DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |

Sursa: Cursuri-cursuri.ro :: Data: 2015-08-19 :: Titlu: (P)Curs Initiere in Oracle SQL, 4-5 septembrie 2015

Echipa Cursuri-cursuri.ro anunta organizarea, in data de 4-5 septembrie 2015, cursului Initiere in Oracle SQL, curs ce urmareste prezentarea limbajului SQL si a elementelor principale ale utilizarii acestuia in bazele de date ORACLE.

Cursantii vor dobandi cunostinte privind crearea, modificarea si stergerea tabelor, manipularea datelor, informatii privind optimzarea bazelor de date.

Cursul are o orientare practica, orientata pe interactiunea cu consola Oracle SQLPlus, cu familiarizarea si gestionarea elementelor de sintaxa SQL si a controlului sesiunii de lucru.

La final cursantii isi vor testa abilitatile dobandite printr-un test practic.

Atat cursul cat si procedura testarii este asigurata de cadre didactice universitare cu vechime semnificativa in domeniul predarii Bazelor de Date.

Prezentarea cursului si formularul de inscriere: Inscriere si detalii curs Initiere in Oracle SQL.
Facebook: Cursuri, Workshop-uri
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 august 2015

In data de 18 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 625/2015 - M. Of. 625/2015 [M. Of. 625 / 18 august 2015]
 • Monitorul Oficial 626/2015 - M. Of. 626/2015 [M. Of. 626 / 18 august 2015]
 • Monitorul Oficial 627/2015 - M. Of. 627/2015 [M. Of. 627 / 18 august 2015]
 • Monitorul Oficial 628/2015 - M. Of. 628/2015 [M. Of. 628 / 18 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-08-19 :: Titlu: Mentiunile care decurg din obligativitatea formularii si sustinerii cererii de recurs de catre persoanele juridice prin avocat sau consilier juridic sunt neconstitutionale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 539/2015 a fost publicata Decizia nr. 485 din 23 iunie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.13 alin.(2) teza a doua, art.84 alin.(2) si art.486 alin.(3) din Codul de procedura civila.

  Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate, astfel cum rezulta din incheierile de sesizare a Curtii Constitutionale, il constituie dispozitiile art.13 alin (2) teza a doua, art.84 alin.(2) si art.486 alin.(3) din Codul de procedura civila. Avand in vedere ca in prezenta cauza dispozitiile art.486 alin.(3) din Codul de procedura civila sunt criticate in privinta obligativitatii mentiunii din cererea de recurs a semnaturii consilierului juridic sau a avocatului, in cazul persoanelor juridice, iar dispozitiile art.13 alin.(2) teza a doua din Codul de procedura civila au fost constatate ca fiind neconstitutionale prin Decizia nr.462 din 17 septembrie 2014 doar in partea referitoare la obligativitatea formularii si sustinerii cererii si concluziilor in recurs prin avocat, in cazul partilor persoane fizice, Curtea retine ca obiect al exceptiei de neconstitutionalitate dispozitiile art.13 alin.(2) teza?a doua, art.84 alin.(2) si art.486 alin.(3) din Codul de procedura civila, cu referire la mentiunile care decurg din obligativitatea formularii si sustinerii cererii de recurs de catre persoanele juridice prin avocat sau consilier juridic.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine, in esenta, ca intregul rationament retinut in Decizia Curtii Constitutionale nr.462 din 17 septembrie 2014 cu privire la persoanele fizice este aplicabil si in cazul persoanelor juridice, intrucat si in cazul acestora s-ar putea retine ca obligatia angajarii unui avocat in recurs ar putea reprezenta o sarcina disproportionata, de natura a le descuraja sa apeleze la serviciul justitiei, fiind astfel afectate drepturile si libertatile fundamentale consacrate de art.21 si art.24 din Constitutie, care se refera, deopotriva, la partile litigante, indiferent daca acestea sunt persoane fizice sau juridice, dreptul la un aparator ales reglementat ca o garantie a dreptului la aparare neputand fi transformat intr-o obligatie ori intr-o conditie de admisibilitate a exercitarii unei cai de atac. Instanta mai sustine ca in cazul persoanelor juridice nu pot fi identificate nici macar remediile consacrate de legiuitor in cazul persoanelor fizice prin dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, rezultand astfel ca in cazul persoanelor juridice cheltuielile obligatorii de angajare a unui avocat sau consilier juridic se constituie intr-o sarcina disproportionata care poate afecta activitatea acestor entitati. Acest rationament isi pastreaza valabilitatea si in cazul autoritatilor publice, chiar in masura in care s-ar considera ca acestea sunt intotdeauna solvabile, in conditiile art.44 alin.(1) teza intai din Constitutie.

  Obligatia impusa acestor autoritati de a formula cereri si concluzii in recurs doar prin avocat sau consilier juridic este de natura a impiedica exercitarea dreptului de liber acces la justitie ori a dreptului la aparare, caci exclude posibilitatea intocmirii unor astfel de acte de procedura prin alte categorii de personal de specialitate juridica, desi cea mai mare parte a unor astfel de persoane juridice au angajat un astfel de personal, in aplicarea dispozitiilor din anumite legi speciale. Or, prin art.I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative, s-a interzis, ca regula, achizitionarea serviciilor juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare, pentru autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, pentru societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si pentru regiile autonome care au in structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica.

  Se mai arata ca o unitate administrativ-teritoriala ori o autoritate publica locala are personal de specialitate juridica angajat potrivit unei legi speciale, fiindu-i interzisa achizitionarea de servicii juridice de consultanta, asistenta ori reprezentare, insa nu ar putea exercita calea de atac a recursului ori nu ar putea invoca aparari intr-o atare cale de atac prin personalul angajat si nici nu ar avea, decat in cazuri cu totul exceptionale, posibilitatea de a beneficia de serviciile unui avocat sau consilier juridic.

  Se mai sustine ca, chiar in masura in care nu s-ar considera neconstitutionala obligatia de a angaja serviciile unui avocat sau consilier juridic pentru intocmirea actelor de procedura in recurs pentru persoanele juridice in general, dispozitiile ar...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-19 :: Titlu: ANOSR: Universitatile care scolarizeaza studenti in afara legii trebuie aspru sanctionate

  Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) considera ca nu trebuie sa se ofere posibilitatea universitatilor care au incalcat reglementarile Legii Educatiei Nationale sa poata emite acte de studii pentru absolventii programelor de studii neacreditate/neautorizate sau care au depasit capacitatea de scolarizare admisa.

  "ANOSR (...) considera oportuna decizia MECS de a reglementa situatia incerta a absolventilor unor anumite programe de studii neacreditate/neautorizate inmatriculati in sistemul de invatamant superior pana in anul universitar 2010-2011, dar proiectul de ordonanta de Guvern publicat trebuie sa fie modificat in asa fel incat sa nu ofere posibilitatea universitatilor care au incalcat reglementarile Legii Educatiei Nationale (...) sa poata emite acte de studii pentru absolventii programelor de studii neacreditate/neautorizate sau care au depasit capacitatea de scolarizare admisa si sa se asigure printr-un sistem strict de monitorizare si sanctionare ca astfel de cazuri nu se vor mai intalni si in viitor", se arata intr-un comunicat al ANOSR remis marti AGERPRES.

  Potrivit organizatiei, ordonanta de Guvern trebuie sa reglementeze dreptul de a beneficia de acte de studii, recunoscute de catre stat, doar studentilor care au inceput studiile organizate la forme de invatamant/locatii/intr-o limba de predare neacreditata/neautorizata cel tarziu in anul universitar 2010-2011, care se afla in prezent intr-o situatie de vid legislativ.

  "Daca exista astfel de situatii intalnite si la studenti inmatriculati incepand cu anul universitar 2011-2012, dupa emiterea Legii Educatiei Nationale nr. 1/ 2011, universitatile care au permis incalcarea legislatiei in vigoare in acest fel trebuie aspru sanctionate, iar pentru acei studenti trebuie stabilite masuri tranzitorii prin care sa aiba dreptul sa isi continue si/sau echivaleze studiile in cadrul unor programe care respecta normele legale in vigoare, cu verificarea nivelului de competente dobandit de acestia", se mentioneaza in documentul citat.

  De asemenea, ANOSR solicita MECS sa aplice sanctiuni mult mai dure in momentul in care se constata astfel de incalcari ale legislatiei in vigoare, care sa descurajeze universitatile sa adopte astfel de practici.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-19 :: Titlu: Oprea: Trebuie inasprita legea in cazurile de viol; UNPR va inainta Parlamentului un proiect

  Vicepremierul Gabriel Oprea a precizat, marti seara, ca formatiunea politica pe care o conduce intentioneaza sa elaboreze si sa depuna la Parlament un proiect de lege care sa inaspreasca pedepsele aplicate in cazurile de viol.

  "Parerea mea este ca in astfel de cazuri de viol, care creeaza o mare sensibilitate in societate, pe buna dreptate, fiindca toti avem copii, trebuie inasprita legea. Nici nu discutam acest lucru si trebuie intervenit in forta si cu profesionalism. Ca ministru de Interne si vicepremier pe securitate (...) si, bineinteles, UNPR, ca un partid de interes, care sprijina statul roman si Justitia in primul rand (...), vrem sa facem un proiect de lege, sa il inaintam in Parlamentul Romaniei. Comunitatea, poporul il asteapta", a declarat Oprea intr-o emisiune televizata.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-19 :: Titlu: Ponta: Salariile personalului sanitar vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie

  Salariile personalului sanitar vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie, a anuntat marti, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta.

  "Putem de la 1 octombrie anul acesta (...) sa aplicam o crestere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Asta inseamna, daca datele ministerului si ale Casei sunt corecte, 181.000 de persoane in reteaua Ministerului Sanatatii si a autoritatilor publice locale si 12.380 de persoane in ministerele si institutiile care au propria retea, Interne, Aparare, SRI si celelalte", a declarat premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa alaturi de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

  Prim-ministrul a mentionat ca pentru aceasta majorare impactul bugetar anual este in jur de 1,7 miliarde de lei.

  El a adaugat ca majorarea salariala se va face "in special in baza economiilor facute de sistemul de Sanatate, dupa introducerea cardului de sanatate si a celorlalte masuri de eficientizare".

  "Pentru anul acesta resursele sunt asigurate din fondurile economisite la Ministerul Sanatatii si la Casa, dar pentru asta avem nevoie in luna octombrie de o rectificare bugetara pe care, evident ca o vom face in asa fel incat din noiembrie sa se plateasca practic salariile majorate in luna octombrie. Este important in textul ordonantei si dupa aceea in dezbaterea in Parlament ca obligatia de a continua aceasta marire graduala sa fie asumata inainte de Legea bugetului in asa fel incat in 2016 sa putem aplica urmatoare crestere de 25% si in acelasi fel 25% anual pana cand se ajunge la o dublare a venitului actual pentru medici, asistente si restul personalului", a declarat premierul.

  Ponta a spus ca actul normativ privind marirea salariilor personalului din Sanatate va fi elaborat in vederea adoptarii in sedinta de Guvern de miercurea viitoare sub forma unei ordonante de urgenta.

  Seful Guvernului a afirmat ca discutiile cu reprezentatii sistemului sanitar vor continua si in perioada urmatoare in vederea imbunatatirii legislatiei si dotarilor din domeniu.

  "Nu cred ca exista o solutie magica pentru un sistem de sanatate, dar cred ca exista posibilitatea de a imbunatati atat partea de legislatie, de dotare, cat si de salarizare a personalului", a declarat premierul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-18 :: Titlu: ANAF: Aproape 70% dintre persoanele selectate pentru control trebuie sa justifice sume de peste 1 milion lei

  Aproape 70% dintre persoanele selectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru control trebuie sa justifice provenienta unor sume mai mari de un milion lei, iar dintre acestea 18 persoane trebuie sa explice sume de peste 20 de milioane de lei, se arata intr-un comunicat al ANAF remis, luni, AGERPRES.

  Conform situatiei pe intervale de risc fiscal — diferenta intre alocarile de fonduri (cheltuieli, constituiri de depozite, investitii etc) dintr-o perioada, din care au fost scazute eventualele surse neimpozabile, si veniturile declarate in aceeasi perioada — pentru primele 313 persoane selectate pentru verificari fiscale prealabile documentare (VFPD) urmare analizelor de risc efectuate de ANAF in luna mai 2015, 219 din cele 313 persoane au diferente de justificat de peste un milion de lei.

  Dintre acestea, 118 persoane au diferente de justificat sume cuprinse intre 1.000.000 si 5.000.000 lei.

  ANAF precizeaza ca persoanele care prezinta risc de nedeclarare mai mic de 1 milion de lei au fost selectate, in cea mai mare parte, datorita faptului ca sunt rude sau afini cu persoane incadrate in transele superioare de risc, selectarea facandu-se concomitent, potrivit prevederilor legale.

  Agentia a anuntat la inceputul acestei luni ca verifica, intr-o prima etapa, 313 persoane fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal, cele mai multe dintre acestea provenind din municipiul Bucuresti (31 persoane) si judetele Ilfov (34) si Suceava (14).

  Durata efectuarii verificarii fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni in cazul in care sunt necesare informatii din strainatate.

  Pentru control, ANAF a identificat, intr-o prima etapa, persoanele care au efectuat cheltuieli semnificative, respectiv asociati/actionari care au imprumutat firma cu sume mai mari de 200.000 de lei, persoane fizice care cumpara bunuri sau case in valoare de peste 70.000 de euro, persoane fizice cu depozite anuale mai mari de 500.000 lei si persoane fizice care au cumparat masini mai scumpe de 25.000 de euro.

  In urma aplicarii acestui prim filtru, dintre cei peste 14,36 milioane de contribuabili, 29.253 sunt persoanele care intra in esantionul supus analizei de risc. Analiza de risc este efectuata pornind de la veniturile personale declarate in perioada 2011—2013, dar se va tine cont si de veniturile declarate in perioada anterioara, pana in 2006. Ulterior sunt verificate achizitiile de locuinte si terenuri, constituirea de depozite bancare, imprumuturile catre firme si achizitia de masini, nave si aeronave.

  In esantionul de risc PFRF intra persoanele fizice cu avere afisata semnificativa (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate), nejustificata de veniturile declarate.

  Orice venituri constatate de organele fiscale, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu cota de 16%, iar prin decizia de impunere se calculeaza si obligatiile fiscale accesorii (penalitati, dobanzi).

  In cazul constatarii de indicii care ar putea intruni elementele constitutive ale unei infractiuni se sesizeaza organele de urmarire penala competente.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-18 :: Titlu: Constantin: Fermierii care au inregistrat pierderi din cauza secetei vor primi despagubiri dupa finalizarea evaluarilor

  Fermierii care au inregistrat pierderi din cauza secetei la culturile insamantate in primavara vor primi despagubiri de la bugetul de stat, dar numai dupa ce vor fi finalizate evaluarile facute de comisiile constituite pe langa prefecturi, a declarat luni ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la finalul discutiilor cu fermierii.

  'Vom incerca sa identificam pierderile pe fiecare fermier in parte si pe suprafetele respective sa intervenim cu despagubiri in limita permisa de bugetul de stat. Concret, pentru fermierii mici si care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafata cultivata vom interveni cu un ajutor de la buget de stat sub forma unei scheme de minimis. Aceasta va fi legiferata printr-o Hotarare de Guvern, cel mai probabil in luna septembrie, urmand ca la prima rectificare bugetara in functie de resursele pe care le primim sa si acordam aceste despagubiri in 2015', a adaugat ministrul Agriculturii.

  In ceea ce priveste despagubirile pentru fermierii mari, ministrul a precizat ca trebuie notificata Comisia Europeana deoarece valoarea despagubirilor este ceva mai mare.

  'Pentru fermierii mari, pentru ca valoarea despagubirilor este ceva mai mare, trebuie sa notificam Comisia Europeana dupa ce vom incheia statistica la care lucram cu acele comisii. Estimam ca raspunsul Comisiei va veni in cateva luni de zile si imediat vom acorda, cel mai probabil la inceputul lui 2016. De asemenea, lucram si la documentele pregatitoare pentru a solicita si CE un ajutor, cu speranta ca il vom si primi, daca nu, exista deja un angajament al Guvernului pentru celelalte scheme la care am facut referire', a adaugat ministrul.

  Seful MADR a precizat ca, in prezent, exista o evaluare partiala a culturilor afectate de seceta realizata de comisiile inspectoratelor pentru situatii de urgenta, insa ea va fi facuta publica abia dupa ce se va finaliza recoltatul si se va sti exact ce pierderi de productie s-au inregistrat pe fiecare cultura.

  'Am primit evaluarea de la majoritatea judetelor dar nu este finalul, acesta va fi odata cu incheierea campaniei de recoltat, dar culturile cele mai afectate sunt in special cele de primavara, respectiv porumbul si floarea soarelui", a spus Constantin.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-18 :: Titlu: AJOFM: Absolventii de facultate pot primi ajutor de somaj in valoare de 250 lei

  Absolventii de studii superioare care au sustinut licenta in luna iulie se pot inscrie in baza de date a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AFOFM) Ilfov pentru a putea primi ajutor de somaj, se arata intr-un comunicat remis luni AGERPRES.

  'Indemnizatia de somaj se acorda pe o perioada de 6 luni si este in cuantum de 250 de lei lunar. Bineinteles, indemnizatia se da doar celor care nu isi gasesc un loc de munca. Conform Legii nr.76/2002, absolventii au la dispozitie 60 de zile pentru a-si depune dosarele, incepand cu 1 august pana la 30 septembrie.

  Pentru a primi banii, absolventii trebuie sa detina diploma de absolvent cu licenta si sa nu urmeze o alta forma de invatamant, inclusiv master
  ', se arata in comunicatul citat.

  Documentele necesare sunt: copii dupa cartea de identitate, diploma de licenta sau adeverinta de absolvire (original sau copie legalizata), adeverinta medicala din care sa rezulte ca este apt pentru munca, adeverinta fiscala eliberata de organele financiare teritoriale care sa dovedeasca veniturile proprii impozabile si un dosar plic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4269 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0045 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9886 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0241 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2359 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0425 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0833 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0132 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2103 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 august 2015

  In data de 17 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 622/2015 - M. Of. 622/2015 [M. Of. 622 / 17 august 2015]
 • Monitorul Oficial 623/2015 - M. Of. 623/2015 [M. Of. 623 / 17 august 2015]
 • Monitorul Oficial 624/2015 - M. Of. 624/2015 [M. Of. 624 / 17 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Cursuri-cursuri.ro :: Data: 2015-08-17 :: Titlu: (P)Curs Initiere in Oracle SQL, 4-5 septembrie 2015

  Echipa Cursuri-cursuri.ro anunta organizarea, in data de 4-5 septembrie 2015, cursului Initiere in Oracle SQL, curs ce urmareste prezentarea limbajului SQL si a elementelor principale ale utilizarii acestuia in bazele de date ORACLE.

  Cursantii vor dobandi cunostinte privind crearea, modificarea si stergerea tabelor, manipularea datelor, informatii privind optimzarea bazelor de date.

  Cursul are o orientare practica, orientata pe interactiunea cu consola Oracle SQLPlus, cu familiarizarea si gestionarea elementelor de sintaxa SQL si a controlului sesiunii de lucru.

  La final cursantii isi vor testa abilitatile dobandite printr-un test practic.

  Atat cursul cat si procedura testarii este asigurata de cadre didactice universitare cu vechime semnificativa in domeniul predarii Bazelor de Date.

  Prezentarea cursului si formularul de inscriere: Inscriere si detalii curs Initiere in Oracle SQL.
  Facebook: Cursuri, Workshop-uri
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-17 :: Titlu: INS: Importurile de gaze au scazut cu 78,4%, in primul semestru din 2015

  Romania a importat, in primele sase luni din 2015, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 66.700 tone echivalent petrol (tep), cu 78,4% (242.300 tep) mai mica fata de cantitatea importata in perioada similara din 2014, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica /INS/.

  Productia interna de gaze naturale a totalizat, in primul semestru din 2015, peste 4,38 milioane tep, fiind cu 32.300 tep (0,7%) sub cea din perioada ianuarie — iunie 2014.

  Potrivit INS, importurile de gaze naturale utilizabile s-au ridicat, in 2014, la 447.400 tone echivalent petrol (tep), cu 61,5% (714.100 tep) mai mici fata de cele din 2013. De asemenea, productia interna de gaze naturale a totalizat peste 8,675 milioane tep, fiind cu 73.900 tep (0,9%) mai mare comparativ cu cea raportata in anul precedent.

  Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2015 — 2035 releva faptul ca Romania dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, cu rezerve sigure de aproximativ 1.600 TWh.

  "La o productie medie anuala in Romania (11 miliarde metri cubi gaze naturale) si in conditiile unui declin anual constant de 5% al rezervelor sigure de gaze naturale, coroborat cu o rata de inlocuire a rezervelor de gaze naturale de 80%, se poate aprecia ca rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza intr-o perioada de aproximativ 14 ani", potrivit datelor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-17 :: Titlu: FPTR: Vacantele la mare se ieftinesc cu pana la 30% din 20 august

  Tarifele hotelurilor de pe litoral se vor reduce cu pana la 30% incepand de la jumatatea saptamanii viitoare, urmand sa ajunga la 90-210 lei pe noapte pentru un hotel de 3-4 stele din Mamaia si la 70-190 lei pentru o structura similara in statiunile din sud, se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

  Astfel, la un hotel de 2 stele din Mamaia tariful va fi cuprins intre 85 de lei si 98 lei de persoana pe zi, cu mic dejun inclus, la 3 stele — intre 93 lei si 145 lei de persoana pe zi, cu mic dejun inclus, iar la 4 stele — intre 120 lei si 210 lei de persoana pe zi, cu mic dejun inclus.

  La polul opus se afla statiunea Saturn, din sudul litoralului, unde la un hotel de 2 stele tariful va fi cuprins intre 45 lei — 55 lei cu mic dejun inclus, la 3 stele, intre 73 lei si 120 lei, pe zi, cu mic dejun inclus, iar la 4 stele — de 144 lei pe zi, cu mic dejun inclus.

  O varianta medie de cost poate fi intalnita in statiunea Jupiter, unde la un hotel de 2 stele tariful va fi cuprins intre 65 lei-70 lei cu mic dejun inclus, iar la 3 stele, intre 83 lei — 100 lei.

  Potrivit lui Dragos Raducan, prim-vicepresedintele executiv al FPTR, tarifele vor scadea cu inca 30 la suta, incepand din luna septembrie.

  'Aceste tarife vor functiona in perioada 20-31 august a.c., dupa care vor scadea cu inca 30%, in luna septembrie. În week-end-urile din varf de sezon, gradul de ocupare al structurilor de cazare de pe litoral este de 90-100 la suta, iar in cursul saptamanii este mai scazut, ajungand la 70-80 la suta. Sarbatoarea Sfintei Maria aduce cel mai aglomerat weekend pe litoral. Spre deosebire de anii precedenti, sarbatoarea cade sambata, deci nu sunt zile libere suplimentare, ceea ce va face sa fie un sfarsit de saptamana obisnuit din punct de vedere al incasarilor pe litoral. Toate hotelurile dispun de camere libere', a spus Dragos Raducan.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-16 :: Titlu: MDRAP: Programul transnational Dunarea se lanseaza in zilele de 23 si 24 septembrie 2015 la Budapesta

  Programul transnational Dunarea va fi lansat, la Budapesta (Ungaria), in zilele de 23 si 24 septembrie. Cu acelasi prilej va avea loc si lansarea primului apel de propuneri de proiecte.

  Potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, AGERPRES de MDRAP, propunerile vizand temele identificate trebuie sa urmareasca atat realizarea unor obiective importante, cu impact real in regiune, cat si cresterea cooperarii dincolo de granite.

  In cadrul conferintei se vor aborda subiecte ce au ca scop sprijinirea potentialilor beneficiari in pregatirea propunerilor de proiecte. Tematica abordata va include, printre altele, perspectiva Cooperarii Teritoriale Europene, realizarea unei imagini de ansamblu a Programului transnational Dunarea, explicarea legaturilor si diferentelor fata de Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, promovarea subiectelor tematice de interes pentru PO Dunarea (axe prioritare).

  Conferinta va reuni aproximativ 500 de participanti din cele 14 state partenere in program, reprezentanti ai institutiilor europene, ai institutiilor regionale si nationale, experti si institutii interesate sa participe in proiectele de cooperare, precizeaza MDRAP.

  Programul Transnational Dunarea este succesorul Programului de Cooperare Transnationala Sud-Estul Europei. Programul beneficiaza de un buget de 202,3 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala si 19,8 milioane prin IPA II (Instrumentul pentru Asistenta de Preaderare) pentru proiecte transnationale in bazinul Dunarii.

  Partenerii eligibili provin din noua tari UE: Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Germania (Baden-Wurttemberg si Bayern), Ungaria, Romania si Slovacia.

  MDRAP gestioneaza, in perioada de programare 2014-2020, 14 programe operationale cu cofinantare din fonduri europene: Programul Operational Regional — POR, Programul Operational Capacitate Administrativa — POCA si 12 programe de cooperare teritoriala europeana.

  Programele de Cooperare Teritoriala Europeana presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate si administrate in comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din Romania cu regiuni din statele vecine, cu regiuni dintr-un anumit spatiu geografic in cadrul cooperarii transnationale si cu regiuni din orice stat membru al UE in cadrul cooperarii interregionale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-16 :: Titlu: Loteria bonurilor fiscale: O noua extragere va avea loc duminica; participa bonurile emise in luna iulie

  Ministerul Finantelor Publice (MFP) organizeaza, duminica, o noua extragere in cadrul Loteriei bonurilor fiscale, pentru bonurile emise in luna iulie, fondul de premiere fiind de un milion de lei.

  La aceasta extragere participa toate bonurile fiscale emise in perioada 1 — 31 iulie 2015, fara a fi necesara inregistrarea prealabila a acestora intr-o baza de date. In urma extragerii, vor fi acordate cel mult 100 de premii, a anuntat MFP intr-un comunicat. 'Selectia castigatorilor va fi realizata in doua etape. Astfel, duminica, 16 august, Loteria Romana va organiza extragerea din urne a bilelor care vor desemna ziua si valoarea bonurilor castigatoare in prima etapa de selectie. Dupa centralizarea bonurilor castigatoare, daca numarul acestora este mai mare de 100, va fi organizata cea de-a doua extragere, pentru determinarea a maximum 100 de bonuri castigatoare', mentioneaza ministerul.

  Extragerea lunara va fi organizata in studioul TV al Loteriei Romane, incepand cu ora 20,10. Extragerea este publica si va putea fi transmisa, in direct, de toate televiziunile interesate, prin preluarea semnalului audio-video de la studioul Loteriei Romane.

  Rezultatele extragerii vor fi postate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si al Loteriei Romane minimum 30 de zile.

  'Depunerea cererilor de revendicare se realizeaza incepand cu prima zi dupa efectuarea extragerii, timp de 30 de zile, prin depunerea in original a bonului fiscal castigator, alaturi de copia actului de identitate si de o cerere la orice administratie fiscala din structura ANAF, acest termen reprezentand termen de decadere din dreptul de revendicare a premiului. Formularul cererii poate fi obtinut gratuit de la administratia fiscala la care se depune bonul fiscal sau descarcat de pe site-ul MFP', se mai arata in comunicat.

  In cazul realizarii celei de a doua etape de selectie in cadrul Loteriei bonurilor fiscale, va fi extras un numar din lista numerelor unice de inregistrare acordate bonurilor pentru care au fost revendicate premii. ?i aceasta extragere va fi realizata cu urnele Loteriei si va fi televizata, organizarea acesteia urmand sa fie anuntata ulterior.

  Pentru extragerea care a avut loc in data de 28 iunie 2015 au fost depuse 508 cereri de revendicare, iar joi, 6 august, a fost organizata a doua etapa de selectie a celor 100 de castigatori.

  Pentru extragerea din data de 19 iulie, pana la data de 12 august, au fost depuse 4 cereri de revendicare a premiilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: ELSA Bucuresti :: Data: 2015-08-15 :: Titlu: Noua componenta a Biroului Local ELSA Bucuresti

  De la 1 august 2015, Biroul Local ELSA Bucuresti are o componenta noua:

 • Presedinte: Mircea-Mihai Obreja
 • Secretar General: Mihai Sandu
 • Trezorier: Alexandru Popescu
 • Vicepresedinte Activitati Academice: Laura-Elena Ivan
 • Vicepresedinte Seminare si Conferinte: Madalina Rogin
 • Vicepresedinte STEP: Alexandra Mazilescu
 • Vicepresedinte Marketing: Alina Chirila
 • Vicepresedinte Resurse Umane: Oana-Irina Savulescu
 • Director Fundraising: Ioan Puiu
 • Director Relatii publice: Alexandra Neatu
 • Director IT: Nicolae-Andrei Dumbrava
 • Director Moor Court Competitions: Veronica Culcea

  ELSA (The European Law Students` Association) este o asociatie internationala, independenta, apolitica, condusa de si pentru studenti. ELSA România este singura asociatie a studentilor la drept care activeaza la nivel national. Parte a ELSA România, grupul local ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicând stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are ca scop principal evolutia tinerilor în sistemul juridic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 august 2015

  In data de 14 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 618/2015 - M. Of. 618/2015 [M. Of. 618 / 14 august 2015]
 • Monitorul Oficial 619/2015 - M. Of. 619/2015 [M. Of. 619 / 14 august 2015]
 • Monitorul Oficial 620/2015 - M. Of. 620/2015 [M. Of. 620 / 14 august 2015]
 • Monitorul Oficial 621/2015 - M. Of. 621/2015 [M. Of. 621 / 14 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-15 :: Titlu: Programul 'Litoralul pentru Toti' debuteaza la 31 august, la preturi incepand cu 159 lei pentru 6 nopti

  Romanii isi pot cumpara vacante la preturi reduse prin programul 'Litoralul pentru Toti', care se deruleaza in perioada 31 august - 11 octombrie, tarifele fiind cuprinse intre 159 lei si 605 lei de persoana pe sejur, conform informatiilor de pe site-ul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

  Programul a fost lansat de ANAT, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si Asociatia Litoral-Delta Dunarii (ALDD).

  'Ca si la editia precedenta, turistii beneficiaza de o optiune suplimentara: varianta All Inclusive, care asigura toate cele 3 mese servite in regim bufet, bauturi incluse, acces gratuit la locuri de joaca pentru copii, piscine, sezlonguri si umbrele pe plaja', se mentioneaza in comunicat.

  Tarifele maximale pentru sejururi All Inclusive de cinci nopti/persoana, ajung pana la 765 lei/persoana pentru un hotel de 3 stele, in timp ce pentru un hotel de 5 stele, pretul unui astfel de sejur ajunge la 985 lei/persoana.

  Tarifele maximale propuse pentru oferta speciala de sase nopti de cazare (TVA inclus 9%)/persoana, pentru zona Mamaia — Constanta — Eforie sunt cuprinse intre 205 lei de persoana pentru un sejur la un hotel de o stea, fara mic dejun, si ajung la 605 lei/persoana pentru un sejur la un hotel de 5 stele, cu mic dejun.

  Pentru sudul litoralului (statiunile Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche) tarifele maximale pentru aceasta editie (sejur sase nopti/persoana) ajung pana la 159 lei/ persoana la un hotel de o stea, fara mic dejun. La un hotel de 5 stele, pretul unui sejur este de 469 lei/persoana, cu mic dejun.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4224 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0131 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9645 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0021 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1934 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0701 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0158 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2101 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-14 :: Titlu: AFM: Aproximativ 14.000 de tichete electronice, rezervate de persoanele fizice si juridice in Programul "Rabla"

  Circa 14.000 de tichete au fost rezervate, pana in prezent, in sistemul informatic al Administratiei Fondului pentru Mediu /AFM/ in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2015 - 'Rabla', se arata intr-un comunicat de presa al institutiei, transmis joi AGERPRES.

  Rezervarea celor 14.000 de vouchere a fost realizata atat de persoanele fizice, cat si juridice.

  Pe de alta parte, AFM anunta inchiderea unei noi etape de evaluare a dosarelor depuse de persoanele juridice si institutiile publice pentru programul 'Rabla 2015'. In cadrul programului au fost analizate 831 dosare, dintre care 411 dosare au fost acceptate, pentru 1.380 de autovehicule, iar 420 de dosare au fost respinse.

  Potrivit sursei citate, la ora actuala, la registratura AFM s-au depus peste 1.500 de dosare de catre persoanele juridice si institutiile publice. Persoanele interesate sa participe la Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national pot depune dosarele de finantare la sediul AFM, pana la data de 30 septembrie 2015.

  Persoanele fizice care vor sa achizitioneze o masina noua pot aplica, incepand din 27 aprilie, in cadrul Programului 'Rabla', bugetul alocat in acest sens de catre autoritati fiind de 162,5 milioane de lei.

  Totodata, Programul 'Rabla' destinat persoanelor juridice, inclusiv institutiilor publice, operatorilor economici fara personalitate juridica, organizatiilor profesionale care sunt organizate si isi desfasoara activitatea in una dintre formele de exercitare a profesiei liberale, a demarat in data de 4 mai, cu o alocare de 5.000 de vouchere si un buget total de 37,5 milioane lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-14 :: Titlu: UE despagubeste producatorii romani de legume si fructe in limita a 3.000 de tone, in urma prelungirii embargoului rusesc

  Producatorii de legume si fructe din Romania vor primi despagubiri din fondurile Uniunii Europene in limita unei cantitati de 3.000 de tone, pentru retragerile de pe piata, nerecoltarea si recoltarea inainte de coacere, in urma prelungirii embargoului Federatiei Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, a anuntat joi Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  Aplicarea acestor masuri exceptionale incepe in 8 august 2015 si se termina la data epuizarii cantitatii de 3.000 tone sau la 30 iunie 2016.

  "In urma prelungirii embargoului Federatiei Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, Comisia Europeana a stabilit masurile de sprijin exceptional cu caracter temporar suplimentar pentru producatorii din sectorul fructe si legume prin adoptarea Regulamentului Delegat (UE) 1369/2015 al Comisiei din 7 august 2015 de modificare a Regulamentului Delegat (UE) nr. 1031/2014 de stabilire a unor masuri de sprijin exceptionale cu caracter temporar suplimentare pentru producatorii de anumite fructe si legume. Cantitatea repartizata Romaniei este de 3.000 tone. Perioada aplicarii acestor masuri exceptionale este de la data de 8 august 2015 si pana la data epuizarii cantitatii de 3.000 tone sau pana la data de 30 iunie 2016", se mentioneaza in comunicatul MADR.

  Masurile pentru care se acorda despagubire din fonduri UE sunt cele prevazute in Regulamentul Delegat 2015/1369 al Comisiei, respectiv retragerile de pe piata si nerecoltarea si recoltarea inainte de coacere.

  Beneficiarii acestor masuri de sprijin pot fi organizatiile de producatori, precum si producatorii de fructe si legume care nu sunt membri ai unei organizatii de producatori.

  In conformitate cu prevederile art. 411 alin. (7) din ordinul nr.694/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, destinatiile permise pentru produsele retrase sunt distributia gratuita, distrugerea, utilizarea sub forma de hrana proaspata sau procesata pentru animale, compostare.

  Produsele vizate, in conformitate cu Regulamentul UE, sunt: tomatele, morcovii, ardeii, varza alba, conopida, castravetii, ciupercile, merele, perele, fructele rosii, strugurii de masa, kiwi, lamaile, piersicile si nectarinele.

  Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va monitoriza zilnic cantitatile de produse care fac obiectul masurilor mentionate mai sus si va sista aplicarea acestor masuri la data epuizarii cantitatii alocate Romaniei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-14 :: Titlu: Cursul valutar din 13 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 13 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4093 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0064 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9666 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1959 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0201 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0543 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.007 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2103 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 august 2015

  In data de 13 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 0/0 - M. Of. 0/0 [M. Of. 616 / 13 august 2015]
 • Monitorul Oficial 613/2015 - M. Of. 613/2015 [M. Of. 613 / 13 august 2015]
 • Monitorul Oficial 614/2015 - M. Of. 614/2015 [M. Of. 614 / 13 august 2015]
 • Monitorul Oficial 615/2015 - M. Of. 615/2015 [M. Of. 615 / 13 august 2015]
 • Monitorul Oficial 617/2015 - M. Of. 617/2015 [M. Of. 617 / 13 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4157 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9661 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0384 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1758 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0662 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0613 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0069 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2115 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-13 :: Titlu: Monitorul Oficial din 12 august 2015

  In data de 12 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 609/2015 - M. Of. 609/2015 [M. Of. 609 / 12 august 2015]
 • Monitorul Oficial 610/2015 - M. Of. 610/2015 [M. Of. 610 / 12 august 2015]
 • Monitorul Oficial 611/2015 - M. Of. 611/2015 [M. Of. 611 / 12 august 2015]
 • Monitorul Oficial 612/2015 - M. Of. 612/2015 [M. Of. 612 / 12 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-12 :: Titlu: Tariful rovinietei ar putea creste pentru anumite tipuri de vehicule de transport marfa (proiect)

  Pretul rovinietei cu valabilitate intre o zi si 12 luni va creste pentru anumite tipuri de vehicule de transport marfa cu Masa Totala Maxima Autorizata /MTMA/ mai mare de 3,5 tone, in timp ce pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) si pentru cele cu maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) se introduc noi tarife.

  Potrivit unui proiect de Ordonanta a Guvernului privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Transporturilor /MT/, modificarea tarifelor se va aplica numai pentru vehiculele pe care le reglementeaza Directiva 2011/76/UE, respectiv vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone. Tarifele pentru celelalte categorii de vehicule (transport persoane si pentru transport marfa cu MTMA de pana la 3,5 tone) raman la acelasi nivel.

  Cu toate acestea, insa, avand in vedere ca modificarea tarifelor nu se aplica si la vehiculele de transport persoane, vor aparea in aceasta situatie doua noi categorii de vehicule, H si G, care reprezinta vehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) si maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) si, respectiv, vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto). Aceste tipuri de vehicule sunt cuprinse, in prezent, in categoriile C si, respectiv D.

  Prin intermediul modificarilor propuse, tariful rovinietei pentru o zi in cazul vehiculelor de transport marfa cu MTMA mai mare de 3,5 tone si mai mica sau egala cu 7,5 tone ar urma sa se majoreze cu 175%, pana la 11 euro, comparativ cu 4 euro cat este la ora actuala. De asemenea, pretul pentru o saptamana se va situa la 27 de euro (fata de 20 de euro, +35%), iar pentru 30 de zile la 55 de euro (de la 52 de euro, +5,76%).

  In ceea ce priveste tariful perceput pentru o rovinieta valabila un an, acesta va fi de 550 de euro, fata de 320 de euro, in prezent, in cazul vehiculelor de transport marfa cu MTMA mai mare de 3,5 tone si mai mica sau egala cu 7,5 tone.

  Totodata, majorarile de tarife pentru roviniete cresc, in functie de valabilitate, si pentru categoriile D (vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare de 7,5 tone si mai mica decat 12 tone) si E (vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 tone, cu maximum 3 axe, inclusiv).

  In schimb, pentru vehiculele de transport marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv), incadrate in categoria F, pretul rovinietei stagneaza atat la valabilitatea pentru o zi (11 euro), cat si la valabilitatea pentru un an (1.210 euro). In privinta celorlalte tipuri de perioade, tarifele scad fata de cat sunt in prezent, mai putin pentru cea cu durata de 7 zile, care va ajunge la 60 de euro, de la 55 de euro, in prezent.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-12 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 506 din 30 iunie 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 539/2015 a fost publicata Decizia nr. 506 din 30 iunie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.459 alin.(2) din Codul de procedura penala.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate judecatorul de camera preliminara, autor al exceptiei, arata ca, in temeiul art.363 din Codul de procedura penala, in lipsa vreunei limitari, admisibilitatea in principiu a cererii de revizuire trebuie sa fie discutata in camera de consiliu cu participarea procurorului sub sanctiunea nulitatii absolute, conform dispozitiilor art.281 alin.(1) lit.d) din acelasi cod. In aceste conditii, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.459 alin.(2) din Codul de procedura penala, in ceea ce priveste solutionarea admisibilitatii in principiu a cererii de revizuire ? cale extraordinara de atac ? in camera de consiliu, fara citarea partilor, dar cu participarea procurorului, conform interpretarii de mai sus, este intemeiata, deoarece, desi procurorul are acces la dosarul cauzei si se prezinta in sala de sedinta, in camera de consiliu, unde isi poate expune argumentele pentru admisibilitatea sau nu a cererii de revizuire, partea interesata, revizuentul, nu este in masura sa isi expuna argumentele sale in aceleasi conditii, nu cunoaste motivele pe care le formuleaza procurorul in sedinta din camera de consiliu si, astfel, nu este in masura sa isi dezvolte toate apararile.

  Apreciaza ca prezenta in fata instantei de judecata ori a judecatorului de camera preliminara a revizuentului alaturi de reprezentantul Ministerului Public, la dezbaterea admisibilitatii in principiu a cererii de revizuire, este un element esential al asigurarii principiului contradictorialitatii, al unui proces echitabil, al respectarii dreptului la aparare, precum si al egalitatii de arme intre acuzare si aparare si al egalitatii in fata autoritatilor judiciare. In continuare, judecatorul de camera preliminara arata ca este de acord cu faptul ca, prin natura si continutul ei specific, o astfel de procedura prealabila, de examinare a revizuirii sub aspectul admisibilitatii in principiu, nu vizeaza insasi solutionarea caii extraordinare de atac, ci doar verificarea intrunirii conditiilor de exercitare a acesteia referitoare la incadrarea cererii in termenul legal, la intemeierea ei pe cazurile prevazute de lege si depunerea ori invocarea mijloacelor de proba in dovedirea cazului de revizuire. Altfel spus, instanta se pronunta asupra unei probleme care priveste exclusiv buna administrare a justitiei, ca si in cazul judecarii recuzarii sau a stramutarii pricinilor. Totodata, judecatorul de camera preliminara este de acord cu faptul ca, asa cum a stabilit in repetate randuri instanta de contencios european al drepturilor omului, cea mai mare parte a drepturilor procedurale, prin natura lor, nu constituie, in sensul Conventiei, *drepturi civile? si deci nu intra in campul de aplicare al art.6 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (invoca, in acest sens, Decizia din 8 octombrie 1976, pronuntata de Comisia Europeana a Drepturilor Omului in Cauza X, Y si Z impotriva Elvetiei, si Decizia din 9 mai 1989, pronuntata de Comisia Europeana a Drepturilor Omului in Cauza Helmers impotriva Suediei).

  In acest context apreciaza ca, si in conditiile in care este vorba despre parcurgerea unui asemenea filtru a unei proceduri vizand admisibilitatea in principiu a unei cereri, iar nu a insusi fondului cererii, legiuitorul trebuie sa clarifice textul legii si sa se decida daca da posibilitatea partilor si procurorului de a participa la o asemenea procedura ori, dimpotriva, daca procedura-filtru se desfasoara fara participarea acestora, in camera de consiliu, asadar fara dezbateri. In continuare, sustine ca nu se pun probleme de constitutionalitate a unor astfel de dispozitii in cadrul unei proceduri-filtru, care nu angajeaza fondul cauzei, daca nu sunt invitate partile si procurorul pentru a pune concluzii, in considerarea jurisprudentei anterioare a Curtii Constitutionale, insa, daca la o astfel de procedura-filtru este chemat numai unul dintre participantii la procesul penal ? una dintre partile cauzei ori numai procurorul ? fara a fi chemat si participantul aflat pe pozitii de contradictorialitate, nu mai poate fi vorba despre o procedura care se desfasoara cu usile inchise, fara dezbateri, ci despre o procedura care angajeaza dezbateri pe admisibilitatea in principiu a cererii, discutii care, conform dispozitiilor art.459 alin.(2) din Codul de procedura penala, au loc numai cu procurorul, fara a fi chemat si titularul cererii pentru a i se face cunoscute concluziile reprezentantului Ministerului Public si fara a i se da posibilitatea acestuia de a face cunoscut magistratului ce se va pronunta asupra admisibilitatii in principiu a cererii care sunt motivele pentru care trebuie sa fie respinse argumentele reprezentantului Ministerului Pub...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-12 :: Titlu: CNAS: Cardul national de sanatate - obligatoriu de la 1 septembrie

  Serviciile medicale in sistemul public de sanatate vor fi acordate asiguratilor cu varsta de peste 18 ani in baza cardului national de sanatate incepand cu 1 septembrie, precizeaza CNAS intr-un comunicat transmis marti AGERPRES.

  CNAS informeaza ca serviciile medicale in sistemul public de sanatate vor fi acordate asiguratilor in baza cardului national de sanatate incepand cu 1 septembrie exceptie facand asiguratii pentru care cardul de sanatate nu a fost inca tiparit. Acestia vor primi in continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare si decontare, pana cand cardul lor va fi tiparit si transmis prin posta.

  Asiguratii pe numele carora a fost tiparit cardul, dar din diverse motive nu au intrat inca in posesia lui, trebuie sa se adreseze casei de asigurari in evidenta careia se afla pentru a solicita eliberarea cardului de sanatate, precizeaza CNAS.

  In prezent, conform sursei citate, la casele de asigurari de sanatate se afla peste 300 de mii de carduri care asteapta sa fie ridicate, in timp ce aproape 15 milioane de carduri au ajuns deja la asigurati.

  De asemenea, potrivit CNAS, casele de asigurari de sanatate vor elibera adeverinte de inlocuire a cardului pentru persoanele care solicita card duplicat si pentru asiguratii care din motive personale sau religioase refuza utilizarea cardului de sanatate
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-12 :: Titlu: Aeroportul Henri Coanda, locul IV in topul aeroporturilor europene cu cea mai mare crestere a traficului aerian

  Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti a fost clasat de Airports Council International - Europe pe locul patru in topul european al aeroporturilor care au inregistrat cea mai mare crestere a traficului aerian in primul semestru al anului 2015, la categoria celor care au avut intre 5 si 10 milioane de pasageri.

  Pe primele trei locuri in aceasta categorie s-au clasat aeroporturile Milano-Bergamo, Porto si Glasgow, iar locul 5 a fost ocupat de Budapesta.

  La categoria aeroporturilor cu peste 25 de milioane de pasageri, clasamentul este: Madrid, Istanbul Ataturk, Londra Gatwick, Amsterdam si Barcelona.

  La categoria 10 — 25 de milioane de pasageri, primele locuri au fost ocupate de aeroporturile Atena, Londra Stansted, Istanbul Sabiha Gokcen, Dublin si Lisabona, iar la categoria sub 5 milioane de pasageri topul este format din Santorini, Sibiu, Cluj, Astrahan — Rusia si Azore — Ponta Delgada.

  Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a inregistrat, in primele sase luni ale anului 2015, pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti si Aeroportul International Bucuresti-Baneasa Aurel Vlaicu, un trafic aerian de peste 4,217 milioane de pasageri si 52.116 miscari de aeronave (aterizari si decolari). Din total, pe Aeroportul Henri Coanda s-au inregistrat peste 4,215 milioane de pasageri si 46.426 miscari de aeronave, se arata intr-un comunicat al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti.

  Numarul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile Bucurestiului in primul semestru din 2015 a inregistrat o crestere relevanta, de 12,58%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, creandu-se astfel premisele atingerii pragului de 9 milioane de pasageri in intreg anul 2015.

  Evolutia numarului de pasageri pe cele doua aeroporturi ale Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti devanseaza semnificativ tendinta generala inregistrata la nivel european, de 4,5%. Pe aeroporturile Capitalei s-a inregistrat, de asemenea, si o crestere a numarului de miscari de aeronave, depasind si la acest capitol trendul european, de 2%. Astfel, in primele sase luni ale anului 2015, numarul miscarilor de aeronave pe aeroporturile din Bucuresti a crescut cu 8,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

  Pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti opereaza in prezent 31 de companii aeriene, care transporta pasageri catre 70 de destinatii. In anul 2014, pe AIHCB au inceput sa opereze doua noi companii aeriene, Ryanair si Air Baltic.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-12 :: Titlu: Chiritoiu (Consiliul Concurentei): Marii retaileri au scazut preturile la produse alimentare cu 12,8%, dupa reducerea TVA

  Marii retaileri au redus preturile la produse alimentare cu 12,8%, iar magazinele traditionale cu 9,1%, dupa reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

  "Ca urmare a reducerii TVA la produse alimentare de la 1 iunie, preturile au scazut atat in comertul traditional, cat si in cel modern: 12,8% in comertul modern si 9,1% in comertul traditional. Se observa ca scaderea preturilor in comertul modern a fost mai pronuntata decat in cazul comertului traditional, reducerea de TVA fiind transmisa aproape integral catre consumatori. Am luat in considerare pentru aceasta analiza un cos de 18 produse de baza", a explicat Bogdan Chiritoiu.

  Acesta sustine ca reducerea mai mica de pret din zona comertului traditional ar putea fi pusa pe seama faptului ca, in acest sector, concurenta nu este foarte intensa, iar o alta cauza ar putea fi evaziunea mare.

  Presedintele Consiliului Concurentei a declarat ca nu au fost observate cresteri mari de pret inainte de 1 iunie, ci numai cresteri reduse, respectiv o majorare la sfarsitul lunii mai de sub un procent.

  Bogdan Chiritoiu a spus ca institutia va continua sa monitorizeze preturile din magazine si in lunile urmatoare, scopul principal al analizei fiind acela de a vedea daca ar putea sa apara intelegeri anticoncurentiale intre retaileri.

  "In cazul in care concurenta functioneaza bine si companiile nu se inteleg intre ele, atunci ma astept ca reducerile de taxe sa se transfere in pretul la raft. Daca nu vad procesul acesta de reducere, atunci este posibil sa fie rezultatul unei intelegeri, dar poate fi o consecinta a puterii de piata pe care o are retailerul, mai ales daca nu are niciun concurent in zona si are public captiv", a declarat Chiritoiu.

  De asemenea, acesta a explicat ca retailerii nu pot fi obligati sa reduca preturile ca urmare a scaderii taxelor, dar ca in acest sector concurenta este foarte puternica si o asemenea decizie ar fi echivalenta cu o "sinucidere economica".

  Analiza Consiliului Concurentei a cuprins perioada 4 mai — 5 iulie 2015, pentru 18 produse de baza, frecventa datelor furnizate fiind saptamanala. Noua retaileri din comertul modern au participat la analiza: Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Penny, Profi. In cazul comertului traditional, datele au fost colectate de la peste 600 magazine din intreaga tara.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-12 :: Titlu: Cursul valutar din 11 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 11 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4156 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0042 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0045 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0269 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.242 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0077 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0682 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0289 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2111 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-12 :: Titlu: Monitorul Oficial din 11 august 2015

  In data de 11 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 605/2015 - M. Of. 605/2015 [M. Of. 605 / 11 august 2015]
 • Monitorul Oficial 606/2015 - M. Of. 606/2015 [M. Of. 606 / 11 august 2015]
 • Monitorul Oficial 607/2015 - M. Of. 607/2015 [M. Of. 607 / 11 august 2015]
 • Monitorul Oficial 608/2015 - M. Of. 608/2015 [M. Of. 608 / 11 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-10 :: Titlu: ANPC a amendat Banca Romaneasca cu 40.000 lei si o obliga sa modifice 27.000 contracte, pana pe 3 septembrie

  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a amendat Banca Romaneasca cu 40.000 lei, pentru incasare nelegala de comisioane, si a obligat banca sa modifice 27.000 contracte pana pe 3 septembrie, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, Marius Dunca, presedintele ANPC

  Acesta a spus ca este vorba despre doua tipuri de credite, respectiv unul ipotecar si unul de nevoi personale, pentru care banca a incasat unele comisioane, incepand din 2010, modificand contractele originale din 2006.

  "Vreau sa anunt ca am sanctionat un operator financiar-bancar cu 40.000 de lei si am dispus si masura complementara de aducere la conformitate a tuturor contractelor, in termen de 30 de zile. Vorbesc despre operatorul financiar Banca Romaneasca", a afirmat Marius Dunca.

  Astfel, pentru un credit ipotecar din 2006 comisionul de analiza era zero iar comisionul de administrare a creditului era de 1% care se achita din credit la data primei utilizari. Cu toate acestea, banca a perceput din 21 iunie 2010 pana la momentul analizarii petitiilor si un comision de administrare cont curent, iar conform OG 50, aliniatul 36, pentru creditul acordat creditorul poate percepe numai comision de analiza dosar, comision de administrare sau comision de administrare cont curent. ANPC a precizat ca banca detine, la 30 iunie 2015, un numar de aproximativ 12.000 de contracte de credit ipotecar.

  Dunca a declarat ca, din acest moment, banca nu mai are voie sa incaseze comisionul, iar consumatorii pot da in judecata operatorul financiar pentru recuperarea banilor incasati fara temei legal.

  De asemenea, ANPC a mai analizat un credit de nevoi personale. În prima faza comisionul de analiza era zero, comisionul de administrare a creditului era zero, iar comisionul de monitorizare a creditului era de ,3% care se achita lunar impreuna cu rata de credit. Pe graficul de rambursare apare in 2010 o majorare a comisionului de administrare de la zero la ,3%, desi in actul aditional se precizeaza ca este zero. Banca are 15.000 de contracte in aceasta situatie.

  Dunca a spus ca banca a fost amendata cu cate 20.000 de lei pentru neregulile gasite la cele doua tipuri de contracte.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-11 :: Titlu: Cursul valutar din 10 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 10 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4114 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0314 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0093 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2343 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0374 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0971 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.013 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2117 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-11 :: Titlu: Monitorul Oficial din 10 august 2015

  In data de 10 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 600/2015 - M. Of. 600/2015 [M. Of. 600 / 10 august 2015]
 • Monitorul Oficial 601/2015 - M. Of. 601/2015 [M. Of. 601 / 10 august 2015]
 • Monitorul Oficial 602/2015 - M. Of. 602/2015 [M. Of. 602 / 10 august 2015]
 • Monitorul Oficial 603/2015 - M. Of. 603/2015 [M. Of. 603 / 10 august 2015]
 • Monitorul Oficial 604/2015 - M. Of. 604/2015 [M. Of. 604 / 10 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-10 :: Titlu: Cele mai multe persoane cu averi mari verificate de ANAF sunt din Bucuresti, Ilfov si Suceava

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) verifica, intr-o prima etapa, 313 persoane fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal, cele mai multe dintre acestea provenind din municipiul Bucuresti (31 persoane) si judetele Ilfov (34) si Suceava (14), potrivit unui comunicat remis, luni, AGERPRES.

  ANAF anunta, joi, intr-un comunicat, ca programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal (PFRF) vizeaza verificarea veniturilor si a declararii acestora incepand cu anul 2011, intrucat doar pentru acestea se poate aplica atat regula de impozitare a veniturilor a caror sursa nu a fost identificata, cat si procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor.

  Pe urmatoarele locuri din punct de vedere al numarului persoanelor care vor fi verificate se situeaza judetele Buzau si Tulcea, cu cate 10 persoane fizice controlate in fiecare judet, Constanta, Braila, Galati, Brasov, Bihor, Cluj, cate 9 persoane fizice verificate, Vrancea, Valcea si Timis, cate 8 persoane, Bacau, Prahova, cate 7 persoane, iar in Olt, Mures, Maramures, Mehedinti si Gorj cate 6 persoane.

  Printre judetele cu cele mai putine persoane verificate se numara Dambovita, Arad, Caras-Severin, Bistrita-Nasaud, Covasna, cu cate trei persoane verificate in fiecare judet, in timp ce in Vaslui sunt supuse controlului doar doua persoane.

  Durata efectuarii verificarii fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni in cazul in care sunt necesare informatii din strainatate.

  Intr-o prima etapa au fost identificate persoanele care au efectuat cheltuieli semnificative, respectiv asociati/actionari care au imprumutat firma cu sume mai mari de 200.000 de lei, persoane fizice care cumpara bunuri sau case in valoare de peste 70.000 de euro, persoane fizice cu depozite anuale mai mari de 500.000 lei si persoane fizice care au cumparat masini mai scumpe de 25.000 de euro.

  Potrivit ANAF, un numar de 5.399 de contribuabili sunt vizati pentru prima serie de verificari fiind infiintate 8 servicii distincte de verificari fiscale dedicate acestui program pentru care au fost alocate 100 de posturi.

  In esantionul de risc PFRF intra persoanele fizice cu avere afisata semnificativa (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate) nejustificata de veniturile declarate.

  Orice venituri constatate de organele fiscale, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu cota de 16%, iar prin decizia de impunere se calculeaza si obligatiile fiscale accesorii (penalitati, dobanzi).

  In cazul constatarii de indicii care ar putea intruni elementele constitutive ale unei infractiuni se sesizeaza organele de urmarire penala competente.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-10 :: Titlu: Deficitul balantei comerciale a Romaniei a atins valoarea de 3,292 miliarde euro, in primele 6 luni

  Deficitul balantei comerciale a atins valoarea de 3,292 miliarde de euro, in primele sase luni ale anului in curs, in crestere cu 441,1 milioane de euro fata de intervalul similar din 2014, arata datele publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).

  Conform sursei citate, in perioada ianuarie — iunie 2015, exporturile si importurile au crescut cu 5,9%, respectiv cu 6,9%, comparativ cu aceeasi perioada din anul anterior.

  In timp ce exporturile FOB au insumat 27,029 miliarde euro, importurile CIF au ajuns la 30,321 miliarde euro, in intervalul primelor sase luni din acest an.

  Datele INS releva, de asemenea, ca, in luna iunie 2015, exporturile FOB au fost de 4,767 miliarde euro, iar importurile CIF au fost de 5,486 miliarde euro, rezultand un deficit de 719,9 milioane euro.

  Totodata, valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra — UE28) in primul semestru al acestui an a fost de 19,890 miliarde euro la expedieri si de 23,329 miliarde euro la introduceri, reprezentand 73,6% din total exporturi si 76,9% din total importuri.

  De asemenea, valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra — UE28) in primele sase luni din 2015 a fost de 7,139 miliarde euro la exporturi si de 6,992 miliarde euro la importuri, reprezentand 26,4% din total exporturi si 23,1% din total importuri.

  Potrivit INS, in primele sase luni din anul curent, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (44,6% la export si 36,7% la import) si alte produse manufacturate (33,2% la export si respectiv 31,5% la import).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-09 :: Titlu: IGPR: Aproape 600 de persoane trimise in judecata in 2015 pentru infractiuni de spalare de bani si fals de moneda

  Aproximativ 600 de persoane au fost trimise in judecata, in primele sase luni ale anului, in Romania, pentru infractiuni din sfera spalarii banilor si falsului de moneda, informeaza Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) intr-un comunicat transmis duminica AGERPRES.

  Politistii au destructurat 52 de grupari infractionale organizate si au instituit sechestru asigurator pe aproape 2.000.000 de lei, peste 740.000 de euro, 35.631 de dolari americani, 465 de imobile, 405 autoturisme, 209 bucati de munitie, 50 de kilograme de exploziv si 13 arme de foc.

  Potrivit comunicatului, in prima jumatate a acestui an, Politia Romana a desfasurat 93 de actiuni operative care au vizat destructurarea a 52 de grupari organizate infractionale din sfera spalarii banilor, falsului de moneda si finantarii terorismului, formate din 543 de membri.

  In aceasta perioada, au fost trimise in judecata 585 de persoane fizice si juridice, pentru savarsirea a 1.387 de infractiuni. Din totalul persoanelor ce au facut obiectul anchetelor, 187 au fost retinute sau arestate.

  De asemenea, in urma activitatilor desfasurate de politisti, au fost retrasi din circulatie, la nivel national, 188.230 de lei, 128.060 de euro, 58.193 de dolari si 955 de lire sterline, moneda falsa.

  Pentru investigarea acestui tip de infractionalitate si protectia monedei unice europene, Politia Romana efectueaza schimb operativ de informatii cu statele UE prin EUROPOL si cu restul statelor lumii pe canalul INTERPOL.

  In plan intern, cooperarea se manifesta la nivelul institutiilor financiar bancare, dar si cu alte institutii interesate de protectia monedei nationale.

  Infractionalitatea pe segmentul falsului de moneda nu afecteaza circuitul monetar, avand caracter zonal si temporar, se mai arata in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-09 :: Titlu: Comisia Europeana extinde pana in iunie 2016 ajutoarele pentru agricultorii europeni, in urma embargoului rus

  Comisia Europeana a aprobat, vineri, oficial, extinderea, pana in iunie 2016, a ajutoarelor destinate agricultorilor europeni pentru atenuarea consecintelor embargoului impus de Rusia in cazul importurilor de produse agroalimentare din Uniunea Europeana, informeaza agentia EFE.

  Masurile de sprijin pentru sectoarele de legume si fructe si lapte au fost adoptate in urma cu un an, ca raspuns la decizia de a 'inchide poarta' pentru produsele europene, o forma de represalii pentru pozitia Bruxelles-ului fata de criza dintre Rusia si Ucraina.

  'Masurile semnificative luate pana in prezent de Uniunea Europeana au demonstrat solidaritatea UE cu agricultorii, dupa veto-ul rus. Aceste masuri au jucat un rol important pentru atenuarea consecintelor deciziei Moscovei si, de aceea, au fost prelungite', a subliniat comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan.

  'Este necesar sa se continue cu masurile de securitate pentru a oferi garantii producatorilor de legume, fructe si produse lactate, care se confrunta cu o situatie dificila din cauza embargoului', a adaugat oficialul european.

  Pentru sectorul de lactate, masurile vor consta in achizitii publice si ajutor pentru depozitare privata, atat a untului, cat si a laptelui praf degresat.

  In ceea ce priveste legumele si fructele, CE a propus extinderea, pana la 30 iunie 2016, a masurilor ce au expirat in 30 iunie 2015 si care vizau cea mai mare parte a grupurilor de produse din aceasta categorie (inclusiv piersicile si nectarinele).

  Aceste masuri constau in preluarea acestor produse pentru libera distributie de catre organizatiile de caritate sau pentru alte scopuri, precum hrana animalelor, compost sau distilare.

  CE a explicat ca aceste cantitati vor fi distribuite intre statele membre care au exportat 'cantitati semnificative in Rusia, in ultimii trei ani'.

  In plus, o cantitate semnificativa, ce nu va depasi 3.000 de tone, ar putea fi retrasa in toate tarile pentru a putea fi stabilizata piata.

  Reprezentantii de la Bruxelles au precizat ca, in cazuri de interventii, autoritatile publice cumpara cantitatile oferite de operatorii privati la un pret fix si pana la 109.000 tone de lapte praf degresat si 50.000 tone de unt. O data atinse aceste volume, interventia va putea continua, dar in sistem de licitatii.

  Daca se opteaza pentru depozitarea privata, proprietarul bunurilor isi ia angajamentul de a le retrage de pe piata pentru o anumita perioada de timp si de a le pastra si primeste ajutoare pentru o parte din cheltuielile de inmagazinare.

  Pana in prezent, de la inceputul programului, in septembrie 2014, au fost oferite 108.652 tone de unt si 40.045 tone de lapte praf degresat pentru inmagazinare privata.

  In ceea ce priveste legumele si fructele, masurile implementate pana la 30 iunie au permis retragerea de pe piata a 770.000 tone, cu un ajutor de 155 milioane euro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-08-09 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 363 din 7 mai 2015 privind prevederile pedepsei cu inchisoarea pentru intarzierea platii impozitelor retinute la sursa

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 495/2015 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 363 din 7 mai 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.6 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autoarea acesteia sustine, in esenta, ca prevederile criticate sunt lipsite de previzibilitate, deoarece din modul de definire a infractiunii nu poate fi determinata cu exactitate notiunea de impozit cu retinere la sursa, astfel ca o persoana nu poate sa isi dea seama daca actiunea sau inactiunea sa intra sub incidenta normei. Totodata, arata ca aceasta prevedere legala nu respecta principiul previzibilitatii normei juridice, intrucat este lipsita de claritate din perspectiva elementului material, fiind dificil de determinat cu precizie sfera impozitului cu retinere la sursa, pentru a stabili actiunile sau inactiunile prohibite de legea penala.
  In acest context face referire si la prevederile art.771 alin.(6) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, potrivit caruia *impozitul (...) se va calcula si se va incasa de notarul public inainte de autentificarea actului (...), impozitul calculat si incasat se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut*.

  De asemenea mentioneaza ca dispozitiile criticate, prin trimiterea in cascada la acte normative cu forta juridica inferioara, respectiv la formulare ? anexe, instructiuni de completare a acestor formulare, contravin principiului legalitatii incriminarii, garantat de art.23 alin.(12) din Constitutie si ale art.7 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. In acest sens mentioneaza jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului in ceea ce priveste accesibilitatea si previzibilitatea legii.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Mihaela Liliana Chis in Dosarul nr.1.296/33/2013 al Curtii de Apel Cluj? Sectia penala si de minori si constata ca dispozitiile art.6 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale sunt neconstitutionale.

  Textul integral: Decizia Curtii Constitutionale nr. 363 din 7 mai 2015 privind prevederile pedepsei cu inchisoarea pentru intarzierea platii impozitelor retinute la sursa
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-08 :: Titlu: Constanta: Trafic record pe canalele navigabile

  Traficul de marfuri si unitati navale pe Canalul Dunare Marea Neagra si pe varianta Poarta Alba-Midia Navodari inregistreaza cele mai mari valori de operare de la inaugurarea acestei magistrale de navigatie.

  Potrivit directorului de exploatare al Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile Constanta, Anastasie Severin, pe magistrala Dunare-Marea Neagra si pe canalul secundar Poarta Alba — Midia Navodari, in aceasta perioada traficul zilnic de marfuri inregistreaza valori de palmares, osciland intre 110.000 si 170.000 tone capacitate.

  'În primele sapte luni ale anului, cele doua canale navigabile pe care le exploatam au fost tranzitat de 13.931 unitati navale (5.357 sub pavilion strain), fiind inregistrat un trafic record de 19,6 milioane tone capacitate, cel mai bun nivel de operare de la deschiderea magistralei de navigatie, cea ce inseamna ca am depasit cu 4,2 milioane tone capacitate traficul din perioada de referinta a anului 2014', a declarat Severin.

  De la inceputul acestui an, pe canalele navigabile din Judetul Constanta au fost tranzitate 8,755 milioane tone de marfuri, in crestere fata de de perioada similara a anului precedent, cand au fost tranzitate 6,9 milioane tone marfuri. Ca structura, un procent de 60% din marfuri este reprezentat de cereale, urmat de minereuri si carbune pentru siderurgie, care pleaca din Portul Constanta catre Ungaria.

  Pe Dunare, in contextul secetei prelungite din aceasta perioada ce are ca efect scaderea accentuata a cotelor fluviului, navigatia se desfasoara cu dificultate in anumite sectoare, pentru navele comerciale cu pescaj mai mare de 2, 20 metri, iar navele de pasageri circula fara probleme, senalul navigabil ne fiind blocat pe niciun sector, potrivit Autoritatii Navale Romane.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-08 :: Titlu: Proiectul de Ordin pentru modificarea reglementarilor necesare emiterii voucherelor de vacanta si a tichetelor de masa, republicat

  Ministerul Finantelor Publice (MFP) a republicat proiectul de Ordin pentru modificarea si completarea reglementarilor necesare emiterii voucherelor de vacanta si a tichetelor de masa, ca urmare a propunerilor si observatiilor primite in procesul de consultare publica, informeaza, vineri, institutia.

  Totodata, vor fi reglementate si conditiile de autorizare pentru emiterea tichetelor si a voucherelor pe suport electronic.

  "Urmare a propunerilor si observatiilor primite in cadrul procesului de consultare publica, Ministerul Finantelor Publice a republicat proiectul de Ordin pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului economiei si finantelor nr. 2007/2008 privind aprobarea componentei Comisiei pentru autorizarea operatorilor economici din domenii cu reglementari specifice si a Regulamentului de organizare si functionare a acesteia, precum si a Normelor de organizare, functionare si control vamal al activitatii de comercializare a marfurilor in regim duty-free si/sau duty-free diplomatic si a Criteriilor referitoare la autorizarea functionarii unitatilor emitente de tichete. Prima varianta a proiectului de Ordin mentionat a fost supusa consultarii publice in data de 31 iulie 2015", se mentioneaza intr-un comunicat al MFP.

  Principalele reglementari cuprinse in proiectul de Ordin vizeaza abrogarea prevederilor referitoare la obligatia operatorului economic de a depune certificatul de atestare fiscala in cazul in care solicita autorizatie de functionare pentru activitatea de emitere de tichete de masa, tichete-cadou, tichete de cresa si, respectiv, vouchere de vacanta, dar si abrogarea prevederilor referitoare la obligatia unitatilor care solicita autorizatie de functionare de a prezenta un angajament distinct din care sa rezulte ca vor respecta toate prevederile dispozitiilor legale in vigoare referitoare la tichetele-cadou si la tichetele de cresa, tichetele de masa, respectiv voucherele de vacanta.

  De asemenea, este eliminata obligatia privind inscrierea elementelor de individualizare si personalizare, precum si inscrierea valorii nominale pe tichetele-cadou si pe tichetele de cresa, tichetele de masa, respectiv voucherele de vacanta, numai pe teritoriul Romaniei, cu scopul crearii unui cadru legislativ flexibil care sa permita unitatilor emitente achizitionarea acestui serviciu in conditiile cele mai bune de calitate si pret, inclusiv de la operatori economici din afara Romaniei.

  Proiectul de Ordin mai cuprinde marirea perioadei de valabilitate a autorizatiilor de functionare la doi ani, comparativ cu doar un an in prezent, stabilirea masurilor de securitate pe care trebuie sa le indeplineasca entitatile care solicita autorizatie de functionare ca unitati emitente de tichete de masa sau vouchere de vacanta pe suport electronic, completarea situatiilor in care se considera ca o unitate emitenta nu are obligatii fiscale restante, respectiv atunci cand suma solicitata la rambursare sau restituire este mai mare sau egala cu suma obligatiilor de plata.

  În plus, se introduce o prevedere care permite ca, in caz de control, unitatile emitente sa dovedeasca existenta contractelor incheiate cu unitatile de alimentatie publica sau cu unitatile afiliate prin prezentarea unei copii a contractului, fie in format fizic, fie in format electronic.

  Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanta au fost publicate joi, 6 august, in Monitorul Oficial.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4128 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0011 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0407 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0082 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2717 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0538 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1101 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0097 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2118 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-08 :: Titlu: Monitorul Oficial din 7 august 2015

  In data de 7 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 596/2015 - M. Of. 596/2015 [M. Of. 596 / 7 august 2015]
 • Monitorul Oficial 597/2015 - M. Of. 597/2015 [M. Of. 597 / 7 august 2015]
 • Monitorul Oficial 598/2015 - M. Of. 598/2015 [M. Of. 598 / 7 august 2015]
 • Monitorul Oficial 599/2015 - M. Of. 599/2015 [M. Of. 599 / 7 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Cursuri-cursuri.ro :: Data: 2015-08-07 :: Titlu: (P)Curs Initiere in Oracle SQL, 4-5 septembrie 2015

  Echipa Cursuri-cursuri.ro anunta organizarea cursului Initiere in Oracle SQL, curs ce urmareste prezentarea limbajului SQL si a elementelor principale ale utilizarii acestuia in bazele de date ORACLE.

  Cursantii vor dobandi cunostinte privind crearea, modificarea si stergerea tabelor, manipularea datelor, informatii privind optimzarea bazelor de date.

  Cursul are o orientare practica, orientata pe interactiunea cu consola Oracle SQLPlus, cu familiarizarea si gestionarea elementelor de sintaxa SQL si a controlului sesiunii de lucru.

  La final cursantii isi vor testa abilitatile dobandite printr-un test practic.

  Atat cursul cat si procedura testarii este asigurata de cadre didactice universitare cu vechime semnificativa in domeniul predarii Bazelor de Date.

  Prezentarea cursului si formularul de inscriere: Inscriere si detalii curs Initiere in Oracle SQL.
  Facebook: Cursuri, Workshop-uri
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-07 :: Titlu: Cursul valutar din 6 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 6 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4117 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0489 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0142 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.3255 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1198 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0261 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2138 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-07 :: Titlu: Monitorul Oficial din 6 august 2015

  In data de 6 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 590/2015 - M. Of. 590/2015 [M. Of. 590 / 6 august 2015]
 • Monitorul Oficial 592/2015 - M. Of. 592/2015 [M. Of. 592 / 6 august 2015]
 • Monitorul Oficial 593/2015 - M. Of. 593/2015 [M. Of. 593 / 6 august 2015]
 • Monitorul Oficial 594/2015 - M. Of. 594/2015 [M. Of. 594 / 6 august 2015]
 • Monitorul Oficial 595/2015 - M. Of. 595/2015 [M. Of. 595 / 6 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-06 :: Titlu: Isarescu: BNR trebuie sa redefineasca traiectoria politicii monetare, daca masurile cuprinse in Codul Fiscal nu se modifica

  Banca Nationala a Romaniei (BNR) trebuie sa redefineasca traiectoria politicii monetare, in cazul in care Codul Fiscal ramane in forma actuala, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei.

  "Aveam un program de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) care este intrerupt. Eram mai corelati cu situatia inflatiei, cel putin cu aceasta vizibila. Daca ma intrebati in urma cu un an ce fac daca inflatia devine negativa, spuneam: 'Bineinteles ca ma duc cu dobanda in jos'. Dar acum, ne uitam in spate si vedem ca fierbe ceva ...si minusul este dat de o singura masura: reducerea TVA la alimente. Si atunci trebuie sa schimbam traiectoria", a spus Isarescu.

  Potrivit acestuia, deciziile viitoare ale Bancii Centrale depind de ceea ce se va intampla in Parlament cu Codul Fiscal.

  "Dupa mine, vorbind, repet si eu obsesiv, ca un economist rational: sunt nu "n" variante, dar multe combinatii, daca se depaseste acest impas mental — 1 (ianuarie), 6 masuri cu cifre mari. De exemplu, la taxa pe stalp, poate ne gandim sa mai ramana ceva. Acum e 1%...o reducem la ,5%. Poate ca merita cand ai redevente atat de mici in aceasta tara. Ia sa ne gandim putin! Nu este un capat de tara si nu va descuraja investitia... Dar asta vor face alesii poporului si Ministerul Finantelor, nu BNR", a adaugat guvernatorul BNR.

  In opinia sa, la toate cele sase masuri exista mai multe combinatii care se pot negocia.

  Mugur Isarescu nu este de acord nici cu ipoteza potrivit careia o reducere a impozitelor va diminua veniturile statului si il va forta sa se restructureze de la sine, devenind, astfel, eficient.

  "Dupa mine, aceasta idee este cel putin naiva si nu m-as exprima atat de transant daca nu am fi trait anul 2010. Am vazut ce inseamna aparatul de stat, ca traim in aceeasi tara. Pai, acum lumea vorbeste de majorari de salarii, si nu orice fel de majorari, iar dumneavoastra spuneti: 'Hai sa reducem impozitele, sa ii calmam pe cei de la stat!' Nu ii calmam. Se va reflecta din nou in sanatate, in educatie, in faptul ca reducerile promovate se vor dovedi inaplicabile. Ca sa spun asa, ne vom face din nou de ras, pentru ca, dupa ce vom face reducerile, vom constata ca nu merg si le anuntam si vom reveni din nou pe ele. Doar am trait cu totii aceasta situatie", a explicat Isarescu.

  Potrivit guvernatorului, atata timp cat veniturile nu depasesc 32% din PIB, iar solicitarile de cheltuieli ale statului roman nu scad sub 40% din PIB, marirea acestui decalaj este o greseala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-06 :: Titlu: ANAF a demarat verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal ridicat

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal, respectiv a celor care au o avere ce nu poate fi justificata de veniturile declarate.

  Potrivit unui comunicat al institutiei, remis, joi, AGERPRES, programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal (PFRF) vizeaza verificarea veniturilor si a declararii acestora incepand cu anul 2011, intrucat doar pentru acestea se poate aplica atat regula de impozitare a veniturilor a caror sursa nu a fost identificata, cat si procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor.

  Durata efectuarii verificarii fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni in cazul in care sunt necesare informatii din strainatate.

  Intr-o prima etapa vor fi identificati aceia care au cheltuieli semnificative, respectiv asociati/actionari care au imprumutat firma cu sume mai mari de 200.000 de lei, persoane fizice care cumpara bunuri sau case in valoare de peste 70.000 de euro, persoane fizice cu depozite anuale mai mari de 500.000 lei si persoane fizice care au cumparat masini mai scumpe de 25.000 de euro.

  In urma aplicarii acestui prim filtru, dintre cei peste 14,36 milioane de contribuabili, 29.253 sunt persoanele care intra in esantionul supus analizei de risc. Analiza de risc este efectuata pornind de la veniturile personale declarate in perioada 2011—2013, dar se va tine cont si de veniturile declarate in perioada anterioara, pana in 2006. Ulterior sunt verificate achizitiile de locuinte si terenuri, constituirea de depozite bancare, imprumuturile catre firme si achizitia de masini, nave si aeronave.

  In urma analizelor efectuate de autoritati, in cazul unui numar de 132.246 persoane s-a constatat o diferenta mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 de lei, intre veniturile estimate de Fisc si cele declarate. Dintre acestia, 5.884 sunt persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal, respectiv au realizat achizitii de proprietati imobiliare in intervalul 2011 — 2013 de minimum 700.000 lei (circa 150.000 euro), au cumparat autoturisme de minimum 350.000 lei (circa 75.000 euro) in aceeasi perioada sau prezinta un risc de nedeclarare mai mare de un milion de lei (circa 200.000 euro). Din cele 5.884 persoane au fost eliminate 1.161 persoane pentru care riscul de nedeclarare era acoperit din veniturile sotilor. Celor 4.723 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal li s-au adaugat inca 3.156 de persoane (rude sau afini pana la gradul II) identificati cu risc fiscal, astfel incat 7.879 de persoane sunt propuse pentru verificare amanuntita.

  In urma analizelor efectuate de autoritati au fost identificate patru grupe de riscuri. Din prima grupa fac parte 'patroni bogati de firme sarace' respectiv cei care detin un patrimoniu semnificativ (case, masini, imprumuturi catre firme) care nu corespunde cu veniturile declarate care sunt mult mai mici sau detin firme cu cifre de afaceri viabile, dar cu rezultate proaste (fie sunt tot timpul de pierdere fie au un profit mult mai mic decat cifra de afaceri). In cea de-a doua grupa de risc intra persoanele care au un patrimoniu semnificativ, dar nu au activitati economice cunoscute, in grupa trei sunt incadrate persoanele cu venituri volatile, respectiv aceia care activeaza in showbiz, iar in grupa patru de risc sunt incluse alte persoane care nu pot fi incadrate in cele trei grupe anterioare insa prezinta riscuri semnificative.

  Potrivit ANAF, un numar de 5.399 de contribuabili sunt vizati pentru prima serie de verificari fiind infiintate 8 servicii distincte de verificari fiscale dedicate acestui program pentru care au fost alocate 100 de posturi. Aceste servicii sunt in Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov, Galati, Ploiesti, Craiova si Bucuresti. De asemenea, au fost selectati primii 60 de inspectori care se ocupa exclusiv de acest program si carora le-a fost alocat un numar de 313 cazuri.

  'Acum a venit momentul, dupa doi ani de pregatiri laborioase, sa apasam si mai tare pedala luptei impotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalitati ale vietii publice, manelisti, camatari etc, cu totii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligatii declarative. Cu totii vor trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa faca dovada fiscalizarii veniturilor cu care si-au construit averile', a afirmat Gelu Stefan Diaconu, presedintele ANAF.

  Decizia de verificare a persoanelor fizice cu risc fiscal a fost luata de conducerea ANAF ca urmare a analizelor de risc fiscal efectuate de Directia Verificari Fiscale asupra persoanelor fizice, in cadrul programului de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi mari (PFAM), pe baza datelor disponibile privind veniturile declarate si alocarile de fonduri (cresteri patrimoniale, achizitii, creante, cheltuieli etc.), in urma carora au fost identificate si alte persoan...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-06 :: Titlu: ANAF: Comisia Europeana a inchis procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor de solutionare a deconturilor de TVA intr-un termen rezonabil

  Comisia Europeana a inchis, in data de 15 iulie, procedura deschisa impotriva Romaniei pentru cercetarea neregulilor in cazul deconturilor de TVA, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) transmis, miercuri, AGERPRES.

  'Va informam ca la data de 15 iulie 2015, Comisia Europeana (CE) a decis inchiderea procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor cu privire la practica administrativa de a nu solutiona un numar important de deconturi de TVA intr-un termen rezonabil (Cauza 2009/4312)', se mentioneaza in comunicat.

  Presedintele ANAF, Gelu ?tefan Diaconu, sustine ca anuntul Comisiei Europene confirma eforturile depuse in cadrul reformei ANAF in ce priveste intarirea capacitatii administrative. 'Insa, vreau sa subliniez un aspect foarte important: acesta este doar un prim pas in atingerea obiectivului nostru de a reduce drastic perioada de rambursare a TVA. Dupa ce am redus termenele medii de solutionare a deconturilor de TVA cu optiune de rambursare de la 180 la circa 60 de zile, urmatorul nostru obiectiv este de a ajunge sa rambursam TVA in maximum 15 zile. Noi suntem pregatiti din punct de vedere administrativ, insa acest lucru poate fi realizat doar cu conditia ca Ministerul Finantelor Publice si Curtea de Conturi sa modifice cadrul legislativ actual', a precizat Diaconu.

  La data de 26 septembrie 2013, Comisia Europeana (CE) a solicitat in mod oficial Romaniei sa isi modifice practicile administrative de rambursare a TVA si respectiv tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat veniturilor provenite din munca ale nerezidentilor.

  In ceea ce priveste rambursarea TVA, in comunicatul CE se nota, la data respectiva, ca aproape toate cererile de rambursare a TVA sunt sistematic solutionate cu intarzieri nerezonabile, durand uneori peste 180 de zile.

  Executivul comunitar sublinia, in 2013, ca aceasta practica nu este conforma cu normele UE in materie de TVA, care prevad ca taxa ar trebui sa fie rambursata cu rapiditate, astfel incat sa nu creeze o povara administrativa pentru contribuabili. Chiar si in cazul in care statele membre dispun de o anumita marja de manevra pentru a stabili conditiile de rambursare, contribuabilii romani suporta povara TVA pentru o perioada de timp prea indelungata, ca urmare a intarzierilor curente.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-06 :: Titlu: Cinci companii au exportat anul trecut o cantitate de gaze naturale de 2,45 milioane MWh

  Volumul de gaze naturale exportate anul trecut a depasit 2,451 milioane MWh, exporturile fiind realizate de cinci companii, conform unui raport publicat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

  In 2014, 34 de furnizori au desfasurat activitati comerciale pe piata angro din Romania. Cantitatea totala furnizata de acestia a scazut in ultimul an, atingand nivelul de 145,044 milioane MWh, cu o diminuare de circa 3% fata de anul precedent, pe fondul unei usoare reduceri a consumului clientilor finali.

  Primii trei furnizori au avut impreuna o cota de aproximativ 75%, acestia avand cote cuprinse intre 15% si 30%.

  Productia interna de gaze naturale, ce a intrat in consum, a reprezentat anul trecut 92,53% din totalul surselor. Primii doi producatori (Romgaz si OMV Petrom) au acoperit 97,31% din aceasta sursa.

  Importul ce a intrat in consum, import curent si extras din inmagazinare, a reprezentat diferenta, respectiv 7,47%. Primii trei importatori — furnizori interni — au realizat impreuna 50,56%.

  Consumul total de gaze naturale a fost, in 2014, de 127,608 milioane MWh, din care 87,787 milioane MWh a fost consum noncasnic (75,34%) si 28,743 milioane a fost consum casnic (24,66%).

  Numarul total de clienti finali de gaze naturale a fost de 3.372.559, din care 178.851 clienti noncasnici (5,30%) si 3.193.708 clienti casnici (94,70%).  Consumul este acoperit din productie interna si din import. Productia interna a fost de 118,077 milioane MWh, iar importul de 9,53 milioane MWh.

  Cota primilor 3 furnizori in functie de volumul tranzactiilor pe piata angro este 77,55%, iar pe piata cu amanuntul este de 61,16%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-06 :: Titlu: Cursul valutar din 5 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 5 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4125 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0069 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0631 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0482 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.3284 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0713 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1459 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0048 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2145 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-06 :: Titlu: Monitorul Oficial din 5 august 2015

  In data de 5 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 586/2015 - M. Of. 586/2015 [M. Of. 586 / 5 august 2015]
 • Monitorul Oficial 587/2015 - M. Of. 587/2015 [M. Of. 587 / 5 august 2015]
 • Monitorul Oficial 588/2015 - M. Of. 588/2015 [M. Of. 588 / 5 august 2015]
 • Monitorul Oficial 589/2015 - M. Of. 589/2015 [M. Of. 589 / 5 august 2015]
 • Monitorul Oficial 590/2015 - M. Of. 590/2015 [M. Of. 590 / 5 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-08-05 :: Titlu: Legea 222/2015 aduce modificari privind functionarea Consiliului Economic si Social

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 567/2015 a fost publicata Legea 222/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2013 privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social.

  Domeniile de specialitate ale Consiliului Economic si Social sunt:
  a) politicile economice;
  b) politicile financiare si fiscale;
  c) relatiile de munca, protectia sociala, politicile salariale si egalitatea de ?anse si de tratament;
  d) agricultura, dezvoltare rurala, protectia mediului si dezvoltare durabila;
  e) protectia consumatorului si concurenta loiala;
  f) cooperatie, profesii liberale si activitati independente;
  g) drepturi si libertati cetatenesti;
  h) politicile in domeniul sanatatii;
  i) politicile in domeniul educatiei, tineretului, cercetarii, culturii si sportului.

  Plenul Consiliului Economic si Social se intruneste saptamanal sau ori de cate ori este nevoie, la convocarea presedintelui.

  Textul integral: Legea 222/2015 aduce modificari privind functionarea Consiliului Economic si Social
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-05 :: Titlu:

  Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare totala de 1,3 milioane de lei (305.045 euro), in urma controalelor desfasurate la nivel national in perioada 27 - 31 iulie, informeaza, miercuri, institutia.

  Inspectorii de munca au depistat 97 de persoane care lucrau fara forme legale. In domeniul relatiilor de munca au fost aplicate amenzi in valoare de 1,021 milioane de lei, din care 680.000 de lei pentru munca la negru.

  In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca, au fost aplicate amenzi in valoare de 320.500 de lei. Angajatorii au comunicat inspectoratelor teritoriale de munca 42 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate, vor fi incadrate sau nu drept accidente de munca.

  'Dat fiind numarul accidentarilor inregistrate la inspectoratele teritoriale de munca, concluziile rezultate in urma cercetarilor, neregulilor constatate in timpul controalelor, toate raportate la o singura saptamâna de lucru, insist asupra masurilor de protectie a lucratorilor pe care angajatorii sunt obligati sa le ia. Evaluarea riscurilor si asigurarea unui mediu de lucru sanatos si sigur, conform legii si normelor europene, reprezinta obligatie si o garantie pentru a diminua efectele negative ale accidentarilor cu care ne confruntam', a declarat inspectorul general de stat, Nicolae Bratu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-05 :: Titlu: INS: Inmatricularile de vehicule noi destinate transportului pasagerilor au crescut cu 12,9%, in S1

  Inmatricularile noi de autovehicule destinate transportului pasagerilor au crescut cu 12,9% in primele sase luni din acest an, pâna la 151.661 de unitati, fata de cele 134.378 de unitati consemnate in semestrul I din 2014, se arata in datele Institutului National de Statistica /INS/, publicate miercuri.

  Pe de alta parte, inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor s-au majorat cu 8,2%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, ajungând in 2015 la un numar de 44.516 unitati.

  In cazul vehiculelor destinate transportului de pasageri, cele mai multe unitati au fost inregistrate la autoturisme, respectiv 147.139, in crestere cu 13,2%, comparativ cu primele sase luni din anul anterior.

  O crestere importanta a fost consemnata pe segmentul inmatricularilor de autobuze si microbuze noi, in intervalul ianuarie — iunie 2015 inregistrându-se 1.407 unitati (+44,3% fata de primul semestru din 2014).

  Potrivit INS, in trimestrul II din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din anul anterior, inmatricularile de autobuze si microbuze au crescut cu 97,1% (938 unitati vs 476 unitati), iar cele de autoturisme cu 11,9%, pâna la 77.983 unitati. La polul opus s-au situat categoriile mopede si motociclete cu scaderi de 8,7% (2.186 unitati fata de 2.372 unitati).

  Tot in al doilea trimestru din 2015, inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au crescut cu 30,9% la categoria autotractoare (3.610 unitati), cu 6,7% la categoria remorci si semiremorci (6.833 unitati), respectiv cu 1,6% la categoria autocamioane (12.621 unitati).

  De asemenea, fata de trimestrul I 2015, in urmatoarele trei luni (aprilie-iunie), inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 14,9%, iar inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor s-au majorat cu 7,5%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-05 :: Titlu: Anul scolar 2015-2016: 177 de zile de cursuri; vacanta de iarna, 19 decembrie - 3 ianuarie

  Anul scolar 2015-2016 are 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare, conform unui ordin al ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, publicat in Monitorul Oficial.

  Cursurile primului semestru incep la 14 septembrie si se incheie la 18 decembrie. In perioada 31 octombrie — 8 noiembrie, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta. Vacanta de iarna tine de pe 19 decembrie 2015 pana pe 3 ianuarie 2016. Copiii revin la cursuri pe 4 ianuarie 2016, care se incheie la 29 ianuarie 2016, cand incepe vacanta intersemestriala, pana la 7 februarie 2016.

  Semestrul al doilea se termina pe 22 aprilie 2016, urmat de vacanta de primavara, pana la 3 mai 2016. Apoi, cursurile vor fi reluate pana la 17 iunie 2016, de cand incepe vacanta de vara.

  Potrivit ordinului, saptamana 18 — 22 aprilie 2016 din semestrul al doilea este dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului numit "Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!". Aceste activitati pot avea loc si in alta perioada, dar nu mai tarziu de 27 mai 2016.

  Tezele din primul semestru se sustin, de regula, pana la data de 11 decembrie, iar cele din semestrul al II-lea, pana la data de 20 mai 2016.

  Conform aceluiasi ordin de ministru, cursurile claselor a VIII-a se incheie in data de 10 iunie 2016.

  In invatamantul special, clasele a IX-a — a XI-a, filiera tehnologica, durata cursurilor este de 37 de saptamani, insumand 181 de zile.

  Elevii de la ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, au 720 de ore de practica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-05 :: Titlu: Romania, printre statele din UE in care preturile productiei industriale au crescut in iunie

  Romania s-a situat in iunie pe locul sase in Uniunea Europeana la cresterea preturilor productiei industriale, comparativ cu luna precedenta, in conditiile in care indicatorul a scazut cu ,1% in zona euro si in Uniunea Europeana, arata datele publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  Cele mai mari cresteri de preturi la productia industriala au fost inregistrate in: Spania (0,9%), Estonia (0,6%), Ungaria (0,5%), Polonia (0,4%), Bulgaria, Irlanda si Olanda (toate cu ,2%), Romania si Letonia (ambele cu ,1%). Cele mai semnificative scaderi au fost raportate in Lituania (minus 1,5%), Danemarca, Slovacia si Suedia (toate cu minus ,9%).

  Preturile productiei industriale au scazut cu 2,7% in UE 28 si cu 2,2% in zona euro (EA19), in iunie, comparativ cu perioada similara din 2014. Singura crestere de preturi la productia industriala a fost inregistrata in Luxemburg (0,5%), iar cel mai semnificativ declin a fost raportat in Lituania (minus 8,5%), Danemarca (minus 7,3%), Marea Britanie (minus 6,7%), Cipru (minus 6%) si Olanda (minus 5,8%).

  In Romania, preturile productiei industriale au scazut cu 1,8% in iunie comparativ cu perioada similara din 2014, dupa un declin de 2,2% in mai.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-05 :: Titlu: BNR mentine dobanda cheie la 1,75% pe an si nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii

  Banca Nationala a Romaniei a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 1,75% pe an, se arata intr-un comunicat al BNR transmis AGERPRES.

  In sedinta de politica monetara de marti, s-a hotarat, totodata, pastrarea ratelor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta si gestionarea adecvata a lichiditatii in sistemul bancar.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-05 :: Titlu: Cursul valutar din 4 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 4 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4056 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0015 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0149 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0013 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2571 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0099 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1507 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0025 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2142 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-05 :: Titlu: Monitorul Oficial din 4 august 2015

  In data de 4 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 583/2015 - M. Of. 583/2015 [M. Of. 583 / 4 august 2015]
 • Monitorul Oficial 584/2015 - M. Of. 584/2015 [M. Of. 584 / 4 august 2015]
 • Monitorul Oficial 585/2015 - M. Of. 585/2015 [M. Of. 585 / 4 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-04 :: Titlu: Detinutii au scris 157 de carti din 2014 pana in prezent

  Persoanele aflate in detentie au scris 157 de carti de la inceputul anului 2014 si pana in iunie 2015, in vederea reducerii pedepsei si eliberarii conditionate, potrivit unor informatii transmise de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) la solicitarea AGERPRES.

  Numarul cartilor scrise in penitenciare a crescut fata de anii anteriori, conform statisticilor ANP, care arata ca in anii 2012 si 2013 au fost redactate 97 de lucrari de catre persoane private de libertate.

  Conform Legii privind executarea pedepselor, art. 96, lit.f, "in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica publicata sau inventie si inovatie brevetate".

  Recent, dupa ce in presa s-a semnalat ca anumite lucrari scrise in penitenciar ar fi plagiate, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, anunta ca exista mai multe propuneri de modificare a Legii privind executarea pedepselor. Scopul acestor schimbari legislative este, adauga el, de a aduce clarificari referitoare la ce inseamna caracterul stiintific al unor astfel de carti.

  "Caracterul stiintific nu este usor de stabilit. Exista o disputa inclusiv in mediul universitar pe ce inseamna stiintific in aceasta materie. Exista in analiza mai multe propuneri in momentul de fata atat la Ministerul Justitiei, la ANP, cat si la Consiliul Superior al Magistraturii. (...) Cadrul legal in vigoare este din 2006 si in mod cert este nevoie de aducerea lui in actualitate", arata Cazanciuc.

  Unele acuzatii faceau referire la omul de afaceri Gheorghe Copos, condamnat in dosarul "Transferuri in fotbal", intre timp eliberat conditionat.

  In timpul detentiei, Copos a publicat patru carti la Editura Niculescu — "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din ?ara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", "Tasnadul medieval", "Franciza vs management in industria hoteliera" si "Turismul, vector de interculturalitate" — si o carte la Editura Meteor Press — "Turismul european durabil si provocarile lui".

  Au mai scris sau scriu lucrari in penitenciar Mihai Stoica, Gheorghe Popescu, Sorin Ovidiu Vintu, Miron Mitrea (aflati inca in detentie), precum si Adrian Nastase si George Becali, eliberati conditionat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-04 :: Titlu: Veniturile colectate la bugetul statului in iulie 2015 le-au depasit cu 7,25% pe cele din iulie 2014

  Valoarea veniturilor colectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in luna iulie a fost cu 7,25%, respectiv 1,32 miliarde lei, mai mare decat cea aferenta veniturilor colectate in iulie 2014 si a depasit cu 3,2% (618,91 milioane lei) sumele din programul de incasari, informeaza, luni, institutia.

  Totalul veniturilor bugetare realizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in luna iulie 2015 a insumat 19,72 miliarde de lei, ceea ce reprezinta un grad de realizare de 103,2% a programului de incasari conform legilor bugetare anuale, prin corelare cu incasarile efective din operatiuni tip 'swap' si taxa clawback (19,10 miliarde de lei), dar si o depasire cu 7,2 % — indice nominal—, respectiv cu 1,32 miliarde de lei in cifre absolute a sumelor aferente perioadei similare din anul 2014 (18,39 miliarde de lei).

  De asemenea, in iulie 2015, ANAF a colectat TVA in suma de 4,73 miliarde de lei, cu 48,46 milioane lei mai mult decat in iulie 2014, iar TVA restituita a fost cu 49,28 milioane lei peste cea consemnata in luna similara a anului trecut.

  "Subliniem faptul ca aceasta compensare a impactului negativ al reducerii TVA la alimente care s-a aplicat incepand cu luna iunie 2015 se datoreaza exclusiv diminuarii evaziunii fiscale si intaririi capacitatii de administrare", precizeaza ANAF.

  In structura, pe bugete si in cadrul bugetului de stat pe principalele impozite si taxe, situatia privind realizarea veniturilor bugetare in perioada analizata reflecta faptul ca la bugetul de stat s-au incasat 14,84 miliarde de lei, cu 1,45 miliarde de lei mai mult fata de anul 2014 (13,39 miliarde de lei), ceea ce reprezinta o crestere cu 10,8% — indice nominal, respectiv un grad de realizare a programului de 104,7%.

  Astfel, la impozitul pe profit s-au incasat 2,65 miliarde de lei, cu 179,75 milioane lei mai mult decat in luna iulie a anului 2014, cand s-au incasat 2,47 miliarde de lei, gradul de realizare a programului la acest impozit fiind de 104,8%.

  La impozitul pe venit s-au incasat 2,17 miliarde de lei, cu 158,91 milioane lei mai mult decat in 2014 (2,01 miliarde de lei), ceea ce reprezinta o depasire cu 7,9% — indice nominal — si un grad de realizare a programului de 98,5%.

  Conform documentului, incasarile nete din TVA pentru luna iulie au fost mai mari fata de perioada similara a anului 2014 cu 48,46 milioane lei, respectiv cu 1% indice nominal.

  In structura, detaliat, sumele colectate din TVA au fost mai mari pentru operatiunile interne cu 1,6% (89,62 milioane lei) si cu ,7% (4,43 milioane lei) la importul de bunuri.

  In domeniul accizelor, fata de luna iulie a anului precedent, incasarile au fost mai mici cu 1% (in termeni nominali), respectiv 2,17 miliarde de lei in 2015, fata de 2,19 miliarde de lei in luna iulie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-04 :: Titlu: Cursul valutar din 3 august 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 3 august 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4041 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0136 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.003 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.267 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0142 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1532 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0201 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2142 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-04 :: Titlu: Monitorul Oficial din 3 august 2015

  In data de 3 august 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 578/2015 - M. Of. 578/2015 [M. Of. 578 / 3 august 2015]
 • Monitorul Oficial 579/2015 - M. Of. 579/2015 [M. Of. 579 / 3 august 2015]
 • Monitorul Oficial 580/2015 - M. Of. 580/2015 [M. Of. 580 / 3 august 2015]
 • Monitorul Oficial 581/2015 - M. Of. 581/2015 [M. Of. 581 / 3 august 2015]
 • Monitorul Oficial 582/2015 - M. Of. 582/2015 [M. Of. 582 / 3 august 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: TEMATIC CONTEXPERT :: Data: 2015-08-03 :: Titlu: (P)Tematic Contexpert ofera preturi reduse pentru infiintari de firme

  TEMATIC CONTEXPERT este o firma romaneasca ce activeaza in domeniul serviciilor financiar-contabile.

  Tematic Contexpert ofera consultanta, intocmire si redactare acte precum si asistenta si reprezentare, pentru :

 • infiintari societati comerciale - S.R.L, S.R.L. – D., S.A, S.N.C.;
 • infiintari persoane fizice autorizate - P.F.A.;
 • infiintari fundatii, asociatii, cluburi sportive Tematic Contexpert: contabilitate, infiintari firme
 • infiintari intreprinderi individuale
 • asistenta si consultanta in vederea infiintarii
 • intocmirea documentelor constitutive
 • intocmirea actelor aditionale modificatoare
 • cesiuni de parti sociale
 • majorari sau diminuari de capital social
 • declarare puncte de lucru
 • obtinere avize
 • radieri puncte de lucru
 • schimbari de sediu social
 • extinderea obiectului de activitate
 • suspendarea activitatii firmei
 • asistenta si reprezentare la ONRC pentru societati
 • asistenta si reprezentare la Judecatorii pentru ONG-uri

  Pentru mai multe informatii, consultati oferta detaliata pe: click
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-08-03 :: Titlu: OG 19/2015 aduce modificari privind Programul national de dezvoltare locala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 574/2015 a fost publicata OG 19/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea unor acte normative, precum si unele masuri de corelare legislativa.

  Se aproba Programul national de dezvoltare locala, program multianual, coordonat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

  Programul are ca obiectiv general echiparea unitatilor administrativ-teritoriale cu toate dotarile tehnico-edilitare, de infrastructura educationala, de sanatate si de mediu, sportiva, social-culturala si turistica, administrativa si de acces la caile de comunicatie, in conformitate cu reglementarile cuprinse in Planul de amenajare a teritoriului national - Sectiunea a IV-a - Reteaua de localitati, aprobat prin Legea nr. 351/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru cresterea accesabilitatii la resurse si a calitatii vietii pentru toti locuitorii Romaniei.

  Finantarea programului se asigura din:
  a) sume din transferuri, alocate bugetelor locale, de la bugetul de stat, aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;
  b) sume din bugetele locale alocate cu aceasta destinatie;
  c) alte surse legal constituite.
  Sumele alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prin prezentul program, sunt surse de finantare complementare pentru bugetele locale.

  Textul integral al modificarilor: OG 19/2015 aduce modificari privind Programul national de dezvoltare locala
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-01 :: Titlu: Rata somajului in forma ajustata sezonier a fost de 7%, in iunie

  Rata somajului in forma ajustata sezonier a fost de 7%, la finele lui iunie, cu 0,1 puncte procentuale mai mica fata de luna precedenta si cu 0,2 puncte procentuale peste nivelul raportat in iunie 2014, potrivit datelor provizorii ale Institutului National de Statistica (INS), date vineri publicitatii.

  Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna iunie din anul curent este de 642.000 persoane, in scadere fata de luna precedenta (646.000 persoane) si in crestere fata de aceeasi luna a anului anterior (626.000 persoane). Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 5,6% pentru luna iunie 2015 (6,5% in cazul barbatilor si 4,5% in cel al femeilor), spune INS.

  Conform sursei citate, numarul somerilor in varsta de 25 — 74 de ani reprezinta 73,9% din numarul total al somerilor estimat pentru luna iunie 2015.

  Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 2 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,9% in cazul persoanelor de sex masculin si 5,9% in cazul celor de sex feminin).

  Somerii, conform definitiei internationale (BIM), sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele 3 conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-01 :: Titlu: Teodorovici: Codul Fiscal ramane in forma adoptata de Parlament; o aplicare graduala nu ar avea efectele scontate

  Codul Fiscal va ramane in forma aprobata de Parlament, pentru ca o aplicare graduala a masurilor prevazute nu va avea efectul scontat in economie, a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in cadrul unei conferinte de presa.

  "Cred ca acest Cod Fiscal va ramane in forma deja adoptata de catre Parlament. Nu vad ce altfel de discutii ar mai putea sa fie pe masuri. Nu vad neaparat care ar fi efectul puternic al aplicarii treptate a unor masuri. Eu sunt pentru a produce in economie toate acele efecte de care economia are nevoie, dar efecte considerabile. Pentru ca, altfel, o amagire a aplicarii treptate a unor astfel de masuri nu ar produce efectele scontate", a explicat Teodorovici.

  Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca masurile cuprinse in Codul Fiscal ar trebui aplicate gradual pentru a fi mai usor asimilate de economie. Ministrul Finantelor a precizat, insa, ca va avea o noua discutie cu guvernatorul bancii centrale, "cat de curand", pentru a-i prezenta inca odata argumentele Ministerului de Finante in sustinerea actualului set de masuri din Codul Fiscal. "Cred ca uneori ar trebui sa gandim dincolo de logica matematica a unor astfel de calcule. Economia, este adevarat ca uneori trebuie sa tina cont si de modele, formule si astfel de abordari, dar poate, mai ales in cazul Romaniei care este o economie atipica, avem nevoie de masuri indraznete", a explicat ministrul Finantelor.

  Acesta sustine ca se va efectua o analiza mai detaliata a Codului Fiscal, care va fi prezentata in Parlament. Este normal sa facem acest lucru, nu doar pentru ca ne cere Parlamentul sau o alta structura ci pentru ca vrem sa facem o prezentare mult mai detaliata pentru toti cei care asteapta acest Cod Fiscal", a mai spus Teodorovici.

  In opinia sa, din noua analiza va reiesi ca impactul de runda intai estimat va fi chiar mai mic decat se credea anterior. "V-am dat doua exemple din care reiese clar ca impactul estimat a fost mai mic decat cel real (reducerea CAS cu 5 puncte de la 1 octombrie 2014 si reducerea TVA la alimente la 9% — n.r.). Legat de impactul celorlalte masuri din Codul Fiscal, abordarea mea este una pozitiva si nu neaparat optimista, dar nu am motive sa cred ca intregul pachet nu va produce cel putin impactul anticipat pentru 2016, in sensul de venituri la bugetul de stat. Asa cum vis-a-vis de impactul negativ in prima runda de aplicare, chiar cred ca si de aceasta data acesta va fi mai mic", a subliniat ministrul.

  Potrivit sefului MFP, reducerea CAS avea initial un impact estimat de 5 miliarde de lei si in final a avut un impact de doar 3,5 miliarde de lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-08-01 :: Titlu: Producatorii agricoli cer sprijinul Ministerului Agriculturii pentru compensarea pierderilor cauzate de seceta

  Federatia Nationala Pro Agro a solicitat vineri Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sprijin in instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea producatorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru pierderile cauzate de conditii climatice nefavorabile din anul 2015.

  Aceasta solicitare vine, conform unui comunicat al Pro Agro remis AGERPRES, in contextul in care seceta pedologica si atmosferica instalata a condus la reducerea rezervei de apa din sol. Aceasta situatie va duce la reducerea substantiala a productiilor pentru culturile infiintate in primavara acestui an, generand fermierilor pierderi importante de venit.

  "Scopul demersului este acela de a compensa pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale, respectiv secetei. Beneficiarii sunt cei care exploateaza terenuri agricole in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociatii, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune, locatari, grupuri de producatori, cooperative agricole', spun reprezentantii Pro Agro.

  Acestia propun acordare sprijinului pentru culturi in teren arabil, anuale si perene, plantatii de vii si de hamei, plantatii de pomi si arbusti fructiferi cu exceptia plantatiilor de pomi si arbusti fructiferi pentru care pierderile sunt cauzate de inghetul tarziu de primavara.

  'Cred ca atata timp cat nu exista un alt mecanism de eliminarea a riscurilor din agricultura aceasta masura de ajutor de stat poate sa rezolve, in parte, problema generata de seceta pedologica si atmosferica din acest an', spune Emil Dumitru, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro.

  Aceasta schema de ajutor de stat trebuie pusa in aplicare in regim de urgenta, apreciaza reprezentantii Pro Agro, pentru ca plata sprijinului financiar aferent sa se faca intr un termen rezonabil pentru ca fermierii sa-si poata relua ciclul de productie.

  Productiile de grau, porumb, rapita si floarea soarelui din acest an vor fi, pe ansamblu, mult mai mici fata de anul trecut din cauza secetei, cea mai grava situatie intalnindu-se in judetele Vaslui, Bacau, Botosani, dar si in sud-estul Banatului si in judetul Olt, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania /LAPAR/.

  In privinta despagubirilor ce vor fi acordate fermierilor, ministrul Agriculturii a declarat pentru AGERPRES ca, pentru sumele mai mari de 15.000 de euro, Romania trebuie sa ceara acordul Comisiei Europene, iar pentru cele mai mici trebuie sa notifice Comisia, chiar daca ajutoarele vor fi date doar din bugetul national.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-01 :: Titlu: Cursul valutar din 31 iulie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 31 iulie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.407 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0005 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0166 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0014 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2528 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0185 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1733 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0332 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2143 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-08-01 :: Titlu: Monitorul Oficial din 31 iulie 2015

  In data de 31 iulie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 575/2015 - M. Of. 575/2015 [M. Of. 575 / 31 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 576/2015 - M. Of. 576/2015 [M. Of. 576 / 31 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 577/2015 - M. Of. 577/2015 [M. Of. 577 / 31 iulie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-31 :: Titlu: Cursul valutar din 30 iulie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 iulie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4075 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0117 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0152 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.021 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2713 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0273 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1401 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0135 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2123 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-31 :: Titlu: Monitorul Oficial din 30 iulie 2015

  In data de 30 iulie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 570/2015 - M. Of. 570/2015 [M. Of. 570 / 30 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 571/2015 - M. Of. 571/2015 [M. Of. 571 / 30 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 572/2015 - M. Of. 572/2015 [M. Of. 572 / 30 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 573/2015 - M. Of. 573/2015 [M. Of. 573 / 30 iulie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-07-30 :: Titlu: Legea 219/2015 reglementeaza economia sociala

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 561/2015 a fost publicata Legea 219/2015 privind economia sociala.

  Legea are ca obiect reglementarea domeniului economiei sociale, stabilirea masurilor de promovare si de sprijinire a economiei sociale.
  Prin prezenta lege se reglementeaza si conditiile de atestare, de catre autoritatile publice, a intreprinderilor sociale si a intreprinderilor sociale de insertie.

  Economia sociala reprezinta ansamblul activitatilor organizate independent de sectorul public, al caror scop este sa serveasca interesul general, interesele unei colectivitati si/sau interesele personale nepatrimoniale, prin cresterea gradului de ocupare a persoanelor apartinand grupului vulnerabil si/sau producerea si furnizarea de bunuri, prestarea de servicii si/sau executia de lucrari.
  Economia sociala are la baza initiativa privata, voluntara si solidara, cu un grad ridicat de autonomie si responsabilitate, precum si distribuirea limitata a profitului catre asociati.

  Economia sociala se bazeaza pe urmatoarele principii:
  a) prioritate acordata individului si obiectivelor sociale fata de cresterea profitului;
  b) solidaritate si responsabilitate colectiva;
  c) convergenta dintre interesele membrilor asociati si interesul general si/sau interesele unei colectivitati;
  d) control democratic al membrilor, exercitat asupra activitatilor desfasurate;
  e) caracter voluntar si liber al asocierii in formele de organizare specifice domeniului economiei sociale;
  f) personalitate juridica distincta, autonomie de gestiune si independenta fata de autoritatile publice;
  g) alocarea celei mai mari parti a profitului/excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de interes general, ale unei colectivati sau in interesul personal nepatrimonial al membrilor.

  Textul integral:
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 iulie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 iulie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4192 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0037 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9942 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.9942 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.244 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0123 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1536 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0095 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.213 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 iulie 2015

  In data de 29 iulie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 565/2015 - M. Of. 565/2015 [M. Of. 565 / 29 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 566/2015 - M. Of. 566/2015 [M. Of. 566 / 29 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 567/2015 - M. Of. 567/2015 [M. Of. 567 / 29 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 568/2015 - M. Of. 568/2015 [M. Of. 568 / 29 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 569/2015 - M. Of. 569/2015 [M. Of. 569 / 29 iulie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-07-29 :: Titlu: Legea privind pensiile militare de stat

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 556/2015 a fost publicata Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat.

  Dreptul la pensii si asigurari sociale pentru militari, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare este garantat de stat si se exercita, în conditiile prezentei legi, prin sistemul pensiilor militare de stat si alte drepturi de asigurari sociale din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, denumit în continuare sistemul pensiilor militare de stat.

  Principiile de baza ale sistemului pensiilor militare de stat sunt urmatoarele:
  a) principiul unicitatii, potrivit caruia statul organizeaza si garanteaza sistemul de pensii militare de stat bazat pe aceleasi norme de drept, pentru toti participantii la acesta;
  b) principiul egalitatii, prin care se asigura tuturor participantilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeasi situatie juridica, în ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege;
  c) principiul imprescriptibilitatii, potrivit caruia dreptul la pensie nu se prescrie;
  d) principiul incesibilitatii, potrivit caruia dreptul la pensie nu poate fi cedat, total sau partial;
  e) principiul autonomiei, bazat pe organizarea, conducerea si administrarea, de sine statatoare, a sistemului pensiilor militare de stat, de catre institutiile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale;
  f) principiul recunostintei fata de loialitatea, sacrificiile si privatiunile suferite de militari, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si familiile acestora pe timpul carierei.

  Textul integral: Legea 223/2015 reglementeaza pensiile militare de stat
  Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat. Pensiile militare de stat...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 iulie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 iulie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4155 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0036 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.9889 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2317 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0421 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1441 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0298 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2138 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0017 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 iulie 2015

  In data de 28 iulie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 559/2015 - M. Of. 559/2015 [M. Of. 559 / 28 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 560/2015 - M. Of. 560/2015 [M. Of. 560 / 28 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 562/2015 - M. Of. 562/2015 [M. Of. 562 / 28 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 563/2015 - M. Of. 563/2015 [M. Of. 563 / 28 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 564/2015 - M. Of. 564/2015 [M. Of. 564 / 28 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 561/2015 - M. Of. 561/2015 [M. Of. 561 / 28 iulie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-28 :: Titlu: Amenzi de peste 26.000 lei pentru angajatorii care nu au protejat lucratorii in perioadele de canicula

  Angajatorii din tara care nu au luat masurile necesare privind protectia lucratorilor in perioadele cu temperaturi ridicate au fost amendati cu peste 26.000 de lei, a declarat marti, pentru AGERPRES, Nicolae Bratu, inspector general de stat in cadrul Inspectiei Muncii.

  'În perioada 20 — 24 iulie a.c. au fost efectuate 503 controale la angajatori cu un total de 49.654 de salariati. Inspectorii de munca au aplicat amenzi in valoare de 26.100 de lei si 158 de avertismente. În aceeasi perioada au fost constatate 193 de deficiente, fiind aplicate 166 de sanctiuni contraventionale', a afirmat Nicolae Bratu.

  Potrivit acestuia, angajatorii nu au stabilit masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca in perioadele in care se inregistreaza temperaturi extreme, nu au evaluat riscurile la care ii expun pe salariati si nu au respectat masurile minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca si pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor.

  'Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99/2000 prevede urmatoarele masuri care trebuie luate de angajatori in caz de temperaturi exterioare ridicate: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei, a apei minerale si cand e posibil dusuri. Angajatorii sunt obligati sa asigure examen medical la angajare si controlul medical periodic al starii de sanatate. Inspectorii de munca vor continua actiunile de control in perioadele in care se semnaleaza temperaturi extreme si se vor asigura ca fiecare masura dispusa este indeplinita la termen', a precizat inspectorul general de stat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-28 :: Titlu: Cursul valutar din 27 iulie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 27 iulie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4191 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.2149 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9889 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0506 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1896 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0636 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1739 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.2487 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2121 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0015 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-28 :: Titlu: Monitorul Oficial din 27 iulie 2015

  In data de 27 iulie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 554/2015 - M. Of. 554/2015 [M. Of. 554 / 27 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 555/2015 - M. Of. 555/2015 [M. Of. 555 / 27 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 556/2015 - M. Of. 556/2015 [M. Of. 556 / 27 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 557/2015 - M. Of. 557/2015 [M. Of. 557 / 27 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 558/2015 - M. Of. 558/2015 [M. Of. 558 / 27 iulie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-27 :: Titlu: Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata asigurarilor

  Consiliul Concurentei a declansat, din oficiu, o investigatie privind posibila incalcare a regulilor nationale si comunitare de concurenta de catre Media Xprimm, UNSAR, societatile de asigurare membre UNSAR, precum si alte societati de asigurare, potrivit unui comunicat al autoritatii romane de concurenta.

  Investigatia are ca obiect un posibil schimb de informatii sensibile din punct de vedere comercial intre concurentii de pe piata serviciilor de asigurare, potrivit comunicatului. In cadrul investigatiei declansate, Consiliul Concurentei precizeaza ca a efectuat inspectii inopinate la sediile UNSAR, Media Xprimm si la sediile unor societati de asigurare membre UNSAR. Documentele ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei. Consiliul Concurentei mentioneaza ca inspectiile inopinate reprezinta o etapa preliminara in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential.

  Efectuarea acestor inspectii nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste vinovatia intreprinderilor investigate si nici in ceea ce priveste rezultatul final al investigatiei declansate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-27 :: Titlu: Romanii prefera imprumuturile de pana la 10.000 de lei, cei mai multi pentru renovarea locuintei

  Imprumuturile de pana la 10.000 de lei sunt cele mai cautate de catre romani, iar daca ar avea in buzunar aceasta suma, mai bine de o treime dintre ei si-ar renova locuinta, 31% si-ar achita creditele, iar 30% ar pune banii deoparte pentru a economisi, conform unui studiu realizat de o institutie financiara nebancara.

  In acelasi timp, un sfert dintre romani cred ca, in conditiile actuale, nu ar reusi niciodata sa puna deoparte 10.000 de lei, iar 25% considera ca le-ar trebui doi sau trei ani. Un roman din cinci apreciaza ca ar putea economisi aceasta suma in cinci ani, se arata in studiul Provident Financial Romania, remis, luni, AGERPRES. Smartphone-ul este cea mai importanta achizitie din ultimul an pentru 20% dintre respondenti, urmat de aparatele electrocasnice (14,4%), de laptop (13,2%) si de masina (11,5%).

  Atunci cand vor sa ia un credit, romanii sunt interesati in cea mai mare masura sa fie informati in legatura cu toate costurile si conditiile (peste 62%) si ca institutia financiara care acorda imprumutul sa fie deschisa sa negocieze daca apar intarzieri la plata ratei (aproape 17%). Daca ar fi sa imprumute acum o suma de bani pentru diverse nevoi personale, 20% dintre respondenti au spus ca ar lua un imprumut de cel mult 5.000 de lei si un procent similar ar imprumuta sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

  Sondajul a fost realizat pe un esantion de 670 de persoane din mediul urban (85%) si rural (15%). 38% dintre respondenti au absolvit cel putin colegiul sau facultatea in timp ce 39% au terminat liceul sau scoala profesionala. Veniturile participantilor la studiul sunt de pana in 1.500 de lei pentru 49% dintre respondenti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Tematic Contexpert :: Data: 2015-07-26 :: Titlu: (P) TEMATIC CONTEXPERT ofera 2 luni gratuite de evidenta contabila pentru societatile nou infiintate

  TEMATIC CONTEXPERT este o firma romaneasca ce activeaza in domeniul serviciilor financiar-contabile. Serviciile TEMATIC CONTEXPERT includ:

 • contabilitate pentru toate tipurile de societati, PFA-uri, liber profesionisti, intreprinderi individuale;
 • resurse umane si salarizare; Tematic Contexpert: contabilitate, infiintari firme
 • expertize contabile;
 • consultanta financiar-contabila si fiscala;
 • consultanta juridica;
 • infiintare societati;
 • mediere;
 • distrugere securizata documente

  TEMATIC CONTEXPERT ofera 2 luni gratuite pentru societatile nou infiintate, si apoi tarifele pornesc de la 150 lei/luna in functie de criteriile mentionate in oferta.

  Pentru mai multe informatii, consultati oferta detaliata pe www.conta-conta.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-26 :: Titlu: Herciu (MADR): Sunt conditii si premise favorabile ca pana la sfarsitul anului pe PNDR 2014-2020 sa se faca primele plati

  Directorul general al Directiei Dezvoltare Rurala din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Mihai Herciu, a declarat vineri, la Constanta, ca sunt conditii si premise favorabile ca pana la sfarsitul anului 2015, pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, sa se faca primele plati cu fonduri europene.

  Prezent la un seminar organizat de MADR, care se desfasoara în perioada 23-24 iulie, reprezentantul Directiei Dezvoltare Rurala — Autoritate de Management pentru PNDR a facut unele precizari cu privire la "comentariile nefondate ale unor persoane, care încearca, pe undeva, sa puna într-o lumina nefavorabila situatia implementarii PNDR 2014-2020 în Romania".

  "Se comenteaza de multe ori ca (...) Romania nu a avut în ianuarie 2014 un program de dezvoltare rurala aprobat. Vreau sa fac o precizare, în cursului anului 2014, pana în decembrie, niciun stat membru al Uniunii Europene nu a avut programele de dezvoltare rurala aprobate, asta este o consecinta a faptului ca multe regulamente aferente sectorului de dezvoltare rurala, regulamente ale Uniunii Europene, au aparut cu întarziere. În multe tari, primele programele de dezvoltare rurala au fost aprobate abia în luna decembrie. Dupa aceea, a mai fost o categorie de noua programe pentru februarie 2015 si pachetul lunii mai din care si Romania face parte cu înca 25 de programe. Deci, as dori sa fie clar pentru toata lumea, din acest punct de vedere, nu am avut nicio întarziere, nicio ramanere în urma", a precizat Mihai Herciu.

  Acesta a spus ca se mai vorbeste despre faptul ca, pana în prezent, nu s-ar fi reusit nicio absorbtie de bani europeni prin PNDR 2014-2020, fara sa se tina însa cont de fluxul procedural în astfel de situatii, subliniind, totodata, ca sunt conditii si premise favorabile ca pana la sfarsitului anului în curs sa se faca primele plati pe PNDR 2014-2020.

  "Se face comentariu legat de faptul ca pana în acest moment nu s-a absorbit nimic din alocarea financiara 2014 — 2020, fara sa se cunoasca sau fara sa se tina cont de faptul ca exista un întreg flux procedural si anume, orice finantare începe cu o deschidere de sesiune de depuneri de proiecte, dupa care urmeaza evaluarea acestor proiecte din punct de vedere al eligibilitatii, etapa de selectie a proiectelor si, în baza raportului de selectie, se declara castigatoare proiectele care urmeaza prin decizie de finantare sa primeasca sprijinul de la Programe. Tot acest parcurs înseamna un numar de zile si luni si bineînteles ca nu era posibil sa facem absorbtie pana la acest moment, dar sunt conditii si premise favorabile ca pana la sfarsitul acestui an, PNDR 2014-2020 sa înceapa primele plati", a spus oficialul MADR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Camera Deputatilor :: Data: 2015-07-25 :: Titlu: Legea 215/2015 aduce modificari la statutul functionarului public parlamentar

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 546/2015 a fost publicata Legea 215/2015 privind modificarea si completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar.

  Functionarii publici parlamentari din structurile de specialitate ale Parlamentului au dreptul la asigurari sociale, in conditiile legii.

  Functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani au dreptul la pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare din sistemul public de pensii.

  La implinirea varstei prevazute la alin. (2), functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel putin 14 ani in structurile Parlamentului, beneficiaza de pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii. Pensia acordata nu poate depasi nivelul salariului de baza brut, inclusiv sporurile, precum si indemnizatia de conducere si salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionarii, al functiei detinute sau al functiei asimilate, dupa caz.

  Pentru fiecare an ce depaseste vechimea de 14 ani in Parlament, se adauga la cuantumul pensiei cate 1% din baza de calcul prevazuta la alin. (3), fara a depasi venitul brut avut la data pensionarii.

  Pensiile de serviciu stabilite in conditiile prezentei legi se actualizeaza prin aplicarea la cuantumul pensiei de serviciu aflate in plata a procentului de majorare a salariului de baza de care beneficiaza functionarul public parlamentar aflat in activitate, cu acelasi nivel de salarizare si pe aceeasi functie publica. Daca in urma actualizarii rezulta o pensie mai mica, se pastreaza pensia aflata in plata.

  Partea din pensia de serviciu care depaseste nivelul pensiei din sistemul asigurarilor sociale de stat se suporta din bugetul de stat.

  Textul integral: Legea 215/2015 aduce modificari la statutul functionarului public parlamentar
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-25 :: Titlu: INS: Productia ramurii agricole a inregistrat o crestere de 2,9%, in anul 2014 (date semi-definitive)

  Productiile vegetala, animala si serviciile agricole au inregistrat cresteri ale activitatii in decursul anului 2014, evolutia pozitiva a ramurii agricole indicand un salt de 2,9% fata de anul precedent, arata datele semi-definitive ale Institutului National de Statistica /INS/, publicate vineri.

  Potrivit sursei citate, din punct de vedere al structurii valorice a productiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, in anul 2014, comparativ cu anul 2013, ponderea culturilor de legume si pepeni si de fructe si struguri a crescut cu doua puncte procentuale, respectiv cu 1,4 puncte procentuale, in timp ce ponderea culturilor de cereale si plante de nutret a scazut cu 2,1 puncte procentuale, respectiv cu ,4 puncte procentuale. In schimb, ponderea culturilor de plante uleioase se mentine constanta.

  In structura productiei s-au produs modificari, in sensul scaderii ponderii productiei vegetale (65,8%) si cresterii ponderii productiei animale (32,9%), in timp ce ponderea productiei de servicii agricole a crescut (1,3%).

  La nivelul structurii valorice a productiei animale la principalele grupe de produse se consemneaza o crestere cu 1,3 puncte procentuale a ponderii la ovine si caprine, in timp ce in cazul bovinelor ponderea a crescut cu ,6 puncte procentuale, iar la porcine ponderea a scazut cu 1,8 puncte procentuale.

  Per ansamblu, productia ramurii agricole a inregistrat o evolutie pozitiva (+2,9%), in anul 2014, comparativ cu anul precedent. In acest sens, productiile vegetala, animala si de servicii agricole au prezentat cresteri de 2,9%, 2,5%, respectiv de 24,3%.

  Datele INS au la baza cercetarile statistice anuale privind suprafata cultivata, suprafata recoltata, productia agricola vegetala si animala, preturile produselor agricole si cercetarile privind activitatea economica a unitatilor agricole cu personalitate juridica, lucrarea 'Balantele principalelor produse agricole la producatori', precum si surse administrative, ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru subventiile pe produse agricole.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-25 :: Titlu: Isarescu: Pachetul de reduceri si taxe, din punct de vedere economic si financiar, este inaplicabil; reexaminarea, un lucru intelept

  Pachetul de reduceri de taxe si de impozite prevazute de proiectul de Cod Fiscal este inaplicabil din punct de vedere economic si financiar, iar retrimiterea actului normativ in Parlament de catre presedintele Romaniei este un lucru intelept, a declarat vineri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, in cadrul unei conferinte de specialitate.

  "Pachetul de reduceri de taxe si impozite, din punct de vedere economic si financiar, este inaplicabil. (...) Trimiterea spre Parlament a Codului Fiscal spre examinare este un lucru intelept. Este un proces legal in desfasurare, este un drept al presedintelui si mai este ceva... Faptul ca institutiile statului roman reactioneaza chiar la o aprobare de 100% in Parlament. Exista institutii ale statului care reactioneaza, ca si Consiliul Fiscal, ca si Banca Nationala. (...) ?i decizia premierului de a convoca sesiunea extraordinara a Parlamentului este una inteleapta", a explicat guvernatorul BNR.

  In opinia sa, Codul Fiscal contine si masuri bune pentru economie, insa impactul bugetar de 2,3% din PIB pe care il presupune aplicarea sa de la 1 ianuarie 2016 va produce deraieri importante ale economiei romanesti. El a precizat ca nu a luat in calcul si majorarile de salarii anuntate pentru sectorul bugetar, care ar mai aduce un impact de 1,3% din PIB.

  "Cum putem aplica aceste masuri fara sa negociem cu partenerii internationali. Avem deja crestere de 4%! Unde vrem sa ajungem? La 8%? Ne tin motoarele pentru asa ceva? Noi suntem la 4% (crestere economica) la viteza de croaziera. Ar trebui sa stam pe pilot automat, dar noi vrem sa tragem brusc de mansa. 2,3% din PIB. (...) Este o miscare brutala, de proportii, care in conditii de crestere economica nu isi are rostul. Cand ai crestere economica nu iti trebuie deficite mai mari. Trebuie sa tii resursele sa le cheltuiesti cand economia scade", a mai spus Isarescu.

  Guvernatorul BNR a subliniat faptul ca discutiile din ultima vreme pe marginea Codului Fiscal dovedesc faptul ca fundamentele economice nu sunt intelese nici la 25 de ani de economie libera, si a punctat sase lucruri pe care ar trebui lamurite.

  "Cate am auzit in ultimele 10 zile si cate am citit de la formatori de opinie, ma pune tare pe ganduri. Mi-am notat 6 lucruri care, daca erau clarificate, nu mai duceau la aceste discuti. O discutie in care criteriile economice sunt amestecate cu cele politice, sociologice, nu duce la nimic", a punctat seful BNR.

  In acest context, el a mentionat ca unul din aspectele insuficient cunoscute este cel legat de "cum este condusa o economie de piata". "Este condusa prin politici. Instrumentul principal de conducere este politica fiscal bugetara, care cuprinde si partea de taxe si partea de cheltuieli", a subliniat Isarescu.

  In opinia acestuia, discutiile privind o deviere de ,1% — ,2% de la traseul stabilit nu reprezinta doar o problema de finantare, ci si de deviere de la politicile anuntate. "Conducerea economiei de piata se face prin politici fiscal-bugetare, si aici deficitul este esential. O deviere de doua puncte intr-un an ...se inrosesc (ecranele institutiilor financiare — n.r.), apar semnale de alarma: ce e cu avionul asta? A plecat de la Bucuresti la Bruxelles si unde vrea sa ajunga...la Polul Nord? Deviatiile de la aceste principii se penalizeaza, se ia carnetul de conducere...se considera ca nu stii sa conduci!", a punctat Isarescu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 iulie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 iulie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.2042 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.2172 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0395 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0144 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2532 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0272 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.4226 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.2095 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2106 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 iulie 2015

  In data de 24 iulie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 551/2015 - M. Of. 551/2015 [M. Of. 551 / 24 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 552/2015 - M. Of. 552/2015 [M. Of. 552 / 24 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 553/2015 - M. Of. 553/2015 [M. Of. 553 / 24 iulie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-24 :: Titlu: ANCOM: Furnizorii de servicii telecom sunt obligati sa publice pe paginile proprii de Internet procedura privind solutionarea reclamatiilor

  Furnizorii serviciilor de telefonie, internet sau televiziune au obligatia sa publice pe paginile proprii de internet procedura privind solutionarea reclamatiilor, precizeaza, vineri, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii /ANCOM/, într-un comunicat de presa.

  'Atunci cand un utilizator întampina probleme cu un serviciu de comunicatii, prima sesizare ar trebui adresata furnizorului respectivului serviciu.

  Furnizorii de servicii de telefonie, internet sau televiziune au obligatia de a afisa pe paginile proprii de internet procedura privind solutionarea reclamatiilor si de a o înmana abonatilor la momentul încheierii contractului sau achizitionarii unei cartele preplatite. Totodata, utilizatorii acestor servicii au dreptul de a primi gratuit, oricand pe durata contractului, un exemplar tiparit al procedurii
  ', noteaza Autoritatea.

  Potrivit sursei citate, în cuprinsul acestei proceduri, operatorii trebuie sa specifice modalitatile prin care utilizatorul final poate înainta o reclamatie (cu indicarea numerelor de telefon, fax, adresa de posta electronica, serviciu postal utilizate în acest scop), programul de lucru pentru primirea si înregistrarea reclamatiilor, termenul maxim de solutionare a reclamatiilor si data de la care se calculeaza acest termen, indiferent de mijloacele de transmitere a acestora.

  Totodata, acestia sunt obligati sa precizeze despagubirile la care au dreptul utilizatorii daca nu este respectat termenul de solutionare a reclamatiei.

  Proceduri similare sunt stipulate si în cazul procedurii de solutionare a deranjamentelor, unde trebuie specificat termenul maxim de remediere, data de la care acesta se calculeaza, precum si despagubirile aplicabile în cazul nerespectarii termenului de remediere.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 iulie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 iulie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4214 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0117 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 4.0251 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0375 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.2804 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0418 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2131 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0118 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2122 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-07-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 iulie 2015

  In data de 23 iulie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 547/2015 - M. Of. 547/2015 [M. Of. 547 / 23 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 548/2015 - M. Of. 548/2015 [M. Of. 548 / 23 iulie 2015]
 • Monitorul Oficial 549/2015 - M. Of. 549/2015 [M. Of. 549 / 23 iulie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-23 :: Titlu: Valoarea creditelor in lei pentru populatie a crescut cu 5% in iunie fata de mai, potrivit datelor BNR

  Valoarea creditelor acordate populatiei si firmelor a crescut in iunie, fata de mai, cu 1,1%, insa a scazut raportat la iunie 2014 cu 0,1%, pe fondul avansului imprumuturilor in lei, in special cele acordate populatiei, reiese din datele publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

  'Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut, in luna iunie 2015, cu 1,1% (4,1% in termeni reali) fata de luna mai 2015, pana la nivelul de 215,1 miliarde de lei. Creditul in lei a crescut cu 3,9% (7,1% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta, exprimat in lei, s-a diminuat cu 1,4% (exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 2,1%)', se mentioneaza intr-un comunicat al BNR.

  Cel mai mult a crescut, in perioada mentionata, valoarea creditelor in lei acordate populatiei, cu 5%, in timp ce finantarile in moneda locala acordate companiilor au avansat cu 3%. La valuta, tot populatia a condus, insa la scaderea finantarilor de la o luna la alta cu 2,7%, in timp ce finantarile in valuta pentru firme au crescut nesemnificativ, cu 0,2%.

  Comparativ cu anul trecut, la 30 iunie 2015, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 0,1% (+1,4% in termeni reali) pe seama majorarii cu 13,2% a componentei in lei (15% in termeni reali) si a diminuarii cu 9,8% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 11,6%).

  Si in privinta evolutiei anuale, tot populatia a sustinut creditarea in lei, cu un avans de 24,7% al imprumuturilor, in timp ce finantarile pentru companii au urcat cu doar 5,4% in iunie 2015, fata de iunie 2014. În ceea ce priveste scaderea creditarii in valuta, firmele au avut cea mai mare influenta, cu un minus de 11,3% de la an la an, in timp ce valoarea imprumuturilor populatiei a scazut cu 8,4%.

  'Creditul guvernamental s-a diminuat in luna iunie 2015 cu 1,6% fata de luna mai 2015, pana la 87,79 miliarde de lei. La 30 iunie 2015, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 9,1% (10,8% in termeni reali) fata de 30 iunie 2014', mai spune BNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-23 :: Titlu: Criteriul calitate-pret va putea fi luat in calcul de autoritati la atribuirea contractelor de achizitii publice

  Proiectul noii legi a achizitiilor publice, pus in dezbatere publica, prevede trei criterii in functie de care o autoritate contractanta va avea dreptul sa fixeze determinarea ofertei cea mai avantajoasa din punct de vedere economic la atribuirea unui contract, respectiv pretul cel mai scazut, costul cel mai scazut sau cel mai bun raport calitate-pret.

  'Cel mai bun raport calitate-pret se determina pe baza unor factori de evaluare care includ aspecte calitative, de mediu si/sau sociale, in legatura cu obiectul contractului de achizitie publica/acordului-cadru', se mentioneaza in textul proiectului.

  Factorii de evaluare luati in calcul pot viza calitatea, inclusiv avantajele tehnice, caracteristicile estetice si functionale, accesibilitatea, conceptul de proiectare pentru toti utilizatorii, caracteristicile sociale, de mediu si inovatoare si comercializarea si conditiile acesteia.

  De asemenea, se pot lua in calcul factori precum organizarea, calificarea si experienta personalului desemnat pentru executarea contractului, in cazul in care calitatea personalului desemnat poate sa aiba un impact semnificativ asupra nivelului calitativ de executare a contractului.

  Si serviciile post-vanzare, asistenta tehnica si conditiile de livrare, cum ar fi data livrarii, procesul de livrare si termenul de livrare sau de finalizare pot constitui factori determinanti pentru determinarea raportului calitate-pret.

  'Criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-pret include in mod obligatoriu un element de pret sau de cost; in situatia in care elementul de pret sau de cost este un pret sau cost fix, factorii de evaluare se refera numai la calitatea produselor, serviciilor sau lucrarilor care fac obiectul achizitiei', se precizeaza in proiect.

  Pe de alta parte, proiectul de Lege impune si un document unic de achizitie european, E-certis, prin care se depun solicitarile de participare, constand intr-o declaratie pe propria raspundere actualizata, ca dovada preliminara in locul certificatelor eliberate de autoritatile publice sau de terti care confirma ca operatorul economic in cauza indeplineste urmatoarele conditii: nu se afla in niciuna din situatiile de excludere mentionate de lege, indeplineste criteriile privind participarea, indeplineste criteriile de selectie stabilite de autoritatea contractanta in conformitate cu prevederile legii.

  Proiectul noii legi a fost publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si supus dezbaterii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-23 :: Titlu: Coface: Romania, cel mai de succes producator auto din regiunea ECE, alaturi de Slovacia si Republica Ceha

  Productia auto din Romania, alaturi de cea din Slovacia si Republica Ceha, sunt cele mai de succes din regiunea Europei Centrale si de Est /ECE/, ca urmare a masivelor investitii straine, insa dinamica acestor cresteri nu poate continua la nesfarsit din cauza eventualei saturatii a pietei, se arata i n concluziile unei analize de specialitate realizata de Coface, publicata miercuri.

  In acest context, datele recente arata ca, anul trecut, 3,6 milioane de vehicule au fost produse in Europa de Est, echivalentul a 2% din productia totala a Uniunii Europene /UE/.

  In tarile ECE incluse in analiza Coface exista 33 de fabrici de automobile, dintre care cele mai multe au fost create cu ajutorul investitiilor straine directe (ISD), iar 'cu Skoda si Dacia regiunea are doua branduri locale puternice, mai ales ca, datorita marilor ISD, au supravietuit pe piata mondiala competitiva', conform Coface.

  'Numarul de vehicule produse in regiunea ECE s-a dublat in ultimii zece ani. Slovacia, Republica Ceha si Romania au fost cele mai de succes, unde productia auto s-a triplat sau chiar a crescut de patru ori. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca dinamica cresterilor nu poate continua la nesfarsit din cauza eventualei saturatii a pietei", a comentat Grzegorz Sielewicz, Coface Economist pentru ECE.

  Potrivit cercetarii, fabricile auto din regiunea ECE raman foarte dependente de cererea externa, in ciuda dinamicii crescute a vanzarilor de masini generate de catre clientii locali.

  'Regiunea ECE a fost in masura sa atraga investitii straine directe, datorita costurilor atractive ale fortei de munca, proximitatii geografice din Europa de Vest, fortei de munca educata si i mbunatatirii mediului de afaceri. Fabricarea de vehicule si echipamente de transport are un efect masurabil asupra rezultatului economiilor ECE. Pentru unele dintre tarile din regiune, cum ar fi: Ungaria, Republica Ceha si Slovacia, sectorul reprezinta aproximativ o zecime din productia lor totala. Acesta genereaza, de asemenea, un numar semnificativ de locuri de munca, angajand peste 850.000 de lucratori in 2013, in cele 6 tari analizate. Exporturile de automobile reprezinta o parte semnificativa a comertului exterior a regiunii ECE. In Slovacia, de exemplu, acestea reprezinta 25% din exporturile totale ale tarii.

  Productia de automobile ECE este puternic expusa la cererea externa, la fel cum majoritatea este destinata pietelor externe. Cu toate acestea, pozitia actuala arata ca zona euro — principala piata de export — este elastica si genereaza perspective mai bune. Datorita acestor tendinte pozitive in zona euro si in alte tari europene, cererea de vehicule a fost in crestere
  ', se mentioneaza in comunicatul Coface. naliza Coface acopera sectorul auto din tarile ECE, unde sunt produse volume semnificative de masini in: Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia.

  In Romania, cei mai importanti constructori auto sunt Dacia si Ford. Compania Dacia a fost preluata de Renault in anul 1999. Relansata in 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit in opt ani un jucator de notorietate pe piata auto europeana.

  Totodata, Ford a demarat productia la fabrica din Craiova in 2012, odata cu lansarea modelului B-Max, care este primul produs al acestei fabrici si prima masina romaneasca de 5 stele EuroNCAP. Tot in 2012, Ford a inceput sa produca la Craiova si motorul EcoBoost.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-07-23 :: Titlu: Lazea (BNR): Acest pachet fiscal, probabil, va obliga BNR sa faca un salt de 180 de grade pe dobanda de politica monetara

  Adoptarea pachetului fiscal va obliga, probabil, Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa faca un salt de 180 de grade si sa creasca dobanda de politica monetara pentru a corecta excesele care se intampla in economie, a explicat, miercuri, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, la o conferinta de specialitate, precizand ca vorbeste in nume propriu.

  "Acest pachet fiscal, probabil, va obliga BNR sa faca un salt actual de 180 de grade si sa devina o banca aciclica. Daca, pana acum, au tot fost scaderi de dobanzi si asa mai departe este foarte posibil, pentru a corecta acele excese care se vor intampla in economie, sa creasca dobanda de politica monetara.

  Si va dau numai un exemplu, ca sa inteleaga toata lumea: pe acest trend de consum care vedem ca se intampla, nu trebuie foarte mult ca preturile imobiliare sa inceapa sa creasca, nu cu 20%, cu 8% sau cu 10% pe an. Ce credeti ca vor face oamenii care au acum dobanzile de 2% in banca, care de abia le acopera inflatia? Vom asista iarasi la un "bubble", la o goana spre imobiliare si acesta este numai un exemplu, o clasa de active. Deci, va fi nevoita Banca Nationala sa reactioneze pentru ca se creeaza bule de aceasta natura", a spus Lazea.

  Economistul-sef al BNR a spus ca scaderea TVA si a accizelor reprezinta o masura puternic prociclica pentru o economie care deja creste peste potential. Potrivit lui Lazea, cresterea potentiala a Romaniei este de 3%, iar "daca avem o crestere de 4% sau 5% ne situam peste cresterea potentiala si ne aflam in situatia unui sofer care merge cu masina la vale si apasa pe pedala de acceleratie".

  Acesta a afirmat ca un deficit de 3%, care ar putea fi generat de noul Cod Fiscal, este unul normal pentru o vreme de criza, dar in vremuri normale o tara ar trebui sa aiba deficit de 1% sau aproape de zero pentru ca "atunci cand vine o criza sa se poata duce pana la 3%".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  29 useri online

  Useri autentificati: