Cardul european de sanatate
Prevederea legala care reglementeaza Cardul european de sanatate este Ordinul Nr. 559 din 5 decembrie 2006 pentru aprobarea caracteristicilor tehnice si a modalitatilor de eliberare si utilizare ale cardului european de asigurari sociale de sanatate si pentru aprobarea modelului certificatului provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate, precum si a instructiunilor de completare si a modalitatilor de eliberare si utilizare ale acestuia
Emitent: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate
Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 992 din 12 decembrie 2006
Ordin al Presedintelui CNAS Nr. 559 din 5 decembrie 2006 – Format PDF
In temeiul prevederilor art. 281 alin. (2), ale art. 320 – 329 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si ale art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 972/2006,
avand in vedere Referatul de aprobare al directorului general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. D.G. 5.304 din 5 decembrie 2006, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate emite urmatorul ordin:
ART. 1
(1) Se aproba caracteristicile tehnice si modalitatile de eliberare si utilizare ale cardului european de asigurari sociale de sanatate, prevazute in anexa nr. 1*) care face parte integranta din prezentul ordin.
(2) Valabilitatea cardului european de asigurari sociale de sanatate eliberat de casele de asigurari de sanatate incepe cu data de 1 ianuarie 2007.
ART. 2
Se aproba modelul certificatului provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate, precum si instructiunile de completare si modalitatile de eliberare si utilizare ale acestuia, prevazute in anexa nr. 2*) care face parte integranta din prezentul ordin.
ART. 3
Directiile de specialitate din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si casele de asigurari de sanatate vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Conform Ordinului, modul de eliberare si utilizare al cardului european de sanatate este:
2.1. Cardul european de asigurari sociale de sanatate, denumit in continuare card, se elibereaza de casa de asigurari de sanatate la cererea persoanei interesate.
2.2. In vederea eliberarii cardului, persoana asigurata va depune la casa de asigurari de sanatate o cerere in formatul prevazut in anexa la prezentele caracteristici tehnice.
2.3. Casa de asigurari de sanatate verifica calitatea de asigurat a persoanei, urmand ca in situatia in care cererea este aprobata persoana in cauza sa achite contravaloarea cardului in contul indicat de casa de asigurari de sanatate.
2.4. Cardul se elibereaza in termen de 7 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii in sistemul informatic unic national care gestioneaza aplicarea regulamentelor Uniunii Europene privind drepturile asiguratilor aflati in sedere temporara intr-un stat membru al Uniunii Europene.
2.5. Cardul nu poate fi utilizat pe teritoriul Romaniei.
2.6. Cardul deschide dreptul titularului la servicii medicale care devin necesare pe perioada deplasarii intr-un stat membru al Uniunii Europene.
2.7. Serviciile medicale acordate nu trebuie sa depaseasca ceea ce este necesar din punct de vedere medical in timpul sederii temporare in statul membru al Uniunii Europene.
2.8. Serviciile medicale se acorda in conformitate cu legislatia statului membru al Uniunii Europene in care se deplaseaza titularul cardului.
2.9. Cardul nu acopera situatia in care deplasarea persoanei asigurate are drept scop beneficierea de tratament medical.
2.10. In situatia in care persoana care a obtinut un card nu indeplineste toate conditiile in baza carora s-a eliberat cardul pe toata perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contributiei de asigurari sociale de sanatate) si in aceasta perioada beneficiaza de servicii medicale in cadrul unei deplasari intr-un stat membru al Uniunii Europene, persoana in cauza va suporta contravaloarea acestor servicii. In aceasta situatie, casa de asigurari de sanatate emitenta a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii institutiei din statul membru care a acordat serviciile si ulterior va recupera contravaloarea acestora de la persoana in cauza.
Alte detalii
Pretul la care asiguratii CNAS vor putea obtine Cardul European de Asigurat (EHIC) este de 2,16 RON (21.660 lei ROL), suma ce include atat TVA-ul cat si costurile imprimarii si distribuirii documentului. Acest card va avea aceleasi dimensiuni ca un card bancar si va contine o serie de date despre posesor – numele, prenumele, numarul personal de identificare – si despre institutia emitenta, precum si data expirarii, fara insa sa cuprinda si informatii medicale.
In cazul in care asiguratul pierde cardul in tara poate solicita eliberarea unuia nou. Daca disparitia cardului survine in timpul sejurului in strainatate, asiguratul poate solicita casei de asigurari de sanatate emitente, direct sau prin intermediul sistemului public de asigurari de sanatate din statul respectiv, un certificat de inlocuire a cardului, care ii va permite sa beneficieze de drepturile sale. Totodata, daca asiguratul are deja un card, dar a carui valabilitate de sase luni inceteaza in timpul unei calatorii in strainatate, poate solicita in avans eliberarea unui nou card, in prelungirea celui dintai.
Cardul European de Sanatate nu poate inlocui Asigurarea Medicala pentru Calatorii in Strainatate, spun oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Acestia atrag atentia celor care calatoresc in afara tarii ca plata cardului nu le acopera decat serviciile medicale prestate de spitalele de stat.
Daca pana la 1 ianuarie, romanii erau obligati sa prezinte la iesirea din tara o polita de asigurare medicala pentru calatorii in strainatate, in acest moment ei pot trece granita doar insotiti de un Card European de Sanatate.
Cu toate acestea, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) recomanda romanilor care calatoresc in strainatate sa incheie la plecare si o asigurare medicala pentru calatorie in strainatate.
Astfel, conform CSA, chiar daca ambele produse isi propun acelasi lucru, respectiv sa acopere cheltuielile medicale pe care o persoana le-ar putea avea pe parcursul unei calatorii in strainatate, cardul nu rezolva decat partial aceasta problema.
Principalul neajuns al cardului este faptul ca acesta nu acopera decat serviciile prestate de un spital sau o institutie medicala de stat si acestea in limitele acordate de legislatia tarii respective.
De altfel, chiar si reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate atrag atentia asupra faptului ca acesta confera posesorului drepturile oferite de sistemul public similare cu cele ale rezidentilor statului pe care il viziteaza.
Linkuri util, surse recomandate de informatii
www.cnas.ro - despre Cardul European de sanatate
www.cnas.ro - despre Legislatie
www.hotnews.ro - Stiri si informatii la zi
Alte resurse
Termeni juridici, grupare tematica
|