DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Competenta instantei de contencios administrativ. Actiune intemeiata pe dispozitiunile OG nr.5/2001. Regulator de competenta

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Competenta instantei de contencios administrativ. Actiune intemeiata pe dispozitiunile OG nr.5/2001. Regulator de competenta

Curtea de Apel Galati

Data: 30-09-2005


Sentinta civila nr. 87 din data de 30.09.2005, Sectia CAF, Curtea de Apel Galati

Prin cererea inregistrata la Judecatoria Focsani sub nr. 584/2005, creditoarea SC E. SA Focsani, prin reprezentantii sai legali, a solicitat in temeiul OG nr. 5/2001 emiterea somatiei de plata impotriva debitorului D.I. pentru suma de 6.265.134 lei reactualizata in raport cu rata inflatiei aplicabila la data platii efective, reprezentand pret energie termica, prestari servicii si majorari.

Prin sentinta civila nr. 614/2005 Judecatoria Focsani a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Vrancea, in temeiul prevederilor art. 2 si 20 din Legea nr. 326/2001 coroborate cu art. 2 lit. b, si c, art. 8 alin. 2 si art. 18 alin. 4 lit. c, din Legea nr. 554/2004.

La Tribunalul Vrancea cauza a fost inregistrata sub nr. 599/C+C/2005.

Prin sentinta civila nr. 127/2005 Tribunalul Vrancea a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Focsani, motivat de faptul ca reclamanta nu este o persoana vatamata in sensul art. 1 din Legea nr. 554/2004, lege care nu este aplicabila in speta, aceasta indicand de altfel, prin actiunea formulata, ca isi intemeiaza pretentiile pe dispozitiile OG nr. 5/2001.

Examinand conflictul negativ de competenta de fata, Curtea a constatat ca potrivit art. 1 din Legea nr. 554/2004 orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ, contenciosul administrativ fiind, potrivit art. 2 lit. e, activitatea de solutionare de catre instanta a litigiilor in care cel putin una dintre parti este o autoritate publica, iar conflictul s-a nascut fie din emiterea sau incheierea unui act administrativ, fie din nesolutionarea in termen ori refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim.

In intelesul aceleiasi legi (art. 2 alin. 1 lit. a,), persoana vatamata poate fi orice persoana fizica sau juridica vatamata prin acte administrative, fiind asimilate actelor administrative, potrivit art. 2 alin. 1 lit. c, si contractele incheiate de autoritatile publice care au ca obiect prestarea serviciilor publice.

Din analiza coroborata a acestor articole rezulta ca procedura reglementata de Legea contenciosului administrativ, lege cu caracter special, este menita sa apere persoanele fizice sau juridice de abuzurile autoritatilor administrative (si a acelor asimilate de lege) si nu poate constitui o cale prin care autoritatea administrativa insasi sa se indrepte impotriva unei persoane fizice sau juridice, cu exceptia situatiei in care si aceasta ar fi tot o autoritate administrativa.

SC E. SA Focsani, creditoare intr-o somatie de plata, nu este persoana vatamata in sensul art. 1 din Legea nr. 554/2004 si, in acest caz, creanta sa poate fi realizata prin procedura somatiei de plata prevazuta de OG nr. 5/2001, nu in contencios administrativ, cu atat mai mult cu cat, in cauza supusa judecatii, creditoarea insasi a ales sa isi intemeieze in drept pretentiile pe prevederile OG nr. 5/2001.

Potrivit art. 2 din OG nr. 5/2001, cererea privind somatia de plata se depune la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.

Cum cererea are caracter comercial iar valoarea este sub un miliard lei, Curtea a constatat ca apartine Judecatori Focsani competenta de solutionare a cauzei in temeiul art. 2 pct. 1 lit. a, C. proc. civ.

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
72 useri online

Useri autentificati: