Sistemul de transfer interbancar SWIFT
SWIFT, ca unica fereastra de conectare a zonelor caracteristice celor 3 categorii de plati, permite bancilor comerciale sa isi optimizeze costurile, intrucat pune la dispozitia acestora un singur canal de comunicatie, un singur standard si solutii pentru derularea instructiunilor de plata.
Reteaua SWIFT reprezinta un sistem de comunicare care se bazeaza pe principiul transmiterii reciproce de informatii intre doua banci sau intre doi participanti oarecare. Banca initiatoare a trimiterii mesajului si cea destinatara (receptoare a mesajului) nu se afla in legatura directa, mesajul fiind transmis prin intermediul centrului de operare la care este racordata tara din care acesta porneste.
Reteaua SWIFT cuprinde patru calculatoare de mare capacitate localizate la Bruxelles, Amsterdam si Culpeper (Statul Virginia – S.U.A.), numite „centre de comutare". Acestea comunica cu ordinatoare de talie mai mica amplasate in cadrul centrelor nationale. In final, reteaua se ramifica pe terminale amplasate in interiorul bancilor participante.
Pentru transmiterea unui mesaj, utilizând reteaua SWIFT, se procedeaza astfel:
se intocmeste mesajul, la un terminal, de catre o operatoare care lucreaza cu un ecran performant, in functie de normele SWIFT si tipul mesajului;
se plaseaza mesajul intocmit intr-un sir de asteptare;
mesajul se controleaza de un verificator si se plaseaza intr-un sir de plecare;
ordinatorul bancii emitente, dupa ce verifica daca normele SWIFT au fost respectate, transmite mesajul centrului de comutare cu ajutorul concentratorului national;
mesajul, stocat la centrul de comutare se transmite destinatarului dupa identificarea acestuia.
Odata cu implementarea tehnologiei SWIFTNet, portofoliul de servicii oferite de catre SWIFT s-a imbogatit, SWIFT putand sa ofere utilizatorilor sai urmatoarele servicii:
FIN – serviciu de mesagerie, bazat pe tehnologie store-and-forward;
FIN Copy – functie a retelei SWIFT care suporta compensarea si decontarea platilor de mare valoare, precum si a tranzactiilor din piata de capital; serviciul FIN Copy, permite institutiei centrale sa receptioneze copia integrala sau partiala a unui mesaj FIN, astfel incat aceasta sa poata autoriza sau preveni distribuirea mesajului catre banca destinatara.
SWIFTNet InterAct – schimb interactiv (on-line) de mesaje (in format XML);
SWIFTNet FileAct – schimb interactiv (on-line) de fisiere cu mesaje (in format XML);
SWIFTNet Browse – vizualizarea on-line a informatiilor;
In mod practic, toate bancile care au activitate internationala sunt conectate la SWIFT, prin intermediul ei realizându-se o gama larga de operatiuni bancare ca de exemplu: transferuri de depozite bancare dispuse de clientii bancilor, transferuri de depozite rezultate in urma tranzactiilor interbancare, acordari de credite, confirmari de cumparari sau vânzari de titluri, deschideri de acreditive documentare, extrase de cont, etc.
Printre avantajele utilizarii retelei SWIFT se afla: siguranta, rapiditatea, costul redus si fiabilitatea.
Siguranta se datoreaza utilizarii in cadrul retelei a unor mijloace de prelucrare a informatiilor echipate cu programe de detectare si corectare a erorilor. Mesajele sunt codificate in scopul protejarii lor de ascultatorii pirati.
Rapiditatea este asigurata de faptul ca timpul de transmitere a unui mesaj este mult mai mic decât in cazul transmiterii prin curier postal.
Fiabilitatea retelei SWIFT se datoreaza utilizarii acesteia 24 de ore din 24 si 7 zile din 7, coeficientul de disponibilitate efectiva fiind de 99,5%.
Principalul inconvenient al retelei SWIFT este acela ca nu remite nici o confirmare de primire a mesajului, verificarea modului de transmitere a mesajului realizându-se prin controlul operatiunilor insasi.
------------------
Multumiri speciale d-lui Mr.lect.univ.drd. Leontin Stanciu, autor al articolului "Particularitati ale transferurilor electronice prin sistemele SWIFT si TARGET": http://www.actrus.ro/reviste/4_2001/r8.html
Alte resurse
Termeni juridici, grupare tematica
|