DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Tematica Definitivat Avocatura - Tematica de examen si bibliografia, examen de definitivare in profesia de Avocat, decizie UNBR decembrie 2007Materialul de fata a fost preluat de pe site-ul oficial al Baroului Bucuresti: www.baroul-bucuresti.ro--------------
Examen de definitivat Avocatura, noiembrie 2009. Definitivare profesia de avocat
Examenul de definitivat - definitivare in profesia de Avocat, Bucuresti, iunie 2008
Examenul de definitivat - definitivare in profesia de Avocat, Bucuresti, februarie 2008
--------------

Mentiune importanta: Acest material nu are un caracter oficial. Pentru versiunea oficiala va recomandam consultarea site-ului oficial al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania: www.unbr.ro


UNIUNEA NATIONALA A BAROURILOR DIN ROMANIA
CONSILIUL UNIUNII

HOTARAREA NR. 295
15 decembrie 2007


Art. 1In conformitate cu dispozitiilor art. 17 alin. (4), art. 19 alin. (1), art. 63 lit. h) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.113 din 6 martie 2001 astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 255/2004 privind modificarea si completarea Legii nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.559 din 23 iunie 2004, (denumita in continuare Lege) si art. 295 – 296 din Statutul profesiei de avocat, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 45 din 13 ianuarie 2005 astfel cum a fost modificat prin Hotararea nr. 10 din 29 iunie 2007 a Congresului avocatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 511 din 31 iulie 2007, art. 25 din Regulamentul–cadru privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si a examenului de dobandire a titlului profesional de avocat definitiv, publicat pe website-ul www.unbr.ro, Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, hotaraste:


Art. 1
(1) Examenul de dobandire a titlului profesional de avocat definitiv se va desfasura la urmatoarele materii de examen:


I. Materii obligatorii:

1.
Statutul profesional al avocatului si exercitarea profesiei de avocat (exercitarea profesiei de avocat, disciplina, etica si deontologia profesionala, asigurarile sociale ale avocatilor, perfectionarea pregatirii profesionale a avocatilor);
2.
Drept civil sau drept penal (alternativ);


II. Materii optionale:


A. Materii optionale ce se grupeaza in functie de materia de baza aleasa alternativ:
3.
drept procesual civil.
4.
drept procesual penal.

(2) In functie de optiunea la materiile obligatorii (drept civil sau drept penal) candidatii vor fi examinati la materiile „drept procesual civil” sau „drept procesual penal”, corespunzator materiei obligatorii alese (daca se alege ca materie obligatorie materia „drept civil” candidatul va fi examinat si la materia „drept procesual civil”; daca se alege ca materie obligatorie materia „drept penal” candidatul va fi examinat si la materia „drept procesual penal”.) B. Alte materii optionale (la alegerea candidatului):
5.
Contencios constitutional si electoral.
6.
Contencios administrativ si contraventional.
7.
Elemente de organizare si functionare a instantelor judecatoresti si parchetelor, a activitatii notariale si activitatii executorilor judecatoresti.
8.
Drept european si institutii europene.
9.
Contenciosul european al drepturilor omului.
10.
Elemente de drept fiscal. Procedura fiscala si contencios fiscal.
11.
Drept comercial si dreptul societatilor comerciale (contracte comerciale; societati comerciale)
12.
Drept bancar si institutii de credit. Elemente ale procedurii insolventei.
13.
Dreptul roman al concurentei si protectiei consumatorilor.
14.
Dreptul proprietatii intelectuale.
15.
Dreptul muncii si securitatii sociale.
16.
Dreptul familiei.
17.
Dreptul mediului

Art. 2
Consiliile barourilor vor stabili in fiecare an, pana la 15 ianuarie, un numar de cel putin 5 materii optionale la care candidatii pot opta pentru sustinerea examenului de dobandire a titlului profesional de avocat definitiv dintre materiile mentionate la art. 1 pct. II lit. B (numerotate 5 – 17).

Art. 3
(1) Examinarea candidatilor se face la cinci materii, prin sustinerea a cel putin patru probe scrise.
(2) Dintre cele cinci materii la care se face examinarea fiecarui candidat doua materii optionale pot fi alese de candidat dintre cele cinci materii optionale prevazute la art. 2 precum si din materia de baza (alternativa) si materia asociata acesteia, la care nu s-a optat cu titlu de materie de baza.
Exemplu: daca s-a ales ca materie de baza „drept civil”, se asociaza disciplina optionala „drept procesual civil”. In consecinta, candidatul poate opta la inca doua materii din sapte materii: cele cinci materii optionale prevazute la art. 2 precum si materia „drept penal” la care se poate asocia „drept procesual penal”. Situatia este aplicata prin asemanare daca s-a ales ca materie de baza „drept penal”, cand se asociaza disciplina optionala „drept procesual penal” si se poate opta pentru doua materii dintr-un pachet de sapte materii in care sunt incluse cele cinci materii optionale prevazute la art. 2 precum si materia „drept penal”

Tematica de examen si bibliografia sunt prevazute in anexa nr. 1 la prezenta hotarare si se comunica barourilor prin posta electronica si prin afisare pe website-ul www.unbr.ro

Art. 4
(1) In aplicarea Regulamentului–cadru privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si a examenului de obtinere a titlului profesional de avocat definitiv, Comisiile de elaborare a subiectelor de examen vor elabora si grupa subiectele fiecarei materii de examen in bilete de examen in raport de criteriile metodologice stabilite de Comisiile de examen.
(2) La probele scrise vor fi elaborate baremurile de evaluare si de notare exclusiv pentru subiectele de examen incluse in biletul de examen ales pentru sustinerea fiecarei probe.

Art. 5
Modelul cererii de inscriere la examen este prevazut in anexa nr. 2 la prezenta hotarare.

Art. 6
Prezenta hotarare si anexele acesteia se publica pe website-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (www.unbr.ro) si se comunica barourilor.

Art. 7
Prezenta hotarare a fost adoptata de Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania in sedinta din 15 decembrie 2007.

Anexa nr. 1 la Hotararea nr. 295/15 decembrie 2007 a Consiliului U.N.B.R.

TEMATICA SI BIBLIOGRAFIA materiilor obligatorii si optionale la care urmeaza a se face examinarea pentru dobandirea titlului profesional de avocat definitiv1. STATUTUL PROFESIONAL AL AVOCATULUI SI EXERCITAREA PROFESIEI DE AVOCAT (exercitarea profesiei de avocat, disciplina, etica si deontologia profesionala, asigurarile sociale ale avocatilor, perfectionarea pregatirii profesionale a avocatilor)


1. Principiile si regulile fundamentale ale exercitarii profesiei de avocat.
2. Incompatibilitati, interdictii si nedemnitati privind profesia de avocat.
3. Activitatea profesionala a avocatului.
4. Asistenta judiciara.
5. Relatiile dintre avocat si client.
6. Relatiile dintre avocati.
7. Solutionarea litigiilor dintre avocati.
8. Formele de exercitare a profesiei de avocat.
9. Modalitatile de exercitare a profesiei de avocat.
10. Registrele de evidenta privind activitatea avocatului.
11. Contractul de asistenta juridica. Aspecte practice privind incheierea, modificarea si incetarea acestuia.
12. Aplicarea legislatiei contabile si fiscale cu privire la profesia de avocat.
13. Drepturile si indatoririle avocatilor.
14. Regulile de deontologie profesionala ale exercitarii profesiei de avocat.
15. Transferul, suspendarea si incetarea calitatii de avocat.
16. Jurisdictia profesionala.
17. Raspunderea disciplinara a avocatilor.
18. Pregatirea si perfectionarea profesionala a avocatilor.
19. Sistemul de asigurari sociale al avocatilor.
20. Exercitarea profesiei de avocat in Romania de catre avocatii care au obtinut calificarea profesionala in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European.

Bibliografie
1. Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 113 din 6 martie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
2. Statutul profesiei de avocat, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 45 din 13 ianuarie 2005, modificat si completat prin Hotararea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 10/2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 511 din 31 iulie 2007;
3. Codul deontologic al avocatilor din Uniunea Europeana, adoptat de Consiliul Barourilor din Uniunea Europeana (CCBE) in Sesiunea Plenara din 28 octombrie 1998 si modificat in Sesiunile Plenare din 28 noiembrie 1998 si 6 decembrie 2002, publicat pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (www.unbr.ro), aplicat in Romania ca fiind Codul deontologic al avocatilor din Romania conform Hotararii Congresului avocatilor din 19–20 iunie 1999.
4. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 221/24 noiembrie 2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 610/28 noiembrie 2000.
5. Legea nr. 452/18 iulie 2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 413/25 iulie 2001.
6. Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor aprobat in sedinta Consiliului Uniunii Avocatilor din Romania din mai 2001, astfel cum a fost modificat si completat.
7. Hotararile Uniunii Nationale a Barourilor din Romania privind programul de pregatire profesionala continua a avocatilor (www.unbr.ro)
8. Hotararile Uniunii Nationale a Barourilor din Romania privind interpretarea si aplicarea legislatiei privind profesia de avocat (www.unbr.ro)

2. DREPT CIVIL


A) TEORIA GENERALA
1.Raportul juridic civil.
1.1.Definitie.
1.2.Caractere juridice (trasaturi).
1.3.Elemente (parti, continut, obiect).
1.4.Proba raportului juridic civil.
2.Actul juridic civil.
2.1.Notiune.
2.2.Conditiile actului juridic civil (capacitatea; consimtamantul; obiectul; cauza; forma).
2.3.Modalitatile actului juridic civil.
2.4.Efectele actului juridic civil.
2.5.Nulitatea actului juridic civil.
3.Prescriptia extinctiva.
3.1. Definitie, reglementare, natura juridica si delimitare fata de alte institutii juridice.
3.2. Efectul prescriptiei extinctive.
3.3.Domeniul prescriptiei extinctive.
3.4.Termenele de prescriptie extinctiva.
3.5.Cursul prescriptiei extinctive (inceput, mod de calcul, suspendare, intrerupere, repunere in termen).

B) PERSOANELE
1.Identificarea persoanei fizice.
1.1.Notiunea si natura juridica a atributelor de identificare a persoanelor fizice.
1.2.Numele.
1.3.Domiciliul si resedinta.
1.4.Starea civila.
2.Capacitatea civila a persoanei fizice.
2.1.Notiune si raportul cu capacitatea juridica.
2.2.Capacitatea civila de folosinta a persoanei fizice.
2.3.Capacitatea civila de exercitiu a persoanei fizice.
3.Persoana juridica.
3.1.Notiune, enumerare si clasificare.
3.2.Elementele constitutive.
3.3.Identificarea persoanei juridice.
3.4.Capacitatea civila a persoanei juridice.
3.5.Reorganizarea persoanei juridice.
3.6.Incetarea persoanei juridice.

C) TEORIA DREPTURILOR REALE
1.Dreptul de proprietate.
1.1.Defintia, continutul si caracterele juridice ale dreptului de proprietate.
1.2.Limitele exercitarii dreptului de proprietate. Exproprierea pentru cauza de utilitate publica.
1.3.Formele dreptului de proprietate.
2.Dreptul de proprietate publica.
2.1.Notiune, obiect, continut.
2.2.Caractere juridice.
2.3.Exercitare.
2.4.Incetare.
3.Dreptul de proprietate privata.
3.1.Subiectele, obiectul si regimul juridic al proprietatii private.
3.2.Regimul juridic al terenurilor proprietate privata.
3.3.Regimul juridic al constructiilor proprietate privata.
4.Modalitatile dreptului de proprietate.
4.1.Proprietatea rezolubila.
4.2.Proprietatea anulabila.
4.3.Proprietatea comuna.
4.4.Controversa privind proprietatea periodica.
5.Apararea dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale.
5.1.Actiunea in revendicare.
5.2.Actiunea in granituire.
6.Posesia
6.1.Notiunea si elementele posesiei.
6.2.Calitatile si viciile posesiei.
6.3.Efectele posesiei.
7.Dezmembramintele dreptului de proprietate.
8.Modurile de dobandire a dreptului de proprietate.
8.1.Notiune si clasificare.
8.2.Accesiunea imobiliara.
8.3.Uzucapiunea.
9.Publicitatea imobiliara.
9.1.Notiune si sisteme de publicitate imobiliara.
9.2.Publicitatea imobiliara reglementata de Legea nr. 7/1996.

D) TEORIA GENERALA A OBLIGA IILOR
1.Izvoarele obligatiilor.
1.1.Notiunea de izvor al obligatiilor.
1.2.Clasificarea izvoarelor obligatiilor.
2.Contractul.
2.1.Notiune si clasificare.
2.2.Incheierea contractelor.
2.3.Efectele contractului.
2.4.Efectele specifice ale contractelor sinalagmatice.
3.Faptul juridic licit ca izvor de obligatii.
3.1.Gestiunea de afaceri.
3.2.Plata lucrului nedatorat.
3.3.Imbogatirea fara justa cauza.
4.Faptul juridic ilicit ca izvor de obligatii (raspunderea civila delictuala).
4.1.Notiune, principii si functii.
4.2.Raspunderea pentru fapta proprie.
4.3.Raspunderea pentru fapta altei persoane.
4.4.Raspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri, in general.
4.5. Raspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale.
4.6. Raspunderea pentru ruina edificiului.
5.Efectele obligatiilor.
5.1.Executarea directa (in natura) a obligatiilor.
5.2.Executarea indirecta (prin echivalent) a obligatiilor.
5.3.Drepturile creditorului asupra patrimoniului debitorului. Actiunea oblica (indirecta sau subrogatorie) si actiunea pauliana (revocatorie).
6.Transmisiunea si transformarea obligatiilor.
6.1.Cesiunea de creanta.
6.2.Subrogatia in drepturile creditorului prin plata creantei.
6.3.Novatia.
6.4.Delegatia.
7.Modurile de stingere a obligatiilor.
7.1.Compensatia.
7.2.Confuziunea.
7.3.Darea in plata.
8.Obligatiile plurale.
8.1.Obligatiile alternative.
8.2.Obligatiile facultative.
8.3.Obligatiile conjuncte.
8.4.Obligatiile solidare.
8.5.Obligatiile indivizibile.
9.Garantarea obligatiilor.
9.1.Fidejusiunea.
9.2.Dreptul de retentie.
9.3.Gajul.
9.4.Ipoteca.
9.5.Privilegiile speciale imobiliare.

E) CONTRACTE SPECIALE
1.Contractul de vanzare-cumparare.
2.Contractul de donatie.
3.Contractul de locatiune.
4.Contractul de arendare.
5.Contractul de imprumut.
6.Contractul de antrepriza.
7.Contractul de mandat.
8.Contractul de depozit.
9.Contractul de societate civila.
10.Contractul de intretinere.
11.Contractul de tranzactie.
12.Contractul de asigurare.

F) SUCCESIUNI
1.Despre succesiuni, in general.
1.1.Notiuni.
1.2.Caracterele juridice ale transmisiunii succesorale.
1.3.Deschiderea succesiunii.
1.4.Conditiile cerute de lege pentru a putea mosteni.
2.Mostenirea legala.
2.1.Regulile generale aplicabile devolutiunii legale a mostenirii.
2.2.Principiile generale ale devolutiunii legale a mostenirii si exceptiile de la aceste principii.
2.3.Dreptul la mostenire al rudelor defunctului.
2.4.Drepturile succesorale ale sotului supravietuitor.
3.Mostenirea testamentara.
3.1.Notiunea de testament.
3.2.Conditiile de validitate ale testamentelor.
3.3.Testamentul autentic.
3.4.Legatul.
3.5.Limitele dreptului de dispozitie asupra mostenirii.
4.Transmisiunea mostenirii
4.1.Dreptul de optiune succesorala.
4.2.Transmisiunea activului si pasivului mostenirii.
4.3.Transmisiunea posesiunii mostenirii.
4.4.Petitia de ereditate.
5.Imparteala mostenirii.
5.1.Notiunea si conditiile de fond ale impartelii.
5.2.Obiectul impartelii.
5.3.Formele impartelii.
5.4.Efectele impartelii.
5.5.Obligatie de garantie intre copartasi.
5.6.Partajul de ascendent.


Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale, monografii, articole de specialitate
Acte normative
Se vor studia actele normative in vigoare, la materia de examen, la data inscrierii la examen.
Jurisprudenta
Deciziile publicate in culegeri de decizii, in reviste de specialitate ori pe website-ul www.scj.ro sau http://portal.just.ro/ .


3. DREPT PENAL


A. PARTEA GENERALA
1. Retroactivitatea legii penale;
2. Aplicarea legii penale mai favorabile;
3. Tentativa;
4. Concursul real de infractiuni;
5. Concursul ideal de infractiuni;
6. Recidiva in cazul persoanei fizice;
7. Recidiva in cazul persoanei juridice;
8. Legitima aparare;
9. Pedepsele principale aplicabile persoanei fizice;
10. Pedepsele complementare aplicabile persoanei fizice;
11. Pedepsele complementare aplicabile persoanei juridice;
12. Circumstantele atenuante. Efecte.
13. Circumstantele agravante. Efecte;
14. Suspendarea conditionata a executarii pedepsei;
15. Suspendarea pedepsei sub supraveghere;
16. Masurile educative;
17. Obligarea la tratament medical;
18. Internarea medicala;
19. Interzicerea unei functii;
20. Interzicerea de a se afla in anumite localitati;
21. Expulzarea;
22. Confiscarea speciala;
23. Efectele amnistiei;
24. Efectele gratierii;
25. Pericolul social al faptei – trasatura esentiala a infractiunii;
26. Vinovatia ca element subiectiv in continutul infractiunii;
27. Cauze care inlatura caracterul penal al faptei-legitima aparare;
28. Cauze care inlatura caracterul penal al faptei – eroarea de fapt;
29. Cauze care inlatura caracterul penal al faptei – starea de necesitate;
30. Cauze care inlatura caracterul penal al faptei – cazul fortuit;
31. Conditiile obiective ale raspunderii penale a persoanelor juridice;
32. Conditiile subiective ale raspunderii penale a persoanelor juridice;
33. Prescriptia raspunderii penale;
34. Impacarea partilor;
35. Actele preparatorii;
36. Participatia penala- coautorul;
37. Participatia penala – instigarea;
38. Participatia penala – complicitatea;
39. Participatia penala improprie;
40. Infractiunea continua;
41. Infractiunea continuata;
42. Infractiunea de obicei;
43. Pluralitatea intermediara;
44. Liberarea conditionata;
45. Pedepsele aplicabile infractorilor minori;
46. Gratierea;
47. Prescriptia executarii pedepsei;
48. Reabilitarea de drept;

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale, monografii, articole de specialitate
Acte normative
Se vor studia actele normative in vigoare, la materia de examen, la data inscrierii la examen.
Jurisprudenta
Deciziile publicate in culegeri de decizii, in reviste de specialitate ori pe website-ul www.scj.ro sau http://portal.just.ro/ .


B. PARTEA SPECIALA:
1. Uciderea din culpa;
2. Vatamarea corporala;
3. Vatamarea corporala din culpa;
4. Vatamarea corporala grava;
5. Distrugerea;
6. Sustragerea de sub sechestru;
7. Purtarea abuziva;
8. Conflictul de interese;
9. Provocarea ilegala a avortului;
10. Lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte;
11. Violarea de domiciliu;
12. Santajul;
13. Divulgarea secretului profesional;
14. Violul;
15. Actul sexual cu un minor;
16. Pedepsirea unor furturi la plangerea prealabila;
17. Abuzul de incredere;
18. Inselaciunea;
19. Delapidarea;
20. Tulburarea de posesie;
21. Tainuirea;
22. Ultrajul;
23. Gestionarea frauduloasa;
24. Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor;
25. Neglijenta in serviciu;
26. Luarea de mita;
27. Darea de mita;
28. Primirea de foloase necuvenite;
29. Traficul de influenta;
30. Denuntarea calomnioasa;
31. Marturia mincinoasa;
32. Incercarea de a determina marturia mincinoasa;
33. Favorizarea infractorului;
34. Nerespectarea hotararilor judecatoresti;
35. Falsificarea de monede sau de alte valori;
36. Falsul material in inscrisuri oficiale;
37. Falsul intelectual;
38. Falsul in inscrisuri sub semnatura privata;
39. Uzul de fapt;
40. Falsul in declaratii;
41. Falsul privind identitatea;
42. Abandonul de familie;
43. Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului;
44. Instigarea la discriminare;
45. Tulburarea folosintei locuintei;
46. Ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistei publice;
47. Incaierarea;
48. Asocierea pentru savarsirea de infractiuni;
49. Proxenetismul;
50. Infractiunile prevazute in Legea nr.678/2000 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane;
51. Infractiunile prevazute in Legea nr.241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale, monografii, articole de specialitate
Acte normative
Se vor studia actele normative in vigoare, la materia de examen, la data inscrierii la examen.
Jurisprudenta
Deciziile publicate in culegeri de decizii, in reviste de specialitate ori pe website-ul www.scj.ro sau http://portal.just.ro/ .


4. DREPT PROCESUAL CIVIL


1. Competenta. Competenta generala a instantelor judecatoresti (delimitarea fata de atributiile altor instante sau autoritati – in materia controlului de constitutionalitate, in materie electorala, in materia contenciosului administrativ, in materia litigiilor de munca, in materia exercitarii drepturilor si indatoririlor parintesti, in materia publicitatii imobiliare, in materia inregistrarilor actelor de stare civila). Competenta materiala. Competenta teritoriala. Prorogarea competentei. Delegarea instantei. Stramutarea. Exceptia de necompetenta. Conflictele de competenta.
2. Capacitatea procesuala, calitatea procesuala si interesul - conditii de exercitare a actiunii civile.
3. Clasificarea actiunilor civile.
4. Participantii la procesul civil. Rolul si pozitia instantei in procesul civil (art. 128-129 C. proc. civ.). Compunerea si constituirea instantei. Incompatibilitatea, abtinerea si recuzarea. Coparticiparea procesuala. Interventia voluntara si fortata a tertilor in procesul civil. Apararea in procesul civil. Reprezentarea judiciara (conventionala) a persoanelor fizice in procesul civil. Formele de participare a procurorului la procesul civil.
5. Nulitatea actelor de procedura.
6. Termenele procedurale. Notiune. Clasificare. Mod de calcul. Durata termenelor procedurale. Decaderea. Repunerea in termen.
7. Cererea de chemare in judecata. Cuprins. Timbrare. Introducerea cererii si constituirea dosarului. Efectele cererii de chemare in judecata.
8. Intampinarea si cererea reconventionala.
9. Masurile asiguratorii. Sechestrul asigurator. Poprirea asiguratorie. Sechestrul judiciar.
10. Citarea si comunicarea actelor de procedura.
11. Sedinta de judecata. Prima zi de infatisare. Incheierile. Exceptiile procesuale (fara exceptia de neconstitutionalitate). Probele (subiectul, obiectul si sarcina probei. Reguli comune privind admisibilitatea si administrarea probelor. Administrarea probelor de catre avocati. Asigurarea probelor. Proba prin inscrisuri. Proba prin declaratiile martorilor. Marturisirea. Expertiza. Prezumtiile). Suspendarea judecatii. Perimarea. Actele de dispozitie ale partilor (renuntarea, achiesarea, tranzactia). Cercetarea procesului in cazul administrarii probelor de catre avocati.
12. Hotararea judecatoreasca. Deliberarea si pronuntarea. Clasificarea hotararilor. Redactarea, semnarea si comunicarea hotararii. Termenul de gratie. Cheltuielile de judecata. Efectele hotararii. Executia vremelnica. Indreptarea, lamurirea si completarea hotararii. Investirea cu formula executorie.
13. Caile de atac. Apelul. Recursul. Contestatia in anulare. Revizuirea.
14. Proceduri speciale. Procedura necontencioasa. Ordonanta presedintiala. Oferta de plata (oferta reala). Procedura divortului. Actiunile posesorii. Procedura impartelii judiciare (partajul judiciar).
15. Executarea silita. Scopul si obiectul executarii silite (art. 3711 – 3718 C. proc. civ.). Modalitatile executarii silite. Competenta si desfasurarea activitatii executorilor judecatoresti. Sesizarea organului de executare (cererea de executare, caracterul creantelor puse in executare, titlurile executorii, cerintele pentru ca hotararea judecatoreasca sa constituie titlu executoriu). Instiintarea prealabila a debitorului. Prescriptia dreptului de a cere executarea silita. Incidente care temporizeaza sau sting executarea silita (suspendarea, perimarea, existenta proprietatii comune asupra bunului urmarit, beneficiul de discutiune si beneficiul de diviziune). Contestatia la executare. Intoarcerea executarii silite. Urmarirea silita mobiliara. Poprirea. Urmarirea silita imobiliara. Predarea silita a bunurilor si executarea altor obligatii de a face sau de a nu face.

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale, monografii, articole de specialitate
Acte normative
Se vor studia actele normative in vigoare, la materia de examen, la data
inscrierii la examen.
Jurisprudenta
Deciziile publicate in culegeri de decizii, in reviste de specialitate ori pe website-ul www.scj.ro sau http://portal.just.ro/ .


5. DREPT PROCESUAL PENAL

1. Oficialitatea procesului penal si rolul activ al autoritatilor publice judiciare penale – principii fundamentale ale procesului penal.
2. Subiectii activi ai exercitiului actiunii penale in cadrul procesului penal.
3. Subiectul pasiv al exercitiului actiunii penale in cadrul procesului penal.
4. Subiectii activi ai exercitiului actiunii civile, nascuta din infractiune, in cadrul procesului penal.
5. Subiectii pasivi ai exercitiului actiunii civile, nascuta din infractiune, in cadrul procesului penal.
6. Aparatorul, reprezentantul si substituitul procesual – subiecti ai procesului penal, implicati in exercitiul actiunii penale si al actiunii civile.
7. Punerea in miscare, exercitarea si rezolvarea actiunii penale in cadrul procesului penal.
8. Punerea in miscare, exercitarea si rezolvarea actiunii civile nascuta din infractiune, in cadrul procesului penal.
9. Functia de jurisdictie in materie penala si autoritatea publica judiciara care o infaptuieste.
10. Incompatibilitatea judecatorului. Modalitatile procedurale prin care se da eficienta cazurilor de incompatibilitate prevazute de lege pentru magistratii judecatori.
11. Felurile competentei instantelor judecatoresti in cauzele penale. Criteriile de determinare a felurilor competentei instantelor judecatoresti, dupa materie si calitatea persoanei, ori competenta teritoriala.
12. Prorogarea competentei instantelor judecatoresti; cazuri; procedura de urmat.
13. Principiile sistemului probator: libertatea probelor, libertatea mijloacelor de proba, libera apreciere a probelor.
14. Declaratiile partilor – mijloace de proba in procesul penal.
15. Declaratiile martorilor – mijloace de proba in procesul penal.
16. Inscrisurile si mijloacele materiale de proba – mijloace de proba in procesul penal.
17. Constatarile tehnico-stiintifice, constatarile medico legale si expertizele – mijloace de proba in procesul penal.
18. Notiunea de masuri preventive. Luarea, inlocuirea, revocarea si incetarea de drept a masurilor preventive. Cai de atac.
19. Masurile preventive reglementate de legea de procedura penala.
20. Masurile asiguratorii ce pot fi luate in cadrul procesului penal.
21. Termenele in procesul penal, clasificare, mod de calcul.
22. Sanctiunile procesual-penale.
23. Organele de urmarire penala si competenta lor. Organele de constatare.
24. Supravegherea exercitata de catre procesor in activitatea de urmarire penala.
25. Inceperea urmaririi penale; conditii; actele procedurale ce se efectuiaza. 26. Plangerea prealabila – mod special de sesizare al organului de urmarire penala. Aspecte speciale privind procedura plangerii prealabile.
27. Efectuarea cercetarii penale.
28. Finalizarea urmaririi penale de catre procuror prin netrimiterea in judecata.
29. Finalizarea urmaririi penale de catre procuror prin trimiterea in judecata.
30. Principiile specifice fazei de judecata in cauzele penale.
31. Desfasurarea sedintei de judecata la judecata in prima instanta.
32. Cereri, exceptii, extinderi care pot influenta desfasurarea sedintei de judecata la judecata in prima instanta: restituirea cauzei la procuror, schimbarea incadrarii juristice a faptei, extinderea obiectului judecatii.
33. Deliberarea si hotararea primei instante de judecata. Efectele sentintei penale.
34. Conditiile de fond si de forma ale apelului: hotararile judecatoresti supuse apelului, titularii dreptului de apel, termenul de declarare a apelului, declararea apelului, motivarea apelului.
35. Efectele declaratiei de apel.
36. Judecata in apel. Solutiile la judecata in apel.
37. Conditiile de fond si de forma ale recursului: hotararile judecatoresti supuse recursului, titularii dreptului de recurs, termenul de declarare a recursului, declararea recursului, motivarea recursului.
38. Efectele declaratiei de recurs.
39. Cazurile in care hotararile judecatoresti recurate sunt supuse casarii.
40. Judecata in recurs.Solutiile la judecata in recurs.
41. Contestatia in anulare – cale extraordinara de atac in procesul penal.
42. Revizuirea – cale extraordinara de atac in procesul penal.
43. Recursul in interesul legii – cale extraordinara de atac in procesul penal.
44. Conditiile care se cer pentru ca o hotarare judecatoreasca penala sa fie pusa in executare. Amanarea si intreruperea executarii pedepsei detentiunii pe viata si a pedepsei inchisorii.
45. Contestatia la executare.
46. Procedura de urmarire si de judecata a unor infractiuni flagrante.
47. Dispozitii finale privind urmarirea si judecarea infractiunilor comise de minori.
48. Abtinerea si recuzarea.
49. Aparatorul ca participant la desfasurarea procesului penal. Drepturile si obligatiile acestuia.
50. Arestarea inculpatului: conditii, organe judiciare care pot lua masura; durata.
51. Arestarea invinuitului.
52. Cauzele care impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau care sting actiunea penala.
53. Cazurile de asistenta juridical obligatorie.
54. Cercetarea judecatoreasca.
55. Cercetarea la fata locului si reconstituirea.
56. Citarea partilor la judecata. Compunerea instantei de judecata. Asigurarea apararii.
57. Citatia ca act procedural: notiune, continut, loc de citare, inmanarea citatiei.
58. Competenta organelor de urmarire penala.
59. Competenta personala in materie penala.
60. Conflictele de competenta si exceptiile de necompetenta.
61. Confruntarea ca mijloc de proba.
62. Constatarea infractiunilor de audienta. Suspendarea judecatii.
63. Declinarea de competenta.
64. Dispozitii speciale privind retinerea si arestarea preventiva a minorului.
65. Exercitarea actiunii civile: dreptul de optiune; exercitarea din oficiu; exercitarea la instanta civila.
66. Extinderea actiunii penale pentru alte materiale (in fata instantei de judecata).
67. Extinderea procesului penal pentru alte fapte si pentru alte persoane.
68. Inculpatul – parte in procesul penal; drepturi si obligatii.
69. Interceptarile si inregistrarile audio sau video ca mijloace de proba.
70. Invinuitil: drepturi si obligatii; deosebirea de faptuitor si de inculpat.
71. Liberarea provizorie pe cautiune si sub control judiciar.
72. Modul de deliberare si redactare a hotararii judecatoresti.
73. Neagravarea situatiei in propriul apel.
74. Notiunea de infractiune flagranta. Cazurile de aplicare a procedurii specile.
75. Nulitatile ca sanctiuni procedurale penale.
76. Obligarea de a nu parasi localitatea si obligarea de a nu parasi tara-masuri preventive.
77. Partea responsabila civilmente; notiune; cazuri de raspundere pentru fapta altuia.
78. Partea vatamata in procesul penal: notiune, constituire; drepturi si obligatii.
79. Perchezitia ca mijloc de proba. Procedura efectuarii perchezitiei si ridicarea de obiecte sau inscrisuri.
80. Pertinenta, concludenta si utilitatea probelor.
81. Prelungirea si mentinerea arestarii inculpatului.
82. Principiile fundamentale ale procesului penal roman. Scurta analiza a acestora.
83. Restituirea cauzei la procuror.
84. Retinerea ca masura preventiva.
85. Revocarea liberarii provizorii-cazuri, procedura.
86. Sarcina probatiunii. Aprecierea probelor.
87. Schimbarea incadrarii juridice.
88. Scoaterea de sub urmarire penala. Clasarea cauzelor penale.
89. Stramutarea cauzelor penale: notiune, temei, procedura.
90. Sedinta de judecata in prima instanta: inceput, deschidere, strigarea cauzei, verificarea legalitatii sesizarii instantei; verificari privitoare la inculpat; masuri privind martorii, expertii si interpretii; lamuriri, exceptii, cereri.
91. Termenele in procesul penal: notiune, clasificare, calcul
92. Reabilitarea judecatoreasca

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale, monografii, articole de specialitate
Acte normative
Se vor studia actele normative in vigoare, la materia de examen, la data inscrierii la examen.
Jurisprudenta
Deciziile publicate in culegeri de decizii, in reviste de specialitate ori pe website-ul www.scj.ro sau http://portal.just.ro/ .


6. CONTENCIOS CONSTITUTIONAL SI ELECTORAL


A. CONTENCIOSUL CONSTITUTIONAL
a. Drept substantial
- suprematia Constitutiei
- controlul de constitutionalitate
b. Drept procedural
- procedura judiciara privind exceptia de neconstitutionalitate -
ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate, conditii de
admisibilitate, suspendarea judecarii cauzei, sesizarea Curtii
Constitutionale, cale de atac
- aspecte speciale privind procedura judiciara referitoare la
exceptia de neconstitutionalitate - in procedurile contenciosului
administrativ, insolventei si contenciosului electoral
- procedura privind solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate
in fata Curtii Constitutionale
- efectele deciziilor Curtii Constitutionale

B. CONTENCIOSUL PARTIDELOR POLITICE
a. Drept substantial
- partidele politice
- finantarea partidelor politice
b. Drept procedural
- procedurile judiciare privind inregistrarea partidelor politice, inregistrarea aliantelor politice, reorganizarea partidelor politice, incetarea activitatii partidelor politice, finantarea partidelor politice
- procedura jurisdictionala constitutionala a judecarii contestatiilor care au ca obiect constitutionalitatea unui partid politic

C. CONTENCIOSUL ELECTORAL
a. Drept substantial
- drepturile electorale
- aspecte generale privind organizarea, desfasurarea si finantarea alegerile parlamentare, prezidentiale, locale si europene
- aspecte generale privind organizarea, desfasurarea si finantarea referendumului
b. Drept procedural
- procedurile jurisdictionale administrative la birourile electorale - in materiile electorala si referendara
- procedurile jurisdictionale judiciare - in materiile electorala si referendara
- procedurile jurisdictionale constitutionale - in materiile electorala prezidentiala si referendara

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale si monografii de specialitate
Acte normative
- Constitutia Romaniei, republicata (art. 2, art. 8, art. 16 alin. 3 si 4, art. 36, art. 37, art. 38, art. 40, art. 62, art. 73 alin. 3 lit. a, b si d, art. 81, 20 art. 115 alin. 6, art. 121 alin. 1 si 3, art. 122 alin. 2, art. 146 lit. d, f, i si k, art. 147)
- Codul de procedura penala (art. 303 alin. 6)
- Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata
- Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare (art. 4 lit. a, art. 15 lit. n)
- Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu modificarile si completarile ulterioare
- Legea nr. 14/2003 a partidelor politice
- Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, republicata
- Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare
- Legea nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, rectificata, cu modificarile si completarile ulterioare
- Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare (art. 9)
- Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare (art. 8 alin. 7)
- Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, cu modificarile si completarile ulterioare
- Legea nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificarile si completarile ulterioare
- O.U.G. nr. 9/2007 privind unele masuri pentru mai buna organizare si desfasurare a alegerilor
- Hotararea Curtii Constitutionale nr. 2/2005 pentru adoptarea Regulamentului de organizare si functionare a Curtii Constitutionale
- H.G. nr. 1514/2006 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile in anul fiscal 2007 (anexa cap. II - cu referire la art. 4 lit. a din Legea nr. 146/1997) [www.cdep.ro (Camera Deputatilor); www.clr.ro (Consiliul Legislativ)]

Jurisprudenta
- jurisprudenta Curtii Constitutionale
- Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectii Unite nr. XXXVI/2006 [www.ccr.ro (Curtea Constitutionala); www.scj.ro (Inalta Curte de Casatie si Justitie)]


7. CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI CONTRAVENTIONAL


A. CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV
1. Contenciosul actelor administrative si al ordonantelor Guvernului
a. Drept substantial
- actul administrativ; actul administrativ unilateral asimilat; ordonanta Guvernului
- autoritatea emitenta a actului administrativ
b. Drept procedural
- procedura administrativa prealabila; specificul jurisdictiilor administrative speciale
- procedura judiciara de contencios administrativ: obiectul actiunii, partile, instanta competenta, timbrare, termenul de introducere a actiunii, particularitati ale procedurii, solutionarea cererii, cai de atac, executarea hotararii
- procedura judiciara speciala de suspendare a actului administrativ
- procedura judiciara speciala a exceptiei de nelegalitate
- procedura judiciara speciala privind ordonantele Guvernului
2. Contenciosul contractelor administrative, al proprietatii publice si al exproprierii
a. Drept substantial
- contractul administrativ; autoritatea contractanta
- proprietatea publica
- exproprierea pentru cauza de utilitate publica
b. Drept procedural
- aspecte specifice privind procedura contenciosului administrativ al contractelor administrative
- aspecte specifice privind procedura contenciosului administrativ al proprietatii publice
- aspecte specifice privind procedura contenciosului administrativ al exproprierii
3. Contenciosul accesului la informatiile de interes public si al transparentei decizionale
a. Drept substantial
- accesul la informatiile de interes public
- transparenta decizionala in administratia publica
b. Drept procedural
- aspecte specifice privind procedura contenciosului administrativ al accesului la informatiile de interes public
- aspecte specifice privind procedura contenciosului administrativ al transparentei decizionale in administratia publica
4. Contenciosul functiei publice
a. Drept substantial
- functia publica, functionarul public, raportul de serviciu
- cariera profesionala a functionarilor publici
- raspunderea disciplinara a functionarilor publici
b. Dreptul procedural
- procedura administrativa disciplinara
- aspecte specifice privind procedura contenciosului administrativ al functiei publice

B. CONTENCIOSUL CONTRAVENTIONAL
a. Drept substantial
- contraventia
- raspunderea contraventionala
- sanctiunile contraventionale
b. Drept procedural
- constatarea si sanctionarea contraventiilor
- procedura judiciara contraventionala: obiectul plangerii, partile, instanta competenta, introducerea plangerii, particularitati ale procedurii, solutionarea plangerii, cai de atac
- executarea sanctiunilor contraventionale

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale si monografii de specialitate
Acte normative
- Constitutia Romaniei, republicata (art. 15 alin. 2, art. 23 alin. 13, art. 44 alin. 3 si 9, art. 52, art. 73 alin. 3 lit. j si k, art. 126 alin. 6, art. 136 alin. 4)
- Codul de procedura civila (art. 2 pct. 1 lit. d si f, art. 3 pct. 1)
- Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica
- Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare (art. 3 lit. m, art. 15 lit. i si m, art. 16)
- Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, cu modificarile si completarile ulterioare
- Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata 23
- Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare
- Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica
- Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare
- Legea nr. 262/2007 (art. II, art. III)
- O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, rectificata, cu modificarile si completarile ulterioare
- O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare
- H.G. nr. 1514/2006 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile in anul fiscal 2007 (anexa cap. II - cu referire la art. 3 lit. m din Legea nr. 146/1997) [www.cdep.ro (Camera Deputatilor); www.clr.ro (Consiliul Legislativ)]

Jurisprudenta
- Deciziile Curtii Constitutionale nr. 35/1993, 97/1997, 482/1997, 90/1999, 136/2001, 293/2004, 189/2006, 647/2006, 953/2006, 65/2007, 228/2007, 660/2007, 797/2007
- Deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectii Unite nr. IV/2003, IX/2006
- Jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal [www.ccr.ro (Curtea Constitutionala); www.scj.ro (Inalta Curte de Casatie si Justitie)]


8. ELEMENTE DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE A INSTANTELOR JUDECATORESTI SI PARCHETELOR, A ACTIVITATII NOTARIALE SI ACTIVITATII EXECUTORILOR JUDECATORESTI.


1. Reguli privind formarea si compunerea completelor de judecata la judecatorii, tribunale, tribunale specializate si curti de apel.
2. Reguli privind rezolvarea incidentelor procedurale referitoare la compunerea completelor de judecata.
3. Impartialitatea judecatorilor si procurorilor.
4. Reguli privind functionarea serviciului de grefa al instantelor. Atributiile grefierului sef de sectie. Atributiile grefierului sef al judecatoriei. Atributiile grefierului de sedinta. Atributiile grefierului delegat la compartimentul de 24 executari silite sau executari contraventionale. Atributiile grefierului delegat pentru activitatea de inregistrare si evidenta a persoanelor juridice. Atributiile grefierului arhivar.
5. Evidenta activitatii instantelor judecatoresti.
6. Reguli privind raporturile de serviciu cu publicul. Consultarea dosarelor si evidentelor instantelor judecatoresti.
7. Reguli privind primirea actelor de sesizare a instantei si a altor cereri.
8. Reguli de desfasurare a activitatii in timpul sedintei de judecata.
9. Reguli privind activitatea instantei ulterior incheierii dezbaterilor.
10. Aspecte privind inregistrarea cererilor de apel sau recurs.
11. Procedura in cazul restituirii inscrisurilor originale depuse la dosar.
12. Reguli privind pastrarea de catre instanta a corpurilor delicte si a valorilor.
13. Reguli privind functionarea parchetelor. Raporturile parchelelor cu instantele de judecata.
14. Competenta notarilor publici. Competenta de atributie si competenta teritoriala. Conflictele de competenta.
15. Activitatea notariala a misiunilor diplomatice si oficiilor consulare.
16. Aspecte privind procedura succesorala notariala.
17. Evidentele biroului notarial cu privire la succesiuni.
18. Autentificarea actelor de catre notarul public.
19. Procedura in cazul certificarii unor fapte de catre notarul public.
20. Reguli privind efectuarea si legalizarea traducerilor.
21. Controlul judecatoresc asupra actelor notariale.
22. Competenta executorilor judecatoresti. Competenta de atributie si competenta teritoriala. Conflictele de competenta.
23. Rolul executorului judecatoresc in cadrul punerii in executare a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii.
24. Rolul executorului judecatoresc in aplicarea masurilor asiguratorii dispuse de instanta judecatoreasca.
25. Procedura in cazul intocmirii protestului de neplata a cambiilor, biletelor la ordin si a cecurilor.
26. Rolul executorului judecatoresc in cadrul procedurii de oferta reala urmata de consemnarea sumei de catre debitor.
27. Controlul judecatoresc al activitatii executorilor judecatoresti.

Bibliografie:
Constitutia Romaniei
Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor
Legea nr.304 privind organizarea judiciara
Legea nr.247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente
Legea nr.51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat
Statutul profesiei de avocat.
Legea nr.544/2001 privind acesul la informatiile de interes public
Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor
Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti
Hotararea CSM nr.370/2006 privind aprobarea ghidului practic pentru grefieri cuprinzand acte procedurale utilizate de care instantele judecatoresti si parchetele de pe langa acestea.
Legea nr.36/1995 privind notarii publici si activitatea notariala
Regulamentul de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr.36/1995
Legea nr.188/2000 privind executori judecatoresti
Regulamentul de aplicare a Legii nr.188/2000 privind executorii judecatoresti
Codul de procedura civila - Cartea a V a, Cartea a VI a – cap.III si IV.
Legea nr.58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin.
Legea nr.59/1934 asupra cecului.
Toate modificarile si completarile la zi a actelor normative avute in vedere in prezenta

Bibliografie


9. DREPT EUROPEAN SI INSTITUTII EUROPENE


A. ISTORICUL CONSTRUCTIEI COMUNITARE
1. Tratatul CECO
2. Tratatul CEE
3. Tratatul EURATOM
4. Actul Unic European
5. Tratatul asupra Uniunii Europene (Tratatul de la Maastricht)
6. Tratatul de la Nisa
7. Tratatul instituind o Constitutie pentru Europa
a. Istoricul Tratatului constitutional. Inovatii aduse de tratat. Critici formulate cu privire la Tratat
b. Este ordinea juridica a Uniunii Europene o ordine juridica constitutionala ?
8. Tratatul de la Lisabona

B. APLICAREA DREPTULUI COMUNITAR
1. Teoriile moniste si dualiste privind aplicarea dreptului international public in raport cu dreptul intern
2. Dictum-uri relevante ale CJCE in legatura cu aplicarea dreptului comunitar
3. Principiul aplicarii imediate a dreptului comunitar
4. Principiul aplicarii directe a dreptului comunitar
5. Principiul aplicarii cu prioritate a dreptului comunitar
6. Principiul autonomiei statelor membre in aplicarea dreptului comunitar

C. PERSONALITATEA JURIDICA SI NATURA JURIDICA SPECIFICA A CONSTUCTIEI COMUNITARE
1. Personalitatea juridica a Comunitatilor Europene
2. Personalitatea juridica a Uniunii Europene
3. Teorii asupra naturii juridice a constructiei comunitare
4. Principii care decurg din natura juridica specifica a constructiei comunitare
a. Principiul ireversibilitatii
b. Principiul coerentei
c. Principiul loialitatii
5. Uniunea de drept
a. Drepturile fundamentale ale omului ca principiu al Uniunii de drept
i. Tacerea tratatelor. Opera creatoare a CJCE
ii. Constitutionalizarea principiului respectarii drepturilor fundamentale
iii. Problematica aderarii Comunitatilor Europene la CEDO: necesitate; aderare (prezumtiva)
iv. Raportarea de lege lata a CJCE la CEDO
v. Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene
b. Principiul democratiei

D. IZVOARELE DREPTULUI COMUNITAR
1. Clasificarea izvoarelor de drept comunitar
2. Izvoare primare de drept comunitar
a. Caracterizare. Tipologie. Relatii intre tratate. Structura tratatelor
b. Domeniul de aplicare a tratatelor institutive. Aplicarea in spatiu
c. Aplicarea in timp a tratatelor institutive (intrare in vigoare, durata, revizuire, caducitate, excludere, retragere voluntara)
3. Izvoare derivate de drept comunitar
a. Caracterizare. Tipologie.
b. Regimul juridic comun (elaborarea actului, intrarea in vigoare, disparitia actului). Principii care guverneaza edictarea dreptului derivat de catre institutiile comunitare
c. Regulamentul
d. Decizia
e. Directiva
f. Avizul si recomandarea
4. Izvoare complementare de drept comunitar
5. Izvoare rezultate din angajamentele externe ale comunitatilor
6. Izvoare nescrise de drept comunitar

E. COMPETENTELE IN DREPTUL COMNUNITAR
1. Principiul competentei de atribuire (atribuirii de competenenta)
2. Competente principale (exclusive, concurente, excluse)
3. Competente complementare
4. Principiul subsidiaritatii
5. Principiul proportionalitatii

F. INSTITUTIILE COMUNITARE
1. Principii care guverneaza functionarea propriu-zisa a institutiilor comunitare
a. Problema separatiei puterilor
b. Principiul echilibrului institutional
c. Principiul autonomiei institutiilor comunitare
d. Principiul cadrului institutional unic
2. Parlamentul European
a. Componenta. Constituire
b. Atributii decizionale legislative
c. Atributii de ancheta si avocat al poporului
d. Atributii de supraveghere si control
e. Atributii consultative
3. Comisia Europeana
a. Statut
b. Organizare
c. Functionare
d. Atributii
4. Consiliul Uniunii Europene
a. Statut
b. Organizare
c. Functionare
d. Atributii
5. Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene
a. Compunere. Structura
i. Judecatorii
ii. Avocatii generali
iii. Alte organe
b. Organizare
c. Competenta
i. Reguli generale
ii. Functionarea Curtii ca instanta constitutionala, administrativa, internationala, de recurs
6. Tipuri de actiuni la Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene
a. Recursul in anulare (art. 230 TCE)
b. Exceptia de ilegalitate (art. 241 TCE)
c. Recursul in carenta (art. 232 TCE)
d. Recursul in constatarea neindeplinirii de catre statele membre a obligatiilor comunitare (art. 226-227 TCE)
e. Recursul prejudiciar (art. 234 TCE)

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale, monografii, articole de specialitate
Acte normative
Se vor studia actele normative in vigoare, la materia de examen, la data inscrierii la examen.
Jurisprudenta
Deciziile publicate in culegeri de decizii, in reviste de specialitate ori pe website-ul www.scj.ro sau http://portal.just.ro/ .


10. CONTENCIOSUL EUROPEAN AL DREPTURILOR OMULUI


A. Organizarea Curtii Europene a Drepturilor Omului
- judecatorii
- formatiunile jurisdictionale
- structurile administrative
- grefa

B. Competenta Curtii Europene a Drepturilor Omului
- competenta ratione materiae
- competenta rationae personae
- competenta ratione loci
- competenta ratione temporis

C. Procedura jurisdictionala a plangerii individuale in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului
- partile principale; terta interventie
- continutul si forma plangerii individuale
- conditii de admisibilitate a plangerii individuale
- incercarea de solutionare amiabila a cauzei
- instruirea cauzei si judecata pe fond in prima instanta
- caile de atac
- procedurile speciale: unirea admisibilitatii cu fondul, desesizarea unei camere in favoarea Marii Camere
- alte aspecte procedurale: reunirea cauzelor, analizarea cu prioritate, masurile provizorii, audierile publice, hotararile pilot, reportarea analizei chestiunii indemnizatiei de satisfactie echitabila

D. Actele jurisdictionale ale Curtii Europene a Drepturilor Omului
- deciziile privind admisibilitatea
- deciziile sau hotararile de radiere de pe rol
- hotararile privind solutionarea fondului

E. Formele contenciosului european al drepturilor omului
- contenciosul de validitate (statuarea asupra existentei violarii Conventiei)
- contenciosul de plina jurisdictie, sub forma contenciosului in indemnizare (indemnizatia de satisfactie echitabila)
- contenciosul de plina jurisdictie, sub forma contenciosului in injonctiune (reparatia in natura)
- quasi-contenciosul in anulare privind masurile individuale (redeschiderea procedurilor judiciare interne)
- quasi-contenciosul in anulare privind masurile cu caracter general (modificarea dreptului national neconventional)

F. Executarea hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului
- forta obligatorie a hotararilor definitive
- obligatia statelor de executare a hotararilor
- rolul Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei de organ care supravegheaza executarea hotararilor
- sanctiunile in cazul refuzului executarii hotararilor

G. Romania in cadrul contenciosului european al drepturilor omului
- organizarea si competentele Agentului guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului
- negocierile in vederea rezolvarii amiabile a cauzei
- executarea hotararilor; caracterul de titlu executoriu; aspecte bugetare
- regresul statului impotriva persoanelor vinovate
- redeschiderea procedurilor judiciare interne - civile si penale - in urma hotararilor de condamnare

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale si monografii de specialitate
Acte normative
- Conventia europeana a drepturilor omului si Protocoalele aditionale la aceasta, in forma amendata prin Protocolul nr. 11 si in forma care va fi amendata prin Protocolul nr. 14
- Regulamentul Curtii Europene a Drepturilor Omului, cu modificarile si completarile ulterioare
- Instructiunile practice si formularele in procedura la Curtea Europeana a Drepturilor Omului
- Constitutia Romaniei, republicata (art. 11, art. 20)
- Codul de procedura civila (art. 322 pct. 9, art. 324 alin. 3)
- Codul de procedura penala (art. 4081)
- O.G. nr. 94/1999 privind participarea Romaniei la procedurile in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Comitetului Ministrilor ale Consiliului Europei si exercitarea dreptului de regres al statului in urma hotararilor si conventiilor de rezolvare pe cale amiabila, cu modificarile si completarile ulterioare
- H.G. nr. 868/2003 privind organizarea si functionarea Agentului Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cu modificarile si completarile ulterioare [www.echr.coe.int (Curtea Europeana a Drepturilor Omului); www.cdep.ro (Camera Deputatilor); www.clr.ro (Consiliul Legislativ)]

Jurisprudenta
- jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului [www.echr.coe.int (Curtea Europeana a Drepturilor Omului)]


11. ELEMENTE DE DREPT FISCAL, PROCEDURA FISCALA SI CONTENCIOS FISCAL


1. Notiuni introductive
a) Notiunea de sistem fiscal si fiscalitate
b) Fundamentul impunerii
c) Principiile fiscalitatii
d) Codul fiscal si Codul de procedura fiscala – instrumente juridice ale fiscalitatii
e) Notiunile de impozit si taxa. Asemanari si deosebiri
f) Mecanismul juridico-fiscal al impunerii directe si al celei indirecte
g) Evitarea dublei impuneri
2. Impozitele directe
a) Impozitul pe profit
b) Impozitarea dividendelor
c) Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
d) Impunerea veniturilor realizate de catre persoanele fizice
e) Impozitul pe veniturile nerezidentilor si impozitul pe reprezentante
f) Jurisprudenta romaneasca relevanta in materia impozitelor directe
g) Analiza directivelor Uniunii Europene in materia impozitarii directe
h) Analiza jurisprudentei relevante a Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene in materia impozitelor directe
3. Impozitele indirecte
a) Taxa pe valoarea adaugata
b) Accizele si taxele speciale
c) Jurisprudenta romaneasca relevanta in materia impozitelor indirecte
d) Analiza directivelor Uniunii Europene in materia impozitarii indirecte
e) Analiza jurisprudentei relevante a Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene in materia impozitelor indirecte
5. Impozitele si taxele locale
a) Impozitul pe teren
b) Impozitul pe cladiri
c) Taxa asupra mijloacelor de transport
d) Taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor
e) Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate
f) Impozitul pe spectacole
g) Taxa hoteliera
h) Taxele speciale
i) Jurisprudenta romaneasca relevanta in materia impozitelor si taxelor locale
6. Procedura fiscala. Partea generala
a) Domeniul de aplicare a Codului de procedura fiscala
b) Principiile generale ale procedurii fiscale
c) Raportul de drept procedural fiscal
d) Competenta organelor fiscale
e) Probele in procedura fiscala
f) Termenele in procedura fiscala
7. Procedura fiscala. Partea speciala
a) Inregistrarea fiscala
b) Procedura declararii impozitelor si taxelor
c) Procedura stabilirii impozitelor si taxelor
d) Inspectia fiscala
e) Colectarea creantelor fiscale. Modalitati de stingere a creantelor fiscale
f) Sistemul sanctionator in materie fiscala. Majorarile de intarziere. Amenda
8. Contenciosul fiscal. Notiuni introductive
a) Notiunea de contencios fiscal
b) Natura juridica a contenciosului fiscal
c) Clasificarea formelor de contencios fiscal
d) Actul administrativ fiscal
9. Participantii
a) Partile in litigiile de contencios fiscal
b) Citarea in proces a altor persoane
c) Participarea procurorului. Evolutie. Probleme de rigoare constitutionala
10. Procedura administrativa prealabila
a) Procedura administrativa prealabila in cadrul contenciosului administrativ fiscal
b) Problema facultativitatii contestatiei. Analiza jurisprudentei Curtii Constitutionale si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie
11. Procedura de judecata a actiunii in contencios administrativ
a) Forma actiunii
b) Termenul de introducere
c) Procedura in fata instantei
d) Caile de atac si procedura de solutionare a acestora
12. Suspendarea efectelor actelor administrative fiscale
a) Suspendarea efectelor actelor administrative fiscale in cursul procedurii prealabile
b) Suspendarea efectelor actelor administrative fiscale dupa sesizarea instantei de fond
13. Contestatie la executarea silita a creantelor fiscale
a) Subiect
b) Obiect
c) Natura juridica
d) Competenta de judecata
e) Termenul de introducere
f) Procedura de judecata
14. Cererea de reexaminare in materia taxelor judiciare de timbru
a) Subiect
b) Obiect
c) Natura juridica
d) Competenta de judecata
e) Termenul de introducere
f) Procedura de judecata

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale, monografii, articole de specialitate
Acte normative
Se vor studia actele normative in vigoare, la materia de examen, la data inscrierii la examen.
Jurisprudenta
Deciziile publicate in culegeri de decizii, in reviste de specialitate ori pe website-ul www.scj.ro sau http://portal.just.ro/ .


12. DREPT COMERCIAL SI DREPTUL SOCIETATILOR COMERCIALE (contracte comerciale; societati comerciale)


A. CONTRACTE COMERCIALE
1 Contractul de vanzare cumparare comerciala
1.1 Comercialitatea contractului. Conditiile legale si trasaturile caracteristice ale contractului de vanzare cumparare comerciala.
1.2 Promisiunea de vanzare si pactul de preferinta. Aplicatii in materia societatilor comerciale.
1.3 Obiectul si pretul in vanzarea comerciala.
1.4 Efectele speciale ale contractului, stabilite de Codul comercial si alte legi speciale
1.4.1 Transmiterea proprietatii si a riscurilor
1.4.2 Locul unde se face predarea
1.4.3 Garantia contra viciilor
1.4.4 Garantia calitatii produselor
1.4.5 Obligatia de plata a pretului. Dobanda pretului datorat
1.5 Cazuri de rezolutiunea speciala stabilite prin Codul comercial
1.6 Executarea coactiva prevazuta de Codul comercial
2 Contractul de mandat comercial
2.1 Notiune si comercialitate
2.2 Efectele contractului
2.2.1 Obligatiile partilor
2.2.2 Privilegiul mandatarului
2.2.3 Efectele executarii mandatului
3 Contractul de agentie
3.1 Mecanismul contractului de agentie si deosebirea fata de mandatul comercial
3.2 Raporturile dintre agent si comitent
3.3 Efectele fata de terti
3.4 Incetarea contractului
4 Contractul de comision
4.1 Mecanismul contractului de comision si deosebirea fata de mandatul comercial
4.2 Raporturile comitent – comisionar
4.3 Efectele fata de terti
4.4 Incetarea contractului
5 Contractul de consignatie
5.1 Mecanismul contractului de consignatie si deosebirea fata de comision
5.2 Efectele contractului
5.3 Efectele executarii
5.4 Incetarea contractului
6 Contractul de report
6.1 Mecanismul contractului de report
6.2 Efectele contractului
6.3 Incetarea contractului
7 Contractul de cont-curent
7.1 Mecanismul contractului de cont-curent
7.2 Efectele contractului
7.3 Incheierea contului curent
7.4 Incetarea contractului
8 Contractul de garantie reala mobiliara
8.1 Notiunea de garantie reala mobiliara, inclusiv garantiile mobiliare asimilate
8.2 Constituirea garantiei
8.3 Efectele contractului
8.4 Executarea garantiei
8.5 Publicitatea garantiei
8.6 Incetarea garantiei
9 Contractul de leasing
9.1 Mecanismul contractului de leasing si tipurile de leasing
9.2 Efectele contractului de leasing
9.3 Incetarea contractului

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale, monografii, articole de specialitate
Acte normative
Codul comercial roman
OG 21/1992
Legea 11/1991
Legea 12/1990
Legea 296/2004
Legea 245/2004
Legea 449/2003
Legea 608/2001
Legea 240/2004
Legea 509/2002
Legea nr.99/1999, Titlul VI
Ordonanta nr.51/1997
Legea nr. 287/2006
Legea nr. 178/1934
Jurisprudenta
Deciziile publicate in culegeri de decizii, in reviste de specialitate ori pe website-ul www.scj.ro sau http://portal.just.ro/ .

B. SOCIETATI COMERCIALE
1 Contractul de societate comerciala
1.1 Aporturile
1.2 Affectio societatis
1.3 Impartirea profitului
2 Inmatricularea si autorizarea societatilor comerciale
3 Functionarea societatilor comerciale
3.1 Adunarea generala
3.1.1 Felurile
3.1.2 Convocarea
3.1.3 Sedinta
3.1.4 Hotararile
3.2 Administrarea si conducerea
3.2.1 Statutul juridic al administratorilor
3.2.2 Raspunderea administratorilor
3.3 Controlul
3.3.1 Controlul prin cenzori
3.3.2 Controlul prin auditori
3.3.3 Controlul prin asociati
4 Modificarea societatii
4.1 Reducerea capitalului
4.2 Majorarea capitalului
4.3 Prelungirea duratei
4.4 Fuziunea si divizarea
4.5 Schimbarea formei juridice
5 Dizolvarea si lichidarea voluntara
5.1 Dizolvarea
5.1.1 Cauze generale de dizolvare
5.1.2 Caile dizolvarii
5.1.3 Efectele dizolvarii
5.2 Lichidarea voluntara
5.2.1 Principiile lichidarii
5.2.2 Statutul lichidatorilor
5.2.3 Lichidarea activului si pasivului
5.2.4 Drepturile asociatilor cuvenite din lichidare
5.2.5 Inchiderea lichidarii
6 Functionarea societatii cu raspundere limitata
7 Functionarea societatii pe actiuni
7.1 Actiunile emise de societate
7.2 Obligatiunile emise de societate
7.3 Adunarea generala a actionarilor
7.4 Administrarea si conducerea
7.4.1 Sistemul unitar
7.4.2 Sistemul dualist
7.5 Controlul societatii
7.6 Registrele
7.7 Situatiile financiare

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale, monografii, articole de specialitate
Acte normative
Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata (M.Of., Partea I, nr.1066/17.11.2004)
Legea nr.441/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata, si a Legii nr.26/1990 privind registrul comertului, republicata (M.Of.nr.955/28.11.2006)
Legea nr.516/2006 pentru completarea Legii nr.302/2005 pentru modificarea si completarea Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale (M.Of., Partea I, nr.14/09.01.2007)
O.U.G. nr.82/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente (M.Of., Partea I, nr.446/29.06.2007)
Jurisprudenta
Deciziile publicate in culegeri de decizii, in reviste de specialitate ori pe website-ul www.scj.ro sau http://portal.just.ro/ .


13. DREPT BANCAR SI INSTITUTII DE CREDIT. ELEMENTE ALE PROCEDURII INSOLVENTEI.


A. DREPT BANCAR SI INSTITUTII DE CREDIT
1 Generalitati
Notiunea de operatiune de banca
Notiunea de comert sau activitate bancara

2 Aspecte generale privind institutiile de credit
Notiunea de institutie de credit
Activitati permise institutiilor de credit
Cerinte minime de acces la activitate
Conditii minime de desfasurare a activitatii
Capitalul si administrarea riscului
Actionariat
Procedura de autorizare a institutiilor de credit, persoane juridice romane
Autorizarea in situatii speciale (fuziunea si divizarea, transformarea in institutie de credit)
Cerinte operationale
Organizare si conducere
Secretul profesional
Acoperirea riscurilor
Situatii financiare si audit
Cerinte de publicare

3 Contractele bancare. Aspecte specifice
Conditiile de fond si de forma ale incheierii contractelor bancare
Influenta tehnicilor informatice asupra executarii obligatiilor bancii
Modificarea unilaterala a contractului bancar
Rezilierea unilaterala a contractului bancar
Raspunderea contractuala a bancii. Natura si specific
Restrangerea conventionala a raspunderii bancii
Inlaturarea conventionala a raspunderii bancilor
Raspunderea bancii pentru sustinerea abuziva a clientului

4 Plati si garantii bancare internationale
Acreditivul documentar
Incasoul documentar
Ordinul de plata
Platile prin compensatie
Acordul de clearing
Garantia bancara

B. ELEMENTE ALE PROCEDURII INSOLVENTEI

PROCEDURA INSOLVENTEI
1 Notiunea de insolventa
2 Caracterele procedurii insolventei
3 Categoriile de debitori supusi procedurii
3.1 Debitori supusi procedurii generale
3.2 Debitori supusi procedurii simplificate
4 Organele care aplica procedura insolventei si alti participanti
4.1 Instantele judecatoresti
4.2 Judecatorul-sindic
4.3 Administratorul judiciar
4.4 Lichidatorul
4.5 Adunarea creditorilor
4.6 Comitetul creditorilor
4.7 Administratorul special
5 Efectele deschiderii procedurii
6 Primele masuri dupa deschiderea procedurii
7 Planul de reorganizare
8 Reorganizarea judiciara
9 Falimentul
9.1 Cazurile in care se aplica falimentul
9.2 Declararea creantelor nascute dupa deschiderea procedurii
9.3 Lichidarea averii debitorului
9.4 Distribuirea sumelor in urma lichidarii averii debitorului
10 Inchiderea procedurii
10.1 Cazurile in care intervine inchiderea procedurii
10.2 Consecintele inchiderii procedurii

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale, monografii, articole de specialitate
Acte normative
Legea nr. 227/2007 pentru aprobarea OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului (M. Of. Nr. 480/18.07.2007) UG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului (M. Of. Nr. 1027/27.12.2006) cu modificarile aduse prin Legea 227/2007 (M. Of. Nr. 480/18.07.2007)
Legea nr.85/2006 privind procedura insolventei (M.Of., Partea I, nr.395/21.04.2006) Jurisprudenta
Deciziile publicate in culegeri de decizii, in reviste de specialitate ori pe website-ul www.scj.ro sau http://portal.just.ro/ .


14. DREPTUL ROMAN AL CONCURENTEI SI PROTECTIEI CONSUMATORILOR


A. Introducere
1. Definitia si obiectul dreptului concurentei
2. Notiuni fundamentale ale dreptului concurentei: agentul economic, clientela si piata relevanta

B. Dreptul anti-monopol
1. Obiectivele dreptului anti-monopol
Protectia libertatii concurentei pe piata; pastrarea unui numar suficient de concurenti pe o anumita piata relevanta; alocarea eficienta a resurselor la nivelul societatii; promovarea libertatii economice individuale
2. Reglementarea anti-monopol in Romania
a) Precizari conceptuale (notiunea de „practici anticoncurentiale”)
b) Particularitatile legislatiei anti-monopol din Romania
c) Sfera de aplicare legislatiei anti-monopol (prin raportare la alte reglementari nationale si la legislatia anti-monopol a Uniunii Europene)
d) Categoriile de fapte monopoliste
3. Intelegerile monopoliste
a) Tipuri de intelegeri monopoliste in functie de criteriile de clasificare a acestora
- criteriul formei de manifestare a vointei: acorduri propriu-zise, decizii de asociere, practici concertate - criteriul nivelului circuitului economic la care se situeaza agentii economici participanti la intelegere: intelegeri verticale si intelegeri verticale b) Conditii de existenta a intelegerilor monopoliste c) Exceptarea intelegerilor monopoliste de catre Consiliul Concurentei
- tipuri de exceptari: exceptari individuale si exceptari colective (in bloc)
- conditiile ce trebuie indeplinite pentru a beneficia de exceptare
- aspecte procedurale
4. Abuzul de pozitie dominanta
a) Criterii pentru stabilirea pozitiei dominante
b) Conditii pentru calificarea comportamentului unui agent economic drept abuziv
5. Concentrarile economice va) Definitia concentrarilor economice
b) Forme de realizare a concentrarilor economice
c) Controlul concentrarilor economice de catre Consiliul Concurentei
6. Autoritatile administrative care au competenta aplicarii legislatiei antimonopol
7. Tratamentul sanctionator (civil si administrativ) al practicilor monopoliste
a) Sanctionarea de catre autoritatile de concurenta (raspunderea contraventionala)
b) Raspunderea civila
>C. Dreptul concurentei neloiale
1. Definitia concurentei neloiale
2. Trasaturi generale ale faptelor de concurenta neloiala; tipuri de fapte de concurenta neloiala
3. Confuzia
a) Definitie, elemente (elementul material, elementul intentional)
b) Clasificari ale confuziei
- dupa forma (similitudinile, ratasarea parazitara)
- dupa obiect
4. Denigrarea
a) Definitie, elemente (elementul material, elementul subiectiv)
b) Deosebiri fata de alte fapte (critica, informarea)
5. Acapararea agresiva a clientelei
a) Definitie
b) Modalitati de acaparare agresiva a clientelei
6. Alte practici neloiale de concurenta
7. Raspunderea civila pentru faptele de concurenta neloiala

D. Protectia consumatorilor
1. Scopul si principiile care fundamenteaza legislatia privind protectia consumatorilor
2. Notiuni fundamentale folosite in legislatia privind protectia consumatorilor: consumator, agent economic, produs, serviciu
3. Reglementarea protectiei consumatorilor in Romania
4. Drepturile fundamentale ale consumatorului; formele de exercitare a acestora conform legislatiei privind protectia consumatorilor
5. Practici comerciale interzise care afecteaza sau pot afecta interesele si/sau drepturile consumatorilor
6. Raspunderea civila pentru faptele care incalca normele protectiei consumatorilor; raspunderea pentru produse

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale, monografii, articole de specialitate
Acte normative
Dreptul concurentei
- Legea nr. 21/1996 a concurentei, republicata
- Legea nr.11/ 1991 a concurentei neloiale, modificata prin Legea nr. 298/2001
- Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, cu modificarile si completarile ulterioare
- Hotararea Guvernului nr. 333/ 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OG nr.99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata
- Regulamentul CC din 2004 de organizare, functionare si procedura a Consiliului Concurentei
- Instructiunile CC din 2004 cu privire la definirea pietei relevante, in scopul stabilirii partii substantiale de piata
- Instructiunile CC din 2004 date in aplicarea art.33 din Legea concurentei nr.21/ 1996, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrarilor economice
- Instructiunile CC din 2004 cu privire la calculul cifrei de afaceri in cazurile de comportament anticoncurential prevazute la art.5 alin.(1) din Legea concurentei nr.21/1996 si in cazurile de concentrare economica
- Regulamentul CC din 2004 privind autorizarea concentrarilor economice
- Instructiunile CC din 2004 privind masurile corective acceptabile in cazul autorizarii conditionate a unor concentrari economice
- Regulamentul CC din 2004 privind aplicarea prevederilor art.5 si 6 din Legea concurentei nr.21/1996 cu modificarile si completarile ulterioare, privind practicile anticoncurentiale
- Instructiunile CC din 2005 privind aplicarea art. 5 alin.(2) din Legea concurentei nr. 21/1996
- Regulamentul CC din 2004 privind aplicarea art.5 alin.(2) din Legea concurentei nr. 21/1996, in cazul intelegerilor verticale
- Instructiunile CC din 2004 privind aplicarea art.5 alin.(2) din Legea concurentei nr. 21/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul intelegerilor verticale
- Instructiunile CC din 2004 privind aplicarea art.5 alin.(2) din Legea concurentei nr. 21/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, acordurilor de cooperare pe orizontala Protectia consumatorilor
- Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, cu modificarile ulterioare
- Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata
- Hotararea Guvernului nr. 333/ 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OG nr.99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata
- Ordonanta Guvernului nr.21/ 1992 privind protectia consumatorului, republicata
- Legea nr. 240/ 2004 privind raspunderea producatorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte
- Legea nr. 193/ 2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, republicata
- Legea nr. 449 / 2003 privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora
Jurisprudenta
Deciziile publicate in culegeri de decizii, in reviste de specialitate ori pe website-ul www.scj.ro sau http://portal.just.ro/ .


15. DREPTUL PROPRIETATII INTELECTUALE


A. NOTIUNI GENERALE
1.Definitia dreptului de autor. Subramurile dreptului de autor. Dreptul comun aplicabil. Definitia dreptului de proprietate industriala. Subramurile dreptului de proprietate industriala. Dreptul comun aplicabil. Terminologie. Bun intelectual. Distinctia dintre dreptul de autor si dreptul de proprietate intelectuala.

B. DREPTUL DE AUTOR
1. Obiectul dreptului de autor. Categorii de opere protejate. Opera originala si opera derivata. Opera singulara, comuna si colectiva. Opera de comanda si opera creata la propria initiativa a autorului. Operele audiovizuale. Opera de arta plastica, de arhitectura si fotografica. Corespondenta adresata unei persoane. Opera publicitara. Programele pentru calculator si bazele de date. Opere care nu intra sub incidenta protectiei dreptului de autor.
2. Titularii dreptului de autor si a drepturilor conexe. Terminologie (subiect, proprietar, posesor). Raportul dintre autorul operei si terti. Pluralitatea de subiecte in raporturile de autor in cazul operei comune si in cazul operei colective. Artistii interpreti sau executanti. Producatorii de inregistrari audiovizuale si sonore. Autorii operei audiovizuale. Regizorul . Organismele de radiodifuziune.
3. Drepturile patrimoniale de autor. Dreptul de valorificare a operei prin aducerea ei la cunostinta publica, notiunea de comunicare si comunicare publica.Drepturile sui generis ale fabricantilor bazelor de date. Dreptul de suita. Drepturile patrimoniale ale artistilor interpreti si executanti. Drepturile organismelor de televiziune si radiodifuziune. Dreptul patrimonial de a autoriza traducerea, publicarea in culegeri si orice alta transformare a operei pentru a obtine o opera derivata. Dreptul de a inchiria opera. Drepturile conexe drepturilor de autor.
4. Drepturile morale de autor. Dreptul la paternitatea operei. Dreptul de a decide aducerea operei la cunostinta. Dreptul de a pretinde respectarea integritatii operei. Dreptul de retractare
5. Durata protectiei drepturilor de autor si limitele exercitarii dreptului de autor. Durata protectiei dreptului de autor. Limitele pentru utilizarea operei. Limitele pentru transformarea operei. Limite pentru reproducerea sau comunicarea publica a operei. Dreptul de citare. Limite de exercitare a dreptului de autor pentru anumite categorii de opere (programele de calculator, bazele de date)
6. Contracte specifice dreptului de autor. Contractul de editare. Contractul de reprezentare teatrala si de executie muzicala. Contractul de inchiriere a unei opere. Contractul de reproducere a unei opere de arta.
Imprumutul public. Contractul de cesiune exclusiva a drepturilor patrimoniale de autor. Contractul de cesiune neexclusiva a drepturilor patrimoniale de autor. Contractul de adaptare. Contractul de comanda a unei opere viitoare. Contractul de productie audiovizuala. Contractul de utilizare a unui program de calculator. Contractul de folosire in film a unei opere.
8. Organismele de gestiune colectiva ale drepturilor de autor. Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor. Categorii de organisme de gestiune colectiva. Infiintarea si competenta organismelor de gestiune colectiva. Competenta O.R.D.A.
10. Aspecte procedurale. Competenta instantelor de judecata in domeniul litigiilor de drept de autor. Timbrajul actiunilor de drept de autor.
Actiunea civila de protejare a dreptului de autor. Mijloace de proba in procesele de drept de autor. Specificul litigiilor de drept de autor.

C. DREPTUL DE PROPRIETATE INDUSTRIALA
1. Semne distinctive
a). Semne distinctive. Desenul si modelul ( industrial). Definitie. Obtinerea protectiei. Titularul drepturilor derivate din protectie. Actiuni in justitie pentru protectia drepturilor derivate din protejarea desenului si modelului industrial.
b). Semne distinctive. Marca. Notiune. Caracterele juridice si functiile marcii. Obtinerea protectiei. Titularul protectiei. Transferul drepturilor cu privire la marca inregistrata.
c) Semne distinctive. Indicatii geografice. Notiune. Regim juridic al protectiei. Obtinerea protectiei. Titularul drepturilor. d) Semne distinctive. Numele comercial si emblema. Definitie. Regim juridic. Fondul de comert
2. Inventia. Notiune. Inventii brevetabile, conditii de brevetabilitate. Exceptii de la brevetabilitate. Procedura de obtinere a brevetului de inventie. Autorul inventiei si titularul dreptului la brevetul de inventie. Efectele brevetului de inventie. Categorii de drepturi protejate. Intinderea protectiei. Stingerea brevetului. Opozitia la acordarea brevetului. Anularea brevetului.
3. Contracte de proprietate industriala. Contractul de franchising. Notiune. Caractere juridice. Parti. Obiect. Drepturile si obligatiile partilor, drepturile si obligatiile derivate din lege. Contractul de know-how. Notiune. Caractere juridice. Parti. Obiect. Drepturi si obligatii. Contractul de licenta a bunului de proprietate intelectuala (marca, inventie). Tipuri de contracte de licenta. Partile contractelor de licenta. Obiectul contractelor de licenta. Drepturi si obligatii specifice contractelor de licenta. Contractul de cesiune a bunurilor de proprietate intelectuala (marca si inventia). Tipuri de contracte de cesiune. Partile contractului de cesiune. Obiectul contractelor de cesiune.
4. Protectia drepturilor de proprietate industriala.
a). Opozitiile si contestatiile formulate la O.S.I.M.
b). Actiuni civile. Timbrajul actiunilor de drept de proprietate industriala. Actiunea in anulare si in constatarea nulitatii absolute a titlurilor de protectie. Actiunea civila in contrafacere. Actiunea in daune. Actiunea in decadere a marcii. Actiuni in concurenta neloiala (confuzie, denigrare). Specificul petitului in actiunile in proprietate industriala. Competenta instantelor de judecata. Calitatea procesuala activa in actiunea in contrafacere. Calitatea procesuala pasiva. Mijloace de proba specifice. Garantii procesuale.
c). Protectia prin mijloace de drept administrativ si penal. Contraventii si infractiuni.
d). Protectia vamala a drepturilor intelectuale.

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale, monografii, articole de specialitate
Acte normative
Se vor studia actele normative in vigoare, la materia de examen, la data inscrierii la examen.
Jurisprudenta
Deciziile publicate in culegeri de decizii, in reviste de specialitate ori pe website-ul www.scj.ro sau http://portal.just.ro/ .


16. DREPTUL MUNCII SI SECURITATII SOCIALE


1. Specificul dreptului muncii ca ramura a dreptului. Notiune si obiect. Izvoarele dreptului muncii
2. Sindicatele. Notiune si trasaturi. Libertatea sindicala. Regimul juridic al sindicatelor. Reprezentantii salariatilor
3. Contractul colectiv de munca. Notiune. Reprezentarea partilor. Negocierea colectiva. Incheiere, forma si inregistrare. Continut
4. Contractul individual de munca. Definitie. Durata. Trasaturi. Conditii si forma. Continut
5. Incheierea contractului individual de munca
6. Modificarea contractului individual de munca munca (delegarea, detasarea, transferul, trecerea temporara in alta munca)
7. Suspendarea contractului individual de munca
8. Incetarea contractului individual de munca
9. Raspunderea disciplinara
10. Raspunderea patrimoniala
11. Conflictele de munca. Notiuni generale. Greva
12. Salarizarea. Timpul de munca si timpul de odihna
13. Organizare masurilor de sanatate si securitate in munca. Accidentele de munca si bolile profesionale.

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale, monografii, articole de specialitate
Acte normative
Constitutia Romaniei, revizuita prin Legea nr. 429/2003;
Codul muncii, adoptat prin Legea nr. 53/24.01.2003, publicat in Monitorul
Oficial, Partea I, nr. 72/5.02.2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata;
Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca;
Legea nr. 54/2003 privind sindicatele;
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010.
Se vor studia actele normative in vigoare, la materia de examen, la data inscrierii la examen.
Jurisprudenta
Deciziile publicate in culegeri de decizii, in reviste de specialitate ori pe website-ul www.scj.ro sau http://portal.just.ro/ .


17. DREPTUL FAMILIEI


1. Casatoria. Notiune si caractere.
2. Incheierea casatoriei. Conditii de fond. Impedimente la casatorie. Conditii de forma
3. Efectele casatoriei. Relatiile personale dintre soti. Relatiile patrimoniale dintre soti. Bunurile sotilor
4. Desfiintarea casatoriei. Nulitatile absolute. Nulitatile relative. Efecte. Casatoria putativa.
5. Incetarea casatoriei. Notiune. Modalitati
6. Divortul. Notiune. Procedura. Efecte.
7. Rudenia si afinitatea
8. Filiatia. Filiatia fata de mama. Filiatia fata de tata.
9. Situatia legala a copilului din casatorie si din afara casatoriei
10. Adoptia. Notiune si natura juridica. Incheierea adoptiei. Efecte. Desfiintarea si desfacerea adoptiei.
11. Obligatia legala de intretinere. Notiune. Conditii. Clasificare. Executarea si incetarea intretinerii
12. Ocrotirea minorului prin parinti. Tutela si curatela minorului

Bibliografie
Doctrina
Tratate, cursuri, manuale, monografii, articole de specialitate
Acte normative
Constitutia Romaniei, revizuita prin Legea nr. 429/2003;
Codul familiei;
Lege nr. 272/21.06.2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 557/23.06.2004;
Lege nr. 273/21.06.2004 privind regimul juridic al adoptiei, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 557/23.06.2004.
Se vor studia actele normative in vigoare, la materia de examen, la data inscrierii la examen. Jurisprudenta
Deciziile publicate in culegeri de decizii, in reviste de specialitate ori pe website-ul www.scj.ro sau http://portal.just.ro/ .


Anexa nr. 2 la Hotararea nr. 295/15 decembrie 2007 a Consiliului U.N.B.R.

MODELUL CERERII DE INSCRIERE LA EXAMENUL PENTRU DOBANDIREA TITLULUI PROFESIONAL DE AVOCAT DEFINITIV

ANEXA nr. 2 la Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. _______

Nr. inregistrare ……….. data ……………….
Baroul …………………………………….……


CERERE
de inscriere pentru sustinerea examenului de dobandire a titlului profesional de avocat definitiv

Sesiunea ……………….. / anul ……..


1. Subsemnatul (numele, initiala tatalui, prenumele)…………………………………...............
............................................................................................................ ,
fiul/fiica lui .....................................si al
………….…………, domiciliat in (str. nr. bl. sc. et. ap. jud. sect. localitate) ............................................…..
................................................ , cod numeric personal................................................ , legitimat prin CI/BI,
…………… eliberat de ……………….. telefon/fax: ………………………., e-mail: ………………. Si prin
legitimatia de avocat (card) seria ………….. nr. …………………………….-
solicit inscrierea la examenul de dobandire a titlului profesional de avocat definitiv – sesiunea ………..……….2. Mentionez ca sunt avocat stagiar inscris in Baroul …………………………… in baza Deciziei
nr. …………… din data ………….. si am efectuat stagiul in baza Contractului de formare profesionala
initiala incheiat cu (forma de exercitare a profesiei) ………………………………………………………… ….
cu sediul profesional in …………………………………………….. …..…………….........................................
…………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………….
fiind indrumat efectiv de domnul (doamna) av. ………………………………………………………………….3. Declar pe propria raspundere sub sanctiunea prevazuta de lege pentru declaratii false ca nu ma
aflu in nici unul dintre cazurile de nedemnitate si de incompatibilitate prevazute la art. 13 si art. 14 din Legea
nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, ca indeplinesc conditiile prevazute la art. 17
alin. (1) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si am efectuat stagiul
efectiv pe perioada de la data inscrierii in barou (……………) si pana la data prezentei cereri.

4. Anexez prezentei cereri raportul avocatului indrumator si (cand este cazul) raportul serviciului
de asistenta judiciara.

5. Am participat la conferinta de stagiu a baroului conform notarilor consilierului coordonator al
stagiului profesional.

6. Cunosc prevederile Regulamentului pentru organizarea examenului pentru dobandirea titlului
profesional de avocat definitiv si ale hotararii Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania privind
organizarea examenului si, in consecinta, optez pentru sustinerea examenului la materia de baza
……………………., si la urmatoarele materii optionale: 1.…………………….; 2. ......……………………-


Data ………….. Semnatura………………..

Sursa: www.unbr.ro
Pagina Comunitatii

Termeni juridici, grupare tematica

Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
21 useri online

Useri autentificati: