Obtinerea cazierului judiciar: Spania, Italia si alte tari
office@dreptonline.ro
Aparitia legii privind regularizarea strainilor din Spania, dar si din cauza aparitiei altor reglementari din alte tari, cetatenii romani care locuiesc in strainatate vor avea nevoie de obtinerea cazierului judiciar din Romania, necesar in intocmirea dosarului solicitat de autoritatile tarii respective.
Cazierul judiciar (cazierul juridic) se elibereaza la cererea persoanelor fizice si are o valabilitate de 1 luna in Romania, legea ce reglementeaza acest document fiind: Legea 290/2004.
Conform legii, in cazierul judiciar se inscriu date privind:
a) pedepsele, masurile de siguranta si educative, pronuntate prin hotarari judecatoresti definitive;
b) inceperea, intreruperea si incetarea executarii pedepsei inchisorii, a masurilor de siguranta si educative, liberarea conditionata si revocarea acesteia, achitarea amenzii penale;
c) amnistia, gratierea, prescriptia executarii pedepsei, reabilitarea;
d) pedepsele si masurile pronuntate prin hotarari penale definitive de instantele judecatoresti din strainatate, precum si masurile luate prin actele efectuate de organele judiciare penale din strainatate, daca aceste hotarari au fost recunoscute de organele romane competente;
e) hotararile definitive care impun modificari in cazierul judiciar;
f) extradarea.
Cererea de eliberare a cazierului judiciar se poate poate depune la Inspectoratele de Politie Judetene de pe raza domiciliului titularului actului. Cazierul se poate solicita atat personal dar si printr-un mandatar, prin imputernicire sau procura notariala, pentru persoanele care nu se pot prezenta personal.
Pentru cetatenii romani din strainatate (si mai ales pentru cei din Spania) care doresc obtinerea cazierului judiciar, fara a fi obligati sa vina in Romania pentru a il obtine, exista posibilitatea de a intocmi o procura consulara pentru o persoana din Romania, prin care il/o poate mandata sa obtina acest act.
Pentru obtinerea unei procuri consulare este necesar sa contatctati un Consulat al Romaniei din tara in care va aflati, si sa efectuati o programare.
O alta solutie este intocmirea unei procuri de imputernicire si la notarii publici locali, insa numai cu conditia ca respectiva procura sa fie apostilata cu apostila conform Conventiei de la Haga (pentru tarile semnatare ale conventiei de la Haga) de catre autoritatile tarii respective.
Pentru mai multe detalii, solicitari sau intrebari, ne puteti scrie la office@dreptonline.ro
Termeni juridici, grupare tematica
|