DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Contestatie in anulare. Desfiintare in totalitate decizie penala

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Contestatie in anulare. Desfiintare in totalitate decizie penala

CURTEA DE APEL BACAU

Data: 06-12-2012


Dosar nr. 622/32/2012

ROMANIA
CURTEA DE APEL BACAU
SECTIA PENALA, CAUZE MINORI SI FAMILIE
DECIZIA PENALA NR. 1256/2012
Sedinta publica de la 6 Decembrie 2012
INFO CONFIDENTIALIZATA

Pe rol fiind judecarea contestatiei in anulare formulata de contestatoarea inculpata ............................., impotriva deciziei penale nr. 757/04.07.2012, pronuntata de Curtea de Apel Bacau in dosarul nr. 4351/180/2011.

Dezbaterile in cauza de fata s-au desfasurat in conformitate cu dispozitiile art. 304 Cod procedura penala, in sensul ca au fost inregistrate cu ajutorul calculatorului, pe suport magnetic.

La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile, pentru recurenta inculpata ........................................... a raspuns avocat avocat ales ................................., iar pentru recurenta inculpata SC ............................ a raspuns avocat oficiu .............................. lipsind intimata parte civila.

Procedura de citare este legal indeplinita.

S-a facut referatul oral al cauzei dupa care:
La solicitarea instantei, avocat ales ............................... a invederat instantei ca inculpata ............ nu este arestata.
Aparatorii si procurorii au invederat instantei ca nu au alte cereri de formulat.
Nefiind formulate cereri, Curtea a constatat cauza in stare de judecata si a acordat cuvantul pentru dezbateri.
Avocat ales ............................ avand cuvantul pentru recurenta inculpata ....................... a sustinut contestatia asa cum a fost motivata si a pus concluzii de admitere, desfiintarea deciziei pronuntata de instanta de recurs si pe fond aplicarea dispozitiilor art. 74/1 alin. 2 Cod penal considerand ca sunt indeplinite cele patru conditii si anume: prejudiciul a fost integral acoperit, fapta se incadreaza in una din infractkiunile mentionate la alin. 1, faptuitorul nu se afla in una din situatiile preazute de alin. 3, iar prejudiciul este sub 50.000 de euro.
Considera ca, chiar daca acest articol a fost declarat neconstitutional instanta trebuia sa aplice legea mai favorabila si in temeiul art. 10 lit. i Cod penal sa dispuna achitarea. A solicitat ca instanta sa aiba in vedere practica judiciara depusa la dosar.
Avocat oficiu ................. avand cuantul pentru recurenta inculpata SC .................... SRL apreciind ca exista o cauza de nepedepsire a pus concluzii de admitere a contestatiei in anulare, desfiintarea deciziei pronuntata de instanta de recurs si pe fond incetarea procesului penal apreciind ca dispozitiile art. 74/1 Cod penal erau in vigoare la data pronuntarii hotararii. A depus la dosar referatul privind plata onorariului din oficiu.
Procurorul avand cuvantul a sustinut ca faptele au fost savarsite in perioada iunie 2008 februarie 2010, in timp ce se derula procesul penal a aparut o lege mai favorabila respectiv dispozitiile art. 74/1 Cod penal potrivit carora inculpata beneficia de o sanctiune administrativa ca pedeapsa.

Apreciind contestatia intemeiata a pus concluzii de admitere, anularea hotararii pronuntate si pe fond aplicarea dispozitiilor privind incetarea procesului penal.

S-au declarat dezbaterile inchise, tracandu-se la deliberare.


CURTEA
- deliberand


Prin decizia penala nr. 1048/11.10.2012, pronuntata de Curtea de Apel Bacau in dosarul nr. 622/32/2012, s-a dispus in baza art. 391 alin. 2 Cp admiterea in principiu a contestatiei in anulare formulata de contestatoarea ............................ impotriva deciziei penale nr. 757/4.07.2012, pronuntata de Curtea de Apel Bacau in dosarul nr. 351/180/2011.

S-a dispus in baza art. 390 Cpp suspendarea executarii.

S-a acordat termen la data de 15.11.2012 pentru solutionarea pe fond a contestatiei.

Analizand pe fond contestatia in anulare de fata din perspectiva indeplinirii cazului de contestatie prevazut la art. 386 Cpp cand instanta de recurs nu s-a pronuntat asupra unei cauze de incetare a procesului penal dintre cele prevazute in art. 10 alin. 1 lit. f)-i^1), cu privire la care existau probe la dosar,

Curtea constata ca aceasta este inemeiata pentru considerentele care se vor infatisa in continuare.

Se invoca incidenta in cauza a existentei cauzei de nepedepsire prev. de art. 10 lit. i/1 Cpp si anume cauza de nepedepsire prev. de art. 74/1 Cp.

Potrivit acestui articol, in cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.

Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.

Dispozitia legala amintita a fost in vigoare intre data de 1.10.2010 intrarea in vigoare a Legii nr. 202/2010 si data de 25.05.2011 cand a fost publicata in MO nr. 363/25.05.2011 decizia nr. 573/3.05.2011 a Curtii Constitutionale prin care a fost declarat neconstitutional art. 74/1 Cp.

Fapta pentru care a fost condamnata inculpata ........................ prin s.p. nr. 334/22.02.2012 a Judecatoriei Bacau stopaj la sursa prev. de art. 6 din Legea nr. 241/2005 si deturnare de fonduri prev. de art. 303 din Legea nr. 95/2006 a fost savarsita in intervalul iunie 2008 februarie 2010 intra sub incidenta art. 74/1 Cp ca si lege penala mai favorabila potrivit art. 13 Cp.

Consultand dosarul primei instante, Curtea constata ca la data pronuntarii sentintei de prima instanta inculpata achitase integral prejudiciul dupa cum rezulta din chitantele depuse la filele 58-60 fond. De altfel, prin sentinta instanta a luat act de acoperirea integrala a prejudiciului.

Acest aspect a fost relevat si in recurs insa instanta a examinat acoperirea prejudiciului din perspectiva art. 10 din legea nr. 241/2005.

Asa fiind, intrucat s-a omis prin decizia penala nr. 757/4.07.2012 a Curtii de Apel Bacau pronuntata in dosarul nr. 4351/180/2011, a se constata incidenta cauzei de nepedepsire prev. de art. 74/1 Cp si a se dispune incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatei ....................... art. 386 Cpp si urm. Cpp se va admie in fond contestatia in anulare formulata.

Se va desfiinta decizia penala nr. 757/4.07.2012 a Curtii de Apel Bacau pronuntata in dosarul nr. 4351/180/2011, urmand sa se procedeze la rejudecarea recursurilor declarate de recurentele inculpate ................................ si ............................. Bacau impotriva sentintei penale nr. 334/22.02.2012, a Judecatoriei Bacau, in baza art. 385/15 pct. 2 lit. d Cpp, se vor admite recursurile declarate de recurentele inculpate ................................. si SC ......................... SERL Bacau si pe fond:

In baza art. 11 pct. 2 lit. b Cpp raportat la art. 10 lit. i/1 Cpp, art. 74/1 Cp, art. 13 Cp se va inceta procesul penal pornit impotriva celor doua inculpate pentru savarsirea infractiunii de stopaj la sursa prev. de art. 6 din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cp si infractiunea de deturnare de fonduri prev. de art. 303 din Legea nr. 95/2006 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cp intrucat exista o cauza de nepedepsire prevazuta de lege.

In baza art. 91 Cp se va aplica inculpatelor sanctiunea de 1.000 lei amenda administrativa.
vIn baza art. 14, 346 Cpp se va constata achitat prejudiciul cauzat partii civile ANAF.

Se vor anula formele de exexutare emise in baza sentintei penale recurate si emiterea noi in baza prezentei decizii.

In baza art. 192 alin. 3 Cpp cheltuielile judiciare vor ramane in sarcina statului.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
DECIDE:


In baza art. 386 Cpp si urm. Cpp admite in fond contestatia in anulare formulata de contestatoarea ..............................

Desfiinteaza in intregime decizia penala nr. 757/4.07.2012 a Curtii de Apel Bacau pronuntata in dosarul nr. 4351/180/2011.

Rejudecand recursurile declarate de catre recurentele inculpate ............................... si SC ............................ SRL Bacau impotriva sentintei penale nr. 334/22.02.2012 a Judecatoriei Bacau.

In baza art. 385/15 pct. 2 lit. d Cpp admite recursurile declarate de recurentele inculpate .................................... si SC .................................... SRL Bacau impotriva sentintei penale nr. 334/22.02.2011 a Judecatoriei Bacau pe care o caseaza in totalitate si pe fond:

In baza art. 11 pct. 2 lit. b Cpp raportat la art. 10 lit. i/1 Cpp, art. 74/1 Cp, art. 13 Cp inceteaza procesul penal pornit impotriva celor doua inculpate pentru savarsirea infractiunii de stopaj la sursa prev. de art. 6 din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cp si infractiunea de deturnare de fonduri prev. de art. 303 din Legea nr. 95/2006 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cp intrucat exista o cauza de nepedepsire prevazuta de lege.

In baza art. 91 Cp aplica inculpatelor sanctiunea de 1.000 lei amenda administrativa.

In baza art. 14, 235 Cpp constata achitat prejudiciul cauzat partii civile ANAF.

Anuleaza formele de executare emise in baza sentintei penale recurate si emiterea noi in baza prezentei decizii.

In baza art. 192 alin. 3 Cpp cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.

Pronuntata in sedinta publica azi, 6.12.2012.


Sursa materialului:
Avocat Vlad Fesan
Baroul Bacau
Telefon : 0752.938.887
E-mail: avocat.fesan@yahoo.com

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
106 useri online

Useri autentificati: