Norvegia - Indrumar pentru cetatenii romani
Material publicat de Ambasada Romaniei la Oslo
Regatul Norvegiei - prezentare generala
Denumirea oficiala: Regatul Norvegiei.
Capitala: Oslo.
Seful statului: HARALD V, Regele Norvegiei.
Familia regala:
Harald V - Regele Norvegiei, n. 21 februarie 1937,
Sonja - Regina Norvegiei, n. 4 iulie 1937,
Haakon - Printul Mostenitor al Norvegiei, n. 20 iulie 1973,
Mette-Marit - Printesa Mostenitoare a Norvegiei, n. 19 august 1973,
Ingrid Alexandra - Printesa Norvegiei, n. 21 ianuarie 2004.
Seful Guvernului: Jens STOLTENBERG (Partidul Muncii).
Ziua Nationala: 17 mai, data promulgarii Constitutiei (1814).
Populatia: 4.610.820 locuitori (iulie 2006).
Rata cresterii populatiei: 0,38% (2006).
Suprafata: 385.155 Km2, incluzand Insulele Svalbard si Jan Mayen.
Limba oficiala: norvegiana (cu variantele bokmal si nynorsk).
Religia: protestanti/luterani evanghelici (86% din populatia tarii); alte religii: islamisti, ortodocsi, penticostali, romano-catolici.
Moneda: coroana norvegiana (NOK); 1 Euro = aprox. 8 NOK, 1 USD = aprox. 6,75 NOK (oct.2006).
Impartire administrativa: 19 judete (districte si guvernorate), cu 435 de orase/municipii.
Teritorii dependente: Insulele Svalbard (Spitzbergen) si Jan Mayen in Oceanul Arctic si Insulele Bouvet si Petru I in Antarctica.
Caracteristici geografice
Descriere geografica: Regatul Norvegiei se compune din partea continentala a Peninsulei Scandinave, precum si din arhipelagul Svalbard si Insula Jan Mayen in Oceanul Arctic. Tara are trei domenii in administrare in Antarctica: Pamantul Reginei Maud, Insula Petru I si Insula Bouvet, care nu fac parte din regat.
Frontiera: cu Finlanda 727 km, cu Rusia 196 km, cu Suedia 1619 km, total 2542 km. Delimitarea partii continentale incluzand teritoriile dependente: Latitudine 57 57' 11" N (Pysen) si 71 11' 09" N (Knivskjelodden); Longitudine: 31 10' 07" E (Vardo) si 04 29' 57" E (Holmebaer).
Lungimea liniei de coasta: 25 148 km (incl. fiorduri).
Cel mai mare lac: Mjosa (362 km2).
Cel mai inalt varf: Galdhopiggen (2469 m).
Clima: In pofida pozitiei sale nordice, Norvegia are trei tipuri principale de clima: temperata (asemanatoare cu cea din Anglia), rece continentala (similara cu cea din nord-estul Europei) si polara (ca cea din regiunile Arctice si cele din nordul Canadei si Siberiei).
Istoria
Trecand peste dezvoltarile ulterioare stabilirii populatiei in aceste regiuni (10.000 i.Hr.), perioada dintre anii 800 si 1000 A.D. este cunoscuta ca perioada vikingilor, fiind una dintre perioadele de referinta in istoria tarii.
In secolele VII-IX au avut loc primele incercari de unificare a triburilor aflate pe teritoriul Norvegiei. Acest proces s-a desavarsit in secolul XI, in timpul domniei lui Olav II (1015-1028). In secolul al XIII-lea Norvegia si-a extins stapanirea asupra Islandei, Groenlandei, Insulelor Feroes si Orkneys. In jurul anului 1350, ciuma (buba neagra) a ucis mai mult de jumatate din populatia Norvegiei.
La sfarsitul secolului XIV, Norvegia devine obiectul unei aprige dispute intre Suedia si Danemarca. In 1397, s-a constituit "Uniunea de la Kalmar", data dupa care Norvegia va ramane sute de ani dependenta de Danemarca. In 1814, in urma razboaielor napoleoniene, Suedia reuseste sa smulga Danemarcei, Norvegia. Aceasta se desprinde, insa, definitiv de Suedia, prin organizarea unui referendum pentru independenta, in 1905.
In pofida neutralitatii sale ulterioare, Norvegia nu a putut sa impiedice ocuparea de catre Germania hitlerista (9 aprilie 1940 - 8 mai 1945). In 1949, Norvegia a abandonat statutul de stat neutru si a devenit membra NATO.
Descoperirea de petrol si gaze naturale in apele teritoriale la sfarsitul anilor 1960 a dus la o puternica dezvoltare a economiei norvegiene. Bogatele resurse de combustibili energetici, veniturile obtinute pe seama acestora si nivelul ridicat de dezvoltare economica si stabilitate sociala s-au numarat, de altfel, printre ratiunile care au stat la baza respingerii prin referendumurile din 1972 si 1994 a aderarii Norvegiei la UE.
Ca tara foarte activa in cadrul ONU si al Aliantiei Nord-Atlantice, Norvegia promoveaza pacea in lume, fiind implicata in numeroase negocieri pentru solutionarea conflictelor dintre natiuni. Premiul Nobel pentru Pace este decernat la Oslo, la 10 decembrie in fiecare an.
Implinirea a 100 de ani de independenta a fost marcata de Norvegia in 2005 prin organizarea in tara si strainatate a numeroase manifestari in cadrul ciclului Norge 2005.
Forma de guvernamant
Norvegia este o monarhie constitutionala, actuala Constitutie fiind adoptata la 17 mai 1814. Puterea executiva apartine Regelui, care incredinteaza Guvernului exercitarea efectiva a acesteia, iar Parlamentului (Storting) puterea legislativa.
Parlamentul (Stortinget) este unicameral si cuprinde un numar de 169 de reprezentanti. Alegerile parlamentare au loc o data la 4 ani. Conform Constitutiei, nu este posibila organizarea de alegeri anticipate. Pentru adoptarea sau modificarea legilor, Stortingul functioneaza in sistem "bicameral", respectiv o patrime din numarul membrilor sai (41 de parlamentari) se reunesc in Camera Superioara (LAGTING), iar ceilalti in Camera Inferioara (ODELSTING). Presedintele Parlamentului este domnul Thorbjorn JAGLAND (Partidul Muncii), iar vice-presedinte domnul Carl I. Hagen (Partidul Progresului).
Configuratia Parlamentului, rezultata dupa alegerile din 12 septembrie 2005, este urmatoarea:
Partidul Muncii (Laburist) - 61 mandate
Presedintele partidului: dl. Jens STOLTENBERG
Partidul Progresului - 38 mandate
Presedintele partidului: dl. Carl I. HAGEN
Partidul Conservator - 23 mandate
Presedintele partidului: d-na. Erna Solberg
Partidul Socialist de Stanga - 15 mandate
Presedintele partidului: d-na. Kristin HALVORSEN
Partidul Crestin-Democrat - 11 mandate
Presedintele partidului: dl. Gadfinn Hoybraten
Partidul de Centru - 11 mandate
Presedintele partidului: d-na. Aslaug HAGA
Partidul de Stanga (Liberal) - 10 mandate
Presedintele partidului: dl. Lars Sponheim
Puterea executiva este incredintata Guvernului de catre Rege. Alcatuit la data de 17 octombrie 2005, urmare alegerilor din 12 septembrie 2005, Executivul este format dintr-o coalitie majoritara de stanga (Partidul Muncii, Partidul Socialist de Stanga, Partidul de Centru/Agrarian) si este condus de Jens Stoltenberg (Partidul Muncii).
Situatia politica
Pe plan intern: Norvegia este unul din statele cu cea mai veche democratie din lume. Sistemul politic este pluripartidic. Factorul comun, care leaga partidele norvegiene aflate pe actuala scena politica, consta in ancorarea in modelul traditional vest-european bazat pe principiul democratic conform caruia organele politice guverneaza in baza normelor stabilite prin lege. Organele puterii centrale (Parlament) sau locale (regiuni si municipalitati) sunt constituite pe baza alegerilor libere, directe si secrete.
Pe plan extern: Norvegia este un membru fondator, activ, al NATO. Norvegia completeaza flancul nordic al NATO, fiind o componenta importanta in apararea Aliantei.
De asemenea, Norvegia face parte din Spatiul Economic European (SEE) si este parte la Acordul European de Liber Schimb (AELS).
Eforturile Norvegiei de construire si mentinere a pacii in plan international sunt de la inceput legate de crearea Organizatiei Natiunilor Unite si de formarea primelor forte militare de mentinere a pacii in 1947. Eforturile de pace ale diplomatiei norvegiene in Orientul Mijlociu, America Centrala, Balcani si Asia, depuse in format bi- sau multilateral, au reflectat o angajare de substanta in activitatea de promovare a pacii si solidaritatii in lume.
De multi ani, contributiile Norvegiei, pe cap de locuitor, de sprijinire a dezvoltarii sunt cele mai ridicate din lume. Norvegia joaca un rol activ in organisme ale ONU ca Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) si Oficiul Inaltului Comisar pentru Refugiati (UNHCR).
Norvegia este membru in cele patru Consilii regionale: Consiliul Ministerial Nordic, Consiliul Artic, Consiliul Barents si Consiliul Statelor de la Marea Baltica.
De asemenea, Norvegia face parte din: Consiliul Europei, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Organizatia Mondiala a Comertului, Fondul Monetar International si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.
Serviciul diplomatic extern: 86 ambasade, 9 consulate generale, 8 delegatii si 1 misiune; 385 consulate onorifice.
Situatia economica
PIB: 194.1 miliarde USD (2006 estimat)
PIB/ loc: 42.300 USD (2006 estimat).
Rata inflatiei: 1.6% (2005).
Datoria externa: 0.
Surplus bugetar: 43 miliarde USD (2005) - inclusiv activitatile legate de exploatarea petrolului.
Forta de munca: 2,4 milioane.
Ocuparea fortei de munca: servicii 74%; industrie 22%; agricultura, silvicultura, pescuit 5%.
Industrii: petrol si gaz, industria pescuitului si alimentara, constructii de nave, industria forestiera si de prelucrare a lemnului, industria producatoare de hartie, industria de extractie si prelucrare a metalelor, chimica, cherestea, textile, pescuit.
Comertul Exterior
Exporturi: 111,2 miliarde USD (2005).
Produse de export: petrol si produse petroliere, peste si produse piscicole, masini si echipamente industriale, metale, produse chimice, vapoare.
Principalii parteneri de export (2005): Marea Britanie 23,7%, Germania 15,3%, Franta 8,9%, Olanda 8,2%, Suedia 7,2%, SUA 6,7%, Canada 4,4% (2005).
Importuri: 58,12 miliarde USD (2005).
Produse de import: masini si echipamente, produse chimice, metale, produse alimentare.
Principalii parteneri de import (2003): Suedia 18%, Germania 13,6%, Danemarca 7,6%, Marea Britanie 7,3%, Olanda 4,7%, SUA 4,5%, China 4,1% (2005).
Calitatea vietii: Indicator de dezvoltare umana (2005): 0,963 (locul 1 in lume)
Conditii de intrare
Pentru intrarea in Norvegia sunt necesare aceleasi documente ca la intrarea in oricare alta tara membra a spatiului Schengen.
Sederea in spatiul Schengen este de maximum 90 de zile de la intrare.
Sejurul prelungit sau alte incalcari ale regulilor in vigoare pot avea ca rezultat expulzarea si interzicerea reintrarii pe teritoriul statelor Schengen.
Informatii privind regimul vamal
In principiu, regulile nu sunt mult diferite comparativ cu cele valabile in restul statelor Schengen.
Se acorda o atentie deosebita bauturilor alcolice (spirtoase) si tutunului sau produselor din tutun. Cotele admise sunt de 2 litri bere; 2 litri vin (pana la 22% alcol) ; si 200 tigarete/persosna. Persoanele care au depasit varsta de 20 de ani pot introduce in locul celor 2 litri vin un litru alcool (pana la 60%).
Regulile privind introducerea animalelor pe teritoriul Norvegiei (in special caini si pisici) sunt foarte stricte. La punctul de frontiera trebuie prezentat un certificat veterinar, constand dintr-un "certificat de vaccinare" si un "certificat de sanatate". Cainii trebuie sa fie vaccinati impotriva leptospirozei si sa prezinte un certificat din care sa rezulte ca nu sunt bolnavi de bruceloza. Nu pot fi introdusi pe teritoriul Norvegiei caini din rasele Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Pit Bull Terier si Tosa Inu.
Procedurile de urmat in cazul pierderii/furtului documentului de calatorie, deces, accident
In cazul pierderii sau furtului documentului de calatorie se va depune o plangere/reclamatie la cea mai apropiata sectie de politie, dupa care se va contacta ambasada pentru eliberarea unui pasaport consular/titlu de calatorie.
In caz de deces sau accident, politia norvegiana rezolva toate formalitatile.Daca apar probleme legate de situatiile mentionate se contacteaza ambasada.
Circulatia pe drumurile publice
- Banda de circulatie: Culoarul din dreapta soselei.
- Limite de viteza: Viteza maxima de rulare este de 50 Km/h in localitati, 80 km/h pe drumurile nationale si 100 Km/h pe autostrazi, daca nu sunt alte restrictii de circulatie.
Nerespectarea regulilor privind viteza admisa poate atrage dupa sine amenzi drastice care, in caz de neplata, pot determina interzicerea intrarii in spatiul Schengen pe o perioada de minimum 2 ani, sau suspendarea permisului de conducere.
- Obligativitatea purtarii centurii de siguranta: In Norvegia este obligatorie purtarea centurii de siguranta de catre pasagerii aflati in autoturism.
- Perioada de valabilitate a permisului de conducere romanesc: Permisul de conducere romanesc este valabil 3 luni de la data trecerii frontierei. Dupa cele 3 luni, permisul isi pierde valabilitatea. Persoanele care se stabilesc in Norvegia trebuie ca, in decursul celor 3 luni de zile, sa dea un examen de conducere pe timp de iarna si timp de noapte.
- Obligativitatea aprinderii farurilor pe toata durata zilei: Se circula cu luminile de intalnire, faza scurta aprinse. In intersectii, precum si pe strazile principale unde nu sunt amplasate semne de circulatie functioneaza regula prioritatii de dreapta. Autovehicolul, care patrunde primul in sensul giratoriu, are prioritate fata de toate celelalte autovehicole.
- Parcarea: Parcarea autovehicolelor la o distanta mai mica de 5 m de intersectie sau benzile pietonale este interzisa si se sanctioneaza cu penalitati. Parcarea se face in mod obligatoriu in spatiile de parcare special amenajate. Orice parcare se taxeaza cu 20 NOK/ora. Depasirea timpului de parcare, fara plata corespunzatoare, atrage dupa sine amenzi variind intre 300-500 NOK.
- Tarife pentru parcari/autostrazi: Pentru parcare auto se plateste cate 20 NOK/ora. Accesul in marile orase, pe autostrazi si in unele tunele importante se plateste, la punctele special amenajate, 20 NOK/autoturism. Plata se face numai in moneda nationala NOK.
- Alcoolemie maxima permisa pentru conducerea autovehicolelor: Alcoolemia permisa este de 2 la mie.
- Combustibili disponibili: Se admite rezervorul plin al autovehiculului si o canistra metalica plina cu combustibil.
- Proceduri in caz de accidente rutiere: In caz de accident rutier se ramane la locul accidentului pana la sosirea politiei care va clarifica cauzele si se va elibera adeverintele corespunzatoare.
Alte date/informatii utile
De la 01 ianuarie 2004 au intrat in vigoare modificarile aduse de Ministerul Justitiei si Politiei Codului de Circulatie Rutier. Prin noile masuri luate de autoritatile de specialitate se incearca descurajarea conducatorilor auto care au mania excesului de viteza. Noile masuri vizeaza suspendarea temporara sau definitiva a permisului auto pentru infractiuni la regimul legal de viteza impus.
Regimul de viteza impus este de 50 Km/ora in localitati, 80 Km/ora in afara localitatilor si 100 Km/ora pe autostrazi, daca nu sunt amplasate alte indicatoare restrictive de circulatie. Noile masuri rutiere aduc ca noutate introducerea sistemului de acordare de puncte soferilor pentru infractiunile comise la regimul de circulatie. Punctarea se face de la 1 la 6 in functie de gravitatea regulilor de circulatie incalcate. In functie de numarul de puncte primite, conducatorul auto poate fi atentionat, amendat sau i se poate suspenda permisul.
Nerespectarea semnelor de circulatie general valabile privind oprirea, parcarea, stationarea se pedepseste cu amenzi cuprinse intre 500 si 1400 NOK.
Telefoane utile
1. Politie: 112;
2. Pompieri: 110, 111;
3. Salvare: 113;
4. Informatii telefon: 180;
5. Taxi: 22.38.80.90; 22.44.09.95;
6. Urgente medicale: Legevakt pe strada Storgata.
---------------------------------------
Material preluat de pe site-ul oficial al Ambasadei Romaniei la Oslo: http://oslo.mae.ro/
---------------------------------------
Alte resurse
Termeni juridici, grupare tematica
|