DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Abandon de familie. Incetarea procesului penal ca urmare a impacarii partilor

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Abandon de familie. Incetarea procesului penal ca urmare a impacarii partilor

Curtea de Apel Oradea

Data: 27-10-2005


Decizie nr. 668 din 27.10.2005, Sectia penala, Curtea de Apel Oradea

Prin sentinta penala nr. 226 din 25 noiembrie 2004 a Judecatoriei Salonta, in temeiul dispozitiilor art. 305 lit. c Cod procedura penala, s-a dispus condamnarea inculpatului M.F.G. la o pedeapsa de 1 an inchisoare, cu executare in regim de detentie.

Pentru a pronunta aceasta hotarare prima instanta a retinut ca, prin sentinta nr. 6/14 ianuarie 2003, pronuntata de Judecatoria Salonta, inculpatul a fost obligat la o pensie de intretinere in suma de 68.055 lei lunar pe perioada 24 septembrie - 30 septembrie 2002, 291.661 lei lunar pe perioada octombrie - decembrie 2002 si 416.000 lei lunar incepand cu luna ianuarie 2003 in favoarea minorului M. L. P., nascut la 19.11.2001.

S-a apreciat ca inculpatul, fiind apt de munca, nu a facut nici un demers pentru a achitat cel putin in parte sumele datorate, fapta acestuia, astfel cum a fost descrisa intruneste elementele constitutive ale infractiunii de abandon de familie.

La individualizarea pedepsei, instanta de fond a luat in considerare perseverenta infractionala a inculpatului care nici dupa declansarea cercetarilor si trimiterea sa in judecata si nici chiar in cursul judecarii in fond a cauzei, nu a inteles sa faca demersurile necesare pentru a-si achita macar o parte din obligatiile legale de intretinere, limitandu-se a afirma in cursul urmaririi penale ca minorul nu este copilul sau.

Impotriva hotararii a declarat apel inculpatul, aratand ca nu este tatal minorului si ca acesta s-a nascut la mult timp dupa ce s-a despartit in fapt de mama minorului, ca aceasta nu l-a anuntat ca este tatal copilului si ca nu a luat cunostinta pana in prezent ca a fost trecut la rubrica "tatal minorului", motiv pentru care a si depus o cerere de tagada a paternitatii, inregistrata sub dosar nr. 728/2004 al Judecatoriei Salonta.

Prin decizia penala nr. 195/A din 22 iunie 2005, Tribunalul Bihor a respins ca nefondat apelul declarat de inculpat, apreciind ca apararea inculpatului nu poate fi primita cata vreme din certificatul de nastere aflat la dosarul cauzei rezulta ca inculpatul este tatal minorului M.L.P., iar inculpatul nu a facut dovada ca nu este tatal minorului.

S-a retinut ca inculpatul a divortat de fosta sotie in anul 1987, ocazie cu care minorul M.L.P. a fost incredintat, spre crestere si educare mamei sale si, la acea vreme, inculpatul nu a tagaduit paternitatea minorului, nefacand acest lucru nici cu ocazia stabilirii pensiei de intretinere.

Impotriva acestei decizii a declarat recurs inculpatul si, cu ocazia solutionarii cauzei in recurs, atat partea vatamata, cat si inculpatul au declarat personal ca s-au impacat.

Fata de cele mai sus aratate, recursul declarat de inculpat a fost admis de curte, in baza art. 385/15 pct. 2 lit. d Cod procedura penala, au fost casate si modificate hotararile in sensul ca, in temeiul art. 11 pct. 2 lit. b Cod procedura penala rap. la art. 10 lit. h Cod procedura penala, cu referire la art. 305 alin. 3 Cod penal, s-a dispus incetarea procesului penal pornit fata de inculpat la plangerea prealabila a partii vatamate. S-a constatat ca inculpatul a fost arestat preventiv de la 1.09.2005 pana 13.09.2005.

Astfel, potrivit dispozitiilor art. 305 alin. 2, actiunea penala in cazul savarsirii infractiunii de abandon de familie se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar potrivit art. 279 alin. 2 lit. b Cod procedura penala, plangerea se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului.

Cum actiunea penala se exercita in tot cursul procesului penal, pot apare situatii in care promovarea actiunii penale este impiedicata. Daca acestea survin inainte de declansarea actiunii, au drept rezultat impiedicarea punerii in miscare a actiunii, iar cand apar in cursul exercitarii actiunii duc, ca si in cazul de fata, la stingerea acesteia.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala in cazurile expres prevazute in legea penala si numai cu privire la acel inculpat cu care partea vatamata s-a impacat, impacarea partilor producand efecte in personem.

Potrivit dispozitiilor art. 132 alin. 1 Cod penal, impacarea partilor in cazurile prevazute de lege inlatura raspunderea penala si stinge si actiunea civila, dispozitie care se justifica prin aceea ca actiunea civila este un accesoriu al actiunii penale si deci, din moment de partile s-au impacat, nu se continua actiunea civila.

De altminteri, alineatul 3 al art. 305 Cod procedura penala prevede ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Sursa materialului si autoare a textului: Portalul instantelor de judecata portal.just.ro


Mai multe detalii pe teme de divort:

 • Divort

 • Lista spete


  Cautare text
  Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  156 useri online

  Useri autentificati: