DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Savarsirea din nou a unei infractiuni dupa expirarea termenului de incercare. Recidiva. Consecinte

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Savarsirea din nou a unei infractiuni dupa expirarea termenului de incercare. Recidiva. Consecinte

Curtea de Apel Suceava

Data: 01-06-1998


Decizia nr.264 din 1 iunie 1998, Curtea de Apel Suceava

Judecatoria Botosani l-a condamnat pe inculpatul Z.O.M., prin sentinta penala nr.3447 din 9 decembrie 1997 la 5 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.37 alin.1 din Decretul nr.328 din 1966 si la 3 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.30 alin.1 din acelasi act normativ. Pentru ambele infractiuni s-a retinut starea de recidiva prevazuta de art.37 lit.b C.pen. si circumstantele atenuante prevazute de articolele 74, si 76 C.pen.

In temeiul art. 33 lit a si art.34 C.pen. s-a dispus ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de 5 luni inchisoare.

Judecatoria a retinut, in motivarea solutiei sale, ca in noaptea de 5 iulie 1997, inculpatul a condus autoturismul sau pe drumurile publice, avand in sange o imbibatie alcoolica de 1,95 gr. si, dupa ce a lovit doua autoturisme parcate regulamentar, a parasit locul accidentului, fara incuviintarea organelor de politie.

Starea de recidiva a fost retinuta fata de pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare, cu suspendarea executarii, ce i-a fost aplicata de aceeasi instanta, prin sentinta penala nr.2645 din anul 1993.

Apelul inculpatului a fost respins, ca nefondat, prin decizia penala nr.166/A din 24 martie 1998 a Tribunalului Botosani. Impotriva ambelor hotarari a declarat recurs inculpatul, aratand ca instantele au gresit atunci cand au facut individualizarea, dispunand ca pedeapsa sa fie executata intr-un loc de detinere, in speta impunandu-se suspendarea executarii pedepsei.

Investita cu judecarea recursului, Curtea de Apel Suceava a admis recursul inculpatului, in temeiul art.385 pct.2 lit. d C.pr.pen., a casat in totalitate decizia instantei de apel si partial sentinta instantei de fond, in sensul ca a inlaturat aplicarea prevederilor art.37 lit.b C.pen.

Instanta de recurs, in motivarea solutiei, a aratat ca prin sentinta penala nr.2645 din 9 noiembrie 1993, Judecatoria Botosani l-a condamnat pe inculpat la 1 an si 6 luni inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pe timp de 3 ani si 6 luni, hotarare ramasa definitiva la 20 noiembrie 1993.

Termenul de incercare a expirat la 20 mai 1997 si cum in acest interval de timp, inculpatul nu a savarsit o alta infractiune si nici nu s-a revocat suspendarea executarii pedepsei potrivit art.84 din C.pen., el este reabilitat de drept, conform dispozitiilor art.86 din acelasi cod. Infractiunile pentru care a fost condamnat prin sentinta recurata au fost savarsite la 5 iulie 1997, dupa implinirea termenului de incercare.Potrivit art.86 C.pen., daca condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art.83 si art.84, el este reabilitat de drept.

In speta, in mod corect instanta de recurs a stabilit ca nu poate fi retinuta starea de recidiva prevazuta de art.37 lit.a C.pen., deoarece conform art.38 alin.2 din acelasi cod, nu se poate retine starea de recidiva pentru condamnarile pentru care a intervenit reabilitarea, sau in privinta carora s-a implinit termenul de reabilitare. Poate fi criticata insa, solutia instantei de fond, deoarece din punctul nostru de vedere, in mod gresit au fost retinute in favoarea inculpatului circumstantele atenuante prevazute de art.74 C.pen., atata timp cat in raport cu situatia de fapt nu erau motive sa se retina circumstantele personale, starea de betie a inculpatului apropiindu-se de coma alcoolica si, mai mult, paraseste locul accidentului fara sa anunte organele de politie, iar anterior mai fusese condamnat.

In lipsa apelului si recursului procurorului, instanta de recurs nu a avut insa posibilitatea sa analizeze aceasta situatie care a influentat modul de individualizare a pedepsei. 17. MASURI DE SIGURANTA. CONFISCARE SPECIALA. OBLIGAREA INCULPATILOR SOLIDAR LA PLATA DESPAGUBIRILOR. NELEGALITATE Judecatoria Cimpulung Moldovenesc, prin sentinta penala nr.661 din 25 septembrie 1996, i-a condamnat pe inculpatii N.V., C.I. si S.T. la mai multe pedepse cu inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de furt prevazuta de art.208 alin.1, art.209 lit.a, e, g C.pen., constand in aceea ca, in perioada 1994 - 1996 au sustras de la unele societati comerciale si persoane fizice de pe raza localitatilor Ulma si Cimpulung-Moldovenesc, bunuri in valoare totala de peste 1.000.000 lei. Prin aceeasi sentinta, inculpatii au fost obligati sa plateasca in solidar statului suma de 687.000 lei ca efect al confiscarii speciale. Apelul introdus de Parchetul de pe Ianga Judecatoria Cimpulung-Moldovenesc a fost respins de catre Tribunalul Suceava, prin decizia penala nr.205 din 17 martie 1997. Impotriva celor doua solutii a declarat recurs Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava, recurs in motivarea caruia a aratat ca in mod gresit inculpatii au fost obligati sa plateasca in solidar suma de 687.000 lei ca efect al confiscarii speciale. Sesizata cu judecarea recursului, Curtea de Apel Suceava, Sectia penala, I-a admis, a casat in totalitate decizia instantei de apel si in parte sentinta de fond in sensul ca a constatat gratiata pedeapsa de 8 luni inchisoare aplicata inculpatului M.V. pentru infractiunea prevazuta de art.221 C.pen. si a inlaturat obligatia solidara a inculpatilor la plata sumelor confiscate, obligandu-i dupa cum urmeaza: inculpatii C.I. si S.T. la cate 231.916 lei fiecare, iar inculpatul M.V. la 223.166 lei. Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de recurs a retinut ca dispozitiile privind confiscarea speciala prevazuta de art. 118 C.pen., se refera la o masura de siguranta, masura care are caracter personal incat, din acest punct de vedere, obligarea inculpatilor in solidar, la plata sumei respective catre stat, ca urmare a renuntarii partilor vatamate la despagubiri, este nelegala.

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
122 useri online

Useri autentificati: