DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Revizuire. Cerere fondata pe art. 322 pct. 7 C. proc. civ. prin invocarea opiniei separate a unui membru al completului de judecata

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Revizuire. Cerere fondata pe art. 322 pct. 7 C. proc. civ. prin invocarea opiniei separate a unui membru al completului de judecata

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 09-06-2004


Decizia nr. 4335 din 9 iunie 2004, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Conditiile prevazute de art. 322 pct. 7 C. proc. civ. nu sunt indeplinite in lipsa unor hotarari potrivnice date in aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate, fiind inadmisibil a se invoca pretinsa contradictie dintre o decizie adoptata de un complet in compunere majoritara si opinia separata a unuia dintre judecatori.

Prin sentinta civila nr. 23180 din 12 decembrie 2002, Judecatoria Timisoara a respins actiunea formulata de reclamanta S.C. Tender S.A. Timisoara impotriva paratilor S.C.A. "S"S.A. Sanandrei, S.C. "OTIM" Timisoara, S.M. si S.V. pentru constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare incheiat intre parata I, prin intermediul paratilor II, III si IV din actiune, cu privire la un imobil situat in Sanandrei, proprietatea paratei I.

Apelul declarat de reclamanta impotriva acestei sentinte a fost admis de Tribunalul Arad, care, prin decizia nr. 743/A din 23 mai 2003, a schimbat in tot hotararea judecatoriei in sensul ca a admis actiunea cu consecinta constatarii nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare.

Recursul declarat impotriva acestei decizii de paratii S.V. si S.M. a fost respins ca nefondat prin decizia nr. 3932 din 20 noiembrie 2003 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, sectia civila, in majoritate, cu opinia separata a unuia dintre membrii completului de judecata, aflat in minoritate.

Impotriva acestei decizii, au promovat cerere de revizuire paratii, care au invocat in drept prevederile art. 322 pct. 7 C. proc. civ., cu unica motivare "ca opinia separata reflecta realitatea".

Cererea de revizuire este inadmisibila.

Art. 322 pct. 7 C. proc. civ. reglementeaza posibilitatea revizuirii daca exista hotarari potrivnice date de instante de acelasi grad sau de grade deosebite in una si aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate.

Ratiunea reglementarii revizuirii prevazuta in art. 322 pct. 7 C. proc.civ. o constituie necesitatea de a se inlatura incalcarea principiului puterii lucrului judecat, cand instantele au dat solutii contrare in dosare diferite, dar avand acelasi obiect, aceeasi cauza si aceleasi parti; in atari situatii executarea hotararilor este imposibila, ca urmare a faptului ca fiecare parte se prevaleaza de hotararea care ii este favorabila, iar iesirea din situatia anormala, creata de existenta hotararilor potrivnice, nu se poate realiza decat prin revizuirea ultimei hotarari care infrange principiul autoritatii lucrului judecat.

Pe cale de consecinta, conditiile prevazute de art. 322 pct.7 C. proc. civ. nu sunt indeplinite in lipsa unor hotarari potrivnice date in aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate, fiind inadmisibil a se invoca pretinsa contrarietate dintre o decizie adoptata, in conditiile legii, de un complet in compunere majoritara si opinia separata a unuia dintre judecatori, deoarece aceasta din urma nu reprezinta o hotarare in sensul textului citat. De asemenea, este de neadmis revizuirea prin care se invoca contrarietatea cu hotarari date in pricini ce s-au dezbatut intre alte parti si in cauze diferite.

Fata de cele ce preced, cererea de revizuire a fost respinsa ca inadmisibila.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
63 useri online

Useri autentificati: