DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Agrumente PRO si CONTRA

Refresh


Concept:
In conditiile actuale de recesiune, se poate invoca in relatiile de comert international, blocajul financiar (criza financiara), ca fiind forta majora (PRO) sau nu (CONTRA)?scarbavnicul [03-03-2010]
Eu cred ca decat sa se invoce aceasta marsavie am putea sa dam cu zarul , in vederea luarii unei decizii .


carerra [10-06-2011]
In conditiile actuale de recesiune nu se poate invoca BLOCAJUL FINANCIAR drept cauza de forta majoracasus major damnum fatale vis major) dat fiind faptul ca obligatiile sunt nascute sub imperiul recesiuniideci sunt actuale, contemporane recesiunii, NU sunt straine de recesiune).
S-ar putea pune problema posibilitatii invocarii cu succes NUMAI in situatia in care obligatiile s-au nascut anterior declansarii recesiunii, in sensul ca s-au nascut in conditii de normalitate a pietei, dupa care cei care si le-au asumat au fost pur si simplu trosniti de valul crizei. Bineinteles, in dreptul comertului international, problema ce s-ar pune ar trebui nuantata datorita faptului ca NU toate tarile au intrat in recesiune in acelasi moment, ci gradatfalimentul Lehman Brothers si continuand cu evolutia W a recesiunii)...
jessica [22-06-2009]
Nu gasesc nici un art. de lege care sa-mi sustina ideea ,insa stimati colegi sper sa mi-o sustineti voi....bocajul financiar nu poate fi invocat ca si forta majora...si acum va spun o povestioara de unde veti trage voi concluzia cum de nu poate fi invocata forta majora...A fost odata ca niciodata un biet lustragiu care isi castiga existenta, da, ati ghicit, lustruind pantofii domnilor care intrau si ieseau dintr-o cladire impozanta din centru.
Niciodata nu stiuse exact ce cladire este aceea in fata careia lucra de ani de zile, poate ere o banca, poate era o bursa, poate vreun minister important insa domnii bine imbracati care intrau acolo opreau adeseori la el pentru a-si lustrui pantofii.
Lustragiul nostru era priceput in ceea ce facea, folosea numai crema de pantofi de cea mai buna calitate si era vesel si optimist.
Intr-un cuvant era multumit cu munca lui iar clientii lui la fel asteptandu-si rabdatori randul la lustruit.
Intr-o zi insa s-a oprit la el un client nou, mai deosebit de ceilalti care l-a intrebat prietenos: “Ce faci aici? Ce-i cu tine asa de vesel? Nu ti-a spus nimeni de criza financiara?”
Ce-i drept nu-i spusese nimeni, nici unul dintre domnii aceia bine imbracati care intrau in banca sau ce-o fi fost acolo, probabil toti la curent cu criza.
“Poate nu le pasa de tine sau poate n-au avut suflet sa iti spuna insa criza financiara e pe drum si ne va afecta absolut pe toti, nu va scapa nimeni, nici macar tu un biet lustragiu. Asa ca daca ai un dram de minte iti iei masuri din timp, ca sa nu fi luat pe nepregatite.
Aceasta e meseria mea, sunt expert, stiu ce vorbesc.”
Dupa plecarea domnului binevoitor lustragiul nostru ramase pe ganduri. Poate ca intradevar nici unul dintre clientii lui nu il considerase demn sa il puna la curent cu criza financiara. Noroc cu domnul cel prietenos care ii voia binele.
Asa ca lustragiul a inceput sa ia masuri incat sa nu fie luat pe nepregatite de criza financiara. Pentru început folosea mai putina crema de pantofi si mai de proasta calitate.
Apoi a inceput sa aloce mai putin timp fiecarui client, dupa cum se spune time is money. A inceput sa socializeze mai putin cu acestia, criza e criza, nu mai e timp de smalltalk.
Preocupat de criza financiar a devenise ingandurat, tacut si isi facea treaba de mantuiala.
Asa ca incetul cu incetul clientii care ii fusesera fideli, carora le placeau veselia si calitatea muncii lustragiului, au inceput sa se rareasca.
Iar lustragiul nostru cu fiecare client pierdut era multumit intr-un fel ciudat ca domnul cel binevoitor a avut dreptate.
“Ce m-as fi facut daca expertul nu m-ar fi prevenit la timp? Acum as fi fost probabil luat pe nepregatite de criza financiara"


Flori 74 [19-07-2009]
NU este un caz de forta majora faptul ca nu reusesti sa adaptezi activitatea la conditiile de piata. Forta majora contine un element de surpriza si se caracterizeaza prin faptul ca nu a putut fi reglementat la momentul incheierii contractului deoarece nu era considerat ca un eveniment previzibil . Care este elementul de necunoscut la o criza financiara in desfasurare . Criza este doar o modificare a cererii fata de oferta si nu intruneste elementele necesare pentru a fi considerata forta majora . Oare cum ar suna o notificare a producerii unui astfel de fapt? "Va notificam existanta unui blocaj financiar pentru ca nici noi nu am fost platiti la randul nostru de beneficiari? " E haios. Blocajul financiar e atunci cand ai bani de recuperat si din cauza asta nu poti face plati mai departe . Asta se rezolva cu procese de recuperare a creantelor sau .. . cu procedura falimentului


rora [19-09-2009]
Conform art. 1351 Cod civil, forta majora este "orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil". Alte legi exemplifica forta majora ca fiind: un razboi, revolutie, cutremur, mari inundatii, embargou etc. Actuala criza financiara nu este caz de forta majora si nu poate fi invocat ca atare.


carpatina [05-10-2009]
da bineinteles ca blocajul financiar nu poate fi considerat forta majora. Stim cu totii ce evenimente pot fi considerate forta majora.


lukacs [13-09-2010]
in primul rand si pentru faptul ca in sine comertul implica un risc, speclatia care e esenta comertului pe asta se bazeaza, castig/pierdere


otesani2 [30-12-2010]
nu se pune probelam invocarii fortei majora intr-o asemenea situatie


MVI [09-01-2011]
bocajul financiar nu poate fi invocat ca si forta
majora


Florea.M [16-04-2011]
Blocajul financiar nu intruneste conditiile care definesc notiunea de forta majora.


oana_stan [14-07-2011]
in nici un caz criza financiara nu poate fi asimilata unui caz de forta majora, deoarece nu intruneste conditiile acesteia


Fortebracci [22-02-2014]
Blocajul financiar nu poate fi invocat ca o forta
majora, orice relatie comerciala are parti bune si rele,
cu riscuri asumate de ambele parti.

Introducere postare noua 26-10-2021  


Nu poti introduce o postare noua fara a fi inregistrat(a).
Pentru a te inregistra ca membru intra aici

Camera Argumentelor


Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
56 useri online

Useri autentificati: