Programul SAPARD
Programul SAPARD este un instrument financiar oferit de Uniunea Europeana pentru a ajuta statele candidate (tarile care si-au depus cererea de aderare la Uniunea Europeana) in procesul de pre-aderare in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale.
Agentia SAPARD Romania implementeaza Programul National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNADR). Programul National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala este documentul de baza care va contribui la implementarea aquis-ului comunitar in perioada de pre-aderare a Romaniei si este elaborat conform Reglementarii (C.E.) 1268/1999 privind sprijinul pentru masurile de pre-aderare pentru agricultura si dezvoltare rurala in tarile aplicante din centru si estul Europei in perioada de pre-aderare si Reglementarii 2759/1999 care stabileste regulile pentru aplicarea Reglementarii 1268/1999 privind sprijinul pentru masurile de pre-aderare pentru agricultura si dezvoltare rurala in tarile aplicante din centru si estul Europei in perioada de pre-aderare.
In viitor accentul in agricultura si in spatiul rural se va pune pe prioritatile identificate pentru perioada de pre-aderare, cum ar fi: imbunatatirea structurilor de prelucrare si marketing a produselor agricole si piscicole, controlul calitatii alimentelor, ca si controlul veterinar si fito-sanitar; imbunatatirea infrastructurii pentru dezvoltare rurala si agricultura; dezvoltarea economiei rurale si a resurselor umane. Va fi esential sa fie finantate proiecte de devoltare rurala integrate, care sa fie aplicate la nivel de comuna (NUTS 5), asigurandu-se astfel premise pentru un nou comportament antreprenorial si pentru desfasurarea unor activitati in acord cu cerintele de mediu. Fondurile acordate conform reglementarilor UE, asigura pregatirea treptata a fermierilor si procesatorilor romani pentru a putea opera pe piata UE.
Scopul principal este de a asigura crearea unor produse competitive si de a se evita efectele negative ce pot aparea daca Romania nu este pregatita din punct de vedere econonmic, institutional si legislativ pentru aderare.
Un real ajutor pentru cei interesati in obtinerea unor finantari SAPARD il constituie Ghidul solicitantului, care prezinta toate informatiile necesare cu privire la regulile de pregatire, depunere, selectie si implementare a proiectelor in cadrul Programului SAPARD. Ghidul Solicitantului se distribuie gratuit atat prin intermediul Agentiei SAPARD, sediul central si sediile Birourilor Regionale de Implementare a Programului SAPARD (BRIPS), cat si prin intermediul urmatoarelor institutii:
Birourile Regionale pentru Implementarea Programului SAPARD
Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala
Agentia Nationala pentru Consultanta Agricola
Oficiile Judetene de Consultanta Agricola
Agentiile de Dezvoltare Regionala
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
Ghidul solicitantului poate fi accesat la urmatoarea adresa: [click]
Mai multe detalii actualizate pot fi obtinute urmand urmatoarele linkuri:
Agentia SAPARD ROMANIA
Uniunea Europeana si Romania
|
Alte informatii utile
Termeni juridici, grupare tematica
|