DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Detaliu stire


Cautare stiri:    


Legea Achizitiilor Publice Verzi va permite autoritatilor din Romania sa achizitioneze produse si servicii ecologice, din 2015
31-10-2014
Sursa: Agerpres

------------------
Legea Achizitiilor Publice Verzi va permite autoritatilor publice sa achizitioneze, din 2015, produse si servicii ecologice si va contribui la dezvoltarea unei piete de profil al carei potential este estimat la 20 de miliarde de lei, precizeaza, intr-un comunicat transmis joi AGERPRES, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Proiectul de lege privind achizitiile publice, initiat de Ecopolis si Fundatia Terra Mileniul III, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/ si Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice /ANRMAP/ a fost dezbatut la nivelul intregii tari, in cadrul a opt evenimente de specialitate. Au fost consultate peste 120 de autoritati publice, companii si organizatii neguvernamentale. De asemenea, au fost incheiate protocoale de colaborare cu 10 autoritati de la nivel local si central.

Proiectul "5% in 5 ani. Achizitii verzi pentru o economie verde" a fost co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si desfasurat in perioada august 2013 octombrie 2014.

Conform unei statistici prezentata in primavara acestui an de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia Terra Mileniul III, autoritatile publice din Romania cheltuiesc, in fiecare an, 100 de miliarde de lei pentru achizitii publice, iar daca 20% din acest cuantum ar merge pe achizitii publice ecologice, piata de profil ar valora 20 de miliarde de lei.

Potrivit documentului, suma de 100 milioane de lei cheltuita de catre autoritatile publice din Romania pentru achizitii de bunuri si servicii reprezinta echivalentul a circa 20% din Produsul Intern Brut /PIB/.

La nivel european, statele cheltuiesc, anual, 2,3 trilioane de euro pentru achizitii de bunuri si servicii din bani publici, adica de aproximativ 20 de ori PIB-ul Romaniei. Totodata, valoarea pietei produselor verzi in Uniunea Europeana /UE/ se cifreaza la 880 miliarde de euro. In acest sens, Comisia Europeana si-a propus sa sprijine achizitiile publice ecologice /APE/ si a stabilit ca, pana in anul 2010, un procentaj de 50% din totalul achizitiilor publice sa fie ecologice.

Achizitiile publice verzi acopera zone precum cumpararea de computere si cladiri eficiente din punct de vedere energetic, echipament de birou realizat din produse din lemn provenit din paduri administrate in mod durabil, hartie reciclabila, masini electrice, transport public ecologic, cantine cu alimente organice, electricitate care provine din surse de energie regenerabile si sisteme de aer conditionat, care sa corespunda solutiilor tehnice cele mai avansate pentru protectia mediului.

Comisia Europeana a stabilit ca, pana in 2010, 50% din totalul achizitiilor publice sa fie ecologice. ?inta nu a fost atinsa de toate statele UE, insa multe dintre ele au tinte si rezultate importante, cum ar fi Finlanda, care pana in 2010, a reusit performanta de a achizitiona 70% produse si servicii ecologice in institutiile statului.

Potrivit tintelor asumate cu UE, Romania trebuia sa fi acoperit, in 2013, un procentaj de minimum 10% in Achizitii Publice Ecologice /APE/ din totalul achizitiilor. De asemenea, din anul 2017, procentajul trebuie sa depaseasca 50% din total.Procedura penala. Partea generala. Partea speciala. Editia 3
Udroiu Mihail

Detalii si comenzi
Pret lei: 119101.15


Comentarii introduse

Fii primul care comenteaza - Login si formularul de mai jos, in cadrul acestei pagini


Introduce un comentariu


Nu poti introduce un comentariu nou
fara a fi inregistrat - Login
Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:Linkuri rapide
 • Pagina de stiri
 • Pagina principala
 • Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  62 useri online

  Useri autentificati: