DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Singura data de la care mostenitorii isi exprima optiunea succesorala este aceea a pronuntarii hotararii de declarare a mortii pentru calcularea termenului de prescriptie de 3 ani

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Singura data de la care mostenitorii isi exprima optiunea succesorala este aceea a pronuntarii hotararii de declarare a mortii pentru calcularea termenului de prescriptie de 3 ani

Curtea de Apel Pitesti

Data: 27-07-2009


Decizia nr. 1222 din 27.07.2009, Curtea de Apel Pitesti

Singura data de la care mostenitorii isi exprima optiunea succesorala este aceea a pronuntarii hotararii de declarare a mortii pentru calcularea termenului de prescriptie de 3 ani, si nu de la data declararii disparitiei autorului comun.

Dreptul mostenitorilor de a solicita sumele ramase neincasate cu titlu de pensie, precum si pensia pe luna in care a avut loc decesul autorului se poate exercita in conditiile dreptului comun potrivit art.97 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii.

Dreptul solicitat de catre mostenitori este, intr-adevar, unul de creanta ce poate fi valorificat in termenul general de prescriptie de 3 ani, reglementat de art.3 din Decretul nr.167/1958 privind prescriptia, dreptul material la actiune urmand sa curga de la data deschiderii succesiunii, respectiv data mortii autorului.

Data mortii autorului a fost declarata judecatoreste ca fiind in ziua de 14 noiembrie 2004, potrivit hotararii nr.1371 pronuntata la 15 mai 2008, hotarare ce urmeaza sa-si produca efecte juridice diferit avand in vedere caracterul declarativ al sau.

Cu privire la dreptul de optiune succesorala, respectiv acela de a solicita plata pensiei neincasate, termenul nu poate sa curga decat de la data pronuntarii hotararii si nu de la data stabilita ca zi a mortii, fiindca aceasta data nu a putut fi prevazuta de catre mostenitori decat in urma administrarii probelor, operatiune in urma careia a fost stabilita de catre instanta ca o data prezumtiva.

Considerarea datei stabilite ca zi a mortii ca una in raport de care mostenitorii au obligatia sa-si exprime optiunea succesorala, ar fi de natura sa impiedice exercitarea reala a acestui drept datorita imposibilitatii de a prevede aceasta data ce se stabileste numai pe cale judecatoreasca, la data pronuntarii hotararii.

Aceasta imposibilitate poate sa fie inlaturata considerand ca actul de optiune succesorala poate sa fie exercitat numai de la data pronuntarii hotararii, cererea mostenitorilor de a se plati pensia in conditiile art.97 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii, fiind unul de acceptare a succesiunii. Recurenta a considerat in mod gresit ca dreptul material la actiune s-a nascut in favoarea reclamantilor la data de 14.11.2004, cand s-a declarat disparitia autorului, or, hotararea judecatoreasca de declarare a disparitiei nu are niciun efect cu privire la incetarea capacitatii de folosinta a persoanei, aceasta fiind considerata in viata, fiind doar o formalitate prealabila de declarare a mortii.

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Valcea la data de 24 octombrie 2008, reclamanta D.S. a chemat in judecata Casa Judeteana de Pensii Valcea pentru a fi obligata sa-i plateasca pensia ce s- ar fi cuvenit sotului acesteia D.C. pe perioada noiembrie 2003-octombrie 2004, precum si ajutorul de inmormantare. In motivarea actiunii s-a aratat ca prin hotararea judecatoreasca a fost declarata ca data a mortii sotului reclamantei ziua de 22 octombrie 2004, astfel ca aceasta, in calitate de sotie supravietuitoare, avea dreptul sa primeasca pensia pe perioada noiembrie 2003-octombrie 2004.

In cursul cercetarilor judecatoresti au formulat cerere de interventie in interes propriu D.I. si Gh.M., in calitate de mostenitori ai autorului D.C.

Prin sentinta civila nr.409/10 aprilie 2009 a fost admisa in parte actiunea reclamantei in sensul ca parata a fost obligata sa plateasca acesteia si intervenientilor pensia cuvenita autorului D.C., pentru perioada noiembrie 2003-octombrie 2004.

Pentru a pronunta o astfel de solutie instanta de fond a retinut ca prin hotarare judecatoreasca a fost declarata moartea autorului D.C. la data de 22 octombrie 2004, acesta lasand ca mostenitori pe reclamanta si intervenienti.

De la data disparitiei si pana la data declararii mortii autorul nu a incasat pensia, sumele ramase de incasat urmand sa se plateasca mostenitorilor in conditiile dreptului comun potrivit art.97 din Legea nr.19/2000.

Impotriva hotararii au formulat recurs partile pentru motivul prevazut de art.304 pct.9 Cod pr.civila. Casa Judeteana de Pensii Valcea a criticat hotararea pe motivul ca instanta a incalcat dispozitiile art.3 din Decretul nr.167/1958 privind prescriptia extinctiva, deoarece dreptul material la actiune al reclamantilor a inceput sa curga de la data declararii disparitiei autorului de 24.11.2004 si nu data pronuntarii hotararii de declarare judecatoreasca a mortii.

Reclamanta si intervenientii au criticat hotararea pentru motivul ca instanta a omis sa treaca in dispozitiv suma concreta pe care parata a fost obligata sa o plateasca.

Recursurile au fost respinse ca nefondate, pentru urmatoarele considerente:

Dreptul mostenitorilor de a solicita sumele ramase neincasate cu titlu de pensie, precum si pensia pe luna in care a avut loc decesul autorului se poate exercita in conditiile dreptului comun potrivit art.97 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii. Dreptul solicitat de catre mostenitori este, intr-adevar, unul de creanta ce poate fi valorificat in termenul general de prescriptie de 3 ani, reglementat de art.3 din Decretul nr.167/1958 privind prescriptia, dreptul material la actiune urmand sa curga de la data deschiderii succesiunii, respectiv data mortii autorului.

Data mortii autorului a fost declarata judecatoreste ca fiind in ziua de 22 octombrie 2004, potrivit hotararii nr.1371 pronuntata la 15 mai 2008, hotarare ce urmeaza sa-si produca efecte juridice diferit avand in vedere caracterul declarativ al sau.

Cu privire la dreptul de optiune succesorala, respectiv acela de a solicita plata pensiei neincasate, termenul nu poate sa curga decat de la data pronuntarii hotararii si nu de la data stabilita ca zi a mortii, fiindca aceasta data nu a putut fi prevazuta de catre mostenitori decat in urma administrarii probelor, operatiune in urma careia a fost stabilita de catre instanta ca o data prezumtiva.

Considerarea datei stabilite ca zi a mortii ca una in raport de care mostenitorii au obligatia sa-si exprime optiunea succesorala, ar fi de natura sa impiedice exercitarea reala a acestui drept datorita imposibilitatii de a prevede aceasta data ce se stabileste numai pe cale judecatoreasca, la data pronuntarii hotararii.

Aceasta imposibilitate poate sa fie inlaturata considerand ca actul de optiune succesorala poate sa fie exercitat numai de la data pronuntarii hotararii, cererea mostenitorilor de a se plati pensia in conditiile art.97 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii, fiind unul de acceptare a succesiunii.

Recurenta a considerat in mod gresit ca dreptul material la actiune s-a nascut in favoarea reclamantilor la data de 14.11.2004, cand s- a declarat disparitia autorului, or, hotararea judecatoreasca de declarare a disparitiei nu are niciun efect cu privire la incetarea capacitatii de folosinta a persoanei, aceasta fiind considerata in viata, fiind doar o formalitate prealabila de declarare a mortii.

Pentru aceste considerente instanta de fond, in mod corect, a apreciat ca singura data de la care mostenitorii isi puteau exprima optiunea succesorala era aceea a pronuntarii hotararii de declarare a mortii, respectiv data de 15 mai 2008, in raport de care s-a calculat termenul general de prescriptie de 3 ani.

Reclamanta si intervenientii au criticat hotararea pentru motivul ca instanta a omis sa treaca in dispozitivul sentintei suma concreta la care parata a fost obligata.

O conditie de legalitate a hotararii este aceea a motivarii in fapt si in drept a acesteia, potrivit dispozitiilor art.261 Cod pr.civila, astfel ca sa i se asigure un caracter executoriu dupa ramanerea definitiva.

Omisiunea instantei de a trece in dispozitivul hotararii suma la care a fost obligat paratul in mod concret nu poate constitui un motiv de nelegalitate a acesteia, ce poate fi inlaturat pe calea recursului, deoarece, cu privire la aceasta neregularitate, legiuitorul a reglementat institutia, indreptarii, lamuririi si completarii hotararii, potrivit sectiunii a VI-a din Capitolul IV privind hotararile judecatoresti reglementat in Codul de procedura civila.

Prin dispozitivul hotararii instanta a obligat Casa Judeteana de Pensii Valcea sa plateasca reclamantei si intervenientilor suma ce reprezinta pensia cuvenita autorului D.C. pentru perioada noiembrie 2003-octombrie 2004, fara a se preciza cuantumul acestei sume.

Neprecizarea cuantumului creantei la care a fost obligata debitoarea nu impiedica executarea hotararii deoarece sunt suficiente criterii de determinare a acestei sume in cursul executarii hotararii potrivit art.3712 pct.2 Cod procedura civila.

Pentru toate aceste argumente, recursurile au fost respinse ca nefondate.

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
34 useri online

Useri autentificati: