DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Detaliu stire


Cautare stiri:    
Promovare Traducatori
FIDES TRADUCERI
Bd. Hristo Botev nr.9, sector3, Bucuresti, Bucuresti
Detalii Birou: FIDES TRADUCERI


MJ propune ca arestatii si detinutii fara resurse financiare sa fie scutiti de taxa de timbru pentru actele de identitate
15-09-2015
Sursa: Agerpres

------------------
Ministerul Justitiei propune ca persoanele aflate in arest sau in detentie si care nu au resurse financiare sa fie scutite de plata taxei extrajudiciare de timbru pentru eliberarea actelor de identitate, fiind identificati in acest sens aproape 3.800 de detinuti.

MJ a lansat luni in dezbatere publica proiectul de lege pentru completarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru.

In nota de fundamentare se arata ca persoanele care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, unei masuri educative privative de libertate, respectiv persoanele aflate in arest preventiv in unitatile sistemului administratiei penitenciare, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale pot exercita dreptul la vot prin intermediul unor urne speciale in interiorul locului de detinere, numai in baza unui act de identitate valabil.

Pentru sustinerea reglementarii este invocat articolul conform caruia "Tratamentul nu trebuie sa puna accentul pe excluderea detinutilor din societate, ci dimpotriva, pe faptul ca ei continua sa faca parte din ea. In acest scop, trebuie recurs, in masura posibilului, la cooperarea organismelor comunitatii pentru a ajuta personalul locului de detinere in sarcina sa, de reclasare a detinutilor. Trebuie sa se faca demersuri in vederea salvgardarii, in masura compatibila cu legea si pedeapsa de executat, a drepturilor referitoare la interesele civile, beneficiul drepturilor sigurantei sociale si a altor avantaje sociale ale detinutilor".

"Tinand cont de situatia speciala in care se regaseste aceasta categorie de alegatori, administratiile locurilor de detinere au obligatia sa asigure acestora toate conditiile pentru exercitarea in mod liber a dreptului la vot. (...) Avand in vedere situatia de exceptie a persoanelor private de libertate reglementata in art. 41 alin. (2) din OUG 97/2005, prevederile art. 76 alin. (3) din Legea 254/2013, precum si faptul ca multe persoane private de libertate nu dispun de resurse financiare in cont pentru a putea achita cheltuielile aferente eliberarii actelor de identitate (cheltuieli de producere si eliberare, taxa extrajudiciara de timbru, cheltuieli pentru fotografii, eventuale cheltuieli suplimentare pentru eliberarea in prealabil a actelor de stare civila necesare emiterii cartilor de identitate s.a.) se impune initierea unor demersuri de catre autoritatile si institutiile competente ale statului, prin care sa se solutioneze problematica intrarii in legalitate a tuturor persoanelor aflate in custodie, cu acte de identitate expirate", mentioneaza initiatorul proiectului.

MJ arata ca, din efectivul total de 30.192 detinuti aflati in unitatile penitenciare la 29 decembrie 2014, au fost identificati 5.709 detinuti fara acte de identitate sau care le au expirate.

"Numarul total al persoanelor private de libertate care nu dispun de resurse financiare in cont, aflandu-se in imposibilitatea de a achita cheltuielile aferente actelor de identitate, este 3.775. Costurile totale necesare eliberarii actelor de identitate pentru aceste persoane sunt estimate la 42.595 lei. Din 25.447 persoane private de libertate cu drept de vot, 3.521 nu poseda acte de identitate sau poseda acte de identitate a caror valabilitate este expirata. Costurile la care se ridica eliberarea actelor de identitate pentru persoanele custodiate de unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor, care au drept de vot, dar nu dispun de mijloace financiare in cont, sunt estimate la 29.087,5 lei", se mai spune in document.Concurs de admitere la INM si Magistratura 2015. Proba 2. Verificarea rationamentului logic
Sorin Costreie

Detalii si comenzi
Pret lei: 34.929.7


Comentarii introduse

Fii primul care comenteaza - Login si formularul de mai jos, in cadrul acestei pagini


Introduce un comentariu


Nu poti introduce un comentariu nou
fara a fi inregistrat - Login
Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:Linkuri rapide
 • Pagina de stiri
 • Pagina principala
 • Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  38 useri online

  Useri autentificati: