Decizia nr. 4335 din 9 iunie 2004, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie
Conditiile prevazute de art. 322 pct. 7 C. proc. civ. nu sunt indeplinite in lipsa unor hotarari potrivnice date in aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate, fiind inadmisibil a se invoca pretinsa contradictie dintre o decizie adoptata de un complet in compunere majoritara si opinia separata a unuia dintre judecatori.
Prin sentinta civila nr. 23180 din 12 decembrie 2002, Judecatoria Timisoara a respins actiunea formulata de reclamanta S.C. Tender S.A. Timisoara impotriva paratilor S.C.A. "S"S.A. Sanandrei, S.C. "O–TIM" Timisoara, S.M. si S.V. pentru constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare incheiat intre parata I, prin intermediul paratilor II, III si IV din actiune, cu privire la un imobil situat in Sanandrei, proprietatea paratei I.
Apelul declarat de reclamanta impotriva acestei sentinte a fost admis de Tribunalul Arad, care, prin decizia nr. 743/A din 23 mai 2003, a schimbat in tot hotararea judecatoriei in sensul ca a admis actiunea cu consecinta constatarii nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare.
Recursul declarat impotriva acestei decizii de paratii S.V. si S.M. a fost respins ca nefondat prin decizia nr. 3932 din 20 noiembrie 2003 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, sectia civila, in majoritate, cu opinia separata a unuia dintre membrii completului de judecata, aflat in minoritate.
Impotriva acestei decizii, au promovat cerere de revizuire paratii, care au invocat in drept prevederile art. 322 pct. 7 C. proc. civ., cu unica motivare "ca opinia separata reflecta realitatea".
Cererea de revizuire este inadmisibila.
Art. 322 pct. 7 C. proc. civ. reglementeaza posibilitatea revizuirii daca exista hotarari potrivnice date de instante de acelasi grad sau de grade deosebite in una si aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate.
Ratiunea reglementarii revizuirii prevazuta in art. 322 pct. 7 C. proc.civ. o constituie necesitatea de a se inlatura incalcarea principiului puterii lucrului judecat, cand instantele au dat solutii contrare in dosare diferite, dar avand acelasi obiect, aceeasi cauza si aceleasi parti; in atari situatii executarea hotararilor este imposibila, ca urmare a faptului ca fiecare parte se prevaleaza de hotararea care ii este favorabila, iar iesirea din situatia anormala, creata de existenta hotararilor potrivnice, nu se poate realiza decat prin revizuirea ultimei hotarari care infrange principiul autoritatii lucrului judecat.
Pe cale de consecinta, conditiile prevazute de art. 322 pct.7 C. proc. civ. nu sunt indeplinite in lipsa unor hotarari potrivnice date in aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate, fiind inadmisibil a se invoca pretinsa contrarietate dintre o decizie adoptata, in conditiile legii, de un complet in compunere majoritara si opinia separata a unuia dintre judecatori, deoarece aceasta din urma nu reprezinta o hotarare in sensul textului citat. De asemenea, este de neadmis revizuirea prin care se invoca contrarietatea cu hotarari date in pricini ce s-au dezbatut intre alte parti si in cauze diferite.
Fata de cele ce preced, cererea de revizuire a fost respinsa ca inadmisibila.
Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro