DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Apel. Locul comunicarii hotararii primei instante. Tardivitatea apelului

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Apel. Locul comunicarii hotararii primei instante. Tardivitatea apelului

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 14-10-2004


Decizia nr. 5613 din 14 octombrie 2004, Sectia civila si de proprietate intelectuala, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Citarea si comunicarea actelor de procedura se comunica la domiciliul ales de parte numai in cazul in care, conform art. 93 C.pr.civ. s-a indicat si persoana responsabila cu primirea actelor. In lipsa acestei desemnari, hotararea primei instante se comunica la domiciliul partii si termenul de exercitare a caii de atac se calculeaza de la data acestei comunicari.

Reclamanta G.A. a declarat recurs impotriva deciziei civile nr. 641 din 23 mai 2003 a Tribunalului Constanta prin care i s-a respins ca tardiv apelul formulat impotriva sentintei civile nr. 13750 din 10 decembrie 2002 a Judecatoriei Constanta. S-a sustinut, in esenta, ca gresit, cu incalcarea art. 105 cod procedura civila, s-a calculat tremenul de apel de la data comunicarii hotararii primei instante la domiciliul sau, al reclamantei, desi solicitase sa se comunice actele de procedura la sediul profesional al cabinetului de avocatura, care o reprezenta.

Recursul nu este fondat.

Conform art. 90 din Codul de procedura civila, inmanarea citatiei si a tuturor actelor de procedura se face la domiciliul sau resedinta celui citat. Conform art. 93 din acelasi cod, in caz de alegere de domiciliu, daca partea a aratat si persoana insarcinata cu primirea actelor de procedura, comunicarea acestora se va face la acea persoana, iar in lipsa unei asemenea aratari, la domiciliul partii.

Pe cale de consecinta, faptul alegerii unui domiciliu nu instituie pentru instante obligatia comunicarii actelor de procedura la domiciliul ales decat in masura in care, odata cu alegerea domiciliului, s-a indicat si numele persoanei la care se va face comunicarea. Textul art. 93 din Codul de procedura civila este clar in acest sens, stipuland chiar faptul ca in lipsa indicarii persoanei careia i se vor comunica actele de procedura, comunicarea se va face intotdeauna la domiciliul partii.

Or, se constata ca in cererea pe care a depus-o initial la Judecatoria Constanta, reclamanta si-a indicat domiciliul din Bucuresti si a facut mentiunea ca are domiciliul ales pe durata procesului la sediul profesional al cabinetului de avocatura care o reprezinta, fara a indica si numele persoanei la care ar fi urmat sa i se comunice actele de procedura. Acest lucru a si determinat instantele sa procedeze la comunicarea tuturor actelor de procedura la domiciliul reclamantei, nefiind real faptul ca doar sentinta civila a Tribunalului Constanta a fost comunicata la domiciliul reclamantei din Bucuresti. Daca vointa reclamantei ar fi fost aceea ca actele de procedura sa fie comunicate la aparatorul sau, si-ar fi manifestat-o inca la primul termen din judecata ce a avut loc in fata tribunalului pentru ca si hotararea de declinare a competentei a fost comunicata tot la domiciliul din Bucuresti, procedura fiind indeplinita si de acea data prin afisare.

In procedura ce s-a derulat in fata Curtii de Apel Constanta, reclamanta a fost citata tot la domiciliul din Bucuresti si desi prin motivele de apel critica faptul ca nu i s-au comunicat actele de procedura la domiciliul ales, se margineste doar sa solicite judecarea cauzei si in lipsa nesolicitand nici de data aceasta comunicarea actelor de procedura la acea adresa.

De altfel, reclamanta a cunoscut intreaga derulare a procedurii deoarece avocatul sau a fost prezent la toate termenele de judecata, mai putin la termenul de judecata a apelului cand, asa cum s-a aratat, a solicitat judecarea cauzei si in lipsa.

Pentru aceste considerente, s-a respins ca nefondat recursul.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
110 useri online

Useri autentificati: