DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Hotarare judecatoreasca. Investirea cu formula executorie. Competenta

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Hotarare judecatoreasca. Investirea cu formula executorie. Competenta

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 28-04-2004


Decizia nr. 3122 din 28 aprilie 2004, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Potrivit art. 374 alin. (2) C. proc. civ., investirea hotararilor judecatoresti cu formula executorie se face de prima instanta, indiferent de gradul instantei care a pronuntat hotararea ce face obiectul investirii.

La data de 5 septembrie 2003 Comuna 23 August, prin primar, a solicitat Judecatoriei Mangalia investirea cu formula executorie a deciziei nr. 553 din 11 aprilie 2003 pronuntata de Tribunalul Constanta, sectia civila.

Prin incheierea data in camera de consiliu la data de 10 septembrie 2003 Judecatoria Mangalia a respins cererea de investire cu formula executorie, apreciind ca, fata de prevederile art. 269, 376 si 377 C. proc. civ., trebuie sa se investeasca cu formula executorie sentinta civila nr. 2062/2002 a Judecatoriei Mangalia, ramasa definitiva prin decizia civila nr. 553/2003 a Tribunalului Constanta si nu aceasta din urma decizie, care, pronuntata fiind de Tribunalul Constanta, este ea insasi definitiva si nu ramasa definitiva".

Impotriva acestei incheieri a declarat recurs Comuna 23 August.

Recursul este fondat.

La data de 30 august 2002 debitoarea Comuna 23 August, prin primar, a formulat contestatie la executare impotriva procesului-verbal de sechestru incheiat la data de 12 iulie 2002 solicitand anularea actului de executare, restituirea cautiunii consemnate in vederea suspendarii executarii silite si obligarea creditorilor la plata cheltuielilor de judecata.

Judecatoria Mangalia, prin sentinta civila nr. 2062 din 9 octombrie 2002, a respins contestatia la executare formulata de debitoare.

Tribunalul Constanta, sectia civila, prin decizia nr. 533 din 11 aprilie 2003, a admis apelul declarat de debitoarea Comuna 23 August, a schimbat in parte sentinta Judecatoriei Mangalia, a admis contestatia la executare promovata de debitoare, a anulat procesul-verbal de sechestru din 12 iulie 2002 si a obligat pe creditori la 6.735.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.

Scopul pentru care, la data de 5 septembrie 2003, Comuna 23 August a cerut judecatoriei investirea cu formula executorie a deciziei nr. 533 din 11 aprilie 2003 a Tribunalului Constanta, a fost acela de a executa silit suma de 6.735.000 de lei acordata contestatoarei cu titlu de cheltuieli de judecata.

Potrivit art. 374 alin. (1) cod procedura civila, nici o hotarare judecatoreasca nu se va putea executa daca nu este investita cu formula executorie prevazuta de art. 269 alin. (1), afara de incheierile executorii, de hotararile executorii provizoriu si de alte hotarari prevazute de lege, care se executa fara formula executorie, iar in conformitate cu alin. 2 al aceluiasi articol, investirea hotararilor cu formula executorie se face de prima instanta.

Din textul citat rezulta ca investirea cu formula executorie se face de prima instanta". Legea a stabilit astfel o norma de competenta materiala prin care a determinat care anume instante, din ierarhia sistemului judiciar, au aptitudinea de a indeplini intocmirea acestui act procedural, fiind fara relevanta, care anume hotarare se investeste: de fond, de apel ori, in caz de reformare a acestora, decizia instantei de recurs. In speta, Judecatoria Mangalia, refuzand investirea cu formula executorie a deciziei data in apel, singura care contine o condamnare", a interpretat gresit textul citat, intrucat a confundat competenta stabilita de lege pentru instanta de fond de a investi hotararile judecatoresti, cu obiectul investirii, adica cu hotararile pronuntate de judecatorie, ca instanta de fond, ca si cum numai acestea ar fi susceptibile de investire.

De altfel, hotararea judecatoriei, prin care s-a respins contestatia la executare, fara a insera o alta dispozitie, nu este supusa investirii, nefiind apta de executare silita, intrucat nu cuprinde nici o obligatie susceptibila de executare, prin natura ei.

Schimband obiectul cererii dedusa judecatii, prima instanta a incalcat principiul disponibilitatii, motiv pentru care a fost admis recursul, casata incheierea atacata si s-a trimis cauza spre rejudecare la aceeasi instanta.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
53 useri online

Useri autentificati: