DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Divort pentru motive privind convingerile religioase ale paratei. Lipsa dovezilor. Consecinte

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.






Detaliu speta


Divort pentru motive privind convingerile religioase ale paratei. Lipsa dovezilor. Consecinte

Curtea de Apel Suceava

Data: 09-12-2009


Decizia nr. 390 din data 09.12.2009, Curtea de Apel Suceava

Prin sentinta civila nr. 752/18 mai 2008 a Judecatoriei Gura Humorului a fost admisa in parte actiunea de divort promovata la 1.07.2008 de reclamantul A.M. impotriva paratei A.V. Drept urmare, s-a declarat desfacuta casatoria incheiata intre parti la data de 25.04.1999, din culpa lor comuna, dispunandu-se ca parata sa revina la numele anterior casatoriei, acela de „A.”.

Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut ca neintelegerile dintre parti se datoreaza conceptiilor diferite privind religia si viata de familie, ambii soti fiind in culpa ca nu s-au cunoscut suficient inainte de casatorie si nu au depus suficiente diligente ulterior, pentru a ajunge la un mod de viata si de gandire comun; ca partile sunt despartite in fapt de cca. 1 an, reclamantul intrand intr-o alta relatie de concubinaj cu numita T.A., cu care convietuieste si in prezent, incat casatoria nu mai poate continua.

Solutia a fost criticata in apel de parata, pentru gresita apreciere a probelor administrate si aplicare a legii. A aratat ca relatiile de familie nu sunt iremediabil vatamate, iar depozitia concubinei reclamantului se impune a fi inlaturata, ca fiind subiectiva.

Investit cu solutionarea apelului, Tribunalul Suceava l-a admis prin decizia civila nr. 275/6.10.2009, respingand in fond actiunea.

Pentru a decide astfel, Tribunalul a retinut, pe baza probelor administrate, ca deteriorarea relatiilor de familie ale partilor a fost determinata in special de atitudinea reclamantului, care a intrat intr-o relatie de concubinaj, parasind domiciliul conjugal; ca reclamantul nu-si poate justifica propria turpiditate, solicitand divortul din propria culpa, iar cea a paratei nu a fost dovedita.

Impotriva acestei decizii a declarat recurs in termen legal reclamantul. In dezvoltarea motivelor de recurs a aratat ca hotararea este netemeinica si nelegala, intrucat a dovedit cu probele administrate ca relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate, chiar din vina ambilor soti, cata vreme lipsa de afectiune a paratei, determinata de convingerile ei religioase, a condus la despartirea lor in fapt de cca. 5 ani.

Examinand hotararea atacata prin prisma criticii formulate si a probatoriului administrat in cauza, Curtea va respinge recursul pentru considerentele ce succed:

In cadrul juridic actual, astfel cum este reglementat prin dispozitiile art. 299 - 316 Cod procedura civila, calea extraordinara de atac a recursului poate fi exercitata doar pentru motive de nelegalitate ce se incadreaza in situatiile expres si limitativ prevazute de dispozitiile art. 304 pct. 1 - 9 Cod procedura civila.

Criticile privind exclusiv modul de apreciere de catre instanta de judecata a probelor administrate vizeaza netemeinicia, iar nu legalitatea hotararii, neputand fi incadrate intr-unul din aceste motive.

Admitand incidenta in cauza a dispozitiilor art. 304 pct. 9 Cod procedura civila, privind interpretarea si aplicarea in speta a dispozitiilor art. 38 Codul familiei, Curtea constata neintemeiat recursul.

Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 38 Codul familiei, instanta poate desface casatoria prin divort atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.

Cum corect a sesizat instanta de apel, nimeni nu poate invoca in sustinerea intereselor sale propria culpa, conform adagiului latin „nemo auditur propiam turpitudinem allegans”.

In speta, reclamantul a invocat culpa exclusiva a paratei, concretizata in lipsa de afectiune determinata de convingerile religioase ale acesteia, iar sarcina probei i-a revenit, conform dispozitiilor art. 1169 Cod civil.

Din depozitiile celor patru martori audiati la instanta de fond a rezultat ca reclamantul a intrat intr-o relatie de concubinaj din luna februarie 2008 si nu s-a mai intors la domiciliul conjugal, desi a recunoscut ca a gresit si ca Nu are nimic sa-i reproseze paratei, care, de altfel, l-a contactat de mai multe ori in vederea impacarii.

Din inscrisul atasat la dosarul de fond (fila 14), rezulta ca reclamantul a cunoscut religia paratei si a solicitat sa fie si el primit in acelasi cult religios, anterior casatoriei.

Cum motivele privind culpa paratei nu au fost dovedite, in mod just instanta de apel a respins actiunea de divort ca nefondata.

Imprejurarea ca partile sunt despartite in fapt de peste un an nu constituie, in sine, motiv temeinic de desfacere a casatoriei, in sensul dispozitiilor legale mentionate, in lipsa culpei sau acordului paratei.





Lista spete


Cautare text




Termeni juridici, grupare tematica





Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
89 useri online

Useri autentificati: