DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Detaliu stire


Cautare stiri:    
Promovare Traducatori
FIDES TRADUCERI
Bd. Hristo Botev nr.9, sector3, Bucuresti, Bucuresti
Detalii Birou: FIDES TRADUCERI


DNA: Adoptarea modificarilor la Legea avocatului atrage nulitatea unor probe deja administrate
25-06-2015
Sursa: Agerpres

------------------
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sustine ca adoptarea propunerilor dezbatute la Senat pentru modificarea Legii privind organizarea si exercitarea functiei de avocat ar avea drept consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosare.

La solicitarea AGERPRES, Biroul de presa al DNA a comunicat miercuri ca adoptarea unor astfel de modificari ar crea o exceptare a unor categorii profesionale de la aplicarea dispozitiilor Codului de procedura penala, care trebuie sa se aplice tuturor persoanelor, indiferent de profesia pe care o exercita.

"Actualul Cod de procedura penala asigura suficiente garantii privind exercitarea activitatii de avocat, precum si confidentialitatea relatiei avocat-client. In prezent, activitatile care determina efectuarea unor perchezitii sau alte actiuni investigative la sediul unor cabinete de avocatura se pot realiza doar atunci "cand exista date ca avocatul savarseste sau pregateste comiterea unei infractiuni" , astfel de masuri fiind exercitate cu controlul prealabil al judecatorului. Adoptarea unui astfel de proiect ar avea ca si consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, aflate atat in faza de urmarire penala, cat si pe rolul instantelor de judecata", se arata in raspunsul transmis de DNA.

Plenul Senatului a aprobat ca votul in cazul a circa 40 de legi organice sa fie amanat pentru luni, printre propunerile ce urmeaza sa fie votate de senatori numarandu-se modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat, miercuri, la dezbaterile din plen, ca modernizarea legii a fost necesara pentru "a permite o mai mare libertate avocatilor in a-si exercita profesia, dar si asigurarea securitatii profesionale a acestora".

"Traim cu totii, ne place sau nu, sub imperiul unei presiuni extraordinare, mai ales pe colegii avocati, care intra in dosarele penale, de prea multe ori, nedreptatiti cu apelative pe care nu le merita, doar pentru faptul ca intr-un moment de cumpana a unui suspect sau a unui inculpat isi exercita profesia", a spus Chelaru.

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, initiata de un grup de parlamentari din intreg spectrul politic, Legea 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat trebuie modificata si completata ca urmare a noilor Coduri si a jurisprudentei CCR pentru punerea de acord a dispozitiilor legii cu deciziile Curtii.

Plenul si-a insusit amendamentele Comisiei juridice referitoare la perchezitionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau, efectuate de procuror, in conditiile existentei unui mandat de perchezitie emis de judecator. Decanul Baroului local (sau reprezentantul acestuia) trebuie sa fie prezent pe parcursul intregii proceduri de perchezitie derulate la sediul profesional al avocatului.

"Sunt exceptate de la masura ridicarii de inscrisuri, a sechestrarii sau a confiscarii comunicarile scrise intre client si avocat, consemnarile efectuate cu privire la comunicarile incredintate de catre client sau cu privire la alte imprejurari la care se refera dreptul de a refuza depunerea de marturie si alte bunuri, cu privire la care se aplica dreptul de a refuza depunerea de marturie. Nu este admisa ridicarea, sechestrarea sau confiscarea inscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine si date, a imaginilor si a altor reprezentari care se afla in posesia avocatului", stipuleaza amendamentele adoptate.

Articole nou introduse in lege stabilesc ca "restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care probe si indicii temeinice justifica suspiciunea ca avocatul ar fi implicat in savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, ori daca avocatul este implicat in favorizarea infractorului, obstructionarea justitiei sau intr-o tainuire sau daca este vorba despre bunuri rezultate in urma savarsirii unei infractiuni, care au fost utilizate sau destinate savarsirii unei infractiuni".

"Restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care avocatul contribuie la disimularea provenientei bunurilor obtinute ilegal, daca avocatul ascunde un bun provenit dintr-o infractiune, disimuleaza provenienta acestuia sau obstructioneaza ori pericliteaza identificarea provenientei, identificarea, confiscarea, ridicarea sau punerea sub sechestru a unui astfel de bun", se mai arata in lege.

Un alt nou articol care completeaza Legea avocaturii vizeaza ca persoana care face publica in mod ilegal o informatie confidentiala din sfera privata a unei alte persoane sau care deconspira un secret operational sau comercial care i-a fost divulgat in calitate de avocat este pedepsita de lege. Avocatul nu raspunde pentru nedenuntarea infractiunilor planificate de care are cunostinta in exercitarea profesiei, cu exceptia urmatoarelor infractiuni: omor sau ucidere din culpa, genocid, crima impotriva umanitatii sau crima de razboi, rapire cu solicitarea unei recompense, luare de ostatici, atac impotriva traficului aerian si naval savarsit de o grupare terorista.Noul Cod de procedura civila. Comentariu pe articole
Les Ioan

Detalii si comenzi
Pret lei: 299254.15


Comentarii introduse

Fii primul care comenteaza - Login si formularul de mai jos, in cadrul acestei pagini


Introduce un comentariu


Nu poti introduce un comentariu nou
fara a fi inregistrat - Login
Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:Linkuri rapide
 • Pagina de stiri
 • Pagina principala
 • Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  35 useri online

  Useri autentificati: