DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |
Promovare Traducatori
BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN
sector 3, Bld. Theodor Pallady nr.2, Bl. M2A, sc.D, et.4, ap.133, interfon 33, Bucuresti
Detalii Birou: BIROUL DE TRADUCERI NOVACRIN

Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-02-23 :: Titlu: Klaus Iohannis retrimite in Parlament legea privind jurisdictia Curtii Internationale de Justitie

Klaus Iohannis a semnat pentru prima data, in functia de presedinte a Romaniei, o cerere de reexaminare a unui text legislativ. Este vorba despre legea care prevede recunoasterea, printr-o declaratie, a jurisdictiei Curtii Internationale de Justitie ca fiind obligatorie si fara acord special.

Iohannis motiveaza intr-un comunicat de presa ca articolul 4 al textului de lege ii ofera Guvernului prerogativa de a decide, prin hotarare, modificarea sau retragerea declaratiei, cu informarea Parlamentului.

In acest fel, nu este respectata ierarhia actelor normative prevazuta in Constitutie, potrivit careia modificarea unui act normativ poate fi dispusa prin alte acte normative de acelasi nivel sau de nivel superior. In acest caz, hotararile Guvernului sunt acte cu forta juridica inferioara legii.

Presedintele Romaniei arata ca Guvernul risca sa lipseasca de obiect aceasta lege, prin dispozitia care ii permite modificarea sa.

Inainte de promulgare, presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii. Este prima data cand Iohannis semneaza o cerere de reexaminare.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-23 :: Titlu: Romania plateste, luni, 162 milioane euro catre FMI din imprumutul stand-by contractat in 2009

Romania plateste, luni, 162 milioane euro catre Fondul Monetar International (FMI) din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Finantelor Publice.

De la inceputul anului, tara noastra a rambursat peste 1,567 miliarde euro catre Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala.

Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro a fost platita pe 1 ianuarie catre UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursari rate de capital, iar 46,2 milioane lei dobanzi si comisioane. În data de 1 februarie, statul roman a platit 18,3 milioane lei catre Banca Mondiala (dobanzi si comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiasi luni — 3 milioane euro catre FMI (dobanzi si comisioane).

Totalul sumei pe care Romania trebuie sa o ramburseze catre cele trei institutii financiare se ridica la circa 1,860 miliarde euro in 2015.

Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. În anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala. Prin acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a opta transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-23 :: Titlu: Dupa Polonia si Lituania, Chevron renunta la explorarea gazelor de sist din Romania

Grupul petrolier american Chevron si-a abandonat eforturile de explorare a gazelor de sist din Romania, ultima tara europeana unde compania era inca activa in acest domeniu, informeaza sambata AFP.

Dupa oprirea proiectelor din Polonia, Ucraina si Lituania, 'urmeaza Romania unde vom renunta la interesele noastre privind concesiunile' acordate de guvernul local, a declarat un purtator de cuvant al companiei pentru publicatia Wall Street Journal.

Responsabilul nu a precizat motivele acestei decizii.

La sfarsitul lunii ianuarie, Chevron, care este a doua companie energetica din SUA, a anuntat ca va investi doar 35 de miliarde de dolari in proiectele sale de explorare petroliere in 2015, o scadere cu 13% fata de 2014, si ca va privilegia proiectele care ofera 'oportunitatile cele mai profitabile'.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-22 :: Titlu: Ordin 360/2015 completeaza Ordinul 2289/2010 privind emiterea si comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita

In Monitorul Oficial Partea I nr. 120/2015 a fost publicat Ordinul 360/2015 privind completarea anexei la Ordinul presedintelui ANAF 2289/2010 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea si comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita.

In cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale accesorii (majorari de intarziere/dobanzi si penalitati de intarziere) nu depaseste 40 lei, nu se emit decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii pentru categoriile de contribuabili prevazute la pct. 3.1-2.4.

Prin exceptie de la dispozitiile pct. 3.6, la cererea contribuabilului sau in alte situatii prevazute de lege, se emit decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii pentru categoriile de contribuabili prevazute la pct. 3.1-3.4 si in cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale accesorii nu depaseste 40 lei.

Textul integral: Ordin 360/2015 completeaza Ordinul 2289/2010 privind emiterea si comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-22 :: Titlu: HG 57/2015 reglementeaza compatibilitatea electromagnetica

In Monitorul Oficial Partea I nr. 119/2015 a fost publicata HG 57/2015 privind compatibilitatea electromagnetica.

Hotararea are ca obiect stabilirea cerintelor de compatibilitate electromagnetica a echipamentelor definite la art. 2, precum si a conditiilor de introducere pe piata si de punere in functiune a acestora.

Se admite punerea la dispozitie pe piata si/sau punerea in functiune doar a echipamentelor care sunt conforme cu cerintele prezentei hotarari, atunci cand sunt corect instalate, intretinute si utilizate conform destinatiei acestora.

Echipamentele conforme cu prevederile standardelor armonizate, ale caror numere de referinta au fost publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, sunt considerate a fi in concordanta cu cerintele esentiale prevazute in anexa nr. 1. Prezumtia de conformitate se limiteaza la aria de aplicare a standardelor armonizate utilizate si la cerintele esentiale corespunzatoare acoperite de acesta/acestea.

Textul integral: HG 57/2015 reglementeaza compatibilitatea electromagnetica
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-21 :: Titlu: Instantele de judecata au hotarat ca Fiscul a stabilit incorect o suma totala de 110 milioane lei in sarcina contribuabililor

Instantele de judecata au hotarat, in 483 de cazuri de contestatii din 2014, ca Fiscul a stabilit incorect o suma totala de 110 de milioane lei in sarcina contribuabililor, arata statisticile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala /ANAF/.

Potrivit datelor ANAF, in alte 734 de cazuri instantele au hotarat ca suma de aproape 400 milioane de lei a fost corect stabilita in sarcina contribuabililor, in timp ce pentru suma de 13 milioane de lei instantele au pronuntat, in 30 de cazuri, alte solutii.

Instanta s-a pronuntat pe fond, in 2014, in 1.247 de cauze avand ca obiect deciziile structurilor de solutionare contestatii, asupra legalitatii si temeiniciei obligarii contribuabililor la plata debitelor si conformarii fata de masurile stabilite de organele fiscale si mentinute de catre structurile de solutionare a contestatiilor.

In anul 2014, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin structurile specializate de solutionare contestatii, a verificat peste 7.800 de dosare, cu o suma totala contestata de aproape 1,5 miliarde de lei, privind actele administrativ fiscale intocmite de ANAF, precizeaza un comunicat al ANAF remis vineri AGERPRES.

Procentual, solutiile emise de structurile de solutionare a contestatiilor, pe sume, reprezinta 52,83% respingere, 5,51% desfiintare, 6,83% admitere si 35,83% alte solutii. In categoria alte solutii se regasesc anularea actelor administrativ fiscale, lipsa competentei de solutionare a contestatiilor, renuntarea de catre contribuabil la contestatie, precum si suspendarea solutionarii cauzei pe cale administrativa de atac.

Contestatiile formulate impotriva deciziilor de impunere, a actelor administrative fiscale asimilate deciziilor de impunere, deciziilor pentru regularizarea situatiei emise in conformitate cu legislatia in materie vamala a masurii de diminuare a pierderii fiscale stabilite prin dispozitie de masuri, precum si impotriva deciziei de reverificare se depun de catre persoanele interesate la organele fiscale emitente ale actelor administrative fiscale.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-21 :: Titlu: Totalul sumelor refuzate de banci la plata a scazut in ianuarie cu 46,5%, pana la 298 milioane de lei

Valoarea sumelor refuzate la plata de bancile comerciale a scazut in ianuarie 2015 cu 46,5% fata de decembrie 2014, pana la 298,36 milioane de lei, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei.

In urma cu un an, in februarie 2014, valoarea platilor efectuate cu instrumente de debit refuzate de banci a fost de 684,38 milioane de lei, cu 386 milioane de lei peste nivelul din ianuarie 2015.

Cea mai mare parte a sumelor refuzate la plata in prima luna a acestui an a provenit tot din platile cu bilete la ordin, care au insumat 272 de milioane de lei, in scadere cu 48,2%, de la 524,6 milioane de lei in decembrie 2014.

Si platile cu cecuri refuzate la plata au scazut, in ianuarie 2015, la 26,5 milioane de lei, cu aproape 20% sub valoarea din decembrie 2014, de 32,8 milioane de lei.

Numarul incidentelor de plata a urmat trendul sumelor, scazand la 7.302 in ianuarie, de la 10.694 in decembrie 2014, reiese din datele BNR.

Raportat la februarie 2014, numarul incidentelor de plata ramane mai ridicat, avand in vedere ca, in urma cu un an, acesta se ridica la 9.569.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-21 :: Titlu: Cursul valutar din 20 februarie 2015

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 20 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4498 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0064 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9243 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0261 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.032 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0124 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1288 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0063 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1935 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0052 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-21 :: Titlu: Monitorul Oficial din 20 februarie 2015

In data de 20 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 130/2015 - M. Of. 130/2015 [M. Of. 130 / 20 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 131/2015 - M. Of. 131/2015 [M. Of. 131 / 20 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 132/2015 - M. Of. 132/2015 [M. Of. 132 / 20 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-20 :: Titlu: ARB nu sustine niciun proiect de conversie a creditelor din valuta in lei

  Asociatia Romana a Bancilor/ ARB/ nu sustine niciun proiect de conversie a creditelor din valuta in lei, a declarat joi presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, la o conferinta la Institutul Bancar Roman.

  'Incurajam clientii sa mearga la banci si sa incerce sa gaseasca solutii individuale de la caz la caz', a spus Ghetea.

  El a precizat ca ARB nu se opune adoptarii legii falimentului personal, dar se alatura celor care considera ca este necesar un studiu de impact inainte ca masura sa devina operationala.

  ARB saluta initiativa MFP de a modifica si simplifica Codul Fiscal si sustine noul proiect de modificare a ordonantei 46 cu privire la acordarea unor facilitati fiscale pentru cei care nu mai pot plati ratele la credite.

  Discutia referitoare la conversia creditelor din valuta in moneda nationala a reaparut in luna ianuarie a acestui an dupa ce, in Elvetia, Banca Nationala (BNS) a renuntat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani. In context, francul elvetian s-a apreciat puternic, in data de 15 ianuarie, pe pietele internationale, castigand aproape 30% in raport cu moneda euro. La Bucuresti, leul a pierdut aproape 16% fata de franc, pana la un minim istoric de 4,3287 lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-20 :: Titlu: Muscalu vrea interdictie la afirmatii publice pentru persoanele aflate sub control judiciar

  Procurorul Gheorghe Muscalu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a sustinut joi, in plenul CSM, ca ar trebui sa se initieze o modificare a Codului de procedura penala cu privire la controlul judiciar, pentru a se interzice persoanelor fata de care s-a dispus aceasta masura sa faca afirmatii publice.

  Plecand de la cazul Elenei Udrea, Muscalu a afirmat ca ar trebui sa se discute in comisiile din CSM despre modificarea legislatiei referitoare la masura controlului judiciar si sa existe o interdictie a suspectilor de a face afirmatii in spatiul public prin intermediul presei si al altor mijloace de comunicare, precum retelele de socializare.

  El motiveaza ca, in acest fel, respectivele persoane transmit mesaje celorlalti inculpati sau parti din dosar.

  Cu propunerea lui Gheorghe Muscalu au fost de acord si alti membri ai CSM, printre care si vicepresedinte Consiliului, Bogdan Gabor.

  La finalul sedintei, Muscalu a explicat ca a propus ca, in cadrul Comisiei nr 1, pe tot ceea ce inseamna activitatea curenta de modificare a Codului de procedura penala, pentru masura controlului judiciar si a controlului judiciar pe cautiune legea sa prevada si interdictia suspectului de a nu transmite mesaje prin intermediul mass-media sau al retelelor de socializare.

  "Legea sa prevada foarte clar ca, alaturi de ceea ce impune procurorul — de a nu lua legatura cu ceilalti suspecti din dosar, de a nu influenta, de a nu lua legatura cu martorii—, sa fie prevazuta expres si aceasta prevedere in sensul ca, prin emisiuni in mass-media — ca este scrisa, ca este vorbita — suspectul care este sub incidenta acestei masuri preventive sa nu transmita mesaje catre ceilalti, pentru ca este o masura de prevedere pentru ancheta penala.

  De asta si sunt stabilite acele restrictii si procurorul stabileste in ordonanta respectiva acest lucru. Este si o masura buna pentru suspectul respectiv, pentru ca, in caz de inlocuire a masurii, sau propunere de inlocuire, sa nu invoce faptul ca efectiv nu a cunoscut ca prin declaratii publice in presa, in mass-media, nu avea voie sa faca asa ceva", a detaliat Muscalu.

  El a adaugat ca in Comisia 1 de la CSM se lucreaza la modificari, altele decat cele care se afla la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, care se vor transmite Senatului, prin intermediul Ministerului Justitiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-20 :: Titlu: Cursul valutar din 19 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 19 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4434 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0069 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8982 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0097 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0196 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0078 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1225 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0398 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1883 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-20 :: Titlu: Monitorul Oficial din 19 februarie 2015

  In data de 19 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 127/2015 - M. Of. 127/2015 [M. Of. 127 / 19 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 128/2015 - M. Of. 128/2015 [M. Of. 128 / 19 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 129/2015 - M. Of. 129/2015 [M. Of. 129 / 19 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: HG 32/2015 privind ajutorul financiar exceptional cu caracter temporar care se acorda producatorilor agricoli din sectorul fructe si legume

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 58/2015 a fost publicata HG 32/2015 pentru aprobarea sprijinului financiar exceptional cu caracter temporar care se acorda producatorilor agricoli din sectorul fructe si legume.

  Se aproba sprijinul financiar exceptional cu caracter temporar pentru sectorul fructe si legume, care se acorda producatorilor agricoli pentru urmatoarele masuri desfasurate de acestia:
  a) retragere de pe piata
  b) nerecoltare;
  c) recoltare inainte de coacere.
  Potrivit prevederilor art. 1 alin. (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 932/2014 al Comisiei din 29 august 2014 de stabilire a unor masuri exceptionale cu caracter temporar de sprijinire a producatorilor de anumite fructe si legume si de modificare a Regulamentului delegat (UE) nr. 913/2014, sprijinul financiar se acorda pentru masurile prevazute la alin. (1) desfasurate in perioada 18 august 2014 ? 30 noiembrie 2014.
  Potrivit prevederilor art. 1 alin. (3) din Regulamentul delegat (UE) nr. 1.031/2014 al Comisiei din 29 septembrie 2014 de stabilire a unor masuri de sprijin exceptionale cu caracter temporar suplimentare pentru producatorii de anumite fructe si legume, sprijinul financiar se acorda pentru masurile prevazute la alin. (1) desfasurate in perioada 30 septembrie 2014 ? 31 decembrie 2014.
  Produsele pentru care se acorda acest sprijin financiar cu caracter temporar pentru sectorul fructe si legume sunt cele prevazute la art. 1 alin. (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 932/2014 al Comisiei si la art. 1 alin. (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 1.031/2014 al Comisiei.

  Textul integral: HG 32/2015 privind ajutorul financiar exceptional cu caracter temporar care se acorda producatorilor agricoli din sectorul fructe si legume
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Liderii Sindicatului Transportatorilor din Bucuresti atrag atentia asupra situatiei dezastruoase in care a ajuns RATB

  Liderii Sindicatului Transportatorilor din Bucuresti vor vorbi, joi, intr-o conferinta de presa, despre situatia dezastruoasa in care a ajuns Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB), ca urmare a managementului defectuos din ultimii ani, despre consecintele subfinantarii RATB si nerespectarea drepturilor salariatilor ce decurg din contractul colectiv de munca.

  "Toate aceste probleme acumulate au dus la disfunctionalitati in activitatea de transport, creand mari nemultumiri atat in randul publicului calator, cat si al salariatilor, ceea ce poate genera un posibil conflict de munca", afirma sindicalistii.

  Sindicatul Transportatorilor din Bucuresti este reprezentativ in cadrul Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), fiind afiliat la Federatia Sindicatelor din Transporturi Transloc si Servicii Publice ATU Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Reducerea TVA si a accizelor ar putea intra in vigoare mai devreme de ianuarie 2016

  Reducerea TVA si a accizelor, masuri cuprinse in planul de relaxare fiscala 2016-2020 din proiectul Codului Fiscal, ar putea intra in vigoare mai devreme de ianuarie 2016, potrivit ministrului Finantelor Publice, Darius Valcov.

  'Doua masuri, reducerea TVA si reducerea accizelor, nu vor astepta momentul ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol in noiembrie-decembrie in ceea ce priveste consumul in Romania', a declarat joi oficialul MFP, la o conferinta la Institutul Bancar Roman.

  El a explicat ca populatia si firmele ar putea fi tentate sa amane achizitiile la finalul anului 2015 pentru a beneficia de reducerea de taxe si accize din 2016.

  Valcov a afirmat ca planul de relaxare fiscala din noul Cod Fiscal este foarte bine argumentat si structurat si are o valoare de 9 miliarde dolari, bani care se pot intoarce pana in anul 2020 in economia reala si catre agentii economici.

  Oficialul MFP a subliniat ca o parte din masurile relaxare nu mai puteau sa intarzie, mentionand reducerea TVA cu 4 puncte procentuale, reducerea accizelor la nivelul minim din directivele europene, eliminarea impozitului pe constructii speciale si a celui pe dividende.

  Cota standard de TVA urmeaza sa scada de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal. De asemenea, pentru carne, legume, peste si fructe cota de TVA urmeaza sa fie redusa la 9%.

  Pe de alta parte, accizele la carburanti vor fi reduse, iar accizele la cafea, bijuterii, arme de vanatoare si munitia aferenta, vehiculele cu o capacitate a motorului mai mare de 3000 centimetri cubi, iahturi si motoare de barca vor fi eliminate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Ordinul 64/2015 aduce modificari privind pregatirea persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 97/2015 a fost publicat Ordinul 64/2015 pentru modificarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 75/2014 privind reglementarea activitatii de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere.

  In privinta dovedirii perioadei de activare a unui instructor auto in cadrul unei scoli de conducatori auto prevazuta la art. 4 lit. g), se va lua in calcul si perioada de detinere a autorizatiei pentru activitatea de pregatire practica a conducatorilor auto eliberate de Autoritatea Rutiera Romana ? A.R.R. eliberata in baza prevederilor Ordinului ministrului transporturilor nr. 146/1999 pentru aprobarea Partii I - Norme de autorizare a scolilor de conducatori auto - din Normele de autorizare a functionarii centrelor de pregatire a personalului din domeniul transporturilor rutiere si/sau perioada de detinere a autorizatiei de instructor auto eliberate in baza prevederilor Ordinului ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 1.019/2009 pentru aprobarea Metodologiei privind atestarea instructorilor de pregatire practica si a profesorilor de legislatie rutiera, a Normelor privind autorizarea scolilor de conducatori, a Metodologiei privind autorizarea instructorilor de pregatire practica, a Programei de scolarizare si a Metodologiei de organizare si desfasurare a cursurilor de pregatire teoretica si practica in vederea obtinerii permisului de conducere.

  Aplicarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 75/2015 privind reglementarea activitatii de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere se prelungeste pana la ramanerea definitiva a hotararilor privind cererile de chemare in judecata pentru anularea Ordinului ministrului transporturilor nr. 733/3013 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea scolilor de conducatori auto si a instructorilor auto, a Normelor privind atestarea profesorilor de legislatie rutiera si a instructorilor de conducere auto, a Metodologiei de organizare si desfasurare a cursurilor de pregatire teoretica si practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere, a Programei de scolarizare, precum si privind conditiile si obligatiile pentru pregatirea teoretica si practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere, dar nu mai mult de un an de la intrarea in vigoare a prezentului ordin.

  Textul integral al modificarilor: Ordinul 64/2015 aduce modificari privind pregatirea persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Simona Maya Teodoroiu, numita judecator al Curtii Constitutionale

  Simona Maya Teodoroiu a fost desemnata, miercuri, de catre plenul Senatului, pentru a ocupa functia de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), dupa ce postul detinut de Toni Grebla a fost declarat vacant ca urmare a demisiei acestuia.

  Desemnarea Simona Maya Teodoroiu ca judecator al CCR a fost aprobata de Senat, prin vot secret, cu 87 de voturi "pentru" si 73 de voturi "impotriva".

  Simona Maya Teodoroiu a fost propusa de catre grupul PSD din Senat pentru aceasta functie.

  Contracandidata sa, Mona-Lisa Neagoe, propunerea PNL, a primit 73 de voturi "pentru" si 87 de voturi "impotriva".

  Din totalul de 168 de senatori si-au exprimat votul 162, insa doua voturi au fost anulate.

  "Senatul ia act de vacantarea locului de jucator la Curtea Constitutionala ca urmare a incetarii prin demisie a mandatului domnului judecator Toni Grebla. Doamna Simona Maya Teodoroiu se numeste in functia de judecator la Curtea Constitutionala pentru diferenta de mandat, respectiv pana la data de 15 iunie 2019, data la care va expira mandatul de noua ani pentru care a fost numita doamna Iulia Antoanela Motoc", se arata in Hotararea adoptata de Senat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Marcus (Reprezentanta CE in Romania): Romania are ca tinta cheltuirea a 2% din PIB pentru Cercetare&Dezvoltare

  Obiectivul Romaniei in privinta cheltuielilor pentru Cercetare & Dezvoltare este de 2% din Produsul Intern Brut pana in 2020, in crestere fata de situatia din prezent, respectiv de ,42% din PIB, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Carmen Marcus, analist de politici economice in cadrul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

  'Obiectivul Romaniei in privinta cheltuielilor in Cercetare & Dezvoltare este de 2% din Produsul Intern Brut pana in 2020, in crestere de la ,42% din PIB cat este in prezent. Aceste tinte nu sunt imuabile, ci reprezinta o cuantificare care ii ajuta pe decidenti sa vada in ce directie trebuie sa mearga. Romania a iesit de sub tinta de deficit excesiv in 2013, cu 1,8% din PIB deficit bugetar si datorie publica', a spus Marcus.

  Aceasta a adaugat ca firmele din Romania trebuie incurajate sa cheltuie bani pe segmentul Serviciilor, atat in sectorul IT&C, cat si in Energie.

  'Cresterea economica in Romania nu se poate realiza la nivel low-cost. Avem multe firme in high tech, dar cat cheltuiesc aceste firme in Cercetare si Dezvoltare este aproape de zero. Suntem printre putinele tari din Europa nefocalizata pe Servicii. Este important ca aceste firme sa fie stimulate sa investeasca in Cercetare si Dezvoltare. Pe de alta parte, Romania se situeaza pe primele locuri in Europa in privinta independentei energetice, dar cu toate acestea mai este nevoie de investitii', a explicat oficialul.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Microintreprinderile fara salariati vor fi impozitate suplimentar, cu o suma fixa trimestriala

  Microintreprinderile fara salariati vor fi impozitate suplimentar, cu o suma fixa trimestriala, stabilita si actualizata, in functie de evolutia veniturilor fiscale care s-ar fi incasat la un salariu de baza minim brut pe economie, potrivit proiectului de Cod Fiscal publicat miercuri de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

  Cota de impozitare pentru microintreprinderile fara salariati va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datoreaza impozit.

  Potrivit proiectului de Cod Fiscal, in vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si pentru asezarea echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderile cu si fara salariati, va fi introdus un sistem diferentiat de cote de impozitare, intre 1% si 3% din venituri.

  Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv, de 3% pentru microintreprinderile care au un salariat si de 3% pentru microintreprinderile care se afla in anumite situatii inscrise in registrul comertului—dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, declarare pe proprie raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare.

  Pentru largirea etapizata, in perioada 2017-2019, a sferei de cuprindere a categoriei fiscale de 'microintreprindere', noul Cod Fiscal modifica una din conditiile de incadrare in aceasta categorie — cea referitoare la nivelul veniturilor realizate in anul precedent: 75.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2017, 85.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2018, 100.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor incepand cu anul 2019.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4503 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0023 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9079 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0027 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0274 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0182 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1623 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0272 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1853 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0135 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 februarie 2015

  In data de 18 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 124/2015 - M. Of. 124/2015 [M. Of. 124 / 18 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 125/2015 - M. Of. 125/2015 [M. Of. 125 / 18 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 126/2015 - M. Of. 126/2015 [M. Of. 126 / 18 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Hotnews.ro :: Data: 2015-02-18 :: Titlu: Darius Valcov a prezentat principalele promisiuni ale Guvernului pentru noul Cod Fiscal: TVA redus la 20% din 2016, cota de impozitare diferentiata pentru microintreprinderi din 2016, scaderea cotei unice la 14% in 2019, obligatia de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice

  Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a prezentat, in sedinta saptamanala de guvern, principalele elemente ale noului Cod Fiscal. Guvernul adopta azi proiectul noului cod fiscal, care va fi pus in discutie publica si trimis apoi in Parlament pentru aprobare. Prezentarea unor propuneri de maxima importanta pentru economie are loc fara ca ziaristii sa poata pune intrebari.

  Cota TVA
  Reducerea cotei standard pentru toate bunurile si serviciile de la 24% in prezent la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016
  Reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% in prezent la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016
  Introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016
  Reducerea cotei TVA de la 20% la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018
  Suntem a 5-a tara ca nivel al TVA, vom ajunge sub media UE dupa scaderea la 20%
  Frauda fiscala din TVA a fost mai mare dupa majorarea TVA
  Practic, in momentul in care a crescut TVA a crescut si evaziunea
  Impact bugetar brut de 11,6 mld lei in anul 2016
  Impactul negativ net asupra bugetului: scaderea veniturilor cu 5,2 miliarde lei in 2016
  Estimare de crestere a numarului locurilor de munca cu circa 145 mii in anul 2016 si cu circa 75 mii in urmatorii ani
  Impact bugetar negativ de 1,7 miliarde lei in 2017 si de 5,9 miliarde lei in 2018

  Contributiile sociale de stat:
  Introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CAS si CASS de la 1 ianuarie 2016
  Eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016
  Introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri
  Reducerea contributiei de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% de la 1 ianuarie 2017
  Reducerea contributiei de asigurari sociale la angajator de la 15,8% la 13,5% de la 1 ianuarie 2017
  Impactul negativ bugetar pentru 2017 e 5,2 mld lei, dar net e de doar 2,5 mld lei. El presupune si o crestere economica suplimentara de 0,5 pp
  Impozitul pe veniturile microintreprinderilor:

  Cote de impozitare diferentiate, in functie de numarul de salariati:
  1% pentru microintreprinderile cu 2 sau mai multi salariati
  3% pentru microintreprinderile cu un singur salariat
  3% + 1530 lei trimestrial, pentru microintreprinderile care nu au salariati

  Impactul asupra bugetului va fi pozitiv de 316 mil. lei

  Modificarea pragurilor:
  75.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2017
  85.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2018
  100.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2019

  Impozite pe dividende
  Eliminarea impozitului pe dividende incepand cu 1 ianuarie 2016.
  Impact bugetar brut negativ de 1,86 miliarde lei, iar net de 0,86 mld lei in 2016


  Cota unica:
  Guvernul propune reducerea de la 16% la 14% in 2019
  Reducerea cotei de impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti de la 16% in prezent la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019.
  Impact bugetar brut negativ de 4,8 mld. Lei, iar net de 2,5 miliarde lei in 2016

  Impozit pe costructii:
  Eliminarea impozitului pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2016
  Impact bugetar brut negativ de 1,6 mld. lei in 2016, iar net de 0,75 miliarde lei

  Accize
  Diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorina, benzina fara plumb si benzina cu plumb), astfel:
  Scaderea cu 20% a accizei la motorina ( de la 1897,08 lei / 1000 litri la 1518,04 lei / 1000 litri);
  Scaderea cu 18,62% a accizei la benzina fara plumb ( de la 2035,40 lei / 1000 litri la 1656,36 lei / 1000 litri);
  Scaderea cu 16,28% a accizei la benzina cu plumb ( de la 2327,27 lei / 1000 litri la 1948,23 lei / 1000 litri)Scaderea cu 15,38% a accizelor pentru bere ( de la 3,9 lei / hl / 1 grad Plato la 3,3 lei / hl / 1grad Plato)
  Scaderea cu 70% a accizelor la vinuri spumoase ( de la 161,33 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs) si cu 77,7% pentru bauturi fermentate spumoase (de la 213,21 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs)
  Scaderea cu 30% a accizelor pentru alcool etilic (de la 4738,01 lei / hl alcool pur la 3306,98 lei / hl alcool pur)
  Eliminarea din sfera de impozitare atat a titeiului din productia interna cat si a produselor care in prezent se regasesc la Capitolul II "Alte produse accizabile": cafea, bijuterii, confectii din blanuri, autoturisme etc.
  Impact bugetar brut negativ de 2,87 mld. lei in anul, 2016, iar net de 1,34 miliarde lei

  Taxe si impozite locale:
  Cota impozitului pe cladiri rezidentiale ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.448 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0073 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9052 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0141 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0092 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0289 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1895 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0071 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1988 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0064 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 februarie 2015

  In data de 17 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 121/2015 - M. Of. 121/2015 [M. Of. 121 / 17 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 122/2015 - M. Of. 122/2015 [M. Of. 122 / 17 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 123/2015 - M. Of. 123/2015 [M. Of. 123 / 17 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-17 :: Titlu: Liliana Preoteasa: Cererile pentru participarea la ora de religie trebuie depuse pana pe 6 martie 2015

  Liliana Preoteasa, subsecretar de stat in Ministerul Educatiei, a anuntat marti ca ministerul a solicitat inspectoratelor scolare sa informeze parintii ca pentru participarea copiilor la ora de religie trebuie sa depuna o cerere, conform deciziei Curtii Constitutionale, adaugand ca termenul este 6 martie.

  "In acest moment suntem in asteptarea unei decizii a Parlamentului care va spune cum se reformuleaza prevederile Legii Educatiei incriminata de decizia de neconstitutionalitate si ministerul va pune in practica acele prevederi. Noi am solicitat inspectoratelor scolare printr-o adresa sa informeze parintii ca pentru a participa la ora de religie trebuie sa depuna o cerere, asa cum spune decizia CCR. (...) Cererile se vor depune pana pe 6 martie, noi vrem sa facem cat de repede ca sa clarificam aceasta situatie, pe de alta parte am dori totusi sa lasam un timp parintilor, unii pot fi plecati din localitate. Exista un formular pe care noi l-am transmis in care spun foarte simplu: doresc ca fiul, fiica mea, cu numele respectiv, sa participe la orele de religie, si anume la cultul pe care si-l alege parintele /elevul. E o optiune a parintelui", a spus Liliana Preoteasa, la Palatul Parlamentului, la dezbaterea Comisiei de invatamant despre ora de religie.

  Intrebata daca pentru anul viitor cererile se vor depune la sfarsitul acestui anului scolar, ea a spus ca ministerul asteapta decizia Parlamentului.

  Liliana Preoteasa a mai anuntat ca ministerul a pregatit programe scolare pentru toate cultele care au solicitat acest lucru.

  In dezbaterile din Comisia de invatamant, preotul Ionut Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a spus ca "este firesc ca inscrirea la orele de religie sa se faca pe etape mai mari de timp".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-17 :: Titlu: Havrilet: Continuarea liberalizarii pretului la gaze pentru populatie in acest an ar duce la scumpiri cu 7%

  Continuarea liberalizarii pretului la gaze pentru populatie ar duce la scumpiri cu 7% anul acesta si cu cate 5% in urmatorii doi ani, astfel incat, in 2018, sa se ajunga la 85 de lei pe MWh, a explicat, marti, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei /ANRE/, Niculae Havrilet.

  "Avem de facut un salt de la 53,3 de lei MWh la aproximativ 85 de lei (MWh — n. r.), estimarea noastra. Este vorba de un ecart de 30 de lei pe care sa il impartim pe o perioada de trei ani, ceea ce ar duce in preturile finale la influente de ordinul a 7% in 2015 si cate 5% in 2016 si 2017, iar in 2018 sa incheiem liberalizarea, daca preturile raman constante, la 85 — 90 de lei MWh sau sa mergem pana in 2021", a spus Niculae Havrilet.

  In opinia acestuia, este de preferat ca liberalizarea sa se faca anual, in luna aprilie, pentru ca populatia nu mai foloseste gazul pentru incalzire si are timp sa pregateasca pana in octombrie, iar prima factura care va include pretul crescut pentru incalzire sa fie emisa la sfarsitul lunii decembrie.

  Conform unui proiect de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica (numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei) se va mentine la 53,30 lei/MWh, in perioada ianuarie — iunie 2015.

  "Avand in vedere ca in perioada octombrie — decembrie 2014 nu a fost respectata etapa de majorare a pretului productiei interne de la 53,3 la 54,6 lei/MWh, stabilit prin Memorandumul cu tema: Calendar de eliminare a preturilor reglementate la gaze naturale, prin proiectul de act normativ se propune mentinerea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica destinata consumului populatiei, produsa in centralele de cogenerare si in centralele termice, la un nivel de 53,30 lei/MWh pentru perioada ianuarie — iunie 2015", se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului.

  Documentul mai mentioneaza ca, potrivit Programului de masuri pentru eliminarea preturilor reglementate la gazele naturale, Guvernul va elabora, la propunerea ANRE, un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 — 30 iunie 2021, care va tine cont de trendul descrescator al evolutiei preturilor hidrocarburilor, precum si de perioada mai lunga de eliminare treptata a preturilor reglementate ce va fi agreata cu institutiile financiare internationale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-17 :: Titlu: Investitiile la aeroportul international Brasov-Ghimbav, stopate pana la clarificarea proprietatii asupra terenului

  Vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov, Claudiu Coman, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca, pana la clarificarea proprietatii terenului unde se construieste aeroportul Brasov-Ghimbav, orice investitie inceteaza la acest obiectiv.

  "Pana nu finalizam problema proprietatii asupra terenului, nu putem sa facem nimic in ceea ce priveste continuarea investitiilor la aeroport. Vechea Hotarare de Guvern 197/2009, prin care terenul pe care se construieste aeroportul, proprietate a Institutului National de Cercetare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov, a fost trecut in proprietatea Consiliului Judetean, a expirat anul trecut. Conform acelei Hotarari de Guvern, aeroportul trebuia construit in cinci ani, lucru care nu s-a intamplat. De aceea ne-am pus de acord cu reprezentantii Guvernului sa venim cu o initiativa legislativa de modificare a Hotararii de Guvern prin care terenul ne-a fost alocat pe o durata de cinci ani si sa prelungim aceasta alocare pana la 15 ani. Acesta este lucrul pe care trebuie sa-l facem pentru a continua investitia intr-o forma sau alta", a explicat vicepresedintele CJ Brasov.

  El a afirmat ca vineri, cand va avea loc sedinta Consiliului Judetean, initiativa legislativa va fi trecuta prin acest for, urmand ca, in termen de 10 zile, Prefectura sa dea avizul de legalitate si in cele din urma sa fie inaintata Guvernului.

  "Speram sa ne incadram intr-un termen de 30-60 de zile maxim pentru a putea merge mai departe cu negocierile pentru cei interesati sa finalizam aeroportul. Nu am prevazut bani in buget pentru continuarea investitiilor la aeroport tocmai pentru ca situatia este neclara si nu avea rost sa dezechilibram bugetul judetului punand bani intr-un capitol de unde nu eram siguri ca putem sa-i cheltuim", a mai precizat vicepresedintele CJ.

  El a spus ca, deocamdata, a fost prevazuta suma de 500.000 de lei pentru cheltuieli uzuale la pista finalizata anul trecut.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: TVRInfo.ro :: Data: 2015-02-17 :: Titlu: Lovitura data culturii: timbrul care ar scumpi pretul cartilor si al biletelor la teatru si concerte

  Cartile si biletele la concerte sau la teatru s-ar putea scumpi, in medie cu 5%. Un proiect de lege naste controverse. Iubitorii de arta ar fi nevoiti sa suporte timbrul cultural. Mai multi parlamentari vor sa inlocuiasca actualul timbru literar. Proiectul de lege a fost deja adoptat tacit de Senat. Editurile si producatorii de spectacole gandesc in perspectiva: daca legea se aplica in aceasta forma, nu au nicio garantie ca-si vor recupera vreodata banii investiti. Timbrele culturale trebuie platite in avans

  Timbrul cultural vizeaza 8 categorii. Federatia Editorilor din Romania, Asociatia Producatorilor si Organizatorilor de Spectacole si Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania sunt impotriva "taxei pe cultura". Impactul negativ pe care l-ar avea o astfel de lege inseamna stagnarea dezvoltarii economice si culturale.

  Daca proiectul de lege ar trece de Camera Deputatilor, s-ar ajunge la un adevarat dezastru. Pana acum, timbrul cultural reprezenta 2%.

  Timbrul de un leu ar urma sa fie pus pe fiecare carte in parte.

  Dar la fel ar afecta si industria muzicala.

  Directorii de teatre nu doresc sa comenteze inca pe marginea propunerii de lege.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-17 :: Titlu: Valcov: Noile coduri fiscal si de procedura fiscala vor fi prezentate in prima lectura miercuri in Guvern

  Noile coduri fiscale vor fi prezentate in prima lectura miercuri in Guvern, a anuntat, luni, ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov.

  "Miercuri, vor fi prezentate in prima lectura in Guvern noul cod fiscal si noul cod de procedura fiscala. Am avut mai multe intalniri cu asociatiile de profil, inclusiv cu asociatia dumneavoastra si foarte multe dintre propunerile dumneavoastra au fost preluate", a declarat Valcov, la cea de-a XVIII-a sesiune ordinara a Adunarii Generale a Asociatiei Comunelor din Romania.

  El a precizat ca, imediat dupa aprobarea acestor coduri, urmeaza discutia pe legile finantelor publice si finantelor publice locale.

  "Împreuna cu Ministerul Dezvoltarii si cu dumneavoastra, trebuie sa gasim coordonatele cele mai corecte, astfel incat sa debirocratizam Romania si sa asiguram o crestere cat mai sustinuta, astfel incat decalajele intre localitati, dar si intre Romania si celelalte state sa dispara cat mai repede", a punctat Darius Valcov.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-17 :: Titlu: Cursul valutar din 16 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 16 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4407 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8911 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9803 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.009 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1824 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.008 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2052 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0029 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-17 :: Titlu: Monitorul Oficial din 16 februarie 2015

  In data de 16 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 118/2015 - M. Of. 118/2015 [M. Of. 118 / 16 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 119/2015 - M. Of. 119/2015 [M. Of. 119 / 16 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 120/2015 - M. Of. 120/2015 [M. Of. 120 / 16 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-16 :: Titlu: Decizia ICCJ nr. 1 din 19 ianuarie 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 105/2015 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 1 din 19 ianuarie 2015 pentru dezlegarea chestiunii de drept in sensul de a se stabili daca infractiunea prevazuta de art. 308 din Codul penal este o infractiune autonoma, o cauza de reducere a limitelor de pedeapsa sau o forma atenuata a infractiunii prevazute de art. 295 din Codul penal si daca pentru infractiunea prevazuta de art. 308 din Codul penal termenul de prescriptie a raspunderii penale este de 5 ani, potrivit art. 154 alin. (1) lit. d) din Codul penal, corespunzator limitelor de pedeapsa reduse si cuprinse intre 1 an si 4 luni inchisoare si 4 ani si 8 luni inchisoare, sau este de 8 ani, potrivit art. 154 alin. (1) lit. c) din acelasi cod, corespunzator limitelor de pedeapsa stipulate de lege pentru forma de baza, respectiv intre 2 ani si 7 ani inchisoare.

  In urma deliberarilor, ICCJ a admis sesizarea formulata de catre Curtea de Apel Oradea - Sectia penala si pentru cauze cu minori in Dosarul nr. 1.819/271/2009*, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemelor de drept, respectiv: daca infractiunea prevazuta de art. 308 din Codul penal este o infractiune autonoma, o cauza de reducere a limitelor de pedeapsa sau o forma atenuata a infractiunii prevazute de art. 295 din Codul penal si daca pentru infractiunea prevazuta de art. 308 din Codul penal termenul de prescriptie a raspunderii penale este de 5 ani, potrivit art. 154 alin. (1) lit. d) din Codul penal, corespunzator limitelor de pedeapsa reduse si cuprinse intre 1 an 4 luni inchisoare si 4 ani 8 luni inchisoare, sau este de 8 ani, potrivit art. 154 alin. (1) lit. c) din acelasi cod, corespunzator limitelor de pedeapsa stipulate de lege pentru forma de baza, respectiv intre 2 ani si 7 ani inchisoare.

  Stabileste ca dispozitiile art. 308 din Codul penal reprezinta o varianta atenuata a infractiunii de delapidare prevazute de art. 295 din Codul penal.

  La calcularea termenului de prescriptie a raspunderii penale se tine seama de pedeapsa prevazuta de art. 295 din Codul penal raportat la art. 308 alin. (2) din Codul penal.

  Textul integral al Deciziei ICCJ: Decizia ICCJ nr. 1 din 19 ianuarie 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-16 :: Titlu: Anton Hadar (Alma Mater): Invatamantul nu va figura printre serviciile care vor fi liberalizate

  Liderul Federatiei sindicale din invatamantul superior Alma Mater, Anton Hadar, afirma ca invatamantul nu va fi inclus printre serviciile care vor fi liberalizate, aratand ca a primit in acest sens un raspuns de la Comisia Europeana.

  "In legatura cu temerea noastra de a putea fi incluse sistemul educational romanesc si invatamantul in ansamblu pe lista serviciilor care ar putea sa fie comercializate zile acestea, am primit un raspuns de la Comisia Europeana legat de faptul ca invatamantul nu va figura printre serviciile care vor fi liberalizate, asa ca acum temerea noastra este mult diluata. Speram sa primim un raspuns oficial, de data aceasta a fost un raspuns verbal si speram ca in urma acestui raspuns lucrurile sa stea asa cum ne asteptam noi. Asta inseamna ca invatamantul nu va putea fi supus unui proces de privatizare atat de repede. Poate ca peste ani ar fi posibilitati de acest tip, acum, insa nu", a declarat, sambata, pentru AGERPRES, Anton Hadar.

  El a aratat ca a discutat cu privire la aceasta tema cu reprezentanti ai Romaniei la nivelul Uniunii Europene si cu Marin Romer, liderul European Trade Union Committee for Education, care a afirmat ca in urma eforturilor si a dezbaterilor din diferite tari s-a ajuns la concluzia ca nu este momentul ca educatia sa fie inclusa in Tratat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-16 :: Titlu: Gerea: Speram ca, pana la vara, sa reusim scaderea TVA macar cu doua puncte procentuale

  Taxa pe valoarea adaugata (TVA) ar putea fi redusa cu cel putin doua puncte procentuale pana in vara acestui an, iar alte taxe ar putea fi eliminate, a declarat ministrul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii mediului de afaceri din judetul Arges.

  'Conditiile de a face business s-au imbunatatit in Romania, chiar daca inca inca nu resimtim un impact major. A fost redus CAS-ul cu 5%, s-au acordat scutiri de impozit pe profitul reinvestit, s-a redus taxa pe valoare adaugata pentru paine si speram ca, pana la vara, sa reusim scaderea TVA-ului macar cu doua puncte procentuale, precum si eliminarea altor taxe. Trebuie sa actionam calculat, iar pentru asta lucram la strategii solide', a precizat Gerea, potrivit unui comunicat de presa transmis AGERPRES.

  In cadrul intalnirii, ministrul Energiei a prezentat programele nationale care vin in sprijinul antreprenorilor, punctele principale vizate de Strategia pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, proiectele de lege 'Business Angels','Incubatoare de Afaceri', 'Mediator de credite pentru IMM-uri', proiectul de lege privind finantarile participative (Crowd Funding), precum si solutiile de finantare oferite prin Programul romano-elvetian pentru IMM-uri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-15 :: Titlu: HG 52/2015 modifica concursul de ocupare a posturilor vacante de grefier la instantele judecatoresti si la parchetele de pe langa acestea

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 105/2015 a fost publicata HG 53/2015 pentru modificarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de ocupare a posturilor vacante de grefier la instantele judecatoresti si la parchetele de pe langa acestea.

  Pentru ocuparea posturilor vacante de tehnician criminalist, dispozitiile prezentului regulament se aplica in mod corespunzator. In cadrul probei practice se va include verificarea urmatoarelor cunostinte si abilitati:
  - realizarea fotografiilor si video-filmarilor judiciare;
  - realizarea schitelor/desenelor la scara;
  - fixarea fotografica si video si/sau a mijloacelor materiale de proba;
  - stabilirea pozitiei obiectelor prin relationare cu repere;
  - descrierea obiectelor in detaliu (natura, culoare, forma, dimensiuni, stare de agregare);
  - marcarea pe schita sau pe desene prin simboluri sau scriptic;
  - efectuarea inregistrarilor audio/video in ambiental si a declaratiilor persoanelor, conform dispozitiilor Codului de procedura penala;
  - efectuarea de copii ale suportilor ce contin informatii in format digital (CD/DVD);
  - transferul de informatii de la un mediu de stocare la altul.

  Textul integral: HG 52/2015 modifica concursul de ocupare a posturilor vacante de grefier la instantele judecatoresti si la parchetele de pe langa acestea
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-14 :: Titlu: HG 48/2015 aduce reglementari in vederea gestionarii fondurilor acordate Romaniei prin Cadrul financiar multianual 2014-2020, in domeniul Afaceri interne

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 96/2015 a fost publicata HG 48/2015 privind stabilirea sistemului de management si control in vederea gestionarii fondurilor acordate Romaniei prin Cadrul financiar multianual 2014-2020, in domeniul Afaceri interne.

  Se stabileste sistemul de management si control in vederea gestionarii fondurilor acordate Romaniei prin Cadrul financiar multianual 2014-2020, domeniul Afaceri interne, pentru cofinantarea programelor nationale, respectiv:
  a) Fondul pentru azil, migratie si integrare, denumit in continuare FAMI, instituit de Regulamentul (UE) nr. 516/2014 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 aprilie 2014 de instituire a Fondului pentru azil, migratie si integrare, de modificare a Deciziei 2008/381/CE a Consiliului si de abrogare a Deciziilor nr. 573/2007/CE si nr. 575/2007/CE ale Parlamentului European si ale Consiliului si a Deciziei 2007/435/CE a Consiliului, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 150 din 20 mai 2014;
  b) Fondul pentru securitate interna, denumit in continuare FSI, care cuprinde instrumentul de sprijin financiar pentru cooperarea politieneasca, prevenirea si combaterea criminalitatii si gestionarea crizelor, instituit de Regulamentul (UE) nr. 513/2014 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 aprilie 2014 de instituire, in cadrul Fondului pentru securitate interna, a instrumentului de sprijin financiar pentru cooperarea politieneasca, prevenirea si combaterea criminalitatii si gestionarea crizelor si de abrogare a Deciziei 2007/125/JAI a Consiliului, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 150 din 20 mai 2014, si instrumentul de sprijin financiar pentru frontiere si vize, instituit de Regulamentul (UE) nr. 515/2014 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 aprilie 2014 de instituire, in cadrul Fondului pentru securitate interna, a instrumentului de sprijin financiar pentru frontiere externe si vize si de abrogare a Deciziei 574/2007/CE, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 150 din 20 mai 2014.

  Sistemul de management si control defineste competentele cu privire la asigurarea corectitudinii si regularitatii cheltuielilor declarate in cadrul programelor nationale, identificarea si definirea functiilor indeplinite de autoritatile implicate in gestionarea FAMI si FSI, denumite in continuare fondurile din domeniul afacerilor interne, activitati privind punerea in aplicare a sarcinilor delegate, raportare si monitorizare a neregulilor si de recuperare a sumelor platite in mod nejustificat, controale la fata locului, in vederea asigurarii existentei unei piste de audit suficiente.

  Textul integral: HG 48/2015 aduce reglementari in vederea gestionarii fondurilor acordate Romaniei prin Cadrul financiar multianual 2014-2020, in domeniul Afaceri interne
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-14 :: Titlu: Ordin 3171/2015 privind Calendarul si Metodologia de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2015-2016

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 103/2015 a fost publicat Ordinul 3171/2015 privind aprobarea Calendarului si a Metodologiei de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2015-2016. Astfel, din Calendar, redam mai jos:

  Completarea si validarea cererilor-tip de inscriere in clasa pregatitoare

  16 februarie 2015 - Afisarea, la sediul unitatii de invatamant si al inspectoratului scolar si pe site-ul acestora, a programului de completare a cererilor tip de inscriere in invatamantul primar

  23 februarie-13 martie 2015 - Completarea de catre parinti, online sau la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor, a cererilor-tip de inscriere. Validarea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor, zilnic, in intervalul orar 8,00-20,00 (luni-vineri), respectiv 9,00-13,00 (sambata) 
  Depunerea si validarea cererilor-tip de inscriere de catre parintii care solicita inscrierea copiilor la scoala speciala.


  Prima etapa de inscriere in clasa pregatitoare
  16 martie 2015 - Procesarea, de catre comisia nationala de inscriere a copiilor in invatamantul primar (Comisia nationala), a cererilor-tip de inscriere, cu ajutorul aplicatiei informatice si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat acest lucru in cererea-tip de inscriere

  17-19 martie 2015 - Procesarea, la nivelul unitatilor de invatamant, pe baza informatiilor din cererile-tip de inscriere si din documentele depuse de parinti, a cererilor parintilor care solicita inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de inscriere din unitatile de invatamant, prin aplicarea criteriilor generale si specifice de departajare si validarea de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant a listei candidatilor admisi in aceasta faza Marcarea, in aplicatia informatica, a cererilor-tip de inscriere pentru candidatii admisi in aceasta faza.

  20 martie 2015 - Procesarea de catre Comisia nationala a cererilor-tip de inscriere, cu ajutorul aplicatiei informatice si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost admisi din lipsa de locuri si care au exprimat in aceasta faza optiunea pentru inscrierea in scoala de circumscriptie

  20-21 martie 2015 - Afisarea in unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului scolar si al unitatilor de invatamant a candidatilor inmatriculati, a numarului de locuri ramase libere si a listei copiilor neinscrisi dupa prima etapa


  A doua etapa de inscriere in clasa pregatitoare
  23 martie 2015 - Comunicarea, prin afisare la unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborata de inspectoratul scolar Informarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice de catre comisia judeteana/a municipiului Bucuresti cu privire la procedura specifica de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, in etapa a doua

  24 martie-3 aprilie 2015 - Depunerea cererii-tip de inscriere la secretariatul unitatii de invatamant aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua, de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa 
  Validarea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant aflata pe prima pozitie in optiunile privind inscrierea copiilor

  7-10 aprilie 2015 - Procesarea, la nivelul unitatilor de invatamant, a cererilor-tip de inscriere depuse de parinti, aplicand procedura specifica elaborata de inspectoratul scolar, pe baza criteriilor generale si a celor specifice de departajare, in limita locurilor disponibile Completarea, in aplicatia informatica, a datelor din cererile-tip de inscriere pentru candidatii admisi in aceasta etapa

  10 aprilie 2015 - Afisarea la fiecare unitate de invatamant a listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare

  14-17 aprilie 2015 - Centralizarea si solutionarea de catre inspectoratul scolar a cererilor parintilor copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo unitate de invatamant
  Solutionarea de catre inspectoratul scolar a oricarei altei situatii referitoare la inscrierea in invatamantul primar, avand in vedere, cu prioritate, interesul educational al copilului


  Calendarul inscrierii in clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost inscrisi in invatamantul primar in anul scolar 2014-2015 si ai caror parinti solicita inscrierea direct in clasa I
  23 februarie-13 martie 2015 - Depunerea cererilor de inscriere de catre parintii care...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-14 :: Titlu: BNR: Investitii straine directe de 2,4 miliarde de euro in 2014

  Investitiile straine directe in Romania au totalizat 2,426 miliarde de euro in 2014, in scadere fata de 2013, cand volumul total atras a fost de 2,713 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

  'Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat (in 2014 — n.r) 2.426 de milioane de euro, din care participatiile la capital (inclusiv pierderea neta estimata) au inregistrat 2.581 de milioane de euro, iar creditele intragrup au avut o valoare negativa de 155 de milioane euro (net)', se precizeaza intr-un comunicat al BNR.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-14 :: Titlu: BNR prognozeaza o inflatie de ,1% pentru finele primului trimestru

  Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza o inflatie de ,1% la finalul primului trimestru din acest an, cu un interval de variatie de +/-0,5%, potrivit datelor publicate pe site-ul institutiei.

  Pentru trimestrul II, este prognozata o inflatie de ,6% (+/-1%), pentru cel de-al treilea 1,1% (+/-1,4%), iar la final de an 2,1% (+/—1,8%). In ceea ce priveste anul viitor, la finele T1, cu un interval de incertitudine de +/-1,9%, BNR prognozeaza 2,3%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-14 :: Titlu: Cursul valutar din 13 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 13 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4408 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0092 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8927 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0154 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9893 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0063 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1904 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.012 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2081 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-14 :: Titlu: Monitorul Oficial din 13 februarie 2015

  In data de 13 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 115/2015 - M. Of. 115/2015 [M. Of. 115 / 13 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 116/2015 - M. Of. 116/2015 [M. Of. 116 / 13 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 117/2015 - M. Of. 117/2015 [M. Of. 117 / 13 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-13 :: Titlu: Proprietarii apartamentelor mari din Capitala incep sa tina la pret datorita programului 'Prima Casa' (studiu)

  Preturile apartamentelor din Capitala au ramas pe un trend descendent in ultimele 12 luni, insa scaderea s-a redus in ultimii ani, in special in cazul apartamentelor mari, cu 3 si 4 camere, datorita efectului pe care programul "Prima Casa" l-a avut asupra pietei imobiliare, conform unui studiu remis, joi, AGERPRES.

  Initial, cei care au accesat un credit prin programul guvernamental se puteau incadra pentru o garsoniera sau un apartament de 2 camere, insa, odata cu scaderea preturilor locuintelor si marirea plafonului maxim al creditului garantat in cadrul programului ''Prima Casa", populatia a inceput sa se indrepte si spre apartamente cu un numar superior de camere.

  Daca intre ianuarie 2013 si ianuarie 2014 pretul mediu al unui apartament cu 4 camere in Bucuresti a scazut cu 7%, de la 97.558 euro la 90.155 euro, intre ianuarie 2014 si ianuarie 2015 scaderea a fost de doar 1%, de la 90.155 de euro la 89.367 de euro, arata o analiza bazata pe statistici generate de anunturiparticulari.ro, care a luat in calcul toate ofertele imobiliare publicate de particulari in presa si pe internet.

  Acelasi trend se observa si in cazul apartamentelor cu 3 camere din Capitala, care au inregistrat o scadere de 4% intre ianuarie 2013 si ianuarie 2014, in timp ce intre ianuarie 2014 si ianuarie 2015 pretul acestora a scazut cu doar 1%, ajungand sa coste luna trecuta in medie 69.507 euro.

  Spre deosebire de preturile apartamentelor cu 3 si 4 camere, pretul apartamentelor cu 2 camere a avut o scadere destul de constanta in ultimii doi ani. Spre exemplu, intre ianuarie 2013 si ianuarie 2014, apartamentele cu 2 camere s-au depreciat cu 3%, in timp ce intre ianuarie 2014 si ianuarie 2015 ieftinirea a fost de 2%. Pretul mediu al unui apartament cu 2 camere in Bucuresti a fost de 50.544 euro in ianuarie 2015.

  Si garsonierele din Capitala s-au ieftinit cu o valoare destul de constanta in ultimii doi ani, cu 5% intre ianuarie 2013 si ianuarie 2014 si cu 4% intre ianuarie 2014 si ianuarie 2015, ajungand sa coste in medie 31.576 euro in ianuarie.

  Din punctul de vedere al ofertelor de vanzare aparute pe piata din Bucuresti, in ianuarie, s-au inregistrat in total 2.989, record absolut in ultimii noua ani pentru aceasta perioada.

  In ianuarie 2015, anunturiparticulari.ro a contabilizat cu 5% mai multe oferte de vanzare decat in urma cu 12 luni si cu 31% mai multe decat in urma cu 24 de luni. Din totalul de 2.989 de anunturi de vanzare inregistrate luna trecuta, 1.292 sunt pentru apartamente cu 2 camere, 858 sunt pentru apartamente cu 3 camere, 637 sunt pentru garsoniere si 202 sunt pentru cele cu 4 camere.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-13 :: Titlu: Excedentul comercial cu produse agroalimentare a depasit 541 milioane euro, la 11 luni

  Romania a exportat produse agroalimentare de aproape 5 miliarde de euro, in primele 11 luni din 2014, suma care a determinat majorarea excedentului comercial cu 80%, pana la 541 milioane de euro, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  "Dupa primele unsprezece luni ale anului 2014, excedentul comercial al schimburilor Romaniei de produse agroalimentare a crescut la 541 milioane euro, fiind mai mare cu 239,9 milioane euro fata de nivelul inregistrat la finele lunii noiembrie 2013 (301,1 milioane euro). Exporturile de produse agroalimentare din perioada ianuarie — noiembrie 2014 au insumat 4,998 miliarde euro, cu 7,3% (340 milioane euro) mai mult fata de perioada corespunzatoare din 2013, in timp ce importurile au totalizat 4,457 miliarde euro. Acestea au crescut in ritm mai lent (+2,3%) depasind insa cu 100,1 milioane euro valoarea inregistrata in aceeasi perioada din 2013", arata datele MADR.

  Livrarile catre tarile intracomunitare au crescut cu 11%, de la 2,73 miliarde de euro in primele 11 luni din 2013 la 3,03 miliarde euro in aceeasi perioada din 2014, iar cele catre tarile terte s-au majorat cu 2% pana la 1,963 miliarde euro.

  Potrivit datelor MADR, exportul de tigarete a crescut 25,2% in volum si a adus venituri suplimentare de 166,7 milioane de euro, insumand 637,8 milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere valorica de 35,4%. In schimb, performanta economica a livrarilor externe de grau, principalul produs exportat, nu a atins nivelul scontat in primele 11 luni din 2014.

  "Desi volumul expeditiilor a fost mai mare cu 277.500 tone, totalizand 4,6 milioane tone (+6,4%), veniturile totale atrase, circa 889,4 milioane euro, s-au mentinut practic constante (+0,2%). Similar, la zahar, din cauza evolutiei negative a cotatiilor bursiere, exporturile mai mari cantitativ cu aproximativ 60% au atras incasari majorate cu doar 16,4%, raportat la realizarile primelor unsprezece luni din anul 2013", precizeaza MADR.

  Pe de alta parte, importurile au crescut, in principal, la tutun brut, carne de pasare, ciocolata si carne de porc. Cresterea valorica rezultata a fost atenuata de scaderea importurilor de zahar (-63,9 milioane euro), tigarete (-25 milioane euro), lapte si smantana, grau si ape minerale care contin zahar.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-13 :: Titlu: Cursul valutar din 12 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 12 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4316 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0104 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9081 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0189 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.983 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0238 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2024 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0364 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2101 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0015 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-13 :: Titlu: Monitorul Oficial din 12 februarie 2015

  In data de 12 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 112/2015 - M. Of. 112/2015 [M. Of. 112 / 12 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 113/2015 - M. Of. 113/2015 [M. Of. 113 / 12 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 114/2015 - M. Of. 114/2015 [M. Of. 114 / 12 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-12 :: Titlu: Ghetea (ARB): Legea insolventei personale a devenit o necesitate, dar trebuie adresata debitorilor de buna credinta

  Legea insolventei persoanelor fizice a devenit o necesitate in urma schimbarilor petrecute in Romania in ultimii ani, dar este important ca actul normativ sa fie aplicabil si accesibil debitorilor de buna credinta si sa impuna restrictii impotriva actelor frauduloase intalnite frecvent in cazul insolventei persoanelor juridice, a afirmat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, la colocviul cu tema "Reglementarea procedurii insolventei persoanei fizice in Romania. Modele si solutii legislative'.

  "Acum cativa ani, ARB isi exprima un punct de vedere foarte categoric si strict: nu credem ca legea insolventei persoanelor fizice ar trebui implementata in Romania. Nu consideram ca Romania a ajuns la un asemenea nivel incat sa se poata implementa o astfel de lege. Intre timp, pozitia noastra s-a nuantat, datorita schimbarilor profunde care au avut loc in mediul economic, financiar, social si politic din Romania. In acest moment, consideram ca Legea insolventei persoanelor fizice este o necesitate, dar este nevoie ca textul final sa cuprinda o serie intreaga de lucruri pe care comunitatea bancara si alte institutii implicate, dar si reprezentantii consumatorilor sa le agreeze. Am trimis la Parlament in ultimele saptamani punctul nostru de vedere in care am facut trimitere la faptul ca legea ar trebui sa fie aplicabila si accesibila celor care sunt debitori de buna credinta", a declarat Ghetea.

  vEl a adaugat ca legislatia trebuie sa raspunda si intrebarii legate de plafonul de datorie pentru care se aplica.

  "Intrebarea este: aceasta insolventa se aplica fara niciun fel de plafoane, indiferent de suma? Cineva cu credit pentru casa sau de nevoi personale este tratat la fel ca o persoana care a construit un mic bloc cu 10 apartamente? Pentru ca exista si astfel de situatii. Trebuie sa gasim o modalitate sa selectam prin lege cazurile care merita sa fie sub incidenta acestei legi", a mai spus Ghetea.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-12 :: Titlu: Dumbrava (CSM): Nu e in interesul Romaniei in acest moment ca MCV sa fie ridicat

  Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, miercuri, la Ploiesti, ca Romania trebuie sa se lupte pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), insa nu este in interesul ei, in acest moment, ca MCV sa fie ridicat.

  "Romania trebuie sa se lupte pentru ridicarea acestui Mecanism de Cooperare si Verificare, adica Comisia Europeana in comun cu Romania sa renunte la acest Mecanism de Cooperare si Verificare.

  Dar, atat timp cat mai sunt conditionalitati care nu au fost rezolvate de catre toti responsabilii din Romania, e normal ca acest mecanism nu poate fi ridicat si nici nu e in interesul Romaniei in acest moment", a declarat Horatius Dumbrava.

  Totodata, Dumbrava a aratat ca toate institutiile din Romania trebuie sa colaboreze pentru ridicarea MCV.

  "Faptul ca noi trebuie sa tindem toti spre ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, sa cooperam noi, cei din Romania, toate institutiile in acest sens, este unul evident si in interesul Romaniei", a mai afirmat Dumbrava.

  Judecatorul Horatius Dumbrava a participat la prezentarea bilantului Curtii de Apel Ploiesti pe anul 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-12 :: Titlu: Cursul valutar din 11 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 11 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.442 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.005 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.927 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.003 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0068 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.021 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2388 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0063 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2116 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0009 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-12 :: Titlu: Monitorul Oficial din 11 februarie 2015

  In data de 11 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 108/2015 - M. Of. 108/2015 [M. Of. 108 / 11 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 109/2015 - M. Of. 109/2015 [M. Of. 109 / 11 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 110/2015 - M. Of. 110/2015 [M. Of. 110 / 11 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 111/2015 - M. Of. 111/2015 [M. Of. 111 / 11 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-11 :: Titlu: Ordin M7/2015 pentru modificarea si completarea Instructiunilor privind asistenta psihologica in Armata Romaniei

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 92/2015 a fost publicat Ordinul M7/2015 pentru modificarea si completarea Instructiunilor privind asistenta psihologica in Armata Romaniei.

  Asistenta psihologica a personalului din structurile militare aflate in subordonarea/coordonarea/controlul operational al Directiei generale de informatii a apararii se executa de catre structura de specialitate a acesteia, conform metodologiilor proprii.

  Textul integral al Ordinului: Ordin M7/2015 pentru modificarea si completarea Instructiunilor privind asistenta psihologica in Armata Romaniei
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-11 :: Titlu: Cursul valutar din 10 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 10 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.437 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0096 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.93 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0211 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9858 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0362 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2451 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0311 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2125 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0014 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-11 :: Titlu: Monitorul Oficial din 10 februarie 2015

  In data de 10 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 104/2015 - M. Of. 104/2015 [M. Of. 104 / 10 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 105/2015 - M. Of. 105/2015 [M. Of. 105 / 10 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 106/2015 - M. Of. 106/2015 [M. Of. 106 / 10 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 107/2015 - M. Of. 107/2015 [M. Of. 107 / 10 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-10 :: Titlu: HG 52/2015 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 87/2015 a fost publicata HG 52/2015 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2015.

  Pentru anul 2015 se stabileste contingentul pe tipuri de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania dupa cum urmeaza:
  a) lucratori permanenti – 3.300;
  b) lucratori stagiari – 200;
  c) lucratori sezonieri – 200;
  d) lucratori transfrontalieri – 100;
  e) lucratori inalt calificati – 800;
  f) lucratori detasati – 900.

  Textul integral: HG 52/2015 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-10 :: Titlu: Andrei Gerea: Romania are un set de prioritati pentru dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu gaze naturale

  Romania are, pe langa alte proiecte, un set de prioritati de dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu gaze naturale care vizeaza completarea legaturilor lipsa cu statele vecine, potrivit ministrului Energiei, IMM si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

  Acesta a participat luni, 9 februarie, la reuniunea de la Sofia, Bulgaria, a Grupului la nivel inalt pe tema inter-conectarii regiunii Central si Sud-Est Europene in domeniul gazelor naturale, care a avut ca teme de dezbatere perspectivele de aprovizionare regionala cu gaze naturale, precum si solutiile pe termen scurt in ceea ce priveste inter-conectarea, informeaza un comunicat al ministerului.

  'Participantii la reuniune au dorit sa afle stadiul proiectelor de interconexiuni si inmagazinare planificate, precum si evolutia acestora pe termen scurt. Cererea de gaz previzionata la nivel national a fost, de asemenea, un punct de interes in cadrul discutiilor. Ne-am dorit sa punem pe agenda de dezbatere dificultatile intampinate in cadrul programelor de inter-conectare regionale cu scopul de a identifica cele mai bune solutii si de a face aceste proiecte sa evolueze. Ne preocupa in mod deosebit diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale astfel sa ridicam gradul de siguranta energetica zonala. In acest context, Romania, Bulgaria, Grecia si, posibil, Ungaria vor forma in cadrul Grupului la nivel inalt un sub-grup responsabil de constructia Coridorului Vertical, care sa asigure inter-conectarea in domeniul gazelor naturale a acestor state. Alaturi de proiectele de interes comun, precum si de alte proiecte finantate prin European Energy Program for Recovery, Romania are un set de prioritati de dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu gaz care vizeaza completarea legaturilor lipsa cu statele vecine', a spus Andrei Gerea, Ministrul Energiei, IMM si Mediului de Afaceri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-10 :: Titlu: Aprofundarea parteneriatului strategic cu Romania, in programul de guvernare prezentat de premierul desemnat Iurie Leanca

  Premierul desemnat al Republicii Moldova, Iurie Leanca, si-a facut public marti programul de guvernare, cu doua zile inainte de a-l prezenta in fata deputatilor si de a cere votul de incredere al parlamentului, unul dintre obiective fiind aprofundarea parteneriatului strategic cu Romania pentru integrarea europeana a Chisinaului.

  Programul de guvernare pentru perioada 2015-2018, postat pe site-ul guvernului, cuprinde 17 capitole, iar primul se refera la combaterea coruptiei.

  In domeniul politicii externe, noul guvern isi propune sa creeze toate premisele necesare care sa asigure obtinerea de catre Republica Moldova a statutului de tara candidata pentru aderarea la Uniunea Europeana. La acelasi capitol, programul prevede aprofundarea parteneriatului strategic cu Romania pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, normalizarea relatiilor cu Federatia Rusa si avansarea dialogului strategic cu SUA.

  Documentul cuprinde si masuri pentru rezolvarea conflictului transnistrean, intre care continuarea eforturilor in vederea elaborarii unui statut juridic special pentru regiunea transnistreana, in cadrul negocierilor in formatul '5+2', si sporirea rolului UE si SUA in procesul de reglementare.

  Premierul in exercitiu Iurie Leanca a fost desemnat de presedintele Nicolae Timofti drept candidat la functia de sef al noului guvern la 28 februarie. Potrivit Constitutiei, premierul desemnat are la dispozitie 15 zile pentru a-si forma echipa si a cere votul de incredere al legislativului. Joi expira deja termenul limita la care Iurie Leanca trebuie sa ceara votul de incredere al parlamentului pentru cabinetul sau.

  Pentru a fi investit, noul guvern are nevoie de sprijinul majoritatii deputatilor, adica de cel putin 51 de voturi. Actuala coalitie minoritara formata din Partidul Liberal Democrat si Partidul Democrat detine numai 42 de mandate din totalul de 101 ale parlamentului, cele doua formatiuni mizand pe o parte din voturile Partidului Liberal, formatiune exclusa din alianta parlamentara, sau pe cele ale comunistilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-10 :: Titlu: Cursul valutar din 9 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 9 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4274 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0131 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9089 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0506 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9496 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0359 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.214 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0332 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2111 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-10 :: Titlu: Monitorul Oficial din 9 februarie 2015

  In data de 9 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 101/2015 - M. Of. 101/2015 [M. Of. 101 / 9 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 102/2015 - M. Of. 102/2015 [M. Of. 102 / 9 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 103/2015 - M. Of. 103/2015 [M. Of. 103 / 9 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 104/2015 - M. Of. 104/2015 [M. Of. 104 / 10 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-10 :: Titlu: ANAF ramburseaza in februarie TVA in valoare de peste 1,1 miliarde lei

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va rambursa, in februarie, TVA in valoare de peste 1,141 miliarde lei.

  Conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES, in selectia lunii februarie 2015 au fost cuprinse, in ordinea vechimii, toate deconturile de TVA, solutionate prin decizii de rambursare inregistrate in baza de date pana la 5 ianuarie 2015, exceptie facand deconturile de TVA aferente operatiunilor de import solutionate pana la 26 ianuarie 2015.

  Deconturile de TVA au fost organizate astfel: deconturi cu compensare si restituire care totalizeaza 928,8 milioane lei, din care se compenseaza suma de 54,05 milioane lei si se restituie suma de 874,75 milioane lei; deconturi cu compensare integrala in valoare de 128,03 milioane lei; deconturi cu compensare partiala — 84,52 milioane lei (suma de 765,28 milioane lei va fi restituita in perioada urmatoare).

  Reprezentantii ANAF precizeaza ca, in cazul compensarilor totale sau partiale se solutioneaza toate deconturile pentru care s-a emis decizia de rambursare. In cazul sumelor de restituit, care totalizeaza 874,75 milioane lei, plata efectiva a fost programata in doua transe: transa I (10 februarie)—278,75 milioane lei si transa II (27 februarie) — 596 milioane lei.

  In prima transa au fost incluse si toate deconturile al caror termen de solutionare era intarziat cu peste 180 de zile si care au fost cuprinse in selectia lunii curente (95 de deconturi insumand 88,23 milioane lei TVA de rambursat).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-09 :: Titlu: INS: Exporturile au crescut cu 5,8%, iar importurile cu 5,9%, in 2014

  Exporturile Romaniei au atins nivelul de 52,5 miliarde euro, in 2014, in crestere cu 5,8%, iar importurile au inregistrat 58,5 miliarde de euro, cu 5,9% mai mari comparativ cu 2013, potrivit datelor estimate publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

  Exporturile FOB realizate in anul 2014 au fost de 233,214 miliarde de lei (52,458 miliarde de euro), iar importurile CIF au fost de 260,056 miliarde lei (58,504 miliarde euro).

  Comparativ cu anul 2013, exporturile au crescut cu 6,4% la valori exprimate in lei (5,8% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 6,4% la valori exprimate in lei (5,9% la valori exprimate in euro).

  Deficitul comercial FOB-CIF in anul 2014 a fost de 26,842 miliarde lei (6,046 miliarde euro), mai mare cu 1,606 miliarde de lei (339,2 milioane euro) decat cel inregistrat in anul 2013.

  Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) in anul 2014 a fost de 165,748 miliarde de lei (37,305 miliarde de euro) la expedieri si de 195,943 miliarde de lei (44,103 miliarde de euro) la introduceri, reprezentand 71,1% din total exporturi si 75,4% din total importuri.

  Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) in anul 2014 a fost de 67,466 miliarde de lei (15,153 miliarde de euro) la exporturi si de 64,112 miliarde de lei (14,401 miliarde de euro) la importuri, reprezentand 28,9% din total exporturi si 24,6% din total importuri.

  In anul 2014, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (42,3% la export si 35,5% la import) si alte produse manufacturate (32,7% la export si, respectiv, 30,7% la import).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-09 :: Titlu: Castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 123 lei in decembrie, pana la 1.866 lei

  Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.866 lei, in decembrie 2014, in crestere fata de luna precedenta cu 123 de lei, respectiv 7,1% potrivit datelor Institutului National de Statistica remise, vineri, AGERPRES.

  In luna decembrie 2014, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.582 lei, cu 7% mai mare decat in luna noiembrie 2014, iar castigul salarial mediu nominal net a ajuns la 1.866 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 123 lei (7,1%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5.802 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.061 lei).

  Potrivit INS, comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 105,1%.

  Indicele castigului salarial real pentru luna decembrie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 107,2%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 139,4% cu 9,3 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna noiembrie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-09 :: Titlu: Delegatia FMI a cerut autoritatilor romane sa renunte la Prima Masina, insa acestea au refuzat

  Delegatia Fondului Monetar International (FMI) a cerut autoritatilor romane sa renunte la Programul "Prima Masina", dar acestea au refuzat, au declarat, vineri, surse apropiate negocierilor.

  "Expertii Fondului Monetar International (FMI) ne-au cerut sa renuntam la Programul 'Prima Masina'. Nici cu plafonul de 350 de milioane de lei nu au fost de acord, dar acesta va fi introdus in sedinta de Guvern de saptamana viitoare. Totodata, se va prelungi si perioada in care se pot inscrie bancile in program", au afirmat sursele.

  Expertii FMI s-au intalnit, vineri, cu reprezentantii tuturor ministerelor pentru a se stabili daca va mai exista un nou acord cu institutia financiara internationala.

  O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Andrea Schaechter, se afla in Romania in perioada 27 ianuarie — 10 februarie 2015, pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat in derulare. Primele doua evaluari ale actualului acord au fost realizate in prima parte a anului trecut.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-09 :: Titlu: OG 9/2015 aduce modificari privind Gruparea europeana de cooperare teritoriala - GECT

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 83/2015 a fost publicata OG 9/2015 pentru modificarea si completarea OUG 127/2007 privind Gruparea europeana de cooperare teritoriala - GECT.

  GECT reprezinta, in sensul prezentei ordonante de urgenta, persoana juridica romana de drept privat, constituita pe teritoriul Romaniei, fara scop lucrativ, cu patrimoniu propriu, prin care este facilitata si promovata in special cooperarea teritoriala, transnationala si interregionala intre membrii sai, in scopul consolidarii coeziunii economice, sociale si teritoriale a Uniunii Europene.

  GECT se constituie prin asocierea, dupa caz, a urmatoarelor entitati romanesti:
  a) autoritati publice centrale;
  b) unitatile administrativ-teritoriale;
  c) intreprinderi publice in sensul prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, sau organisme de drept public in sensul art. 1 paragraful 9 alin. (2) din Directiva 2004/18/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 31 martie 2004 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice de lucrari, de bunuri si de servicii;
  d) operatorii de servicii de utilitati publice astfel cum sunt definiti de Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, republicata, cu completarile ulterioare.

  In conformitate cu prevederile Regulamentului autoritatile sau organismele nationale, regionale sau locale ori intreprinderile publice echivalente celor prevazute la alin. (2) lit. c) apartinand unor state invecinate care nu sunt membre ale Uniunii Europene se pot asocia cu entitati romanesti similare in cadrul unei GECT cu sediul in Romania, daca este indeplinita una din urmatoarele conditii:
  a) statul tert invecinat a aprobat participarea la GECT in conformitate cu procedurile si conditiile echivalente celor prevazute in Regulament;
  b) intre Romania si statul tert este incheiat un acord privind cooperarea in domeniul economic, financiar, tehnic sau pentru dezvoltare ori daca statul tert respectiv are incheiat un astfel de acord cu un alt stat membru al Uniunii Europene reprezentat in GECT.

  Textul integral al Ordonantei: OG 9/2015 aduce modificari privind Gruparea europeana de cooperare teritoriala - GECT
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-08 :: Titlu: Ordinul 102/2015 reglementeaza data platii salariilor in cadrul Ministerului Finantelor

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 83/2015 a fost publicat Ordinul 102/2015 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 86/2005 pentru reglementarea datei platii salariilor la institutiile publice.

  Astfel se stabileste urmatoarea data de plata pentru Ministerul Finantelor Publice:

  Cod in profil departamental Denumirea ordonatorului principal de credite Data platii salariilor
  "16 Ministerul Finantelor Publice 5"

  Textul integral: Ordinul 102/2015 reglementeaza data platii salariilor in cadrul Ministerului Finantelor
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-08 :: Titlu: ANPC: Este necesara o solutie legislativa prin care sa se impuna impartirea riscurilor in criza francului elvetian

  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sustine ca a intreprins toate demersurile necesare pentru a indeplini rolul de mediator in relatia dintre banci si consumatori in criza francului elvetian si apreciaza ca este necesara o solutie legislativa prin care sa se impuna impartirea riscurilor si aplicarea principiului echitatii.

  "Este necesar sa se prevada masuri clare pentru a-i sprijini pe consumatorii cu privire la constientizarea riscului pe care si-l asuma, precum si cu privire la posibilitatea limitarii expunerii la riscul ratei de schimb valutar pe durata creditului, ca urmare a riscurilor semnificative aferente imprumuturilor in valuta straina", se arata intr-un comunicat al institutiei remis joi AGERPRES.

  ANPC precizeaza ca a intreprins toate demersurile necesare pentru a indeplini rolul de mediator in relatia dintre banci si consumatori in contextul legislatiei in vigoare, insa aceasta conduce, cel mult, la rezolvarea punctuala, cu o scadere nesemnificativa a costurilor pentru un numar mic de consumatori.

  'Pentru a stabili un echilibru intre drepturile si obligatiile partilor, apreciem ca este necesara o solutie legislativa prin care sa se impuna impartirea riscurilor si aplicarea principiului echitatii. Însa, pana la implementarea solutiilor legislative avem nevoie de masuri imediate pentru a evita aparitia unor fenomene sociale grave.

  Dorim evitarea situatiei in care consumatorul este cel care suporta riscurile in totalitate. Întotdeauna se aduce in discutie riscul financiar la care sunt supuse bancile, falimentul in care ar putea intra, faptul ca vor pleca din tara etc, niciodata nu se vorbeste despre ce se intampla cu consumatorii romani si familiile acestora — faptul ca raman fara locuinta si fara venituri, aceste cazuri neputand beneficia nici macar de ajutor social din partea statului
  ', precizeaza presedintele institutiei, Marius Alexandru Dunca, in comunicatul mentionat.

  Acesta solicita tuturor institutiilor financiar-bancare sa ofere solutii concrete clientilor bun-platnici pana la aparitia crizei, dar care se afla in prezent in imposibilitatea de a-si plati ratele lunare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-08 :: Titlu: INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut in 2014 cu 7,8%

  Cifra de afaceri din industrie a crescut anul trecut, pe ansamblu, cu 7,8% fata de cea din 2013, datorita cresterii industriei prelucratoare (+7,8%) si industriei extractive (+7,5%), conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.

  Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica +13,7%, industria bunurilor de folosinta indelungata +12,3%, industria bunurilor de capital +8,5%, industria bunurilor intermediare +7,6% si industria bunurilor de uz curent +4,1%.

  In decembrie 2014, comparativ cu luna precedenta, cifra de afaceri din industrie a scazut pe total cu 10,4% ca urmare a scaderii industriei prelucratoare (-10,7%) si industriei extractive (-5,3%).

  Pe marile grupe industriale scaderi s-au inregistrat in toate sectoarele: industria bunurilor de folosinta indelungata (-20,2%), industria energetica (-18,3%), industria bunurilor intermediare (-15,3%), industria bunurilor de capital (-7,9%) si industria bunurilor de uz curent (-1%).

  Comparativ cu decembrie 2013, cifra de afaceri din industrie a crescut in ultima luna a anului trecut, pe ansamblu, cu 4,2%, datorita cresterilor din industria extractiva (+13,7%) si industria prelucratoare (+3,8%).

  Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor intermediare (+8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+7,9%), industria bunurilor de capital (+6,3%) si in industria bunurilor de uz curent (+5,7%). Industria energetica a scazut cu 17,7%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-06 :: Titlu: HG 49/2015 stabileste detalii importante privind Cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 86/2015 a fost publicata HG 49/2015 pentru modificarea si completarea HG 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate din titlul IX Cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

  Incepand cu data de 1 februarie 2015, in sistemul de asigurari sociale de sanatate se utilizeaza cardul national de asigurari sociale de sanatate de catre asigurati si furnizorii de servicii medicale, medicamente si, dupa caz, de furnizorii de dispozitive medicale in conditiile actelor normative in vigoare.

  Pana la data de 1 mai 2015, pentru dovedirea calitatii de asigurat pot fi utilizate si documentele prevazute la art. 212 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Persoanele prevazute la art. 336 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care nu a fost emis cardul national fac dovada calitatii de asigurat pe baza documentelor prevazute la art. 212 alin. (1) din aceeasi lege, pana la data la care asiguratul intra in posesia cardului, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.
  Informatiile privind emiterea cardului national se verifica prin intermediul serviciilor web sau prin intermediul unui instrument electronic care poate fi accesat pe site-ul CNAS la adresa www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html

  Textul integral al Hotararii: HG 49/2015 stabileste detalii importante privind Cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-06 :: Titlu: ANPC: Este necesara o solutie legislativa prin care sa se impuna impartirea riscurilor in criza francului elvetian

  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sustine ca a intreprins toate demersurile necesare pentru a indeplini rolul de mediator in relatia dintre banci si consumatori in criza francului elvetian si apreciaza ca este necesara o solutie legislativa prin care sa se impuna impartirea riscurilor si aplicarea principiului echitatii.

  "Este necesar sa se prevada masuri clare pentru a-i sprijini pe consumatorii cu privire la constientizarea riscului pe care si-l asuma, precum si cu privire la posibilitatea limitarii expunerii la riscul ratei de schimb valutar pe durata creditului, ca urmare a riscurilor semnificative aferente imprumuturilor in valuta straina", se arata intr-un comunicat al institutiei remis joi AGERPRES.

  ANPC precizeaza ca a intreprins toate demersurile necesare pentru a indeplini rolul de mediator in relatia dintre banci si consumatori in contextul legislatiei in vigoare, insa aceasta conduce, cel mult, la rezolvarea punctuala, cu o scadere nesemnificativa a costurilor pentru un numar mic de consumatori.

  'Pentru a stabili un echilibru intre drepturile si obligatiile partilor, apreciem ca este necesara o solutie legislativa prin care sa se impuna impartirea riscurilor si aplicarea principiului echitatii. Însa, pana la implementarea solutiilor legislative avem nevoie de masuri imediate pentru a evita aparitia unor fenomene sociale grave.

  Dorim evitarea situatiei in care consumatorul este cel care suporta riscurile in totalitate. Întotdeauna se aduce in discutie riscul financiar la care sunt supuse bancile, falimentul in care ar putea intra, faptul ca vor pleca din tara etc, niciodata nu se vorbeste despre ce se intampla cu consumatorii romani si familiile acestora — faptul ca raman fara locuinta si fara venituri, aceste cazuri neputand beneficia nici macar de ajutor social din partea statului', precizeaza presedintele institutiei, Marius Alexandru Dunca, in comunicatul mentionat.

  Acesta solicita tuturor institutiilor financiar-bancare sa ofere solutii concrete clientilor bun-platnici pana la aparitia crizei, dar care se afla in prezent in imposibilitatea de a-si plati ratele lunare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-06 :: Titlu: Restantele la creditele de peste 20.000 de lei au scazut cu 1,2 miliarde de lei, in decembrie 2014 fata de noiembrie

  Restantele la creditele mai mari de 20.000 de lei acordate de banci clientilor au scazut, in decembrie fata de noiembrie 2014, cu 1,2 miliarde echivalent lei si au ajuns la 31,352 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR, publicate joi.

  Aceste restante, pe care le centralizeaza Centrala Riscului de Credit, reprezentau in decembrie aproape 12% din totalul sumelor datorate de clienti bancilor.

  Din suma totala a restantelor, 72%, respectiv 22,576 miliarde de lei, sunt credite neplatite de peste 90 de zile, in scadere de la 24,321 miliarde de lei in noiembrie 2014.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-06 :: Titlu: Cursul valutar din 5 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 5 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4088 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8542 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0035 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.8757 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0255 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1522 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0089 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2118 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0033 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-06 :: Titlu: Monitorul Oficial din 5 februarie 2015

  In data de 5 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 95/2015 - M. Of. 95/2015 [M. Of. 95 / 5 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 96/2015 - M. Of. 96/2015 [M. Of. 96 / 5 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-05 :: Titlu: Programul pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit continua si in 2015

  Programul pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit va avea in 2015 un plafon de garantare de 10 milioane de lei, potrivit unei hotarari a Executivului, adoptata in sedinta de miercuri.

  "Programul are scopul de a sprijini prin acordarea de garantii guvernamentale asociatiile de proprietari/ persoane fizice care doresc sa contracteze credite pentru reabilitarea termica a cladirilor, dar care intampina dificultati in accesarea finantarii din cauza lipsei de garantii. De la inceputul programului si pana la sfarsitul lunii octombrie 2014 au fost acordate 23 de garantii in valoare de peste 6,4 milioane de lei", se arata intr-un comunicat al Executivului remis AGERPRES.

  Hotararea Guvernului privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala a fost emisa in august 2010.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-05 :: Titlu: Angela Filote: Romania are nevoie de legea falimentului personal; FMI este de acord

  Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, a declarat miercuri seara, la Ploiesti, ca in Romania este nevoie de o lege a falimentului personal, Fondul Monetar International fiind de acord cu adoptarea unui astfel de act normativ care trebuie sa fie 'foarte bun'.

  'Este o lege de care Romania are mare nevoie. Noi lucram indeaproape cu Fondul Monetar si Fondul Monetar este de acord ca e nevoie de o lege, dar, tocmai pentru ca este o lege foarte importanta, ne dorim sa fie si o lege foarte buna, pentru ca ce am observat in Romania este ca adesea legile se dau repede, sub imperiul unor realitati sau unor crize si atunci ele nu sunt de cea mai buna calitate si provoaca efecte juridice neplacute si victime colaterale', a declarat Filote, la Camera de Comert si Industrie (CCI) Prahova.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-05 :: Titlu: Angela Filote: Romania, singurul stat membru UE cu rata de absorbtie sub 60% a fondurilor europene

  Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, a declarat miercuri seara, la Ploiesti, ca Romania este, in acest moment, singurul stat membru al UE care are o rata de absorbtie a fondurilor europene de sub 60% pentru exercitiul 2007-2013, adaugand insa ca, in ultimii doi ani, rata de absorbtie a crescut 'spectaculos'.

  'Romania este acum singurul stat membru care are o rata de absorbtie sub 60% si nu mai are decat anul acesta pentru a incerca sa foloseasca cat mai mult din finantarile care au venit pe perioada 2007-2013. Sigur ca pe anul acesta se va face ce se mai poate face in lunile care mai sunt pana in decembrie, dar ce este important este sa nu trecem in urmatoarea perioada de finantare, 2014 — 2020, cu aceleasi probleme. Deci, ele trebuie rezolvate inainte de a lansa noile apeluri pe noua perioada financiara', a declarat Filote, intr-o conferinta de presa la Camera de Comert si Industrie (CCI) Prahova.

  Aceasta a aratat ca, potrivit ultimelor date, rata de absorbtie a fondurilor europene de catre Romania este de 56%, cu 20 de puncte procentuale sub media europeana. 'Romania este cu 20 de puncte procentuale sub medie, asta in conditiile in care toata lumea recunoaste ca, in ultimii doi ani, s-au facut eforturi si a crescut spectaculos rata de absorbtie', a afirmat seful Reprezentantei CE in Romania.

  Printre motivele care au facut ca rata de absorbtie sa fie de sub 60%, Angela Filote a mentionat 'hatisul birocratic' si schimbarea regulilor 'in timpul jocului'. 'Superbirocratizarea, hatisul birocratic in procedurile de accesare a fondurilor europene si schimbarea regulilor jocului in timpul jocului. (...) Aceasta incertitudine legislativa si procedurala care face foarte mult rau', a mai spus Filote.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-05 :: Titlu: Cursul valutar din 4 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 4 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4081 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0063 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8507 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0265 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.8502 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0111 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1611 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0301 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2151 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0006 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-05 :: Titlu: Monitorul Oficial din 4 februarie 2015

  In data de 4 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 92/2015 - M. Of. 92/2015 [M. Of. 92 / 4 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 93/2015 - M. Of. 93/2015 [M. Of. 93 / 4 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-04 :: Titlu: BNR reduce dobanda de politica monetara la 2,25% pe an

  Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, miercuri, reducerea dobanzii de politica monetara de la 2,5% la 2,25% pe an, incepand cu data de 5 februarie, potrivit unui comunicat al BNR transmis AGERPRES.

  De asemenea, Banca Centrala a decis ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-2 puncte procentuale de la +/-2,25 pp, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii.

  'Astfel, incepand cu data de 5 februarie, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25% pe an de la 4,75%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la ,25%', se precizeaza in comunicatul BNR.

  Potrivit BNR, pe baza datelor disponibile in prezent, deciziile vizeaza asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa sprijine cresterea economica, inclusiv prin refacerea increderii si revigorarea sustenabila a activitatii de creditare.

  CA al BNR reitereaza ca implementarea consecventa a unui mix adecvat de politici macroeconomice si accelerarea reformelor structurale in linie cu prevederile acordurilor de finantare externa, alaturi de un proces sustenabil de intermediere financiara si o remunerare adecvata a depozitelor bancare, sunt esentiale pentru consolidarea economiei romanesti si intarirea rezistentei acesteia la socuri externe.

  Banca Nationala reafirma ca utilizarea si dozarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune, in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international, sunt de natura sa asigure indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, precum si mentinerea stabilitatii financiare.

  Tot miercuri, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat pe 9 februarie 2015.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-04 :: Titlu: BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul lui 2015, de la 2,2% la 2,1%

  Banca Nationala a Romaniei (BNR) prognozeaza o inflatie de 2,1% pentru finalul acestui an si de 2,4% pentru finalul lui 2016, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

  "Comparativ cu prognoza din luna noiembrie 2014, noua proiectie trimestriala indica o traiectorie mai joasa a ratei anuale prognozate a inflatiei, aceasta plasandu-se la 2,1% la finele anului 2015 si la 2,4% la sfarsitul anului 2016. Repozitionarea la niveluri mai scazute a acestei traiectorii are ca determinant major anticipata accentuare pe termen scurt a scaderii in termeni anuali a preturilor volatile, in principal pe seama declinului pretului petrolului pe plan mondial, alaturi de persistenta deficitului de cerere agregata, consolidarea pe un palier mai scazut a anticipatiilor privind inflatia, precum si de prelungirea inflatiei reduse si a caracterului fragil al redresarii activitatii economice din zona euro si din alte tari europene", se arata intr-un comunicat al BNR remis, miercuri, AGERPRES.

  Potrivit acestuia, principalele riscuri la adresa actualei prognoze decurg din incertitudinile crescute asociate evolutiilor din mediul extern, generate in principal de tensiunile geopolitice regionale, de situatia din Grecia si din zona euro si de divergenta accentuata dintre conduitele politicilor monetare ale principalelor banci centrale din lume.

  Prognoza de inflatie anuntata in noiembrie de BNR pentru finalul acestui an era de 2,2%. ?inta de inflatie ramane de 2,5% plus/minus un punct procentual, atat pentru 2015, cat si pentru anii urmatori.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-04 :: Titlu: OG 7/2015 aduce o completare la Legea politiei locale

  In Monitorul oficial Partea I nr. 81/2015 a fost publicata OG 7/2015 pentru completarea art. 35^1 din Legea politiei locale nr. 155/2010.

  Metodologia si regulile de aplicare a drepturilor prevazute la alin. (1) se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

  Textul Ordonantei: OG 7/2015 aduce o completare la Legea politiei locale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-04 :: Titlu: OG 6/2015 aduce modificari organizatorice in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 78/2015 a fost publicata OG 6/2015 privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie.

  Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, exercita functiile de strategie, reglementare, reprezentare si autoritate de stat in domeniul violentei in familie, cu atributii in elaborarea, coordonarea si aplicarea strategiilor si politicilor Guvernului in domeniul violentei in familie.

  Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice prin Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati poate finanta sau, dupa caz, cofinantat programele de interes national care au ca scop prevenirea si combaterea violentei in familie, precum si ocrotirea si sprijinirea familiei in vederea cresterii calitatii vietii acesteia, din fonduri alocate de la bugetul de stat cu aceasta destinatie, din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, precum si din alte resurse, in conditiile legii.

  Textul integral al Ordonantei: OG 6/2015 aduce modificari organizatorice in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-04 :: Titlu: Cazanciuc: Modul in care arata un penitenciar da masura civilizatiei dintr-o anumita tara

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat marti, la bilantul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), ca modul in care arata un penitenciar da masura civilizatiei dintr-o anumita tara si de aceea sunt necesare investitii.

  El a spus ca Romania are de rezolvat problema fondurilor pentru construirea, modernizarea si dotarea sistemului penitenciar.

  "La acest moment avem un deficit de 11.000 de locuri de cazare, dar si conditii improprii in cea mai mare parte a penitenciarelor. Evaluarile arata ca un penitenciar nou cu un numar de 700 de locuri poate costa undeva in jur de 60-80 de milioane de euro. Pentru a rezolva problema deficitului de spatii, avem nevoie cu alte cuvinte de cel putin jumatate de miliard de euro. Este nevoie de o suma similara pentru a moderniza penitenciarele existente", a aratat Robert Cazanciuc.

  El a adaugat ca infrastructura este foarte veche iar Romania a construit dupa 1990 doar patru penitenciare, care au standarde cat de cat la nivel european.

  "Restul sunt penitenciare foarte vechi, unele aflate in centrul orasului — este foarte greu sa faci programe de reeducare, sa faci activitati lucrative intr-un spatiu in care am fost nevoiti sa facem curtile de plimbare pe cladire. Nevoile de finantare pentru construirea, modernizarea si dotarea sistemului sunt semnificative. Evident, nimeni nu avea cum sa aloce dintr-o data zeci de milioane sau sute de milioane de euro pentru sistem, de aceea solutia este o finantare constanta, dar accelerata in urmatorii ani", a mai spus ministrul Justitiei.

  Cazanciuc a adaugat ca Romania este pe primul loc la condamnari CEDO pentru conditiile improprii de detentie.

  "Avem 123 de condamnari, ceea ce inseamna pana in momentul de fata aproape un milion de euro de platit despagubiri", a afirmat Cazanciuc.

  ANP si Directia Nationala de Probatiune si-au prezentat, marti, "Raportul anual — 2014" la sediul Institutul National de Statistica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-04 :: Titlu: Cursul valutar din 3 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 3 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4018 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0091 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8772 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0113 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.8391 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0055 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1912 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0146 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2157 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0016 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-04 :: Titlu: Monitorul Oficial din 3 februarie 2015

  In data de 3 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 89/2015 - M. Of. 89/2015 [M. Of. 89 / 3 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 90/2015 - M. Of. 90/2015 [M. Of. 90 / 3 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 91/2015 - M. Of. 91/2015 [M. Of. 91 / 3 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-03 :: Titlu: OG 8/2015 aduce modificari privind perioadele de conducere, pauzele si perioadele de odihna ale conducatorilor auto si utilizarea aparatelor de inregistrare a activitatii acestora

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 84/2015 a fost publicata OG 8/2015 pentru modificarea si completarea OG 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele si perioadele de odihna ale conducatorilor auto si utilizarea aparatelor de inregistrare a activitatii acestora.

  Urmatoarele fapte reprezinta incalcarile dispozitiilor Regulamentului (CE) nr. 561/2006, ale Regulamentului (UE) nr. 165/2014 si, dupa caz, ale Acordului AETR, carora le sunt aplicabile dispozitiile art. 6 alin. (1) lit. b) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind conditiile care trebuie indeplinite pentru exercitarea ocupatiei de operator de transport rutier si de abrogare a Directivei 96/26/CE a Consiliului, si constituie contraventii daca acestea nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni:
  a) depasirea cu 4,5 ore sau mai mult a perioadei zilnice de conducere de 9 ore, atunci cand nu este permisa extinderea acesteia la 10 ore;
  b) depasirea cu 5 ore sau mai mult a perioadei maxime zilnice de conducere de 10 ore, atunci cand este permisa extinderea acesteia la 10 ore;
  c) depasirea cu 14 ore sau mai mult a duratei maxime de conducere saptamanale;
  d) depasirea cu 22,5 ore sau mai mult a duratei maxime de conducere cumulate pentru doua saptamani consecutive;
  e) utilizarea unui vehicul fara a avea instalat/a un/o echipament/aparatura de inregistrare omologat/a sau utilizarea unui vehiculul dotat cu aparat tahograf analogic atunci cand dotarea cu aparat tahograf digital se impunea;
  f) utilizarea altei cartele tahografice decat a celei emise conducatorului auto;
  g) conducerea unui vehicul cu o cartela tahografica obtinuta in alte conditii decat cele prevazute de reglementarile in vigoare;
  h) alterarea, suprimarea, distrugerea datelor inregistrate pe diagrama tahografica, detinute in memoria echipamentului/aparaturii de inregistrare, in cea a cartelei tahografice sau pe raportul imprimat de echipamentul/aparatura de inregistrare;
  i) interventia asupra echipamentului/aparaturii de inregistrare, diagramei tahografice sau cartelei tahografice astfel incat aceasta sa poata conduce la alterarea datelor inregistrate si/sau a informatiilor continute in raportul imprimat al echipamentului/aparaturii de inregistrare;
  j) prezenta in vehicul a unui dispozitiv care poate fi folosit la alterarea datelor inregistrate si/sau a informatiilor continute in raportul imprimat al echipamentului/aparaturii de inregistrare.

  Contraventiile prevazute in prezenta ordonanta se constata si se sanctioneaza de catre personalul cu atributii de control din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, de catre personalul cu atributii de control din cadrul Inspectiei Muncii, de catre personalul cu atributii de control din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si de catre politistii rutieri, potrivit competentelor ce le revin, stabilite de legislatia in vigoare.

  Textul integral al Ordonantei: OG 8/2015 aduce modificari privind perioadele de conducere, pauzele si perioadele de odihna ale conducatorilor auto si utilizarea aparatelor de inregistrare a activitatii acestora
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-05 :: Titlu: Eurostat: Romania a avut cea mai mica scadere a preturilor productiei industriale din UE in luna decembrie

  Preturile productiei industriale au scazut cu 1,5% atat in zona euro cat si in Uniunea Europeana, in luna decembrie 2014 comparativ cu luna decembrie 2013, insa Romania a avut cea mai mica scadere a preturilor productiei industriale din UE, minus ,5%, arata datele publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

  In ritm anual, preturile productiei industriale au scazut in toate statele membre, cu exceptia Letoniei unde au crescut cu ,5%.

  Pe categorii de bunuri, preturile productiei industriale in UE au inregistrat cele mai mari scaderi in sectorul energetic (minus 10,6%), industria bunurilor de uz curent (minus 1,1%) si in industria bunurilor intermediare (minus ,8%). In schimb, s-au inregistrat cresteri in cazul bunurilor de capital (0,7%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (1,0%).

  In luna decembrie 2014, comparativ cu luna noiembrie 2014, preturile productiei industriale au scazut cu 1% atat in zona euro si in Uniunea Europeana. O scadere similara s-a inregistrat si in cazul Romaniei. Comparativ cu luna noiembrie, preturile productiei industriale au scazut in aproape toate statele membre, cu exceptia Estoniei si Suediei (ambele cu o crestere de ,3%), Sloveniei si Ciprului (crestere de ,1%) in timp ce au ramas stabile in Malta.

  In cazul Romaniei, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), preturile productiei industriale au scazut pe total cu 1,1%, in decembrie 2014, comparativ cu luna precedenta, pe piata interna si pe cea externa fiind mai mici cu 1% si, respectiv, 1,5%. Fata de luna decembrie 2013, preturile productiei industriale pe total au scazut cu 1,4%, preturile pe piata interna cu ,5%, iar cele pe piata externa cu 3,2%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-03 :: Titlu: INS: Numarul sosirilor si al innoptarilor in structurile de primire turistica, in crestere anul trecut

  Numarul sosirilor si al innoptarilor in structurile de primire turistica avand functiuni de cazare au inregistrat, in anul 2014, cresteri cu 6,6% si, respectiv, cu 4,8%, comparativ cu anul 2013, releva datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

  In luna decembrie 2014, comparativ cu luna corespunzatoare din 2013, sosirile si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, au inregistrat cresteri cu 10,1% , respectiv cu 4,5%.

  Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in decembrie 2014 au insumat 548.500, in crestere cu 10,1% fata de cele din luna decembrie 2013. Din numarul total de sosiri, cele ale turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat, in decembrie 2014, 79,9%, in timp ce turistii straini au reprezentat 20,1%, ponderi apropiate de cele din decembrie 2013. Cea mai mare pondere a sosirilor de turisti straini in structurile de primire au detinut-o cei din Europa (76,1% din total turisti straini), iar dintre acestia 82,4% au fost din tarile apartinand UE.

  Sosirile in hoteluri detin, in decembrie 2014, o pondere de 72,1% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare. Fata de luna decembrie 2013, sosirile in hoteluri in decembrie 2014 sunt in crestere cu 10,4%.

  Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in decembrie 2014 au insumat 1,146 milioane, in crestere cu 4,5% fata de cele din luna decembrie 2013. Din totalul de innoptari, cele ale turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat, in decembrie 2014, 80,8%, in timp ce innoptarile strainilor au reprezentat 19,2%. In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (74,3% din total turisti straini), iar dintre acestia 82,6% au fost din tarile apartinand UE.

  Durata medie a sederii in luna decembrie 2014 a fost de 2,1 zile la turistii romani si de 2 zile la turistii straini.

  Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in decembrie 2014 a fost de 19,8% pe total structuri de cazare, in crestere cu 1% fata de decembrie 2013. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare in luna decembrie 2014 s-au inregistrat la hoteluri (23,4%), vile turistice (17%), pensiuni turistice (15,2%) si la hosteluri si cabane turistice (13,4%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-03 :: Titlu: Comerciantii mici si mijlocii cer Avocatului Poporului sa sesizeze neconstitutionalitatea Loteriei bonurilor fiscale

  Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania (ANCMMR) a solicitat Avocatul Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale intrucat incalca dreptul de proprietate, potrivit unui comunicat al asociatiei.

  Conform reprezentantilor asociatiei, Ordonanta de urgenta pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale incalca dreptul de proprietate prin oferirea posibilitatii unui cumparator de a pleca cu un produs fara sa il plateasca.

  'Tehnic, bonul fiscal se poate elibera de casa de marcat doar dupa ce s-a facut plata. Este posibil ca cetatenii sa inteleaga ca au dreptul sa primeasca bonul fiscal inainte si atunci, intre el si vanzator apar altercatii, verbale sau chiar fizice. Consideram ca fortele de ordine chiar au suficienta treaba, nu mai trebuie puse sa pazeasca magazinele', a declarat Cora Muntean, secretar executiv al ANCMMR, intr-un comunicat remis AGERPRES.

  Asociatia sustine ca in ordonanta se precizeaza ca in cazul in care operatorul economic refuza emiterea si inmanarea bonului fiscal clientului, acesta din urma are dreptul de a beneficia de bunul achizitionat sau de serviciul prestat fara plata contravalorii acestuia, insa in Constitutie se arata ca proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular, si nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-03 :: Titlu: Ordinul 163/2015 aproba Normele privind procedurile simplificate de vamuire

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 74/2015 a fost publicat Ordinul nr. 163/2015 pentru aprobarea Normelor privind procedurile simplificate de vamuire.

  Declararea marfurilor la autoritatea vamala in vederea plasarii sub un regim vamal se poate face, prin derogare de la declararea marfurilor in procedura normala, prin utilizarea procedurilor simplificate prevazute la art. 253 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.

  Autorizatia pentru procedura declaratiei simplificate sau pentru procedura de vamuire la domiciliu se acorda, in conditiile prezentelor norme, persoanelor care:
  a) solicita utilizarea procedurilor simplificate pentru uzul lor propriu; si/sau
  b) solicita utilizarea procedurilor simplificate in calitate de reprezentant.
  Persoanele prevazute la alin. (1) lit. a) pot apela la serviciile unui reprezentant direct pentru intocmirea formalitatilor vamale in procedura simplificata.

  Utilizarea procedurilor simplificate, potrivit prezentelor norme, se efectueaza cu respectarea prevederilor art. 257, 262 si 267 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 privind constituirea de catre titularul autorizatiei a unei garantii in favoarea biroului vamal.

  Este interzisa utilizarea procedurii de vamuire la domiciliu sau a declaratiei simplificate de catre titularul autorizatiei, daca garantia constituita in favoarea biroului vamal nu acopera drepturile de import care trebuie platite. In acest caz, titularul autorizatiei este obligat sa prezinte marfurile la biroul vamal si sa aplice procedura normala de vamuire.
  De asemenea este interzisa utilizarea procedurilor simplificate daca cuantumul taxei pe valoare adaugata si, dupa caz, al accizelor nu a fost platit sau garantat sau daca nu exista un certificat valid de amanare de la plata in vama a taxei pe valoare adaugata, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Textul integral al Ordinului: Ordinul 163/2015 aproba Normele privind procedurile simplificate de vamuire
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-02-03 :: Titlu: OG 11/2015 aduce modificari in domeniul sanatatii

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 84/2015 a fost publicata OG 11/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

  Autorizatia sanitara de functionare se emite in conditiile stabilite prin normele aprobate prin ordin al ministrului sanatatii si da dreptul spitalului sa functioneze. Dupa obtinerea autorizatiei sanitare de functionare, spitalul intra, la cerere, in procedura de acreditare. Procedura de acreditare nu se poate extinde pe o perioada mai mare de 5 ani. Neobtinerea acreditarii in termen de 5 ani de la emiterea autorizatiei de functionare conduce la imposibilitatea incheierii contractului de furnizare servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate.
  Acreditarea reprezinta procesul de validare a conformitatii caracteristicilor serviciilor de sanatate, efectuate de catre unitatile sanitare, cu standardele de acreditare adoptate de catre Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, in urma caruia unitatile sanitare sunt clasificate pe categorii de acreditare pentru a conferi incredere in competenta tehnico- profesionala si organizatorica a acestora. Pentru a intra in procesul de evaluare in vederea acreditarii se impune ca, in structura unitatilor sanitare, sa existe o structura de management al calitatii serviciilor medicale.
  Acreditarea unitatilor sanitare se acorda de catre Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, institutie publica cu personalitate juridica, organ de specialitate al administratiei publice centrale in domeniul managementului calitatii in sanatate, infiintata prin reorganizarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor.

  creditarea este valabila 5 ani. Inainte de expirarea termenului, unitatea sanitara solicita evaluarea in vederea reacreditarii.
  Reevaluarea unitatii sanitare se poate face atat la initiativa Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, cat si la solicitarea Ministerului Sanatatii, a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie sau, dupa caz, la solicitarea reprezentantului legal al unitatii sanitare private. Taxele legate de reevaluare sunt suportate de solicitant.

  Textul integral al Ordonantei: OG 11/2015 aduce modificari in domeniul sanatatii
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-03 :: Titlu: Cursul valutar din 2 februarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 2 februarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4109 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0315 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8885 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0272 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.8446 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0593 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.1766 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0672 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2173 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0027 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-02-03 :: Titlu: Monitorul Oficial din 2 februarie 2015

  In data de 2 februarie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 85/2015 - M. Of. 85/2015 [M. Of. 85 / 2 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 86/2015 - M. Of. 86/2015 [M. Of. 86 / 2 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 87/2015 - M. Of. 87/2015 [M. Of. 87 / 2 februarie 2015]
 • Monitorul Oficial 88/2015 - M. Of. 88/2015 [M. Of. 88 / 2 februarie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-02 :: Titlu: Bancile pot accesa garantii in valoare totala de 2,64 miliarde de lei pentru Prima Casa, in 2015

  Bancile au la dispozitie un plafon total de garantare de 2,64 miliarde de lei in cadrul programului Prima Casa in 2015, suma care include plafonul alocat pentru anul in curs, la care se adauga diferenta ramasa neutilizata din plafonul anului 2014, se arata intr-un comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) transmis, luni, AGERPRES.

  Institutia a anuntat demararea etapei a saptea a programului, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului ministrului finantelor publice nr.98/ 2015, in data de 30 ianuarie 2015, care stabileste comisionul anual de gestiune pentru emiterea unei garantii la acelasi nivel cu cel anterior, respectiv ,49%/an aplicat la soldul finantarii.

  'Din momentul publicarii comisionului, bancile partenere pot sa trimita FNGCIMM solicitari de garantare pentru aprobarea dosarelor depuse de catre beneficiarii programului Prima Casa. Pana la alocarea efectiva a plafonului aferent anului 2015, finantatorii participanti in Program pot transmite solicitarile de garantare in limita diferentei alocate si ramase neutilizate din plafonul anului 2014', se precizeaza in comunicat.

  Pentru 2015, Guvernul a aprobat acordarea de garantii guvernamentale pentru achizitionarea unei locuinte prin programul Prima Casa in valoare de 2,5 miliarde de lei. In cadrul programului, sunt partenere 17 banci care activeaza pe piata din Romania.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-02 :: Titlu: APIA: 30 iunie 2015, termen limita pentru plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura

  Ajutorul de stat pentru motorina utilizata in agricultura in trimestrul IV din 2014 va fi platit agricultorilor pana la data de 30 iunie 2015, in limita bugetului aprobat de 162,7 milioane de lei, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

  Cantitatea totala de motorina pentru care se acorda ajutor de stat sub forma de rambursare este de 90,5 milioane de litri. In cazul in care solicitarile depasesc cantitatile prevazute, cuantumul platilor se reduc proportional.

  Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/ 1000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura. Valoarea se calculeaza in lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, respectiv 1,7975/litrul de motorina.

  Pana la inceputul lunii noiembrie din 2014, APIA a platit 211 milioane de lei pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizata in agricultura.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-02 :: Titlu: Rezervele valutare la BNR au scazut cu 1,6 miliarde de euro in ianuarie pe fondul platilor catre CE si FMI

  Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei au scazut in ianuarie, fata de finalul anului trecut, cu 1,6 miliarde de euro, pana la 30,6 miliarde de euro, de la 32,2 miliarde de euro la 31 decembrie 2014, pe fondul platilor efectuate in contul datoriilor catre Comisia Europeana si Fondul Monetar International, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei.

  In cursul lunii ianuarie, in rezervele BNR au intrat 1,593 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si conturilor Ministerului Finantelor Publice cu fonduri europene, se arata in comunicatul BNR.

  In aceeasi perioada, din rezerve au iesit 3,214 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. 'La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital si dobanda aferente imprumutului de la Comisia Europeana de circa 1.547 milioane euro precum si rambursari de capital din imprumutul de la Fondul Monetar International de circa 240 milioane echivalent euro', se precizeaza in comunicatul bancii centrale.

  Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone si, in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,72 miliarde de euro. Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 ianuarie 2015 au fost de 34,313 miliarde de euro, fata de 35,506 miliarde de euro la 31 decembrie 2014.

  'Platile scadente in luna februarie 2015 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 578 milioane de euro', se mai arata in comunicat.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-02 :: Titlu: Productia de energie electrica a crescut anul trecut cu 10,5%

  Productia bruta de energie electrica a Romaniei a totalizat anul trecut 64.752 GWh, fiind mai mare cu 10,55% fata de cea din 2013, in timp ce consumul s-a ridicat la 57.627 GWh, conform datelor publicate de Transelectrica.

  In 2014, Romania a exportat o cantitate de energie de 9.937 GWh, de 2,09 ori mai mare fata de cea din anul anterior, de 4.753 GWh. Importurile de energie electrica au fost de 2.811 GWh, in usoara crestere fata de 2013, cand s-au ridicat la 2.737 GWh.

  'In ceea ce priveste soldul energiei transfrontaliere tranzactionate (diferenta dintre exporturile si importurile de energie electrica), in anul 2014 s-a inregistrat o crestere de 3,53 ori fata de anul 2013 (7.125 GWh export in anul 2014, respectiv 2.016 GWh export in anul 2013), se mentioneaza in raportul Transelectrica.

  Potrivit raportului, aceste date includ si schimburile de energie electrica (export si import) provenite din cuplarea pietelor de energie electrica pentru ziua urmatoare (Proiectul 4M MC). Cuplarea s-a realizat in data de 19 noiembrie 2014 si din aceasta piata cuplata fac parte Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Romania.

  Pentru 2015, Transelectrica estimeaza o productie neta de energie electrica de 58.527 GWh si un consum intern net de 51.205 GWh.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-02-02 :: Titlu: APIA: 30 iunie 2015, termen limita pentru plata ajutorului de stat la motorina utilizata in agricultura

  Ajutorul de stat pentru motorina utilizata in agricultura in trimestrul IV din 2014 va fi platit agricultorilor pana la data de 30 iunie 2015, in limita bugetului aprobat de 162,7 milioane de lei, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

  Cantitatea totala de motorina pentru care se acorda ajutor de stat sub forma de rambursare este de 90,5 milioane de litri. In cazul in care solicitarile depasesc cantitatile prevazute, cuantumul platilor se reduc proportional.

  Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/ 1000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura. Valoarea se calculeaza in lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, respectiv 1,7975/litrul de motorina.

  Pana la inceputul lunii noiembrie din 2014, APIA a platit 211 milioane de lei pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizata in agricultura.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-01-31 :: Titlu: OG 10/2015 privind Loteria bonurilor fiscale

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 81/2015 a fost publicata OG 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale.

  Se aproba organizarea Loteriei bonurilor fiscale, ca masura pentru combaterea evaziunii fiscale si incurajarea cumparatorilor de a solicita bonurile fiscale in vederea fiscalizarii veniturilor operatorilor economici.
  Loteria bonurilor fiscale consta in extragerea aleatorie de numere, in vederea acordarii de premii in bani, persoanelor fizice rezidente si nerezidente in Romania, definite potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, detinatoare de bonuri fiscale care atesta cumpararea de bunuri sau servicii pe teritoriul Romaniei.
  Sumele de bani acordate potrivit prevederilor prezentei ordonante reprezinta premii in intelesul art. 75 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
  a) un numar cuprins in intervalul dintre 1 si 999 inclusiv, reprezentand valoarea totala a bonului fiscal fara subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata. Numarul reprezentand valoarea totala a bonului fiscal rezulta in urma extragerii succesive a trei serii de cifre, cuprinse intre 0 si 9;
  si
  b) un numar reprezentand ziua emiterii bonului fiscal aferenta lunii sau intervalului calendaristic, dupa caz, pentru care se organizeaza Loteria bonurilor fiscale.
  (2) Loteria bonurilor fiscale poate fi organizata si ocazional, cu respectarea prevederilor alin. (1), dupa cum urmeaza:
  a) cu ocazia sarbatorilor legale;
  b) in situatiile in care la extragerile lunare nu exista castigatori doua luni consecutive;
  c) in alte situatii stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.

  La extragerile lunare participa bonurile fiscale emise in luna calendaristica anterioara organizarii extragerii.
  Extragerea se realizeaza in prima duminica dupa data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara.

  Textul integral al Ordonantei: OG 10/2015 privind Loteria bonurilor fiscale
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-30 :: Titlu: Kovesi: Peste 5.100 de dosare penale sunt in lucru la DNA

  Peste 5.000 de dosare penale sunt in lucru la DNA in prezent, repartizate catre 86 de procurori, a declarat joi procurorul general al DNA, Laura Codruta Kovesi, care a evidentiat rolul important pe care il au ofiterii de politie judiciara in instrumentarea dosarelor.

  "Sunt un reprezentat al unei institutii in care lucreaza 190 politisti. Acesti politisti au un rol esential in activitatea DNA intrucat lucreaza direct cu procurorii si in mod nemijlocit. In 2014 am inregistrat peste 4.900 de dosare penale si azi dimineata aveam in lucru peste 5.100 de dosare penale care sunt repartizate unui numar de 86 de procurori. Avem in jur de 110 procurori in DNA, dar 25 dintre ei participa in sedintele de judecata. Deci vedeti o incarcatura foarte mare de dosare repartizate unui numar mic de procurori. De aceea, rolul pe care il au politistii judiciari in cadrul DNA este extrem de important", a precizat Kovesi la bilantul activitatii Politiei Romane.

  Ea a tinut sa remarce ca profesionalismul politistilor este esential, criteriile de selectie fiind mult imbunatatite in 2014.

  "Cred ca sustenabilitatea luptei anticoruptie ar fi mult ingreunata daca nu am avea aportul acestor politisti.(...) Pot spune ca in anul 2014 colaborarea dintre DNA si Politia Romana a fost mult mai intensa si mai buna decat anii anteriori. Numarul informarilor, al sesizarilor, al dosarelor declinate de la dvs. catre DNA a fost mult mai mare si in acelasi timp am remarcat si o calitate mai buna a acestor sesizari.(...)", a declarat procurorul general al DNA.

  Ea a adaugat ca 2014 a fost un an "al provocarilor" atat pentru IGPR, cat si pentru DNA, amintind despre implementarea "deloc usoara" a celor doua Coduri — penal si de procedura penala.

  Potrivit Laurei Codruta Kovesi, o prioritate a DNA si IGPR a fost in 2014 "curatarea sistemului".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-01-31 :: Titlu: Productia de energie electrica a crescut anul trecut cu 10,5%

  Productia bruta de energie electrica a Romaniei a totalizat anul trecut 64.752 GWh, fiind mai mare cu 10,55% fata de cea din 2013, in timp ce consumul s-a ridicat la 57.627 GWh, conform datelor publicate de Transelectrica.

  In 2014, Romania a exportat o cantitate de energie de 9.937 GWh, de 2,09 ori mai mare fata de cea din anul anterior, de 4.753 GWh. Importurile de energie electrica au fost de 2.811 GWh, in usoara crestere fata de 2013, cand s-au ridicat la 2.737 GWh.

  'In ceea ce priveste soldul energiei transfrontaliere tranzactionate (diferenta dintre exporturile si importurile de energie electrica), in anul 2014 s-a inregistrat o crestere de 3,53 ori fata de anul 2013 (7.125 GWh export in anul 2014, respectiv 2.016 GWh export in anul 2013)', se mentioneaza in raportul Transelectrica.

  Potrivit raportului, aceste date includ si schimburile de energie electrica (export si import) provenite din cuplarea pietelor de energie electrica pentru ziua urmatoare (Proiectul 4M MC). Cuplarea s-a realizat in data de 19 noiembrie 2014 si din aceasta piata cuplata fac parte Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Romania.

  Pentru 2015, Transelectrica estimeaza o productie neta de energie electrica de 58.527 GWh si un consum intern net de 51.205 GWh.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-01-31 :: Titlu: Cursul valutar din 30 ianuarie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 ianuarie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4424 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0027 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9157 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0178 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9039 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0527 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.2438 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.031 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.22 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0007 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  230 useri online

  Useri autentificati:

  carmenscrlt