Livretul de familie este reglementat prin Hotararea nr 495/1997. Conform legii, livretul de familie este documentul care cuprinde principalele date cu privire la componenta familiei, filiatia copiilor si situatia lor juridica fata de reprezentantii lor legali.
Livretul de familie se elibereaza cu ocazia oficierii casatoriei sau la cerere. Actualizarea datelor din livretul de familie este obligatorie si se face de catre serviciul de stare civila la cererea reprezentantului familiei pentru orice situatie aparuta ulterior emiterii documentului care se refera la nasterea unui copil, decesul unei persoane din familie, schimbarea numelui sau a prenumelui.
Inscrierile in livretul de familie se fac numai de catre serviciul de stare civila al consiliului local in a carui raza teritoriala are domiciliul reprezentantul familiei
In situatia desfacerii casatoriei prin divort sau a anularii acesteia, livretul de familie se retrage si se anuleaza, eliberāndu-se un nou livret de familie parintelui caruia i-au fost incredintati copii sau, dupa caz, ambilor parinti cānd acestia formeaza fiecare o familie impreuna cu copiii incredintati.
Conform dispozitiilor legale, reprezentantul familiei are urmatoarele obligatii cu privire la livretul de familie:
sa il pastreze si sa evite pierderea, distrugerea sau deteriorarea;
sa nu il incredinteze persoanelor neautorizate ori sa il dea spre pastrare sau in gaj;
sa nu faca modificari, adaugari sau mentiuni din proprie initiativa;
sa solicite, in scris, la serviciul de stare civila al consiliului local din raza teritoriala de domiciliu, acordarea unui duplicat in cazul pierderii, distrugerii sau deteriorarii;
sa anunte, in scris, in cel mult 15 zile, la serviciul de stare civila al consiliului local din raza teritoriala de domiciliu, schimbarile de natura sa conduca la modificarea dreptului la alocatia suplimentara pentru familiile cu copii.
Alte informatii utile
Termeni juridici, grupare tematica