DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Cursuri mediatori

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente
Curs mediatori

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
(P)Scoala de Muzica PianoForte, cursuri de canto, pian si vioara pentru copii si adulti

(P)Cursuri de Limbi Straine
(P)Traduceri si Interpretariat

Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stiri juridice

Cautare stiri:    
Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-10-01 :: Titlu: Nica: Romania incheie exercitiul financiar 2007-2013 cu o absorbtie de 70%

Romania va incheia exercitiul financiar 2007-2013 cu o absorbtie a fondurilor europene de 70%, a declarat joi Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, intr-o conferinta de specialitate.

"Romania termina acest exercitiu financiar, din estimarile pe care le avem de la beneficiari, cu o absorbtie de 70%. Ceea ce s-a omis intotdeauna este ca Romania a fost la primul exercitiu financiar de acest gen. Ne place sa ne comparam cu Polonia. Este OK. Dar haideti sa luam raporturile Poloniei din perioada anterioara sa vedem ca a avut un nivel al absorbtiei in jur de 60%. Haideti sa luam de la celelalte tari europene care aflate la primul exercitiu au inregistrat o absorbtie similara cu aceea pe care o sa o inregistram noi. Nu consider a fi un rezultat rusinos", a spus Nica.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: Agerpres :: Data: 2015-10-01 :: Titlu: Dunca (ANPC): In cazul Volkswagen exista suspiciunea de practici comerciale incorecte

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a apreciat, joi, ca in scandalul Volkswagen se poate invoca suspiciunea de practici comerciale incorecte, intrucat consumatorul a fost dezinformat si a ales un produs in necunostinta de cauza, iar amenzile care pot fi aplicate dealerilor auto variaza intre 20.000 de lei si 100.000 lei.

"Conform art. 5, alin. 2, Legea 245/2004 privind securitatea generala a produselor — transpunerea Directivei Europene 2001/'95, in cazul in care producatorii si distribuitorii au cunostinta sau ar trebui sa cunoasca, pe baza informatiilor pe care le poseda si in calitate de specialisti, ca unele produse pe care le-au pus pe piata sau au fost furnizate intr-un alt mod consumatorilor prezinta riscuri sau sunt incompatibile cu cerintele de securitate generala, ei trebuie sa informeze imediat autoritatile competente. Pe noi trebuiau sa ne informeze dealerii. (...) Exista suspiciunea de practici comerciale incorecte. Au fost afectate interesele economice si consumatorul a fost dezinformat. A ales un produs in necunostinta de cauza. Amenda este de la 20.000 de lei la 100.000 lei si se aplica dealer-ului", a explicat Dunca, intr-o conferinta de presa ce a urmat intrunirii grupului de lucru constituit in urma scandalului Volkswagen.

Acesta a precizat ca Volkswagen nu a informat pana in prezent ANPC cu privire la problemele pe care le are cu softul care reduce poluarea in timpul testelor.

"Amenda este pentru dealer-ul de unde s-a cumparat autoturismul. Dar asteptam mai multe detalii si analize. In primul rand, Volkswagen trebuia sa ne informeze imediat despre problemele pe care le are. Nu ne-au informat. Asteptam data de 7 octombrie (cand autoritatile romane vor primi planul de masuri de la Volkswagen — n.r.). Cine este de vina, plateste. Daca este de vina distribuitorul, sanctionam distribuitorul si acesta cred ca se va indrepta impotriva producatorului, daca au un contract intre ei prin care este stipulat acest lucru. In multe cazuri distribuitorul are un contract cu producatorul ca, in cazul in care acesta primeste o sanctiune contraventionala si este vina producatorului, producatorul trebuie sa plateasca", a detaliat Dunca.

Grupul auto german Volkswagen este implicat intr-un scandal de amploare, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane in Germania) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a fortat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost inlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche, una dintre cele 12 marci care apartin Volkswagen.

Constructorul auto a anuntat miercuri ca va prezenta, in octombrie, solutiile si masurile tehnice care vor fi adoptate pentru corectarea caracteristicilor privind emisiile vehiculelor diesel in conditiile in care pentru circa cinci milioane de vehicule din marca Volkswagen Passenger Cars este necesara o procedura de service.

Clientii afectati urmeaza sa fie informati despre corectarea caracteristicilor privind emisiile in 'viitorul apropiat', subliniaza compania, care precizeaza, totodata, ca vehiculele dotate cu motoare Euro 6 disponibile in prezent pe piata nu intra in categoria celor care urmeaza sa fie verificate.

Clientii care detin astfel de autovehicule vor fi tinuti la curent in saptamanile si lunile urmatoare, iar toate marcile afectate ale grupului urmeaza sa infiinteze website-uri nationale in acest sens.

In acelasi context, compania germana a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca intentioneaza sa repare pana la 11 milioane de vehicule cu motoare diesel echipate cu softul care permitea manipularea testelor de emisie, costurile fiind estimate de analisti la peste 6,5 miliarde de dolari.
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-10-01 :: Titlu: Cursul valutar din 30 septembrie 2015

Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 30 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
- pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4167 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0081 unitati,
- pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9342 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0023 unitati,
- pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.977 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0024 unitati,
- pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0442 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0061 unitati,
- pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1961 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0004 unitati.

Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
...

Detalii si 0 comentarii
Redactor: Admin

Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-10-01 :: Titlu: Monitorul Oficial din 30 septembrie 2015

In data de 30 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 731/2015 - M. Of. 731/2015 [M. Of. 731 / 30 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 732/2015 - M. Of. 732/2015 [M. Of. 732 / 30 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 733/2015 - M. Of. 733/2015 [M. Of. 733 / 30 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-30 :: Titlu: Volkswagen (VW) lucreaza la masurile tehnice necesare repararii masinilor diesel echipate cu celebrul software

  Volkswagen (VW) lucreaza la masurile tehnice necesare repararii masinilor diesel echipate cu celebrul software care permitea vehiculelor sa indeplineasca standardele referitoare la poluare in timpul testelor, a anuntat marti producatorul auto german, transmite Reuters.

  Marti, compania germana a anuntat ca intentioneaza sa repare pana la 11 milioane de vehicule cu motoare diesel echipate cu softul care permitea manipularea testelor de emisie, costurile fiind estimate de analisti la peste 6,5 miliarde de dolari. Vor fi cinci milioane de masini ale brandului VW, 2,1 milioane masini Audi, 1,2 milioane de masini Skoda si 1,8 milioane de vehicule comerciale usoare.

  VW va informa clientii 'in urmatoarele saptamani si luni' in legatura cu masurile planificate pentru ca vehiculele sa indeplineasca standardele privind emisiile.

  Comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Elzbieta Bienkowska, va discuta cu presedintele diviziei de autoturisme a Volkswagen, Herbert Diess, si va solicita cooperarea deplina a companiei germane cu autoritatile de reglementare in investigatiile privind motoarele diesel echipate cu softul care permitea manipularea testelor de emisie, a anuntat marti un purtator de cuvant al Comisiei, Ricardo Cardoso.

  'Comisia vrea fapte si vrea sa ajunga la esenta acestui scandal', a explicat oficialul european.

  Grupul auto german Volkswagen este implicat intr-un scandal de amploare, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane in Germania) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a fortat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost inlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche, una dintre cele 12 marci care apartin Volkswagen.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-30 :: Titlu: Tintoiu (APAPR): Un salariat sustine 1,3 pensionari, in 2032 va sustine de doua ori mai mult

  Un salariat sustine 1,3 pensionari, in prezent, dar in 2032 va sustine 2,5, a declarat miercuri Raluca Tintoiu, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, in cadrul unei conferinte de specialitate.

  "Daca in momentul de fata un salariat care munceste si plateste contributiile sustine 1,3 pensionari, in 2032 acest raport se va schimba dramatic urmand ca un singur salariat sa sustina de doua ori mai mult, ceea ce va pune presiune pe sistemul public de pensii. Vor fi mult mai putini bani pentru sistemul de pensii de stat", a explicat Raluca Tintoiu.

  Potrivit acesteia, angajatorii ar trebui sa faca mai mult pentru promovarea sistemului de pensii facultative in Romania.

  "Cea mai importanta problema este sa ajungem sa-i convingem pe romani ca este important sa te gandesti de la o varsta tanara la ce se va intampla peste 20-30 de ani. Noi facem eforturi, si ca asociatie, si fiecare dintre administratorii de fonduri fac eforturi sa ii educe pe participantii lor, sa le creasca nivelul de intelegere, dar cred ca este important si ca angajatorii sa faca aceasta pentru angajatii lor, cred ca este important ca aceasta interfata a angajatorului sa devina mai activa", a mai spus Raluca Tintoiu.

  Seful APAPR a declarat luna trecuta, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca pensia de stat va atinge, in perioada 2030-2032, un nivel de aproximativ 29% din ultimul salariu, rata de inlocuire a salariului prin pensie urmand sa inregistreze un salt pana la aproximativ 40% in 2032, cand va intra la plata Pilonul II.

  "Daca in momentul de fata un salariat care munceste si plateste contributiile sustine 1,3 pensionari, in 2032 acest raport se va schimba dramatic urmand ca un singur salariat sa sustina de doua ori mai mult, ceea ce va pune presiune pe sistemul public de pensii. Vor fi mult mai putini bani pentru sistemul de pensii de stat", a explicat Raluca Tintoiu.

  Potrivit acesteia, angajatorii ar trebui sa faca mai mult pentru promovarea sistemului de pensii facultative in Romania.

  "Cea mai importanta problema este sa ajungem sa-i convingem pe romani ca este important sa te gandesti de la o varsta tanara la ce se va intampla peste 20-30 de ani. Noi facem eforturi, si ca asociatie, si fiecare dintre administratorii de fonduri fac eforturi sa ii educe pe participantii lor, sa le creasca nivelul de intelegere, dar cred ca este important si ca angajatorii sa faca aceasta pentru angajatii lor, cred ca este important ca aceasta interfata a angajatorului sa devina mai activa", a mai spus Raluca Tintoiu.

  Seful APAPR a declarat luna trecuta, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca pensia de stat va atinge, in perioada 2030-2032, un nivel de aproximativ 29% din ultimul salariu, rata de inlocuire a salariului prin pensie urmand sa inregistreze un salt pana la aproximativ 40% in 2032, cand va intra la plata Pilonul II.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-30 :: Titlu: BNR mentine dobanda cheie la 1,75% pe an si nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii

  Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis miercuri mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 1,75% pe an, se arata intr-un comunicat al BNR transmis AGERPRES.

  Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis miercuri mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 1,75% pe an, se arata intr-un comunicat al BNR transmis AGERPRESBanca Nationala a Romaniei (BNR) a decis miercuri mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 1,75% pe an, se arata intr-un comunicat al BNR transmis AGERPRES.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-30 :: Titlu: ECRI recomanda aplicarea legislatiei pentru condamnarea faptelor de discriminare si intoleranta

  Reprezentantii Comisiei Europene impotriva Rasismului si Intolerantei (ECRI) si ai Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) le-au recomandat, marti, autoritatilor aplicarea legislatiei pentru condamnarea faptelor de discriminare si intoleranta, precum si elaborarea de campanii de constientizare a acestor aspecte.

  Recomandarile au fost facute in cadrul unei mese rotunde organizate de cele doua institutii, unde a fost discutat Raportul privind Romania pe tema discriminarii, realizat de ECRI.

  Combaterea discriminarii rasiale si a intolerantei in Romania s-ar putea realiza, in opinia participantilor la dezbateri, prin consolidarea si formarea judecatorilor, procurorilor si persoanelor responsabile de aplicarea cadrului juridic penal care vizeaza lupta impotriva rasismului.

  "Raportul ECRI este un raport pe toleranta care solicita autoritatilor romane sa actioneze in anumite domenii — respectarea drepturilor nationale, combaterea rasismului, discriminarii, intolerantei. Este un raport prezentat acum un an si jumatate, la care noi acum analizam gradul de implementare a masurilor. (...)

  Printre recomandarile formulate vizeaza intarirea capacitatii institutionale a organismelor statului, o aplicare efectiva a legii, implementarea de masuri pentru minoritati, educatie si campanii de constientizare a acestor aspecte, respectiv pregatirea actorilor cheie din societate, cum ar fi profesorii, politistii, procurorii, magistratii, judecatorii pe domeniul combaterii discriminarii rasiale si intolerantei
  ", a declarat, pentru AGERPRES, Csaba Ferenc Asztalos, presedintele CNCD.

  ECRI a remarcat in Romania, potrivit raportului, o serie de aspecte despre discriminarea romilor, relatiile interetnice, solicitantii de azil, situatii sociale legate de invatamant, sanatate, locuinte pentru minoritati.

  "Constatarile facute au aratat ca informatiile pe care ECRI le culege din societatea civila le confrunta cu autoritatile guvernamentale. Au sesizat substantial ca ar trebui sa existe o colectare a datelor din justitie, procuratura a cazurilor in care se aplica dispozitiile legale pe discriminari. Ar vrea statistici pentru ca ele arata eficienta continutului normativ al legislatiei statului", a spus Raluca Besteliu, unul dintre membrii ECRI prezenti la dezbatere.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-30 :: Titlu: Plumb: Copiii din familiile defavorizate ar putea primi, de la 1 ianuarie 2016, un tichet social pentru gradinita

  Ministrul Muncii, Rovana Plumb, sustine ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, un numar de 111.000 de copii din familiile defavorizate, cu varste cuprinse intre trei si sase ani, ar putea primi un tichet social, in valoare de 50 de lei pe luna, pentru a putea merge la gradinita.

  "Intrand in casele unde avem copii cu varstele cuprinse intre 3 si 6 ani si care provin din familii defavorizate, care nu au posibilitatea de a merge la gradinita, s-a facut o initiativa legislativa plecand de la acest proiect pilot care prevede ca fiecarui copil care provine din familii defavorizate sa i se acorde un tichet social de 50 de lei pe luna pentru a putea merge la gradinita", a declarat, marti, la Parlament, Rovana Plumb.

  Ea a precizat ca tichetul social va fi acordat pentru 111.000 de copii care provin din familiile defavorizate, are un impact bugetar de 39 milioane de lei pe an si se doreste introducerea lui de la 1 ianuarie 2016.

  "Acest tichet social se da sub forma unui voucher care nu va putea fi transformat in bani, cu el se vor putea cumpara alimente, hainute, jucarii sau rechizite pentru acesti copii care provin din familiile defavorizate. Tichetul are valoarea de 50 de lei pe luna. Vor primi copiii din familiile defavorizate al caror venit pe membru de familie nu depaseste de doua ori venitul minim garantat", a explicat Rovana Plumb.

  Ministrul Muncii a aratat ca acordarea tichetului social se va face in functie de prezenta fiecarui copil la gradinita.

  "Acordarea acestui tichet social se va face in functie de prezenta fiecarui copil la gradinita, iar absentele motivate pot fi facute numai pe o perioada de 50% din timpul lunii in care acestia merg la gradinita", a explicat Plumb.

  Proiectul de lege a fost initiat de mai multi deputati PSD si ALDE si este sustinut de Guvern.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-30 :: Titlu: Ministrul Finantelor: Romania va solicita incheierea unui nou acord cu FMI in cursul acestui an

  Romania va solicita in mod oficial incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) in cursul acestui an, iar negocierile se vor concentra mai degraba pe implementarea reformelor structurale decat pe deficitul bugetar, a declarat marti ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, transmite Reuters.

  Economia romaneasca a fost sustinuta de mai multe acorduri convenite cu FMI si Comisia Europeana dupa 2009, ultimul expirand in luna septembrie a acestui an.

  'Cu siguranta vom solicita in mod oficial FMI, in cursul acestui an, sa demaram negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate fi incheiat si fara participarea Comisiei Europene, acestea sunt acorduri diferite', a explicat Eugen Teodorovici.

  Ministrul Finantelor a mai spus ca, in prezent, deficitul bugetar preconizat pentru 2016 este de 2,1% din PIB, daca nu sunt luate in calcul majorarile de salarii planificate in sectorul public. Chiar daca sunt incluse si aceste majorari, deficitul bugetar va fi mai mic de 3%, a subliniat Eugen Teodorovici.

  Incepand din 2009 si pana in prezent, Romania a incheiat trei acorduri consecutive de imprumut cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, care au servit ca o ancora pentru politicile guvernamentale in domeniul bugetului, privatizarii companiilor de stat si economiei.

  Ultimul acord cu FMI, incheiat in septembrie 2013 pentru 24 de luni, a avut o valoare de doua miliarde de euro insa autoritatile de la Bucuresti nu au accesat fonduri. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare. Acesta a fost cel de-al 10-lea incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani si al treilea acord solicitat FMI, de la declansarea crizei economice, in 2009.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-30 :: Titlu: Cursul valutar din 29 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 29 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4248 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.012 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9365 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0083 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 5.9746 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0288 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0503 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0202 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1965 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0005 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-30 :: Titlu: Monitorul Oficial din 29 septembrie 2015

  In data de 29 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 728/2015 - M. Of. 728/2015 [M. Of. 728 /29 septeembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 729/2015 - M. Of. 729/2015 [M. Of. 729 / 29 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 730/2015 - M. Of. 730/2015 [M. Of. 730 / 29 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-29 :: Titlu: Cazanciuc despre recuperarea prejudiciilor din infractiuni: Sper ca pana la sfarsitul anului sa avem functionala agentia

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, duminica seara, ca spera ca legea privind infiintarea agentiei specializate in recuperarea prejudiciilor provenite din infractiuni sa fie adoptata in Parlament pana la sfarsitul acestui an si a adaugat ca optiunea sa este urgentarea procedurilor in Legislativ, si nu varianta unei ordonante de urgenta, asa cum a anuntat ca va propune in coalitie copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu.

  "Am discutat cu expertii europeni, francezi, olandezi, americani si am ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie pentru Romania este aceea de a infiinta o agentie specializata. Am reusit sa conturam un proiect de lege. El se afla in dezbatere in Senat, in momentul de fata. Din pacate, in ultima zi a sesiunii parlamentare trecute, cand am sustinut in Senat acest proiect de lege, nu am avut cvorum, dar am intrunit un consens politic pe aceasta lege. Voi merge saptamana viitoare in Senat pentru a trece aceasta lege si sper ca, pana la sfarsitul acestui an, sa treaca si de Camera Deputatilor, sa putem vorbi de o agentie functionala", a declarat, la Digi 24, ministrul Justitiei.

  Cazanciuc a explicat ca agentia va avea ca principal obiectiv aducerea intr-un singur loc a informatiilor despre creante provenite din infractiuni.

  "Ce vrea sa faca agentia ? Vrea sa aduca lucrurile intr-un singur loc, sa stim exact cate creante avem, cum pot fi ele executate. Vrea sa faca anumite proceduri, va coopera cu foarte multe institutii, va acorda asistenta, incepand de la politisti, pana la judecatori, despre procedura care ar trebui urmata pentru a sechestra sau confisca anumite bunuri.(...) E important ca, de la inceput pana la sfarsitul intregului proces, sa stii exact cam ce bunuri pot fi supuse confiscarii, cam ce bunuri pot fi recuperate", a declarat ministrul Justitiei.

  Intrebat despre intentia copresedintelui ALDE Calin Popescu-Tariceanu de a propune infiintarea prin ordonanta de urgenta a unei agentii pentru recuperarea prejudiciilor, Cazanciuc a spus: " Nu stiu daca ordonanta de urgenta ar fi solutia cea mai buna".

  "Cred ca e nevoie de dezbatere parlamentara pe un asemenea proiect destul de important. Cred ca o solutie ar fi sa votam cat mai repede in Senat acest proiect si sa mearga, de asemenea, cat se poate de repede la Camera Deputatilor. In dezbaterile din Senat, am primit cateva idei bune din partea senatorilor, care au fost cuprinse in textul de lege. (...) Optiunea mea este pentru a urgenta procedura in Parlament, si nu Ordonanta de Urgenta", a declarat ministrul Justitiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-29 :: Titlu: Politia Romana a demarat la nivel national Saptamana prevenirii criminalitatii

  Politia Romana a demarat, luni, la nivel national "Saptamana prevenirii criminalitatii", care se va desfasura in perioada 28 septembrie - 2 octombrie a.c., informeaza un comunicat de presa al IGPR transmis AGERPRES.

  Anul acesta, in cadrul activitatilor vor fi implicate si inspectoratele scolare judetene, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane, directiile judetene pentru tineret si sport, ONG-uri, fundatii si Institutia Prefectului.

  Ziua de 29 septembrie va fi dedicata prevenirii delincventei juvenile, politistii urmand sa mearga in scoli, in centrele de plasament sau in parcuri pentru a aborda teme precum limitele raspunderii penale a minorilor, cauzele si conditiile favorizante comiterii de infractiuni, consecintele juridice ale comiterii faptelor penale si contraventionale.

  De asemenea, vor distribui materiale informative, vor organiza expozitii tematice de carte si vor desfasura actiuni pentru prevenirea absenteismului scolar in spatiile comerciale si in barurile din apropierea scolilor, urmarind sa previna vanzarea catre minori de bauturi alcoolice si tigari.

  Potrivit IGPR, marti, in intervalul orar 10,00-14,00, la Central Comercial Afi Mall Palace Cotroceni, Politia Romana va avea standuri expozitionale cu tehnica si aparatura din dotare, prezentand principalele campanii si diferite materiale privind masurile preventive pe care trebuie sa le cunoasca cetatenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisociale.

  La aceasta activitate participa Directia Rutiera, Institutul National de Criminalistica, Serviciul de Interventii si Actiuni Speciale si Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

  Directia Rutiera va expune si va oferi informatii privind "Radarul Laser", un dispozitiv performant de detectare a vitezei.

  Institutul National de Criminalistica va prezenta trusele specializate si echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor categoriilor de urme din campul infractional. Vor fi expuse mulaje din lut ce reprezinta reconstructii faciale folosite pentru identificarea unor persoane si vor fi sustinute demonstratii in acest sens.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-29 :: Titlu: Cursul valutar din 28 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 28 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4128 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0032 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9448 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0147 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0034 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0265 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0301 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0072 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.196 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-29 :: Titlu: Monitorul Oficial din 28 septembrie 2015

  In data de 28 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 724/2015 - M. Of. 724/2015 [M. Of. 724 / 28 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 725/2015 - M. Of. 725/2015 [M. Of. 725 / 28 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 725/2015 - M. Of. 725/2015 [M. Of. 725 / 28 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-09-29 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 542 din 14 iulie 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 707/2015 a fost publicata Decizia nr. 542 din 14 iulie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.431 alin.(1) din Codul de procedura penala.

  Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art.431 alin.(1) din Codul de procedura penala, care au urmatorul cuprins: Instanta examineaza admisibilitatea in principiu, in camera de consiliu, fara citarea partilor.

  In sustinerea neconstitutionalitatii acestor dispozitii de lege, autorul exceptiei invoca incalcarea prevederilor constitutionale ale art.16 alin.(1) referitor la egalitatea cetatenilor in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari, si ale art.21 alin.(3) privind dreptul la un proces echitabil, precum si ale art.11 privind dreptul international si dreptul intern si ale art.20 referitor la tratatele internationale privind drepturile omului raportate la prevederile art.6 referitor la dreptul la un proces echitabil din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.431 alin.(1) din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Dan Voiculescu in Dosarul nr.5.189/2/2014 (3.010/2014) al Curtii de Apel Bucuresti ? Sectia a II-a penala, si constata ca solutia legislativa potrivit careia admisibilitatea in principiu a contestatiei in anulare se examineaza de catre instanta fara citarea partilor este neconstitutionala.

  Textul integral: Decizia Curtii Constitutionale nr. 542 din 14 iulie 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-29 :: Titlu: Romanii nu vor plati pentru modificarile tehnice ale masinilor Volkswagen implicate in scandal

  Volkswagen are 10 zile ca sa vina cu un plan concret de remediere a masinilor cu probleme la emisiile poluante vandute in toata lumea. Intre timp, Romania are un grup de analiza acestei crize. Ministerul Mediului anunta ca romanii care detin modele de masini implicate in scandal nu vor plati niciun leu pentru eventualele modificari tehnice.

  Specialistii din ministerele Mediului si al Transporturilor vor pregati un plan de lucru imediat ce vor analiza documentele cerute din Germania.

  Grup de lucru in scandaul Volkswagen Intre timp, Registrul Auto Roman a cerut grupului Volkswagen din Romania sa anunte marcile si tipurile de masini care nu respecta standradele de mediu. Toate vehiculele marca Volkswagen produse pentru Europa sunt omologate in Germania.

  In Romania, la RAR sunt verificate pentru omologare doar masinile care nu sunt produse in Uniunea Europeana.

  Pana acum, Elvetia este singura tara care decide sa interzica vanzarea modelelor Volkswagen implicate in scandalul emisiilor poluante. Masura afecteaza si alte marci ale grupului, precum Seat, Audi si Skoda. Grupul auto german a recunoscut ca a echipat peste 11 milioane de masini cu un soft care falsifica nivelul noxelor in momentul testarii.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-29 :: Titlu: Dunca (ANPC): Digitalizarea etichetei este viitorul in conditiile stilului de viata actual

  Digitalizarea etichetei este viitorul in conditiile in care stilul de viata este tot mai alert, dar avem nevoie de informatii complete despre produse, a declarat, luni, Marius Dunca, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, la lansarea platformei 'Cumpara Informat'.

  'In primul rand trebuie sa plecam de la ideea ca toti suntem consumatori si mediul de afaceri trebuie sa respecte aceasta calitate a noastra. Stilul de viata s-a schimbat, este mult mai alert, nu mai avem timp sa stam in fata rafturilor cu produse sa facem comparatii ale etichetelor. Eticheta digitala este un lucru important, suntem mai bine informati, dar noi, ca organ de control, putem sa ne desfasuram mai bine activitatea. Daca se introduc date false pe eticheta digitala amenda este la fel ca si pentru cea clasica, considerandu-se practica inselatoare', a aratat Dunca.

  Asociatia profesionala de standardizare GS1 Romania, in parteneriat cu Guvernul Romaniei — Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, a lansat, luni, agregatorul national de date de incredere despre produse 'Cumpara Informat'.

  In prezent, la nivel mondial, exista 19 agregatori de date de incredere despre produse, cel mai dezvoltat fiind, conform GS1 Romania, Japonia. In UE, astfel de agregatori functioneaza cu succes in tari precum Franta, Italia si Germania.

  Catalogul national 'Cumpara Informat' este creat prin contributia membrilor GS1 (producatori, distribuitori, importatori, titulari de marca) si se constituie in depozit de informatie structurata despre produsele oferite pentru vanzarea cu amanuntul catre consumatorii romani, garantata de proprietarul de marca.

  Informatiile sunt trecute pe eticheta digitala printr-o declaratie pe proprie raspundere a producatorului. In prezent, pot accesa informatiile numai posesorii de telefoane cu sistem de operare android, cei de la GS1 Romania lucrand la extinderea aplicatiei si pentru celelalte sisteme. In prezent, in Romania exista 23 de milioane de SIM-uri active.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Monitorul Oficial :: Data: 2015-09-28 :: Titlu: Ordinul 5332/2015 reglementeaza predarea Religiei in invatamantul preuniversitar

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 720/2015 a fost publicat Ordin 5232/2015 privind aprobarea Metodologiei de organizare a predarii disciplinei Religie in invatamantul preuniversitar.

  In conformitate cu prevederile legale, elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul de a participa la ora de Religie, conform confesiunii proprii.

  In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de Religie, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

  Conducerile inspectoratelor scolare si ale unitatilor de invatamant preuniversitar care au clase de nivel primar, gimnazial, liceal, profesional au obligatia de a intreprinde demersurile necesare in vederea asigurarii conditiilor pentru punerea in aplicare a prevederilor mentionate la alin. (1) si (2).

  Conducerile unitatilor de invatamant care scolarizeaza nivelurile de invatamant mentionate la alin. (1) au obligatia de a informa elevii si parintii/tutorii legal instituiti ai acestora cu privire la prevederile legale referitoare la frecventarea orelor de Religie.

  Textul integral: Ordinul 5332/2015 reglementeaza predarea Religiei in invatamantul preuniversitar
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-28 :: Titlu: NASA anunta o conferinta de presa in care va dezvalui misterul planetei Marte

  NASA a anuntat ca va organiza luni, la ora 15:30 GMT, o conferinta de presa in care va face publica o importanta descoperire stiintifica cu privire la planeta Marte, conform SPACE.com.

  La conferinta de presa vor participa Jim Green, directorul Departamentului de Stiinte Planetare al NASA, Michael Meyer, coordonatorul stiintific al Mars Exploration Program, Lujendra Ojha de la Institutul Tehnologic din Georgia (Atlanta), Mary Beth Wilhelm de la Centrul de Studii Ames al NASA, Moffett Field, de la Institutele Tehnologice din Georgia si California si Alfred McEwen de la Universitatea Arizona din Tucson, coordonatorul stiintific al programului HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), desfasurat la bordul sondei orbitale Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

  In prezent NASA controleaza cinci misiuni de explorare pe orbita si la suprafata Planetei Rosii — roverele robotizate Opportunity si Curiosity, care au ajuns la suprafata lui Marte in 2004 si respectiv 2012, precum si sondele orbitale Mars Odyssey, MRO si MAVEN (Mars Environment and Volatile Evolution).

  Mars Odyssey a ajuns pe orbita lui Marte in 2001, MRO in 2006, iar MAVEN tocmai a implinit 1 an de cand se afla pe orbita Planetei Rosii.

  Acestea nu sunt singurele sonde aflate pe orbita lui Marte. Sonda europeana Mars Express si cea indiana Mars Orbiter Mission transmit de asemenea date de pe orbita martiana.

  Sonda MRO dispune de o camera video, HiRISE, dotata cu lentile telescopice de mare precizie, putand observa detalii de 1 metru de la suprafata lui Marte. Aceasta camera aduna si imagini in spectrul infrarosu-apropiat care permit studierea compozitiei minerale a solului martian.

  Aceste imagini de inalta rezolutie ofera o perspectiva fara precedent asupra solului martian si formelor sale de relief, urmand sa fie folosite si pentru a alege locul asolizarii viitoarei misiuni cu echipaj uman pe Planeta Rosie ce va avea loc la orizontul anilor 2030.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-28 :: Titlu: INS: Volumul de lemn exploatat in Romania in 2014 a crescut cu 1,2%, la 16,972 milioane de metri cubi

  Operatorii economici atestati in exploatarea forestiera au raportat, la sfarsitul lui 2014, un volum de lemn exploatat de 16,972 milioane de metri cubi, mai mare cu 1,2%, respectiv 194.000 de metri cubi, fata de anul precedent, potrivit datelor Institutului National de Statistica, date luni publicitatii.

  In anul 2014 fata de anul 2013 s-a inregistrat o crestere cu 0,9% a volumului de lemn rotund datorata in principal cresterii volumului de lemn exploatat. Din volumul de lemn rotund 42,7% il reprezinta speciile de rasinoase si 57,3% speciile de foioase.

  Prelucrarea in cherestea a reprezentat principala destinatie a lemnului rotund exploatat, in proportie de 56,3%, cu 1,6 puncte procentuale mai mult fata de anul 2013.

  In schimb, pentru foc, in 2014 s-au folosit 4,813 milioane de metri cubi de lemn rotund, cu 249.000 de metri cubi mai putin raportat la 2013. O scadere a inregistrat si lemnul pentru constructii rurale, cantitatea folosita fiind de 752.000 de metri cubi, cu 78.000 de metri cubi mai putin decat in 2013.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-28 :: Titlu: Pana in 2017, toate trenurile trebuie sa aiba aer conditionat; costurile pe un vagon ar putea atinge si 400.000 lei

  CFR Calatori are in pregatire un amplu program de dotare a trenurilor cu aer conditionat, in baza unui ordin de ministru care prevede ca, pana in 2017, climatizarea sa fie asigurata in toate garniturile, inclusiv in cele de tip Regio, a declarat directorul general al companiei, Iosif Szentes.

  "Pe perioada de vara, au fost foarte multe reclamatii referitoare la aerul conditionat (in trenuri — n. r.), foarte multe probleme. Majoritatea problemelor s-a rezolvat in timpul parcursului, insa unele chiar nu au putut fi rezolvate, iar in aceste situatii s-au luat masuri de a muta calatorii in alte vagoane, pe locurile ramase libere, unde clima functiona corespunzator. Sa speram ca aceste deficiente nu vor mai aparea. Acum avem si fonduri alocate pentru a realiza licitatii numai pentru clima si trebuie sa mai tinem cont de un lucru care ne preseaza: din 2017 trebuie sa avem toate vagoanele, inclusiv trenurile Regio, cu clima in functiune. Este un ordin al ministrului, 723 din 2015, care modifica alt ordin al ministrului Transporturilor, nr. 153 din 2011, care prevede acest lucru, iar noi deja am inceput pregatirile", a explicat seful CFR Calatori.

  Potrivit acestuia, dotarea unui vagon cu aer conditionat poate ajunge pana la 400.000 de lei, daca nu exista instalatia.

  "Daca este vorba sa amenajam clima intr-un vagon care nu este dotat cu instalatii, cu tevi etc., suma poate sa mearga pana in 400.000 de lei. Deci, este o investitie imensa", a precizat Szentes.

  El a tinut sa sublinieze ca in majoritatea trenurilor Regio este prezent aerul conditionat, desi acest lucru devine obligatoriu abia din 2017. În prezent, in jur de 230 de vagoane necesita instalarea climei.

  "Pana acum, nu era obligatorie asigurarea climatizarii in trenurile Regio. Noi, in majoritatea trenurilor Regio, am asigurat acest serviciu, chiar daca nu era obligatoriu. Avem in continuare in jur de 230 de vagoane care necesita dotare cu clima si pe care, in programul pe care l-am lansat incepand de anul viitor si pana la punerea in aplicare a acestei restrictii impuse de OMT 723, o sa le realizam", a adaugat directorul CFR Calatori.

  Iosif Szentes a participat, vineri, la proiectul cultural — educativ — social "Arcade peste timp si ape", care a avut drept scop marcarea a 155 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferata Cernavoda — Constanta, prima linie feroviara din Dobrogea, si 120 de ani de la realizarea complexului podurilor dunarene, sub conducerea inginerului Anghel Saligny.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-09-28 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 552 din 16 iulie 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 707/2015 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 552 din 16 iulie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.3 alin.(3) teza a doua, art.342, art.343, art.344 alin.(1)?(3), art.345 alin.(2) si (3), art.346 alin.(2)?(7), art.347 alin.(1) si (2) si art.348 din Codul de procedura penala.

  Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie, potrivit incheierii de sesizare, dispozitiile art.3 alin.(1) lit.c) si alin.(3) teza a doua din Codul de procedura penala si ale titlului II din Partea speciala a Codului de procedura penala, cu exceptia prevederilor art.344 alin.(4), art.345 alin.(1), art.346 alin.(1) si art.347 alin.(3) din Codul de procedura penala. Din analiza exceptiei de neconstitutionalitate, Curtea retine ca, in realitate, autorul critica prevederile art.3 alin.(3) teza a doua, art.342, art.343, art.344 alin.(1)?(3), art.345 alin.(2) si (3), art.346 alin.(2)?(7), art.347 alin.(1) si (2) si art.348 din Codul de procedura penala.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, referitor la prevederile art.3 alin.(1) lit.c) si alin.(3) teza a doua din Codul de procedura penala, se arata ca functia de verificare a legalitatii trimiterii sau netrimiterii in judecata nu este compatibila cu functia de judecata, in caz contrar textele criticate contravenind dispozitiilor constitutionale ale art.21 alin.(3) si prevederilor art.6 paragraful 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Se sustine ca judecatorul de camera preliminara, desi reprezinta un filtru cu privire la legalitatea sesizarii instantei, acesta nu poate face abstractie de substanta probelor, chiar si nelegal administrate, fiindu-i astfel afectata formarea convingerii cu privire la nevinovatia unui inculpat.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Marius Vasile Balaji in Dosarul nr.11.370/296/2014 al Judecatoriei Satu Mare ? Sectia penala si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art.3 alin.(3) teza a doua din Codul de procedura penala conform careia exercitarea functiei de verificare a legalitatii netrimiterii in judecata este compatibila cu exercitarea functiei de judecata este neconstitutionala.

  Textul integral: Decizia Curtii Constitutionale nr. 552 din 16 iulie 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-27 :: Titlu: Patriarhia Romana: Inscrierea la ora de Religie se face o singura data si este valabila pana la schimbarea optiunii

  Inscrierea la ora de Religie se face o singura data si este valabila permanent pana la o eventuala schimbare a optiunii, precizeaza vineri Patriarhia Romana.

  Reprezentantii Patriarhiei Romane sustin ca aceste precizari au fost facute, dupa ce "unele publicatii au lansat interpretari eronate, cu scop de manipulare, dupa publicarea Metodologiei de organizare a predarii disciplinei Religie in invatamantul preuniversitar in Monitorul Oficial al Romaniei, in ziua de 24 septembrie 2015".

  "Patriarhia Romana isi exprima acordul cu privire la continutul metodologiei de organizare a predarii disciplinei Religie in invatamantul preuniversitar (aprobata prin ordinul ministrului Educatiei si Cercetarii ?tiintifice nr. 5.232/ 14.09.2015, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 720/ 24.09.2015) si apreciaza ca aceasta este in concordanta cu Legea pentru modificarea art. 18 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/ 2011. Precizam ca textul Legii nr. 153/ 2015 preia continutul propunerii Consiliului Consultativ al Cultelor, reunit in data de 28 februarie 2015, a carui idee centrala este ca optiunea in vederea participarii la ora de Religie, odata exprimata, ramane valabila pe toata durata scolarizarii (cu exceptia exprimarii in scris a schimbarii optiunii)", se arata in comunicat.

  Potrivit sursei citate, textul Legii nr. 153/ 2015 si metodologia arata ca inscrierea la ora de Religie se face prin cerere scrisa a elevului major/ a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea optiunii se face tot prin cerere scrisa si depinde exclusiv de libertatea de constiinta a parintelui, a tutorelui legal sau a elevului major.

  "Un parinte care a optat o data pentru o anumita varianta nu poate fi obligat sa mai aleaga inca o data, adica sa mai faca o alta cerere in acelasi sens. Textele celor doua acte normative sunt clare in aceasta privinta, doar schimbarea optiunii se face printr-o alta cerere", precizeaza Patriarhia.

  Articolul 3 din metodologie nu face referire la faptul ca elevii trebuie sa se reinscrie in fiecare an la ora de Religie, ci se refera la perioada in care trebuie sa se depuna la secretariatul unitatii de invatamant cererile de inscriere (pentru cei care nu si-au exprimat niciodata optiunea de a participa la ora de Religie), respectiv de schimbare a optiunii (pentru cei care si-au exprimat candva optiunea de a participa la aceasta ora), sustin reprezentantii Patriarhiei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-27 :: Titlu: RAR cere reprezentantei Volkswagen din Romania lista cu marcile care au dispozitive de manipulare a emisiilor

  Registrul Auto Roman (RAR) a contactat conducerea reprezentantei grupului Volkswagen in Romania si a cerut transmiterea, in cel mai scurt timp, a listei tipurilor de vehicule ale marcilor pentru care s-au folosit dispozitive sau tehnici de manipulare a emisiilor poluante, informeaza un comunicat al RAR remis, vineri, AGERPRES.

  'Conducerea Registrului Auto Roman a contactat conducerea reprezentantei grupului Volkswagen in Romania si a cerut transmiterea, in cel mai scurt timp, a listei tipurilor de vehicule ale marcilor care apartin Grupului Volkswagen, pentru care s-au folosit astfel de dispozitive sau tehnici, precum si actualizarea listei tipurilor de vehicule, pe masura ce aceste informatii vor fi comunicate de catre constructor/autoritatea de omologare responsabila', se arata in comunicat.

  Acest demers a venit ca urmare a solicitarii Comisiei Europene referitoare la efectuarea unor verificari de catre toate Statele Membre cu privire la probabilitatea folosirii dispozitivelor de manipulare a emisiilor poluante, de catre producatorii ce comercializeaza in Europa autovehicule omologate de tip, in conformitate cu prescriptiile Regulamentului CEE-ONU nr.83 sau ale Regulamentului CE nr. 715/2007.

  Pentru certificatele de omologare acordate de RAR referitoare la emisiile poluante, Registrul Auto Roman a contactat titularii acestor certificate si a demarat o actiune de verificare, referitoare la probabilitatea existentei pe vehiculele fabricate pana acum a unor dispozitive de manipulare a emisiilor poluante. Mentionam ca RAR nu a acordat niciun certificat de conformitate pentru niciun autovehicul echipat cu motor diesel.

  Potrivit sursei citate, actiunile RAR se vor adresa exclusiv constructorilor de autovehicule sau reprezentantilor autorizati ai acestora, nicidecum persoanelor fizice.

  "Subliniem faptul ca vehiculele marca Volkswagen pentru Europa detin omologarea comunitara acordata de autoritatea germana, si nu de catre Registrul Auto Roman".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-09-27 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 553 din 16 iulie 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 707/2015 a fost publicata Decizia nr. 553 din 16 iulie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.223 alin.(2) din Codul de procedura penala.

  Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art.223 alin.(2) din Codul de procedura penala, care au urmatorul cuprins: *Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata si daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit o infractiune intentionata contra vietii, o infractiune prin care s-a cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, o infractiune contra securitatii nationale prevazuta de Codul penal si alte legi speciale, o infractiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, santaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscala, ultraj, ultraj judiciar, o infractiune de coruptie, o infractiune savarsita prin mijloace de comunicare electronica sau o alta infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani ori mai mare si, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor imprejurari privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica*.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine ca sintagma *trafic de stupefiante* din cuprinsul textului criticat este neclara si imprevizibila, nefiind definita in niciun act normativ in vigoare. Se arata ca, pentru acest motiv, prevederile art.223 alin.(2) din Codul de procedura penala ar putea primi interpretari diferite de scopul avut in vedere de legiuitor cu prilejul elaborarii Codului de procedura penala. Se subliniaza faptul ca textul criticat reglementeaza cazurile in care masura arestului preventiv poate fi prelungita, asa incat lipsa de claritate si previzibilitate a acestuia este de natura a incalca dreptul la un proces echitabil al persoanei in privinta careia aceasta masura este luata.

  Se sustine ca textul criticat incalca prevederile constitutionale ale art.1 alin.(5) cu privire la statul roman, ale art.20 alin.(2) referitor la tratatele internationale privind drepturile omului si ale art.21 alin.(3) privind dreptul la un proces echitabil.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Vlad Mihai Hendea si Dan Marian Hendea in Dosarul nr.2.947/84/2014 al Tribunalului Salaj ? Sectia penala si a constatat ca sintagma *trafic de stupefiante* din cuprinsul dispozitiilor art.223 alin.(2) din Codul de procedura penala este neconstitutionala.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-25 :: Titlu: Inscop: Majoritatea romanilor cred ca pedepsele pentru viol sunt prea blande si ar trebui marite

  Majoritatea romanilor, in procent de 81,5%, cred ca pedepsele pentru viol sunt prea blande si ar trebui marite, conform unui barometru Inscop-Adevarul despre Romania realizat in perioada 10 - 15 septembrie.

  Potrivit sondajului transmis, vineri, AGERPRES, 95,4% dintre romani declara ca au auzit despre cazul violului de la Vaslui, 3,6% au raspuns ca nu, in timp ce 1% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

  Totodata, 65,6% dintre cei chestionati considera ca vina pentru acel caz de viol apartine in exclusivitate celor sapte tineri condamnati, 24,5% spun ca vina apartine si celor sapte agresori, si victimei iar 2,2% declara ca vina apartine victimei. Procentul non-raspunsurilor este de 7,8%.

  Sondajul Inscop releva ca 81,5% dintre romani cred ca pedepsele pentru viol sunt prea blande si ar trebui marite, 12,1% cred ca pedepsele care se dau sunt corecte, iar 1,5% dintre romani considera ca acestea sunt prea aspre si ar trebui diminuate, iar 4,9% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

  Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.085 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-26 :: Titlu: MFP: Excedent bugetar de ,92% din PIB, dupa primele 8 luni din 2015

  Executia bugetului general consolidat la sfarsitul primelor opt luni ale anului 2015 s-a incheiat cu un excedent de 6,5 miliarde de lei, respectiv ,92% din PIB, fata de un deficit de 1,6 miliarde de lei (0,24% din PIB) inregistrat in aceeasi perioada din anul 2014, informeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP) intr-un comunicat transmis AGERPRES.

  Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 150 de miliarde de lei, reprezentand 21,4% din PIB, au fost cu 9,7% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar ca pondere in PIB cu ,9 puncte procentuale.

  Potrivit datelor MFP, s-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din TVA (15%), impozitul pe venit (13,5%), impozitul pe profit (11%), venituri nefiscale (18,5%) si accize (8,2%).

  Încasarile din contributii de asigurari sociale de stat au scazut doar cu 1,5% fata de anul anterior, fiind influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor datorate statului de catre angajatori, dar si majorarea contributiei virate la fondurile de pensii private (Pilonul II) cu ,5 puncte procentuale in 2015 fata de 2014.

  Comparativ cu aceeasi perioada din anul 2014, incasarile administratiilor locale au crescut pe segmentul impozite si taxe pe proprietate cu 3%, la taxe pe utilizarea bunurilor cu 6,2% si venituri nefiscale cu 2%.

  Totodata, cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 143,6 miliarde de lei, au crescut in termeni nominali cu 3,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar s-au diminuat cu ,3 puncte procentuale ca pondere in PIB.

  Potrivit datelor MFP, o reducere semnificativa s-a inregistrat in cazul cheltuielilor cu dobanzile, de circa 7%, ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat. În paralel, a fost inregistrata o crestere semnificativa, cu 36,8% fata de perioada similara a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile.

  Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 15,1 miliarde de lei, respectiv 2,2% din PIB, in termeni nominali cu 7,4% in plus fata de aceeasi perioada a anului precedent.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-26 :: Titlu: Cursul valutar din 25 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 25 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.416 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0003 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9595 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.018 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0299 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0123 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0373 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0012 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.1974 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0036 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-26 :: Titlu: Monitorul Oficial din 25 septembrie 2015

  In data de 25 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 721/2015 - M. Of. 721/2015 [M. Of. 721 / 25 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 722/2015 - M. Of. 722/2015 [M. Of. 722 / 25 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 723/2015 - M. Of. 723/2015 [M. Of. 723 / 25 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-25 :: Titlu: Daniel Constantin: Sesiunea de proiecte pe PNDR 2020 va fi deschisa in mod continuu

  Sesiunea de depunere de proiecte pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 va fi deschisa in mod continuu, pana la incheierea exercitiului bugetar, a anuntat joi, la Pitesti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

  "Sesiunea de proiecte de acum pana in anul 2020 va fi deschisa in mod continuu, de la inceputul anului, de la 1 ianuarie in fiecare an si pana la sfarsitul lunii octombrie, urmand ca in lunile noiembrie si decembrie sa pregatim noua sesiune. In acest an, deschidem sesiunea in luna septembrie si va fi deschisa, cel mai probabil, pana la sfarsitul lunii noiembrie", a declarat ministrul la deschiderea primei sesiuni de cereri de proiecte pentru pentru masurile din PNDR 2020 destinate investitiilor de utilitate publica.

  Daniel Constantin a anuntat, totodata, ca autoritatile locale vor putea beneficia, doar in prima sesiune de depunere de proiecte, de o finantare totala de peste 660 de milioane de euro pentru infrastructura din mediul rural.

  "Este un moment important pentru ceea ce inseamna mediul rural, in primul rand pentru autoritatile publice locale. Este ziua in care PNDR 2014-2020 pune la bataie o suma de peste 660 de milioane de euro pentru infrastructura din mediul rural, fie ca vorbim de infrastructura rutiera, fie ca vorbim de aductiuni de apa si apa uzata, fie ca vorbim de investitii de care avem nevoie in domeniul social, educational sau al patrimoniului cultural. Astazi incepe o competitie pe noi reguli, pe care le-am stabilit pentru PNDR 2014-2020", a spus ministrul Agriculturii.

  Daniel Constantin a prezentat cu aceasta ocazie criteriile si conditiile solicitarii fondurilor europene acordate pentru infrastructura locala de baza, infrastructura agricola si silvica, dar si pentru protejarea patrimoniului cultural local. Ministrul a precizat ca s-a reusit o simplificare a procedurilor de accesare a fondurilor europene.

  "Daca ma refer la beneficiarii publici, sunt foarte multe simplificari, in primul rand toata corespondenta se poate face online si nu mai este nevoie sa mergeti catre centrul regional care administreaza aceste proiecte de infrastructura", a explicat ministrul.

  La deschiderea primei sesiuni de cereri de proiecte pentru pentru masurile din PNDR 2020 au mai participat ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, secretarul de stat pentru dezvoltare rurala din cadrul MADR, George Turtoi, directorul general adjunct al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Iulian Bucataru, si directorul general adjunct al Autoritatii de Management pentru PNDR, Romulus Duica.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-25 :: Titlu: Restantele la creditele in lei au crescut cu 1%, iar cele la valuta au scazut cu ,76% in august fata de iulie

  Restantele populatiei si firmelor la creditele in lei au crescut, in luna august, cu aproape un procent, pana la 9,73 miliarde de lei, in timp ce restantele la valuta au scazut cu ,76%, pana la 13,4 miliarde echivalent lei, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei.

  In schimb, ponderea restantelor in totalul creditelor acordate in lei a scazut la 9,23% in august, de la 9,32% in iulie, pe fondul cresterii volumului imprumuturilor de la 103,4 miliarde de lei in iulie la 105,4 miliarde de lei o luna mai tarziu.

  Si in cazul creditelor in valuta, ponderea restantelor in total imprumuturi acordate a scazut in august la 12,11% de la 12,15% in luna anterioara, iar volumul creditelor s-a redus la 110,8 miliarde de lei in august, de la 111,3 miliarde de lei in iulie.

  Bucurestiul a urmat tendinta la nivel national si a inregistrat o crestere a restantelor la imprumuturile in moneda nationala, cu ,66% in august fata de iulie, de la 2,33 miliarde de lei la 2,35 miliarde de lei. In privinta restantelor la creditele in valuta, si in Capitala acestea au scazut cu 1,35%, de la 6,04 miliarde echivalent lei in iulie la 5,96 miliarde de lei in august.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-25 :: Titlu: Cursul valutar din 24 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 24 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4157 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.005 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9415 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0279 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0176 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0602 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0385 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0258 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.201 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -3.1044 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-25 :: Titlu: Monitorul Oficial din 24 septembrie 2015

  In data de 24 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 718/2015 - M. Of. 718/2015 [M. Of. 718 / 24 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 719/2015 - M. Of. 719/2015 [M. Of. 719 / 24 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 720/2015 - M. Of. 720/2015 [M. Of. 720 / 24 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Societatea de Stiinte Juridice si Administrative :: Data: 2015-09-24 :: Titlu: CONFERINTA INTERNATIONALA PERSPECTIVE ALE DREPTULUI AFACERILOR IN MILENIUL AL TREILEA

  CONFERINTA INTERNATIONALA "PERSPECTIVE ALE DREPTULUI AFACERILOR IN MILENIUL AL TREILEA”


  20 NOIEMBRIE 2015 – ASE BUCURESTI
  - editia a V-a -  Tematica Conferintei

  Conferinta este o platforma de dezbateri juridice care examineaza dezvoltarile recente si perspectivele de evolutie ale dreptului afacerilor. In cadrul Conferintei pot fi sustinute lucrari din toate domeniile stiintelor juridice, care vor fi inscrise, în functie de continutul lor, intr-una dintre cele trei sectiuni: I. Drept public; II. Drept privat; III. Dreptul Uniunii Europene. Drept international.

  La Conferinta se pot inscrie atat persoane care doresc sa sustina o lucrare stiintifica, cat si persoane care doresc doar sa audieze dezbaterile.

  Participantii au oportunitatea de a inscrie o a doua lucrare stiintifica platind o taxa suplimentara.


  Locul de desfasurare

  Conferinta va avea loc in Academia de Studii Economice din Bucuresti.


  Publicatii

  Toate lucrarile sustinute in cadrul Conferintei se vor regasi intr-una din urmatoarele publicatii:
 • In volume in limba engleza publicate de edituri cu prestigiu international in domeniul stiintelor sociale: Cambridge Scholars Publishing, Peter Lang International Academic Publishers
 • In reviste partenere ale Conferintei indexate in baze de date internationale recunoscute pentru domeniul stiintelor juridice (Scopus, Ebsco, HeinOnline, CEEOL, ProQuest, SSRN): International Journal of Business Governance and Ethics, Acta Juridica Hungarica, Tribuna Juridica, Dreptul, Revista de Drept Public, European Review of Public Law, Central and Eastern European Legal Studies, Perspectives of Business Law Journal.


  Reduceri de la taxele de participare
 • Membrii universitatilor/institutiilor/firmelor partenere ale Societatii de Stiinte Juridice si Administrative beneficiaza de o reducere intre 15 si 20% din taxa de inscriere. Pentru a vedea lista universitatilor/institutiilor/firmelor partenere clic aici.

  Societatea de Stiinte Juridice si Administrative este deschisa în vederea încheierii de noi parteneriate cu universitati si organizatii stiintifice si profesionale pentru promovarea excelentei in cercetarea academica.
 • Membrii Societatii de Stiinte Juridice si Administrative beneficiaza de o reducere de cca. 25% din taxa de inscriere la toate evenimentele organizate de Societate.

  Daca doriti sa dobanditi calitatea de membru in Societatea de Stiinte Juridice si Administrative clic aici.


  Termene limita
 • 5 noiembrie 2015: trimiterea formularului de participare completat. Formularul de participare poate fi completat fie cu titlul si rezumatul lucrarii care va fi sustinuta la Conferinta, fie cu optiunea de a asista la dezbateri, fara inregistrarea unei lucrari stiintifice. Completeaza aici formularul de participare la Conferinta.
 • 10 noiembrie 2015: trimiterea textului integral al lucrarii stiintifice in limbile romana si engleza. Autorii pot beneficia de serviciul de traducere in limba engleza a lucrarii inscrise la conferinta.
 • 12 noiembrie 2015: confirmarea lucrarilor care vor fi sustinute in cadrul Conferintei.
 • 15 noiembrie 2015: plata taxei de participare.


  Presedintele Comitetului de organizare

  conferentiar univ. dr. Catalin-Silviu SARARU


  Organizatori
 • Departamentul de Drept al Academiei de Studii Economice din Bucuresti
 • Societatea de Stiinte Juridice si Administrative


  Vizitati site-ul Conferintei

  www.businesslawconference.ro

  Pe site gasiti mai multe informatii despre conditiile de inscriere, taxa de participare, posibilitatea de a inscrie doua lucrari stiintifice, cerintele de redactare pentru lucrarile stiintifice, publicatiile conferintei, programul stiintific, parteneri, serviciul de traduceri in limba engleza oferit autorilor.

  Urmariti-ne pe:
  www.facebook.com/BusinessLawConferences
  www.linkedin.com/company/business-law-conference

  E-mail:
  catalin.sararu@businesslawconference.ro

  Va rugam sa adresati orice întrebare privind Conferinta la aceasta adresa de email.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-23 :: Titlu: Peste o mie de magistrati se declara nemultumiti fata de lipsa consultarilor in privinta legii salarizarii bugetarilor

  Peste o mie de judecatori si procurori si-au declarat sustinerea fata de un memoriu in care se atrage atentia asupra problemelor aparute in ceea ce priveste stabilirea si plata remuneratiei acestora, precum si fata de lipsa de consultare a corpului magistratilor cu privire la proiectul de lege privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

  Potrivit memoriului adresat Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curti de Casatie si Justitie, Guvernului, Ministerului Justitiei si Ministerului Muncii, pana in prezent si-au declarat sustinerea 1.004 magistrati de la instantele si parchetele de pe tot cuprinsul tarii.

  Autorii memoriului transmis miercuri AGERPRES arata ca in privinta proiectului legii de salarizare a personalului platit din fonduri publice sunt scoase in evidenta mai multe dezechilibre intre cele trei puteri — legislativa, executiva si judecatoreasca — raportat la cuantumul superior al indemnizatiilor recunoscute persoanelor care ocupa functii de demnitate publica alese sau numite.

  Documentul citeaza atat jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei, cat si cea a altor Curti Constitutionale din Uniunea Europeana, alaturi de documente ale unor organisme europene, prin care s-a statuat ca stabilitatea financiara a magistratilor reprezinta una dintre garantiile independentei justitiei.

  Semnatarii sustin principiul potrivit caruia remuneratia magistratilor trebuie stabilita tinand seama de situatia sociala din tara si trebuie sa fie comparabila cu nivelul remuneratiei inaltilor functionari, determinata in functie de un barem general si de criterii obiective si transparente, iar bonusurile care includ un element discretionar trebuind excluse din comparatie.

  Se sustine, astfel, ca salarizarea judecatorilor si a procurorilor trebuie stabilita tinandu-se seama de locul si rolul justitiei in statul de drept, de importanta sociala a muncii, de raspunderea, complexitatea, dificultatile si riscurile in exercitarea profesiei, de incompatibilitatile si interdictiile prevazute de lege pentru aceasta categorie de personal.

  Conform memoriului, singura echivalare salariala care poate fi impusa magistratilor este cea cu indemnizatiile presedintelui Romaniei, senatorilor, deputatilor si membrilor Guvernului, salarizarea avand in vedere tocmai exercitarea functiilor de putere constituita in stat, puterea judecatoreasca trebuind sa fie egala cu puterea legislativa si cea executiva.

  În document se apreciaza ca, in caz contrar, s-ar putea genera situatii nespecifice unor societati democratice, dandu-se ca exemplu Republica Democrata Congo, unde indemnizatiile reprezentantilor celor trei puteri sunt evident disproportionate
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-24 :: Titlu: IGPR: 182 de amenzi aplicate unor taximetristi din zona aeroporturilor

  Politistii rutieri au verificat legalitatea activitatii de taximetrie in zona aeroporturilor internationale "Henri Coanda" Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Bacau si Iasi si au aplicat 182 de sanctiuni contraventionale pentru abaterile constatate, informeaza Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

  Actiunea a avut loc marti, precizeaza IGPR, si au fost verificate 374 de autoturisme, totodata fiind retinute cinci permise de conducere si retrase 13 certificate de inmatriculare pentru defectiuni tehnice sau dotari suplimentare nepermise de lege.

  Dintre abaterile constatate, 168 au fost pentru incalcarea normelor privind circulatia pe drumurile publice si 11 pentru incalcarea prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere.

  La activitati au participat si specialisti ai Registrului Auto Roman.

  Politia Romana anunta ca astfel de actiuni vor continua si in perioada urmatoare, in vederea prevenirii si combaterii activitatilor ilegale de transport de persoane in regim de taxi.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-24 :: Titlu: Depozitele in lei ale populatiei au scazut cu ,6%, in august

  Depozitele in lei ale populatiei au scazut cu ,6%, pana la 87,7 miliarde de lei in luna august, fata de luna precedenta, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

  Pe de alta parte, economiile in valuta ale gospodariilor populatiei au crescut cu ,4% la 53,2 miliarde lei.

  "La 31 august 2015, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 7,8% (9,9% in termeni reali) fata de 31 august 2014. Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au majorat cu 3,6%, pana la 64.055,7 milioane lei. La 31 august 2015, depozitele in lei ale persoanelor juridice au crescut cu 9,5% (11,6% in termeni reali) fata de 31 august 2014", se arata in comunicat.

  Depozitele in valuta, exprimate in lei, ale gospodariilor populatiei si persoanelor juridice s-au majorat cu ,3%, pana la nivelul de 79,4 miliarde lei. Exprimate in euro, depozitele in valuta s-au diminuat cu ,2%, pana la 17,9 miliarde de euro.

  "Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 5,4% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au majorat cu 4,9%); depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 6,7% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 6,2%), iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) exprimate in lei au crescut cu 2,8% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice s-au majorat cu 2,3%)", informeaza BNR.

  Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali s-au majorat in luna august cu ,9% fata de iulie, pana la nivelul de 231,2 miliarde lei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-24 :: Titlu: Cursul valutar din 23 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 23 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4207 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0008 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9694 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0153 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0778 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0398 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0643 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0011 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 3.3054 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 3.1041 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-24 :: Titlu: Monitorul Oficial din 23 septembrie 2015

  In data de 23 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 713/2015 - M. Of. 713/2015 [M. Of. 713 / 23 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 714/2015 - M. Of. 714/2015 [M. Of. 714 / 23 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 715/2015 - M. Of. 715/2015 [M. Of. 715 / 23 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 716/2015 - M. Of. 716/2015 [M. Of. 716 / 23 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 717/2015 - M. Of. 717/2015 [M. Of. 717 / 23 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-23 :: Titlu: Dumitru (Consiliul Fiscal): Povara taxelor si a impozitelor a dus la o economie 'ascunsa' de 28% din PIB-ul Romaniei

  Povara taxelor si a impozitelor a dus la o economie ascunsa de 28% din PIB-ul Romaniei, cu 10% mai mare decat media Uniunii Europene, a declarat marti presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, in cadrul unei conferinte de specialitate.

  "Economia ascunsa a Romaniei este cu 10% mai mare decat media UE de 18%, doar Bulgaria avand un nivel mai ridicat, de 31%. Este un fenomen destul de greu observabil. Avem, in esenta, doua masuri pentru economia neobservata, iar conform INS economia neobservata este de 22% din total economie, insa expertii europeni, conform studiilor proprii, ne claseaza la 28,1%. Daca ne comparam cu tarile din ECE, concluzia este ca in regiune cele mai multe tari au o economie ascunsa peste media UE, cu exceptia Cehiei care este sub media europeana", a spus Ionut Dumitru.

  Potrivit sursei citate, principalul factor care duce la cresterea economiei ascunse este povara taxelor si impozitelor si, in principal, povara fiscala pe munca.

  "In principal, povara fiscala pe munca este factorul determinant pentru marimea economiei ascunse. Cu cat ai un sistem fiscal mai impovarator, mai ales din prisma birocratiei si aparatului de administrare a taxelor neprietenos, cu atat creste acest tip de economie. Daca ne uitam la Romania se pare ca avem o povara fiscala pe munca destul de mare daca ne uitam la impozite platite de angajat si angajator, salarii destul de mici fata de media salariilor din economie. Avem o povara fiscala pe munca printre cele mai mari din economie", a mai spus Ionut Dumitru.

  Presedintele Consiliului Fiscal a participat, marti, la conferinta "Romania clandestina: De la problemele de piata ale producatorilor, la riscurile consumatorilor", organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-23 :: Titlu: Catalin Beciu (secretar de stat): Estimez ca impozitul de 5% pe dividende se va aplica de la 1 ianuarie 2016

  Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% ar putea sa se aplice inca din anul 2016, in conditiile in care mediul privat va gasi solutii pentru a evita plata acestuia, fiind totodata irelevant in construirea bugetului pe anul viitor, a declarat marti Catalin Beciu, secretar de stat in Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri.

  "Impozitul pe dividende de 5% este prevazut sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017 numai ca, daca nu este redus, nu va fi platit de catre mediul privat. Oamenii vor gasi solutii pentru a evita acest lucru. Consider ca este irelevant in construirea bugetului pe anul viitor. De aceea, cred ca devansarea este necesara pentru ca ea imediat va da o gura de oxigen importanta mediului de afaceri si, mai mult decat atat, vor intra multi bani in economie din banii care au fost trasi pe dreapta de companii, tocmai pentru ca ei nu au putut fi scosi cu acest impozit pe dividende de 16%", a subliniat Beciu.

  Acesta a adaugat ca "se cauta solutii in acest sens, se discuta, si sunt sanse mari ca devansarea sa fie anuntata in curand".

  Scaderea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, care trebuia sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, a fost amanata pentru 1 ianuarie 2017, in urma trimiterii actului normativ in Parlament de presedintele Romaniei spre reexaminare.

  Fundatia Friedrich Naumann pentru Libertate (FNF) si Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala Eleutheria (CADI) au organizat marti conferinta cu tema 'Cresterea economiei romanesti prin dezvoltarea IMM-urilor'.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-23 :: Titlu: Cursul valutar din 22 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 22 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4215 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9541 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0359 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1176 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0401 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0654 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0125 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2013 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-23 :: Titlu: Monitorul Oficial din 22 septembrie 2015

  In data de 22 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 708/2015 - M. Of. 708/2015 [M. Of. 708 / 22 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 709/2015 - M. Of. 709/2015 [M. Of. 709 / 22 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 710/2015 - M. Of. 710/2015 [M. Of. 710 / 22 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 711/2015 - M. Of. 711/2015 [M. Of. 711 / 22 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 712/2015 - M. Of. 712/2015 [M. Of. 712 / 22 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-22 :: Titlu: Intalnire la TB pentru identificarea unor masuri de absorbtie a fondurilor UE pentru sistemul judiciar

  Presedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, si reprezentantii Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei s-au întalnit luni pentru a identifica masuri eficiente de optimizare a mecanismelor de absorbtie a fondurilor structurale europene dedicate sistemului judiciar, propunandu-se înfiintarea unui Tribunal specializat pentru contencios administrativ.

  "Reprezentantii Coalitiei au prezentat masurile propuse în vederea accelerarii accesarii fondurilor structurale în perioada de programare 2014-2020, context în care presedintele Tribunalului Bucuresti a apreciat ca demersurile si masurile propuse prezinta interes general si sunt importante pentru simplificarea procedurilor administrative care contribuie la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale", informeaza un comunicat al Asociatiei pentru Implementarea Democratiei (AID) remis, luni, AGERPRES.

  De asemenea, reprezentantii Coalitiei au ridicat doua probleme importante care tin de sistemul judiciar în vederea optimizarii procesului de absorbtie a fondurilor europene — judecarea cu celeritate a procedurilor judiciare în domeniul achizitiilor publice avand ca obiect accesarea banilor europeni, precum si utilitatea luarii în considerare a sesizarilor anonime în domeniul accesarii acestor fonduri.

  In urma discutiilor purtate, judecatorul Laura Andrei a propus cateva solutii reale, agreate si sustinute de catre reprezentantii Coalitiei, prin care procesul judiciar, în materia fondurilor europene, sa fie îmbunatatit, precum înfiintarea unui Tribunal specializat, care sa cuprinda numai zona de contencios administrativ si fiscal.

  Simplificarea procedurilor de lucru raportate la noile dispozitii ale Codului de procedura civila sau orice modificare de competente în materie de contencios administrativ si fiscal sa fie precedata de un studiu de impact, în actualul context privind discutarea schimbarilor din domeniu — se numara printre solutiile propuse.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-22 :: Titlu: Dunca: ANPC primeste si cate 100 de reclamatii pe zi de la clienti impotriva bancilor

  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) primeste si cate 100 de reclamatii pe zi din partea consumatorilor impotriva bancilor, a declarat, luni, presedintele institutiei, Marius Dunca, potrivit caruia bancile ar trebui sa vina cu solutii concrete pentru a reduce povara debitorilor care au probleme la rambursarea creditelor.

  "Scopul nostru, ca institutie, nu este sa va amendam ci sa gasim solutii amiabile. Avem sansa si cu Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor. Am si cate 100 de reclamatii pe zi in ceea ce va priveste (impotriva bancilor — n.r.). Sunt o comunitate foarte mare (clientii nemultumiti — n.r.), vorbesc foarte mult pe retelele de socializare, discuta, au avocati, au si argumente concrete. Uitati-va cate procese are numai ANPC", a subliniat Dunca, in cadrul unei conferinte de specialitate.

  In opinia sa, bancile trebuie sa recastige increderea consumatorilor, iar acest lucru nu se poate obtine decat "cu respect fata de consumatori", prin deschiderea fata de acestia, prin contracte clare, transparente si pe intelesul clientului.

  "Intr-o economie de piata sanatoasa, ar trebui sa venim cu produse sigure, care sa satisfaca in acelasi timp nevoile consumatorilor, sa va ganditi si dumneavoastra (bancile-n.r.) la un castig, dar nu la castiguri uriase. Contractele cu clientii ar trebui sa fie mai corecte, mai transparente, fara capcane, mai usor de inteles de catre consumatori si poate asa vom reusi sa le recastigam increderea", a mai spus Marius Dunca.

  Potrivit acestuia,in viitorul apropiat, bancile trebuie sa vina cu solutii pentru a mai diminua din povara romanilor. "Legislatia este perfectibila, dar niciodata nu va satisface ambele parti, nici pe consumatori, nici pe reprezentantii bancilor. Dar nu trebuie prin legislatie sa impunem reguli stricte. Trebuie sa luati in calcul si partea umana", a adaugat presedintele ANPC.

  Reprezentantul ANPC a mentionat faptul ca institutia pe care o reprezinta este dispusa sa discute cu bancile toate solutiile posibile, implementarea Directivei 17, solutionarea alternativa a litigiilor etc., cu conditia sa fie solutii optime pentru toate partile implicate. "Discutam pana gasim solutii optime, dar nu vreau sa aud de castiguri uriase pentru bancheri pe spatele romanilor", a subliniat Dunca.

  Seful ANPC sustine ca trebuie sa se implice, alaturi de institutiile statului, in educatia financiara, astfel incat notiunile financiare de baza sa fie invatate inca din liceu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-22 :: Titlu: Minzatu (ANAP): Strategia privind achizitiile publice se intinde pe urmatorii 2 ani; pachetul de legi va ajunge in Parlament la jumatatea lunii octombrie

  Pachetul de legi privind achizitiile publice va ajunge in Parlament in jurul datei de 15 octombrie 2015 pentru ca legislatia sa poata fi implementata de la 1 ianuarie 2016, a declarat, luni, presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), intr-o dezbatere publica organizata de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

  'Am discutat deja cu colegii parlamentari despre ceea ce dorim sa facem in zona legislativa. Transpunerea directivei europene pe achizitii publice in legislatia romaneasca este doar un pilon din strategia nationala. Strategia se intinde undeva pe urmatorii doi ani. In strategie, am identificat ca problematica importanta standardizarea documentatiei. Avem doua constrangeri. Sa transpunem directivele, sa transpunem norma europeana, dar si sa ne adaptam realitatilor romanesti', a precizat Roxana Minzatu.

  IPP organizeaza luni si marti un workshop international cu tema "O noua viziune in achizitii publice, un sistem de eficientizare a resurselor publice si noi coordonate de lucru cu mediul privat".

  'In ceea ce priveste transpunerea directivelor europene in legislatia nationala privind achizitiile publice, putem spune ca doar noile legi nu vor face primavara in ceea ce inseamna achizitia publica eficienta si corecta in Romania. Sunt asteptari foarte mari de la noua legislatie si pe buna dreptate. Avem circa 500 de pagini de propuneri venite din consultari pe legea achizitiilor publice clasice. Le-am discutat pe toate intr-un grup de lucru special si am transmis deja MFP proiectul de lege consolidat pe achizitiile publice clasice si pe legea privind remediile. Asteptam validarea finala de la MFP pentru a veni cu forma consolidata pe zona de informare publica', spune Roxana Minzatu.

  In cursul acestei saptamani, conform calendarului ANAP, se va iesi in consultare publica si cu legea pe concesiuni si cu legea pe utilitati.

  'Cu toate patru propuneri de legi ne propunem sa mergem catre Parlament in jurul datei de 15 octombrie. Desigur, intotdeauna, termenele sunt impotriva noastra, mai ales cand vorbim de o implementare de directive in timp ce facem si reorganizare institutionala', spune Roxana Minzatu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-22 :: Titlu: Cursul valutar din 21 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 21 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4229 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0018 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9182 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0544 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0775 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0365 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0529 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.015 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2013 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-22 :: Titlu: Monitorul Oficial din 21 septembrie 2015

  In data de 21 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 705/2015 - M. Of. 705/2015 [M. Of. 705 / 21 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 706/2015 - M. Of. 706/2015 [M. Of. 706 / 21 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 707/2015 - M. Of. 707/2015 [M. Of. 707 / 21 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: C.H. Beck :: Data: 0000-00-00 :: Titlu: Ghid practic pentru rezolvarea situatiilor privind optimizarea fiscal. Tratat de fiscalitate practica. Optimizare fiscal

  Lucrarea Tratat de fiscalitate practica. Optimizare fiscala, urmareste o evaluare a referentialului normativ in domeniul fiscal, accentul fiind pus, deopotriva, pe prezentarea aspectelor esentiale, cu incidenta relevanta in practica de zi cu zi, cum ar trebui sa fie solutionata o tranzactie cu incidenta fiscala, precum si pe decriptarea unor aspecte legislative controversate si, pe cale de consecinta, supuse unor interpretari arbitrare si neuniforme, inclusiv la nivelul aspectelor procedurale din domeniul fiscal.

  Din cuprinsul lucrarii:

 • peste 400 spete fiscale ce surprind prin cazuri atipice la care solutia presupune cunostinte foarte complexe, situatii ce ar putea aparea oricand fie in activitatea unei societati, fie in analiza unui expert fiscal intr-un potential litigiu cu autoritatea fiscala
 • tratarea unor probleme cum ar fi: achizitia intracomunitara de mijloace de transport second hand destinate revanzarii; calculul impozitului pe profit cu profitul reinvestit; TVA la revanzarea unei constructii vechi, impozitarea unor venituri din activitati agricole ce nu sunt cuprinse in transele anuale de venit; inchirierea unei locuinte pentru directorul general al societatii, implicatii fiscale si multe altele.

  O lucrare pe aceeasi tema unicat in Romania "Culegere de Monografii contabile" abordeaza un numar semnificativ de monografii ale tranzactiilor unei societati, atat din perspectiva noilor reglementari contabile conforme cu directivele comunitare, cat si din perspectiva utilizarii principalelor Standarde internationale de contabilitate IFRS.

  Autorii multumesc anticipat cititorilor lor si asteapta opinii constructive din partea acestora (la adresele de email: dragos.patroi@drptax.ro si adrian@bentaconsult.ro), referitoare la imbunatatirea continutului prezentei lucrari, in vederea restructurarii acesteia intr-o eventuala editie viitoare.

  Detalii despre modalitatea de comanda cu discount de 15% in libraria online beckshop.ro.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-19 :: Titlu: Ministerul Justitiei: Expertii Comisiei Europene si din statele membre au apreciat progresele inregistrate de Justitia din Romania

  Ministerul Justitiei (MJ) informeaza ca, in cadrul misiunii de evaluare in cadrul MCV, atat reprezentantii Comisiei Europene, cat si expertii din statele membre au apreciat progresele inregistrate de Justitia din Romania si au subliniat necesitatea de a le consolida in perioada urmatoare.

  Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, s-a intalnit, joi, cu expertii CE si din statele membre ale Uniunii Europene aflati la Bucuresti in perioada 14-18 septembrie pentru misiunea de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

  In cadrul intalnirii au fost abordate aspecte referitoare la efectele intrarii in vigoare a noilor coduri, inclusiv stadiul dezbaterilor parlamentare privind amendamentele propuse de reprezentantii sistemului judiciar si ai forului legislativ, reorganizarea hartii judiciare, Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar, recuperarea creantelor provenite din infractiuni, masurile de prevenire a conflictelor de interese in cadrul procedurilor de achizitii publice.

  "Ministrul Justitiei a apreciat deschiderea Comisiei Europene si profesionalismul expertilor nationali, ilustrata in interventiile pe care oficialii europeni le-au sustinut cu diverse ocazii. Cu privire la modificarea Codurilor penale, ministrul Justitiei a subliniat dialogul intens pe care l-a avut cu reprezentantii Parlamentului Romaniei, pentru a stabili etapele de lucru care sa asigure o dezbatere deschisa a propunerilor normative, la care sa participe Ministerul Justitiei si reprezentantii sistemului judiciar", se arata intr-un comunicat al MJ transmis joi AGERPRES.

  Sursa citata a precizat ca ministrul Cazanciuc a subliniat colaborarea foarte buna existenta intre institutia pe care o conduce si toate institutiile din sistemul judiciar, in special dialogul constant pe tema aplicarii noilor coduri, dar si sustinerea pe care Executivul o acorda prin alocarile bugetare necesare suplimentarii constante a schemelor de personal si investitiilor in infrastructura instantelor de judecata.

  "In cursul discutiilor, atat reprezentantii CE, cat si expertii din statele membre au apreciat progresele inregistrate de Justitia din Romania si au subliniat necesitatea de a le consolida in perioada urmatoare", a mentionat MJ.

  Prezenta evaluare este a doua misiune derulata de catre Comisia Europeana in Romania in anul 2015. Pe parcursul misiunii, echipa de evaluare a avut intrevederi cu reprezentanti ai Curtii Constitutionale, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspectiei Judiciare, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, instantelor si parchetelor din Timisoara, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie, Agentiei Nationale de Integritate, Consiliului National de Integritate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-19 :: Titlu: CNP a revizuit in crestere la 3,4% prognoza privind avansul economiei romanesti in 2015

  Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in crestere proiectia privind avansul produsului intern brut (PIB) pentru acest an de la 3,3% la 3,4%, se arata in Prognoza preliminara de toamna 2015, publicata pe site-ul institutiei.

  In prognoza de primavara, institutia estima o crestere economica de 3,3% pentru acest an.

  Potrivit CNP, produsul intern brut nominal va fi de 704 miliarde lei (158,3 miliarde de euro) in 2015.

  CNP a revizuit, de asemenea, in urcare cu ,7 puncte procentuale, prognoza privind avansul economiei in 2016, PIB urmand sa creasca cu 4,1%.

  In ceea ce priveste consumul gospodariilor, acesta este asteptat sa creasca cu 4,5%, in acest an, si cu 4,4% in 2016, iar cel al administratiei publice cu 2% in 2015 si cu 3% anul viitor.

  Formarea bruta de capital fix (investitii — n.r.) este de asteptat sa urce cu 7,6% in acest an si cu 6,2% in 2016.

  Importurile vor continua sa creasca mai mult decat exporturile, balanta comerciala in acest an fiind asteptata sa se inchida pe un deficit de 6,9 miliarde de euro in acest an si de 7,9 miliarde de euro in 2016.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-19 :: Titlu: Cursul valutar din 18 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 18 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4211 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0056 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8638 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0481 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.041 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0284 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0379 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0013 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2013 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-19 :: Titlu: Monitorul Oficial din 18 septembrie 2015

  In data de 18 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 702/2015 - M. Of. 702/2015 [M. Of. 702 / 18 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 703/2015 - M. Of. 703/2015 [M. Of. 703 / 18 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 704/2015 - M. Of. 704/2015 [M. Of. 704 / 18 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-18 :: Titlu: Cursul valutar din 17 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 17 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4267 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0028 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9119 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0243 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0694 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0047 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0366 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0039 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2015 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-18 :: Titlu: Monitorul Oficial din 17 septembrie 2015

  In data de 17 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 700/2015 - M. Of. 700/2015 [M. Of. 700 / 17 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 701/2015 - M. Of. 701/2015 [M. Of. 701 / 17 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-18 :: Titlu: Ordin al ministrului Educatiei: Evaluarea nationala va avea loc intre 27 si 29 iunie

  Inscrierea elevilor de clasa a VIII-a la evaluarea nationala se va face intre 15 si 17 iunie, iar cursurile se vor incheia pe 17 iunie, potrivit unui ordin al ministrului Educatiei.

  Prima proba, cea la limba si literatura romana, va fi sustinuta pe 27 iunie, iar elevii apartinand minoritatilor nationale vor sustine proba la limba si literatura materna pe 28 iunie.

  Ultima proba a evaluarii nationale — cea la matematica — va avea loc pe 29 iunie, iar rezultatele vor fi afisate pe 1 iulie pana la ora 16,00 si in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatiile pana la ora 20,00.

  Rezolvarea acestora se va face intre 2 — 4 iulie, iar rezultatele finale dupa contestatii vor fi facute publice pe 5 iulie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-18 :: Titlu: Aproape 157.000 de autoturisme second-hand, inmatriculate in Romania, in primele opt luni (DRPCIV)

  Inmatricularile de autoturisme second-hand au inregistrat, in Romania, o crestere de 12,67%, in primele opt luni ale anului in curs, pana la 156.885 unitati, comparativ cu aceeasi perioada din 2014, cand numarul acestora s-a situat la 139.244 de unitati, potrivit statisticii Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/, consultata de AGERPRES.

  Datele citate releva, de asemenea, ca, la nivelul lunii august 2015, au fost inmatriculate 21.693 de autoturisme rulate, mai multe cu 8,27% fata de august, anul trecut, cand s-au consemnat 20.036 unitati.

  Marca auto second-hand preferata a romanilor ramane, in continuare, Volkswagen, cu 44.811 unitati inmatriculate din ianuarie pana in august 2015, in crestere cu 14,47% fata de aceeasi perioada din 2014. Topul preferintelor continua cu: Opel (27.041 unitati, +8,25%), Ford (18.206 unitati, +11,03%), BMW (11.113 unitati, +22,96%), Audi (10.913 unitati, +18,66%), Skoda (7.314 unitati, +17,93%), Renault (6.534 unitati, +16,76%), Mercedes-Benz (5.882 unitati, +10,54%) si Fiat (3.538 unitati,—14,38%).

  Pe de alta parte, in categoria autoturismelor noi inmatriculate in Romania, in primele opt luni, s-au inregistrat 51.087 de unitati, in crestere cu 11,05% fata de intervalul ianuarie — august 2014, cand se consemnasera 46.003 unitati.

  La nivelul lunii august 2015, s-au consemnat 7.362 de autoturisme noi, mai multe cu 14,85% fata de luna corespunzatoare din anul precedent, cand au fost consemnate 6.410 unitati.

  Datele oficiale ale DRPCIV releva faptul ca, la sfarsitul anului 2014, parcul auto national din Romania ajunsese la 6.270.615 unitati, in crestere cu 4,77% fata de aceeasi perioada din 2013, cand numarul acestora era de 5,98 milioane de exemplare.

  Din numarul total de vehicule care circulau pe drumurile nationale la finele anului trecut, 4.905.630 de unitati erau autoturisme, iar peste 2,92 milioane dintre acestea aveau o vechime mai mare de 12 ani. De asemenea, 3.159.717 de autoturisme aveau motoare pe benzina, in timp ce 1.741.099 de unitati erau pe motorina.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-17 :: Titlu: Niculae Havrilet (ANRE): Estimam ca pretul gazului se va reduce cu pana la 10%, de la 1 iulie 2016

  Pretul gazelor ar putea sa scada, de la 1 iulie 2016, cu pana la 10%, ca urmare a evolutiei internationale a tarifelor, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.

  "Pe moment, asa cum a evoluat consumul in Romania, este suficienta productia de gaze din intern. Dar, pentru perioada de iarna, noi am estimat ca din punct de vedere al sigurantei sa stabilim un minim de 3% care sa fie importat pentru consumatorii casnici. Pretul gazului la nivel international a inceput sa scada, fiind legat de pretul titeiului, ceea ce ne face sa credem ca anul viitor o sa ne intalnim pe piata cu preturi mult mai mici decat cele care sunt in acest moment. Estimam ca de la 1 iulie (2016 — n. r.), pretul gazului, deci ne referim doar la pretul gazului din cadrul facturii, nu si la celelalte preturi asociate, poate sa scada pana la 10%", a afirmat Nicolae Havrilet, la o conferinta pe teme energetice.

  Potrivit acestuia, pretul unui MW se va reduce cu 13 lei, de la 130 de lei, cat este in prezent.

  'Au existat cresteri de preturi in ultimii ani, determinate de procesul de liberalizare. Noi am creat un sistem de asa numit an gazier (...) si vom discuta despre noul pret in care estimam evolutia evenimentelor din piata energetica — aici ma refer in primul rand la faptul ca productia de energie electrica din gaze naturale a scazut, pentru ca au fost aduse in piata surse regenerabile de energie. In ultimii ani, pretul a evoluat in sens crescator, pentru ca preturile au fost reglementate, prin liberalizare ele se duc spre zona de piata libera, ceea ce a dus la o aliniere la preturile internationale, care erau mult mai mari acum 4-5 ani. Acum, aceasta descrestere va intra benefic si in zona consumatorului din Romania", a adaugat Havrilet.

  Seful ANRE a precizat ca ieftinirea are legatura cu evolutia pretului international al gazelor si nu cu faptul ca anul viitor vor avea loc alegeri.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-17 :: Titlu: Eurostat: Slovacia si Romania au inregistrat cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii din UE, in iulie 2015

  Slovacia si Romania au avut cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii din toate statele membre ale Uniunii Europene in iulie 2015 comparativ cu perioada similara din 2014, arata datele prezentate joi de Oficiul european de Statistica (Eurostat).

  La nivelul Uniunii Europene, lucrarile de constructii au urcat in iulie cu 2,3%, iar in zona euro s-a inregistrat un avans de 1,8%.

  In randul statelor membre, lucrarile de constructii au inregistrat cele mai mari cresteri in Slovacia (23,4%), Romania (15,1%) si Cehia (14,1%) iar cele mai semnificative scaderi au fost in Slovenia (minus 14%), Franta (minus 3%) si Marea Britanie (minus 2,3%).

  In iulie 2015, comparativ cu luna precedenta, lucrarile de constructii au inregistrat o crestere de ,7% in Uniunea Europeana si de 1% in zona euro.

  In randul statelor membre, lucrarile de constructii au inregistrat cele mai mari cresteri in Suedia (4,2%), Germania (3,2%), Polonia (2,2%), Cehia (1,9%) si Romania (1,4%) iar cele mai mari scaderi au fost in Ungaria (minus 3%), Slovenia (minus 2,8%) si Marea Britanie (minus 1,3%).
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-17 :: Titlu: CSM sesizeaza IJ pentru verificari in legatura cu eliberarea detinutilor care au scris carti

  Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Inspectiei Judiciare pentru efectuarea de verificari in legatura cu modul de aplicare a dispozitiilor privind eliberarea conditionata a detinutilor care au scris carti, precum si sesizarea Ministerului Justitiei pentru modificari legislative.

  "Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat: sesizarea Ministerului Justitiei cu propunerea de a include in Regulamentul de aplicare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal aspectele retinute in concluziile punctului de vedere al DLDC, cu observatiile Comisiei; sesizarea Inspectiei Judiciare pentru efectuarea unui control tematic cu privire la modul de aplicare a dispozitiilor art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 de catre judecatorii de supraveghere a privarii de libertate si instantele de judecata, eventualele probleme intampinate, precum si pentru identificarea masurilor care se impun a fi adoptate", se arata in solutia CSM.

  Consiliul si-a insusit marti punctul de vedere al Directiei Legislatie, Documentare si Contencios cu privire la propunerea de modificare a art. 96 din Legea 254/2013 si observatiile formulate de Comisia nr. 1 a CSM, referitoare la verificarea cunostintelor de tehnoredactare ale persoanei private de libertate, pentru situatia in care aceasta urmeaza sa-si tehnoredacteze personal lucrarea cu caracter stiintific; declaratia persoanei private de libertate in sensul ca este autorul lucrarii cu caracter stiintific; declaratia privind faptul ca editorul este persoana juridica romana sau straina, dar cu practica in publicarea de lucrari stiintifice, legal constituita, avand prevazut in obiectul de activitate editarea de lucrari stiintifice.

  De asemenea, CSM a decis si efectuarea unui studiu de drept comparat de catre Directia afaceri europene, relatii internationale si programe in ceea ce priveste existenta in legislatiile altor state a posibilitatii de liberare conditionata in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate.

  Persoanele aflate in detentie au scris 157 de carti de la inceputul anului 2014 si pana in iunie 2015, in vederea reducerii pedepsei si eliberarii conditionate, potrivit unor informatii transmise de Administratia Nationala a Penitenciarelor la solicitarea AGERPRES.

  Numarul cartilor scrise in penitenciare a crescut fata de anii anteriori, conform statisticilor ANP, care arata ca in anii 2012 si 2013 au fost redactate 97 de lucrari de catre persoane private de libertate.

  Conform Legii privind executarea pedepselor, art. 96, lit.f, "in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica publicata sau inventie si inovatie brevetate".

  Dupa ce in presa s-a semnalat ca anumite lucrari scrise in penitenciar ar fi plagiate, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, anunta recent ca exista mai multe propuneri de modificare a Legii privind executarea pedepselor. Scopul acestor schimbari legislative este, adauga el, de a aduce clarificari referitoare la ce inseamna caracterul stiintific al unor astfel de carti.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-17 :: Titlu: Letonia, Romania si Bulgaria, pe primele locuri in UE la cresterea costurilor cu forta de munca, in T2

  Letonia, Romania si Bulgaria au inregistrat cea mare crestere a costului total al fortei de munca din randul statelor membre ale Uniunii Europene, in trimestrul doi din 2015 comparativ cu perioada similara din 2014, conform datelor publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

  In perioada aprilie — iunie 2015, costul total al fortei de munca a urcat cu 1,9% in Uniunea Europeana si cu 1,6% in zona euro. Cele mai mari cresteri au fost raportate in Letonia (7,9%), Romania (7,7%), Bulgaria (6,8%), Estonia (5,5%) si Lituania (4,3%). Singurele state UE in care costul orar al fortei de munca a scazut in trimestrul doi din acest an au fost Grecia (minus 2,9%), Cipru (minus 1,2%) si Italia (minus ,4%).

  Avansul costurilor cu forta de munca in Romania in perioada aprilie — iunie 2015 se datoreaza in principal cresterii costului orar al fortei de munca in industrie si servicii, cu 7,9% si, respectiv, 7,6%. In sectorul constructiilor, Romania a inregistrat un avans de 5,8% al costului orar al fortei de munca.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-17 :: Titlu: Stratan (ROPEPCA): Noua lege a redeventelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017; marirea redeventelor ar fi catastrofala pentru industrie

  Noua lege a redeventelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017, in conditiile in care pana la finalul anului, tehnic, nu se mai pot face demersurile necesare in acest sens, a declarat miercuri presedintele ROPEPCA, Artur Stratan, subliniind ca nivelul redeventelor ar trebui sa ramana neschimbat pentru a furniza un 'balon de oxigen' industriei de petrol si gaze, iar in caz contrar, o astfel de masura ar fi "catastrofala" pentru industrie.a

  "Estimam ca noua lege a redeventelor ar putea intra in vigoare abia de la 1 ianuarie 2017. Pana la sfarsitul anului nu credem sa se mai intample ceva pentru ca mai sunt doar cateva luni — si nu vedem cum ar fi tehnic posibil ca ministerul sa reuseasca o consultare publica cu mediul de afaceri, cu industria si cu asociatia noastra, sa circule un draft pentru consultare publica postat pe site-ul ministerului timp de 30 de zile, dupa care sa primeasca feedback de la mediul de afaceri si sa realizeze un draft final pe care sa il aproble in Parlament. Deci, pana la sfarsitul anului, nu preconizam sa se poata obtina asa ceva din partea Guvernului. Ideal ar fi ca o schimbare a redeventelor sa fie introdusa incepand cu 1 ianuarie a oricarui an, pentru ca este foarte dificil in timpul anului de schimbat modalitatea de calcul si toate registrele contabile ale unei companii operatoare din sectorul de petrol si gaze", a mentionat Artur Stratan, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA).

  Acesta a adaugat ca nu stie care va fi propunerea finala, pentru a face simulari la nivel de fiecare companie. "In timpul dialogului, noi am fost impotriva maririi acestor redevente. Am sugerat ca aceste redevente sa ramana la nivelul actual pentru a furniza un balon de oxigen industriei de petrol si gaze. Mai mult de atat, chiar am militat pentru scaderea nivelului de redevente, in special pentru zacamintele marginale pentru a permite prelungirea vietii de exploatare cu inca cativa ani", a mai spus presedintele ROPEPCA.

  Artur Stratan sustine ca daca redeventele se maresc "consecintele vor fi catastrofale pentru industrie pentru ca un nivel marit al redeventelor nu inseamna altceva decat scurtarea vietii de exploatare a unui zacamant".

  "Redeventa se calculeaza nu la nivel de companie, deci operatiunile nu sunt cumulate, redeventa se calculeaza si se plateste la nivel de zacamant. In clipa in care, in baza unei redevente marite eficienta economica ajunge la zero sau trece pe pierdere, acel zacamant va fi inchis. Inchiderea unui zacamant ar trebui sa reprezinte o catastrofa pentru Guvern pentru ca, in clipa in care un zacamant nu mai produce deja, nu se mai produc taxe la bugetul de stat. Se pierde si taxa pe profit si cash flow-ul din TVA, redeventele, plus celelalte taxe aditionale", a adaugat presedintele ROPEPCA.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-17 :: Titlu: Cursul valutar din 16 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 16 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4239 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0044 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9362 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0283 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0647 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0358 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0405 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0085 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2014 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-17 :: Titlu: Monitorul Oficial din 16 septembrie 2015

  In data de 16 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 698/2015 - M. Of. 698/2015 [M. Of. 698 / 16 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 699/2015 - M. Of. 699/2015 [M. Of. 699 / 16 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-16 :: Titlu: ANAF a cheltuit 1 leu la 100 de lei colectati, in prima jumatate a anului; cheltuielile institutiei au scazut cu 4,6%

  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) cheltuie 1,02 lei la 100 de lei colectati iar in prima jumatate a acestui an cheltuielile institutiei s-au redus cu 4,59%, se arata intr-un comunicat al ANAF remis, miercuri, AGERPRES.

  "Efectele reformei institutionale a ANAF, demarata in aprilie 2013, aduc modificari pozitive si in ceea ce priveste cheltuielile totale si cheltuielile de personal, care inregistreaza un trend descrescator, in raport cu veniturile atrase.

  Astfel, cresterea colectarii in 2015 cu 4,37 miliarde de lei peste programul de incasari prevazut la 6 luni si cu 7,78 miliarde de lei fata de primele 6 luni din 2014 a fost realizata fara a angaja cheltuieli suplimentare, inregistrand chiar o scadere de 4,59% a acestora
  ", se arata in documentul citat.

  La inceputul acestei luni, presedintele ANAF, Gelu Diaconu, anunta ca i-a propus premierului Victor Ponta o formula de reorganizare a institutiei prin constituirea unui corp de specialisti care sa preia de la presedinte rolul de coordonare a politicilor si strategiei ANAF, cu scopul de a consolida autonomia decizionala a institutiei.

  "De aceea, propunerea mea a vizat constituirea unui board de specialisti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, pe care il vom adapta, fireste, cadrului legislativ autohton si care va coordona politicile si strategia ANAF, in locul unei singure persoane, respectiv in locul presedintelui ANAF.

  Pentru a finaliza reforma profunda a institutiei pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului, in aprilie 2013, consider ca aceasta solutie de management, care distanteaza ANAF de posibilele influente poltice, este singura varianta reala si profesionista
  ", declara Diaconu.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-16 :: Titlu: Guvernul a aprobat Strategia nationala privind imigratia pentru perioada 2015-2018

  Guvernul a aprobat, miercuri, Strategia nationala privind imigratia pentru perioada 2015-2018 si Planul de actiune pe anul in curs, documente considerate a fi "inca o etapa pe care Romania o parcurge in cadrul eforturilor de modernizare a procesului de gestionare a imigratiei pe teritoriul national", potrivit unui comunicat de presa remis AGERPRES.

  Sursa citata arata ca strategia are ca scop gestionarea eficienta a fenomenului imigratiei, incluzand obiective strategice generale, obiective specifice si directii de actiune care reflecta politicile stabilite la nivel european, adaptate la realitatile nationale.

  "Pentru urmatorii patru ani, se va urmari gestionarea eficienta a imigratiei, sub toate aspectele sale, respectiv prin: remedierea lacunelor in materie de competente specifice si prin atragerea lucratorilor inalt calificati, o abordare mai robusta a imigratiei ilegale si readmisiei, inclusiv o cooperare mai buna cu tarile terte, protejarea celor care au nevoie de ajutor printr-o politica ferma in domeniul azilului", precizeaza comunicatul mentionat.

  In ceea ce priveste azilul, autoritatile urmaresc asigurarea unui acces mai bun la azil a persoanelor care au nevoie de protectie, o mai buna calitate a conditiilor de primire si decizii mai rapide si mai fiabile in acest domeniu.

  "Avand in vedere problemele cu care s-au confruntat statele din imediata vecinatate a Romaniei, se au in vedere masuri pentru gestionarea unitara si coerenta a situatiilor determinate de posibila aparitie a unui aflux de imigranti ilegali pe teritoriul Romaniei, generat de situatii de criza de natura politica, sociala, economica sau militara. (...) Autoritatile romane vor contribui la crearea unui sistem de admitere flexibil, dar, in acelasi timp, vor acorda o atentie deosebita cetatenilor proveniti din statele cu potential migrationist sau care pot aduce atingere sigurantei nationale", adauga sursa amintita.

  Strategia identifica o serie de factori care pot influenta imigratia si azilul, printre care mentinerea situatiei conflictuale din Siria, reactivarea conflictului din Irak, mentinerea unei situatii instabile in zonele limitrofe Romaniei (Ucraina, Transnistria), perpetuarea si cresterea in intensitate a conflictului armat israeliano — palestinian.

  Pe de alta parte, documentul fixeaza si cateva obiective strategice generale legate de imigratie, cum ar fi: promovarea migratiei legale, controale mai riguroase a legalitatii sederii cetatenilor statelor terte pe teritoriul Romaniei si aplicarea corespunzatoare a masurilor de indepartare si a masurilor restrictive, imbunatatirea sistemului national de azil.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Curtea Constitutionala :: Data: 2015-09-16 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 351 din 7 mai 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 433/2015 a fost publicata Decizia nr. 351 din 7 mai 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor OUG 82/2013 pentru modificarea Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii acesteia sustin, in esenta, ca atat Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cat si Garda Financiara sunt institutii fundamentale ale statului, intrucat aceste autoritati publice functioneaza in subordinea Guvernului si, respectiv, a Ministerului Finantelor Publice. Astfel, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.82/2013 vizeaza institutii si autoritati publice din subordinea Guvernului si, respectiv, a Ministerului Finantelor Publice, autoritati prevazute la art.116—117 din Constitutie.

  De asemenea, este invocata jurisprudenta Curtii Constitutionale referitoare la institutiile fundamentale ale statului.

  Apreciaza ca modificarea, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.82/2013, a dispozitiilor art.99 alin.(5) si (6) din Legea nr.188/1999, afecteaza statutul functionarilor publici si are drept rezultat incalcarea obiectului propriu de reglementare al legii, astfel cum acesta este definit la art.1 alin.(1), ceea ce este inadmisibil. Astfel, in acord cu jurisprudenta instantei constitutionale, o asemenea modificare contravine art.1 alin.(5) din Constitutie, referitor la calitatea legii. Arata ca, in acelasi sens, art.52 din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.260 din 21 aprilie 2010, prevede ca dispozitiile generale cuprind prevederi care orienteaza intreaga reglementare, determina obiectul si principiile acesteia.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Pavel Roman, Filimon Ioan Tamas, Raul-Cristian Burac, Ioan Dan, Cosmin Adrian Sora si Sorin-Marcel Cirti in Dosarul nr.1.077/30/2014 al Tribunalului Timis — Sectia de contencios administrativ si fiscal si constata ca dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.82/2013 pentru modificarea Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici sunt neconstitutionale.

  Textul integral: Decizia Curtii Constitutionale nr. 351 din 7 mai 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-16 :: Titlu: Cursul valutar din 15 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 15 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4195 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0025 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9079 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0118 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0289 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0038 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.032 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0118 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2012 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-16 :: Titlu: Monitorul Oficial din 15 septembrie 2015

  In data de 15 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 694/2015 - M. Of. 694/2015 [M. Of. 694 / 15 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 695/2015 - M. Of. 695/2015 [M. Of. 695 / 15 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 696/2015 - M. Of. 696/2015 [M. Of. 696 / 15 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 697/2015 - M. Of. 697/2015 [M. Of. 697 / 15 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-15 :: Titlu: Constantin: Impozitul de 5% pe dividende s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2016, pentru ca are impact bugetar abia in 2017

  Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% ar putea sa se aplice inca din anul 2016, avand in vedere ca impactul bugetar se va resimti abia in 2017, insa decizia va fi luata la nivelul coalitiei de guvernare, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta pe teme de fiscalitate.

  "Este o masura care nu are impact bugetar in 2016, ci abia in anul 2017. Ca atare, cred ca putem sa o aplicam de la 1 ianuarie 2016. Cred ca nu ar fi niciun fel de risc din acest punct de vedere. Credem ca are toate sansele sa treaca, dar nu este decizia mea, ci este decizia coalitiei de guvernare", a explicat Daniel Constantin.

  Scaderea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, care trebuia sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, a fost amanata pentru 1 ianuarie 2017, in urma trimiterii actului normativ in Parlament de presedintele Romaniei spre reexaminare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-15 :: Titlu: DRPCIV: Peste 10.000 de autovehicule noi inmatriculate in Romania, in august; numarul autoturismelor, in crestere cu aproape 15%

  Numarul inmatricularilor de autovehicule noi a crescut, in august, cu 18,36%, pana la 10.043 de unitati, comparativ cu aceeasi luna din 2014, arata datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/, date marti publicitatii.

  Potrivit sursei citate, in august 2015, din totalul de vehicule noi inmatriculate, 7.362 de unitati au fost reprezentate de autoturisme, in crestere cu 14,85% fata de luna corespunzatoare din 2014, cand erau consemnate 6.410 unitati.

  In ceea ce priveste marcile preferate de soferii romani, in august, Dacia s-a mentinut pe prima pozitie, cu 2.450 unitati, in crestere cu 16% fata de august 2014, in timp ce Volkswagen s-a clasat pe locul secund, cu 814 unitati (+28,59%), urmat de Skoda, cu 635 unitati (+ 7,08%) si Ford, cu 485 unitati (—7,44%).

  Statistica DRPCIV arata, totodata, ca, in privinta celor mai putin inmatriculate masini, se regasesc: Jaguar (9 unitati), Lexus (5), Subaru (4), Alfa Romeo (2 unitati), Ferrari, Infiniti, Maserati, Mercedes-AMG, SsangYong si Tesla Motors (cate o unitate).

  La majoritatea categoriilor de autovehicule nou inmatriculate s-au consemnat procentaje pozitive in august 2015, comparativ cu aceeasi luna din anul anterior, dupa cum urmeaza: autobuze si microbuze (414 unitati, + 187,50%), autovehicule cu destinatie speciala (59 de unitati, + 75,53%), autovehicule transport marfuri (1.149 unitati, + 23,81%), autoturisme (7.362 unitati, + 14,85%), mopede/motociclete (134 unitati, + 12,61%), semiremorci (189 unitati, + 11,18%) si remorci (723 unitati, + 11,06%),

  Singurul segment unde s-a consemnat o scadere a numarului de inmatriculari noi a fost cel al tractoarelor, respectiv 13 unitati (—55,17% fata de august 2014).

  La nivelul primelor opt luni ale anului in curs, numarul autoturismelor nou inmatriculate in Romania a ajuns la 51.087 unitati, in crestere cu 11,05% fata de intervalul ianuarie — august 2014, cand se consemnasera 46.003 unitati.

  Datele oficiale ale Directiei de Inmatriculari releva faptul ca, la sfarsitul anului 2014, parcul auto national din Romania ajunsese la peste 6,27 milioane de unitati, in crestere cu 4,77% fata de 2013, cand acesta numara 5,98 milioane de exemplare.

  Din numarul total de vehicule care circulau pe drumurile nationale la finele anului trecut, aproape 4,91 milioane de unitati erau autoturisme, iar peste 2,92 milioane dintre acestea aveau o vechime mai mare de 12 ani. De asemenea, 3,16 milioane de autoturisme aveau motoare pe benzina, in timp ce aproape 1,74 milioane unitati erau pe motorina.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-15 :: Titlu: MJ propune ca arestatii si detinutii fara resurse financiare sa fie scutiti de taxa de timbru pentru actele de identitate

  Ministerul Justitiei propune ca persoanele aflate in arest sau in detentie si care nu au resurse financiare sa fie scutite de plata taxei extrajudiciare de timbru pentru eliberarea actelor de identitate, fiind identificati in acest sens aproape 3.800 de detinuti.

  MJ a lansat luni in dezbatere publica proiectul de lege pentru completarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru.

  In nota de fundamentare se arata ca persoanele care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, unei masuri educative privative de libertate, respectiv persoanele aflate in arest preventiv in unitatile sistemului administratiei penitenciare, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale pot exercita dreptul la vot prin intermediul unor urne speciale in interiorul locului de detinere, numai in baza unui act de identitate valabil.

  Pentru sustinerea reglementarii este invocat articolul conform caruia "Tratamentul nu trebuie sa puna accentul pe excluderea detinutilor din societate, ci dimpotriva, pe faptul ca ei continua sa faca parte din ea. In acest scop, trebuie recurs, in masura posibilului, la cooperarea organismelor comunitatii pentru a ajuta personalul locului de detinere in sarcina sa, de reclasare a detinutilor. Trebuie sa se faca demersuri in vederea salvgardarii, in masura compatibila cu legea si pedeapsa de executat, a drepturilor referitoare la interesele civile, beneficiul drepturilor sigurantei sociale si a altor avantaje sociale ale detinutilor".

  "Tinand cont de situatia speciala in care se regaseste aceasta categorie de alegatori, administratiile locurilor de detinere au obligatia sa asigure acestora toate conditiile pentru exercitarea in mod liber a dreptului la vot. (...) Avand in vedere situatia de exceptie a persoanelor private de libertate reglementata in art. 41 alin. (2) din OUG 97/2005, prevederile art. 76 alin. (3) din Legea 254/2013, precum si faptul ca multe persoane private de libertate nu dispun de resurse financiare in cont pentru a putea achita cheltuielile aferente eliberarii actelor de identitate (cheltuieli de producere si eliberare, taxa extrajudiciara de timbru, cheltuieli pentru fotografii, eventuale cheltuieli suplimentare pentru eliberarea in prealabil a actelor de stare civila necesare emiterii cartilor de identitate s.a.) se impune initierea unor demersuri de catre autoritatile si institutiile competente ale statului, prin care sa se solutioneze problematica intrarii in legalitate a tuturor persoanelor aflate in custodie, cu acte de identitate expirate", mentioneaza initiatorul proiectului.

  MJ arata ca, din efectivul total de 30.192 detinuti aflati in unitatile penitenciare la 29 decembrie 2014, au fost identificati 5.709 detinuti fara acte de identitate sau care le au expirate.

  "Numarul total al persoanelor private de libertate care nu dispun de resurse financiare in cont, aflandu-se in imposibilitatea de a achita cheltuielile aferente actelor de identitate, este 3.775. Costurile totale necesare eliberarii actelor de identitate pentru aceste persoane sunt estimate la 42.595 lei. Din 25.447 persoane private de libertate cu drept de vot, 3.521 nu poseda acte de identitate sau poseda acte de identitate a caror valabilitate este expirata. Costurile la care se ridica eliberarea actelor de identitate pentru persoanele custodiate de unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor, care au drept de vot, dar nu dispun de mijloace financiare in cont, sunt estimate la 29.087,5 lei", se mai spune in document.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-15 :: Titlu: Cursul valutar din 14 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 14 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.417 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0011 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.8961 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0227 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0251 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.022 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0202 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0088 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2011 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-15 :: Titlu: Monitorul Oficial din 14 septembrie 2015

  In data de 14 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 692/2015 - M. Of. 692/2015 [M. Of. 692 / 14 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 693/2015 - M. Of. 693/2015 [M. Of. 693 / 14 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-14 :: Titlu: Daniel Constantin: Incercam sa eliberam de marti adeverinte fermierilor din sectorul vegetal, pentru obtinerea de credite-punte

  Fermierii din sectorul vegetal ar putea obtine in cursul acestei saptamani adeverintele necesare pentru a accesa credite-punte, pe baza unei intelegeri pe care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura o are cu sistemul bancar si cu fermierul, a anuntat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

  'Ca in fiecare an, incercam sa venim cat mai repede posibil — adica dupa ce vom termina cel putin controalele administrative — cu acele adeverinte pe care le eliberam si de care beneficiaza in special fermierii mari. Aceste adeverinte pot fi utilizate pana in momentul in care se plateste subventia — conform regulamentului european — plata pe suprafata si subventia de la bugetul de stat. Fermierii pot merge la banci si pot contracta credite-punte, pe baza unei intelegeri pe care APIA o are cu sistemul bancar si cu fermierul.

  Incercam de maine, saptamana aceasta, sa eliberam acele adeverinte pe care le-au solicitat. Conditiile le vom prezenta in momentul in care lucrurile vor fi definitive sub aspectul acelui protocol tripartit, pe care il semnam cu bancile, si al controalelor. Deocamdata, nu se stie procentul care va fi pe adeverinte', a spus Daniel Constantin, la conferinta PRIA Agriculture.

  Potrivit acestuia, se incearca plata in avans, in conditiile unui an mai dificil din punct de vedere agricol.

  'Cel mai important lucru este acela ca incercam si in acest an sa platim in avans, dar este un an mai dificil. Toti ministrii agriculturii din cele 28 de state membre (ale Uniunii Europene — n. r.) au solicitat Comisiei Europene sa putem sa platim fara controlul pe teren. Sper ca maine, la reuniunea Consiliului, sa avem acest accept si sa venim cu o plata in avans, care sa fie undeva intre 50 si 70%, deci o plata mai mare.

  Am salutat si propunerea fermierilor, care au spus ca ar fi mai bine ca agricultorii care au fost afectati de seceta sa primeasca 70%, iar restul sa primeasca 50 — 60%, in functie de fondurile disponibile
  ', a precizat ministrul Agriculturii.

  Acesta a mentionat, totodata, ca efortul bugetar este urias, fiind identificate 850 de milioane de euro care pot fi platite la sfarsitul lunii octombrie.

  'Eu am identificat 850 de milioane de euro pe care le putem plati la sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie, astfel incat sa facem o infuzie de capital catre fermieri, pentru ca acestia sa poata sa-si continue activitatea agricola. Cele 850 de milioane de euro sunt bani pe care-i imprumutam de la Ministerul de Finante, prin Trezoreria Statului, si pe care-i returnam atunci cand banii vor veni de la Comisia Europeana, peste doua luni de zile.

  De aceea spun ca efortul va fi urias pe bugetul de stat. In afara de cei 850 de milioane de euro, cautam solutii astfel incat sa acoperim in luna noiembrie si decembrie avansul pe care vrem sa il platim pentru fermierii afectati de seceta. Acolo, deocamdata, nu putem avea o suma, dar dupa estimarile mele e vorba de mai bine de 500 de milioane de lei. Este o suma uriasa, deoarece anul acesta despagubirile pot ajunge pana la 400 de lei pe hectar, pe fondul unor pierderi mai mari ca in 2012. In acest an, si fermele mari sunt afectate de seceta, care investesc foarte mult in zona de tehnologie.

  Avem estimari in legatura cu suprafata afectata de seceta, dar nu pot deocamdata sa dau suprafete, pentru ca s-ar reflecta in cantitatea totala si dupa aceea ar putea influenta pretul. Trebuie sa lasam piata sa decida pretul si nu prin prognoze pe care noi sa le facem sa avem influente sau interferente
  ', a subliniat seful de la Agricultura.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-12 :: Titlu: Guvernul infiinteaza Directia generala de administrare a marilor contribuabili, in subordinea presedintelui ANAF

  Guvernul infiinteaza Directia generala de administrare a marilor contribuabili ca organ fiscal cu personalitate juridica si buget propriu, in subordinea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), reiese dintr-un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

  Conform notei de fundamentare a actului normativ, aceasta masura a fost recomandata, printre altele, si de catre Fondul Monetar International, in Raportul intocmit in luna august 2015.

  In plus, hotararea prevede organizarea si functionarea in cadrul aparatului propriu al ANAF a Directiei de executare silita cazuri speciale, precum si a structurilor teritoriale subordonate organelor fiscale, cu atributii in coordonarea si monitorizarea modalitatilor de executare silita, inclusiv a valorificarii bunurilor sechestrate prin modalitatile prevazute de lege, precum si a aplicarii masurilor asiguratorii, potrivit legii.

  Pe de alta parte, Directia verificari fiscale care gestioneaza programul de crestere a conformarii voluntare a persoanelor cu venituri mari se reorganizeaza la nivel de directie generala, sub denumirea Directia generala control venituri persoane fizice.

  Numarul total de posturi alocat Agentiei Nationale de Administrare Fiscala va fi suplimentat cu 1.000 posturi, justificat, in principal, de volumul activitatii de executare silita pentru care se constituie si structura noua de executare silita cazuri speciale, deficitul de personal de la nivelul altor directii, si alte operatiuni care necesita personal suplimentar.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-12 :: Titlu: Noul Cod Fiscal, publicat in Monitorul Oficial

  Noul Cod Fiscal, publicat in Monitorul Oficial, prevede reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20% incepand de anul viitor, aplicarea unei cote speciale de 5% pentru carti, manuale, ziare, reviste, competitii sportive, evenimente culturale, dar si o serie de majorari de taxe, precum impozitul pe locuintele detinute de persoane fizice, dar folosite in scop comercial.

  Actul normativ stipuleaza si eliminarea taxei pe constructiile speciale si a supra-accizei la carburanti, insa nu din 2016, ci din 2017.

  ?i reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% s-a amanat pentru 1 ianuarie 2017, in varianta initiala termenul fiind 1 ianuarie 2016. Insa, impozitul nu se aplica pentru dividendele platite de o firma alteia, daca cea din urma detine la prima mai mult de 10% din capitalul social pe o perioada mai mare de 1 an.

  In cazul microintreprinderilor, impozitul pe venit va fi de 3%, iar pentru o firma nou infiintata, cu cel putin un angajat, cota de impozit va fi de 1% pentru primele 24 de luni de activitate, daca asociatii sau actionarii nu au mai detinut titluri financiare la alte persoane juridice.

  Impozitul pe profit ramane la 16%, desi initial se propusese reducerea la 14% de la 1 ianuarie 2019. In cazul firmelor care desfasoara activitati din domeniul barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, impozitul va fi de 16%, dar nu mai putin de 5% din totalul veniturilor realizate.

  In ceea ce priveste scutirea de impozit pe profitul reinvestit, aceasta ramane valabila pana la finalul anului 2006, asa cum era prevazut in momentul acordarii facilitatii.

  Reducerea contributiilor sociale a fost eliminata din Codul Fiscal, desi initial erau prevazute scaderi atat la angajat, cat si la angajator, mai intai din 2017, apoi din 2018.

  Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se retine prin stopaj la sursa, cota de cheltuieli forfetare creste de la 20% la 40%. Aceste venituri scapa si de plata contributiei de asigurari de sanatate, in 2016, daca persoana respectiva realizeaza si alte venituri supuse deja contributiei la sanatate, cum ar fi veniturile din salarii. Nici pentru veniturile din dividende nu se datoreaza asigurari de sanatate, in 2016, daca cel care le primeste realizeaza alte venituri supuse contributiilor sociale.

  La impozitarea cladirilor intervin modificari importante. In primul rand, procentele de impozitare pentru cladirile rezidentiale sunt cuprinse intre ,08% si ,2%, valoarea aplicabila intr-un an fiind stabilita de consiliul local. In plus, se vor impozita diferentiat locuintele in functie de scopul in care sunt folosite. Pentru locuintele folosite in scop comercial (sediu de firma, locul in care isi desfasoara activitatea o persoana fizica ce practica o activitate independenta sau este sediul declarat pentru un PFA), impozitele stabilite de primarie sunt cuprinse intre ,2% si 1,3%.

  La accize se pastreaza structura produselor accizabile existente si in 2015.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-12 :: Titlu: Cursul valutar din 11 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 11 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4159 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0063 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9188 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0377 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0471 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.037 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0114 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0343 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.201 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0003 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-12 :: Titlu: Monitorul Oficial din 11 septembrie 2015

  In data de 11 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 689/2015 - M. Of. 689/2015 [M. Of. 689 / 11 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 690/2015 - M. Of. 690/2015 [M. Of. 690 / 11 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 691/2015 - M. Of. 691/2015 [M. Of. 691 / 11 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-11 :: Titlu: Guvern: Peste 362.500 de liceeni din clasele terminale vor beneficia de decontarea manualelor in limita a 55 de lei

  Peste 362.500 de elevi aflati in anul scolar 2015-2016 in ciclul superior al invatamantului liceal de stat in clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a vor beneficia de decontarea cheltuielilor pentru achizitionarea de manuale scolare in limita a 55 de lei pentru fiecare elev, stabileste o Hotarare aprobata miercuri de Guvern.

  Potrivit unui comunicat de presa transmis AGERPRES de catre Guvern, masura are scopul sa contribuie la cresterea calitatii procesului educational prin accesul elevilor din ciclul liceal superior la resurse educationale, ceea ce se va reflecta cu siguranta si la nivelul rezultatelor la examenul national de bacalaureat.

  Potrivit actului normativ, pentru decontarea cheltuielilor de achizitionarea a manualelor scolare, elevii inmatriculati in clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a depun la secretariatul unitatii de invatamant o solicitare scrisa, insotita de factura fiscala/facturile fiscale din care reies numele elevului/parintelui sau tutorelui legal instituit, informatiile referitoare la manualele achizitionate — suma achitata, titlul, autorii, editura, dupa caz. Unitatile de invatamant deconteaza pana la data de 18 decembrie 2015 sumele cheltuite , pentru care au fost depuse documente justificative pana la data de 15 noiembrie 2015. Conform Hotararii, se deconteaza sumele cheltuite pentru achizitionarea manualelor scolare care se regasesc in lista manualelor aprobate de Ministerul Educatiei pentru nivelul de clasa la care este inmatriculat elevul.

  De aceasta masura se estimeaza ca vor beneficia in anul scolar 2015-2016 aproximativ 362.500 elevi, iar suma preconizata pentru decontarea manualelor este de aproximativ 20 de milioane de lei, precizeaza comunicatul Guvernului.

  Sumele destinate decontarii cheltuielilor pentru achizitionarea manualelor scolare pentru elevii din clasele terminale de liceu se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

  Elevii, prin intermediul Consiliului National al Elevilor, au salutat intr-un comunicat de presa decizia ministrului Educatiei de a acorda manuale elevilor din anii terminali, precum si sustinerea includerii manualelor gratuite in bugetul anului viitor pentru clasele I-XII, in conformitate cu prevederile legii educatiei nationale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-11 :: Titlu: Sistemul energetic risca cea mai importanta criza in 20 de ani, din cauza secetei si a regenerabilelor

  Sistemul energetic national se poate confrunta cu cea mai importanta criza din ultimii 20 de ani, avand in vedere distorsiunile create in piata de concurenta neloiala dintre producatori care, in goana dupa cota de piata, folosesc metode neortodoxe, a apreciat, joi, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel.

  El s-a referit la scaderea semnificativa a productiei hidro, din cauza secetei, dar si la concurenta pe care o fac sistemului energetic clasic producatorii de energie din resurse regenerabile, prin dezvoltarea "irationala a acestora".

  "Nu facem nimic ca sa stopam aceste productii masive. Daca, dupa aceasta vara normala, pentru ca a fost o vara normala — 2013 si 2014 nu au fost veri normale — urmeaza si o iarna normala, atunci sistemul energetic romanesc se va confrunta cu o perioada pe care nu a mai avut-o in ultimii 20 de ani. S-ar putea sa nu se mai aprinda becul", a avertizat Laurentiu Ciurel.

  In opinia sa, aceasta situatie de criza ar putea sa apara in 7 — 8 luni pentru ca in sistemul energetic sunt multe "lucruri incorecte", iar reglementarile "lasa foarte mult de dorit".

  La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, a declarat ca nu exista pericolul unei astfel de crize.

  "Consider ca sistemul energetic national este unul foarte echilibrat, avem mai multe surse, ceea ce ne face sa credem ca nu vor exista probleme deosebite", a spus Havrilet.

  In privinta preturilor la energie, seful ANRE a precizat ca nu vor exista motive pentru cresterea lor nici daca se va apela la importurile de energie, intrucat preturile de import sunt similare cu cele de export.

  La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri Bogdan Badea a dat asigurari ca s-au luat toate masurile necesare astfel incat "sa trecem varfurile de iarna fara probleme".
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-11 :: Titlu: Cursul valutar din 10 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 10 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4222 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0014 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9565 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0026 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0841 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.007 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0457 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0105 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2013 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-11 :: Titlu: Monitorul Oficial din 10 septembrie 2015

  In data de 10 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 685/2015 - M. Of. 685/2015 [M. Of. 685 / 10 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 687/2015 - M. Of. 687/2015 [M. Of. 687 / 10 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 688/2015 - M. Of. 688/2015 [M. Of. 688 / 10 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Curtea Constitionala :: Data: 2015-09-10 :: Titlu: Decizia Curtii Constitutionale nr. 380 din 26 mai 2015

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 527/2015 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 380 din 26 mai 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.22 alin.(3) din Legea nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local, raportate la sintagma "la data intocmirii raportului de expertiza" cuprinsa in dispozitiile art.26 alin.(2) din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica.

  In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se apreciaza ca, potrivit dispozitiilor legale criticate, valoarea despagubirilor la care este indreptatita persoana expropriata se stabileste in functie de data intocmirii raportului de expertiza *in litigiul in care se contesta decizia de expropriere*; or, aceasta operatiune trebuie realizata in functie de momentul transferului dreptului de proprietate din patrimoniul persoanei expropriate in cel al expropriatorului. In sensul celor de mai sus, autorul exceptiei de neconstitutionalitate arata ca Legea nr.33/1994 ? in cuprinsul careia se regaseste norma la care se trimite ? prevede o procedura de expropriere diferita fata de cea speciala reglementata de Legea nr.255/2010. Astfel, potrivit Legii nr.33/1994, instanta judecatoreasca este sesizata in mod direct cu cererea de expropriere, fiind investita sa se pronunte cu privire la pretentia de expropriere, intinderea imobilului expropriat si valoarea despagubirilor, fara derularea vreunei proceduri prealabile; in schimb, in reglementarea Legii nr.255/2010, despagubirile cuvenite persoanei expropriate se stabilesc in cadrul unei proceduri administrative prealabile, prin hotararea emisa de expropriator, transferul dreptului de proprietate opereaza de drept la data emiterii actului administrativ de expropriere, ulterior consemnarii sumelor aferente despagubirii, iar contestatia impotriva deciziei de expropriere nu suspenda transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile. Intrucat, potrivit Legii nr.255/2010, transferul dreptului de proprietate opereaza la momentul emiterii hotararii de expropriere, nu exista nicio ratiune obiectiva pentru calculul despagubirilor in functie de o alta data ulterioara la care, in eventualitatea formularii unei contestatii, se intocmeste raportul de expertiza judiciara.

  Totodata, se sustine ca decizia de expropriere poate fi contestata in cadrul termenului general de prescriptie, astfel incat pot aparea decalaje de timp importante intre datele la care se intocmesc rapoartele de expertiza in cadrul contestatiilor formulate de persoanele expropriate la acelasi moment, aceste date putand sa difere, asadar, in raport cu momentul formularii contestatiei si cu momentul in care este efectuat raportul de expertiza, fapt care duce la stabilirea unor despagubiri diferentiate doar in raport cu momentul evaluarii, iar nu in raport cu valoarea reala a bunului de la data exproprierii. Asemenea diferentieri nu au o justificare obiectiva si sunt de natura sa deturneze valoarea justa a despagubirii cuvenite in raport cu momentul transferului dreptului de proprietate.

  In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a decis ca si constata ca prevederile art.22 alin.(3) din Legea nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local, raportate la sintagma la data intocmirii raportului de expertiza cuprinsa in dispozitiile art.26 alin.(2) din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, sunt neconstitutionale.

  Textul integral: Decizia Curtii Constitutionale nr. 380 din 26 mai 2015
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-10 :: Titlu: Baciu (LAPAR): Suma pentru despagubiri va fi foarte mica si nu acopera nici 10% din pagube

  Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, a declarat miercuri ca suma pe care autoritatile intentioneaza sa o acorde pentru despagubiri va fi foarte mica si nu acopera 'nici 10% din pagube'.

  'Cu mare lucru nu plecam acasa. Totul e numai la viitor, vom face, vom drege, dar nu stim exact suma pentru despagubiri, am tras noi concluzia ca pana la urma ar fi o suma foarte mica, ceea ce nu ne acopera nici zece la suta din pagube. Întelegem ca nu sunt bani, cerintele sunt mari, vor toti, si zootehnia, toata lumea vine la pomul laudat, dar s-ar putea pana la urma sa fie doar o mica atentie. În sensul acesta am venit cu propunerea catre ministru, ca, macar pentru cei care sunt afectati real de seceta si care au pierderi enorme, sa se dea un avans mai mare.

  Propunerea noastra a fost sa le dea 70 la suta. Ministrul a apreciat propunerea, acum sa vedem daca se si materializeaza. Am cerut sa urgenteze cu acele datorii pe care le are ministerul fata de noi, ma refer la subventia la motorina pe trimestrul I si II, sa urgenteze cu APIA, pentru ca agentii economici sa-si poata lua credite pe baza adeverintelor', a afirmat Laurentiu Baciu, dupa intalnirea de miercuri cu ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

  Laurentiu Baciu a precizat, totodata, ca nu exista o legislatie care sa poata fi aplicabila in legatura cu constituirea Fondului mutual.

  'Noi am cerut modificarea acestei legislatii, ca sa putem infiinta Fondul mutual. În plus, nicio societate de asigurari din Romania nu asigura seceta si inghetul de iarna. Pagubele s-au produs din cauza sectei si trebuie obligatoriu interventia Guvernului, pana va fi infiintat Fondul mutual', a mai spus presedintele LAPAR.

  Ministrul Agriculturii a anuntat miercuri ca autoritatile intentioneaza sa plateasca in avans, respectiv in lunile noiembrie sau decembrie 2015, despagubirile pentru pagubele suferite de fermieri din cauza secetei, iar sprijinul nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, la culturile de baza.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-10 :: Titlu: Cursul valutar din 9 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 9 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4208 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0053 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9539 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0111 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0771 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0253 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0562 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0004 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2013 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-10 :: Titlu: Monitorul Oficial din 9 septembrie 2015

  In data de 9 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 685/2015 - M. Of. 685/2015 [M. Of. 685 / 9 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 684/2015 - M. Of. 684/2015 [M. Of. 684 / 9 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-09 :: Titlu: O persoana fizica intrata in insolventa pierde dreptul de a-si folosi banii si de a-si vinde casa (proiect)

  Cererea de intrare in insolventa, depusa de o persoana fizica, atrage dupa sine limitarea dreptului de a dispune asupra sumelor aflate in propriile conturi si interdictia vanzarii de bunuri mobile si/sau imobile detinute, reiese din proiectul normelor de aplicare a Legii insolventei persoanelor fizice publicat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

  Actul normativ are ca scop, printre altele, stabilirea procedurii administrative pe baza de plan de rambursare a datoriilor, clarificarea unor aspecte privind evaluarea bunurilor, stabilirea procedurii judiciare de insolventa prin lichidarea activelor debitorului, organizarea si functionarea comisiei de insolventa la nivel central si teritorial, se arata in proiect.

  Procedura administrativa pe baza de plan de rambursare a datoriilor presupune depunerea unei cereri de deschidere a procedurii de catre debitorul in cauza, care, insa, trebuie sa faca dovada notificarii creditorilor cu privire la acest demers. Concomitent cu aceasta notificare, si administratorul procedurii va notifica bancile la care debitorul are deschise conturi referitor la deschiderea procedurii si la masurile stabilite cu privire la conturile bancare deschise pe numele debitorului, precum limitarea dreptului de dispozitie al debitorului asupra sumelor gasite in respectivele conturi, modalitatea de utilizare a sumelor, destinatia lor, sau orice alt aspect similar, se mentioneaza in proiect.

  In plus, in perioada dintre notificarea creditorilor si data emiterii deciziei de admitere in principiu a cererii de deschidere a procedurii insolventei, sau, dupa caz, data la care respingerea cererii de deschidere a procedurii insolventei ramane definitiva, orice act de executare silita se suspenda, creditorii putand inainta debitorului masuri de natura a ameliora situatia acestuia, masuri ce trebuie acceptate in mod expres de catre debitor.

  'Masurile provizorii ce pot fi impuse de comisia de insolventa au rolul de a conserva averea debitorului cu privire la care s-a emis o decizie de admitere in principiu a cererii de deschidere a procedurii insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor, si de a permite trecerea efectiva la fazele ulterioare ale procedurii. Masurile provizorii pot include, dar nu vor fi limitate la, restrictionarea accesului debitorului la conturile bancare si la instrumentele de plata atasate acestora, restrictionarea accesului debitorului la platformele de internet banking, comunicarea de instructiuni catre institutiile de credit la care debitorul are conturi deschise cu privire la modul cum se vor desfasura tranzactiile pe cont ca urmare a aplicarii prevederilor Legii, interdictia vanzarii de bunuri mobile si/sau imobile si inscrierea interdictiei in registrele de publicitate', se subliniaza in document.

  In schimb, debitorul va fi protejat de riscul valutar, avand in vedere ca, potrivit proiectului, creantele exprimate sau consolidate in valuta vor fi inregistrate in tabelul preliminar la valoarea lor in lei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei de la data deschiderii procedurii insolventei.

  In ceea ce priveste planul de rambursare, acesta 'va fi intocmit astfel incat sa aiba in vedere perspectivele de redresare in raport cu posibilitatile si circumstantele aplicabile debitorului si cu mijloacele financiare disponibile sau a caror realizare este rezonabil posibila, se precizeaza in actul normativ.

  Conform documentului, 'in situatia in care prin planul de rambursare se stabileste ca imobilul locuinta a familiei urmeaza sa fie valorificat pentru acoperirea pasivului iar modalitatea de valorificare este darea in plata, comisia de insolventa stabileste cuantumul chiriei in conditiile pietei'.

  Proiectul de act normativ este supus dezbaterii publice pana in data de 17 septembrie 2015.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-09 :: Titlu: Angajatii administratiei publice centrale vor avea pauza de masa de o ora (proiect)

  Angajatii din structurile apartinand administratiei publice centrale vor beneficia de pauza de masa de o ora, in intervalul orar 13,00 - 14,00, programul de lucru pentru fiecare zi lucratoare ramanand insa de 8 ore, reiese dintr-un proiect de hotarare publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

  'Cerintele de ordin biologic impun ca angajatii sa serveasca masa in perioada in care se afla la serviciu, ceea ce, in prezent, se produce in cadrul celor 8 ore ale programului zilnic de lucru. Din punctul de vedere al institutiei publice, perioada in care se serveste masa, in timpul celor 8 ore ale zilei de munca, reprezinta o perioada in care angajatul nu lucreaza, fiind foarte rare situatiile in care timpul alocat mesei se recupereaza in aceeasi zi.

  Ca atare, se doreste introducerea unei pauze pentru masa de o ora zilnic pentru angajatii din structurile apartinand administratiei publice centrale, in intervalul orar 13,00 — 14,00, care nu este inclusa in durata normala a timpului de munca. Programul zilnic de lucru pentru fiecare zi lucratoare ramane de 8 ore, la care se adauga pauza pentru masa de o ora in fiecare zi lucratoare a saptamanii
  ', se arata in Nota de fundamentare care insoteste proiectul de hotarare.

  Potrivit dispozitiilor art. 116 alin.(2) din Legea nr. 53/2003 — Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, noile prevederi vor respecta durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana.

  De asemenea, noile prevederi nu se aplica institutiilor publice din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Editura CH Beck :: Data: 2015-09-09 :: Titlu: A aparut Curierul Judiciar Nr. 7/2015

  Numarul 7/2015 al Curierului Judiciar este dedicat in exclusivitate Conferintei Dreptul Afacerilor 2015, a XI-a editie Insolventa pe aripi de vant.

  Ca in fiecare an, Conferinta Dreptul Afacerilor 2015 a gazduit ca lectori reputati specialisti, cadre didactice si practicieni in Dreptul Afacerilor (judecatori, avocati, practicieni in insolventa, specialisti bancari) atat din Bucuresti, cat si din Cluj, Craiova si Timisoara.

  Lucrarile Conferintei Dreptul Afacerilor 2015 prezente in revista Curierul Judiciar nr. 7/2015

 • Gheorghe PIPEREA: IXID
 • Lucian BERCEA: Protectia consumatorilor impotriva Legii privind insolventa persoanei fizice
 • Adriana ALMASAN: Calibrarea sanctiunii de dreptul concurentei
 • Alexandru-Serban RATOI-PÂRVU: Preventia supraindatorarii prin mecanismele dreptului concurentei
 • Nicoleta TANDAREANU: Efectuarea lichidarii in faliment
 • Alexandru DIMITRIU: Actiunea in anularea actelor frauduloase – aspecte inedite
 • Lavinia LEFTERACHE: Confiscarea extinsa
 • Valerian CIOCLEI: Aspecte privind plangerea prealabila in cazul infractiunilor de bancruta

  Beneficiind de profesionalismul specialistilor prezenti la conferinta, de tematica bine ancorata in actualitatea romaneasca, avem convingerea ca lucrarile Conferintei Dreptul Afacerilor 2015 vor facilita activitatea pe care o desfasoara mediul de afaceri in contextul economic actual, iar schimbul de opinii din cadrul dezbaterilor libere, a adus un plus de experienta.

  Puteti comanda acum nou numar al Curierului Judiciar: AICI
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-09 :: Titlu: Numarul cererilor de brevete de inventie, injumatatit in cei 25 de ani de la Revolutie; cultura de business la romani, deficitara

  Numarul cererilor de brevete de inventie inregistrat de Oficiul de Stat pentru Marci si Inventii (OSIM) in cei 25 de ani de dupa Revolutie a fost de numai 39.558, comparativ cu ultimii 25 de ani de comunism (1965 - 1989), cand s-au consemnat 94.481 de cereri de brevete de inventie.

  Potrivit analizei realizata de KeysFin, in perioada 1965 — 1989, la Oficiul de Stat pentru Marci si Inventii (OSIM), s-au inregistrat 94.481 de cereri de brevete de inventie si 59.443 de brevete acordate.

  'Privind in oglinda, in cei 25 de ani de dupa Revolutie, numarul cererilor a fost de numai 39.558, iar OSIM a acordat doar 26.425 de brevete de inventie. In mod paradoxal, comunistii pare ca se pricepeau mai bine la un capitol esential de business — inovarea — fata de mostenitorii 'Epocii de Aur', capitalistii de dupa Revolutie (...) Interesant este ca, desi avem senzatia ca traim intr-o epoca a inovatiei si cercetarii, suntem cu mult in urma tovarasilor de pe vremea lui Ceausescu. ?i mai tulburator este faptul ca, in 2014, am ajuns sa avem mai putine brevete de inventie acordate decat in 1920', arata un studiu realizat de KeysFin, pe baza datelor oficiale din ultimii 50 de ani in ceea ce priveste inventica si protectia proprietatii intelectuale.

  Potrivit analistilor de la KeysFin, 'pe masura ce ne-am adancit in libertatea economica, romanii au inovat tot mai putin, importul de tehnologie si marci din Occident luand locul cercetarii traditionale'.

  'La capitolul inovatie, am ajuns sa punctam comercial mai prost decat acum 95 de ani, la doi ani distanta de Marea Unire. Mai mult chiar, datele OSIM arata ca blamatii comunisti au stiut sa exploateze mai bine creierele romanilor in interes de business de cat au facut-o capitalistii, in ultimii 25 de ani', afirma expertii KeysFin.

  Acestia sustin ca asa am ajuns sa importam mai mult decat producem, 'sa depindem de ce ne ofera strainii si sa exploatam prea putin proverbiala inteligenta romaneasca, brevetele de inventie si marcile fiind considerate un indicator relevant al inteligentei economice'.

  Daca in 1990 erau inregistrate 3.081 de cereri de brevete de inventie si erau aprobate 1.428, un deceniu mai tarziu, numarul acestora scadea la o treime, iar in 2014 abia daca depaseau 1.000 de cereri si putin peste 300 de brevete acordate.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-09 :: Titlu: Mihai Daraban (CCIR): Dorim sa implementam un cod de bune practici privind responsabilitatea corporativa in societatea romaneasca

  Camera de Comert si Industrie a Romaniei va incerca, intr-o perioada scurta de timp, sa implementeze un cod de bune practici, bazat pe un model austriac, privind responsabilitatea corporativa in societatea romaneasca, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Mihai Daraban, presedintele CCIR.

  'In cadrul conferintei CSR si Conformitate pe care o gazduim primim un know-how austriac vizavi de ceea ce inseamna responsabilitatea corporativa, nu atat pentru business-ul corporatiei respective, ci pentru societatea in care isi desfasoara activitatea. In plan paralel, se discuta despre responsabilitatile din comunitate si de cele sociale. Am organizat acest eveniment pentru a constientiza modelul de practica si in randul oamenilor de afaceri din Romania. Vom incerca intr-o perioada, sa zicem, scurta de timp, sa implementam si eventualul cod de bune practici privind responsabilitatea corporativa in societatea romaneasca', a afirmat Mihai Daraban.

  Potrivit acestuia, profitul obtinut de o companie trebuie sa ajunga si in comunitate, pentru ca si pe orizontala sa se simta beneficiul corporatiei respective.

  'Profitul trebuie sa ajunga si in comunitate, pentru ca si orizontala sa simta beneficiul corporatiei respective. In legatura cu directionarea a 2% din impozit, toti folosesc aceasta componenta fiscala, ca s-o numim asa, insa e greu de spus catre ce directii. Nu cred ca exista decat ANAF-ul probabil ca institutie care sa ne prezinte o statistica despre cum isi distribuie pe de o parte societatile, pe de alta parte persoanele fizice, acel 2% din impozit', a mai spus presedintele CCIR.

  Mihai Daraban a precizat, totodata, ca a semnat, acum doua luni, un protocol cu Ministerul Educatiei, privind sprijinirea scolilor profesionale.

  'Este un proces destul de delicat, ministrul Educatiei si-a manifestat intreaga disponibilitate, la fel ca si staff-ul sau. Eu sunt convins ca exista multi anticorpi in sistemul de educatie romanesc, pentru ca, din pacate, trebuie sa recunoastem, invatamantul romanesc cu economia reala au fost doua linii paralele, nu s-au ciocnit niciodata si nu s-au sfatuit vreodata despre necesarul de forta de munca. Anticorpii din Educatie, care — cu tot respectul — acesti anticorpi sunt reprezentati de profesori, care nu vor sa-si piarda catedrele, si care in continuare se cantoneaza in pregatirea unui personal care probabil nu are nimic de-a face cu zona economica respectiva. Se pregatesc mecanici auto pe la Piatra Neamt si silvicultori la Mioveni. Din pacate, cifra de scolarizare si pregatire in zona respectiva este determinata de existenta cadrelor didactice si nu de mediul de afaceri. Invatamantul a ramas, cel putin cel profesional, cantonat in trecut', a mai spus Daraban.

  Presedintele CCIR a mentionat, totodata, ca economia in fiecare zona a tarii a cunoscut schimbari dramatice, radicale.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-09 :: Titlu: Cursul valutar din 8 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 8 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4261 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0002 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.965 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0014 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.1024 RON, in crestere fata de cotatia precedenta cu 0.0489 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0558 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.02 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2015 RON, la nivelul cotatiei anterioare.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-09 :: Titlu: Monitorul Oficial din 8 septembrie 2015

  In data de 8 septembrie 2015 in Monitorul Oficial Partea I a aparut:

 • Monitorul Oficial 680/2015 - M. Of. 680/2015 [M. Of. 680 / 8 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 681/2015 - M. Of. 681/2015 [M. Of. 681 / 8 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 682/2015 - M. Of. 682/2015 [M. Of. 682 / 8 septembrie 2015]
 • Monitorul Oficial 683/2015 - M. Of. 683/2015 [M. Of. 683 / 8 septembrie 2015]
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

 • Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-08 :: Titlu: INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,7%, in primele 7 luni ale anului

  Cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa), in termeni nominali, a crescut cu 2,7%, in primele sapte luni ale anului, raportat la perioada similara din 2014, informeaza, marti, Institutul National de Statistica (INS).

  În iulie 2015, cifra de afaceri din industrie pe total, piata interna si piata externa, a urcat, in termeni nominali, cu 2,2% fata de luna precedenta, iar comparativ cu iulie 2014 cresterea a fost de 6,4%.

  Potrivit INS, cifra de afaceri din industrie, in perioada 1 ianuarie — 31 iulie 2015, comparativ cu perioada 1 ianuarie — 31 iulie 2014, s-a majorat pe ansamblu cu 2,7% pe fondul cresterii industriei prelucratoare, cu 2,8%, in timp ce industria extractiva a scazut cu 2,0%.

  Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (7,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (5,7%), industria bunurilor intermediare (4,7%) si industria bunurilor de uz curent (1,5%). Scaderi s-au inregistrat in industria energetica (19,3%).

  Cifra de afaceri din industrie, in iulie 2015, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe total cu 2,2% ca urmare a cresterii industriei prelucratoare, cu 2,8%. Industria extractiva a scazut cu 17,3%.

  Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri in industria energetica (12,4%), industria bunurilor de uz curent (6,8%) si industria bunurilor intermediare (0,8%).

  Scaderi au inregistrat industria bunurilor de capital (1,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (0,2%).

  Cifra de afaceri din industrie, in luna iulie 2015, raportat la iulie 2014, a crescut pe ansamblu cu 6,4%, in urma cresterilor din industria prelucratoare, cu 6,9%, in timp ce industria extractiva a scazut cu 11,5%.

  Pe marile grupe industriale, cresteri au inregistrat: industria bunurilor de capital (11,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (9,4%), industria bunurilor de uz curent (6,7%) si industria bunurilor intermediare (4,8%). Industria energetica a scazut cu 6,9%.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: TVR.ro :: Data: 2015-09-08 :: Titlu: Codul Fiscal a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis

  Presedintele Klaus Iohannis a anuntat luni ca a promulgat Codul Fiscal. Decizia sefului statului vine dupa ce partidele politice au ajuns la un acord pe tema masurilor din lege si au votat proiectul retrimis initial in parlament.

  "Astazi am promulgat Codul fiscal", a anuntat seful statului, intr-o conferinta de presa, la Palatul Cotroceni.

  Presedintele a precizat ca a trimis Legislativului spre reexaminare Codul fiscal din doua motive, unul fiind legat de faptul ca nu avusese loc o dezbatere aprofundata pe aceasta tema.

  "Dupa parerea mea, nu avusese loc o dezbatere publica asa cum se cuvine pentru un Cod fiscal. Codul fiscal este una din legile foarte importante. Este nevoie pentru o astfel de lege de o dezbatere pe mai multe fatete, este nevoie de o dezbatere aprofundata, la care participa toti actorii implicati si informati. În Parlament o astfel de dezbatere nu avusese loc. În societatea civila s-a dezbatut inainte de prima aprobare foarte putin Codul fiscal. Am considerat ca asa nu este bine si este nevoie de o dezbatere mai ampla. Acest lucru, dupa retrimitere, s-a si intamplat si pot sa spun ca dezbaterea care a avut loc dupa retrimitere a fost pe masura asteptarilor. Bine ar fi fost sa fi avut loc inainte, dar si asa consider ca a fost in regula", a afirmat seful statului.

  Potrivit lui Iohannis, un alt motiv pentru care a cerut reexaminarea Codului fiscal a fost faptul ca masurile propuse in acest act normativ nu erau potrivite.

  "Al doilea motiv pentru care am retrimis atunci Codul fiscal in Parlament a fost legat de ceea ce am putea sa numim responsabilitate. Am vrut sa se analizeze foarte bine si sa se ajunga la concluzia potrivita cu acest Cod fiscal, avand in vedere ca varianta initiala a propus o relaxare fiscala pe care am considerat-o prea abrupta, prea multe masuri de relaxare fiscala dintr-o data mi s-au parut nepotrivite. Însa nu am considerat ca este rolul meu, al presedintelui, sa spun in spatiul public ce masuri trebuie sa ramana, ce masuri nu e bine sa ramana in vigoare. De aceea nu am aparut in aceasta dezbatere si nu am exprimat punctul meu de vedere intentionat, fiindca am vrut ca acest lucru sa il faca specialistii, ceea ce s-a si intamplat", a precizat Iohannis.

  Presedintele s-a declarat multumit de modul in care au avut loc ulterior dezbaterile pe Codul fiscal. "Faptul ca a doua oara Codul fiscal a fost aprobat practic in unanimitate a fost un lucru foarte bun si a aratat ca dezbaterea a fost profunda si responsabila. Sunt foarte multumit de modul in care a decurs dezbaterea publica, inclusiv dezbaterea intre partide si votul final. Din aceste motive astazi am promulgat Codul fiscal", a conchis Klaus Iohannis.

  Potrivit Codului fiscal, anul viitor TVA se va reduce de la 24 la 20% si la 19% , din 2017. Iar taxa pe stalp si supra-acciza la carburanti vor fi eliminate abia peste doi ani.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: Agerpres :: Data: 2015-09-08 :: Titlu: Proiect: Elevilor din anii terminali de liceu li se vor deconta manualele in limita a 55 de lei

  Elevilor aflati in anul scolar 2015 - 2016 in clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a li se vor deconta cheltuielile pentru achizitionarea de manuale scolare, in valoare de 55 de lei (pentru fiecare elev), prevede un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Educatiei.

  Decontarea cheltuielilor se va face pe baza solicitarii scrise a elevului, insotita de factura fiscala din care sa reiasa numele elevului/ parintelui sau tutorelui legal instituit, suma achitata, titlurile manualelor achizitionate, autorii, editura, dupa caz.

  Suma va permite decontarea, cel putin partiala, a cheltuielilor elevilor pentru achizitionarea manualelor scolare.

  Totodata, proiectul prevede ca se vor deconta sumele cheltuite pentru achizitionarea manualelor scolare care se regasesc in lista manualelor aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice pentru nivelul de clasa la care este inmatriculat elevul.

  Numarul estimat de beneficiari in anul scolar 2015 — 2016 este de 362.512 elevi, iar suma estimata pentru decontarea manualelor scolare este de 19.938 mii lei si va fi avansata din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice. "Bugetul Ministerului Educatiei urmeaza a fi suplimentat la rectificare cu aceasta suma", prevede nota de fundamentare a proiectului.

  Inspectoratele scolare judetene/ Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti transfera in bugetul unitatilor de invatamant liceal de stat care scolarizeaza elevi din ciclul superior al liceului sumele corespunzatoare pentru decontarea cheltuielilor pentru achizitionarea manualelor scolare, stabilite conform prevederilor prezentei hotarari si numarului de elevi inmatriculati in clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a.

  Unitatile de invatamant vor deconta sumele cheltuite pentru care au fost depuse documente justificative pana la data de 15 noiembrie. Inspectoratele scolare judetene/ Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti vor solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, pana la data de 25 noiembrie, sumele totale necesare pentru decontare, pe baza solicitarilor primite de la unitatile de invatamant. Decontarea se va efectua pana la data de 18 decembrie.
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Sursa: DreptOnline.ro :: Data: 2015-09-08 :: Titlu: Cursul valutar din 7 septembrie 2015

  Banca Nationala a Romaniei a stabilit in data de 7 septembrie 2015 urmatoarele cursuri de referinta pentru principalele valute:
  - pentru Euro (EUR): 1EUR = 4.4263 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0023 unitati,
  - pentru Dolarul american (USD): 1USD = 3.9664 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0081 unitati,
  - pentru Lira sterlina (GPB): 1GPB = 6.0535 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0106 unitati,
  - pentru Francul elvetian (CHF): 1CHF = 4.0758 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0057 unitati,
  - pentru Leul moldovenesc (MDL): 1MDL = 0.2015 RON, in scadere fata de cotatia precedenta cu -0.0001 unitati.

  Mai multe detalii in sectiunea in Curs valutar. Curs BNR
  ...

  Detalii si 0 comentarii
  Redactor: Admin

  Arhiva stiri: |   1 .. 100  |   101 .. 200  |   201 .. 300  |   301 .. 400  |   401 .. 500  |   501 .. 600  |   601 .. 700  |   701 .. 800  |   801 .. 900  |   901 .. 1000  |


  Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:
  Termeni juridici, grupare tematica


  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  100 useri online

  Useri autentificati: