DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Detaliu stire


Cautare stiri:    
Promovare Traducatori
FIDES TRADUCERI
Bd. Hristo Botev nr.9, sector3, Bucuresti, Bucuresti
Detalii Birou: FIDES TRADUCERI


Decizia Curtii Constitutionale nr. 423 din 9 iunie 2015
07-09-2015
Sursa: Curtea Constitutionala

------------------
In Monitorul Oficial Partea I nr. 538/2015 a fost publicata Decizia nr. 423 din 9 iunie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 488^4 alin.(5) din Codul de procedura penala si ale art.105 din Legea nr.255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se arata ca dispozitiile art.488^4 alin.(5) din Codul de procedura penala, care prevad solutionarea contestatiei privind durata procesului penal prin incheiere, in camera de consiliu, fara participarea partilor si a procurorului, incalca dreptul la aparare al participantilor la procesul penal, obligandu-i pe acestia la o atitudine pasiva, care le afecteaza drepturile fundamentale si, in mod special, dreptul de a demonstra caracterul netemeinic al declansarii procedurii penale. Se sustine ca este suprimat, in acest fel, caracterul contradictoriu al procedurii de judecata, cu consecinta incalcarii dreptului la un proces echitabil. Se arata ca eventuala legitima lipsa de publicitate a sedintei nu trebuie sa echivaleze cu lipsa instiintarii partilor si cu impiedicarea acestora de a depune concluzii orale in cadrul procedurii analizate. Se sustine, totodata, incalcarea prin dispozitiile art.488^4 alin.(5) din Codul de procedura penala a prevederilor art.127 din Legea fundamentala, conform carora, cu exceptia cazurilor prevazute de lege, sedintele de judecata sunt publice.
Se arata ca sedintele de judecata pot fi secrete doar in raport cu terte persoane, si nu in raport cu partile procesului penal, in caz contrar fiind incalcate drepturile fundamentale anterior referite.

In ceea ce priveste dispozitiile art.105 din Legea nr.255/2013, se arata ca asigurarea dreptului de a formula contestatie privind durata procesului penal doar partilor si subiectilor procesuali principali din procesele penale incepute dupa data intrarii in vigoare a Codului de procedura penala este de natura a incalca prevederile art.16 din Constitutie, creand discriminare intre aceste persoane si participantii la procesele penale incepute sub imperiul Codului de procedura penala din 1968.
Se subliniaza faptul ca tergiversarea acestor din urma cauze produce efecte vatamatoare si in prezent, respectiv dupa intrarea in vigoare a actualului Cod de procedura penala. Se sustine, de asemenea, ca dispozitiile art.105 din Legea nr.255/2013 contravin art.15 alin.(2) din Constitutie, care prevede retroactivitatea legii penale mai favorabile.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.488^4 alin.(5) din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Catalin Iuliu Nedelcu in Dosarul nr.31.677/212/2014 al Judecatoriei Constanta ? Sectia penala si constata ca solutia legislativa potrivit careia contestatia privind durata procesului penal se solutioneaza ?fara participarea partilor si a procurorului? este neconstitutionala. 2. Respinge ca neintemeiata exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Catalin Iuliu Nedelcu in Dosarul nr.31.677/212/2014 al Judecatoriei Constanta ? Sectia penala si constata ca dispozitiile art.105 din Legea nr.255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.

Textul integral: Decizia Curtii Constitutionale nr. 423 din 9 iunie 2015Procedura trimiterii preliminare. Principii de drept al UE si experiente ale sistemului roman de drept
Sandru Mihai,Banu Mihai,Calin Dragos

Detalii si comenzi
Pret lei: 119101.15


Comentarii introduse

Fii primul care comenteaza - Login si formularul de mai jos, in cadrul acestei pagini


Introduce un comentariu


Nu poti introduce un comentariu nou
fara a fi inregistrat - Login
Echipa Redactorilor de stiri DreptOnline.ro:Linkuri rapide
 • Pagina de stiri
 • Pagina principala
 • Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  38 useri online

  Useri autentificati:

  Gabitzza