DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Natura juridica a executarii silite si a litigiilor ivite in legatura cu aceasta. Competenta materiala de solutionare in cazul punerii in executare a hotararilor judecatoresti de natura comerciala

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Natura juridica a executarii silite si a litigiilor ivite in legatura cu aceasta. Competenta materiala de solutionare in cazul punerii in executare a hotararilor judecatoresti de natura comerciala

Curtea de Apel Alba Iulia

Data: 22-11-2004


Decizie nr. 809 din 22.11.2004, sectia comerciala, Curtea de Apel Alba Iulia

Natura juridica a executarii silite si a litigiilor ivite in legatura cu aceasta. Competenta materiala de solutionare in cazul punerii in executare a hotararilor judecatoresti de natura comerciala.

Executarea silita a hotararilor judecatoresti pronuntate in materie comerciala si litigiile ivite in legatura cu acestea nu sunt pricini de natura comerciala, ci sunt cauze esentialmente civile.

Sectia comerciala si contencios administrativ-decizia civila nr.809/22 noiembrie 2004.

Creditoarea reclamanta SC X SA detine titlu executoriu impotriva debitoarei SC Y SA reprezentand materializarea unui drept de creanta. In baza acestui titlu s-a pornit executarea silita.

Prin sentinta civila nr.5597/26.08.2004 Judecatoria Sibiu a dispus suspendarea executarii silite pornite in dosarul executional nr.149/2004. Impotriva acestei sentinte s-a formulat recurs, iar in temeiul art.300 si 581 din Codul de procedura civila s-a solicitat si suspendarea executarii sentintei civile nr.5597/2004.

Tribunalul Sibiu-sectia comerciala si contencios administrativ prin incheierea civila nr.2504/C/2.09.2004 a admis cererea de ordonanta presedintiala si a dispus suspendarea executarii sentintei civile nr.5597/2004 a Judecatoriei Sibiu pana la solutionarea recursului.

Impotriva incheierii de suspendare s-a formulat recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.

Din perspectiva art.3041 coroborat cu art.137, 304 pct.3 din Codul de procedura civila, Curtea a analizat competenta materiala de solutionare in prima instanta a cererii de sectia comerciala si contencios administrativ a tribunalului.

Alineatul 1 al art.373 din Codul de procedura civila prevede ca hotararile judecatoresti si celelalte titluri executorii se executa de executorul judecatoresc din circumscriptia judecatoriei unde urmeaza sa se efectueze executarea. Alineatul 2 al aceluiasi articol prevede ca instanta de executare este judecatoria in circumscriptia careia se va face executarea.

In consecinta, judecatoriei ii revine plenitudinea de competenta in solutionarea oricaror cereri in materia executarii silite potrivit art.1 pct.2 din Codul de procedura civila, exceptie facand contestatiile ce privesc lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu, care se introduce la instanta care a pronuntat hotararea ce se executa potrivit dispozitiilor art.400 (2) din Codul de procedura civila.

Codul comercial, legea generala ce reglementeaza actele de comert obiective si subiective, nu cuprinde nici o dispozitie privind executarea silita a titlurilor rezultate din litigiile comerciale, sediul materiei regasindu-se in dispozitiile Codului de procedura civila prin reglementarile sale cuprinse in Cartea a V-a.

Ca argument al acestei opinii se poate invoca si cuprinsul art.1 din Codul comercial care prevede ca in comert se aplica legea de fata si acolo unde ea nu dispune se aplica legea civila.

In consecinta, executarea silita si litigiile ivite in legatura cu aceasta nu au o natura comerciala, ci sunt cauze esentialmente civile.

Curtea constatand incalcarea normelor imperative privind competenta materiala de solutionare a cererii in prima instanta, a admis recursul, a casat incheierea atacata si a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Sibiu-sectia civila.

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
27 useri online

Useri autentificati: