DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Actiune prin care se solicita constatarea nulitatii absolute a unui proces-verbal emis de executorul judecatoresc. Natura litigiului. Competenta materiala.

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Actiune prin care se solicita constatarea nulitatii absolute a unui proces-verbal emis de executorul judecatoresc. Natura litigiului. Competenta materiala.

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 02-02-2009


Decizia civila nr. 929 din 2 februarie 2009, ICCJ, Sectia civila si de proprietate intelectuala

In cazul actiunii prin care se contesta un proces verbal intocmit de catre Birou de executori judecatoresti de pe langa Judecatoria Pascani si se solicita constatarea nulitatii absolute a acestuia, procesul verbal in discutie fiind de fapt un act ce s-a emis cu ocazia executarii silite, deci un act de executare, devin incidente dispozitiile art. 399 alin.(1) si art. 400 alin.(1) C.proc.civ., ceea ce inseamna ca este vorba despre o contestatie la executare si nu de o actiune in constatarea nulitatii absolute a procesului verbal.

In raport de dispozitiile textelor mentionate, raportat la natura litigiului – contestatie la executare – competenta de solutionare revine din punct de vedere teritorial instantei de executare.

Prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei Harlau reclamantul B.G.D. in contradictoriu cu paratii C.D. si C.E. a solicitat sa se constate nulitatea absoluta a actului intitulat proces verbal intocmit la 6 aprilie 1992 de catre fostul Birou de executori judecatoresti de pe langa Judecatoria Pascani, judetul Iasi.

Prin sentinta civila nr. 351 din 3 aprilie 2008, Judecatoria Harlau a admis exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei Harlau si a declinat competenta de solutionare a cererii in favoarea Judecatoriei Arad.

Judecatoria Arad, prin sentinta civila nr. 3683 din 26 mai 2008 a admis exceptia de necompetenta teritoriala a sa si a declinat competenta de solutionare in favoarea Judecatoriei Harlau, judetul Iasi, inaintand dosarul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a se pronunta asupra conflictului negativ de competenta ivit intre cele doua judecatorii.

Instanta a retinut ca obiectul cererii este contestatie la executare si nu actiune pentru constatarea nulitatii absolute a procesului verbal, astfel ca, in raport de dispozitiile art. 399 alin.(1) si art. 400 alin.(1) C.proc.civ., instanta de executare este Judecatoria Harlau.

Inalta Curte, in baza art. 22 alin.(3) si alin.(5) C.proc.civ. a stabilit competenta teritoriala in favoarea Judecatoriei Harlau, pentru urmatoarele considerente:

Este clar ca reclamantul B.G.D. prin actiunea adresata instantei contesta procesul verbal intocmit la 6 aprilie 1992 de catre fostul Birou de executori judecatoresti de pe langa Judecatoria Pascani si a solicitat constatarea nulitatii absolute a acestuia.

Potrivit respectivului proces verbal paratii C.D. si C.E. l-au notificat pe numitul B.V.G. domiciliat in comuna Belcesti pentru lamurirea problemei dreptului de proprietate asupra imobilului casa pe care pretind ca ei au edificat-o.

Procesul verbal in discutie este de fapt un act ce s-a emis cu ocazia executarii silite, deci un act de executare; prin contestarea lui devin incidente dispozitiile art. 399 alin.(1) si art. 400 alin.(1) C.proc.civ., ceea ce inseamna ca ne aflam intr-o contestatie la executare si nu in constatarea nulitatii absolute a procesului verbal.

Potrivit textelor enuntate trebuie retinut ca:

„Impotriva executarii silite, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare”. (art. 399 alin. 1 C.proc.civ.).

In art. 400 alin. (1) C.proc.civ. se evidentiaza ca orice „Contestatie se introduce la instanta de executare”.

Fata de dispozitiile acestor texte trebuie retinut ca, in speta, instanta de executare este Judecatoria Harlau, deoarece partile au locuit in comuna Belcesti, pendinte acestei instante, iar actul de executare a fost intocmit de catre executorul judecatoresc de pe langa Judecatoria Pascani, care in prezent a fost preluat de Judecatoria Harlau.

In raport de dispozitiile textelor mentionate, raportat la natura litigiului – contestatie la executare – competenta de solutionare revine din punct de vedere teritorial Judecatoriei Harlau.

Pentru considerentele expuse, s-a stabilit competenta Judecatoriei Harlau, careia i s-a trimis dosarul pentru solutionarea cererii reclamantului B.D.


Sursa materialului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, site oficial

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
34 useri online

Useri autentificati: