DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Data de la care se poate cere reactualizarea pensiei cu luarea in considerare a sporurilor. Personal auxiliar, pensii de serviciu

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Data de la care se poate cere reactualizarea pensiei cu luarea in considerare a sporurilor. Personal auxiliar, pensii de serviciu

Curtea de Apel Ploiesti

Data: 18-02-2010


Decizia nr. 321 din 18 februarie 2010, Sectia de conflicte de munca si asigurari sociale, Curtea de Apel Ploiesti

Pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate se actualizeaza anual in raport de media salariilor brute realizate in ultimele 12 lun Tip: Decizie

Pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate se actualizeaza anual in raport de media salariilor brute realizate in ultimele 12 luni ale personalului auxiliar de specialitate in activitate

Prin actiunea introductiva, reclamanta T.I, in contradictoriu cu intimatele Casa Judeteana de Pensii Prahova si Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale Bucuresti, a solicitat anularea Deciziei nr. 240381/27.08.2009 emisa de prima parata ca nelegala si netemeinica si emiterea unei noi decizii de pensionare in favoarea sa.

In motivarea actiunii, contestatoarea a sustinut ca prin decizia mentionata, Casa Judeteana de Pensii Prahova i-a stabilit o pensie cu incalcarea dispozitiile art. 68 alin. 7 din Legea nr. 17/2006 care prevad ca pensiile se actualizeaza anual, art.7 din acelasi act normativ stabilind ca aceasta lege intra in vigoare la data intrarii in vigoare a legii de salarizare nr. 8/2007, adica la data de 24.01.2007, rezultand ca in anul 2006 era valabila actualizarea pensiilor ori de cate ori avea loc majorarea salariilor personalului activ si, drept urmare, s-au eliberat adeverinte de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti pentru actualizarea pensiilor pentru datele de 01.04.2006 - 01.09.2006, adeverinte pe care Casa de Pensii Prahova nu le-a luat in considerare.

CNPAS Bucuresti a formulat intampinare prin care a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, sustinand ca, fata de obiectul cererii, parata nu are astfel de atributii la stabilirea pensiilor, atributiile revenind Casei Judetene de Pensii Prahova potrivit Legii nr.19/2001, iar pe fondul cauzei a solicitat respingerea cererii ca neintemeiata, deoarece pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si ale parchetelor se actualizeaza cu luarea in considerare a sporurilor numai dupa intrarea in vigoare a OUG 100/2007.

Dupa administrarea probatoriilor cu inscrisuri, prin sentinta civila nr. 1975 din data de 16 noiembrie 2009, Tribunalul Prahova a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a CNPAS si a respins actiunea formulata de contestatoarea T. I, in contradictoriu cu intimatele Casa Judeteana de Pensii Prahova si Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale Bucuresti, pentru lipsa calitatii procesuale pasive si a respins ca neintemeiata actiunea fata de intimata Casa Judeteana de Pensii Prahova.

Impotriva acestei sentinte a declarat recurs reclamanta, considerand ca motivarea instantei ca OUG 100/2007 nu se aplica deoarece nu poate retroactiva, nu tine seama de faptul ca o asemenea actualizare trebuie sa se faca de la lege, respectiv in baza L 567/2004. sporurile mentionate in adeverintele respective fiind prevazute in formularea art. 68 din legea anterior aratata chiar inainte de intrarea in vigoare a OUG 100/2007.

Prin decizia civila 321 din 18 februarie 2010, Curtea de Apel Ploiesti a admis recursul, a modificat in parte sentinta in sensul ca a admis in parte actiunea, a dispus anularea deciziei nr.240381/ 27.08.2009 si emiterea unei noi decizii pentru acordarea pensiei incepand cu 24 ianuarie 2007. S-a retinut ca, in baza sentintei civile nr.1461/23.05.2008 pronuntata de Tribunalul Prahova, s-au acordat reclamantei drepturi salariale reprezentand sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica in cuantum de 50% pe perioada 21.04.2005-31.12.2005. Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a emis trei adeverinte pentru actualizarea pensiei de serviciu cuvenita reclamantei, prin adeverinta nr.2738/2008 prevazandu-se actualizarea pensiei de serviciu incepand cu data de 01.04.2008, prin adeverinta nr.2732/28.04.2009 actualizarea pensiei acesteia incepand cu 01.04.2006, iar prin adeverinta nr.2734/28.04.2009 actualizarea pensiei de serviciu incepand cu 01.09.2006, numai ultima fiind luata in considerare de Casa de Pensii Prahova.

Este adevarat ca, prin dispozitiile art.68(7) din Legea nr.567/2004 se prevede ca pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza salariul de baza brut lunar al personalului auxiliar de specialitate in activitate, in expresia legii "salariul de baza brut lunar nefiind incluse si sporurile.

Ulterior, insa, prin art 68(7) astfel cum a fost modificat prin pct. 41 al art. I din legea 17/2006, se prevede ca pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate din randul caruia face parte contestatoarea, se actualizeaza anual in raport de media salariilor brute realizate in ultimele 12 luni ale personalului auxiliar de specialitate in activitate. In sintagma "media salariilor brute folosita de legiuitor intra si sporurile salariale.

Ca atare, chiar daca OUG nr. 100/2007 nu produce efecte retroactive cum a retinut instanta de fond, nu este mai putin adevarat ca valorificarea sporurilor inscrise in adeverintele Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti se paote face de contestatoare incepand cu data intrarii in vigoare a Legii nr. 17/2006, actualizarea facandu-se anual.


Sursa textului si proprietara materialului: Portalul instantelor de judecata portal.just.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
48 useri online

Useri autentificati: