DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Imobil revendicat in conditiile Legii nr.10/2001. Unitate detinatoare. Instanta competenta teritorial, instanta competenta

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Imobil revendicat in conditiile Legii nr.10/2001. Unitate detinatoare. Instanta competenta teritorial, instanta competenta

Curtea de Apel Alba Iulia

Data: 17-12-2004


Decizia civila nr.1973/A/17 decembrie 2004, Sectia civila, Curtea de Apel Alba IuliaUnitatea detinatoare in sensul Legii nr. 10/2001 este unitatea cu personalitate juridica ce exercita in numele statului dreptul de proprietate publica sau privata cu privire la bunul ce face obiectul legii ori unitatea cu personalitate juridica care are inregistrat in patrimoniul sau acel bun.

Decizia data de unitatea detinatoare in urma notificarii poate fi atacata potrivit art. 24 pct. 8 din Legea nr. 10/2001 la sectia civila a tribunalului in a carui circumscriptie teritoriala se afla sediul unitatii detinatoare.

Prin sentinta civila nr.245/01.04.2004 Tribunalul Sibiu Sectia civila a admis ca intemeiata actiunea reclamantilor I.P., G.A. si B.L. in contradictoriu cu Ministerul Administratiei si Internelor, dispunandu-se desfiintarea Dispozitiei nr.391/18.02.2003 emisa de parat, care a fost obligat sa emita decizie motivata privind cererea de restituire a imobilului inscris in C.F. nr.12.303 nr.top 4030/1/1 de 37.410 m.p. in conformitate cu dispozitiile art.23 alin.1 din Legea nr.10/2001.

Pentru a hotari in acest mod instanta de fond a retinut in fapt pe baza actelor de la dosar ca imobilul revendicat a constituit proprietatea reclamantului I.P. si a sotiei sale in prezent decedata, imobilul trecut la sta in baza Decretului nr.107/1950 cu titlu de expropriere, concomitent intabulandu-se in C.F. dreptul de folosinta in favoarea Ministerului de Interne.

S-a conchis astfel ca imobilul a fost preluat fara titlu valabil si ca cei care il revendica sunt persoane indreptatite la masuri reparatorii in sensul art.3 din Legea nr.10/2001.

Sentinta civila sus mentionata a fost apelata de Ministerul Administratiei si Internelor, solicitandu-se in principal desfiintarea ei si trimiterea cauzei Tribunalului Bucuresti Sectia civila ca instanta competenta sa solutioneze in fond cererea intimatilor in raport de dispozitiilor art.24 opct.7 si 8 din Legea nr.10/2001.

S-au adus critici si pe fondul cauzei in sensul ca in cauza sunt incidente dispozitiile Legii nr.1871991 asa cum de altfel au aratat insasi intimatii si cum de altfel au si procedat initial.

Examinand apelul prin prisma dispozitiilor art.137 Cod pr.civila, respectiv a exceptiei invocate, Curtea de apel a stabilit ca aceasta este intemeiata pentru considerente ce se vor arata.

Potrivit H.G. nr.498/2003 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare unitara a legii mentionate in intelesul acestora sintagmele si formularile prevazute de lege au urmatoarele semnificatii:

 • unitatea detinatoare este fie o unitate cu personalitate juridica ce exercita in numele statului dreptul de proprietate publica sau privata cu privire la un bun ce face obiectul legii, fie unitate cu personalitate juridica care are inregistrat in patrimoniul sau acel bun (regii autonome, societati, companii nationale si societati comerciale cu capital de stat, organizatii cooperatiste).

  Ori potrivit art.24 pct.7 din Lege nr.10/2001 daca oferta este refuzata, potrivit alin.3, persoana indreptatita poate ataca in justitie decizia prevazuta la alin.1 in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.

  Competenta de solutionare revine sectiei civile a tribunalului in a carei circumscriptie teritoriala se afla sediul unitatii detinatoare. Prin urmare, competenta materiala de solutionare in fond a cauzei revenea Tribunalului Bucuresti si nu Tribunalului Sibiu, asa cum gresit s-a investit aceasta instanta.

  In conditiile in care in C.F. era intabulat dreptul de folosinta a Ministerului de Interne este mai mult decat evident ca aceasta institutie este unitatea detinatoare in sensul legii si a normelor de aplicare unitara invocate.  Sursa materialului: Portalul instantelor de judecata - portal.just.ro

 • Lista spete


  Cautare text
  Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  48 useri online

  Useri autentificati: