DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Restabilirea domiciliului



In conformitate cu prevederile art. 22 din Ordonanta Guvernului nr. 65/28.08.1997, privind regimul pasapoartelor in Romania, aprobata prin Legea nr. 216/17.11.1998, cu modificarile si completarile ulterioare, ,,cetatenilor romani, care si-au stabilit domiciliul in strainatate, le este asigurat dreptul de a reveni oricand in tara, temporar sau definitiv".

Prin cetateni romani care si-au stabilit domiciliul in strainatate se intelege persoanele care poseda pasapoarte simple in care s-a efectuat mentiunea privind domiciliul in strainatate, fostii cetateni romani care au redobandit cetatenia romana cu mentiunea domiciliului in strainatate, precum si persoanele care au plecat legal sau ilegal din Romania inainte de 23.12.1989, au refuzat inapoierea in tara, iar ulterior nu au solicitat autoritatilor romane clarificarea statutului juridic fata de Statul roman (eliberarea documentelor de calatorie)".


Cetatenii romani domiciliati in strainatate care doresc sa-si restabileasca domiciliul in Romania, se adreseaza personal la serviciul public comunitar pentru eliberarea si evidenta persoanelor pe raza caruia locuiesc, cu o cerere tip, model nr. 6 (formulat tipizat care se gaseste la formatiune). Cererea se depune odata cu cererea pentru eliberarea cartii de identitate si va fi insotita de urmatoarele documente:
  • 3 fotografii color 3/4;
  • chitanta C.E.C. sau trezorerie privind achitarea taxei consulare aferente;
  • pasaportul romanesc valabil, copia filelor 1 - 3 din pasaport si a filei pe care este aplicata ultima stampila de intrare in Romania, iar în cazul în care nu mai detine pasaport romanesc valabil, adeverinta eliberata de catre Serviciul Secretariat Juridic din cadrul Directiei Generale de Pasapoarte, care atesta calitatea de cetatean roman, insotita de documentul cu care au intrat in Romania, in original si copie.
  • certificatele de nastere si casatorie (daca este cazul) transcrise la Starea Civila in Romania, in original si copie, inclusiv ale minorilor care isi restabilesc domiciliul impreuna cu parintii.


    Persoanele care au dobandit catatenia romana in temeiul art. 10 din Legea nr. 21/1991 a cetateniei romane, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, vor prezenta certificatul constatator prevazut la art. 20 din legea mai sus mentionata si pasaportul cu care au intrat in Romania, in original si copie de pe filele în care sunt mentionate datele de identitate, semnalmentele, fotografia titularului si ultima intrare in Romania.

    Persoanele care s-au nascut ori casatorit in strainatate si detin acte de stare civila incheiate la autoritatile straine trebuie sa solicite mai intai transcrierea acestora la starea civila din Romania, conform prevederilor Legii nr. 119/1996 privind actele de stare civila.

    Cetatenii romani care si-au schimbat numele sau prenumele in strainatate, este necesar sa solicite in prealabil, schimbarea numelui pe cale administrativa, conform numelui dobandit in strainatate, in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 41/2003, privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor si prenumelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, iar persoanele care au divortat in strainatate trebuie sa solicite recunoasterea hotararii judecatoresti straine de catre instanta judecatoreasca din Romania, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, cu precizarea ca in conformitate cu prevederile Legii nr. 187/2003 privind competenta de jurisdictie, recunoasterea si executarea in Romania a hotararilor in materie civila si comerciala, pronuntate in statele membre ale Uniunii Europene, hotararile pronuntate in statele membre ale Uniunii Europene vor fi recunoscute de plin drept.


    ---------------------------------------
    Material preluat de pe site-ul oficial al Directiei Generale de Pasapoarte: http://www.pasapoarte.mai.gov.ro
    ---------------------------------------


    Alte resurse





    Termeni juridici, grupare tematica





  • Coordonator
    Magdalena Popeanga

    Website administrat de
    Alioth Software
    Politica de securitate
    Termeni si conditii
     RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
    10 useri online

    Useri autentificati: