DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Norme speciale UE, aplicabile cetatenilor romani din aprilie 2007
Material publicat de autoritatile romane pentru romanii din Italia




Noile dispozitii privind sederea cetatenilor Uniunii Europene si a membrilor extracomunitari, familiile acestora si noile dispozitii privind membrii straini ai familiei cetatenilor italieni.

1. CETATENII UNIUNII EUROPENE

Cetatenii membri ai celor 26 de state membre din Uniunea Europeana au dreptul de a intra pe teritoriul Italiei beneficiind de sedere legala pe o perioada nu superioara a trei luni fara a fi obligati sa solicite indeplinirea formalitatilor.

Este suficient ca cetatenii statelor membre Uniunii Europene care intra in Italia sa fie in posesia cartii de identitate.

Dreptul la sedere pe perioada celor 3 luni impune existenta anumitor resurse econonice stabilite in vederea prevenirii situatiilor in care, datorita lipsei mijloacelor necesare asigurarii unei sederi decente, sa se impuna interventia statului italian pentru evitarea circumstantelor in care cetatenii europeni pot constitui un pericol (o amenintare)pentru ordinea si siguranta publica.

Dreptul la o sedere pe o perioada mai mare de 3 luni este recunoscut in urmatoarele situatii:
  • In cazul persoanelor care desfasoara o activitate dependenta sau autonoma;
  • Cetateanul Uniunii Europene dispune, atat pentru sine, cat si pentru membrii familiei sale de resurse economice suficiente unei sederi decente, dar si de o polita de asigurare de sanatate.

    In aceste cazuri, cetateanul Uniunii Europene, incepand cu 11 aprilie 2007, nu va mai face cererea eliberarii cartii de sedere deoarece la acest document s-a renuntat.

    In schimb, cetatenii statelor Uniunii Europene sunt obligati sa efectueze inscrierea la Starea Civila din cadrul primariei de care vor apartine dupa stabilirea domiciliului.

    Aceasta sarcina de a constata daca cererea obtinerii dreptului de sedere este intemeiata revine primariilor si nu sectiilor de politie.

    Pentru obtinerea inscrierii la Starea Civila este necesar ca cetateanul Uniunii Europene sa demonstreze cu documente corespunzatoare ca indeplineste conditiile mai sus mentionate (desfasurarea unei activitati de munca, disponibilitatea resurselor economice, precum si polita de asigurare de sanatate).

    Se precizeaza ca existenta mijloacelor economice poate fi dovedita chiar si pe baza unei declaratii pe propria raspundere din care sa reiasa venitul cetateanului Uniunii Europene.

    In urma depunerii cererii de obtinere a sederii pe teritoriul statului italian si a documentelor necesare, Starea Civila va elibera provizoriu o recipisa. Dupa efectuarea verificarilor ce se impun, se va emite un certificat care sa ateste dreptul sederii.

    In cazul in care Starea Civila respinge cererea datorita neintemeierii motivelor care au determinat solicitarea acesteia, cetatenul interesat poate cere solutionarea situatiei in instanta.

    Se mentioneaza ca in circumstantele in care se constata lipsa conditiilor necesare obtinerii dreptului de sedere, prefectul poate adopta o masura legislativa prin care ceteateanul Uniunii Europene este obligat sa paraseasca italian.

    In situatia in care se constata ca pe perioada a 5 ani consecutivi cetateanul Uniunii Europene s-a aflat legal in Italia, aceasta obtine automat dreptul la o sedere permanenta. Se precizeaza ca acest drept nu este recunoscut in cazul absentelor de pe tertoriul italian pe perioade mai mari de 6 luni pe an, cu exceptia unor situatii de urgenta cum ar fi: maternitate, boli grave etc. (se vor solicita documente doveditoare).

    Calitatea de titular al dreptului la sedere permanenta al cetateanului Uniunii Europene este certificata pe baza unui atestat eliberat de primaria in care s-a obtinut domiciliul. Dupa cateva luni, acest atestat poate fi substituit de o norma continuta in microcip-ul cartii de identitate electronice.

    ATENTIE! Dreptul de sedere permanenta se poate pierde ca urmare a absentelor mai mari de 2 ani consecutivi de pe teritoriul italian.

    O alta noutate introdusa prin acest decret este constituita de faptul ca cetatenii comunitari pot fi expulzati din Italia printr-o masura legislativa emisa de catre Ministerul de Interne in cazul constatarii unor abateri grave, atunci cand constiutie o amenintare pentru ordinea si siguranta publica sau chiar pentru siguranta statului


    2. Membrii comunitari si extracomunitari ai familiilor cetatenilor Uniunii Europene

    Dreptul de intrare si de sedere pe teritoriul statului italian este recunoscut si in cazul membrilor de familie atat comunitari cat si extracomunitari ai cetatenilor Uniunii Europene. Se mentioneaza insa, ca in cazul membrilor extracomunitari, este necesara viza de intrare emisa de misiunile diplomatice italiene in cazul cetatenilor statelor pentru care nu s-a renuntat la obligativitatea vizei. Se precizeaza ca nu este necesara desfasurarea procedurii autorizate de catre Oficiul de Emigrare care raspunde doar cereri de reintegrare a familiei solicitate de catre cetateanul extracomunitar.

    Membrii de familie care pot intra si obtine sederea pe teritoriul Italiei :
  • sotul/sotia;
  • fiii cetateanului comunitar sau al sotului/sotiei cu varsta mai mica de 21 ani; acelasi drept este recunoscut si in cazul fiilor cu varsta mai mare de 21 de ani dar care sunt in intretinerea cetateanului european sau al sotului/sotiei acestuia;
  • parintii si bunicul sotului/sotiei atata timp cat se afla in itretinerea lor;
  • in situatia in care Parlamentul va aproba aproba legea privind uniunile consensuale, acest drept va putea fi extins si in cazul partenerului.

    Pentru a beneficia de dreptul de sedere, se impune diferentierea membrilor comunitari de cei extracomunitari. Daca pentru membrii comunitari sunt valabile aceleasi reguli stabilite pentru titularul dreptului de sederea, anume, inscrierea la Starea Civila, in cazul membrilor extracomunitari este obligatorie cererea de eliberare a cartii de sedere la sectiile de politie competente.


    Procedura de urmat:

    Este important de precizat ca pentru o sedere inferioara a 3 luni, membrul extracomunitar care insoteste cetateanul european in Italia, nu este este obligat sa solicite nici permis de sedere si nici sa formuleze la sectiile de politie propria declaratie care sa ateste prezenta sa pe teritoriul italian.

    In schimb, pentru sederi superioare a 3 luni, membrul extracomunitar trebuie sa solicite inscrierea la Starea Civila impreuna cu membri comunitari ai cetate anului european, dupa care este obligatorie prezentarea la sectia de politie cu urmatoarele documente:
  • pasaport si viza (doar in cazul in care este solicitata de autoritatile statului italian)
  • documentul care atesta calitatea de membru de familie(certificat de casatorie sau nastere) si in cazul in care este cerut, calitatea de membru aflat in intretinerea familiei sale)
  • atestatul cererii de inscriere la Starea Civila a membrului de familie european;
  • 4 fotografii tip legitimatie.

    Nu sunt necesare timbre fiscale.

    Ministerul de Interne va stabili daca aceste cereri vor fi prezentatela oficiile postale sau la sectiile de politie competente. Autoritatile italiene sustin posibilitatea de alegere intre institutiile abilitate unde se pot formula cererile membrilor extracomunitari, ca urmare a faptului ca legea italiana nu percepe in aceste cazuri plati, cu exceptia rambursarii cheltuielilor necesare tiparirii documentelor si materialele folosite pentru intocmirea documentului.

    Pana la intrarea in vigoare a unui alt decret al Ministrului de Interne care va institui carta de sedere pentru membrii familiei cetateanului Uniunii Europene, pentru moment Politia statului italian va elibera un permis de sedere CE pentru solicitantii uneiunei sederi de lunga durata valabil pe o perioada de 5 ani,

    Acest titlu de sedere poate fi revocat in cazul neindeplinirii conditiilor impuse de catre autoritatile italiene sau in cazul nerespectarii cerintelor ce privesc ordinea si siguranta publica.

    Ca si in cazul cetateanului Uniunii Europene, dupa 5 ani de sedere legala si neintrerupta, si membrul extracomunitar va avea dreptul la sedere permanenta care va fi atestat printr-o ,,Carte de sedere permanenta pentru membrii familiei cetateanului Uniunii Europene”, eliberata de sectiile de politie (Questura) abilitate. Intreruperile sederii care nu depasesc 2 ani consecutivi (in cazul fiecarei plecari de pe teritoriul italian) nu modifica validitatea cartii de sedere permanente.

    Acest document poate fi revocat in anumite cazuri, mai ales in situatii ce constituie o amenintare la adresa ordinii si sigurantei publice sau in cazul mortii sau divortului de catre cetateanul Uniunii Europene. In cazul in cazul in care, membrul familiei desfasoara o activitate de munca sau se incadreaza in una dintre exceptiile prevazute de lege, cartea de sedere nu poate fi revocata.

    Exista o serie de avantaje de care membrii familiei cetateanului Uniunii Europene se bucura atunci cand au obtinut dreptul la o sedere pe durata a 5 ani sau la o sedere permanenta:

    Pe langa faptul fundamental de a nu fi privati de obtinerea cartii de sedere (cu exceptia cazurilor mai sus amintite), e important de precizat ca membrii familiei cetateanului Uniunii Europene pot intra si parasi teritoriul italian fara a fi obligati sa obtina viza eliberata de autoritatile competente. De asemenea, pot desfasura orice tip de activitate lucratoare si pot chiar participa la ocuparea posturilor in administratia publica scoase la concurs, nefiindu-le insa permisa inscrierea pentru ocuparea unor posturi ce presupun exercitiul autoritatii statului(exemplu: magistratura, politie, notari etc)


    3. Membrii extracomunitari ai familiilor cetatenilor italieni

    Toate dispozitiile referitoare la membrii familiei cetatenilor Uniunii Europene se aplica si in cazul membrilor extracomunitari ai familiilor cetatenilor italieni; in plus, exista anumite dispozitii favorabile pentru aceasta ultima categorie de cetateni mentionata.

    Recapitulam urmatoarele dispozitii:
  • a) strainii care au drept de sedere impreuna cu cetateanul italian sunt:
    sotul;
    fiii sotului/sotiei cu varsta mai mica de 21 ani sau chiar superioara daca sunt in intretinerea cetateanului italian sau al sotului/sotiei;
    parintii si bunicii cetateanului italian sau ai sotului/sotiei atata timp cat se afla in intretinerea acestora;
  • b) membrii straini ai cetateanului italian care se afla in strainatate, daca au obligativitatea vizeide intrare , o vor solicita direct misiunilor diplomatice italiene (ambasadei sau consulatului) fara a urma procedura autorizata de catre Oficiul Unic din cadrul prefecturilor; se precizeaza ca viza este gratuita.
  • c) membrii familiei au dreptul la eliberarea "cartii de sedere pentru membrul familiei cetateanului Uniunii" valabila 5 ani;
  • d) sotul/sotia cetateanului italian are dreptul de a solicita si obtine ,,cartea de sedere permanenta pentru membrii familiei cetateanului Uniunii Europene”;
  • e) carta de sedere poate fi solicitata direct la sectiile de politie (Questura) fara a fi percepute taxe, cu exceptia cheltuielilor necesare intocmirii documentului;
  • f) membrii familiei au dreptul de a exercita orice tip de activitate productiva, chiar si in adminisratia publica; nu pot desfasura functii care necesita exercitiul autoritatii statului;
  • g) se bucura de garantii particulare in situatiile adoptarii unor masuri legislative ce vizeaza indepartarea de pe teritoriul italian;
  • h) sotul/sotia si rudele pana la gradul IV ai cetateanului italian (parinti, bunici, unchi, veri) care locuiesc cu acesta si care se gasesc in conditii ilegale privind sederea, nu pot fi expulzati, cu exceptia situatiilorce ce privesc ordinea si siguranta publica si de asemenea au dreptul la eliberarea unui permis de sedere pe motive familiale pe durata a 2 ani.


    ---------------------------------------
    Material preluat de pe site-ul oficial al Ambasadei Romaniei la Roma: http://roma.mae.ro/index.php
    ---------------------------------------


    Alte resurse





    Termeni juridici, grupare tematica





  • Coordonator
    Magdalena Popeanga

    Website administrat de
    Alioth Software
    Politica de securitate
    Termeni si conditii
     RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
    19 useri online

    Useri autentificati: