DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Ocrotirea/protectia copilului minor. Decaderea din drepturile parintesti

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Ocrotirea/protectia copilului minor. Decaderea din drepturile parintesti

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 23-11-2004


Decizia nr. 6520 din 23 noiembrie 2004, Sectia civila si de proprietate intelectuala, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Actiunea prin care Comisia pentru Protectia Drepturilor Copilului solicita, in temeiul art. 15 alin. (4) din O.U.G. nr. 26/1997, decaderea parintelui din drepturile parintesti, este admisibila, avandu-se in vedere si dispozitiile art. 109 din Codul familiei, chiar daca anterior s-a luat masura incredintarii copilului minor, iar nu masura plasamentului copilului in regim de urgenta, conform aceleiasi ordonante.

La 12 noiembrie 2002, Comisia pentru Protectia Drepturilor Copilului, sector 3, a solicitat sa se dispuna decaderea paratei P.D. din drepturile parintesti privind pe fiica sa minora, nascuta la data de 9 noiembrie 2000, si delegarea acestor drepturi catre Comisie.

Tribunalul Bucuresti, sectia a III-a civila, prin sentinta nr.328 din 26 martie 2003, a respins ca neintemeiata actiunea. Instanta a apreciat, avand in vedere temeiul de drept al actiunii, respectiv dispozitiile art.15 din O.U.G. nr.26/1997, coroborate cu cele prevazute de art.109 Codul familiei,ca, pentru a dispune o asemenea masura, care are caracterul unei sanctiuni civile, era necesar ca reclamanta sa fi dovedit ca parata, mama minorei, s-a facut vinovata de o grava neglijenta in indeplinirea indatoririlor sale parintesti, ceea ce nu s-a dovedit.

Curtea de Apel Bucuresti, sectia a III- a civila, prin decizia nr.414 din 12 septembrie 2003, a respins apelul reclamantei, sustinand ca : temeiul de drept invocat de catre reclamanta - prevederile art.15 alin.4 din O.U.G. nr.26/1997 referitoare la masurile de protectie a copilului aflat in dificultati - vizeaza situatia in care s-a decis plasamentul copilului in regim de urgenta; in speta, nu este vorba, insa, de o asemenea masura de ocrotire a minorei, pentru care, initial, s-a dispus plasament la o persoana juridica si, ulterior, plasament la un asistent maternal profesional; in prezent, minora a fost incredintata catre acelasi asistent maternal, prin hotararea nr.1085 din 1 octombrie 2002 a Comisiei pentru protectia minorului; in aceste conditii, devin aplicabile prevederile art.10 si 11 din O.U.G. nr.26/1997, exercitiul drepturilor si obligatiilor parintesti revenind persoanei careia i-a fost incredintat copilul. S-a conchis ca "masura de ocrotire a incredintarii este incompatibila cu sanctiunea decaderii din drepturile parintesti", iar, in speta "instanta de judecata nu are posibilitatea sa verifice in mod concret" modul de exercitare a drepturilor parintesti de catre parata si a "dezinteresului manifestat de mama prin intreruperea totala a legaturilor cu copilul imediat dupa nastere".

Recursul declarat de reclamanta este fondat.

Instanta de fond a retinut ca, actiunea ar justifica aplicarea dispozitiilor Legii nr.47/1993 si declararea abandonului judecatoresc iar nu masura decaderii mamei din drepturile parintesti.

Instanta de apel, a aratat ca se "completeaza argumentele retinute de prima instanta", retinand, pe de o parte, ca motivele din actiune s-ar incadra in dispozitiile din Legea nr.47/1993 privind declararea judecatoreasca a abandonului, iar, pe de alta parte, s-ar aplica prevederile art.10 si 11 din O.U.G. nr.26/1997; ca, dispozitiile invocate de catre reclamanta nu sunt incidente, intrucat aceste prevederi se aplica in ipoteza in care, in legatura cu copilul aflat in dificultati, s-a luat masura plasamentului in regim de urgenta, iar nu incredintarea lui, ca in cazul in speta.

Cu privire la aceasta interpretare a legii, Inalta Curte urmeaza a constata ca, in alineatul 4 al art.15 din O.U.G.nr.26/1997, se prevede, in mod expres, "odata cu hotararea de incredintare, comisia va sesiza instanta judecatoreasca, pentru decaderea parintilor sau, dupa caz, a unuia dintre acestia din drepturile parintesti". Deci, in actiunea sa, reclamanta a invocat un temei legal.

Temeinicia actiunii, fata de acest temei de drept, urmeaza a fi analizata avand in vedere si dispozitiile art.109 si 101 Codul familiei, care, de fapt constituie sediul masurii decaderii din drepturile parintesti, analiza ce ar urma sa fie facuta in baza probelor ce trebuie administrate in cauza.

Astfel fiind, s-a a admis recursul, s-a casat decizia curtii de apel si s-a trimis cauza pentru rejudecarea apelului, avandu-se in vedere temeiul de drept invocat de catre reclamanta si administrarea de probe necesare pentru stabilirea daca situatiile prevazute de art.109 C. fam. sunt intrunite in cauza.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
157 useri online

Useri autentificati: