Declaratiile INTRASTAT
Text preluat de la Centrul Comertului European: www.intrastat.ro
Intrastat este numele dat sistemului de colectare a datelor statistice privind comertul cu bunuri intre tarile din Uniunea Europeana.
In momentul in care o tara devine membra a Uniunii Europene (UE) si parte a Pietei Unice, controlul vamal asupra miscarii bunurilor intre aceasta tara si celelalte state membre UE dispare, iar comerciantii nu mai au obligatia completarii declaratiilor vamale pentru aceste bunuri.
Pentru a inlocui aceasta sursa de date, a fost creat si dezvoltat sistemul statistic Intrastat, pentru colectarea informatiilor direct de la operatorii economici din tarile membre UE care realizeaza schimb de bunuri cu alte state membre UE. Acest sistem statistic este operational de la 1 ianuarie 1993 la nivelul Uniunii Europene si are la baza o serie de Regulamente care se aplica in toate statele membre UE. In prezent sunt in vigoare Regulamentul Consiliului nr. 638/2004 privind statisticile de comert intre statele membre UE si Regulamentul Comisiei nr. 1982/2004 de implementare a Regulamentului Consiliului nr. 638/2004.
permit cunoasterea volumului schimburilor internationale ale fiecarei tari;
stau la baza calculului indicatorilor macroeconomici care evidentiaza evolutia economica si sociala a unei tari;
sunt utilizate pentru fundamentarea politicilor comunitare in diferite domenii (politici comerciale, monetare, vamale etc) si pentru determinarea cotei din bugetul comunitar care ii revine fiecarui Stat Membru al Uniunii Europene.
Sistemul Intrastat devine operational la data aderarii Romaniei la UE, incepand cu data 1 ianuarie 2007. Declaratia statistica INTRASTAT este completata de toti operatorii economici ale caror importuri si/sau exporturi din/catre statele membre ale UE depasesc un anumit prag valoric stabilit.
Exista doua categorii de operatori care sunt obligati sa faca declaratiile INTRASTAT:
operatorii economici care in anul anterior au depasit pragurile valorice stabilite pentru anul in curs vor transmite declaratia Intrastat pentru toate lunile anului;
operatorii economici care depasesc pragurile valorice in cursul anului, transmit declaratia Intrastat incepand cu luna in care au fost depasite pragurile valorice.
Pragurile reprezinta limita valorica a schimburilor intracomunitare sub care operatorii economici sunt scutiti sa transmita declaratia Intrastat. Pragurile statistice se stabilesc separat si pot avea valori diferite pentru introduceri si respectiv expedieri intracomunitare de bunuri.
Informatiile privind pragurile valorice INTRASTAT se publica anual, in Monitorul Oficial al Romaniei, la sfarsitul anului anterior celui pentru care pragurile valorice sunt in vigoare.
Pentru anul 2007 pragurile statistice stabilite sunt:
pentru introduceri intracomunitare: 300.000 RON
pentru expedieri intracomunitare: 900.000 RON
Operatorii economici furnizori de date Intrastat trebuie sa transmita lunar la INS, in format electronic, o declaratie statistica in care sunt folosite urmatoarele notiuni specifice:
introducere de bunuri: sosirea bunurilor in Romania din Statele Membre ale Uniunii Europene;
expediere de bunuri: iesirea bunurilor din Romania catre Statele Membre ale Uniunii Europene.
Declaratia Intrastat se depune numai electronic utilizand aplicatiile informatice furnizate de INS. Termenul limita de transmitere a datelor Intrastat la INS il reprezinta intotdeauna data de 15 a lunii urmatoare celei de referinta.
Declaratiile INTRASTAT trebuie sa contina:
fluxul (introduceri/expedieri)
perioada de referinta
date de identificare ale firmei
tara de destinatie/tara de expeditie
cod marfa (8 cifre conform Nomenclatorului Combinat)
natura tranzactiei
modul de transport
termenii de livrare
cantitatea in kg
cantitatea in unitate de masura suplimentara
valoarea facturata
valoarea statistica.
Site sursa, detinator drepturi Copyright: www.intrastat.ro
Alte resurse
Termeni juridici, grupare tematica
|