Decizia nr. 6592 din 25 noiembrie 2004, Sectia civila si de proprietate intelectuala, Inalta Curte de Casatie si Justitie
Investirea cu formula executorie a hotararii judecatoresti este o procedura cu caracter necontencios, in cadrul careia nu se repune in discutie fondul pricinii. In cadrul acestei proceduri se realizeaza doar un control formal al inscrisului ce urmeaza a fi investit, fara sa se administreze probe pentru stabilirea, de exemplu, a intinderii obligatiei. Debitorul nici nu are cale de atac impotriva incheierii de investire cu formula executorie a hotararii, cum se deduce din art. 3733 C. proc. civ., putand exercita contestatia la executare in cazul in care se considera vatamat prin executare.
Prin incheierea nr.4110, data de Judecatoria Resita la 17 septembrie 2003, s-a admis cererea formulata de B.M. si, conform art.376 alin. (1) C. proc. civ., s-a investit cu formula executorie actul de adjudecare din 3 ianuarie 2003 al executorului judecatoresc M.G., instanta retinand ca inscrisul indeplineste conditiile prevazute de art.379 C. proc. civ., art. 6 din Legea nr.36/1995 si art.56 din Legea nr.58/1998.
Prin decizia civila nr.10 din 19 ianuarie 2004, Curtea de Apel Timisoara a respins ca inadmisibil apelul declarat de debitor impotriva acestei incheieri, instanta retinand ca, din economia art.3733 C. proc.civ., rezulta ca legiuitorul a conferit posibilitatea de a formula cale de atac, in cadrul procedurii de investire cu formula executorie, numai creditorului a carui cerere a fost respinsa. Debitorul are doar posibilitatea sa formuleze contestatie la executare, in cazul in care se considera vatamat prin executare.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs debitorul C.V., care sustine ca incheierea pronuntata de prima instanta a fost data fara citarea sa, cu lipsa de procedura si ca neparticipand la judecarea fondului cauzei a fost impiedicat sa dovedeasca, cu martorii propusi la instanta de apel, ca suma ceruta de creditoare este mai mare decat debitul real.
Recursul nu este fondat.
Recurentul a invocat faptul ca, nefiind citat la termenul cand s-a investit cu formula executorie actul de adjudecare, nu a putut dovedi ca suma pretinsa de creditoare este mai mare decat cea datorata si a cerut sa se trimita cauza spre rejudecare la instanta de fond.
Or, investirea cu formula executorie este o procedura cu caracter necontencios, in cadrul careia nu se repune in discutie fondul pricinii. In cadrul acestei proceduri se realizeaza doar un control formal al inscrisului ce urmeaza a fi investit, fara sa se administreze probe pentru stabilirea intinderii obligatiei debitorului, asa cum solicita recurentul.
La instanta de apel, debitorul-apelant a fost legal citat si a fost prezent la termenul cand s-a judecat apelul fara sa formuleze critici privind solutia respingerii apelului ca inadmisibil.
Prin urmare, pentru considerentele expuse, recursul a fost respins.
Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro