DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Titlul de calatorie



Materialul de fata a fost, in mare parte, preluat de la Ministerul Afacerilor Externe


Conform Legii nr 248/2005, titlul de calatorie este documentul care se elibereaza de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei cetatenilor romani aflati in strainatate, care nu mai poseda document de calatorie valabil, pentru ca titularul sa isi poata continua calatoria, reglementa sederea ori pentru a se intoarce in tara.

Titlul de calatorie se elibereaza cu valabilitatea de cel mult un an. Valabilitatea titlului de calatorie inceteaza de drept la data intrarii titularului in Romania.


Cetatenii romani aflati in strainatate care nu mai sunt in posesia unui document de calatorie valabil si care trebuie sa se deplaseze in Romania intr-un termen scurt, sau persoanele care nu indeplinesc conditiile pentru obtinerea unui pasaport in strainatate, pot solicita ambasadei sau consulatului roman cel mai apropiat eliberarea unui titlu de calatorie.

Titlul de calatorie se elibereaza direct de ambasada sau consulat, pe baza cererii completata si semnata si solicitant si a dovezilor privind identitatea si cetatenia romana a solicitantului. Titlul de calatorie este valabil numai 30 de zile si permite titularului o singura calatorie in Romania. Titlul de calatorie isi pierde valabilitatea la intrarea pe teritoriul Romaniei si nu poate fi folosit pentru reintoarcerea in tara de resedinta sau de domiciliu si nici pentru deplasarea in alte state.

Pentru obtinerea titlului de calatorie, solicitantul trebuie sa prezinte functionarului ambasadei sau consulatului roman un act de identitate valabil (sau a carui valabilitate a expirat in cursul anului curent) si doua fotografii de tip pasaport, color, de data recenta.

In cazul in care documentele prezentate nu stabilesc cu certitudine identitatea si cetatenia romana a solicitantului, eliberarea titlului de calatorie se va face numai dupa verificarea acestor date de catre autoritatile romane, pe baza informatiilor furnizate de solicitant.

Ambasadele si consulatele Romaniei detin formularele corespunzatoare cererilor de obtinere a titlului de calatorie. Acestea sunt puse la dispozitia persoanelor interesate gratuit, in vederea completarii.

Eliberarea titlurilor de calatorie, legalizarea si certificarea copiilor de pe documente sunt supuse taxelor consulare, care se platesc de solicitanti la ambasada sau consulatul competent.

In cazul copiilor minori, cererea de eliberare a titlului de calatorie trebuie semnata de ambii parinti si trebuie insotita de copii ale pasapoartelor romanesti ale parintilor si de documentele doveditoare ale statutului legal al parintilor in strainatate.

In cazul in care minorul locuieste numai cu unul dintre parinti in strainatate, este necesara prezentarea unei declaratii autentice de consimtamant a celuilalt parinte al minorului.

In cazul pasapoartelor pierdute sau furate, este necesara sesizarea autoritatilor locale de politie si obtinerea unei dovezi a reclamarii pierderii sau furtului, care va fi prezentata la ambasada sau consulat odata cu depunerea cererii pentru titlul de calatorie.



Alte informatii utile




Termeni juridici, grupare tematica





Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
14 useri online

Useri autentificati: