DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Detaliu stire


Cautare stiri:    
Promovare Traducatori
FIDES TRADUCERI
Bd. Hristo Botev nr.9, sector3, Bucuresti, Bucuresti
Detalii Birou: FIDES TRADUCERI


Decizia Curtii Constitutionale nr. 361 din 7 mai 2015
18-06-2015
Sursa: Curtea Constitutionala

------------------
In Monitorul Oficial Partea I nr. 419/2015 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 361 din 7 mai 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 218 - 222 si art. 241 alin.(1^1) lit.a) din Codul de procedura penala.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca textele de lege criticate, prin faptul ca nu stabilesc o durata maxima a arestului la domiciliu in procedura de camera preliminara si de judecata in prima instanta, sunt contrare dispozitiilor constitutionale referitoare la dreptul partilor la un proces echitabil, la libertatea individuala, libera circulatie, viata intima, familiala si privata, dreptul la invatatura, accesul la cultura si restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati. Astfel, prin neprecizarea duratei maxime pentru care se poate dispune masura arestului la domiciliu, atat in procedura de camera preliminara, cat si in cursul judecatii, masura preventiva tinde sa devina o masura executorie si, pe cale de consecinta, dispozitiile art. 241 alin.(1^1) lit.a) din Codul de procedura penala sunt lipsite de previzibilitate si devin ineficiente, fapt de natura a determina incalcarea dreptului la un proces echitabil. De asemenea, prin posibilitatea de a dispune masura preventiva pe o durata nelimitata in timp, se incalca si accesul la invatatura al inculpatului, acesta neputandu-si termina studiile de master.

Curtea de Apel Ploiesti ? Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, judecatorul de camera preliminara, apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este intemeiata. In acest sens, arata ca masurile preventive sunt retinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cautiune, arestul la domiciliu si arestarea preventiva [art. 202 alin.(4) lit.a)- e) din Codul de procedura penala], in cazul arestului la domiciliu nefiind reglementate nici termenele si nici durata maxima pe care aceasta masura poate fi luata sau dispusa de judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata, dupa sesizarea acesteia din urma, prin rechizitoriu. In continuare, analizand continutul legal al institutiei arestului la domiciliu, judecatorul de camera preliminara apreciaza ca aceasta masura preventiva constituie o ingerinta in dreptul fundamental la libertatea individuala, garantat de art. 23 din Constitutie, constituind, in fapt, o masura intruziva ce poate afecta si alte drepturi si libertati fundamentale, respectiv libera circulatie, viata intima, familiala si privata [art. 221 alin.(1) si (2) lit.a) si b) din Codul de procedura penala], dreptul la invatatura, inclusiv prin invatamantul superior si alte forme de instructie si perfectionare, dreptul la munca si protectia sociala a muncii, libertatea economica si alte activitati similare [art. 221 alin.(6) din Codul de procedura penala]. Considera ca ingerinta analizata nu este proportionala cu cauza care a determinato, respectiv asigurarea instructiei penale, intrucat nu asigura un just echilibru intre interesul public si cel individual, atata timp cat poate fi dispusa pe o perioada nelimitata in timp, desi, potrivit principiului proportionalitatii, reglementat de art. 53 din Constitutie, restrangerea exercitiului drepturilor sau libertatilor fundamentale are caracter exceptional, ceea ce implica, in mod necesar, si caracterul lor temporar. In concluzie, considera ca neprecizarea unei durate maxime pentru care se poate dispune masura arestului la domiciliu, in procedura de camera preliminara, respectiv in cursul judecatii, incalca dispozitiile art. 21, art. 23, art. 25, art. 26, art. 32 si art.53 din Constitutie si, indirect, atrage ineficienta dispozitiilor art. 241 alin.(1^1) lit.a) din Codul de procedura penala ce reglementeaza cazurile in care se constata incetarea de drept a acestei masuri preventive.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Ala Hani Khalil Hassan in Dosarul nr.445/42/2014 al Curtii de Apel Ploiesti - Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie si constata ca dispozitiile art. 222 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale.

Textul integral al Deciziei Curtii Constitutionale: Decizia Curtii Constitutionale nr. 361 din 7 mai 2015Curierul Fiscal - Editie de colectie 2014
Editura C.H. Beck

Detalii si comenzi
Pret: 347 lei


Comentarii introduse

Fii primul care comenteaza - Login si formularul de mai jos, in cadrul acestei pagini


Introduce un comentariu


Nu poti introduce un comentariu nou
fara a fi inregistrat - Login
Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:Linkuri rapide
 • Pagina de stiri
 • Pagina principala
 • Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  43 useri online

  Useri autentificati: