DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Raspunderea patrimoniala a consilierului juridic/ jurisconsultului.

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Raspunderea patrimoniala a consilierului juridic/ jurisconsultului.

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 27-10-2004


Decizia nr. 5890 din 27 octombrie 20041, Sectia civila si de proprietate intelectuala, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Raspunderea patrimoniala a consilierului juridic/ jurisconsultului, pentru prejudicii pretins cauzate angajatorului prin neactionarea in justitie a debitorilor sau prin neinitierea procedurilor de executare silita a acestora, poate fi angajata numai daca se dovedeste ca, odata luate, masurile respective puteau fi eficiente.

Prin contestatia inregistrata la 20.09.2001, B. M. a solicitat anularea, ca nelegale, a deciziilor de imputare nr. 181 si 182 din 19.07.2001 si nr. 183 din 30.07.2001 emise de Banca R. C. R." S.A., prin care in sarcina contestatoarei si a altor fosti angajati s-a stabilit faptul ca au adus prejudicii bancii, prin neindeplinirea sarcinilor de serviciu, constand in nepunerea in executare a hotararilor judecatoresti si neactionarea in judecata a debitorilor bancii, ceea ce a avut drept consecinta prescrierea dreptului de executare silita si, respectiv, a dreptului de a actiona in instanta.

Prin sentinta civila nr. 1640 din 19.12.2001, Tribunalul Bucuresti - Sectia a III-a civila a respins ca neintemeiata contestatia formulata.

Recursul declarat de contestatoare impotriva sentintei a fost respins ca nefondat de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia pentru conflicte de munca si litigii de munca, prin decizia nr. 1016 din 6.06.2002, retinandu-se ca deciziile de imputare contestate se intemeiaza pe faptul ca recurenta, in calitate de consilier juridic cu delegatie, conform deciziei nr. 110/7.08.1998, nu a procedat la initierea, in termenul legal de prescriptie, a procedurii de punere in executare a unei hotarari judecatoresti si, respectiv, nu a actionat in judecata doi debitori ai bancii, cu consecinta prescrierii dreptului la actiune.

Impotriva hotararilor sus mentionate a declarat recurs in anulare Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sustinand ca au fost pronuntate cu incalcarea esentiala a legii, ceea ce a determinat o solutionare gresita a cauzei pe fond, ele fiind totodata si vadit netemeinice.

Recursul in anulare - declarat in baza art. 330 C. proc. civ., in vigoare la data cand hotararile sus-mentionate au fost pronuntate - este intemeiat.

Introducerea actiunilor in justitie, pentru valorificarea drepturilor patrimoniale ale angajatorului constituie o obligatie a angajatului incadrat in calitate de consilier juridic, ca si aceea de a lua masuri de executare silita pentru realizarea creantei stabilite printr-un titlu executoriu.

Aceste obligatii exista numai daca actiunea care urma a fi introdusa sau titlul executoriu ce trebuia executat putea avea o eficienta si numai in aceasta masura poate fi angajata raspunderea consilierului juridic pentru savarsirea unei abateri de la indatoririle sale.

Instantele trebuiau sa se preocupe in a determina existenta drepturilor care urmau sa fie valorificate prin actiunile nepromovate in instanta si finalitatea executarii silite, daca titlul ar fi fost pus in executare.

Fata de cele aratate si pentru lamurirea aspectelor evidentiate, recursul in anulare a fost admis, ambele hotarari atacate au fost casate iar cauza a fost trimisa instantei de fond pentru rejudecare.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
86 useri online

Useri autentificati: