DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Executarea silita imobiliara. Contestatia debitorilor care solicita urmarirea silita a unor venituri si bunuri mobiliare, iar nu a imobilelor

Jurisprudenta, spete
Contencios administrativ [22 decizii]
Drept Civil [204 decizii]
Drept Comercial [13 decizii]
Drept international privat [1 decizii]
Drept Penal [58 decizii]
Dreptul Familiei [52 decizii]
Dreptul Muncii [32 decizii]
Procedura Civila [66 decizii]
Procedura Penala [4 decizii]
Proprietate intelectuala [10 decizii]
TOTAL [462 decizii]
Cautare jurisprundenta, spete:    

Drept OnLine pune la dispozitia tuturor specialistilor din domeniul juridic o colectie de decizii, sentinte din practica judiciara. Pentru a regasi un anumit text puteti utiliza mecanismul de cautare, prin introducerea unui criteriu sau prin alegerea domeniului de Drept.

Sistemul de practica judiciara are un caracter pur consultativ, avand un rol de informare, neavand un caracter oficial.


Detaliu speta


Executarea silita imobiliara. Contestatia debitorilor care solicita urmarirea silita a unor venituri si bunuri mobiliare, iar nu a imobilelor

Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data: 22-04-2004


Decizia nr. 2967 din 22 aprilie 2004, Sectia civila, Inalta Curte de Casatie si Justitie

Creditorul are latitudinea de a-si alege bunurile asupra carora face executarea, cu exceptia cazurilor prevazute de lege, printre care : intre parti a intervenit o conventie de executare a veniturilor (art. 3714 C. proc. civ.); inaintea imobilelor, se urmaresc bunurile mobile daca debitorul este minor sau pus sub interdictie (art. 491 C. proc. civ.); veniturile debitorului sunt suficiente pentru plata integrala a datoriei in maxim 6 luni (art. 499 C. proc. civ.).

G.I. si G.T. au contestat executarea silita imobiliara inceputa prin somatia nr. 74/E/16 iulie 2003 a executorului judecatoresc la cererea creditoarei M.P., solicitand, printre altele, ca, in temeiul art. 499 C. proc. civ. executarea creantei sa se faca intr-un termen de 6 luni din veniturile provenite din salariu, iar diferenta neacoperita prin executarea silita asupra bunurilor mobile, iar nu prin urmarirea unor imobile.

Prin sentinta nr. 1873 din 28 august 2003 Judecatoria Rosiori de Vede, judetul Teleorman a respins contestatia la executare.

Impotriva sentintei au declarat recurs contestatorii, sustinand ca instanta a respins fara nici o motivare solicitarea facuta de ei in baza art. 499 C. proc. civ., de a li se incuviinta plata unei parti a datoriei, inclusiv dobanzile si cheltuielile de executare, din veniturile lunare in suma de 10.267.000 lei, diferenta urmand a fi executata asupra bunurilor mobile.

Recursul este nefondat.

Prin sentinta nr. 715/28 martie 2003 a Judecatoriei Rosiori de Vede, pronuntata in temeiul O.G. nr. 5/2001, contestatorii au fost obligati sa plateasca, in termen de 15 zile de la comunicare, creditoarei intimate suma de 69.029.650 lei reprezentand echivalentul in lei a imprumutului de 700 dolari USA plus dobanda legala, incepand cu data formularii actiunii, stabilita la nivelul dobanzii de referinta B.N.R. diminuat cu 20 %, ambele actualizate in raport de rata inflatiei de la data platii efective.

Sentinta a fost investita cu formula executorie prin incheierea din 1 iulie 2003 a Judecatoriei Rosiori de Vede, iar prin incheierea nr. 1513/8 iulie 2003, a aceleiasi instante, la cererea intimatei creditoare, a fost incuviintata executarea silita.

Executarea creantei a inceput prin urmarirea bunurilor imobiliare ale debitorilor.

Creditorul are, in spiritul intregii reglementari referitoare la executarea silita, latitudinea de a-si alege bunurile asupra carora face executarea, astfel incat sa-si poata executa integral si in cat mai scurt timp posibil creanta.

In cursul executarii silite, intre parti creditoare si debitori nu a intervenit o conventie de executare asupra veniturilor banesti ale debitorilor in sensul art. 3714 C. proc. civ.

Cererea debitorilor, formulata in temeiul art. 499 C. proc. civ., sa se incuviinteze ca plata datoriei, a dobanzilor si a cheltuielilor de executare sa se faca din veniturile imobilului si din veniturile acestora pe timp de 6 luni, este neintemeiata.

Una din conditiile prevazute de art. 499 C. proc. civ., pentru ca instanta sa incuviinteze o astfel de executare, pe o durata de maximum 6 luni asupra veniturilor imobilului sau veniturilor debitorilor, este aceea ca aceste venituri sa fie suficiente pentru plata integrala a datoriei.

Or, veniturile debitorilor contestatori nu sunt suficiente pentru plata integrala a datoriei, astfel ca instanta de executare nu putea face aplicarea art. 499 C. proc. civ.

Legiuitorul nu a prevazut o ordine a executarii silite indirecte asupra bunurilor si veniturilor urmarite. Potrivit art. 3713 C. proc. civ., veniturile si bunurile debitorului sunt supuse urmaririi silite daca, potrivit legii, sunt urmaribile si numai in masura necesara pentru realizarea drepturilor creditorilor. Se excepteaza, potrivit art. 491 C. proc. civ., imobilele ce apartin unui minor sau unei persoane puse sub interdictie, care nu pot fi urmarite direct inaintea urmaririi mobilelor sale, reglementare ce nu profita recurentilor contestatori, acestia nefiind minori sau pusi sub interdictie.

In acest cadru legal, instanta de executare nu putea da curs solicitarilor contestatorilor de a se scoate de la executare imobilul, pornindu-se la urmarirea bunurilor mobile,

Pentru aceste considerente, recursul a fost respins, fiind nefondate si alte critici aduse sentintei.


Sursa materialului si autoarea textului: Inalta Curte de Casatie si Justitie, scj.ro

Lista spete


Cautare text
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
70 useri online

Useri autentificati: