Resursa ta de Drept: Pensionari in Romania cu domiciliul in strainatate
Pana la intrarea in vigoare a Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, numarul beneficiarilor de pensii care aveau domiciliul in strainatate era mai redus. Cauzele care au determinat aceasta situatie erau reprezentate de barierele legislative care contineau dispozitii discriminatorii bazate pe criteriul teritorialitatii si/sau al cetateniei.
Reglementat de Legea nr.3/1977 privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala, dreptul la pensie se acorda doar cetatenilor romani care aveau domiciliul pe teritoriul Romaniei. Plata pensiei se suspenda pe perioada in care pensionarul avea domiciliul stabilit pe teritoriul altei tari.
Pentru cettenii romani cu domiciliul in strainatate dreptul la pensie a fost reglementat in 1997, prin intrarea in vigoare a Legii nr.86 pentru modificarea si completarea Legii nr.3/1977. Normele de aplicare a acestei legi au introdus precizari cu privire la procura speciala care se utilizeaza ca un element sine qua non in procedura de intocmire/depunere a dosarului de pensie, deschiderea contului curent personal si incasarea pensiilor in situatia beneficiarilor cu domiciliul pe teritoriul unui stat cu care Romania nu a incheiat un instrument juridic bilateral in acest domeniu.
Noul cadru legislativ instituit de Legea nr. 19/2000 reprezinta o reglementare moderna care incorporeaza, inca din perioada de pregatire a aderarii Romaniei la U.E., spiritul reglementarilor europene ce guverneaza acest domeniu, inlaturand barierele privind cetatenia si/sau domiciliul.
Conform legii, asiguratii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania (art.4), iar stagiul de cotizare este constituit din perioada in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile la care Romania este parte (art.8).
In plus, prevederile actului normativ au creat premisele in vederea aplicarii principiilor de coordonare a sistemelor de securitate sociala si anume :
exportul prestatiilor (art.8);
recunoasterea si totalizarea perioadelor de asigurare;
instituirea unei cooperari intre autoritatile si institutiile nationale responsabile cu acordarea prestatiilor (art.144).
Astfel, drepturile de asigurari sociale cuvenite in sistemul public din Romania, precum si prestatiile de asigurari sociale aferente acestor drepturi, pot fi transferate in tarile in care asiguratii isi stabilesc domiciliul sau resedinta, sub rezerva existentei unor instrumente juridice internationale care sa prevada acest transfer (art.8).
Formalitatile pe care cetatenii cu domiciliul in strainatate trebuie sa le indeplineasca in vederea stabilirii drepturilor de pensie in Romania
In cazul cetatenilor stabiliti in strainatate, care indeplinesc conditiile prevazute de legislatia in vigoare pentru a beneficia de pensie din partea statului roman, operatiunile legate de stabilirea si incasarea drepturilor pensie pot fi indeplinite:
1. fie in mod direct de catre titularul drepturilor de pensie, prin depunerea dosarului de pensionare si deschiderea unui cont curent personal la S.C. BANC POST S.A.
2. fie prin intermediul unui mandatar cu domiciliul in Romania, desemnat prin procura speciala, care sa indeplineasca operatiunile mentionate la punctul 1.
In cazul in care se opteaza pentru varianta incasarii drepturilor de pensie prin intermediul unui mandatar, cetatenii romani, precum si persoanele de origine romana care au cetatenie straina sau statutul de apatrid pot solicita emiterea procurii speciale in urmatoarele conditii:
§ procura speciala poate fi eliberata pe teritoriul statului de domiciliu, dupa cum urmeaza:
in cazul statelor semnatare ale Conventiei de la Haga , procura este valabila numai daca este insotita de apostila eliberata de catre autoritatea competenta potrivit legislatiei nationale a statului de la care emana documentul;
in cazul statelor cu care Romania are incheiate tratate sau conventii de asistenta juridica bilaterala in acest domeniu, procura este valabila fara nici o alta formalitate;
§ procura speciala poate fi eliberata pe teritoriul statului de domiciliu si de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, in acest caz emiterea procurii fiind scutita de taxa consulara.
§ procura speciala poate fi emisa si de catre notarii publici de pe teritoriul Romaniei.
Procura speciala trebuie sa contina urmatoarele elemente:
numele, prenumele, cetatenia, data si locul nasterii, domiciliul si actul de identitate ale titularului dreptului la pensie (valabil la data eliberarii procurii);
numele, prenumele, datele de identificare (actul de identitate, domiciliul, data si locul nasterii) ale mandatarului;
obiectul mandatului (ridicarea carnetului de munca, intocmirea dosarului de pensie, deschiderea contului curent personal, incasarea pensiei pentru plati curente si restante, semnarea extrasului de cont);
precizarea ca mandatarul are obligatiile ce revin titularului, inclusiv pe cea de a anunta in termen casei teritoriale de pensii orice schimbare intervenita in situatia titularului de natura sa modifice sau sa inceteze dreptul la pensie.
Procura speciala care nu este emisa in limba romana, precum si apostila (cand este cazul), vor fi traduse legalizat. Procura speciala este valabila 18 luni.
Titularul sau mandatarul, dupa caz, deschide un cont curent personal la filiala S.C. BANC POST S.A. de domiciliu, singura institutie bancara cu care CNPAS are incheiata conventie in acest sens.
Titularul dreptului de pensie sau mandatarul desemnat depune la casa teritoriala de pensii (de la ultimul domiciliu al titularului sau de la domiciliul mandatarului), o cerere insotita de documentele necesare stabilirii pensiei (dosarul administrativ de pensionare).
Dosarul administrativ de pensionare trebuie sa contina urmatoarele documente:
cerere pentru inscriere la pensie ;
carnetul de munca (original si copie);
alte acte prevazute de lege pentru vechimea in munca;
livret militar (original si copie);
diploma de studii superioare (original si copie) sau adeverinta din care sa rezulte durata normala si perioada studiilor, precum si certificarea absolvirii acestora;
adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau contractul de munca;
adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite;
adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat;
procura speciala pentru mandatar;
confirmare de la S.C .BANC POST S.A. privind deschiderea contului curent personal la filiala de la domiciliul mandatarului etc.
Facem precizarea ca dintre documentele mentionate sunt obligatorii doar cele care fac dovada vechimii in munca (carnet de munca si adeverinte privind vechimea in munca), precum si procura speciala in cazul in care drepturile de pensie sunt incasate prin mandatar.
In cazul in care titularul domiciliat in strainatate si-a stabilit o resedinta in Romania, casa teritoriala de pensii competenta este cea din raza sa de resedinta.
Aceasta solutie este valabila numai in cazul in care titularul nu si-a desemnat un mandatar pentru stabilirea si incasarea drepturilor de pensie.
In conditiile in care titularul dreptului de pensie domiciliat in strainatate si-a desemnat un mandatar, casa teritoriala de pensii competenta este cea din raza de domiciliu a mandatarului.
In cazul in care drepturile au fost stabilite/suspendate de catre o alta casa teritoriala de pensii, dosarul urmeaza a fi preluat prin transfer, la cererea casei de pensii din raza de domiciliu a mandatarului.
Procedura mentionata se aplica si in cazul reluarii in plata a drepturilor de pensie, anterior stabilite si suspendate de la plata.
Pensia, stabilita prin decizia emisa de Casa teritoriala de pensii, urmeaza a fi virata in contul curent personal si poate fi ridicata pe baza actului de identitate de catre titular sau pe baza procurii speciale de catre mandatar.
Text preluat de la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale: www.cnpas.org. Pentru informatii actualizate va recomandam vizitarea acestui site.
Alte resurse
Termeni juridici, grupare tematica
|