DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Stabilire paternitate. Imprescriptibilitatea dreptului la actiune apartinand copilului, in timpul vietii acestuia

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Stabilire paternitate. Imprescriptibilitatea dreptului la actiune apartinand copilului, in timpul vietii acestuia

Curtea de Apel Craiova

Data: 02-04-2008


Decizie nr. 100 din 2.04.2008, Sectia minori si familie, Curtea de Apel Craiova

Potrivit dispozitiilor art. 60 alin. 1 codul familiei, actiunea pentru stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita in termen de un an de la nasterea copilului, iar potrivit alin.3 al aceluiasi articol, in cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata, ori daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul de un an curge de la incetarea convietuirii, ori a intretinerii.

Art. 60 codul familiei a fost completat, prin legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea legii 4/1953( codul familiei), introducandu-se alineatul 4, in cadrul caruia se mentioneaza expres ca, actiunea in stabilirea paternitatii apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.

Cand copilul a carui paternitate se solicita a fi stabilita nu are capacitate deplina de exercitiu, o asemenea actiune este pornita de mama sau de reprezentantul legal al copilului, in numele acestuia.

Introducerea actiunii in numele copilului se poate deduce din continutul actelor si lucrarilor dosarului nefiind obligatorie folosirea unor formule anume stabilite ori sa se arate in mod expres acest lucru.

Judecatoria Tr. Severin prin sentinta civila nr.1658/16.04.2007 a admis exceptia prescriptiei dreptului la actiunea in stabilirea paternitatii formulata de reclamanta P.L.Z.impotriva paratului L. V. C., cu consecinta respingerii acesteia .

Instanta de fond a retinut ca dreptul la actiune in stabilirea paternitatii este prescris intrucat aceasta a fost introdusa la 13.03.2007, dupa expirarea termenului de 1 an prevazut de lege, minorul fiind nascut in anul 2004, partile nu au convietuit dupa nasterea lui, iar pretinsul tata nu a acordat intretinere copilului.

Tribunalul, prin decizia civila nr. 4/A/11 ian. 2008 ,a respins ca nefondat apelul declarat de reclamanta avand in vedere urmatoarele aspecte:

Potrivit art. 60 alin. 1 si 3 codul familiei, termenul pentru promovarea actiunii in stabilirea paternitatii din afara casatoriei este de 1 an de la nasterea copilului, iar in cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata si daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul respectiv curge de la data incetarii convietuirii sau a intretinerii.

In speta, apelanta a formulat actiune in stabilirea paternitatii pentru copilul P. N. C., ( nascut la 7 martie 2004), la data de 13.03.2007 sustinand ca intimatul parat i-a acordat intretinere acestuia.

Ori, din probele administrate in cauza, respectiv depozitiile martorilor , a reiesit ca paratul, in primele luni de la nasterea copilului, la sarbatorile de Pasti si Craciun, i-a dus acestuia fructe, dulciuri si imbracaminte, respectiv costum de blugi si botosei, relatarile acestora coroborandu-se cu declaratia data de apelanta la data de 16.04.2007 din care a reiesit ca, de aproximativ 2 ani paratul nu l-a mai vizitat si nici nu i-a mai acordat intretinere copilului.

Cum intretinerea trebuie sa fie voluntara, substantiala si sa aiba caracter de continuitate, sustinerea apelantei potrivit careia paratul i-a acordat intretinere copilului, manifestand atentie fata de acesta prin cadouri aduse la sarbatorile legale, este irelevanta.

Impotriva acestei decizii a declarat recurs reclamanta, criticand-o pentru nelegalitate invocand ca motiv de modificare dispozitiile art. 304 pct. 9 cod procedura civila deoarece, hotararea instantei de apel si, implicit, a instantei de fond, a fost data cu aplicarea gresita a dispozitiilor art. 60 codul familiei.

La data solutionarii cauzei de catre Tribunalul Mehedinti, dispozitiile art. 60 alin.4 din codul familiei erau aplicabile, situatie fata de care, a fost in mod eronat mentinuta hotararea primei instante prin care s-a respins ca prescrisa actiunea, cu incalcarea dreptul minorului la identitate si la viata de familie.

Curtea a constatat a fi fondat recursul pentru urmatoarele considerente:

Potrivit dispozitiilor art.59 alin.1 codul familiei, actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau, de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul sau legal, in numele sau.

Intr-adevar, potrivit dispozitiilor art. 60 alin. 1 codul familiei , actiunea pentru stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita in termen de un an de la nasterea copilului, iar potrivit alin.3 al aceluiasi articol, in cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata, ori daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul de un an curge de la incetarea convietuirii, ori a intretinerii.

Art. 60 codul familiei a fost insa completat, prin legea nr. 288/2007 introducandu-se alineatul 4, in cadrul caruia se mentioneaza expres ca, actiunea apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.

Cand copilul a carui paternitate se solicita a fi stabilita nu are capacitate deplina de exercitiu, o asemenea actiune este pornita de mama sau de reprezentantul legal al copilului, in numele acestuia.

Introducerea actiunii in numele copilului se poate deduce din continutul dosarului, nefiind obligatorie folosirea unor formule anume stabilite ori sa se arate in mod expres acest lucru.

Reclamanta a formulat prezenta actiune in numele copilului si nu in nume propriu si, in atare situatie, actiunea pentru stabilirea paternitatii cu care a fost investita prima instanta apartine copilului, in speta fiind vorba de minorul P. N. C.

In raport de dispozitiile alin. 4 care au completat dispozitiile art. 60 din codul familiei, actiunea de fata este imprescriptibila.

Prima instanta a solutionat in mod gresit actiunea pentru stabilire paternitate introdusa de recurenta reclamanta P. L. Z. in numele copilului prin prisma exceptiei prescriptiei potrivit dispozitiilor art. 137 alin.1 cod procedura civila iar instanta de apel a pronuntat o decizie nelegala mentinand aceasta hotararea.

Curtea a constatat astfel ca instanta de apel a facut o aplicare si interpretare gresita a dispoz. art. 60 codul familiei, decizia recurata fiind supusa modificarii potrivit dispozitiei art. 304 pct. 9 cod procedura civila.

Drept consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 312 alin.2 teza I, alin. 3 teza I cod procedura civila a fost admis recursul declarat de reclamanta si s-a modificat hotararea instantei de apel in sensul admiterii apelului declarat de catre aceasta impotriva sentintei civile nr.1658/16.04.2007.

Cum prima instanta a rezolvat procesul fara a intra in cercetarea fondului, in raport de dispozitiile art. 297 alin.1 cod pr.civ. s-a desfiintat aceasta sentinta si s-a trimis cauza pentru rejudecare pe fond a actiunii pentru stabilire paternitate promovata de reclamanta.


Sursa materialului si autoare a textului: Portalul instantelor de judecata, portal.just.ro


Info util: Pentru mai multe informatii puteti consulta si:

 • Stabilirea paternitatii
 • Tagaduirea paternitatii

 • Lista spete


  Cautare text
  Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  111 useri online

  Useri autentificati: