DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Competenta. Actiunea salariatului impotriva sindicatului care l-a reprezentat intr-un litigiu de munca. Competenta materiala

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Competenta. Actiunea salariatului impotriva sindicatului care l-a reprezentat intr-un litigiu de munca. Competenta materiala

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 18-10-2004


Decizia nr. 5671 din 18 octombrie 2004, Sectia civila si de proprietate intelectuala, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Actiunea salariatului impotriva organizatiei sindicale de a-i fi platite daune materiale si morale, pentru modul defectuos in care l-a reprezentat intr-un litigiu de munca, este de competenta instantei civile iar nu de competenta instantei de drept al muncii.

Aceasta deoarece actiunea are ca temei un raport de mandat derivand din prevederile art. 28 din Legea sindicatelor nr. 54/2003, care nu este un raport de munca si nici un raport juridic dintre parteneri sociali, astfel cum acestea sunt reglementate de Codul muncii, ci un raport de drept civil, guvernat de dispozitiile art. 1532 si urmatoarele din Codul civil.

Reclamanta D. A. a chemat in judecata Sindicatul Liber "P", solicitand obligarea acestuia sa-i plateasca, cu titlu de daune materiale si daune morale, echivalentul banesc al prejudiciilor suferite ca urmare a modului defectuos in care i-a aparat drepturile ce decurg din legislatia muncii, in raporturile de munca cu angajatorul.

Tribunalul Constanta, sectia civila, prin sentinta nr. 546 din 7 mai 2003, si-a declinat competenta de solutionare a pricinii in favoarea Judecatoriei Constanta, cu motivarea ca litigiul nu este un conflict de munca.

La randul sau, Judecatoria Constanta, prin sentinta civila nr. 9968 din 23 iunie 2003, s-a declarat necompetenta si, constatand existenta conflictului negativ de competenta, a inaintat dosarul instantei in drept sa hotarasca asupra conflictului.

Curtea de Apel Constanta, Sectia civila, prin decizia nr. 35 din 25 iulie 2003, a stabilit competenta de solutionare a pricinii in favoarea Judecatoriei Constanta, retinand ca este vorba de un litigiu civil si nu de un conflict de munca, de competenta jurisdictiei muncii.

Impotriva acestei decizii a declarat recurs parata, invocand motivul de casare prevazut de art. 304 pct. 9 C. proc. civ., in dezvoltarea caruia a aratat ca regulatorul de competenta pronuntat in cauza nesocoteste principiul disponibilitatii si normele de competenta prevazute pentru jurisdictia muncii.

Recursul este nefondat.

Textul art. 281 din Codul muncii atribuie, limitativ, jurisdictiei muncii doua categorii de litigii, prevazute expres in cuprinsul acestui cod. Prima categorie circumscrie conflictele de munca referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca sau, dupa caz, colective de munca. In sensul art. 248 alin. 1 din Codul muncii, asemenea conflicte isi au izvorul in raporturile de munca. A doua categorie se refera la cererile privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, deduse din reglementarile privind dialogul social, cuprinse in titlul VII al Codului muncii.

In speta, litigiul, prin obiectul sau, vizeaza raportul de mandat tacit prevazut de art. 28 din Legea sindicatelor, nr. 54/2003. Cum un asemenea raport, prin definitie, continut si efecte, nu este un raport de munca si nici un raport juridic dintre parteneri sociali, ci un raport de drept civil, guvernat de dispozitiile art. 1532 si urm. din Codul civil, rezulta ca, din punct de vedere material, competenta apartine instantei civile si nu jurisdictiei muncii. Ca urmare, in baza art. 1 pct. 1 si art. 2 pct. 1 lit. b) C. proc. civ., competenta apartine Judecatoriei Constanta.

Fata de cele aratate, recursul a fost respins.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
111 useri online

Useri autentificati: