DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Marea Britanie - Indrumar de afaceri
Material publicat de Ambasada Romaniei la Londra






Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (prescurtat: Regatul Unit)


Suprafata
242.514 km patrati

Asezare
In Insulele Britanice (Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord). Insulele Hebride, Orkney, Shetland, Isle of Wight, Anglesey si Isles of Scilly depind administrativ de Marea Britanie.

Insula Omului ("Isle of Man") si Insulele Canalului ("Channel Islands") au regim de autoguvernare si nu constituie parte integranta a Regatului Unit.

Clima
Temperata, fara diferente mari intre temperaturile extreme.
Temperatura maxima: cca. 32 grade Celsius; temperatura minima: cca. -10 grade Celsius.

Precipitatii – frecvente (peste 1600 mm), indeosebi in perioada septembrie – ianuarie.

Capitala
Londra. Alte orase importante: Birmingham, Liverpool, Leeds, Manchester, Newcastle, Sheffield, Cardiff, Edinburgh, Glasgow.

Populatia
59,554 milioane locuitori. Concentratia cea mai mare a populatiei este in jurul Londrei, precum si in zonele de Sud, Sud-Est, West Yorkshire, Manchester, West Medlands.

Limba, religie
Limba oficiala este limba engleza. Cea mai mare parte a populatiei este de religie crestina. Religia oficiala a statului este protestantismul anglican.

Sarbatori
Zile Nationale: in Anglia – Sf. Gheorghe (23 Aprilie); Scotia – Sf. Andrei (30 Noiembrie); Tara Galilor – Sf. David (1 Martie); Irlanda de Nord – Sf. Patrick (17 Martie)

Sarbatorile publice mai sunt cunoscute si sub numele de "bank holidays" deoarece acestea sunt zilele in care bancile sunt inchise in mod oficial. Acestea sunt:
  • in Anglia si Tara Galilor : Anul Nou (1 ianuarie), Lunea Pastelui, ziua de 1 Mai (care nu este neaparat pe 1 mai), Sarbatoarea primaverii (sfarsit mai), Sfarsitul verii (sfarsit august), Boxing Day (a doua zi de Craciun). La acestea se adauga Vinerea Mare si Ziua Craciunului, sarbatori legale acordate in baza dreptului comun.
  • in Scotia, sarbatorile publice sunt: Anul Nou, 2 Ianuarie, Vinerea Mare, Lunea Pastelui, 1 Mai, sarbatoarea primaverii, sfarsitul verii, Craciunul, "Boxing day".
  • in Irlanda de Nord, sarbatorile publice sunt: Anul Nou, Sf. Patrick (17 Martie), Lunea Pastelui, 1 Mai, Sarbatoarea primaverii, aniversarea bataliei de la Boyne (17 iulie), sfarsitul verii, "Boxing Day". Sarbatorile legale sunt: Vinerea Mare si prima zi de Craciun. Ziua oficiala a suveranului britanic se sarbatoreste, incepand din anul 1805, in a doua sambata a lunii iunie, prin ceremonia "Trooping the Colour".

    Forma de guvernamant
    Monarhie constitutionala ereditara. Regina Elisabeta a II-a este suveranul Regatului Unit, al Teritoriilor dependente si a inca 14 state din Commonwealth; detalii la: www.thecommonwealth.org.

    Legislativul britanic este bi-cameral, cuprinzand Camera Lorzilor si Camera Comunelor. Puterea executiva este exercitata de catre Guvern, constituit de partidul castigator al alegerilor generale. In prezent, sistemul politic se bazeaza pe trei partide principale: Partidul Laburist (aflat la putere din 1997), Partidul Conservator si Partidul Liberal- Democrat.

    Relatii Internationale
    Regatul Unit este membru al: ONU, UE, NATO, Commonwealth, G-8, OSCE, al Consiliului Europei, OMC, OCDE si al altor organizatii internationale.

    Departamente guvernamentale principale pentru relatiile cu strainatatea Foreign & Commonwealth Office (FCO) – este Ministerul britanic al afacerilor externe; detalii la www.fco.gov.uk.

    Departamentul Comertului si Industriei (Department for Trade and Industry); detalii la www.dti.gov.uk.

    Departamentul pentru Dezvoltare Internationala (Department for International Development); detalii la www.dfid.gov.uk.

    Consiliul Britanic (British Council); detalii la www.britcoun.org. Ministerul de Interne (Home Office); detalii la www.homeoffice.gov.uk.

    Asociatii patronale si profesionale, ONG
    Confederatia Industriilor Britanice (Confederation of British Industries – CBI) - cea mai mare organizatie patronala britanica; detalii la www.cbi.org.uk.

    Camera de Comert si Industrie a Londrei; detalii la www.londonchamber.co.uk. International Financial Services of London (IFSL) – asociatia firmelor financiar-bancare si de servicii pentru afaceri din "City of London"); detalii la www.ifsl.org.uk.

    Organizatii de promovare a relatiilor economice externe
    Cea mai importanta structura de promovare a comertului exterior si a investitiilor este UK Trade & Investment – structura pentru promovarea exporturilor britanice si a investitiilor britanice in exterior si pentru atragerea investitiilor straine in Marea Britanie; detalii la www.uktradeinvest.gov.uk.

    Transport
    Transportul marfurilor si al calatorilor catre/dinspre Regatul Unit se poate face cu o gama diversa de mijloace de transport.Traversarea Canalului Manecii este posibila atat pe mare, prin sistemul de ferry-boat, cat si prin tunelul inaugurat in anul 1994 care permite deplasarea cu trenul sau cu mijloacele auto, fara transbordare, prin terminalele Dover/Folkestone si respectiv, Calais.

    Economia
    In pofida presiunilor inflationiste cu care majoritatea tarilor dezvoltate se confrunta – determinand bancile centrale din statele membre OCDE sa restranga politica monetara, economia Marii Britanii a cunoscut o crestere continua in ultimii ani (pentru 57 de trimestre consecutiv), situata in jurul a 2 procente, inregistrand 2,75% in anul 2006 – valoare peste nivelul prognozat. Inflatia se situeaza la un nivel acceptabil in marja de 1 procent in raport cu tinta de 2% vizata de Banca Angliei (2,7% in noiembrie 2006), a doua cea mai scazuta dintre tarile G7. Gradul de ocupare a fortei de munca este la cel mai inalt nivel din ultimii 30 de ani (pentru prima oara in istorie inregistrandu-se 29 de milioane de persoane active ocupate), cu o rata a somajului de 5,6%. Rata dobanzii de referinta este de 5,25%.

    Parcursul economic peste asteptari din anul 2006 s-a datorat cresterii investitiilor in sectorul privat, indicator al profitabilitatii companiilor, precum si reluarii cresterii economice in zona Euro, principal spatiu de destinatie a exporturilor britanice (aproximativ 50%). Aceste tendinte au fost sustinute de evolutiile economice globale, in special din regiunea asiatica, a pietelor emergente (China, Europa de Est) si de mentinere a dinamicii cererii interne in SUA, in ciuda moderarii cresterii pietei imobiliare.

    Cu toate ca Marea Britanie a inregistrat o reducere a ponderii exporturilor de bunuri din comertul mondial (de la 5 la 3,75% in perioada 1998-2005), specializarea tot mai accentuata pe piata serviciilor (o treime din activitatea economica interna) a fost marcata de o crestere la 8% din comertul mondial, dintre care serviciile financiare si de afaceri reprezinta 11-12% din totalul la nivel global.

    Investitiile in mediul de afaceri au fost estimate a creste cu aproximativ 5,75% in anul 2006, reprezentand aproximativ 10% din produsul intern brut. Mentinerea unor costuri reduse de capital, in ciuda deciziilor recente de politica monetara, au contrabalansat influenta exercitata in deciziile companiilor de catre consumul moderat si presiunile inflationiste (evolutia pretului petrolului), stabilitatea macroeconomica favorizand adoptarea unei atitudini mai putin prudente in ceea ce priveste nivelul de indatorare si cheltuielile de capital.

    Activitatea manufacturiera a crescut in luna noiembrie 2006 - pentru prima oara in trei luni, insa tendinta de fond in ansamblul sectorului ramane modesta. Datele Statisticii Oficiale indica o crestere de 0,3 procente fata de luna octombrie 2006, urmare unui varf de activitate in industria echipamentelor electrice si optice. Acest reviriment a determinat o crestere anuala in sectoarele manufacturiere de 2,4% la nivelul lunii noiembrie 2006.

    In acelasi timp, profitabilitatea mediului de afaceri britanic a inregistrat o cifra record in trimestrul trei al anului 2006, conform datelor statistice oficiale. Rata neta a randamentului companiilor nefinanciare a crescut cu 15,2% in intervalul iulie-septembrie, fata de 14,9% in al doilea trimestru 2006. Evolutia este apreciata drept indicativa pentru conturarea conditiilor necesare reluarii investitiilor de catre mediul de afaceri, pe fondul unei increderi tot mai ridicate in climatul investitional si stabilitatea pietei preturilor la energie.

    Ponderea principalelor ramuri de activitate* :
  • Sectorul imobiliar (constructii, inchirieri) 24,9%
  • Sectorul manufacturier 16,0%
  • Comert cu ridicata si amanuntul 13,0%
  • Transport, depozitare, comunicatii 7,7%
  • Sanatate si activitati sociale 7,3%
  • Servicii de intermediere financiara 5,3%
  • Constructii 6,3%
  • Agricultura 1,0%

    Structura consumului* :
  • Bunuri de folosinta indelungata 12,6%
  • Bunuri de scurta utilizare 37,0%
  • Servicii 48,7%
    * conform Britain 2005, The official Yearbook of the UK, www.statistics.gov.uk/downloads/theme_compendia/UK2005/UK2005.pdf (pag 351)

    Taxe si accize
    Taxele pe profit, pe venit si pe capital, precum si taxele de timbru sunt colectate de catre fostul Inland Revenue (acum HMRC). TVA , taxele vamale si alte impozite indirecte se percep de catre fostul HM Customs and Excise (acum HMRC). La acestea se adauga taxele colectate de catre autoritatile locale (ex. taxele pe cladiri etc). In luna martie 2004 a fost adoptata decizia fuzionarii celor doua departamente, in urma careia a fost creat HM Revenue and Customs, detalii la www.hmrc.gov.uk.

    Marea Britanie are incheiate peste 100 acorduri si conventii cu alte tari, pentru evitarea dublei impuneri.

    Conventia dintre Romania si Marea Britanie privind evitarea dublei impuneri, semnata in anul 1973, este in continuare in vigoare.

    Nivelul taxei pe venit variaza intre 10 si 40% pe an.

    Nivelul general al impozitului pe profit este de 30%.

    Masuri recente adoptate de guvernul britanic:
    a. pentru incurajarea investitiilor, a cercetarii, dezvoltarii si inovatiilor:
  • pentru companiile mari care investesc in cercetare-dezvoltare, taxa pe profit se va reduce de la 30% pana la 19% (aproximativ de 2.000 de operatori beneficiind de un sprijin total de aproximativ 1,5 miliarde lire; initiativa ar urma sa se extinda asupra companiilor ce inregistreaza intre 250 si 500 de angajati);
  • companiile care vand o parte substantiala din actiuni vor fi scutite de taxa pe venitul obtinut din vanzarea acestora;
  • va fi introdus un nou sistem modern de taxe asupra drepturilor de proprietate intelectuala, care sa incurajeze inovatiile;
  • o strategie internationala privind cercetarea si dezvoltarea va fi implementata de UKTI, beneficiind de finantare de 9 milioane lire; bugetul Oficiului pentru Stiinta si Tehnologie din cadrul Departamentului pentru Comert si Industrii va creste la 3,4 miliarde in anul 2007-08, nivel dublu fata de cel inregistrat in 1997.

    b. pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii se va proceda la:
  • reducerea taxei pe profit, de la 20% la 19%;
  • taxa pentru primul an de activitate va fi redusa de la 10% la zero;
  • companiile cu profituri impozabile mai mici de 10.000 lire/an vor fi scutite de impozit.

    Guvernul britanic apreciaza ca, prin aceste masuri, Marea Britanie creaza cel mai favorabil regim fiscal pentru IMM din tarile industrializate. De asemenea, taxa pe veniturile realizate din investitiile de capital in active detinute cel

    putin un an se va reduce la 20%, iar pentru castigurile din active detinute peste doi ani, taxa va fi de 10%.

    Nivelul general al TVA este de 17,5%. Intreprinzatorii particulari si firmele platesc TVA doar daca realizeaza un volum de afaceri de peste 61.000 lire/an.

    La o serie de bunuri si servicii nu se aplica TVA, fie prin aplicarea taxei zero fie prin scutire de la plata TVA.

    In categoria cu TVA zero intra: toate bunurile exportate; majoritatea produselor alimentare; serviciile comunale de apa-canal; transportul intern si international de pasageri; carti, ziare, reviste; constructiile de locuinte noi; imbracamintea si incaltamintea pentru copii; medicamentele cumparate pe baza de reteta de la medic; diferite produse pentru persoanele cu handicap; bunuri si servicii furnizate de / pentru activitati de caritate.

    Intre bunurile si serviciile exceptate de la plata TVA: cladiri si pamant; serviciile financiare; serviciile postale; pariurile sportive si loteriile; vanatoarea (cu unele exceptii); activitatile de invatamant si perfectionare continua; serviciile de sanatate.

    Guvernul va finanta un program de asistenta pentru informatizarea IMM, in valoare de 420 milioane lire sterline, pentru urmatorii cinci ani, astfel ca in maximum 8 ani operatiunile de taxare a IMM sa se efectueze on-line. O suma suplimentara de 30 milioane lire va fi alocata de guvern pentru pregatirea gratuita a celor care lucreaza in IMM sau a intreprinzatorilor particulari care doresc sa inceapa o afacere pe cont propriu.

    Taxele vamale
    Ca tara membra a Uniunii Europene, Marea Britanie aplica regimul vamal al Uniunii.

    In relatia cu Romania se aplica prevederile Acordului de asociere a Romaniei la Uniunea Europeana. Detalii la www.dce.gov.ro.

    Accize
    Accizele se aplica la: combustibili, autovehicule, tigari, bauturi, jocuri de noroc etc.

    Detalii privind sistemul fiscal britanic se gasesc la www.hm-treasury.gov.uk si la www.hmrc.gov.uk.

    Comertul international si Investitiile
    Marea Britanie este al saselea mare exportator mondial de bunuri si servicii (pozitia a sasea in lume la exportul de bunuri, si a doua la exportul de servicii). Ponderea exporturilor in PIB la nivelul anului 2003 se situeaza la cca. 25%. Principalul partener comercial il constitue OCDE (majoritatea detinand-o tarile membre UE), cu o pondere de cca. 84% la exportul britanic si 80% la import. SUA sunt al doilea mare partener al Marii Britanii (SUA reprezentand cea mai larga piata de desfacere a bunurilor si serviciilor britanice, cu o pondere de aproximativ 15% din totalul exporturilor). Cel mai mare exportator individual pe piata britanica este Germania, urmata de Statele Unite.

    In ultimii ani, balanta comerciala a Marii Britanii a fost constant negativa, cu un volum al importului de bunuri mai mare decat exportul. Excedentul inregistrat constant la exportul de servicii reduce considerabil soldul negativ al balantei comerciale. La export, principalele grupe de produse sunt (industria manufacturiera avand o pondere de cca 82%): componente auto, echipamente si aparatura de birotica, diverse masini si echipamente de inalta tehnicitate (cca 20%); produse petroliere, echipamente energetice (cca 8%). Produse farmaceutice.

    La import, structura s-a modificat substantial in ultimii ani. Din importator traditional de materii prime, materiale de baza si produse alimentare, Marea Britanie a devenit, in ultimii ani, un importator important de produse manufacturate. Astfel, in perioada 1973 – 2003, ponderea produselor manufacturate in total import a crescut de la 32% la 59% in timp ce ponderea importului de materii prime si produse de baza a scazut de la 12% la 3%. Ponderea importului de produse alimentare, bauturi si tigari a scazut la 9% in anul 2003. La capitolul "bunuri manufacturate" Marea Britanie nu a mai inregistrat o balanta pozitiva din anul 1982.

    Intre principalele produse de import mentionam: bunuri de larg consum (incluzand vehicule terestre), diverse echipamente, produse alimentare, legume si fructe, echipamente specifice industriei constructoare de masini. Deficitul de cont curent in anul 2005 este estimat a fi inregistrat aproximativ 2,25% din PIB.

    Politica comerciala a Guvernului Britanic urmareste promovarea deschiderii pietelor lumii pentru bunuri si servicii, precum si liberalizarea investitiilor directe. In cadrul OMC, OCDE, FMI si in alte organizatii de profil, Marea Britanie militeaza pentru cresterea transparentei in afaceri, deschiderea pietelor lumii pentru marfuri si servicii, liberalizarea investitiilor directe si acordarea de sprijin si tratament diferentiat tarilor sarace si slab dezvoltate.

    In cadrul Uniunii Europene, Marea Britanie sustine necesitatea continuarii reformelor comunitare, indeosebi in ceea ce priveste: utilitatile, achizittile publice, ajutorul de stat, serviciile financiare, politica agricola in vederea dezvoltarii si intaririi pietei unice europene.

    In privinta adoptarii monedei unice europene – Euro, Marea Britanie se exprima principial favorabila, dupa ce cele cinci teste economice de convergenta cu zona euro vor fi indeplinite.

    Acorduri speciale de comert
    Marea Britanie este parte a acordurilor semnate in cadrul OMC, precum si a aranjamentele comerciale preferentiale ale Uniunii Europene. Intre acestea din urma mentionam:
  • Acordul de asociere la Uniunea Europeana a statelor candidate, Croatia, Macedonia si Turcia;
  • Acordurile de asociere si cooperare ale UE cu tarile mediteraneene si Iordania, care prevad stabilirea unei zone de liber schimb intre UE si aceste tari pana in anul 2010;
  • Acordurile UE care prevad o dimensiune economica a asistentei catre fostele colonii, intre care a) Acordul de parteneriat UE / ACP, semnat la Cotonou, Benin, care acorda acestor state acces liber pe piata UE pentru produsele lor, industriale si agricole, in anumite conditii de aparare comerciala; b) Sistemul generalizat de Preferinte acordate tarilor in curs de dezvoltare pentru produsele industriale si unele produse agricole;
  • Acordurile de comert liber semnate sau in curs de perfectare cu unele tari din America de Sud;
  • Acorduri de cooperare si parteneriat (nepreferentiale) cu statele CSI, China, ASEAN, Pactul Andin, Statele din America Centrala.

    Controlul importurilor
    La importul anumitor produse, din anumite tari, sunt impuse cote de import, la nivelul UE.

    Importurile din anumite tari sunt supuse sanctiunilor si embargoului, conform deciziilor ONU, in timp ce unele produse sunt prohibite sau restrictionate la import in vederea protejarii vietii si/sau sanatatii populatiei, a animalelor sau plantelor. Intre produsele supuse controlului la import se numara: armament, droguri, explozivi, specii de plante si animale pe cale de disparitie si produse din acestea, materiale pornografice, unele produse alimentare, agricole si horticole.

    Detalii pot fi obtinute pe site-ul de internet www.uktradeinvest.gov.uk

    Controlul exporturilor strategice
    Se aplica bunurilor, componentelor, pieselor de schimb si tehnologiilor militare, bunurilor cu dubla utilizare, bunurilor de natura nucleara sau care pot fi utilizate ca arme de distrugere in masa.

    Alte exporturi sunt supuse controlului doar in anumite conditii specifice sau in cazul indeplinirii anumitor angajamente internationale.

    Exporturile supuse acestui control se efectueaza pe baza de licente emise de Departamentul Comertului si Industriei – Organizatia pentru Controlul Exporturilor. Detalii la www.dti.gov.uk si la www.uktradeinvest.gov.uk

    Investitii
    Marea Britanie are o economie deschisa, fara nici un fel de restrictii in ceea ce priveste fluxul de capital catre exterior. Investitiile britanice in exterior sunt promovate de catre organizatia UK Trade & Invest, web site www.uktradeinvest.gov.uk. Conform statisticilor UNCTAD, in anul 2002 Marea Britanie se afla pe pozitia a saptea in privinta atragerii de capital strain, si pe pozitia a patra in ceea ce priveste investitia in afara granitelor.

    Investitile catre Marea Britanie sunt promovate de catre acelasi department UK Trade & Invest, web site www.uktradeinvest.gov.uk.

    De asemenea, atributii in domeniul atragerii investitiilor straine revin Agentiilor Regionale de Dezvoltare din teritoriu.

    Marea Britanie este a doua destinatie mondiala pentru investitii straine directe. Principalii investitori straini in Marea Britanie sunt: SUA (48%), urmata de Germania (8,3%), Japonia (7,7%), Canada (6,3%), Franta (6,2%). Principalele sectoare beneficiare sunt: tehnologia informatiei si comunicatiile, constructia de autovehicule, industria chimica (produse chimice speciale) si serviciile financiare, printre recentele investitii semnificative aflandu-se Suzuki GB (din cadrul Suzuki Motor Corporation), Huco Lightronic (din cadrul Huco electronic GmBH) si Lehman Brothers Europe.

    Informatii asupra oportunitatilor de afaceri, firme britanice producatoare, exportatoare si importatoare, distribuitori etc. sunt accesibile pe site-ul UK Trade & Invest, la adresa www.uktradeinvest.gov.uk si la www.investintheuk.com.

    Alte site-uri de interes pentru mediul de afaceri
  • www.london.mae.ro sau www.londra.mae.ro = pagina web a ambasadei;
  • www.britishembassy.gov.uk/romania = pagina web a ambasadei britanice la Bucuresti;
  • www.hmce.gov.uk = pagina web a vamii britanice;
  • www.brcc-ccbr.org = pagina web a Camerei de Comert Marea Britanie-Romania.

    Regimul vizelor
    Pentru calatorii turistice mai scurte de 3 luni nu este necesara obtinerea vizei de intrare. Pentru sedere pe perioade mai lungi, pentru toate tipurile de pasapoarte – diplomatice, de serviciu sau turistice – informatii de interes pot fi accesate pe pagina de internet a Ambasadei britanice din Bucuresti, www.britishembassy.gov.uk/romania sau direct conform detaliilor de contact: str.Jules Michelet nr. 24, tel. 201 7200, fax. 201 7311.

    Alte informatii utile
    Pentru deplasarea in Marea Britanie, cel mai rapid mijloc de transport este avionul. Dupa o calatorie de 3 ore cu zborurile TAROM sau British Airways, cu aterizare pe aeroportul Heathrow, cu metroul (linia Piccaddilly) sau trenul rapid, se ajunge direct in centrul Londrei, in cca. 30 minute.

    O calatorie cu avionul dus-intors costa in jur de 300-375 EU (respectiv 200-250 lire sterline); o calatorie cu metroul dus-intors este intre 3-7 lire, in functie de zona urbana (spre ex. aeroportul se afla in zona 6, iar centrul Londrei in zona 1)

    O calatorie obisnuita cu autobuzul costa 1,50 lira, pentru cele care acopera si zonele din afara Londrei, pretul variaza de la 5 la 15 lire in functie de distanta; un abonament de o zi, pentru autobus si metro, costa intre 4,90 si 6,30 lire, in functie de zonele acoperite. Acesta permite efectuarea unui numar nelimitat de calatorii, intre orele 9.30 – 24.00.

    Costul unei camere de hotel, in Londra, este de la 70 de lire/persoana/noapte in sus, in functie de tipul hotelului, zona de amplasare, tipul camerei, facilitati, etc. Este bine de stiut faptul ca, inainte de deplasarea in tara de resedinta, oamenii de afaceri trebuie sa contacteze agentiile de turism specializate pentru asigurarea cazarii, costul perceput la receptia hotelului fiind sensibil mai mare decat cel platit pentru o rezervare in avans (renuntarea la rezervare intr-un termen mai mic de 24 de ore, inainte de data anuntata a sosirii conduce la plata integrala a costului camerei).

    Date utile de contact ale Ambasadei Romaniei in Marea Britanie
    Ambasada Romaniei la Londra:
  • adresa: 4, Palace Green London W8 4QD;
  • tel: (0044)-207 937 9666, 207 937 9668, fax: (0044)-207 937 8069, 207 937 5402;
  • e-mail: roemb@roemb.co.uk.

    Biroul Consilierului Economic:
  • tel: 0044-20-7937 9668 Fax 0044-20-7937 5402;
  • e-mail: trade@roemb.co.uk.


    ---------------------------------------
    Material preluat de pe site-ul oficial al Ambasadei Romaniei la Londra: http://londra.mae.ro/
    ---------------------------------------


    Alte resurse





    Termeni juridici, grupare tematica





  • Coordonator
    Magdalena Popeanga

    Website administrat de
    Alioth Software
    Politica de securitate
    Termeni si conditii
     RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
    9 useri online

    Useri autentificati: