Nulitatea este o sanctiune care consta in lipsirea actului juridic civil de efectele sale firesti intrucat acesta a fost incheiat cu nerespectarea dispozitiilor legale imperative sau cu incalcarea conditiilor de validitate ale actului respectiv.
Exista mai multe criterii de clasificare a actului juridic civil. Avand in vedere doar natura interesului ocrotit (general/individual), nulitatea poate fi absoluta sau relativa. Este absoluta atunci cand, la incheierea actului juridic se incalca o norma ce ocroteste un interes general. Este relativa atunci cand, la incheierea actului juridic civil, se nesocoteste o norma ce ocroteste un intere particular.
O alta clasificare este aceea legata de intinderea efectelor ei: partiala sau totala, desfiintandu-se actul juridic in totalitate sau doar in parte din totalul efectelor actului juridic civil.
Constatatea nulitatii trebuie sa fie ceruta in instanta, prin introducerea unei actiuni si, in acest sens, exista:
actiune in nulitatea absolute
actiune in anulabilitate
Nulitatea absoluta poate fi invocata de oricine are interes, este imprescriptibila si nu poate fi acoperita prin confirmare, iar in ceea ce priveste nulitatea relativa, ea poate fi invocata doar de persoana al carei interes a fost incalcat la incheierea actului juridic, fiind prescriptibila si poate fi confirmata.
Exemple de actiuni de constatare a nulitatii:
actiune prin care se solicita nulitatea relativa a actului de vanzare-cumparare atunci cand consimtamantul uneia dintre parti a fost viciat la momentul incheierii contractului
actiune prin care se solicita nulitatea absoluta datorata nevelabilitatii obiectului actului juridic civil
Alte informatii utile
Termeni juridici, grupare tematica