DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Conditiile de calatorie in Romania pentru cetatenii Uniunii Europene si cetatenii statelor membre ale Spatiului Economic European
Material preluat de la Politia de Frontiera



Cetatenii Uniunii Europene si cetatenii statelor membre ale Spatiului Economic European (Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvergia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria) pot calatori in Romania in urmatoarele conditii (conform Ordonantei Guvernului nr. 102 din 14 iulie 2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European):
  • Intrarea / iesirea cetatenilor Uniunii Europene pe / de pe teritoriul Romaniei este permisa prin toate punctele de trecere a frontierei de stat deschise traficului de persoane, cu conditia prezentarii documentului national de identitate, a pasaportului sau a unui document eliberat in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 102 din 14 iulie 2005 pentru cetatenii Uniunii Europene, valabil, fara a se aplica stampila de intrare de catre Politia de Frontiera in oricare dintre aceste documente.
  • Membrii de familie care nu sunt cetateni ai Uniunii Europene pot intra / iesi pe / de pe teritoriul Romaniei in baza unui pasaport valabil si a vizei de intrare, cu exceptia cazurilor in care obligativitatea obtinerii vizei este desfiintata in conditiile legii.
  • Membrul de familie care nu este cetatean al Uniunii Europene, dar care este in posesia unui document valabil, care atesta rezidenta pe teritoriul unui alt stat membru in calitate de membru de familie al unui cetatean al Uniunii Europene, este scutit de la obligativitatea obtinerii unei vize. Politia de Frontiera nu aplica stampila de intrare sau de iesire in pasaportul persoanelor din aceasta categorie.

    Cetatenilor Uniunii Europene, precum si membrilor familiilor lor li se refuza intrarea pe teritoriul statului roman numai in urmatoarele situatii:
    a) daca nu prezinta documentele corespunzatoare si nu fac dovada, prin orice alt mijloc, ca beneficiaza de dreptul la libera circulatie si rezidenta pe teritoriul Romaniei; Inainte de comunicarea refuzului permiterii intrarii pe teritoriul Romaniei, persoanei i se acorda o perioada de timp pe care o considera necesara, in care sa dovedeasca indeplinirea conditiilor de intrare sau faptul ca beneficiaza de dreptul la libera circulatie si rezidenta pe teritoriul Romaniei. Politia de Frontiera va acorda tot sprijinul necesar pentru clarificarea situatiei persoanei in cauza, inclusiv prin eliberarea vizei de intrare, in cazuri exceptionale, dupa analizarea situatiei persoanei in cauza.
    b) daca au fost declarati indezirabili sau daca impotriva acestora a fost dispusa masura interzicerii intrarii pe teritoriul Romaniei;
    c) exista indicii temeinice ca persoana in cauza constituie o amenintare reala si prezenta la ordinea publica, securitatea nationala sau sanatatea publica.

    Cetatenilor Uniunii Europene sau membrilor familiilor lor nu li se permite iesirea din tara in urmatoarele situatii:
  • sunt invinuite sau inculpate intr-o cauza penala si a fost dispusa instituirea unei masuri preventive, in conditiile Codului de procedura penala;
  • au fost condamnate si au de executat o pedeapsa privativa de libertate.

    Masura de nepermitere a iesirii inceteaza de drept daca persoana aflata in una dintre situatii dovedeste, cu documente emise de autoritatile competente, ca:
  • s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, a fost achitata sau s-a dispus incetarea procesului penal;
  • a executat pedeapsa, a fost gratiata, beneficiaza de amnistie sau a fost condamnata, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

    Refuzul permiterii intrarii pe teritoriul Romaniei se comunica de catre Politia de Frontiera de indata, in scris, impreuna cu motivele care au stat la baza dispunerii acestei masuri, indicandu-se instanta competenta si termenul in care masura poate fi atacata.

    Impotriva refuzului permiterii intrarii pe teritoriul Romaniei se poate face actiune la instanta de contencios administrativ in a carei raza teritoriala se afla sediul organului emitent al actului administrativ contestat. Instanta solutioneaza de urgenta si cu precadere, pronuntandu-se prin hotarare. Cererea se judeca in camera de consiliu, cu citarea partilor. Hotararea instantei este definitiva si irevocabila.

    Introducerea actiunii in contencios administrativ impotriva refuzului permiterii intrarii pe teritoriul Romaniei nu suspenda executarea masurii.


    ---------------------------------------
    Material preluat de pe site-ul oficial al Politiei de Frontiera: http://www.politiadefrontiera.ro, document valabil in data de 25.05.2007
    ---------------------------------------


    Alte resurse





    Termeni juridici, grupare tematica





  • Coordonator
    Magdalena Popeanga

    Website administrat de
    Alioth Software
    Politica de securitate
    Termeni si conditii
     RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
    16 useri online

    Useri autentificati: