DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Calculul salariilor in 2007


Lucian Popescu



CALCULUL SALARIILOR IN ANUL 2007 (VERIFICATI-VA SALARIUL !)


Autor: dr. Lucian Popescu
Universitatea Spiru Haret din Bucuresti
(Extrase din lucrarea "Salarizarea personalului – contabilitate, fiscalitate, legislatie – in curs de pregatire la Editura Tribuna Economica)





DEFINITIA SALARIULUI
Salariul reprezinta, intr-o expresie foarte generala, pretul fortei de munca. Definitia legala a salariului o regasim insa in Codul muncii[1] , astfel: "salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca" (art. 154 alin. (1)). "Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu" (art. 10 din Codul muncii).

Dar veniturile din salarii, conform Codului fiscal, sunt realizate de catre o categorie mai larga de persoane care lucreaza in baza unor relatii de serviciu reglementate prin legi sau statute speciale (fara a fi necesar contract de munca). Astfel din punct de vedere fiscal (art.55 - Cod fiscal [2] "sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege [3], indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca." Sunt asimilate salariilor, in vederea impunerii si o serie de alte venituri prevazute la art. 55, alin.(2, lit.a-k) din Codul fiscal.

In figura nr. 1 este prezentata structura salariului brut, contributiile obligatorii ale angajatului precum si contributiile obligatorii ale angajatorilor in raport cu fondul de salarii, pentru conditii normale de munca, in anul 2007:



in care:
  • SB - Salariul brut (lunar); FSB – Fondul lunar brut de salarii;
  • Sb - Salariul de baza brut (lunar)
  • IS - Impozit pe (venitul din) salariu
  • SN - Salariul net ca diferenta intre salariul brut, pe de o parte, si contributiile sociale individuale (retinerile) la care se adauga impozitul pe salariu, pe de alta parte;
  • CSI - Contributii sociale individuale (retineri din salariu);
  • CSC - Contributii sociale colective (contributiile unitatii);
  • CAS – contributia pentru asigurari sociale (de stat);
  • CASJ – contributia de asigurari sociale impotriva riscului de somaj;
  • CASS – contributia pentru asigurari sociale de sanatate;
  • CAMBP – contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;
  • CCIS – contributia pentru concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate;
  • FGCS – Fondul pentru garantarea creantelor salariale;
  • ITM1 (0,75%) si ITM2 (0,25%) – comisioane – contravaloare servicii datorate Inspectoratelor Teritoriale ale Muncii pentru gestiunea carnetelor de munca.

    Baza de aplicare a cotelor procentuale o reprezinta, de regula, salariul brut (SB sau FSB).

    Prin exceptie, cota procentuala individuala a asigurarilor pentru somaj se aplica la salariul de baza brut lunar la care se adauga alte sporuri cu caracter permanent, iar CAS-ul nu se retine pentru prestatiile sociale. Contributia la asigurarile sociale de sanatate nu se plateste pentru veniturilor care nu se impoziteaza s.a.


    CALCULUL CONTRIBUTIILOR ANGAJATULUI SI AL SALARIULUI NET (valabil de la 01.08.2007)


    Prezentam, in Tabelul nr.1, o "Foaie de calcul tabelar Excel" accesibila oricaror persoane.


    CALCULATOR SALARII - Tabelul nr.1


    Note: Formulele de calcul vor fi scrise (copiate) identic fara spatii sau separatori. Cele doua coloane si 19 randuri marcate pot fi copiate impreuna si lipite in Excel, eventual cu ajustarea coloanei. In celula B2 se va trece "1" in cazul salariilor obtinute pe baza de carnet de munca (functia de baza) sau "0" in situatia altor venituri (alte functii). In celula B3 se va trece numarul persoanelor aflate in intretinere astfel cum sunt declarate si acceptate la locul de munca. In celulele B4 - B8, B1 si B18 se vor trece, dupa caz, datele solicitate. In celelalte celule, in care initial este plasat "0", programul va afisa datele calculate.

    Conform Legii 250/2007, incepand cu salariile lunii august 2007, limitarea la 5 salarii medii brute pe economie a plafonului de CAS datorat de asigurati a fost eliminata [5] . Formula de calcul utilizata anterior in celula B11 a fost: =ROUND(IF(B9<6350;9,5%*B9;9,5%*6350);0)

    Pentru cei care nu doresc sa-si construiasca singuri o astfel de foaie de calcul le punem la dispozitie, mai jos, linkul de utilizare a unei astfel de foi.

    Click pentru calculul Salariului net de plata [CLICK] sau pentru determinarea prin tatonari a salariului brut cuvenit unui salariat care solicita un anumit salariu net !


    CALCULUL CONTRIBUTIILOR ANGAJATORULUI


    In Tabelul nr.2 sunt prezentate date concrete privind contributiile angajatorului practicate la nivelul anului 2007 in Romania, mai putin obligatia pentru protectia persoanelor cu handicap care se trateaza conform prevederilor Legii nr. 448/2006 (art.77 aliniatul (2)) privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap [5] .




    Note:
  • )1 conform art. 24. alin.(1) din legea 19/2000 - actualizata, baza lunara de calcul, la care angajatorul datoreaza contributia de asigurari sociale, o constituie fondul total de salarii brute lunare realizate de asiguratii obligatoriu, prin efectul legii in cazul:
    I. persoanelor care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarilor publici;
    II. persoanelor care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrilor cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile legii, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
    Conform art. 24. alin.(3), baza de calcul nu poate fi mai mare decat produsul dintre numarul mediu al asiguratilor din luna pentru care se calculeaza contributia si valoarea corespunzatoare a 5 salarii medii brute. Prevederile anterioare (alin.(3)), se aplica si in cazul bugetului Fondului pentru plata ajutorului de somaj (alin.(4)) [6].
    In situatia depasirii plafonului prevazut la alin.(3), in cazul angajatorilor care datoreaza contributie asupra unui fond total de salarii realizat in conditii diferite de munca, baza de calcul la care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzatoare fiecarei conditii de munca, se stabileste proportional cu ponderea, in fondul total de salarii, a drepturilor salariale realizate in fiecare dintre conditiile de munca (art. 24. alin.(5)).
  • )2 Baza lunara de calcul a contributiei pentru concedii si indemnizatii medicale pentru persoanele angajate nu poate fi mai mare decat produsul dintre numarul asiguratilor din luna pentru care se calculeaza contributia si valoarea corespunzatoare a 12 salarii minime brute pe tara (OUG nr. 158/2005 – actualizata, art. 6 alin.(8)).

    In Tabelul nr.3 sunt prezentate formulele de calcul tabelar Excel privind contributiile angajatorului.



    in care "N" reprezinta numarul mediu al asiguratilor din luna pentru care se calculeaza contributia (in cazul de fata "2"); 1270 (RON) valoarea salariului mediu brut pe economie; 390 (RON) salariul minim brut pe tara.

    Pentru copiere rapida, in formula de calcul al CAS-ului, se pot fixa celulele care reprezinta totaluri, respectiv B4 si C4 cu ajutorul semnului $ (dolar) dupa cum urmeaza (exemplu pentru celula C2): =Round(B2/$B$4*$C$4;0)

    ---------------------------

    Note:
  • [1] Legea nr.53/2003 privind Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.72/2003 cu modificarile si completarile ulterioare.
  • [2] Lege nr.571/2003 privind aprobarea Codului fiscal (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.927 din 23/2003) modificata prin O.G. nr.83/2004 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.793/2004) aprobata cu modificari prin Legea 494/2004 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1092/2004) precum si prin O.G. nr.123/2004 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1154/2004), O.U.G. nr.138/2004 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1281/2004), O.U.G. 24/2005 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.263/2005), Legea 96/2005 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.325/2005), Legea 163/2005 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.466/2005), Legea 247/2005 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.653/2005 si 294/2006), O.U.G. 203/2005 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1193/2005), O.U.G. nr.21/2006 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 269/2006), O.U.G. nr.33/2006 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 374/2006), Legea nr.343/2006 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 662/2006 si M.Of. nr. 765/2006), O.G. nr.43/2006 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 722/2006), H.G. nr.1.514/2006 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 935/2006), O.U.G. nr.110/2006 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. nr. 1028/2006) si O.U.G. nr.22/2007 (Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.230/2007).
  • [3] Spre exemplu, "Statutul functionarilor publici" - Legea nr.188, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.600/1999, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.251/2004.
  • [4] Legea nr. 250/2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 486/2007.
  • [5] Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I-a, nr.1006/2006, si OUG nr.14/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I-a, nr. 187/2007.
  • [6] Cu aceasta ocazie lansam juristilor provocarea de a deslusi sensul acestui ultim aliniat al legii cunoscand ca o atare limitare in privinta fondului de somaj nu este practicata de catre contabili sau programele de contabilitate.

    26-09-2007



    Comentarii introduse

    carpatina [27-11-2007]
    ----------------
    Este binevenita o astfel de expunere detaliata a elementelor ce compun salariul in Romania. Fiindca nu locuiesc in Romania, doar pentru cultura mea generala m-am uitat putin peste tabele si schite, dar ma ia deja ameteala sa inteleg toate acestea. Ar fi bine sa se dea si un caz exemplu mai simplificat si pe intelesul nostru al muritorilor de rand, care nu suntem doctori in materie, poate asa as intelege mai bine mecanismul calculului aratat mai sus.

    carpatina [27-11-2007]
    ----------------
    deci, daca din exemplul dat mai sus, Popescu are salariul brut de 4000 si Ionescu de 15000, dupa toate retinerile din tabelul excel, cu cat mai ramane unul si celalalt. Eu nu am excel instalat pe computerul meu.

    luxor [29-11-2007]
    ----------------
    RĂSPUNS PENTRU CARPATINA

    Conf. univ. dr. Lucian Popescu
    carpatina
    [27-11-2007] ----------------
    Este binevenita o astfel de expunere detaliata a elementelor ce compun salariul in Romania. Fiindca nu locuiesc in Romania, doar pentru cultura mea generala m-am uitat putin peste tabele si schite, dar ma ia deja ameteala sa inteleg toate acestea. Ar fi bine sa se dea si un caz exemplu mai simplificat si pe intelesul nostru al muritorilor de rand, care nu suntem doctori in materie, poate asa as intelege mai bine mecanismul calculului aratat mai sus.

    carpatina
    [27-11-2007] ----------------
    deci, daca din exemplul dat mai sus, Popescu are salariul brut de 4000 si Ionescu de 15000, dupa toate retinerile din tabelul excel, cu cat mai ramane unul si celalalt. Eu nu am excel instalat pe computerul meu.

    1. Calculul explicit al salariului net

    Tabelul nr. I
    Salariul brut (SB) 4.000
    Rețineri (contribuții):
    Șomaj (CASJ) 1 % SB 1 % 4.000 = 40
    Sănătate (CASS) 6,5 % SB 6,5 % 4.000 = 260
    Pensie (CAS) 9,5 % SB 9,5 % 4.000 = 380
    Total rețineri (TR) CASJ + CASS + CAS 40 + 260 + 380 = 680
    Venit net lunar (VNL) SB - TR 4.000 – 680 = 3320
    Deducere (D) * 0
    Venit impozabil (VI) VNL - D 3320 – 0 = 3320
    Impozit pe salariu (IS) 16 % VI 16 % 3320 = 531
    Salariul net (SN) SB – TR - IS 4.000 – 680 – 531 = 2789

    2. Calculul aproximativ al salariului net
    Se observă că impozitul și contribuțiile sociale individuale însumează aproximativ 30 % din salariul brut. Un calcul exact îl vom face în cele ce urmează. Cu o bună aproximație însă, în anul 2007, Salariul net (de primit) poate fi calculat ca o cotă de 70 % din Salariul brut. Aceasta deoarece cotele procentuale ale contribuțiilor sociale se stabilesc prin Legea anuală a bugetului de stat. Deși la ora actuală legea bugetului nu este publicată sunt preconizate modificări ale acestor contribuții care vor avea implicații asupra salariului net.

    Salariul net SN 70 % SB 70 % 4.000 = 2.800 deci cu o abatere de 11 ron

    Calcul salariului net al salariului brut de 15.000 ron este absolut asemănător.
    Vă rog pe dvs să faceți un astfel de exercițiu și să-l comparați cu rezultatul pe care v-il va afișa Foaia de calcul tabelar Excel de pe server.
    Tabelul nr. 2, din care dvs ați extras salariile de 4.000 și 15.000 ron se referă la contribuțiile pe care le datorează angajatorul pentru că utilizează forța de muncă (din spirit de solidaritate cu salariatul !), sistem care se practică în mai toate statele moderne.
    Pentru calculul salariului net trebuie să utilizați indicațiile din tabelul nr. 1, din articol, sau să faceți click pe zona albastră de deasupra tabelului nr. 2; în tabelul Excel care va fi afișat, pe site, introduceți în celula Salariul de bază realizat (B4) suma de 4000 (după care dați enter) ceea ce va conduce la apariția în celula B19 (Rest de plată) a valorii de 2789. În celula B2 va trebui să treceți cifra 1 (urmată de enter) pentru funcția de bază (urmăriți nota).

    3. Calculul rapid al salariului net
    Cu notațiile anterioare se poate scrie:
    SN = SB – TR – IS = SB – (CASJ + CASS + CAS) - 16 % VI =
    SB – (1 % SB + 6,5 % SB + 9,5 % SB) - 16 % (VNL - D) = SB – 17 % SB - 16 % (SB - TR - D) = SB – 17 % SB - 16 % (SB - 17 % SB - D) = 83 % SB - 16 % (83 % SB - D) =
    83 % SB – 13,28 % SB + 16 % D = 69,72 % SB + 16 % D = 0,6972 SB + 0,16 D, respectiv:
    SN = 0,6972 SB + 0,16 D
    Dacă deducerea personală (D) este nulă (vezi tabelul nr. III și explicațiile aferente), atunci:
    SN = 0,6972 SB (relație valabilă pentru salarii brute mai mari de 3000 ron sau la salarii obținute în afara funcției de bază)
    SN (pentru 4.000) = 0,6972 Ś 4.000 = 2.789
    SN (pentru 15.000) = 0,6972 Ś 15.000 = 10.458

    Notă: este posibil sa apară mici diferențe față de calculul executat cu Foaia de calcul tabelar Excel datorită modului de calcul al rotunjirilor. De asemenea, (VNL - D) trebuie să fie mai mare decât zero (pozitivă), respectiv deducerea luată în calcul nu poate să depășească Venitul net lunar (VNL). În caz contrar, la salarii mici și persoane numeroase în întreținere pot să apară erori.

    Prezentăm în acest sens alte câteva exemple da salarii nete:

    Tabelul nr. II
    Salariul brut (lei - RON) Salariul net
    Numărul persoanelor aflate în întreținere
    0 1 2 3 4
    1 Salariu minim pe economie: 500 388 404 415 415 415
    2 Prag de scădere a deducerii: 1.000 737 753 769 785 801
    3 Prag de anulare a deducerii: 3.000 2.092 2.092 2.092 2.092 2.092

    * Pentru calculul impozitului pe salarii se acordă salariaților deduceri personale (DP) de bază și suplimentare cumulate, variabile în funcție de salariul brut, astfel:

    Tabelul nr. III
    Salariul brut SB (RON) până la: 1.000 între: 1.000,01 ś 3.000 peste: 3.000,01
    Deducere personală 250 + 100 Ś NPI (250 + 100 Ś NPI) Ś
    0

    în care NPI reprezintă numărul persoanelor aflate în întreținere (deducerea se acordă pentru maxim 4 persoane în întreținere).
    Persoane în întreținere pot fi soția/soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile și neimpozabile, nu depășesc 250 RON lunar. Copiii minori, în vârsta de până la 18 ani împliniți, ai contribuabilului sunt considerați întreținuți.
    După cum se observă în tabelul nr.III de mai sus, deducerile au influență maximă până la salarii de 1.000 ron, între acesta și 3.000 ron sunt descrescătoare, ca peste 3.000 roni salariu (30.000.000 lei vechi) să nu mai fie acordate.
    Prezentăm si calculul unui salariu net pentru un salariu brut de 1.500 RON (15.000.000 ROL) al unui salariat cu o singură persoană în întreținere, la funcția de bază în anul 2007.

    Tabelul nr. IV
    Salariul brut (SB) 1.500
    Rețineri (contribuții):
    Șomaj (CASJ) 1 % ŚSB 1 % Ś1.500 = 15
    Sănătate (CASS) 6,5 % ŚSB 6,5 % Ś1.500 = 98
    Pensie (CAS) 9,5 % ŚSB 9,5 % Ś1.500 = 143
    Total rețineri (TR) CASJ + CASS + CAS 15 + 98 + 143 = 256
    Venit net lunar (VNL) SB - TR 1.500 – 256 = 1.244
    Deducere (D) (250 + 100 Ś NPI)Ś
    (250 + 100 Ś 1)Ś
    **270
    Venit impozabil (VI) VNL - D 1.244 – 270 = 974
    Impozit pe salariu (IS) 16 % ŚVI 16 % Ś974 = 156
    Salariul net (SN) SB – TR - IS 1.500 – 256 – 156 = 1.088

    ** rotunjire superioară, conform legii, la zeci de lei întregi, de la 262,5.

    Calculul rapid se prezintă la modul următor:

    Salariul net SN 0,6972 SB + 0,16 D 0,6972Ś1.500 + 0,16Ś270 = 1.089

    deci cu o abatere de 1 ron datorată rotunjirilor.

    Pentru calculul salariilor există însă programe care cuprind și Baze de date SGBD ACCES pentru salariați sau Foi de calcul tabelar Excel pentru contribuții, impozit și salariul net, care realizează rapid aceste calcule precum cea prezentată de noi în tabelul nr.1.



    luxor [29-11-2007]
    ----------------
    Deoarece la introducerea comentariului tabelele s-au denaturat iar formulele matematice nu au fost preluate, vă rog să urmăriți pe site materialul ”Răspuns la Comentariile introduse în articolul: CALCULUL SALARIILOR IN ANUL 2007”

    Dan [29-11-2007]
    ----------------
    Intradevar, dl. Lucian Popescu ne-a trimis Raspunsul intr-o forma estrem de dezvoltata si bine documentata, acesta fiind preluat intr-un nou articol in cadrul Tribunei, pe care va recomandam sa il lecturati: [AICI]

    vinangi [05-03-2008]
    ----------------
    contributie somaj angajatii este 0,5% de la 1 ianuarie 2008????



    Introducere comentariu 10-12-2024  


    Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
    Pentru a te inregistra ca membru intra aici







    Alte articole





    Termeni juridici, grupare tematica





  • Coordonator
    Magdalena Popeanga

    Website administrat de
    Alioth Software
    Politica de securitate
    Termeni si conditii
     RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
    9 useri online

    Useri autentificati: