DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stabilirea pensiei. Venituri realizate de asigurat pentru care s-au achitat contributii de asigurari, fara ca acestea sa fie evidentiate insa in cartea de munca

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Stabilirea pensiei. Venituri realizate de asigurat pentru care s-au achitat contributii de asigurari, fara ca acestea sa fie evidentiate insa in cartea de munca

Curtea de Apel Cluj

Data: 25-03-2008


Decizia nr.734/R din 25 martie 2008, Sectia civila, Curtea de Apel Cluj

Potrivit art. 1 din Decretul nr. 389/1972 angajatorii au varsat contributia de 15% asupra castigului brut realizat de personal, indiferent de forma in care s-au realizat aceste venituri.

In baza art. 2 lit. e din Legea nr. 19/2000 drepturile de asigurari sociale se cuvin pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite iar veniturile la care a facut referire au fost avute in vedere la calcularea si aplicarea contributiilor.

Nu se poate admite ca baza de calcul a contributiei de asigurari sociale sa fie constituita din anumite sume, iar la stabilirea pensiei cu prestatie de asigurari sociale veniturile in cauza sa nu se ia in considerare deoarece ne-am afla in situatia in care aceasta prestatie nu ar fi proportionala cu pretul platit, creandu-se o inechitate.

Prin sentinta civila nr. 2295 din 26 noiembrie 2007, pronuntata de Tribunalul Cluj, s-a admis in parte actiunea formulata de reclamanta S.L. impotriva paratei CASA JUDETEANA DE PENSII CLUJ, parata fiind obligata sa emita o noua decizie de pensionare pentru reclamanta, cu data de 20 sept.2007, cu luarea in considerare a Adeverintei nr. 1106 din 28.02.2007 emisa de SC M. SA.

S-au respins celelalte capete de cerere.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, tribunalul a retinut ca prin Decizia nr. 171424 emisa la 30 aug.2005, reclamantei i s-a recalculat pensia care trebuie acordata, fiind stabilit si stagiul de cotizare si vechimea in munca.

In cursul anului 2007, reclamanta a depus o cerere la parata pentru a-i fi recalculata pensia avand-se in vedere si sporurile de care a beneficiat in perioada 13 aprilie 1973 16 aprilie 1992.

Din aceasta adeverinta rezulta ca in perioada 13 apr. 1973 16 apr.1992 reclamanta, avand functia de laboranta, a realizat venituri suplimentare la retributia tarifara de incadrare si pentru care s-au achitat lunar cotele la CAS, inclusiv contributia la pensia suplimentara, cu toate acestea parata a respins cererea reclamantei.

Avand in vedere cele de mai sus, instanta in temeiul art.155 coroborat cu art.87 din Legea nr. 19/2000 a admis in parte actiunea.

Impotriva acestei sentinte a declarat recurs parata CASA JUDEOEAN? DE PENSII CLUJ, solicitand admiterea recursului, casarea sentintei nr. 2295/2007 a Tribunalului Cluj si respingerea actiunii.

In motivele de recurs arata ca reclamantului i s-a stabilit pensia in conformitate cu Legea nr. 3/1977, iar recalcularea s-a facut in baza unor legi speciale, Legea nr. 19/2000 fiind incidenta numai celor pensionati in baza acestei legi.

Potrivit art. VI al O.U.G. nr. 4/2005, nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor de dinainte de 01.04.2001 formele de retribuire in acord, astfel ca nu pot fi luate in calcul la recalcularea pensiei.

Reclamanta S.L., prin intampinare, solicita respingerea recursului si mentinerea sentintei atacate ca fiind temeinica si legala.

Examinand hotararea atacata in raport de motivele invocate, Curtea de Apel urmeaza sa respinga recursul pentru urmatoarele considerente:

Veniturile obtinute suplimentar la retributia tarifara de incadrare au avut caracter permanent in perioada aratata fiind cumulate cu salariul individual brut si incluse alaturi de celelalte sporuri in baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, achitandu-se lunar atat cotele CAS cat si contributia la fondul pentru pensia suplimentara. Introducerea acestor sporuri in baza de calcul a contributiei pentru asigurari sociale se incadreaza in disp. art. 23 din Legea nr. 19/2000 si aceste sporuri sunt prevazute de art. 78 din aceeasi lege.

Desi potrivit disp. O.U.G. nr. 4/2005 sumele reprezentand acordul nu se iau in calculul drepturilor de pensie intrucat ele nu au facut parte din baza de calcul a pensiei conform legislatiei anterioare, invocandu-se imposibilitatea verificarii respectivelor venituri (venituri pe care le probeaza cu inscrisurile aratate in adeverinta depusa la dosar), rolul instantei este nu doar de a constata si cenzura directa aplicare a O.U.G. nr. 4/2005 ci si de a interpreta actul normativ, inclusiv prin prisma Legii nr. 19/2000 (pentru ca procedura de recalculare vizeaza tocmai inlaturarea discriminarilor), opinia fiind aceea ca in pofida acestei reglementari exprese, sumele se impune a fi luate in calcul.

Rationamentul juridic ce sta la baza acestei opinii este fundamentat de forta juridica a legii fata de ordonanta, pe considerente de echitate si motive care tin de preeminenta principiilor in baza carora un text de lege a fost edictat in raport de exceptiile ce au la baza tratamente discriminatorii.

Conform disp. art. 2 alin. 1 din O.U.G. nr. 4/2000 modificata recalcularea se efectueaza prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, cu respectarea Legii nr. 19/2000.

Din mentiunile aratate in adeverinta depusa la dosar rezulta ca reclamantul a realizat venituri din acord, compensatii si premii care au fost incluse in baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale si pensie pensia suplimentara.

Pe toata aceasta perioada s-au achitat lunar cotele de CAS inclusiv contributia la pensia suplimentara conform cu legislatia in vigoare iar sporurile trecute in coloana acord au avut caracter de venit in intelesul Legii nr. 49/1982.

Potrivit art. 1 din Decretul nr. 389/1972 angajatorii au varsat contributia de 15% asupra castigului brut realizat de personal, indiferent de forma in care s-au realizat aceste venituri.

In conformitate cu art. 164 din Legea nr. 19/2000, la determinarea punctajelor se utilizeaza salariile brute sau nete in baza inregistrarilor din carnetele de munca iar la alin. 2 se stipuleaza ca se au in vedere si sporurile inregistrate in carnetele de munca. Aceasta nu inseamna ca sporurile neinregistrate in carnetele de munca si care au intrat in bazele de calcul a contributiei de asigurari sociale nu ar putea fi luate in considerare atata vreme cat se face dovada existentei acestora prin adeverinte, intrucat ar atrage incalcarea unuia din principiile ce guverneaza sistemul public de asigurari sociale.

In baza art. 2 lit. e din Legea nr. 19/2000 drepturile de asigurari sociale se cuvin pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite iar veniturile la care a facut referire au fost avute in vedere la calcularea si aplicarea contributiilor.

Nu se poate admite ca baza de calcul a contributiei de asigurari sociale sa fie constituita si din aceste sume iar la stabilirea pensiei cu prestatie de asigurari sociale sa nu se ia in considerare deoarece ne-am afla in situatia in care aceasta prestatie nu ar fi proportionala cu pretul platit, creandu-se o inechitate.

In concretizarea acestui principiu art. 78 alin. 4 din Legea nr. 19/2000 prevede ca punctajul asiguratului, stabilit conform prevederilor alin. (1) si (2), se calculeaza la nivelul veniturilor brute realizate pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale.

In aplicare acestui text legal art. I pct. 7 din Ordinul nr. 680 din 1 august 2007 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 prevede ca punctul 19 de la sectiunea I "Dispozitii generale (capitolul I din lege)" a capitolului A "Contributia de asigurari sociale" va avea urmatorul cuprins: "19. Prin sintagma venitul brut realizat lunar se intelege venitul brut in bani, achitat din fondul de salarii, reprezentand:

 • a) salariile de baza brute corespunzatoare timpului efectiv lucrat in program normal si suplimentar potrivit formei de salarizare aplicate, inclusiv indemnizatiile de conducere, salariile de merit, indexari, compensari si alte drepturi care, potrivit actelor normative, fac parte din salariul de baza;
 • b) sporurile, indemnizatiile si sumele acordate sub forma de procent din salariu ori sume fixe, indiferent daca au caracter permanent sau nu, platite pentru: conditii deosebite de munca (conditii grele, periculoase, nocive, penibile); activitate desfasurata in mediul rural, in zone izolate; activitate desfasurata de nevazatori; munca prestata in schimbul de noapte; indeplinirea unor sarcini, activitati si responsabilitati suplimentare functiei de baza; sporul de fidelitate si altele asemanatoare;
 • c) sumele platite pentru timpul nelucrat (concedii de odihna, indiferent de perioada efectuarii, concedii de studii, zile de sarbatori, zile de repaus saptamanal, concedii platite pentru evenimente familiale deosebite, ziua profesiei, zile necesare instalarii pe post in cazul transferului, intreruperi ale lucrului din motive neimputabile salariatilor);
 • d) sumele acordate cu ocazia iesirii la pensie;
 • e) premiile anuale si cele din cursul anului sub diferite forme, altele decat cele reprezentand participarea salariatilor la profit;
 • f) sumele platite conform legii sau contractelor colective de munca (al 13-lea salariu, prime de vacanta, aprovizionare de iarna, prime acordate cu ocazia sarbatorilor nationale sau religioase, etc.);
 • g) alte adaosuri la salarii, aprobate prin lege sau stabilite prin contractele individuale ori colective de munca (bonusuri, compensatii, indemnizatia pentru concediul de odihna neefectuat, ajutoare, precum si alte sume, reprezentand venituri curente sau aferente perioadelor anterioare, inclusiv cele achitate in lunile in care asiguratii beneficiaza de prestatii de asigurari sociale fara a avea zile lucrate sau nu au fost prezenti la serviciu etc.);
 • h) sumele rezultate prin plata cu ora, garzi, indemnizatii clinice;
 • i) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori;
 • j) sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite, potrivit legii;
 • k) indemnizatii de sedinta acordate membrilor comisiilor constituite la nivelul autoritatilor si institutiilor publice, potrivit legii;
 • l) alte sume acordate potrivit legii."

  In temeiul prevederilor art. 312 alin. 1 si art. 299 si urm., art. 3041 Cod procedura civila, curtea urmeaza sa respinga ca nefondat recursul, nefiind incidente nici unul din motivele de casare prevazute art. 304 Cod procedura civila.

  Sursa materialului: Curtea de Apel Cluj

 • Lista spete


  Cautare text
  Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  67 useri online

  Useri autentificati: