DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Actiune oblica. Cererea tertului, care justifica un interes, de a fi pusa in executare o hotarare judecatoreasca pronuntata in beneficiul debitorului sau impotriva altei persoane

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Actiune oblica. Cererea tertului, care justifica un interes, de a fi pusa in executare o hotarare judecatoreasca pronuntata in beneficiul debitorului sau impotriva altei persoane

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 07-10-2004


Decizia nr. 5489 din 7 octombrie 2004, sectia civila si de proprietate intelectuala, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Actiunea reglementata prin art. 974 C. civ. se poate exercita de oricare persoana interesata a se aduce la indeplinire obligatia de a face prevazuta prin hotarare judecatoreasca, definitiva si irevocabila, pronuntata la cererea altei persoane, dar in beneficiul aceleia care exercita actiunea oblica.

Judecatoria Sibiu, prin sentinta civila nr. 5810 din 3 octombrie 2003, a admis actiunea reclamantilor S.K. si S.A. si a obligat paratii Primaria orasului Cisnadie si SC "P" SA Cisnadie sa amenajeze locuinta repartizata paratilor M. prin hotararea nr. 109/2000 a Consiliului Local Cisnadie, iar, in caz de refuz, i-a obligat pe primii doi parati la plata unor daune cominatorii in suma de 1.000.000 de lei pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu data ramanerii definitive a sentintei.

Apelurile declarate de paratii orasul Cisnadie si Consiliul Local Cisnadie au fost respinse ca nefondate prin decizia nr. 565/A din 8 aprilie 2004 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia.

Recursul declarat de parati nu este fondat.

Intimatii-reclamanti sunt proprietarii tabulari ai imobilului din orasul Cisnadie, str. Magurii nr. 90, judetul Sibiu, spatiu ocupat de familia paratului M.

Prin decizia civila nr. 1048 din 3 decembrie 2002 a Tribunalului Sibiu, s-a dispus evacuarea familiei M., din locuinta reclamantilor, urmand sa fie mutata intr-un alt imobil, din aceeasi localitate, dupa amenajarea lui (prin transferare din spatiul de productie in spatiu de locuit) de catre Primaria orasului Cisnadie si SC "P" S.A. Cisnadie, conform Hotararii nr. 109 din 20 octombrie 2000 a Consiliului Local al orasului Cisnadie.

Spatiul de locuit repartizat familiei M. nu a fost insa amenajat convenabil, asa cum prevede Legea nr. 114/1996, astfel ca intimatii-reclamanti nu-si pot exercita atributele dreptului de proprietate asupra imobilului din Cisnadie, str. Magurii nr. 90, intrucat intimatii M. refuza evacuarea pe motiv ca nu le-a fost amenajat spatiul repartizat prin Hotararea nr. 109/2000 a Consiliului Local Cisnadie.

Intimatii M. au ramas in pasivitate si nu actioneaza pe cei obligati sa amenajeze spatiul de locuit repartizat.

In acest context, intimatii-reclamanti S.K. si S.A. au formulat actiunea oblica de fata, subrogandu-se in drepturile debitorilor M., titularii obligatiei de "a face" ce incumba Primariei orasului Cisnadie si intimatului SC P"" SA, de a amenaja spatiul repartizat prin Hotararea nr. 109/2000 a Consiliului Local Cisnadie.

Recurentele au reiterat in recurs exceptia lipsei calitatii procesuale active a intimatilor-proprietari in promovarea actiunii oblice prevazute de art. 974 C. civ., exceptie invocata si in faza de apel.

Se sustine ca intimatii-proprietari au dreptul doar de a cere evacuarea familiei M. ce le ocupa imobilul, pentru apararea dreptului lor real, si nicidecum nu se pot subroga in dreptul acestora de a cere executarea obligatiei de "a face" constand in amenajarea spatiului repartizat asa incat sa poata fi locuit.

In mod judicios, s-a retinut, de instanta de apel, ca intimatii-reclamanti au calitate procesuala activa intrucat acestia au dovedit un interes legitim in promovarea actiunii care tinde sa le apere dreptul de proprietate a carui exercitare este conditionata, prin hotarare judecatoreasca irevocabila, de realizarea obligatiei de amenajare a spatiului atribuit familiei M., obligatie ce incumba recurentei Primaria orasului Cisnadie si intimatei SC "P" SA.

Fata de cele expuse, Curtea a respins ca nefondate recursurile.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
70 useri online

Useri autentificati: