referitoare la modificarea legii de functionare a SRR si SRTv, au declarat surse oficiale pentru AGERPRES.

  Potrivit acestora, judecatorii ar fi constatat, pe de o parte, ca forma finala a proiectului de lege contine prevederi care n-ar fi fost dezbatute in prima camera sesizata si care ar schimba substantial functionarea celor doua institutii. Pe de alta parte, anumite dispozitii ar incalca pe fond Legea fundamentala.

  Liberalii au invocat in sesizarea catre CCR ca Guvernul a transmis Senatului, in luna martie, punctul sau de vedere negativ cu privire la propunerea legislativa, iar Comisia pentru buget de la Senat a emis, de asemenea, un aviz negativ inca din data de 14 iunie 2016.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-07-12 :: Titlu: Cursul valutar din 11 iulie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 11 iulie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.568 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0093 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1744 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0129 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1386 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0154 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2207 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-07-11 :: Titlu: Comisia Europeana: propuneri de simplificare a accesului la fondurile si instrumentele UE

  Comisia Europeana a prezentat, marti, raportul final realizat de un grup de experti independenti referitor la cadrul simplificat privind fondurile Uniunii Europene dupa 2020, se arata intr-un comunicat de presa al forului comunitar.

  Desi realizarile politicii de coeziune a UE sunt in mod incontestabil pozitive, numarul mare de norme care exista in prezent nu faciliteaza intotdeauna activitatea administratiilor locale care gestioneaza fondurile UE sau pe cea a intreprinderilor care doresc sa solicite finantare din partea UE. Prin urmare, simplificarea este esentiala, se arata in raport, iar Comisia Europeana ar trebui sa examineze modalitati de a simplifica si mai mult accesul la fondurile UE in cadrul bugetar pentru perioada de dupa 2020.

  Acesta este principalul mesaj pe care grupul la nivel inalt pentru simplificare doreste sa il integreze in discutia cu privire la viitorul finantelor UE, care a fost lansata de Comisie la 28 iunie prin publicarea documentului sau de reflectie special, ultimul dintr-o serie de cinci documente de reflectie prezentate in urma public

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-07-11 :: Titlu: Consumatorii casnici de energie din Bucuresti au la dispozitie 45 de oferte cu pret mai mic decat cel reglementat

  Consumatorii casnici de energie electrica din Capitala au la dispozitie pe piata libera 45 de oferte de contracte la preturi mai mici decat cele pe care le ofera furnizorul de ultima instanta, dar si 11 oferte la preturi mai mari, potrivit datelor publicate de Autoritatea Nationala de Reglementare (ANRE) pe comparatorul de preturi si analizate de AGERPRES.

  In Bucuresti, furnizorul de ultima instanta, adica cel traditional, este Enel Muntenia Sud, care livreaza energie la un pret stabilit de ANRE. Acest pret final este, de la 1 iulie, de 0,5798 lei pe kWh, cu tot cu TVA, acciza, certificate verzi si contributie la cogenerare.

  Insa consumatorii trebuie sa stie ca pot renunta oricand la contractul actual cu Enel si pot alege dintr-o lista de peste 55 de oferte publicate pe comparatorul de preturi de pe site-ul ANRE sau pot negocia separat cu orice firma care are licenta de furnizare a electricitatii.

  Astfel, din datele afisate de comparatorul de preturi reiese ca exista 45 de oferte cu preturi mai mici decat ale furnizorului traditional. Totusi, trebuie sa fim atenti ca aceste oferte afiseaza doar pretul energiei, insa de cele mai multe ori firmele cer si un tarif de rezervare pe zi.

  Daca luam cea mai buna oferta din punctul de vedere al pretului, cea a furnizorului Tinmar Energy, pretul final este de 0,4566 lei pe kWh, cu 21,15% mai putin decat tariful de ultima instanta, insa se adauga un abonament de 0,35 lei pe zi.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-07-11 :: Titlu: Cursul valutar din 10 iulie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 10 iulie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5684 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0186 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0107 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0063 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1615 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0262 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.154 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0236 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2206 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-07-07 :: Titlu: PIB-ul, in crestere in T1 2017 cu 5,7% pe seria bruta si cu 5,6% pe seria ajustata sezonier fata de T1 2016 (date provizorii 2)

  Produsul Intern Brut a inregistrat in primele trei luni ale anului in curs o crestere cu 5,7% pe seria bruta si cu 5,6% pe seria ajustata sezonier fata de perioada similara din 2016, releva datele provizorii (2) ale Institutului National de Statistica (INS), date vineri publicitatii.

  "Fata de acelasi trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 5,7% pe seria bruta si cu 5,6% pe seria ajustata sezonier.

  Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimarilor pentru trimestrul I 2017 fata de varianta provizorie (1) publicata in Comunicatul de presa nr. 137 din 7 iunie 2017 fiind nesemnificativa. Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile
  ", subliniaza INS.

  Raportat la trimestrul IV din 2016, PIB-ul in primul trimestru din 2017 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,7%.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-07-07 :: Titlu: Cursul valutar din 6 iulie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 6 iulie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5869 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0365 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0147 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2252 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.007 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1857 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2234 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-07-07 :: Titlu: Monitorul Oficial din 6 iulie 2017

  In data de 6 iulie 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 525/2017 - M. Of. 525/2017 [M. Of. 525 / 6 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 526/2017 - M. Of. 526/2017 [M. Of. 526 / 6 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 527/2017 - M. Of. 527/2017 [M. Of. 527 / 6 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 528/2017 - M. Of. 528/2017 [M. Of. 528 / 6 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 529/2017 - M. Of. 529/2017 [M. Of. 529 / 6 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 530/2017 - M. Of. 530/2017 [M. Of. 530 / 6 iulie 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2017-07-06 :: Titlu: Laufer: O companie romaneasca va investi 100 milioane dolari in SUA

  O companie romaneasca va investi 100 milioane dolari in Statele Unite ale Americii, in cateva etape, a declarat Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, intr-o conferinta de presa.

  "As dori ca acea companie care urmeaza sa faca aceasta investitie sa anunte. Este o companie 100% romaneasca, foarte cunoscuta, si urmeaza sa faca o investitie foarte mare in Statele Unite, in cateva etape. Decizia a fost deja luata si cred ca este un moment foarte important in relatia strategica si economica dintre Romania si Statele Unite si un urias succes in urma vizitei pe care am avut-o la SelectUSA cu delegatia din Romania. Daca o sa am permisiunea lor, vineri o sa va spun despre ce firma este vorba", a spus Laufer.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-07-06 :: Titlu: CNAIR a lansat pe SEAP anuntul pentru Noua Centura Sud Bucuresti; valoarea proiectului-580 milioane euro

  Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis miercuri spre SEAP anuntul de participare pentru procedura de achizitie publica destinata proiectarii si executiei sectorului de Sud al noii Centuri a Bucurestiului, care va face legatura intre autostrazile A1 si A2.

  Conform unui comunicat remis AGERPRES, acest nou segment de Centura va fi construit la profil de autostrada si va avea o lungime de 52 de km. Proiectul are o valoare de circa 580 de milioane de euro, va permite descongestionarea circulatiei in zona de Sud a Bucurestiului si va asigura traficul rutier de tranzit.

  Proiectarea acestui segment de autostrada ar urma sa dureze 12 luni, iar executia 30 de luni, dupa atribuirea contractului. Termenul limita pentru depunerea ofertelor va fi de aproximativ trei luni.

  Mai multe detalii: Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-07-06 :: Titlu: Cursul valutar din 5 iulie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 5 iulie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5868 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.008 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0512 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0151 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2322 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0184 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1858 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0052 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2227 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-07-06 :: Titlu: Monitorul Oficial din 5 iulie 2017

  In data de 5 iulie 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 520/2017 - M. Of. 520/2017 [M. Of. 520 / 5 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 521/2017 - M. Of. 521/2017 [M. Of. 521 / 5 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 522/2017 - M. Of. 522/2017 [M. Of. 522 / 5 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 523/2017 - M. Of. 523/2017 [M. Of. 523 / 5 iulie 2017]
 • Monitorul Oficial 524/2017 - M. Of. 524/2017 [M. Of. 524 / 5 iulie 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-07-05 :: Titlu: Cursul valutar din 4 iulie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 4 iulie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5788 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0228 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0361 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0312 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2138 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0194 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1806 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0151 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2219 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0019 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-06-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 iunie 2017

  In data de 21 iunie 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 463/2017 - M. Of. 463/2017 [M. Of. 463 / 21 iunie 2017]
 • Monitorul Oficial 464/2017 - M. Of. 464/2017 [M. Of. 464 / 21 iunie 2017]
 • Monitorul Oficial 465/2017 - M. Of. 465/2017 [M. Of. 465 / 21 iunie 2017]
 • Monitorul Oficial 466/2017 - M. Of. 466/2017 [M. Of. 466 / 21 iunie 2017]
 • Monitorul Oficial 467/2017 - M. Of. 467/2017 [M. Of.467 / 21 iunie 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-06-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 iunie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 iunie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5987 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.003 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1287 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0098 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.208 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0227 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2371 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0044 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2258 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2017-06-18 :: Titlu: Legea 134/2017 aduce modificari importante la Legea 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 445/2017 a fost publicata Legea 134/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice.

  Constituie contraventie silvica depasirea posibilitatii, inclusiv ca urmare a recoltarii produselor accidentale I si fara existenta aprobarilor legale in acest sens, si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
  a) cu avertisment, daca depasirea reprezinta pana la 3% din posibilitate;
  b) cu amenda de la 5.000 lei pana la 10.000 lei daca depasirea reprezinta 3,1% - 10% din posibilitate;
  c) cu amenda de la 10.000 lei pana la 20.000 lei daca depasirea reprezinta 10,1% - 25% din posibilitate;
  d) cu amenda de la 20.000 lei pana la 30.000 lei daca depasirea reprezinta peste 25% din posibilitate.
  (2) Sanctiunea prevazuta la alin. (1) se aplica administratorului fondului forestier proprietate publica a statului sau ocolului silvic de regim, dupa caz.

  Constituie contraventii silvice si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei pana la 2.000 lei urmatoarele fapte:
  a) neasigurarea de catre administratorii drumurilor si ai cailor ferate forestiere a intretinerii si repararii acestora, conform normelor legale in vigoare;
  b) neindeplinirea de catre ocolul silvic nominalizat a obligatiei de a asigura, pe baza de contract, la solicitarea scrisa a proprietarului/succesorului legal, administrarea/serviciile silvice, pentru fondul forestier pentru care se face solicitarea conform art. 2 lit. c).
  Incheierea contractului este conditionata in mod expres de existenta documentelor de proprietate, precum si de existenta limitelor de proprietate materializate in teren sau in coordonate Stereo 70. Fapta nu constituie contraventie in situatia in care limitele proprietatii forestiere nu sunt materializate in teren sau nu corespund documentelor de proprietate din vina proprietarului solicitant.

  Textul integral al modificarilor: Legea 134/2017 aduce modificari importante la Legea 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-06-17 :: Titlu: Cursul valutar din 16 iunie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 16 iunie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5812 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.006 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0999 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0083 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2369 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0194 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2105 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0059 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2253 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-06-17 :: Titlu: Monitorul Oficial din 16 iunie 2017

  In data de 16 iunie 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 449/2017 - M. Of. 449/2017 [M. Of. 449 / 16 iunie 2017]
 • Monitorul Oficial 450/2017 - M. Of. 450/2017 [M. Of. 450 / 16 iunie 2017]
 • Monitorul Oficial 451/2017 - M. Of. 451/2017 [M. Of. 451 / 16 iunie 2017]
 • Monitorul Oficial 452/2017 - M. Of. 452/2017 [M. Of. 452 / 16 iunie 2017]
 • Monitorul Oficial 453/2017 - M. Of. 453/2017 [M. Of. 453 / 16 iunie 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Editura CH Beck :: Data: 2017-06-15 :: Titlu: Gabriela Vranceanu-Firea, Primarul General al Municipiului Bucuresti, Key Note speaker la Conferinta Dreptul Afacerilor 2017

  Primarul general al Municipiului Bucuresti, Gabriela Vranceanu-Firea, va participa in calitate de key note speaker la Conferinta Dreptul Afacerilor 2017, eveniment organizat pe 16 iunie la Bucuresti, de SCA Piperea & Asociatii si Editura C.H. Beck in parteneriat cu Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept si JURIDICE.RO.


  Doamna Gabriela Vranceanu-Firea va vorbi despre planul unui nou cod economic/comercial, asa cum este acesta prevazut in programul de guvernare. De asemenea, la eveniment va participa domnul senator Dan Zamfir, care va impartasi proiectele sale legislative privind eliminarea imunitatii de raspundere penala a conducerii BNR, inlaturarea caracterului de titlu executoriu al contractelor bancare si al contractelor de leasing, respectiv de reintroducere a retractului litigios in domeniul colectarii creantelor contra simplilor particulari.

  Printre invitatii de marca ai conferintei se numara si domnul Sorin Chirita, noul City Manager al Bucurestiului.

  Conferinta Dreptul afacerilor Editia a XIII-a se deschide vineri, 16 iunie 2017, la ora 9:30, cu discursul domnului Prof. Univ. dr. Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti.

  Mai multe informatii despre speakerii si programul conferintei, sunt disponibile pe pagina evenimentului - dreptulafacerilor.beck.ro si pe Facebook (https://www.facebook.com/events/1809247699375866/)


  Despre Conferinta Dreptul Afacerilor 2017  Organizata in mod traditional in parteneriat cu Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, Conferinta Dreptul Afacerilor 2017 va avea placerea de a gazdui ca lectori reputati specialisti, cadre didactice si practicieni in Dreptul Afacerilor (judecatori, avocati, practicieni in insolventa, specialisti bancari) atat din Bucuresti, cat si din tara.

  Editia din acest an aduce in discutie teme cu un pronuntat caracter de interdisciplinaritate: aplicarea normelor de drept procesual-civil in procedura insolventei; aspecte de ordin procedural cu privire la modalitatea in care pot fi puse in practica pactele societare, respectiv clauzele de preemptiune incrucisata; aspecte de ordin penal in procedura insolventei; aplicarea reglementarilor care sanctioneaza practicile anticoncurentiale in etapa negocierii cu reprezentantii Consiliului Concurentei; aplicarea in paralel a raspunderii pentru contribuirea la aparitia starii de insolventa cu raspunderea solidara reglementata de Codul de procedura fiscala.

  Un moment de referinta in cadrul evenimentului ii constituie si lansarea lucrarii Codul insolventei. Note. Corelatii. Explicatii. Volumul a aparut in luna iunie 2017 la Editura CH Beck sub coordonarea Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea in coautorat cu Catalin Antonache, Alexandru Dimitriu, Irina Sorescu, Alexandru Ratoi, Rebeca Dan, Luiza Hagiu. Toti autorii sunt avocati cu o bogata experienta in domeniul insolventei in cadrul SCA Piperea si Asociatii.

  Participantii la Conferinta Dreptul Afacerilor vor putea achizitiona Codul insolventei. Note. Corelatii. Explicatii. cu un discount de 25% in timpul evenimentului. Lucrarea este disponibila si online pe Beckshop.ro - magazinul de carte al Editurii C.H. Beck.

  Informatii suplimentare:
  Andra Paceagiu
  Specialist Marketing Editura C.H. Beck
  Telefon: 0786.261.973
  Email: marketing@beck.ro
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-06-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 iunie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 iunie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5667 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0006 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0752 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0009 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1918 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0154 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2029 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0088 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.224 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-06-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 iunie 2017

  In data de 14 iunie 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 440/2017 - M. Of. 440/2017 [M. Of. 440 / 14 iunie 2017]
 • Monitorul Oficial 441/2017 - M. Of. 441/2017 [M. Of. 441 / 14 iunie 2017]
 • Monitorul Oficial 443/2017 - M. Of. 443/2017 [M. Of. 443 / 14 iunie 2017]
 • Monitorul Oficial 444/2017 - M. Of. 444/2017 [M. Of. 444 / 14 iunie 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2017-06-14 :: Titlu: CFR Calatori: Incepand de miercuri biletele se pot cumpara online cu cel putin 6 ore inainte

  Biletele de tren se pot cumpara online cu cel putin 6 ore inainte de plecarea trenului, incepand de miercuri, fata de 12 ore pana in prezent, se arata intr-un comunicat al CFR Calatori, remis miercuri AGERPRES.

  Conform sursei citate, biletele in trafic intern pot fi achizitionate anticipat, cu pana la 30 de zile inainte de efectuarea calatoriei.

  De asemenea, compania subliniaza ca pasagerii nu sunt obligati sa isi tipareasca biletul online, identificarea in tren avand loc pe baza codului biletului.

  "Important pentru pasageri este faptul ca tiparirea biletului online nu este obligatorie! Identificarea in tren are loc in baza ID-ului (codului) biletului electronic care poate fi notat / fotografiat si a unui act oficial de identitate (Carte de Identitate, pasaport, permis de sedere)", se mai arata in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-06-14 :: Titlu: CCR: Restituirea terenurilor forestiere apartinand domeniului public - numai dupa trecerea in domeniul privat al statului

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, marti, ca restituirea terenurilor forestiere apartinand domeniului public al statului se realizeaza numai dupa trecerea prealabila a acestor terenuri in domeniul privat al statului, se arata intr-un comunicat transmis AGERPRES.

  Plenul CCR a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.13 alin.(1) si (3) din Legea nr.165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania. Primul alineat prevede ca "in situatia in care restituirea terenurilor forestiere pe vechile amplasamente nu este posibila, reconstituirea dreptului de proprietate se face pe alte amplasamente de pe raza unitatii administrativ-teritoriale, chiar daca acestea s-au aflat in proprietatea statului roman inainte de anul 1948, au intrat ulterior in proprietatea statului sau au fost incluse in amenajamente silvice dupa aceasta data", iar celalalt stabileste ca "notiunea de teren forestier in sensul prezentei legi este definita in normele de aplicare a acesteia".

  Instanta constitutionala a decis in urma deliberarii, cu unanimitate de voturi, admiterea exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la art.13 alin.(1), constatand ca prevederile sale "sunt constitutionale in masura in care restituirea terenurilor forestiere apartinand domeniului public al statului se realizeaza numai dupa trecerea prealabila a acestor terenuri in domeniul privat al statului, in conditiile legii".

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-06-14 :: Titlu: CCR a respins sesizarea privind conflictul de interese

  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins miercuri obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din legea de modificare a Codului penal referitoare la conflictul de interese.

  "S-a respins obiectia de neconstitutionalitate (...) cu conflictul de interese pe penal", a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-06-14 :: Titlu: Cursul valutar din 13 iunie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 13 iunie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5661 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0047 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0743 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0089 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1764 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0106 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2117 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0098 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2236 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-06-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 iunie 2017

  In data de 13 iunie 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 436/2017 - M. Of. 436/2017 [M. Of. 436 / 13 iunie 2017]
 • Monitorul Oficial 437/2017 - M. Of. 437/2017 [M. Of. 437 / 13 iunie 2017]
 • Monitorul Oficial 438/2017 - M. Of. 438/2017 [M. Of. 438 / 13 iunie 2017]
 • Monitorul Oficial 439/2017 - M. Of. 439/2017 [M. Of. 439 / 13 iunie 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-06-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 iunie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 iunie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5614 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0654 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0141 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.1658 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0243 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2019 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0045 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2241 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0012 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-06-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 iunie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 iunie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5698 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0023 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.066 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0132 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2641 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0312 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2039 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0056 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2233 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-06-04 :: Titlu: CCR: Legiuitorul nu poate incrimina sau dezincrimina fapte antisociale decat cu respectarea normelor si principiilor constitutionale

  Legiuitorul nu poate incrimina sau dezincrimina fapte antisociale decat cu respectarea normelor si principiilor consacrate prin Legea fundamentala, se arata in motivarea deciziei prin care Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis exceptia de neconstitutionalitate a unei prevederi din Codul penal, care excepteaza de la raspunderea penala conducerea pe drumurile publice, fara permis, a tractoarelor agricole si forestiere.

  Instanta constitutionala a apreciat ca omisiunea includerii tractoarelor agricole si forestiere in ipoteza normativa a articolului 335 alineatul (1) din Codul penal echivaleaza cu dezincriminarea faptei de conducere a unui asemenea vehicul pe drumurile publice fara a detine permis.

  "Respectarea Constitutiei este obligatorie, de unde rezulta ca legiuitorul nu-si poate exercita competenta de incriminare si de dezincriminare a unor fapte antisociale decat cu respectarea normelor si principiilor consacrate prin Constitutie. De altfel, Curtea Constitutionala a statuat in jurisprudenta sa (...) ca legiuitorul nu ar putea defini si stabili ca infractiuni, fara ca prin aceasta sa incalce Constitutia, fapte in continutul carora ar intra elemente de discriminare. Tot astfel, legiuitorul nu poate proceda la eliminarea protectiei juridice penale a valorilor cu statut constitutional", se arata in motivarea publicata miercuri pe site-ul CCR.

  Conform aceleiasi surse, libertatea de reglementare pe care o are Parlamentul in astfel cazuri "se exercita prin reglementarea conditiilor de tragere la raspundere penala pentru faptele antisociale care aduc atingere valorilor prevazute si garantate de Constitutie".

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-06-05 :: Titlu: Judecatoria Sectorului 3 isi suspenda activitatea doua ore pe zi, in semn de protest fata de legea salarizarii

  Magistratii de la Judecatoria Sectorului 3 au decis, miercuri, sa suspende activitatea acestei instante timp de doua ore pe zi, pe perioada nedeterminata, incepand cu data de 6 iunie, in semn de protest fata de legea salarizarii.

  "In sedinta de astazi a Adunarii Generale a judecatorilor din cadrul Judecatoriei Sectorului 3 s-a hotarat suspendarea activitatii instantei, timp de doua ore pe zi, in intervalul orar 10,00 — 12,00, incepand cu data de 6.06.2017, pe perioada nedeterminata. Hotararea a fost luata cu unanimitate de voturi, ca urmare a nemultumirii membrilor Adunarii Generale privind indemnizatia si coeficientii de salarizare alocati judecatorilor de la judecatorii in forma propusa si asumata de Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a inechitatii prevazute in proiectul de lege privind salarizarea, in raport cu volumul de munca al instantei", se arata intr-un comunicat al Judecatoriei Sectorului 3.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-06-04 :: Titlu: MADR: Legea privind diminuarea risipei alimentare in actuala forma este inaplicabila; normele vor fi prorogate pana la 31 decembrie 2017

  Legea privind diminuarea risipei alimentare in actuala forma este inaplicabila pentru ca "nu este clara, precisa si previzibila", ceea ce determina prorogarea normelor de aplicare pana la sfarsitul anului, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  "Analizand in ansamblu Legea nr. 217 din 17 noiembrie 2016 privind diminuarea risipei alimentare s-a constatat ca mecanismele propuse nu pot fi puse in practica si nu poate fi completat dispozitivul legislativ. (...) legea nu este clara, precisa si previzibila, asa cum ar trebui sa fie un act normativ pentru a putea fi aplicat si care sa duca la realizarea obiectivelor avute in vedere. In consecinta singura decizie normala si rezonabila, asumata fara rezerve de Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost prorogarea normelor de aplicarea pana la sfarsitul anului, perioada in care un grup de lucru institutional, deja desemnat, are misiunea sa identifice modalitatile prin care scopul legii sa fie indeplinit si sa redacteze un proiect de act normativ care sa fie realmente aplicabil, atat juridic cat s tehnic", se arata intr-un punct de vedere al MADR referitor la Legea risipei alimentare, nr. 217 din 17 noiembrie 2016.

  De asemenea, reprezentantii MADR sustin ca legea in actuala forma este inaplicabila si "face mai mult rau decat bine".

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-06-04 :: Titlu: Trei tari au reluat discutiile pentru un gazoduct South Stream mai mic

  Ungaria, Rusia si Serbia au reluat discutiile pentru constructia unui gazoduct care sa urmeze, partial, traiectoria proiectului abandonat South Stream, a declarat vineri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, informeaza MTI.

  Seful diplomatiei ungare a precizat ca la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg a discutat acest proiect cu ministrul rus al Energiei, Alexander Novak cu directorul general de la Gazprom, Alexei Miller precum si cu omologii sai din Rusia si Serbia, Sergei Lavrov si Ivica Dacic.

  Szijjarto a mai spus ca, in cel mai scurt timp posibil, guvernul de la Budapesta va incepe discutiile pe acest subiect si cu vice-presedintele Comisiei Europene responsabil de politica energetica precum si cu Bulgaria.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-06-04 :: Titlu: 1 Iunie/ PICCJ: Justitia pentru minori reprezinta o prioritate pentru procurori

  Justitia pentru minori reprezinta o prioritate pentru procurori, in sensul supravegherii respectarii reglementarilor nationale, europene si internationale in domeniu, pe linia prevenirii si combaterii violentei impotriva copiilor, se arata in mesajul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie transmis cu ocazia zilei de 1 Iunie.

  "Ministerul Public va urmari — prin mijloacele pe care le are la dispozitie in actualul cadru legislativ si cu respectarea exigentelor care se degaja din actele internationale privind protectia minorului — ca, in exercitarea competentelor sale constitutionale, sa vegheze la protejarea tuturor drepturilor ce se circumscriu interesului superior al copilului, indiferent de calitatea acestuia in cadrul unei proceduri judiciare", se mentioneaza in mesajul PICCJ.

  Textul integral: Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-06-01 :: Titlu: Cursul valutar din 31 mai 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 31 mai 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5702 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0065 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0844 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0022 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2312 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0108 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1977 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0102 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2248 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-05-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 mai 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 mai 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5637 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0064 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0822 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0181 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.242 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0133 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1875 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0015 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2228 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-05-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 mai 2017

  In data de 29 mai 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 401/2017 - M. Of. 401/2017 [M. Of. 401 / 29 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 402/2017 - M. Of. 402/2017 [M. Of. 402 / 29 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 403/2017 - M. Of. 403/2017 [M. Of. 403 / 29 mai 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2017-05-27 :: Titlu: Viorel Stefan: Romania va face noi reduceri de taxe in 2018; cresterea economica ar putea depasi 5,2% in acest an

  Romania isi va indeplini anul acesta tinta de deficit bugetar de 3% din PIB si este posibil ca avansul economiei sa depaseasca estimarea oficiala de 5,2%, sprijinita de majorarea salariilor si de reducerile de taxe, a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, intr-un interviu acordat Reuters.

  "Cu siguranta vom introduce din ianuarie 2018 masurile de de relaxare fiscala mentionate in programul de guvernare", a afirmat Viorel Stefan.

  Acesta a adaugat ca Executivul vrea sa reduca anul viitor numarul contributiilor la asigurarile sociale de la noua la doar doua, pentru pensii si ingrijirea sanatatii, care vor totaliza 35%. Ξn prezent, cele noua contributii totalizeaza 39,25% si sunt platite in comun, de angajati, si de angajatori.

  De anul viitor, angajatorii nu vor mai trebui sa plateasca contributiile la asigurarile sociale in numele angajatilor, obiectivul fiind transferarea in intregime catre angajati.

  Parlamentul este aproape de adoptarea Legii salarizarii bugetarilor, in urma careia angajatii din sanatate vor avea salariile brute mai mult decat duble, cei din educatie vor beneficia de majorarea salariilor cu 50%, iar alte categorii vor avea cresteri mai reduse.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-05-27 :: Titlu: ANAF: Spatiul Privat Virtual, disponibil din 1 iunie si pentru firme; de luni dimineata pana marti, mentenanta

  Serviciul Spatiul Privat Virtual va fi disponibil si pentru persoanele juridice din 1 iunie, iar de luni pana marti la ora 12:00, acesta nu va functiona, se arata intr-un comunicat de presa al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) remis, vineri, AGERPRES.

  "Din 1 iunie serviciul Spatiul Privat Virtual este disponibil atat pentru persoanele fizice, direct sau prin imputernicit cat si persoanelor juridice sau entitatilor fara personalitate juridica prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat sau prin imputernicit. In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 368/17.05.2017 a fost publicat O.M.F.P. nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre MFP/organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica. Acest act normativ intra in vigoare la 1 iunie 2017", se arata in document.

  Potrivit acestuia, serviciile de comunicare electronica, respectiv, Comunicarea prin "Spatiul privat virtual" si Comunicarea prin serviciul "Buletinul informativ" sunt gratuite si disponibile 24 de ore din 24.

  Prin Spatiul Privat Virtual contribuabilii au acces la informatii precum declaratii fiscale intocmite de persoana fizica, persoana juridica sau alta entitate fara personalitate juridica, potrivit legii, cereri adresate de persoana fizica, persoana juridica sau alta entitate fara personalitate juridica Ministerului Finantelor Publice/Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru obtinerea unor informatii sau documente in legatura cu situatia fiscala personala, cum ar fi: cerere de informatii despre contributiile de asigurari sociale declarate de angajatori, cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscala, cerere de eliberare a cazierului fiscal, cerere de eliberare a unei adeverinte de venit, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislatiei fiscale, cereri de audienta, sesizari, petitii, reclamatii, solicitari privind informatiile publice si altele asemenea.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-05-27 :: Titlu: Monitorul Oficial din 26 mai 2017

  In data de 26 mai 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 396/2017 - M. Of. 396/2017 [M. Of. 396 / 26 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 397/2017 - M. Of. 397/2017 [M. Of. 397 / 26 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 398/2017 - M. Of. 398/2017 [M. Of. 398 / 26 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 399/2017 - M. Of. 399/2017 [M. Of. 399 / 26 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 400/2017 - M. Of. 400/2017 [M. Of. 400 / 26 mai 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-05-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 mai 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 mai 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5573 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0077 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0641 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0108 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2287 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0228 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.186 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.018 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2225 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-05-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 mai 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 mai 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5512 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0071 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0714 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0225 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2875 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.026 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1668 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0061 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2209 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-05-25 :: Titlu: ANRE: Existenta mai multor burse de gaze naturale va crea o concurenta efectiva

  Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) sustine existenta mai multor platforme de tranzactionare a gazelor in Romania, ceea ce ar duce la crearea unei concurente efective, a declarat, miercuri, Florin Tobescu, sef serviciu la Directia Relatii Internationale din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in cadrul unei conferinte pe teme energetice.

  El a fost intrebat care este pozitia ANRE cu privire la faptul ca, pe data de 16 mai, Comisia pentru industrii din Camera Deputatilor a votat un amendament la Legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta 64/2016, potrivit caruia singura bursa licentiata pentru tranzactia de gaze naturale va fi OPCOM. Acest lucru a starnit reactii in piata, intrucat, momentan, singurele tranzactii cu gaze se realizeaza pe Bursa Romana de Marfuri (BRM).

  "Legea este in dezbatere, nu este un document final. Responsabilitatea este partajata: Parlamentul este dator sa ia cu rapiditate o hotarare, iar noi (ANRE — n.r.) aratam motivele care pot fi invocate pentru existenta mai multor operatori de piata si existenta unei concurente efective. Rezultatele fiecarui operator economic de altfel se cunosc", a spus Tobescu.

  El a precizat ca presedintele ANRE, Niculae Havrilet, desi isi anuntase participarea la conferinta, era, la acel moment, prezent la dezbaterile din Comisia de industrii din Camera Deputatilor tocmai pe aceasta tema.

  Mai multe detalii: Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-05-25 :: Titlu: Vasilescu (BNR): 40% din 600.000 de companii ce prezinta bilant au datorii mai mari decat intreaga lor avere

  Circa 40% din cele 600.000 de companii romanesti care prezinta bilant la Fisc au datorii mai mari decat intreaga lor avere, iar aceste datorii nu sunt la banci, ci la patronii care si-au imprumutat companiile, sustine Adrian Vasilescu, consilier de strategie in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

  "Bancile sunt responsabile pentru foarte multe lucruri din economie, dar sunt si un centru de finantare pentru economie. Din pacate, nici companiile romanesti nu au bonitati. Avem 700.000 de companii in Romania, iar din calculele facute de BNR, din cele 700.000 circa 100.000 nu dau bilant pentru Fisc. 100.000 nu exista. Ce se intampla cu ele? Numai Dumnezeu stie. Din cele 600.000 de companii care prezinta bilant anual, cam 40% au datorii mai mari decat intreaga lor avere. De unde sunt aceste datorii? Nu de la banci, pentru ca daca ne uitam la analizele de piata o sa vedem ca bancile au dat mai multe credite populatiei decat economiei reale, chiar si asa, la o populatie cu bani putini. Ξntrebarea este de unde vin aceste datorii? Foarte simplu. Patronii si-au imprumutat companiile. Jumatate din aceste companii au pierderi in loc de profit. ?i tragem de aici concluzia ca, (...) asa cum sunt lucrurile organizate in economia noastra, patronii si-au tras foarte multe fonduri fara sa fie inregistrate din activitatea economica si au acum bani sa isi imprumute propriile companii. Ele sunt datoare mai putin la banci si mai mult la patronii lor. Merita sa ne gandim cum rezolvam aceasta problema pentru ca, inaintea oricarei strategii, asta este o mare problema", a explicat Vasilescu.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-05-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 mai 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 mai 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5583 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0017 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0489 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0285 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2615 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0334 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1729 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0146 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2213 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-05-23 :: Titlu: MADR sustine prelungirea termenului pentru aplicarea Legii privind diminuarea risipei alimentare pana la 31 decembrie

  Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sustine prelungirea, printr-o Ordonanta de Urgenta, a termenului pentru aplicarea Legii privind diminuarea risipei alimentare pana la data de 31 decembrie, in urma dezbaterilor cu reprezentantilor sectoarelor aflate sub incidenta legii, informeaza MADR printr-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

  "Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca, in urma dezbaterilor publice care au avut loc ca urmare a postarii pe site-ul Ministerului a normelor metodologice de aplicare a Legii nr.217/2016, privind diminuarea risipei alimentare, a propunerilor si opiniilor cu valoare de recomandare primite de la reprezentantii sectoarelor aflate sub incidenta prezentei Legi, a rezultat necesitatea instituirii unor noi termene. In acest sens, MADR sustine prelungirea termenelor pana la data de 31 decembrie 2017, prin intermediul unei Ordonante de Urgenta. Facem precizarea ca aceste masuri sunt luate din cauza inaplicabilitatii Legii nr.217/2016 in forma actuala", se mentioneaza in comunicat.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-05-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 mai 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 mai 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.56 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0774 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0084 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.2949 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0195 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1875 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0018 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.222 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-05-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 mai 2017

  In data de 22 mai 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 378/2017 - M. Of. 378/2017 [M. Of. 378 / 22 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 379/2017 - M. Of. 379/2017 [M. Of. 379 / 22 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 380/2017 - M. Of. 380/2017 [M. Of. 380 / 22 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 381/2017 - M. Of. 381/2017 [M. Of. 381 / 22 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 382/2017 - M. Of. 382/2017 [M. Of. 382 / 22 mai 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2017-05-22 :: Titlu: Toader: Arhiva SIPA sigur va fi desecretizata; ministrul Justitiei poate desecretiza ce e secret de serviciu

  Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, la Iasi, ca arhiva SIPA sigur va fi desecretizata, mentionand totodata ca, prin functia pe care o are, el poate desecretiza ceea ce este secret de serviciu.

  "Arhiva SIPA sigur va fi desecretizata. Arhiva SIPA eu nu o cunosc, ca nu am fost in ea. Probabil are informatii pe toate palierele, pe toate nivelele. Ministrul Justitiei poate desecretiza ce e secret de serviciu. Ce este de competenta Guvernului poate fi desecretizat prin hotarare de Guvern. Daca vor fi acolo si secrete de stat, vor putea fi desecretizate numai la nivel de CSAT. Prin urmare, eu am citit tot istoricul si toate regulamentele si toate comisiile, toate evaluarile referitoare la arhiva SIPA", a declarat Tudorel Toader.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-05-22 :: Titlu: Rovana Plumb: Obiectivul de absorbtie a fondurilor europene este 9%, iar anul viitor va fi 26%

  Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a declarat vineri, la Petrosani, ca obiectivul stabilit pentru acest an in absorbtia fondurilor europene este de 5,2 miliarde de euro, adica 9% din totalul sumelor disponibile pentru Romania, urmand ca pentru anul 2018 acesta sa fie de 26%, ceea ce ar reprezenta o dublare a valorii in cifre absolute.

  "Obiectivul pe care ni l-am propus pentru anul 2017 este de a aduce in tara 5,2 miliarde de euro. Acestea se compun din 1,9 miliarde de euro pe politica de coeziune, iar diferenta este pe plati directe, pilonul 2 al UE de dezvoltare — Politica agricola comuna. (...) Pentru anul urmator obiectivul este de 26%, ceea ce inseamna dublarea sumei (din anul 2017, n.r.)", a spus ministrul Fondurilor Europene.

  Oficialul guvernamental a mentionat ca pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, ministerul de resort a initiat o caravana care se va deplasa in toate regiunile tarii si va oferi consiliere in vederea facilitarii accesarii acestui gen de finantari nerambursabile.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-05-22 :: Titlu: Seful CNAIR: Procedura de proiectare si executie pentru sectiunile 1 si 5 din Autostrada Pitesti-Sibiu ar putea demara in iunie

  Procedura de proiectare si de executie pentru sectiunile 1 si 5 din Autostrada Pitesti - Sibiu s-ar putea sa demareze in luna iunie, in timp ce in cazul Comarnic - Brasov, speram ca, in aceasta toamna, sa avem antreprenor pentru lucrarile la Variantele de Ocolire de la Comarnic si Busteni, a declarat directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Stefan Ionita, intr-un interviu acordat AGERPRES.

  'Provocarile companiei sunt cele pe care le asteapta de atata timp opinia publica si ma refer aici, de exemplu, la Autostrada Pitesti-Sibiu. In acest caz, avem toate sperantele ca, in luna iunie, vom demara procedura de proiectare si de executie pentru sectiunile 1 si 5. Aici vorbim despre sectiunea de la Boita la Sibiu si de la Curtea de Arges la Pitesti, in total 45 de kilometri. Sunt sectiuni functionale care au asigurate descarcarile aferente. Proiectul Sibiu — Pitesti este prioritatea zero, fiind mult asteptat de toata lumea. In ultimele zile, am stat umar la umar cu prestatorul si am muncit ca proiectanti, pentru ca CNAIR a trecut un pic in zona in care nu mai este un simplu beneficiar care asteapta un raspuns, ci s-a implicat activ. A intrat in viata proiectului, a fost pe teren, astfel incat putem spune ca pentru sectiunile 1 si 5 avem o documentatie care le permite initierea unor proceduri de achizitie publica, proiectare si executie. Vom face acest lucru pentru a scurta termenele, astfel incat lucrurile sa mearga intr-un ritm mai bun si oamenii sa vada ca incep lucrarile la acest sector de autostrada. Ne propunem ca, undeva in luna iulie, sa demaram procedura si pentru Lotul 4 de proiectare si executie. Ulterior, sa avansam, in functie de rezultatele din august, sa avem niste termene si pentru Loturile 2 si 3', a afirmat Ionita.

  Pe de alta parte, potrivit sefului CNAIR, procedurile pentru Variantele de Ocolire Comarnic — Brasov si Busteni sunt 'dezmortite' si, in toamna acestui an, ar putea sa existe un antreprenor pentru cele doua obiective.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-05-17 :: Titlu: Cursul valutar din 16 mai 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 16 mai 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5476 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.117 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0695 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3061 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.1018 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.154 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0015 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2224 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-05-11 :: Titlu: Avocatul Poporului a sesizat Ministerul Sanatatii cu privire la criticile aduse proiectului referitor la vaccinare

  Avocatul Poporului a sesizat Ministerul Sanatatii cu privire la criticile aduse de mai multi petenti proiectului de lege referitor la organizarea si finantarea activitatii de vaccinare, aflat in dezbatere publica.

  "Actiunea Avocatului Poporului este urmarea mai multor petitii primite pe adresa institutiei, in care cetatenii criticau prevederi din proiectul de lege sus-amintit si opinau ca intregul act normativ este neconstitutional. Avocatul Poporului subliniaza, totusi, ca, potrivit Constitutiei, nu are drept de initiativa legislativa, iar, pe de alta parte, in acest moment (in care actul normativ se afla in stadiu de proiect), solutionarea petitiilor excede ariei de competenta a institutiei", se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului transmis, miercuri, AGERPRES.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-05-11 :: Titlu: Elvetia limiteaza accesul muncitorilor romani si bulgari timp de un an

  Guvernul elvetian a anuntat, miercuri, ca va limita timp de un an accesul resortisantilor romani si bulgari pe piata muncii, invocand o "clauza de salvgardare" inclusa in acordurile convenite cu Uniunea Europeana, transmite AFP.

  Elvetia nu este una dintre tarile membre ale UE, dar a incheiat totusi unele acorduri bilaterale cu Bruxellesul.

  Potrivit autoritatilor de la Berna, Acordul UE — Elvetia privind Libera Circulatie a Persoanelor contine o clauza de salvgardare care permite Elvetiei sa reintroduca, in mod unilateral, pana in 2019 un plafon cu privire la numarul de noi permise de sedere eliberate pentru cetatenii bulgari si romani atunci cand numarul de noi permise eliberate timp de un an este mai mare cu peste 10% fata de media din precedentii trei ani.

  In 2016, imigratia neta din Romania si Bulgaria a atins 3.300 de persoane, dublu fata de 2016.

  In aceste conditii, guvernul elvetian a decis miercuri sa limiteze la 996 numarul de noi permise de sedere de tip 'B' (durata de sedere intre 1 si 5 ani), care vor fi eliberate pentru muncitorii romani si bulgari in urmatoarele 12 luni.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-05-11 :: Titlu: Monitorul Oficial din 10 mai 2017

  In data de 10 mai 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 341/2017 - M. Of. 341/2017 [M. Of. 341 / 10 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 342/2017 - M. Of. 342/2017 [M. Of. 342 / 10 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 343/2017 - M. Of. 343/2017 [M. Of. 343 / 10 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 344/2017 - M. Of. 344/2017 [M. Of. 344 / 10 mai 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-05-11 :: Titlu: Cursul valutar din 10 mai 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 10 mai 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5481 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0026 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1876 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0136 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.4202 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0245 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1564 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0107 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2188 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-05-09 :: Titlu: Monitorul Oficial din 8 mai 2017

  In data de 8 mai 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 329/2017 - M. Of. 329/2017 [M. Of. 329 / 8 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 330/2017 - M. Of. 330/2017 [M. Of. 330 / 8 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 331/2017 - M. Of. 331/2017 [M. Of. 331 / 8 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 332/2017 - M. Of. 332/2017 [M. Of. 332 / 8 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 333/2017 - M. Of. 333/2017 [M. Of. 333 / 8 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 334/2017 - M. Of. 334/2017 [M. Of. 334 / 8 mai 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2017-05-09 :: Titlu: IGPR avertizeaza in privinta unei noi metode infractionale de deturnare a transferurilor bancare efectuate de societati comerciale

  Politia Romana avertizeaza cetatenii in privinta unei noi metode infractionale de deturnare a transferurilor bancare efectuate de societati comerciale in relatiile de afaceri, in principal prin compromiterea si accesarea neautorizata a conturilor de e-mail.

  "Infractorii cauta mereu idei pentru a castiga ilicit bani. O noua metoda vizeaza deturnarea transferurile bancare efectuate de catre societati comerciale, in relatiile de afaceri. Schema infractionala a acestor fapte presupune compromiterea si accesarea neautorizata a conturilor de e-mail ale societatilor comerciale, monitorizarea corespondentei purtate de angajatii respectivei firme si simularea corespondentei reale, prin intermediul unei adrese de e-mail asemanatoare cu cea a societatii partenere. Finalitatea poate fi deturnarea transferului de bani catre un cont bancar diferit fata de cel al beneficiarului, cont controlat de catre alti membri ai gruparii infractionale", se arata intr-un comunicat transmis duminica AGERPRES.

  Politia recomanda, pentru prevenirea unor astfel de "email fraud", schimbarea, la un interval de timp regulat, a parolelor de acces in conturile de e-mail folosite in activitatea comerciala, cu folosirea autentificarii in doi pasi. Alte recomandari vizeaza limitarea utilizarii calculatoarelor destinate efectuarii de tranzactii financiare de la utilizarea lor in alte scopuri (accesare email personal, retele de socializare), fiind evitate astfel si riscurile de infectarea cu programe informatice de tip malware; stabilirea de proceduri clare de lucru si informati angajatii cu privire la eventualele riscuri; confirmarea telefonica pentru operatiunile atipice sau atunci cand se solicita efectuarea transferului intr-un cont bancar diferit fata de cel obisnuit.

  "Evitati de a raspunde la email-urile in care se solicita schimbarea contului bancar, prin utilizarea functiei de ''reply'' si creati un email nou, prin care sa solicitati confirmarea acestui fapt. Informati in cel mai scurt timp politia, in cazul in care societatile comerciale sunt implicate in astfel de cazuri!", adauga sursa citata.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-05-09 :: Titlu: Olguta Vasilescu: Plafonul maxim aferent indemnizatiei de crestere a copilului va fi intre 5.000 si 10.000 de lei

  Ministerul Muncii analizeaza varianta cea mai buna in privinta sumei ce urmeaza a fi stabilita ca plafon maxim de indemnizatie pentru cresterea copilului, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, marti, la Parlament.

  Intrebata care va fi plafonul maxim ce va fi stabilit pentru indemnizatia de crestere a copilului, ministrul a explicat: "Deocamdata analizam, intre 5.000 si 10.000 de lei va fi. Asa cum am spus, sunt foarte putine persoane care vor fi afectate, dar, in mod cert, vom opri o industrie. (...) Noi inca analizam la ora actuala, probabil ca, cea mai potrivita, ar fi undeva la 8.000 de lei, care este o suma foarte corecta".

  Totodata, ea a aratat ca, la nivel teritorial, s-au efectuat deja o serie de anchete sociale, in urma carora a rezultat ca, la ora actuala, exista aproximativ 600 de persoane care au in plata sume de peste 40.000 de lei ca indemnizatie de crestere a copilului.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-05-09 :: Titlu: Initiativa cetateneasca privind redefinirea familiei - adoptata de plenul Camerei Deputatilor

  Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti, cu 232 de voturi "pentru", 22 - "impotriva" si 13 abtineri, initiativa cetateneasca pentru revizuirea Constitutiei cu privire la redefinirea familiei.

  Aceasta initiativa cetateneasca pentru revizuirea Constitutiei prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consfintita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

  Comisia juridica a aprobat textul asa cum a fost el depus.

  Proiectul urmeaza sa fie dezbatut si votat in Senat.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-05-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 mai 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 mai 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5467 RON, la nivelul cotatiei anterioare,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1576 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0097 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.39 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0248 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1845 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0132 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2184 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-05-03 :: Titlu: Tudorel Toader, despre legile justitiei: Am primit de la Curtea Suprema un alt set de propuneri

  Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat marti ca a primit un alt set de propuneri de la magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, diferite de cele ale Consiliului superior al Magistraturii.

  "Voi da un comunicat de presa in cursul zilei de astazi, mai ales ca am crezut ca propunerile CSM sunt si propunerile magistratilor Inaltei Curti. Vineri am primit de la Inalta Curte un alt set de propuneri", a declarat Tudorel Toader la intrarea in Ministerul Justitiei.

  Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a adus o serie de amendamente la proiectul de modificare si completare a legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, printre care se numara si cea privind imposibilitatea Presedintelui Romaniei de a refuza propunerile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru functiile de presedinte si vicepresedinti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), dar si de procurori sefi ai PICCJ, DNA si DIICOT.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-05-03 :: Titlu: Fiscul a colectat 68,4 miliarde lei in primele 4 luni, in crestere cu 2,7% fata de ianuarie-aprilie 2016

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a colectat 68,45 miliarde lei, in primele patru luni din acest an, in crestere cu 2,71% comparativ cu perioada similara din 2016, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei remis, marti, AGERPRES.

  "In primele 4 luni ale anului curent, ANAF a colectat 68,45 miliarde lei, ceea ce inseamna un plus de 1,81 miliarde lei fata de incasarile din perioada similara a anului 2016 (66,64 miliarde lei), respectiv o crestere de 2,7% a volumului veniturilor bugetare colectate", se arata in document.

  Potrivit acestuia, in luna aprilie, ANAF a colectat venituri bugetare in suma totala de 18,03 miliarde lei, cu 1,18 miliarde lei, respectiv cu 7% mai mult decat in luna aprilie 2016 (16,85 miliarde lei).

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-05-03 :: Titlu: Monitorul Oficial din 2 mai 2017

  In data de 2 mai 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 311/2017 - M. Of. 311/2017 [M. Of. 311 / 2 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 312/2017 - M. Of. 312/2017 [M. Of. 312 / 2 mai 2017]
 • Monitorul Oficial 313/2017 - M. Of. 313/2017 [M. Of. 313 / 2 mai 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-05-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 mai 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 mai 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5468 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0135 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1641 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0188 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3713 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0109 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1896 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0059 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2163 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-04-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 aprilie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 aprilie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5333 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0022 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1453 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0167 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3604 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0226 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1837 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.216 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Editura C.H. Beck :: Data: 2017-04-27 :: Titlu: Conferinta Dreptul Afacerilor Editia A XIII-A

  Editura C.H. Beck in colaborare cu Piperea&Asociatii, Universitatea din Bucuresti si Juridice.ro au placerea sa va invite la Conferinta Dreptul Afacerilor Editia a XIII-a.

  Evenimentul va avea loc vineri, 16 iunie 2017, incepand cu ora 09.00, in Amfiteatrul 2 "Nicolae Titulescu" al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.

  Conferinta va aborda teme cu un pronuntat caracter de interdisciplinaritate: aplicarea normelor de drept procesual-civil in procedura insolventei; aspecte de ordin procedural cu privire la modalitatea in care pot fi puse in practica pactele societare, respectiv clauzele de preemptiune incrucisata; aspecte de ordin penal in procedura insolventei; aplicarea reglementarilor care sanctioneaza practicile anticoncurentiale in etapa negocierii cu reprezentantii Consiliului Concurentei; aplicarea in paralel a raspunderii pentru contribuirea la aparitia starii de insolventa cu raspunderea solidara reglementata de Codul de procedura fiscala.

  In cadrul conferintei se va lansa lucrarea Codul insolventei. Note. Corelatii. Explicatii. ce va fi publicata la editura C.H. Beck, lucrare coordonata de prof. univ. dr. Gheorghe Piperea in coautorat cu Catalin Antonache, Alexandru Dimitriu, Irina Sorescu, Alexandru Ratoi, Rebeca Dan, Luiza Hagiu. Toti autorii sunt avocati cu o bogata experienta in domeniul insolventei in cadrul SCA Piperea si Asociatii.

  Conferinta Dreptul Afacerilor 2017 va avea placerea de a gazdui ca lectori reputati specialisti, cadre didactice si practicieni in Dreptul Afacerilor (judecatori, avocati, practicieni in insolventa, specialisti bancari) atat din Bucuresti, cat si din tara.


  SPEAKERI
 • Prof. univ. dr. GHEORGHE PIPEREA - Partener coordonator Piperea&Asociatii
 • Drd. ALEXANDRU RATOI - Avocat Piperea&Asociatii
 • Drd. ALEXANDRU DIMITRIU - Partener Piperea&Asociatii
 • Prof.univ. dr. MIHAI HOTCA - Facultatea de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu, Bucuresti
 • Prof. univ. dr. LUCIAN BERCEA - Decan al Facultatii de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara
 • Drd. DRAGOS CALIN - Sef serviciu juridic SIF 3
 • Conf. univ. dr. LUMINITA TULEASCA - Facultatea de Drept, Universitatea Romano-Americana, Bucuresti

  Va invitam sa consultati programul conferintei pe pagina evenimentului - dreptulafacerilor.beck.ro sau pe Facebook.

  TAXA DE PARTICIPARE este de 400 LEI + TVA. Inscrierile confirmate pana la data de 10 mai 2017 inclusiv beneficiaza de o reducere de 20%. Aflati mai multe detalii referitoare la inscriere aici.


  ISTORIA CONFERINTEI

  Prima editie a Conferintei Dreptul Afacerilor a avut loc in anul 2005. De la acea prima editie, SCA Piperea si Asociatii a organizat anual conferinta alaturi de partenerul traditional Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, cererea de informatii fiind extrem de ridicata in domeniul dreptului societar, al procedurii insolventei si al dreptului fiscal. Incepand cu anul 2009, editiile conferintelor au fost, in parte, dedicate noilor coduri (civil si procedura civila) care au marcat si continua sa marcheze in mod semnificativ domeniul dreptului afacerilor.

  Editia din 2016 a Conferintei Dreptul Afacerilor - Dreptul societar, dreptul fiscal si insolventa - a avut in centrul dezbaterilor aspectele de noutate din viata societatilor care s-au confruntat cu o noua modificare masiva a legislatiei, cea din domeniul fiscal - intrarea in vigoare la 1 ianuarie 2016 a Noului Cod fiscal si a Noului Cod de procedura fiscala.


  Despre Editura C.H. Beck

  Editura C.H. Beck are ca obiect exclusiv de activitate editarea cartilor si a publicatiilor cu tematica juridica si economica. Editura s-a impus pe piata literaturii juridice in anul 1998 ca urmare a asocierii dintre grupul romanesc al Editurilor ALL si editura germana C.H. BECK. Incepand cu anul 2001, Editura All Beck s-a desprins din Grupul Editurilor ALL, iar din 2006 a preluat numele partenerului sau european C.H. Beck, devenind astfel o societate independenta, cu capital majoritar german. Compania a devenit astfel parte integranta a trustului european C.H. BECK, unul dintre cele mai vechi si mai reprezentative din Europa, grup fondat in anul 1763. In prezent, acest grup include mai multe societati din Germania, Elvetia, Cehia, Polonia si Romania.

  Cartile Editurii C.H. Beck pot fi comandate online in magazinul Beckshop.

  legalis este spon...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-04-27 :: Titlu: Cursul valutar din 26 aprilie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 26 aprilie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5355 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0105 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.162 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0064 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3378 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0124 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1842 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0091 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2156 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0034 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-04-27 :: Titlu: Tudorel Toader: Pachetul de legi pe Justitie va fi trimis martea viitoare la CSM

  Pachetul de legi referitoare la Justitie va fi trimis martea viitoare la CSM, pentru ca acest organism sa-l mai parcurga inca o data, iar in ziua in care isi da avizul va fi trimis la Guvern si la Parlament, a anuntat ministrul Tudorel Toader, in sedinta Comisiei juridice a Senatului.

  Presedintele Comisiei juridice senatoriale, Serban Nicolae, i-a solicitat ministrului Toader sa precizeze care este stadiul propunerilor MJ pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in conditiile in care saptamana viitoare vor fi reluate dezbaterile parlamentare pe acest subiect.

  "Pe rolul Parlamentului se afla cinci proiecte de lege, toate referitoare la legile justitiei. Le-am inventariat si eu, toate pot fi puse in discutie si adoptate independent de ceea ce venim noi. Una dintre ele este din 2008, OUG 46/2008 (Ordonanta de Urgenta pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor — n.r.) prin care se dorea intrarea in magistratura doar pe simplu interviu la o vechime de 18 ani", a precizat Tudorel Toader.

  El a subliniat ca se lucreaza la pachetul de legi pe Justitie si a amintit ca fostul ministru Florin Iordache a repus practic in discutie un proiect din urma cu doi ani.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-04-27 :: Titlu: Ministerul Justitiei - proces de analiza cu privire la dificultatile aparute in aplicarea noilor coduri

  Ministerul Justitiei a anuntat, miercuri, demararea unui proces de analiza cu privire la dificultatile aparute in aplicarea noilor coduri, in special a Codului penal si a Codului de procedura penala.

  "Avand in vedere dificultatile semnalate in procesul de aplicare a noilor coduri, in special a Codului penal si a Codului de procedura penala, Ministerul Justitiei apreciaza ca se impune o evaluare a impactului de ansamblu al reglementarilor continute de noile coduri. In acest scop, ministerul demareaza un proces de analiza cu privire la aceasta problematica, atat in materie penala si procesual-penala, cat si in materie civila si procesual-civila", se arata intr-un comunicat al MJ transmis miercuri AGERPRES.

  Potrivit sursei citate, in realizarea evaluarii vor fi implicate, pe langa comisiile de elaborare a noilor coduri si a legilor de punere in aplicare a acestora, institutiile din cadrul autoritatii judecatoresti si asociatiile magistratilor, dar si celelalte profesii juridice cu atributii in infaptuirea actului de justitie ori conexe actului de justitie, institutii de invatamant superior si Institutul de Cercetari Juridice "acad. Andrei Radulescu" al Academiei Romane, precum si reprezentanti ai societatii civile.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-04-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 aprilie 2017

  In data de 25 aprilie 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 290/2017 - M. Of. 290/2017 [M. Of. 290 / 25 aprilie 2017]
 • Monitorul Oficial 291/2017 - M. Of. 291/2017 [M. Of. 291 / 25 aprilie 2017]
 • Monitorul Oficial 292/2017 - M. Of. 292/2017 [M. Of. 292 / 25 aprilie 2017]
 • Monitorul Oficial 293/2017 - M. Of. 293/2017 [M. Of. 293 / 25 aprilie 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-04-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 aprilie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 aprilie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.525 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.009 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1556 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0146 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3254 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0238 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1751 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0201 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.219 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-04-25 :: Titlu: Eurostat: Romania a avut un deficit bugetar de 3% din PIB, in 2016

  Un numar de patru state membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, au avut un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA, sistemul conturilor europene - n.r.) egal sau mai mare de 3% din PIB, potrivit unei estimari preliminare publicate luni de Eurostat.

  Spania a inregistrat un sold negativ de 4,5% din PIB, Franta un deficit de 3,4% din PIB iar Romania si Marea Britanie un deficit de 3% din PIB.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-04-25 :: Titlu: CDR: Impozitul pe venitul global va scadea drastic veniturile bugetare; inechitate fiscala intre rezidentii gospodariei

  Introducerea impozitului pe venitul global va determina o scadere drastica a veniturilor bugetare, iar din textul documentului rezulta o inechitate fiscala intre rezidentii unei gospodarii, potrivit unui comunicat al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) remis, luni AGERPRES.

  "Conceptul de 'gospodarie', ca pilon de baza al noului sistem, nu este reglementat de legislatia romaneasca, iar definitia fiscala creste din start complexitatea acestui nou sistem fiscal. Din analiza altor sisteme fiscale (cum este cel american), impunerea se realizeaza in mod individual si numai optional (daca este in beneficiul contribuabilului) la nivel de familie formata din sot, sotie si copii. Totodata, din textul documentului pot fi observate si alte aspecte, unele generatoare de inechitate fiscala (ex. tratamentul fiscal diferit intre rezidenti), alte neconcordante (ex. persoana responsabila cu indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a impozitului pe venitul global (IVG) de catre gospodarie; termenul de plata a IVG etc.)", se arata in document.

  Potrivit acestuia, introducerea impozitului pe venitul global, prin eliminarea sistemului de retinere la sursa si plata lunara a impozitului pe venituri (ex. salarii, dividende, dobanzi etc.), precum si a celui de plati anticipate de impozit (ex. pentru veniturile din activitati independente, chirii etc.), va determina o scadere drastica a incasarii veniturilor bugetare in anul 2018 care, raportat la datele anului 2016, va insemna cel putin 4% pierdere a veniturilor din PIB.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-04-25 :: Titlu: Proiectul legii salarizarii unitare a fost inregistrat la Senat

  Proiectul legii salarizarii unitare a fost inregistrat luni la Senat, el fiind semnat de 205 parlamentari PSD si ALDE.

  Senatul este prima Camera legislativa sesizata cu acest proiect, care a fost depus de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-04-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 aprilie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 aprilie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.534 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0067 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.1702 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0476 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3492 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0648 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1952 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0431 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2186 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-04-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 aprilie 2017

  In data de 24 aprilie 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 284/2017 - M. Of. 284/2017 [M. Of. 284 / 24 aprilie 2017]
 • Monitorul Oficial 285/2017 - M. Of. 285/2017 [M. Of. 285 / 24 aprilie 2017]
 • Monitorul Oficial 286/2017 - M. Of. 286/2017 [M. Of. 286 / 24 aprilie 2017]
 • Monitorul Oficial 287/2017 - M. Of. 287/2017 [M. Of. 287 / 24 aprilie 2017]
 • Monitorul Oficial 288/2017 - M. Of. 288/2017 [M. Of. 288 / 24 aprilie 2017]
 • Monitorul Oficial 289/2017 - M. Of. 289/2017 [M. Of. 289 / 24 aprilie 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-04-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 aprilie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 aprilie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5407 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0121 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.2178 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0068 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.414 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0056 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2383 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0022 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2195 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-04-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 aprilie 2017

  In data de 20 aprilie 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 275/2017 - M. Of. 275/2017 [M. Of. 275 / 20 aprilie 2017]
 • Monitorul Oficial 276/2017 - M. Of. 276/2017 [M. Of. 276 / 20 aprilie 2017]
 • Monitorul Oficial 277/2017 - M. Of. 277/2017 [M. Of. 277 / 20 aprilie 2017]
 • Monitorul Oficial 278/2017 - M. Of. 278/2017 [M. Of. 278 / 20 aprilie 2017]
 • Monitorul Oficial 279/2017 - M. Of. 279/2017 [M. Of. 279 / 20 aprilie 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2017-04-19 :: Titlu: INS: Numarul persoanelor apte de munca a ajuns la 8,979 milioane, in 2016; rata somajului a scazut la 5,9% de la 6,8%

  Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca a crescut, in 2016, cu ,2 puncte procentuale fata de anul precedent, pana la 61,6%, iar numarul persoanelor apte de munca s-a situat la 8,979 milioane, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate marti.

  In acest context, din cele aproape 9 milioane de persoane active in campul muncii, circa 8,5 milioane aveau un loc de munca, iar 530.000 erau someri.

  La nivel general, rata somajului a fost de 5,9%, in scadere fata de anul 2015, cand s-a consemnat un procentaj de 6,8%. Cea mai ridicata rata a somajului (20,6%) s-a inregistrat in randul tinerilor, cu varste intre 15 si 24 de ani. Altfel, rata somajului a fost de doar 3,1% in cazul persoanelor cu studii superioare.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-04-19 :: Titlu: Ministerul Muncii: 56.866 copii se aflau in sistemul de protectie speciala, la finele anului trecut

  Un numar de 56.866 copii erau inregistrati in sistemul de protectie speciala, la finele anului trecut, din care 19.369 copii (34,06%) beneficiau de masura de protectie speciala in servicii de tip rezidential si 37.497 copii (65,94%) in servicii de tip familial, conform statisticilor Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

  Din totalul copiilor ce beneficiau de servicii de tip rezidential, 15.462 copii se aflau in servicii de tip rezidential publice si 3.907 copii in servicii de tip rezidential private, in timp ce, in cazul copiilor ce beneficiau de servicii de tip familial, 18.664 copii se aflau la asistenti maternali, 14.089 copii la rude pana la gradul IV inclusiv si 4.744 copii la alte familii sau persoane.

  Incepand cu 1 ianuarie 2005, serviciile publice de asistenta sociala de la nivelul consiliilor locale sunt principalele responsabile cu dezvoltarea acestora, ajungand la 31 decembrie 2016 sa ofere servicii pentru 43,76% din copiii beneficiari de astfel de servicii, pentru 19,65% oferind organismele private acreditate, iar 36,59% sunt beneficiari ai serviciilor de prevenire oferite de Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-04-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 aprilie 2017

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 aprilie 2017 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.5188 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0043 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.2404 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0172 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.3125 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0147 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2281 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0096 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2203 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2017-04-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 aprilie 2017

  In data de 18 aprilie 2017 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 268/2017 - M. Of. 268/2017 [M. Of. 268 / 18 aprilie 2017]
 • Monitorul Oficial 269/2017 - M. Of. 269/2017 [M. Of. 269 / 18 aprilie 2017]
 • Monitorul Oficial 270/2017 - M. Of. 270/2017 [M. Of. 270 / 18 aprilie 2017]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2017-04-18 :: Titlu: OUG 27/2017 pentru anumite masuri fiscal-bugetare

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 288/2017 a fost publicata OUG 27/2017 pentru adoptarea unor masuri fiscal-bugetare.

  ncepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prin derogare de la prevederile art. 61 alin. (1) si art. 63 alin. (4) din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita, inclusiv pentru asociatiile de dezvoltare intercomunitara, de la Ministerul Finantelor Publice, in cursul anului 2017, contractarea de imprumuturi din venituri din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, in limita sumei de 500.000 mii lei, pentru asigurarea prefinantarii si/sau cofinantarii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile din perioada 2014?2020, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor, in urmatoarele conditii:
  a) dobanda: ROBOR la 3 luni comunicata de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi lucratoare a lunii anterioare autorizarii imprumutului, plus o marja de 3,50 puncte procentuale si care ramane fixa pe toata durata de derulare a imprumutului;
  b) perioada de rambursare: pana la 20 de ani, cu posibilitatea rambursarii anticipate, partial sau integral;
  c) termenul limita de depunere la directiile generale regionale ale finantelor publice/administratiile judetene ale finantelor publice a documentelor prevazute la alin. (10) pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale: 31 octombrie 2017;
  d) limita de indatorare: exceptat.

  Textul integral: OUG 27/2017 pentru anumite masuri fiscal-bugetare
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-04-18 :: Titlu: DIICOT: Propunerile MJ de modificare a Codurilor penale nu satisfac cerintele de implementare a unei directive UE privind confiscarea extinsa

  DIICOT sustine ca propunerile ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de modificare si completare a Codurilor penale si a Legii privind executarea pedepselor, nu vor fi de natura sa satisfaca exigentele implementarii unei directive a Consiliului si Parlamentului European cu privire la confiscarea extinsa.

  DIICOT a anuntat vineri, printr-un comunicat de presa, ca a inaintat pe 13 aprilie Ministerului Justitiei observatiile si propunerile sale cu privire la proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr.135/2010 privind Codului de Procedura Penala, precum si pentru completarea articolului 79 din Legea nr.253/2013 privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

  In urma unei analize intocmite pe baza consultarii intregului corp de procurori din cadrul structurii, DIICOT arata ca, pe langa comentariile si observatiile de natura tehnica formulate pe marginea textelor de lege propuse pentru conformarea cu deciziile Curtii Constitutionale, a remarcat si necesitatea de a implementa si alte modificari legislative, ca efect al unor alte decizii ale Curtii Constitutionale.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2017-04-18 :: Titlu: Fondurile de Pensii din Romania nu pot fi nationalizate (ASF)

  Fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt in totalitate alimentate din alocatii de la stat. Dar aceste alocatii, odata transferate catre fonduri in numele cetatenilor romani beneficiari, devin active in proprietate privata si ele nu mai pot fi retrase sau nationalizate (confiscate), potrivit Constitutiei, a precizat Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), intr-un comunicat remis luni AGERPRES.

  In afara Fondului de Pensii de stat (Pilonul I), in Romania exista doua alte tipuri de fonduri de pensii "private": Fondurile de Pensii obligatorii, constituite din alocatii de la bugetul de stat, dar administrate privat (Pilonul II) si Fondurile de Pensii facultative, alimentate din contributii individuale si administrate privat (Pilonul III), ambele infiintate prin Legi organice in 2004, respectiv 2006. Fondurile din Pilonul III sunt complet private, comparabile cu fondurile de investitii din piata de capital, dar reglementate mai prudent prin lege speciala, avand in vedere obiectivul lor final, de completare a pensiei cetatenilor, si durata lor mai lunga (participatiile nu pot fi valorificate decat la termen). Ca orice active in proprietate privata, contributiile individuale la aceste fonduri nu pot fi nationalizate, se arata in comunicat.

  Mai multe detalii pe Agerpres.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica
  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  87 useri online

  Useri autentificati: