DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Detaliu stire


Cautare stiri:    
Promovare Traducatori
FIDES TRADUCERI
Bd. Hristo Botev nr.9, sector3, Bucuresti, Bucuresti
Detalii Birou: FIDES TRADUCERI


Decizia Curtii Constitutionale nr. 591 din 1 octombrie 2015
09-11-2015
Sursa: Curtea Constitutionala

------------------
Curtea Constitutionala a publicat Decizia nr. 591 din 1 octombrie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.440 alin.(1) si (2) din Codul de procedura penala.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art.440 alin.(1) din Codul de procedura penala. Curtea constata ca intre dispozitiile art.440 alin.(1) din Codul de procedura penala si dispozitiile art.440 alin.(2) din acelasi cod exista o legatura indisolubila prin prisma faptului ca alin.(2) al art.440 din Codul de procedura penala stabileste aspectele care fac obiectul cercetarii admisibilitatii cererii de recurs in casatie, astfel incat cele doua texte de lege urmeaza a fi analizate impreuna prin prezenta decizie.

Pentru acest motiv, Curtea retine ca obiect al prezentei exceptii de neconstitutionalitate dispozitiile art.440 alin.(1) si (2) din Codul de procedura penala, care au urmatorul cuprins:
*(1) Admisibilitatea cererii de recurs in casatie se examineaza in camera de consiliu de un complet format din un judecator, dupa depunerea raportului magistratului-asistent si atunci cand procedura de comunicare este legal indeplinita. (2) Daca cererea de recurs in casatie nu este facuta in termenul prevazut de lege sau daca nu s-au respectat dispozitiile art. 434, art. 436 alin. (1), (2) si (6), art. 437 si 438 ori daca cererea este vadit nefondata, instanta respinge, prin incheiere definitiva, cererea de recurs in casatie*.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se arata ca examinarea admisibilitatii cererii de recurs in camera de consiliu, fara participarea partilor si a procurorului, conform prevederilor art.440 alin.(1) din Codul de procedura penala, este de natura a contraveni dreptului de acces liber la justitie si dreptului la aparare, prevazute la art.21 si art.24 din Constitutie. Se sustine ca lipsa contradictorialitatii si publicitatii procedurii reglementate prin textul criticat nu poate asigura exigentele specifice drepturilor fundamentale anterior enuntate.

Se face trimitere la solutia si la considerentele Deciziei Curtii Constitutionale nr.663 din 11 noiembrie 2014, prin care instanta de contencios constitutional, prin raportare la critici de neconstitutionalitate similare, a constatat neconstitutionalitatea solutiei legislative cuprinse in art.341 alin.(10) din Codul de procedura penala, potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta *fara participarea procurorului si a inculpatului* asupra plangerii impotriva masurilor si actelor de urmarire penala, despre care se sustine ca sunt aplicabile mutatis mutandis si in prezenta cauza.
Se mai face trimitere la Hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului din 15 mai 2005, 6 iulie 2005, 7 mai 2006, 28 mai 2006 si 11 iulie 2006, si pronuntate in cauzele Philippe Pause impotriva Frantei, Lacas impotriva Frantei, Halis Dogan impotriva Turciei, Tosun impotriva Turciei si Sahin Ça?das impotriva Turciei.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.440 alin.(2) din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Sandu Niculae si Marilena Cimpeanu in Dosarul nr.9073/101/2011 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie ? Sectia penala si a constatat ca sintagma *daca cererea este vadit nefondata* din cuprinsul acestora este neconstitutionala.

Textul integral: Decizia Curtii Constitutionale nr. 591 din 1 octombrie 2015Spalarea banilor. Elemente de teorie si practica judiciara
Saguna Dan Drosu,Remus Jurj-Tudoran

Detalii si comenzi
Pret lei: 39.933.92


Comentarii introduse

Fii primul care comenteaza - Login si formularul de mai jos, in cadrul acestei pagini


Introduce un comentariu


Nu poti introduce un comentariu nou
fara a fi inregistrat - Login
Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:Linkuri rapide
 • Pagina de stiri
 • Pagina principala
 • Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  36 useri online

  Useri autentificati: