DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Competenta materiala. Functionar public. Conflict de munca

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Competenta materiala. Functionar public. Conflict de munca

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 09-09-2004


Decizia nr. 5149 din 9 septembrie 2004, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

In cazul functionarilor publici, prin exceptie, Legea nr. 188/1999 prevede competenta functionala a instantei de contencios administrativ. Aceasta competenta nu este insa atribuita in plenitudine de jurisdictie, printr-o norma generala, ci limitativ, prin norme speciale, pentru conflictele de munca avand ca obiect contestarea sanctiunii disciplinare (art.68), a ordinului sau dispozitiei de imputare (art.73 alin. 2) ori a actului administrativ prin care s-a dispus incetarea raportului de serviciu (art.89 alin.1). Orice alte litigii ce constituie conflicte de munca (in intelesul art. 281 din C. muncii) sunt de competenta instantelor prevazute de art.284 alin. (1) din C. muncii, iar nu a instantelor de contencios.

La 19 septembrie 2003, T.E. a chemat in judecata Directia Generala a Vamilor Bucuresti cerand anularea deciziilor nr. 57 din 21 ianuarie 2002 si nr.1266 din 14 august 2003, emise de parata, prin care a fost reincadrata ca inspector principal, post aflat in structura Directiei Regionalei Vamale Timisoara, Serviciul juridic contencios, urmarire si incasare a creantelor bugetare. Totodata, reclamantul a solicitat reincadrarea in postul de inspector vamal superior la Biroul Vamal Moravita.

Tribunalul Timis, sectia comerciala si de contencios administrativ, prin sentinta nr. 44 din 2 februarie 2004, si-a declinat competenta in favoarea Curtii de Apel Timisoara, cu motivarea ca in cauza sunt aplicabile dispozitiile art. 3 pct. 1 C. proc. civ.

Curtea de Apel Timisoara, sectia comerciala si de contencios administrativ, prin sentinta nr.220 din 6 aprilie 2004, si-a declinat competenta in favoarea Tribunalului Timis, motivand ca litigiul poarta asupra modificarii si nu incetarii raportului de serviciu al unui functionar public. Ca atare, potrivit art.89 din Legea nr. 188/1999, excede competentei materiale a instantei de contencios administrativ si, in baza dispozitiilor art. 2 pct.1 lit. b1) C. proc. civ., este data competenta sectiei civile a Tribunalului Timis.

La randul sau, Tribunalul Timis, sectia civila, prin sentinta nr. 679 din 3 iunie 2004, si-a declinat competenta in favoarea Curtii de Apel Timisoara, sectia de contencios administrativ. Totodata, constatand existenta conflictului negativ de competenta intre cele doua instante, in baza art. 21 C. proc. civ. a inaintat dosarul la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a pronunta regulatorul de competenta. A retinut, ca temei de drept, incidenta in cauza a dispozitiilor art.3 pct.1 C. proc. civ.

Competenta de judecata apartine Tribunalului Timis pentru urmatoarele considerente:

Competenta materiala functionala (de atributiune) determinata, obiectiv, dupa natura litigiului ori dupa varii criterii subsidiare, este intotdeauna absoluta. Nu mai putin, atunci cand competenta este reglementata prin norme speciale, in virtutea lui est strictissimae interpretationis, nu este susceptibila de extrapolare.

Cat priveste conflictele de munca, art. 284 alin. (1) C. muncii trimite la competenta materiala stabilita de C. proc. civ. Acest lucru inseamna ca sunt aplicabile dispozitiile art. 2 pct. 1 lit. b1) C. proc. civ., potrivit carora tribunalele judeca in prima instanta conflictele de munca, cu exceptia celor date prin lege in competenta altor instante.

Este adevarat ca in cazul functionarilor publici, prin exceptie, Legea nr.188/1999 prevede competenta functionala a instantei de contencios administrativ. Aceasta competenta nu-i este insa atribuita in plenitudine de jurisdictie, printr-o norma generala, ci, limitativ, prin norme speciale, pentru conflictele de munca avand ca obiect contestarea sanctiunii disciplinare (art.68), a ordinului sau dispozitiei de imputare (art.73 alin.2) ori a actului administrativ prin care s-a dispus incetarea raportului de serviciu (art.89 alin.1). Ca urmare, in virtutea caracterului absolut al normelor de competenta materiala functionala si a lui est strictissimae interpretationis, rezulta ca orice alte litigii ce constituie conflicte de munca (in intelesul art.281 din Codul muncii) sunt de competenta instantelor prevazute de art. 284 alin. (1) C. muncii, iar nu a instantelor de contencios administrativ.

In speta, litigiul are ca obiect contestarea modificarii raportului de serviciu al unui salariat din autoritatea vamala, considerat functionar public (art.2, 5 lit. e si pct. II 3 al anexei, din Legea nr. 188/1999, republicata).

Intrucat Statutul personalului vamal (adoptat prin O.U.G. nr.10/2004) nu deroga normelor de jurisdictie (enuntate supra), se constata ca, in sensul aratat, un asemenea litigiu excede categoriilor de conflicte de munca date in competenta instantei de contencios administrativ. Ca atare, in prima instanta, competenta de solutionare a acestui litigiu, revine, potrivit art.2 pct. 1 lit. b1) C. proc. civ., tribunalului competent teritorial conform art. 284 alin. (2) C. muncii.

Asa fiind, s-a stabilit competenta de solutionare a pricinii in favoarea Tribunalului Timis.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
70 useri online

Useri autentificati: