DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Societate de asigurare. Calitate procesuala

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Societate de asigurare. Calitate procesuala

Curtea de Apel Pitesti

Data: 24-05-2005


Decizie nr. 230 din 24.05.2005, Curtea de Apel Pitesti

In cazul producerii unui accident de circulatie, avand ca urmare cauzarea unui prejudiciu, pentru care s-a incheiat contract de asigurare obligatorie de raspundere civila delictuala, coexista raspunderea civila delictuala bazata pe art.998 din Codul civil a celui care, prin fapta sa, a cauzat efectele pagubitoare, cu raspunderea contractuala a asiguratorului, intemeiata pe contractul de asigurare incheiat in conditiile reglementate prin Legea nr.136/1995. In consecinta, societatea de asigurare trebuie citata in calitate de asigurator si nu de parte responsabila civilmente

Prin sentinta penala nr.224 din 29 septembrie 2004, pronuntata de Judecatoria Brezoi, in baza art.11 pct.2 lit.b rap.la art.10 lit.h din Codul de procedura penala, s-a incetat procesul penal privind pe inculpatul D.V. pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.184 alin.1 si 3 din Codul penal (parte vatamata fiind S.N.P.)

In baza art.184 alin.2 si 4 din Codul penal a fost condamnat inculpatul la 6 luni inchisoare (parte vatamata fiind E.F.), pedeapsa ce a fost gratiata potrivit art.1 din Legea nr.543/2002.

Inculpatul a fost obligat la despagubiri civile si daune morale catre partile civile E.F. si E.F. si la cheltuieli de spitalizare catre Casa de Asigurari de Sanatate Dolj.

S-a constatat ca intre inculpat si SC „OMNIASIG" SA exista raporturi de asigurare.

Instanta de fond a retinut ca, prin sentinta penala nr.1032/2002, Judecatoria Brezoi l-a condamnat pe inculpat la 1 an inchisoare in conditiile art.81 din Codul penal.

Apelurile declarat de inculpat si de partea vatamata E.F. impotriva sentintei penale nr.1032/2002 au fost admise prin decizia penala nr.245/2002, pronuntata de Tribunalul Valcea, prin care s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare, cu motivarea ca nu a fost solutionata cererea de pretentii civile a minorului S.N.P., precum si cererea de despagubiri civile formulata de partea civila E.F.

In rejudecare, partea vatamata minor S.N.P. a depus certificatul medico legal din care rezulta ca pentru leziunile suferite in urma evenimentului rutier au fost necesare 30-35 de zile ingrijiri medicale pentru vindecare.

Prin sentinta penala nr.22 din 28 ianuarie 2003, Judecatoria Brezoi, in conformitate cu dispozitiile art.285 din Codul de procedura penala a dispus scoaterea cauzei de pe rol si inaintarea dosarului la Parchetul de pe langa Judecatoria Brezoi pentru a se efectua cercetari penale fata de inculpat, sub aspectul comiterii infractiunii prevazuta de art.184 alin.1 si 3 din Codul penal.

Procurorul a dispus trimiterea in judecata a inculpatului pentru infractiunile prevazute de art.184 alin.2 si 4 Cod penal (parte vatamata fiind E.F.) si de art.184 alin.1 si 3 din Codul penal (parte vatamata fiind S.N.P.).

In cauza, au fost introduse Societatea de Asigurare SC „OMNIASIG" SA Arad si Casa de Asigurari de Sanatate Dolj, aceasta din urma constituindu-se parte civila.

Instanta de fond a retinut ca la data de 28 iulie 2001, autoturismul ARO cu remorca, condus de partea vatamata E.F., ce se deplasa in directia Sibiu, a ramas in pana pe partea dreapta a carosabilului. In aceeasi directie, circula si autoutilitara marca MERCEDES, condusa de inculpatul D.V. care, neobservand din timp obstacolul din carosabil, a intrat in coliziune cu remorca autoturismului care, la randul sau a intrat in autoturism. Urmare impactului au suferit leziuni partile vatamate E.V. si S.N.P. care au necesitat pentru vindecare 60 - 70 si respectiv, 30 - 35 zile de ingrijiri medicale.

Prin decizia penala nr. 61/A/09 februarie 2005, Tribunalul Valcea a admis apelurile declarate de partea civila E.F., E.F. si de inculpatul D.V., in baza art. 81 din Codul penal a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 6 luni inchisoare aplicata inculpatului si l-a obligat pe acesta in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. „OMNIASIG" S.A. Arad la plata despagubirilor civile, a daunelor morale si a cheltuielilor judiciare.

Impotriva deciziei au declarat recurs inculpatul si partea responsabila civilmente S.C. „OMNIASIG" S.A. Arad, aceasta din urma, sustinand ca, in mod gresit a fost obligata in solidar cu inculpatul la plata despagubirilor civile, a daunelor morale si a cheltuielilor judiciare, deoarece nu exista raporturi juridice intre ea si asigurat, raporturi care sa genereze obligatia de plata in solidar.

Recursul declarat de partea responsabila civilmente este fondat. Potrivit prevederilor art. 24 alin.3 din Codul de procedura penala, societatea de asigurare nu poate fi parte responsabila civilmente, intrucat aceasta nu este chemata in procesul penal sa raspunda, potrivit legii civile, pentru fapta altuia, societatea de asigurare avand, mai degraba, calitatea de participant in procesul penal si nu de parte in procesul penal. Raspunderea societatii de asigurare nu este o raspundere pentru fapta altei persoane, pentru a fi calificata ca si parte responsabila civilmente intrucat, intre autorul prejudiciului si persoana chemata sa raspunda civil pentru acest prejudiciu, nu exista relatii specifice care sa fundamenteze acest tip de raspundere, relatii care implica o putere de directionare, supraveghere si control asupra activitatii persoanei care are raspunderea directa, respectiv inculpatul.

Aceasta concluzie este cu atat mai evidenta, avand in vedere ca disp.art.51 alin.1 din Legea nr.136/1995, mentinute si dupa modificarea adusa prin Legea nr.172/2004, stabilesc faptul ca asiguratorul va acorda despagubiri si in cazul in care cel care conducea autovehiculul raspunzator de producerea accidentului, este o alta persoana decat asiguratul.

Rezulta ca, in cauza, opereaza un alt tip de raspundere si anume, o raspundere civila de natura contractuala, personala, societatea de asigurare avand calitatea de asigurator de raspundere civila, calitate in care participa in procesul penal, si nu cea de parte responsabila civilmente. De aceea, asiguratorul va acorda despagubiri victimei accidentului de circulatie, nu in temeiul faptei ilicite comise de inculpatul asigurat, ci in temeiul primelor platite de acesta in raport de clauzele contractuale stipulate in contractul de asigurare si in limitele fixate de lege.

Actiunea directa a victimei accidentului de circulatie, vizand repararea pagubei pricinuite de inculpatul asigurat, isi are izvorul in contractul de asigurare incheiat intre societatea de asigurare, fata de care victima este un tert, dar care prin vointa legiuitorului cere obligarea asiguratorului la plata despagubirilor civile, conform contractului incheiat pentru realizarea cazului asigurat.

In consecinta, urmare admiterii recursului declarat de partea responsabila civilmente, s-a casat in parte decizia si s-a inlaturat obligarea acesteia la plata despagubirilor civile, materiale si morale, cum si a cheltuielilor de judecata catre partile civile.

Recursul declarat de inculpat a fost respins ca nefondat.


Sursa materialului si autoare a textului: Portalul instantelor de judecata portal.just.ro


Mai multe detalii pe teme de divort:

 • Divort

 • Lista spete


  Cautare text
  Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  67 useri online

  Useri autentificati: